Cenzură lașă. Episcopia Husilor ANCHETEAZA un PREOT CARE SE OPUNE GAZELOR DE SIST!

28-08-2013 3 minute Sublinieri

preotul iulian ghimus-banca

Un preot din Vaslui este anchetat de Episcopia Huşilor după ce a publicat afişe prin care invită populaţia, în numele Bisericii, la un marş şi la un miting de protest faţă de exploatarea gazelor de şist, la sfârşitul acestei săptămâni în comuna vasluiană Banca, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Episcopia Huşilor a anunţat declanşarea unei anchete în cazul preotului paroh din localitatea vasluiană Gara Banca, Iulian Ghimuş, după ce acesta a publicat afişe prin care invită populaţia, în numele Bisericii, la un marş şi la un miting de protest faţă de exploatarea gazelor de şist, în comuna unde slujeşte.

În antetul afişelor apare numele Parohiei Gara Banca.De altfel, şi cererea de autorizare a manifestaţiei înaintată către primărie a fost făcută tot de către preotul Ghimuş, în numele Parohiei Gara Banca.

“Nu am ştiut de această acţiune, însă vom analiza situaţia să vedem despre ce este vorba. Aşa după cum am precizat şi cu alte ocazii, orice preot poate participa la acţiunile pro sau contra exploatării gazelor de şist, însă doar ca persoane fizice şi după cum le dictează propria conştiinţă, însă fără a implica în niciun fel Biserica Ortodoxă Română şi fără a uza de calitatea oficială din cadrul Bisericii. Episcopia Huşilor nu a organizat şi nici nu va organiza vreo acţiune în acest sens, iar cei implicaţi în aceste activităţi nu au voie să folosească în mod iresponsabil Biserica în aceste dezbateri”, a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Episcopiei Huşilor, Marin Tudorică.

Reprezentanţii Episcopiei Huşilor nu au precizat ce sancţiuni riscă preotul paroh din localitatea Gara Banca pentru nerespectarea ordinele superiorilor.

NU SE LASÃ INTIMIDATI Organizatorii marsului si mitingului de protest ce vor avea loc în comuna Banca, pe 1 septembrie, la orele 11.00, au avut ieri de înfruntat membrii Comisiei de Avizare – sedinta pentru avizare durând ieri circa trei ore, la sediul Primãriei Banca. Politia nu a dat aviz pentru desfãsurarea marsului pe DE 581, mentionând cã, pentru ca protestul sã fie pe drumul european, trebuie aviz de la Ministerul Transporturilor, iar de obicei asemenea avize nu se dau. Pânã la urmã s-a ajuns la un consens, organizatorii fiind de acord ca mitingul sã nu mai fie la depozitul Chevron, ci în parcarea Pensiunii Giani. Asa cã actiunea, putin modificatã, va avea loc, si are toate avizele necesare.

Agitatie mare la Primãria Banca ieri dimineatã, pentru cã a avut loc sedinta Comisiei de Avizare a solicitãrii venite de la Parohia Gara Banca, din partea preotului Iulian Ghimus, pentru organizarea unui mars si unui miting de protest împotriva Chevron si a fracturãrii hidraulice, metodã de explorare si exploatare a gazelor de sist pe care compania americanã intentioneazã sã le exploateze în judet la noi, mai precis în perimetrul EV 2 Bârlad.

Initial, organizatorii manifestãrii care sunt asa cum am precizat Parohia Gara – Banca, în spetã preotul Iulian Ghimus si Primãria Banca, au solicitat în cerere ca participantii la marsul de protest, în jur de 500 pânã la 1000 de persoane, sã porneascã de la sediul Primãriei din Gara Banca pe Drumul Judetean 244 circa 2 km si apoi pe DE 581, circa 1 km spre satul Sãlcioara pânã la depozitul de explozibili al companiei Chevron. Politia judeteanã însã nu a fost de acord cu traseul ales de organizatori si a dat aviz negativ evenimentului. “Noroc cã <<bãietii>> de la Banca s-au miscat repede si au fãcut altã cerere cãtre primar, cu un alt traseu care a si primit aviz favorabil si de la primar si de la politia judeteanã. Finalul marsului va fi în parcare la Pensiunea Giani (pe DE 581) si nu la depozitul de explozibil al celor de la Chevron”, a mentionat preotul Iulian Ghimus.

De altfel, patronul Pensiunii Giani este si proprietarul terenului unde se aflã depozitul de explozibil al americanilor, asa cã mitingul va avea probabil ecoul scontat. “Moldova s-a sãturat. Rãbdarea noastrã s-a sfârsit! Nu ne lãsãm cãlcati în picioare de nimeni. Moldova n-a fost niciodatã ocupatã si nu avem de gând s-o lãsãm chiar dacã asta presupune jertfe si sacrificii”, sunã mesajul pe care preotul Iulian Ghimus vrea sã-l transmitã prin actiunea care o va organiza pe 1 septembrie, la orele 11.00 din fata Primãriei comunei Banca.

afisele de la Banca pentru platie

Nota noastra:

Oare Episcopia Husilor nu se afla in aceeasi Biserica in care IPS Pimen a tunat si a fulgerat impotriva gazelor de sist? Oare a facut-o incalitate de “persoana fizica” sau in calitate de IERARH al BOR?!

Dar Manastirea Putna, se afla ea cumva in alta Biserica decat Episcopia Husilor? O fi facut demersurile juridice si de protest impotriva exploratorilor dupa gaze de sist “pe persoana fizica” sau, cum e si firesc, pe “persoana juridica”?

Dar Episcopia Husilor, ce parere are, daca ar intreba credinciosii si i-ar chema la o consultare in privinta subiectului, ce raspunsuri ar primi de la enoriasi? Sau cumva ar fi nevoie de prezenta JEEPurilor Chevron si a garzilor private pentru a asigura “ordinea dezbaterilor”?!

Ar fi urat daca lasitatea si tirania troneaza in acelasi scaun.

afisele de la Banca pentru popatie

***


Categorii

1. DIVERSE, Gazele de sist, Opinii, analize, PS Corneliu Barladeanul

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

51 Commentarii la “Cenzură lașă. Episcopia Husilor ANCHETEAZA un PREOT CARE SE OPUNE GAZELOR DE SIST!

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

 1. https://www.facebook.com/media/set/?set=a.514626765273340.1073741848.303463706389648&type=3

  Protest Banca 1 septembrie 2013
  Updated about an hour ago · Taken in Banca, Vaslui
  Protestele au inceput pe 1 septembrie 2013 in comuna Banca, unde Chevron si-a instalat un depozit de explozibil.

  Felicitari parintelui Ghimus pentru initiativa si curaj, in ciuda presiunilor facute!

  Lista completa a protestelor de astazi: http://rosiamontana.org/stiri/lista-oraselor-care-pe-1-septembrie-se-alatura-protestului-impotriva-distrugerii-rosiei

  foto: George Epurescu, Asociatia Romania Fara Ei

  https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/560504_514626795273337_1167203427_n.jpg

  https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/1240469_514626791940004_1776628516_n.jpg

  https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/1231684_514626788606671_3697395_n.jpg

 2. Pingback: ORTODOXIA LUNATICA: Ne intereseaza Hristos sau doar ce putem castiga de pe urma Lui? MARTIRAJUL: modul de viata crestinesc/ Sensul salutului “Doamne, ajuta!” - Recomandari
 3. Parintele Iulian@

  Va multumesc, Parinte. Va multumim ca sunteti o lumina si o nadejde pentru credinciosi si un exemplu de implicare pentru alti pastori de suflete. Sa va ajute Dumnezeu!

 4. @Hrisanti,
  “sf.Nectarie de la Optina despre chipul bisericii de la sf.lumii.”(link)
  -va fi un singur episcop,un singur…….(e pe marginea portalului)Nu-ti scriu de dragul de-a scrie, sau sa arat cat sant de citit si nici nu vreu discutii sterile,de aceea, daca ai inteles e bine si de nu…iar e bine.DOAMNE AJUTA.AMIN.

 5. Pingback: Protestele pentru Rosia Montana. UN PRIM PROGRAM POLITIC, O PRIMA DOVADA CA NU DOAR CAPITALUL NE SEPARA - Recomandari
 6. asa ar trebui sa faca toti preotii din jud vs si nu numai,bv parinte va sustin, doamne ajuta

 7. Buna ziua De ce atatea pareri si discutii….Totul e cat se poate de clar ORICE PAROHIE E FIRMA,nu poate exista daca nu e inscrisa in registru.DA BANI LA STAT CA FIRMA si apoi preotullui i se opreste pe statul de plata alte cas-uri,impozite si taxe(desi el e directorul si reprezentantul”firmei”).Iar pentru a nu cere biserica averea confiscata si altele e “finantata” de la stat si de la consiliile judetene(pentru salariile dascalilor angajati).De unde sa se dea taxele de preoti la financiar ,luna de luna daca nu din banii care vin de la stat pentru asa zisele salarii ale preotilor,care la urma raman doar cu chitantele de la financiar?Sunt parohii sarace ,extrem de sarace in care preotii ar trebui sa astepte banul vaduvei,care nici ea -sarmana ,nu are de unde sa-l dea.Apoi nu stiu de ce sa nu se primeasca bani de stat daca se dau de catre parohii?Chiar preotii si toti slujitorii sunt absolventi ai sistemului de invatamant superior romanesc ,apartin acestei tari,de ce sa nu aiba un salariu normal si sa poata duce o viata decenta din preotie?Stiu ,o sa spuneti ca multi o duc f.bine ,dar sunt destui care se descurca prin propria lor munca fizica si inca un atu(as putea spune )stau la sat ,unde cheltuielile zilnice sunt minime ,iar mancarea si-o produc in propria gospodarie.Ne place sa spunem ca trebuie sa duca o viata saraca.Corect ,nu – saraca ci ar trebui sa fie decenta,si ei au facultate si studii in afara tarii(master ,doctorate -ma refer aici la persoanele cu functii superioare din BOR).Pe vremea lui HRISTOS erau altfel societatea ,totul…Asta nu inseamna ca trebuie sa ramanem inapoiati …TREBUIE sa fim raspunzatori pentru ceea ce facem FIECARE ,nu cel de alaturi.Vom fi judecati dupa pacatele noastre ,fiecare.

 8. Cat despre gazele de sist :suntem deja vanduti:Doar o minune ne poate salva.Fiecare avem gandire si nu actionam ?De ce ?Asteptam sa o faca altii pentru noi .Cand vom ajunge sa traim efectele va fi prea tarziu…Dumnezeu sa ne ajute si apere…!nu e de-ajuns ,eu tu ,el ce facem?STATUL E format din oamenii pe care i-am pus sa ne conduca,nu credeti ca ar trebui sa dea socoteala ,sa inteleaga si oamenii din zona asta saraca ,dar care a tinut un anume partid in brate?

 9. Preotul nu e asa de capul lui… e sustinut de la nivel inalt – CHIAR DE LA HRISTOS!!!

  Si astia nu Îl vad pe Hristos, zic ca e interes personal sau alte chestii – il acuza cu fel si fel de fleacuri , dar nu vad ca tara asta moare fara oameni ca el si ca toti cei de langa parintele Ghimus.

  CLAR SE LOVESTE IN OAMENII CARE ISI POT APARA TARA CU LIMPEZIMEA MINTII SI CU HARUL LOR.

 10. sunt mii si mii de vorbe… dar ADEVARUL ESTE UNUL SINGUR – HRISTOS A INVIAT!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare