PROTOPOPUL VASILE LĂIU: “Prefer sa mor cu fruntea sus decat cu capul in noroiul Chevron-ului”/ CUM A OCULTAT MASS-MEDIA PROTESTELE MASIVE DE LA BARLAD. Unele autoritati locale au interzis fractionarea hidraulica
Si o lectie: preotul, cel mai bun “activist” social
UPDATE: articol despre gazele de sist in Ziarul Lumina
Petre Prisecaru, cercetător principal în cadrul Institutului de Economie Mondială al Academiei Române: “Perspectiva exploatării gazelor de şist (neconvenţionale) i-a împărţit pe români în două tabere: unii sunt contra operării lor (şi sunt catalogaţi de tabăra adversă ca «susţinători ai intereselor Rusiei»), ceilalţi sunt pentru operarea lor (şi sunt catalogaţi de tabăra adversă ca «susţinători ai intereselor SUA»”. (…)
Membru al Academiei Române: “Nu merită să plătim orice preţ pentru dezvoltare”
Într-un interviu acordat recent revistei “Formula As”, în care a tratat o serie de aspecte referitoare la metoda exploatării gazelor de şist, doctorul în economie Petre Prisecaru, cercetător principal în cadrul Institutului de Economie Mondială al Academiei Române, cu o vechime în cercetare în domeniul energetic de 43 de ani, afirma următoarele: “Perspectiva exploatării gazelor de şist (neconvenţionale) i-a împărţit pe români în două tabere: unii sunt contra operării lor (şi sunt catalogaţi de tabăra adversă ca “susţinători ai intereselor Rusiei”), ceilalţi sunt pentru operarea lor (şi sunt catalogaţi de tabăra adversă ca “susţinători ai intereselor SUA”).
Definiţia generală a gazelor neconvenţionale, gaze de şist, se referă la acele acumulări de gaze naturale care nu pot fi produse comercial prin tehnologii comune de explorare şi producţie şi care sunt cantonate în rezervoare cu permeabilităţi şi porozităţi reduse, ce nu permit curgerea decât prin aplicarea fracturărilor hidraulice şi săpării de sonde orizontale sau multilaterale. Explorarea şi exploatarea gazelor de şist a debutat la mijlocul anilor 90 în SUA, unde rezervele sunt estimate la circa 24,4 trilioane metri cubi. Rezervele pentru Europa au fost estimate între 18-35 trilioane metri cubi, iar interesul exploatării lor urmăreşte reducerea dependenţei de importul de gaz din Rusia.
Reticenţa multor state vestice este legată însă de impactul ecologic ridicat al tehnologiei de extracţie – fracturarea hidraulică. Această tehnologie necesită cantităţi enorme de apă, milioane de litri la fiecare sondă, resursă deficitară în România. Tehnologia provoacă probleme legate de evacuarea apei reziduale, care conţine circa 600 de substanţe chimice, dintre care multe dovedite cancerigene, de contaminarea pânzei freatice, de producerea unor cutremure mici, de suprafaţă. În plus, Europa are o structură geologică mai puţin favorabilă, cu depozite la adâncimi mai mari.
Exploatarea gazelor de şist este mult mai poluantă decât cea a gazului natural şi cu consecinţe extrem de negative. Emisiile de dioxid de carbon în atmosferă,
cu mare impact asupra încălzirii globale, sunt cu peste 20% mai mari decât la exploatarea cărbunelui. (…) Pe de altă parte, în România, în special în zona Vasluiului, la “polul secetei”, unde Consiliul Judeţean a dat deja undă verde forajelor, nu avem apa necesară exploatării pe scară largă a gazelor de şist; cu tehnologia depăşită a fracturării hidraulice propusă de Chevron, scoatem din circuitul agricol şi turistic suprafeţe mari, poluarea este extrem de ridicată, iar pericolul cutremurelor de suprafaţă nu este de neglijat.Recomand un accent deosebit pe energiile verzi, iar în locul gazului de şist propun acordarea unei atenţii mari biogazului şi culturilor energetice (2-3 milioane de hectare depreciate şi nefolosite pot fi destinate acestui scop). A miza prea mult pe gazele de şist aduce cu jocul riscant, la ruletă, dintr-un cazinou. Ar trebui să fim mai realişti şi să valorificăm potenţialul de resurse regenerabile şi, dacă se va putea, să terminăm investiţia de la Cernavodă. Gaz natural se va putea importa în cantităţi mari, în viitorul mai îndepărtat, din Iran şi Irak, unde există rezerve imense, dar contextul geopolitic actual nu este unul favorabil. Pe de altă parte, nu exclud nici importul din Rusia, dar la preţuri rezonabile şi nu umflate la maximum, ca în prezent.
(…) Nu merită să plătim orice preţ pentru dezvoltare, pentru locuri de muncă şi independenţă energetică. Ultimul concept este o poveste frumoasă, îl bântuia pe Ceauşescu şi văd că-i chinuie şi pe unii politicieni români”, a concluzionat cercetătorul român.
- Cotidianul:
– Părinte, la vremuri de restrişte – exceptând ultimele decenii – preoţii au fost întotdeauna în fruntea credincioşilor. De ce aţi simţit să ieşiţi în stradă alături de manifestanţi?
– Nu pot simţi altfel în momentul în care credincioşii pe care mi i-a dat Dumnezeu îşi apără viaţa şi sănătatea. Eu nu pot să stau în spate, să mă ascund după cortină. Nu pot juca teatru. Dacă mi-am asumat o misiune trebuie să o duc până la capăt, cu toate riscurile. Am fost acuzat, blamat că mă implic într-o problemă care nu mă priveşte…
– Cine v-a acuzat?
– Diverse persoane din politică, din mass-media, oameni care au o altă opinie faţă de marea majoritate în problema aceasta a fracturării hidraulice, dar mărturisesc cu mâna pe inimă şi pe Sfânta Cruce că nu mă împinge nici un alt interes decât acela de a-mi apăra dreptul la viaţă, al meu, al familiei mele şi al credincioşilor pe care mi i-a dat Dumnezeu. Şi mai ştiu ceva : Dumnezeu ne va judeca pe fiecare – şi mai ales pe noi, preoţii – şi pentru lucrurile bune pe care le puteam face şi nu le-am făcut. Cred că şederea noastră în faţa credincioşilor noştri e un lucru pe care putem şi trebuie să îl facem.
– Cum v-aţi convins că aceasta este calea cea bună?
– Acum un an aveam o părere foarte vagă despre această tehnologie. Vedeam frământări din partea credincioşilor, care mă întrebau în legătură cu problema gazelor de şisturi şi mi-era ruşine pentru că nu ştiam ce să le răspund. Astfel am început să mă documentez. Găseam destul de greu informaţii despre această metodă de extracţie dar i-am întâlnit pe aceşti oameni minunaţi cu care am format la Bârlad Grupul de Iniţiativă al Societăţii Civile Bârlădene; ne-am întâlnit aproape săptămânal, ne-am documentat şi poate acum par lipsit de modestie dar pot să ţin prelegeri în faţa oricui pe această temă cu date şi probe argumentate.
– Deranjaţi mari interese financiare. Nu sunteţi acuzat că vă plăteşte K.G.B.-ul?
– Ba chiar mi s-a spus aşa ceva. Eu însă am apelat la o logică simplă: dacă aş fi fost plătit de K.G.B. sau de alte servicii imaginaţi-vă că s-ar fi găsit până acum vreo rublă, vreun dolar sau vreun euro, vreun cont sau orice altceva care ar fi fost dat imediat publicităţii.
– De înscenări aţi auzit ?
– M-am gândit şi la aşa ceva. Chiar am fost întrebat: „părinte, nu ţi-e teamă?”. De ce să îmi fie teamă? Eu ştiu un singur lucru: omul se naşte o singură dată şi moare o singură dată, dar acum depinde cum mori. Prefer să mor cu fruntea sus, decât cu capul în noroiul Chevron-ului.
– Aţi spus la miting că nu luptaţi doar pentru bârlădeni ci pentru toţi românii…
– Credeţi-mă – uite că deja mă emoţionez – am participat de 1 decembrie la un eveniment deosebit – a fost adus aici, în oraş, steagul lui Ştefan cel Mare, cu chipul Sfântului Gheorghe, Sfântul aşezat pe un tron, având la picioare balaurul. Am spus atunci că spiritul lui Ştefan este prezent pretutindeni şi există în fiecare român adevărat. Ştefan nu s-a luptat doar pentru familia sau pentru ţara lui. S-a luptat pentru întreaga creştinătate. Lui i se datorează faptul că azi suntem creştini şi nu musulmani. Noi, românii, am fost un neam care nu a căutat să cotropească ci şi-a apărat sărăcia, nevoile şi neamul. Acest lucru îl facem şi noi aici.
– Nu toţi oamenii sunt informaţi cu privire la adevărata dimensiune a viitoarelor exploatări de acest gen din întreaga ţară. Până unde veţi merge cu protestele ?
– Nu ne vom opri până când oamenii puşi de noi în funcţii nu ne vor auzi şi respecta vrerea şi vocile. Masele îşi aleg conducătorii şi nu invers. Urmând acest principiu, noi credem că mai sunt şi oameni acolo sus care se gândesc că după ce vor pleca din funcţii vor da socoteală în faţa cuiva. Vine o vreme când nu mai contează nici interese de grup, nici străine, nici corporaţiile. Copiii lor vor avea coşmaruri vis-a-vis de părinţii lor, care s-au comportat iresponsabil atunci când, temporar, au deţinut o funcţie. Eu cel puţin mă simt mândru şi stau cu fruntea sus în faţa credincioşilor mei. Le spun tuturor: deocamdată, soluţia este să ieşim în stradă ori de câte ori e nevoie, şi de 10 ori pe zi dacă trebuie, ca să ducem la capăt ceea ce ne-am propus.
Iulian Iancu: România nu poate promova gazele de şist fără dialog cu populaţia
România nu poate promova gazele de şist fără acceptanţa publicului şi fără a informa corect populaţia despre avantajele şi implicaţiile exploatării unei astfel de resurse, dar şi despre tehnologiile de ultimă generaţie care se folosesc în acest proces, a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, Iulian Iancu.
Acesta a precizat că gazele de şist reprezintă un subiect care a generat revoluţie la nivel mondial în cursul anului trecut şi, din fericire, acestea ar putea constitui o rezervă importantă pentru România, dacă se va confirma existenţa lor. Însă, exploatarea lor nu poate fi făcută fără o informare a populaţiei şi o dezbatere în acest sens.
“Nu putem promova o astfel de resursă fără acceptanţa publicului şi fără a pregăti populaţia şi a o informa corect despre avantajele, implicaţiile, tehnologiile de ultimă generaţie în această exploatare. Drept pentru care, Academia Română a supus dezbaterii publice acest subiect cu toate feţele cunoscute astăzi în lume, de la acele accidente, care sunt, astăzi, foarte uşor de înţeles şi de văzut pe internet, până la tehnologia de ultimă generaţie, care a reuşit să aducă acel element de securitate, de siguranţă şi a transformat SUA din importator în exportator de gaze naturale”, a spus Iancu.
În opinia acestuia, subiectul nu poate fi promovat ”în mod abrupt”, ci trebuie dezbătut public, iar populaţia, mai ales, cea care locuieşte în zonele cu un potenţial confirmat de gaze de şist trebuie informată corect.
“O tehnologie care nu are acceptanţa publicului nu există. Prin urmare, pentru România, ar fi o consecinţă dramatică să nu poată să-şi valorifice gazele de şist pentru că nu ştie să facă acest lucru într-o comunicare şi o informare reciprocă şi în garantarea eliminării oricărui factor de risc în exploatarea lor şi, mai ales, a impactului asupra mediului şi asupra stratului şi pânzelor de apă pentru care există astăzi acest tip de îngrijorare”, a adăugat deputatul social-democrat.
În ceea ce priveşte îngrijorările referitoare la impactul asupra mediului pe care l-ar avea exploatarea gazelor de şist, Iulian Iancu a precizat că se pare că îngrijorarea este amplificată şi întreţinută de anumiţi factori de interes, respectiv giganţi petrolieri, care încearcă reciproc să se împiedice în a accede pe piaţă.
“Toate discuţiile făcute până în prezent – şi sper să avem ulterior mai multe informaţii adiţionale – îngrijorarea se pare că este extrapolată de factori de interes – şi aici mă refer strict la giganţi petrolieri -, care îşi subminează unul altuia intrarea pe piaţă. Este cunoscut – şi deja se ştie în spaţiul public, dar nu există nicio informaţie oficială – că sunt milioane de euro vehiculate din partea unui mare jucător energetic împotriva celorlalţi jucători mari energetici care intră în exploatarea gazelor de şist, în a crea starea de panică, starea de emoţie, starea de îngrijorare. Aceste sume sunt dirijate într-o manipulare mediatică, într-o zonă care nu are la bază neapărat adevărul”, a afirmat Iancu.
Conform acestuia, “noi trebuie să eliminăm aceste lucruri, pentru că ele sunt în afara noastră, nu noi facem parte din acest tip de dezbatere. Pe noi ne interesează să ne valorificăm în mod sigur şi fără impact asupra mediului acest tip de resursă de materie energetică vitală pentru societatea şi economia românească”, a subliniat preşedintele comisiei de specialitate din Camera Deputaţilor.
Referitor la alte ţări, Iancu a spus că lucrurile ”sunt nuanţate”.
”Aici sunt nuanţate lucrurile. Europa are un regim aproape special. Sunt state care au zis ‘nu’, cum ar fi Franţa sau Bulgaria, dar Franţa are 70% nuclear pentru care Germania spune ‘nu’ şi este atât de îngrijorată. Deci, sunt nuanţate lucrurile, dar noi trebuie să avem capacitatea să discernem între pericole şi garanţii elementul de adevăr, ca să ne putem valorifica această resursă”, a concluzionat Iulian Iancu.
Peste 7.000 de cetăţeni au protestat, miercuri, la Bârlad, împotriva exploatării gazelor de şist. Marşul a fost organizat de Grupul de Iniţiativă al Societăţii Civile (GISC) Bârlad şi a adunat reprezentanţi ai unor parohii din Bârlad şi din împrejurimi, activişti de mediu, reprezentanţi ai galeriei FC Vaslui, dar şi cetăţeni din judeţele Vaslui, Galaţi, Iaşi, care sunt împotriva exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice de către compania americană Chevron.
- Vremea noua: REVOLUTIE! (video, foto)
Azi în Bârlad, mâine în toatã tara!
DEMONSTRATIE. Ieri, prin participarea a peste 8000 de bârlãdeni si reprezentanti din câteva judete la marsul de protest organizat de GISC Bârlad împotriva exploatãrii gazelor de sist prin metode neconventionale, a fost predatã o lectie de civism politicienilor care se cred “alesii” lui Dumnezeu si nu ai oamenilor pe care îi reprezintã. S-a demonstrat cã societatea civilã bârlãdeanã nu este condusã si coordonatã de politicieni. Desi deputatul Adrian Solomon a transmis bârlãdenilor sã stea acasã, acestia i-au demonstrat cã nu sunt la cheremul lui, venind la marsul de protest într-un numãr impresionant. Oamenii din tot judetul spun NU gazelor de sist, în timp ce politicienii alesi de ei spun DA, emitând certificate de urbanism pe bandã rulantã pentru Chevron. Bârlãdenii sunt decisi sã continue cu protestele, urmãtorul fiind programat pe 4 aprilie. Spre disperarea lui Adrian Solomon care deja, prin omul sãu de încredere, Marius Chitiga, a amenintat pe cei din GISC cã au transformat marsul în protest si cã vor da socotealã, luând la misto, în stilul caracteristic protestul bârlãdenilor. Vasluiul anuntã cã, pe 23 martie, fix la un an de la primul protest de la Bârlad, va organiza primul miting anti-Chevron din resedinta de judet.
La manifestatia organizatã ieri de Grupul de Initiativã al Societãtii Civile (GISC) Bârlad au participat peste 8.000 de persoane, cu mult mai mult fatã de anul trecut când totul a fost cu iz “politic”, principalul beneficiar al acestor manifestãri fiind deputatul Adrian Solomon. Bârladul a fost ieri polul manifestãrilor împotriva gazelor de sist si al companiei Chevron în România. Alãturi de bârlãdeni au mai fost câtiva vasluieni inimosi din galeria echipei de fotbal FC Vaslui, precum si delegati din judetele Galati, Iasi, Constanta, Buzãu, Hunedoara, Bihor, Timisoara, Vrancea si foarte multi din Bucuresti, din partea organizatiilor ecologiste care protesteazã în Piata Universitãtii în permanentã. Dupã ce au parcurs pe jos, sub supravegherea Politiei si a Jandarmeriei, distanta dintre Fabrica de Confectii si Piata Civicã din Bârlad, manifestantii s-au oprit în fata Primãriei din localitate, unde au dat citire unei proclamatii împotriva exploatãrii gazelor de sist.
“Hotii, hotii, trãdãtorii!”
Cei care au fost prezenti la manifestare au dorit ca membrii GISC sã le vorbeascã, în cele 15 minute aprobate de primarul municipiului Bârlad pentru a stationa în Piata Civicã, de pe scãrile Primãriei Bârlad, pentru cã Primãria este a oamenilor si nu proprietatea vreunui partid politic. S-a dat citire unei proclamatii, iar un copil de 9 ani a citit un protest împotriva politicienilor care nu le asigurã un viitor sigur, asa cum pãrintii lor le-au asigurat. Proclamatia cititã de un reprezentant al GISC va ajunge la factorii de decizie – respectiv Presedintie, Guvern, DNA si Parchetul General – pentru cã sunt chestiuni grave care încalcã legea. “Jos Chevron!”, “Nu ne distrugeti viitorul!”, “Chevron este cel mai urât vis american. Cetãteni, treziti-vã!”, “Chevron, go home!” sau “Bârlãdeni, salvati viitorul copiilor vostri!” sunt doar câteva dintre mesajele afisate de protestatarii care au mãrsãluit pe strãzile Bârladului, în acordurile imnului national “Desteaptã-te, române!”. S-a strigat împotriva alesilor locali, bârlãdenii realizând cã au fost mintiti si manipulati politic, “Hotii, Hotii, Trãdãtorii! Huo!!”,”Ole, Ole, Ole, Solomon azi esti trist cã suntem împotriva gazelor de sist!”, au fost câteva dintre lozincile strigate de manifestanti. Participantii si vorbitorii din alte judete l-au criticat pe premierul Victor Ponta, despre care spun cã si-a schimbat atitudinea cu privire la acest subiect. “Am fost pãcãliti de politicieni. Chiar domnul Victor Ponta când era în Opozitie, era împotriva exploatãrii gazelor de sist, iar acum colaboreazã cu Chevron. Nu putem accepta asa ceva. Dacã tinem la viitorul copiilor nostri, e de datoria noastrã sã protestãm. Sper ca vocea noastrã sã fie auzitã”, a declarat unul dintre protestatari.
Unde-s politicienii de altãdatã?
Totodatã, protestatarii le-au cerut politicienilor vasluieni sã li se alãture. Niciunul dintre politicienii vasluieni, prezenti la marsurile similare de anul trecut, nu a mai participat, ieri la manifestarea organizatã la Bârlad. “Prin aceastã proclamatie – protest, nu am cerut nimic altceva decât sã fim consultati, ca si societate civilã, pe marginea acestui subiect atât de important, explorarea si exploatarea gazelor de sist prin metoda fractionãrii hidraulice. Din toate consultãrile si discutiile pe care le-am avut pânã acum cu specialisti în domeniu, lucrurile sunt foarte grave. Pânã acum, materialele prezentate de GISC în diversele întâlniri publice nu au fost demontate de nimeni. De aceea, nu putem sã acceptãm sã fim victimele celor de la Chevron, care sunt foarte hotãrâti sã înceapã treaba. Ei sunt siguri de acest lucru pentru cã au sprijin din partea celor care ne reprezintã, de la cel mai înalt nivel si pânã la nivelul autoritãtilor locale”, a declarat unul dintre membrii GISC Bârlad, gr. (r) Neculai Rotaru. Proclamatia va fi înaintatã de Grupul de Initiativã al Societãtii Civile (GISC) Bârlad cãtre Presedintie, Guvern, Parchetul General si chiar Directia Nationalã Anticoruptie. Protestul celor peste 8.000 de oameni s-a încheiat printr-un mars pe bulevardul principal din Bârlad, pânã în fata Grãdinii Publice din municipiu. Aici reprezentantii GISC Bârlad au multumit participantilor la mars, au spus o rugãciune si, împreunã cu fortele de ordine, care au fost destul de numeroase, au asigurat plecarea participantilor în liniste spre case. Marsul a fost considerat un succes deosebit, iar jandarmii si politistii prezenti au spus cã nu s-a înregistrat nici un incident.
Solomon, prin consilierul local Chitiga, a amenintat GISC-ul!
La manifestarea din fata Primãriei Bârlad, acolo unde participantii la mars au oprit pentru 15 minute, timp în care de pe scãrile Primãriei s-a dat citire Proclamatiei de protest, a fost prezent si consilierul local Marius Chitiga, din PSD, finul de cununie, omul de încredere si seful de cabinet al deputatului Adrian Solomon. Acesta a monitorizat atent timpul în care s-au tinut discursurile si a început sã tipe isteric la membrii GISC cã l-au depãsit cu … trei minute! S-a arãtat “revoltat” de faptul cã “au fost folosite scãrile Primãriei” drept scenã pentru discursuri si nu masina care era programatã drept scenã, amenintând organizatorii cu politia si amenzi! Mai mult, deputatul Adrian Solomon a luat complet în derâdere marsul de protest si pe organizatori, în stilul caracteristic, bãscãlios. La telefon, când a fost contactat, el a negat vehement cã ar fi anuntat politia, a spus cã a primit pozele de la manifestare si cã nici pomenealã sã fie 8000 de manifestanti, ci cu mult mai putini. “Bãi, voi de la Vremea Nouã ati adus pe golanii ãia de la galeria FC Vaslui. Stiu eu, ati vorbit cu Ovidiu Tiron, i-ati spus cã aduceti 200 de oameni! Pãi, e frumos asa? Voi stiti care e diferenta dintre Stefan cel Mare, Adrian Nãstase si gr. Rotaru? Stefan cel Mare l-a transformat pe Burcel în Movilã, Adrian Nãstase pe tintã în targhet si gr. Rotaru pe marsul de protest în miting de protest, bãi! Ha ha ha!”, a fost reactia deputatului Adrian Solomon, care anul trecut plângea cu lacrimi de crocodil si cu fetita lui în brate, cã Chevron ne otrãveste apa si ne va omorî. Acum râde cu gura pânã la urechi!
Noi manifestatii de protest!
Vã reamintim cã cei din Consiliul Judetean (CJ) Vaslui au eliberat, în ultima lunã, trei certificate de urbanism pentru tot atâtea perimetre din judetul Vaslui unde compania americanã Chevron intentioneazã sã facã prospectiuni pentru o posibilã exploatare a gazelor de sist. Chevron detine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad si trei perimetre în judetul Constanta, respectiv Vama Veche, Adamclisi si Costinesti. Acordurile pentru cele trei perimetre de la malul Mãrii Negre vizeazã explorarea, dezvoltarea si exploatarea perimetrelor. Compania intentioneazã sã înceapã în a doua jumãtate a acestui an forarea unui put de explorare la perimetrul de gaze de sist de la Bârlad si va initia studii seismice pentru cele trei perimetre din judetul Constanta. Ieri alãturi de bârlãdeni au fost si cei din Constanta, de la Asociatia “Vama Verde”, reprezentatã de Paul Iurea. Au mai fost fizicianul român George Epurescu, presedintele Organizatiei “România fãrã ei”, Zina Dominteanu din Galati, Marina Stefan – din Bucuresti, reprezentantii Asociatiei “Vira” etc. Toti au precizat cã Bârladul a fost ieri fruntea tãrii, cã a avut loc cea mai mare manifestare anti-Chevreon si gaze de sist din România de pânã acum si cã lucrurile nu se vor opri aici ! Pe 23 martie, la Vaslui va avea loc o altã manifestare de amploare împotriva exploatãrii gazelor de sist, exact la un an de la prima manifestare organizatã la Bârlad, iar pe 4 aprilie, va fi organizat încã un mars de amploare la Bârlad, tot pe aceastã temã, membrii GISC precizând cã, dacã este nevoie, pânã când populatia va constientiza ce dezastru ecologic ne asteaptã, se vor face oricâte actiuni de protest este nevoie “chiar si în fiecare sãptãmânã dacã este nevoie”, a spus protopopul de Bârlad pr. Vasile Lãiu.
Consiliile locale spun NU, Consiliul Judetean doarme!
POLITICÃ. În delicata problemã a exploatãrii gazelor de sist din judetul Vaslui, actiune sustinutã de mai bine de un an de cãtre gigantul american Chevron, autoritãtile locale au o atitudine mult mai transantã decât conducerea judetului. Dupã ce mai multi primari s-au declarat împotriva exploatãrii gazelor de sist prin metoda fractionãrii hidraulice, a venit si rândul primarului din Pungesti sã ia în discutie în sedintã de consiliu local aceastã problemã, în urma deliberãrilor votându-se în unanimitate interzicerea exploatãrii prin aceastã metodã neconventionalã. Conducerea Consiliului Judetean (CJ) nu a luat atitudine pânã în acest moment, desi în urmã cu câteva luni Dumitru Buzatu se bãtea cu pumnul în piept cã este cel dintâi dintre anti-Chevronisti. Se pare însã cã la CJ sunt mai multi corcodusi decât stejari.
Desi cu pasi mãrunti, lupta împotriva planului companiei Chevron începe sã ia amploare. Tot mai multe consilii locale interzic exploatarea gazelor de sist prin metoda fractionãrii hidraulice pe raza comunei lor. În cadrul sedintei de consiliu local de ieri de la Pungesti, cei treisprezece consilieri au votat în unanimitate proiectul propus de primarul Mircia Vlasã. “Membrii Consiliului Local Pungesti, la sedinta ordinarã din 27.02.2013, au votat în unanimitate pentru interzicerea explorãrii si exploatãrii gazelor de sist.”, a declarat Mircia Vlasã. Dacã în mai multe comune s-a luat în discutie inclusiv organizarea unui referendum pentru a afla pozitia oamenilor, conducerea CJ Vaslui pare sã nu dea doi bani pe ceea ce vor cetãtenii care, prin votul lor, i-a acordat puterea de a decide. Asta desi în urmã cu câteva luni, chiar Dumitru Buzatu, presedintele CJ, se bãtea cu pumnul în piept cã va face tot ce îi stã în putintã pentru a împiedica planul celor de la Chevron. Vãzându-se cu sacii în cãrutã, odatã trecute alegerile, a renuntat la aplombul cu care milita pentru protejarea vasluienilor. Mai mult, CJ i-a dat Chevronului dreptul de a amplasa instalatii de foraj în vederea explorãrii gazelor de sist în comuna Bãcesti, satul Pãltinis. Certificatul de urbanism i-a revoltat pe localnici care sunt de pãrere cã ar fi trebuit consultati în acest sens. Acestia se declarã împotriva explorãrii, cu toate cã au primit numeroase promisiuni de la reprezentantii companiei americane. În aceste conditii, putem trage concluzia cã într-adevãr democratia este un mit, soarta cetãtenilor fiind trasatã de o mânã de oameni iresponsabili si interesati de propriile beneficii, care nu se sinchisesc sã plece urechea la doleantele celor pe care îi reprezintã. Cã puterea apartine poporului este o utopie nu mai reprezintã o noutate, dar se pare cã de data aceasta cetãtenii au fost vigilenti si au luat atitudine, în încercarea de a demonstra contrariul.
Startul a fost dat în comuna Iana
Primii care au luat atitudine împotriva exploatãrii gazelor de sist pe teritoriul comunei au fost cetãtenii din Iana, care, încã din luna noiembrie a anului trecut, si-au arãtat dezacordul fatã de aceastã metodã distructivã de exploatare, chiar dacã li s-a promis marea cu sarea, respectiv locuri de muncã si alte beneficii pentru comunitate. La rândul sãu, Neculai Nixon Ibãnescu, primarul comunei Gherghesti, a doua comunã vasluianã care deja, prin hotãrâre a consiliului local, s-a declarat împotriva exploatãrii gazelor de sist prin metoda fractionãrii hidraulice pe teritoriul comunei, a declarat la momentul adoptãrii hotãrârii cã: “Poate, pentru prima datã, toti consilierii locali au fost de acord cu o initiativã a primarului, cea care priveste interzicerea exploatãrii gazelor de sist în zonã. Asta dovedeste cã, în problemele majore ale comunitãtii, putem fi uniti în evitarea unei posibile viitoare catastrofe ecologice, de pe urma cãreia sã aibã de suferit si urmasii nostri.” Un alt primar, cel al comunei Gãgesti, Costicã Stupu, altã zonã “bifatã” de Chevron pentru viitoare lucrãri de explorare si exploatare, s-a declarat la rândul sãu reticent fatã de “binefacerile” promise de americani.
- Voxpublica/ Mihai Gotiu: Ponta, scoate-ți gazele din cap! Un avertisment de la Tolo și cum au ajuns Yoko Ono și Susan Sarandon în slujba Gazprom
Acesta este un articol despre presă și jurnaliști. Nu despre gazele de șist. Pe 25 februarie, Cătălin Tolontan scria despre numirea șefului biroului de presă al PSD, Alex Giboi, niciodată jurnalist, director general al agenției de știri ”Agerpres”, ”instituție care consumă anual 4 milioane de euro, cam cât cele mai importante 8 ziare locale din România. În curând, singurele rămase”. Analizând situația jalnică în care au ajuns mass-media din România, Tolo avertizează:
”În ultima perioadă, mailurile și telefoanele tuturor redacțiilor de ziare în primul rînd, în ele mai au cît de cît încredere oamenii, sînt asaltate de informații și cereri disperate ale românilor, care vor să-și verse undeva amarul și indignarea. Dezgustul și furia publică sînt fenomene care cresc de la săptămînă la săptămînă. Nu au început în 2013, însă se multiplică. Dacă tot au oameni infiltrați în redacții, ilegal, desigur, poate că serviciile secrete, SRI, SIE, cele ale poliției și armatei, bagă și ele de seamă acest murmur subteran tot mai puternic!”
(…)
”Efectul? ”Îngrijorarea mea este că nu doar clasa politică este lipsită de legitimitate, ci şi instituţiile publice, la un punct fără întoarcere”, declara, conform ZF, un profesor american care analizează manifestațiile de stradă din Bulgaria.
Cînd canalele normale de dialog dispar, cînd informația este partizană, bravo, mogulilor, de la Voiculescu și pînă la Ghiță sau Vântu, ați reușit!, cînd redacțiile se golesc și oamenii obișnuiți nu mai au nici măcar senzația că sînt auziți și că ei contează, se iese în stradă. Și atunci, abia atunci, vom vedea care este efectul real a ceea ce se întîmplă acum în media. Pentru că, țineți minte episodul?, casetele vor fi închise în fișetele din turnurile televiziunilor, singurele vestigii mincinoase ale unei prese cîndva luptătoare.”
Cătălin Tolontan, ”Un pesedist șef pentru Agerpres și câteva tendințe în presa lui 2013”, tolo.ro, 25 februarie 2013
*
Tolo nu e nici activist, nici stângist, nici ecoterorist, nici hipster, nici anti-progresist, nici eurosceptic ori mai știu eu ce etichete li se lipesc automat celor care își asumă critici la adresa unui sistem, în încercarea de a le minimaliza demersurile. E, pur și simplu, un jurnalist pe care îl doare ceea ce se întâmplă în presa autohtonă. Și nu doar că îl doare (fiind propriul lui domeniu de activitate), ci e și conștient de efectele care se produc când jurnaliștii și instituțiile media eludează realitatea, o coafează, în interesul patronatelor și a grupurilor de interese din partea patronatelor. Tolo nu spune doar ceea ce știe, ci și știe ce spune.
Ieri, la doar două zile de la avertismentul lui, 8.000 de oameni au ieșit în stradă la Bârlad, pentru a protesta împotriva începerii exploatării gazelor de șist. 8.000 de protestatari într-un oraș cu 70.000 de locuitori. Că sunt sau nu sunt motivate protestele lor (personal am suficiente argumente să consider că sunt motivate – am mai scris și o să mai scriu despre asta), presa avea obligația să relateze despre această acțiune. Și să medieze o dezbatere publică pe marginea subiectului. Să investigheze. Să-și facă meseriile alea numite jurnalist, redactor, reporter, comentator, analist, și nu PR-ist, purtător de cuvânt, director de comunicare și cum le-o mai fi spunând celor angajați prin agenții de publicitate, PR, comunicare, strategică, lobby. Pentru orice responsabil editorial de conținutul informativ al unei instituții media, protestele de la Bârlad ar fi trebuit să reprezinte ”subiectul zilei” sau ceea ce televiziunile numesc ”breaking news”. Ce transmiteau principalele televiziuni de știri din România la ora la care manifestația ajunsese deja în presa internațională? Puteți vedea în imaginile mai jos.
*
Într-un final, ”Digi 24” a spart gheață, a relatat și a organizat o dezbatere pornind de la proteste. Cinic și sfidător, în același timp, în cea mai mare parte a mass-media autohtone se puteau citi mai multe știri despre anunțul Chevron că va își va instala prima sondă lângă Bârlad în a doua jumătate a acestui an și că până atunci va obține toate avizele de care mai are nevoie.
Mai mult, ”Evenimentul Zilei” lansa ipoteza conform manifestațiile de la Bârlad nu ar avea în spate spiritul civic al localnicilor, ci ar fi rezultatul manevrelor Rusiei pentru menținerea României în dependență față de Gazprom. Totul bazat pe o analiză a lui Keith Smith, de la CSIS, ”cel mai important centru american de studii strategice”, conform ”EVZ” (pentru cei mai puțin familiarizați cu terminologia corporatistă, „studii strategice”, ”comunicare strategică” și alte asemenea formulări prețioase se cheamă, mai simplu, lobby). Ce nu explică Keith Smith, și nici cei de la ”EVZ”, e cine îi motivează pe Yoko Ono, Sean Lennon ori Susan Sarandon și alte zeci de mii de americani să lupte împotriva exploatărilor gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice chiar în America. Ori fi și ei ”motivați” de Gazprom? Cu doar o zi mai devreme, tot în ”EVZ”, se putea citi articolul cu titlul ”Germania autorizează exploatarea gazelor de șist”. Printre rânduri și făcând niște documentări suplimentare poți afla însă că, de fapt, Germania nu autorizează, ci restricționează exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică (impunând condiții și studii de impact suplimentare pentru autorizare, delimitând zone cu bazine hidrografice importante și surse minerale în care fracturarea e interzisă, etc.).
Mass-media autohtone sunt responsabile pentru minimalizarea protestelor de la Bârlad. La fel cum au (și vor avea) partea lor de responsabilitate pentru ieșirea oamenilor în stradă. Și pentru ceea ce va urma dacă nici protestele publice, în stradă, nu vor fi luate în considerare. Îmi mențin pariul pe care l-am făcut ieri: dacă Victor Ponta nu-și va scoate din cap exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică se va pensiona din politică înaintea lui Băsescu. Protestele de la Bârlad sunt, la rândul lor, doar o atenționare de început. Pe 4 aprilie (dacă nu chiar mai devreme) va veni al doilea avertisment. Și nu doar de la Bârlad. Fie că presa va relata sau nu despre asta.
Jurnaliști și guvernanți deopotrivă, recitiți avertismentul lui Tolo: ”Dezgustul și furia publică sînt fenomene care cresc de la săptămînă la săptămînă. Nu au început în 2013, însă se multiplică. Dacă tot au oameni infiltrați în redacții, ilegal, desigur, poate că serviciile secrete, SRI, SIE, cele ale poliției și armatei, bagă și ele de seamă acest murmur subteran tot mai puternic!”.
Nota noastra:
O intrebare: cu ce ocazie au reusit asociatiile sau activistii – in cea mai mare parte a lor de stanga, anti-Rosia, anti-gaze sist, anti-capitalism, anti-austeritate etc. – sa scoata in strada mii de protestatari, si asta intr-un orasel de provincie?
Un raspuns: cu nicio ocazie. Nu vreuna de care sa stim noi. Oricat de mult au contribuit (uneori la modul cel mai serios posibil) activistii nostri de stanga pot fi investigatori de exceptie, opinarzi sclipitori, dar foarte slabi cand vine legatura cu “poporul” si mobilizarea acestuia pentru cauze altfel perfect legitime sau chiar urgente, cum sunt cele enumerate mai sus.
Asa cum am mai explicat si altadata, “secretul” mobilizarii oamenilor de la Barlad nu este nici Gazprom, asa cum miseleste raspandesc zvonul lobby-stii Chevron sau chiar oamenii politici cu “zgarda”, nici vreo agitatie ideologica. Ci implicarea preotilor. Este singura miscare sociala in care prezenta acestora este vizibila, uneori frontala (ca in cazul protopopului V. Laiu) si, credem noi, esentiala in organizare si in mobilizarea oamenilor. Asta, in ciuda faptului ca Episcopul locului, PS Corneliu Barladeanu s-a spalat bine pe maini (s-a delimitat de proteste).
Asta este inca o dovada asupra locului Bisericii in societatea romaneasca (nu al caimacului sau patriarhal, ci al preotilor din parohii) – atat vocational, cat si, uneori (prea rareori, din pacate), si real: o preotime din si pentru popor, cunoscatoare a greutatilor acestuia, punand umarul la acelasi jug si, uneori, la aceeasi lupta de subzistenta. Preotul, monahul, Biserica sunt singura instanta care a cautat la starea celor de jos, din punct de vedere istoric, de aceea este o crima sa incerci sa o indepartezi din societate exiland-o intr-un colt, acolo unde ar vrea sa o vada alde ActiveWatch, ACCEPT, ASUR si cei asemenea lor.
- Cotidianul/Marcel Barbatei: “KGB” loveşte din nou. Mii de “agenţi acoperiţi” au invadat Bârladul
27 februarie 2013, corespondenţă din Bârlad
„Bârladul e viu!”, spunea cu vădită satisfacţie de pe treptele primăriei unul dintre organizatorii mitingului, unul dintre intelectualii deosebit de apreciaţi în oraş pentru implicarea totală în lupta împotriva exploatării gazelor de şist. Studiez cu atenţie participanţii la miting (un jandarm îmi spune că sunt aproape 8.000 de oameni în Piaţa Centrală); familii cu copii, elevi, studenţi, preoţi, muncitori de la ce-a mai rămas din fostul Rulmentul, ţărani din comunele limitrofe, tineri din galeria F.C. Vaslui, militanţi ecologişti, intelectuali ai urbei.
De dimineaţă îmi aruncasem un ochi pe „oficiosul” băsist. Un articol publicat întâmplător (oare?) chiar în ziua mitingului îi eticheta drept vânduţi ruşilor pe cei care se opun cu vehemenţă exploatării gazelor de şist prin metoda „frack”. Mă uit prin mulţime, mă frec la ochi şi încerc să dibuiesc „filiera rusească”. N-o văd deloc. În schimb, cu ochiul format în atâtea diversiuni care s-au pus la cale în România postdecembristă, îi identific pe securiştii noştri cei de toate zilele de la cele şapte servicii (oficiale) mişunând cu aparatele foto şi de filmat.
Îmi notez din marş câteva „ziceri” de pe bannerele, afişele şi pancartele din mulţime:
„Pe aici nu se trece! Bulangiilor!”
„Ponta dă gaze de şist întocmai ca un băsist”
„Azi la noi e foarte trist/ Cu guvernul USL-ist/ Că ne bagă iar pe gât/ Gaz de şist şi doar atât ”
„Dacă vine-aici Chevron/ Şi apucă să foreze/ Le vom da dureri în somn/ Cum a fost pe metereze”
Aud că eternul primar pesedist s-a ascuns în primărie, că a trădat cauza, că a profitat electoral în prima fază, şi că acum este adeptul otrăvirii zonei la schimb cu un covor asfaltic în centrul oraşului, ba poate chiar ceva mai mult.
Aud că Ponta a renunţat la desecretizarea contractului cu Chevron şi îmi aduc aminte cât era de vehement la adresa lui MRU tocmai pe această temă.
Aud că substanţele toxice şi radioactive vor fi reinjectate în solul românesc.
Aud că deputatul PSD al zonei l-ar fi sunat pe şeful poliţiei să-i amendeze pe organizatorii marşului de protest şi că şeful poliţiei ar fi ripostat ferm spunând că totul a fost în ordine şi că oamenii s-au comportat în mod absolut civilizat.
Şi mai aud ce se strigă spre finalul marşului: „Hoţii! Hoţii!”.
Fotografii: Monitorul de Vaslui
Anexă: Fapte Chevron
Rafinărie Chevron în California
Din păcate prestigiul Chevron în lume este unul pătat de fapte care pun mari semne de întrebare privind seriozitatea şi responsabilitatea companiei.
Dezastru ecologic în Ecuador – autor compania Chevron
Un acţionar al companiei Chevron şi ca el au mai fost şi alţii, profund impresionat şi afectat de constatările la faţa locului în urma exploatărilor de resurse minerale din Ecuador, a hotărât ca, la adunarea acţionarilor, să ridice problema în faţa şefului Chevron, pentru a pune capăt acestui prăpăd ecologic.
Iată faptele : compania a contaminat pădurile amazoniene; a lăsat mulţi oameni bolnavi de cancer; râurile şi solul au fost otrăvite ; fauna şi flora au fost distruse. Mulţi oameni şi-au pierdut viaţa sau pe cei dragi, ca rezultat al aroganţei, lipsei de responsabilitate şi comportamentului brutal al companiei în pădurile virgine.
Poluarea produsă a dus la alte afecţiuni : la copii au putrezit tălpile picioarelor, pielea căzând bucată cu bucată, le-au apărut negi şi arsuri pe piele; la multe femei au apărut negi canceroşi pe nas.
Este normal să fie atâta cancer într-o pădure virgină ?
În multe locuri nu se mai vad animale sau păsări care au început să moară .
Declaraţii culese din zonă :
„ Noi toţi avem dreptul la viaţă. Nimeni nu are dreptul, chiar cea mai puternică companie multinaţională din lume, să ne ia acest drept .”
„Vreau să le spun celor de la Chevron că şi noi suntem oameni ca şi dânşii. Dacă dumnealor le place să aibă o apă curată şi noi avem dreptul la apă curată. De ce vor să ne discrimineze ?!”
„ Chevron a părasit Ecuadorul cu foarte mulţi bani din bogăţiile noastre şi nu ne-au lăsat nimic. Noi am rămas cu poluare, cu morţi şi cu boli, fără să mai putem recupera vreodată ceva din ce am pierdut „.
Accident Chevron
In Australia
Datorită substanţelor toxice şi radiaţiilor rezultate în urma exploatării gazelor de şist în deşert au dispărut multe specii din fauna acestuia.
Cel mai prost an din istoria Chevron
In Nigeria
Incidentele de petrol şi gaz din Delta Nigerului
( Nigeria ) nu se mai termina .În dimineaţa de 16 ianuarie 2012, locuitorii comunităţilor Koluama 1 şi Koluama 2 au fost treziţi de explozia puţului principal de gaz al companiei Chevron.
Incendiul a înrăutăţit viaţa comunităţii într-un mod foarte grav : apa a fost otrăvită ; mediul a fost devastat ; mijloacele de existenţă distruse ; oamenii sunt ruinaţi şi neajutoraţi. Incendiul a afectat sănătatea şi mijloacele de existenţă a oamenilor care trăiesc doar din pescuit.
Ca urmare a unui lichid toxic ce s-a scurs la incendiu, peştii şi alte vieţi acvatice au murit în număr foarte mare. Pentru locuitori nu este sănătos să se mănânce nimic din ocean sau din râul Niger, vieţile lor fiind în mare pericol.
Incendiu la platforma Chevron din Delta Nigerului :
Declaraţii ale unor locuitori :
Anna Orumo : „ Nu ne place ce se întâmplă cu mediul înconjurător „
Doris Okorodudu : „ Vreau să le spun celor de la Chevron ce gândesc : ceea ce se întâmplă este inacceptabil ; ne atacă sănătatea şi ne împiedică să mergem la pescuit în ocean. Suntem furioşi şi Chevron trebuie să ştie acest lucru „
Peşti morţi în delta Nigerului
O lună întreagă s-a scurs până când Chevron să facă o încercare măcar de a opri incendiul cu gaz.
Timp de 30 de zile, compania nu a făcut nimic pănă în 2 martie când incendiul s-a stins în urma arderii întregii rezerve de gaz. După incendiu, deşi Chevron pretinde că nu vor mai fi scurgeri de gaz, responsabilii comunităţii raportează existenţa de bule la suprafaţa apei şi un miros nociv persistent în zonă.
Pentru acest motiv femeile din zona au protestat în faţa birourilor companiei Chevron, iar o delegaţie a parcurs peste 10000 km pentru a protesta în faţa sediului central al Chevron din S.U.A.
Dezastru in Kazahstan
Makhambet Khakimov, un activist de mediu din Atyrau, Kazahstan, a vorbit despre impactul de douăzeci de ani de implicare Chevron în industria de petrol din Kazahstan. El descrie problemele sociale și de mediu, creșterea poluării, și despre o disperare crescuta cu privire la viitorul vietii in Kazahstan, odată ce a început explorarea şi exploatarea gazelor de şist .
Din declaratiile activistului de mediu rezulta urmatoarele : în spatele unei faţade de tehnologie avansată, compania ascunde adevăruri neatrăgătoare precum cele legate de poluarea masivă a mediului ; De 9 ani locuitorii comunei Berezovka, datorită afectării mediului şi sănătăţii din localitate, se luptă pentru relocarea într-o altă localitate cu un mediu curat ; Aproximativ jumătate din săteni suferă de boli cronice. Ei resimt nocivitatea hidrogenului sulfurat şi al altor chimicale toxice ; Cel mai recent atac cu gaz şi chimicale toxice s-a întâmplat pe 12 aprilie 2012, de ziua Cosmonautului. Mirosul de gaz în sat era atât de puternic ca era imposibil sa stai afară, iar copii din şcoală şi-au astupat nasul şi gura pentru că nu mai puteau respira.
Pericolul cel mai mare era pentru bolnavii hipertensivi care pot muri datorită imposibilităţii de a respira.
În anul 2010 a început să se scufunde pământul în zonă, peste tot apărând semne de genul :
„ Atenţie ! Zonă cu prăbuşiri de teren .”
Prăbuşire de teren în curtea unui sătean!
Spărtură în pământ, în stepă, la 2 km de zona sondelor!
Spărtură în casa unui locuitor din Berezovka!
- MITING ANTI-GAZE DE SIST LA BARLAD. Chevron va incepe explorarea anul acesta
- Gazele de sist: PUSTIIREA MOLDOVEI?
- Episcopia Husilor se DELIMITEAZA de preotii care se opun EXPLOATARII GAZELOR DE SIST, dar nici nu ii opreste sa participe la ACTIUNI DE PROTEST
- Acordurile cu Chevron pentru GAZELE de SIST, ILEGALE? Companiile straine au LIBER la EXPORTUL gazelor noastre
- JAFUL RESURSELOR NATURALE: faza pe rusi. GAZPROM implicata (si) in exploatarea GAZELOR de SIST romanesti?
- Avize in serie pentru EXPLORAREA GAZELOR DE SIST in Vaslui si Baile Felix
- Ponta cu arme si bagaje de partea CORPORATIILOR STRAINE: SUSTIN GAZELE DE SIST/ La Vaslui s-a dat deja LIBER LA EXPLORARE pentru CHEVRON!
- GUVERNUL PONTA DA DRUMUL GAZELOR DE SIST. Spre americani…
- Parlamentul European deschide usa EXPLOATARILOR GAZELOR DE SIST. Cum au votat EUROPARLAMENTARII ROMANI rezolutiile referitoare la noul ”aur energetic”
- Chevron si ExxonMobile fac LOBBY la Bruxelles pentru “dezlegare” la EXPLOATARILE GAZELOR DE SIST
***
- Fracturare hidraulica: RISC DE CONTAMINARE a surselor de apa prin exploatarea gazelor de sist (studiu)
- RAZBOIUL GAZELOR DE SIST. Proteste la Costinesti, raport oficial despre CUTREMURELE “hidraulice”, BOALA OLANDEZA si abdicarea de la SUVERANITATE
- GAZELE DE SIST sau Romania in TENTACULELE LUI ROCKEFFELER. Raspunsul Chevron la protestul de la Barlad: ROMANII NU AU INTELES BINEFACERILE EXPLOATARII!
- Ce lasa CHEVRON in urma exploatarilor sale: cazul DEZASTRULUI din Ecuador (documentar VIDEO)
- Chevron, gazele de sist si MASACRUL ECOLOGIC de la Barlad. CUM S-AU IMPARTIT RESURSELE ROMANESTI DE HIDROCARBURI GIGANTILOR ENERGETICI MONDIALI
- CHEVRON va incepe EXPLOATAREA gazelor de sist in Dobrogea. Procedura induce CUTREMURE si POLUARE
- Efectele DEVASTATOARE ale exploatarilor GAZELOR DE SIST
- GASLAND: Documentar despre EFECTELE NOCIVE ALE FRACTIONARII HIDRAULICE folosita in exploatarea gazelor de sist (Video – subtitrare)
http://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-14321721-varujan-vosganian-despre-gazele-sist-putea-facem-activitate-explorare-stim-cum-stam.htm
http://www.youtube.com/watch?v=jpniKg6yN-8
În sensul celor ce spuneţi referitor la preoţi în fruntea turmei lor de credincioşi, cred că maaare binecuvântare ar primi păr Corneliu Bârlădeanu de la Dumnezeu, dacă în acest al 11-lea ceas s-ar pune pe sine acolo unde-i şi locul: în fruntea credincioşilor ortodocşi din Vaslui!
Să-i dea bunul Dumnezeu mintea românului!
dezastrul a inceput la Fitionesti Vrancea
http://www.youtube.com/watch?v=c_dvq3hnf_c
descrierea a ceea ce s-a intamplat la Barlad este facuta cu acuratete. am fost de fata si depun marturie. am apreciat spiritul de disciplina in care s-au desfasurat evenimentele. multumesc !
hai admin, fa un “primplan” cu Fitionesti Vrancea.
fa putin tamtam si trateaza subiectul fitionesti intr-un articol separat.
sonda aia deja a secat izvoarele din zona beciurilor domnesti ale lui Stefan cel Mare.
Sunt barladean. Putea sa vina si mama Gazpromului + KGB si chiar si Gia Pistol cu spectacol gratis ca nu scoteau nici 1000 de oameni daca nu se implicau preotii de parohiece!
Ca Ponta si alti politicieni care ne-au sustinut anul trecut s-au intor la 180 de grade, nu ma mira chiar asa de mult…dar ma dezgusta si ma revolta atitudinea principalelor televiziuni de “stiri” !!!
N-am putut participa – am 2 fetite mai mici de 2 ani dar toata ziua mitingului am tinut paginile web-live ale RealitateaTV, RTV, A3, B1, sa vad daca se spune ceva despre miting – RUSINE! nici macar o stire pe prima pagina a siturilor lor! (unele au avut, totusi, punctat evenimentul dar ascuns pe alte pagini)
In schimb au dat toata ziua despre animalele lui Nutu Camataru sau mai stiu eu ce foooaaarte “important”.
Poate ar fi trebuit sa se strige un jos Basescu acolo… ca asta iarna cand uneori erau mai multi jurnalisti in Piata Universitatii decat protestatari.
Mai tineti minte cand se zicea ca, Nu conteaza ca-s cateva sute in Piata U . , ca in spatele lor sunt milioane care gandesc acelasi lucru…. Cateva sute (e drept, de vreo 2 ori, cateva mii) intr-un oras de 2 milioane ! Si toti dadeau non-stop despre manifestari.
Acum, in jur de 8 mii intr-un oras de aprox. 70 000 si nici macar la “stirile de la ora 5” o informare pe crol