INTERZICEREA FRACTURARII HIDRAULICE: respinsa de Senat

21-06-2012 1 minut Sublinieri

Harta globala a exploatarilor si explorarilor de gaze de sist

Senatorii au respins, joi, propunerea legislativa privind interzicerea explorarilor si exploatarilor perimetrelor cu zacaminte de hidrocarburi lichide sau gazoase prin fracturare hidraulica si anularea licentelor exclusive de explorare a tuturor proiectelor care recurg la aceasta tehnica.

Propunerea a intrunit 11 voturi pentru, 9 abtineri si 53 impotriva, Senatul fiind prima camera sesizata.

Legea a fost respinsa, dupa ce raportul de admitere cu amendamente elaborat de Comisia economica, industrii si servicii a Senatului a fost, la randul sau, respins.

In expunerea de motive se arata ca exploatarea hidrocarburilor lichide sau gazoase prin metoda fracturarii hidraulice este contestata de specialisti din cauza riscului ridicat de poluare a mediului.

UPDATE Proiectul a fost initiat de mai multi deputati PSD: Adrian Solomon, Victor Cristea, Eugeniu Radu Coclici, Dorel Covaci, Ioan Damian, Sonia Maria Draghici, Florin Paslaru, Ioan Sorin Roman, Lucretia Rosca si Sorin Constantin Stragea.

Adrian Solomon este una dintre persoanele care s-a implicat in protestele din primavara de la Barlad organizate impotriva gazelor de sist.

Expunerea de motive: descarca document.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “INTERZICEREA FRACTURARII HIDRAULICE: respinsa de Senat

  1. Cine şi cum a votat:

    http://www.senat.ro/VoturiPlenDetaliu.aspx?AppID=b7dcf488-5884-45e2-8757-b53a6f47da2c

    Detalii suplimentare despre derularea procedurii legislative:

    14-06-2012 – Comisia pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului transmite avizul cu nr. 135-NEGATIV

    18-06-2012 – primire punct de vedere de la Guvern (negativ)

    19-06-2012 – Comisia economică, industrii şi servicii depune raportul cu nr. 169-FAVORABIL cu amendamente

    19-06-2012 – Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări transmite avizul cu nr. 194-NEGATIV

    http://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=16591#

  2. @admin ,

    dl. Ponta nu face altceva decat sa ne mai intinda inca o cursa . Cu alte cuvinte , dupa alegerile parlamentare , in care ar fi bine sa-i votam , se vor mai gandi si vor reanaliza . Oare de ce nu-l mai cred ?

    Ati vazut ca a scos iarasi la interval discutia despre reorganizarea teritoriala ? A amanat-o , cei drept , dar nu o taie de tot din planurile lor guvernamentale . Nu poate , pentru ca este ordin ” de sus ” , de la Europa citire .

    Sa ne fereasca Dumnezeu , sa ajungem sa-i regretam pe portocalii sau pe Basescu . Dar , faca-se voia Ta , Doamne !

  3. @fane:

    Deja este cam greu de crezut ca vom avea luxul sa il regretam vreodata pe Basescu sau sa ii simtim lipsa.

    Ponta nu intinde nicio cursa, ci da inapoi (si aici) la modul vizibil. Sigur, la nivel economic nu e o diferenta intre a da inapoi si a arunca cu zel rezervele de gaz in mainile strainilor.

    In ceea ce priveste reorganizarea, acolo totusi nu e nicio noutate. Pozitia USL a fost intotdeauna aceeasi: se va opera o regionalizare, din 2014, insa in care judetele vor fi pastrate. Si au tot interesul sa le pastreze, dupa alegerile locale de la inceputul lunii. Varianta alternativa e cea a lui Basescu si da, regionalizarea e politica impusa de UE.

  4. Nu pe Basescu o sa-l regretam! pe Ceausescu!!! deja il regretam.

  5. http://www.focus-energetic.ro/exxon-nu-a-gasit-gaze-de-sist-in-polonia-7780.html

    Concernul petrol şi gaze naturale ExxonMobil (SUA) a decis retragerea sa din Polonia, unde a explorat un zăcământ de gaze de şist ale cărui rezerve sunt insuficiente, scria în ediţia sa de sâmbătă cotidianul Gazeta Wyborcza, preluat de AFP, precizează Agerpres.

    “Oprirea exploatării de gaze de şist înseamnă abandanorea tuturor lucrărilor de explorare în Polonia”, a declarat Adam Kopysc, un purtător de cuvânt al ExxonMobil Exploration and Production. “Nu am identificat un flux constant, care să fie justificat din punct de vedere comercial, la cele două situri de foraj, lângă Krasnystaw, în bazinul Lublin (sud-est) şi în apropiere de Siennica, bazinul Podlasia (est)”, a precizat sursa citată.

    Polonia dispune de mari zăcăminte de gaze de şist exploatabile, evaluate la 1.920 miliarde metri cubi, ocupând locul trei la nivel mondial, după Norvegia şi Rusia, conform unui raport oficial al Institutului Naţional de Geologie (PIG), dat publicităţii în primăvara acestui an. În prezent, Polonia consumă anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze naturale, din care două treimi îi sunt furnizate de către Rusia.

    În România, o altă companie americană se luptă pentru a primi dreptul de a fora după gaze de şist – Chevron. Autorităţile naţionale de mediu au temperat puţin entuziasmul partenerilor de Guvern, inclusiv al preşedintelui Traian Băsescu, până nu se cunosc consecinţele metodei de exploatare pentru acest tip de resursă. La ora actuală, în Europa, este un curent potrivnit exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică, metoda fiind considerată poluantă şi generatoare de cutremure.

  6. Pingback: SUSPENDAREA LUI TRAIAN BASESCU. Propaganda “loviturii de stat”si FONDUL PROBLEMEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: Fracturare hidraulica: RISC DE CONTAMINARE a surselor de apa prin exploatarea gazelor de sist (studiu) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: MITING ANTI-SIST LA BARLAD: “mars al tacerii” organizat astazi (vineri) la 19.30 impotriva exploatarilor gazelor de sist - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: Parlamentul European deschide usa EXPLOATARILOR GAZELOR DE SIST. Cum au votat EUROPARLAMENTARII ROMANI rezolutiile referitoare la noul ”aur energetic” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: In timp ce Brazilia da o AMENDA uriasa companiei CHEVRON pentru POLUARE, CHITOIU (Min. Economiei) ia lumina de la AMERICANI pe tema GAZELOR DE SIST - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare