Agenda generalului Wesley Clark, consilierul premierul Ponta: EXPLOATAREA RESURSELOR MINERALE, ROSIA MONTANA SI HIDROCARBURILE
Generalul în retragere Wesley Clark, 68 de ani,Generalul în retragere Wesley Clark, 68 de ani, a acordat un interviu ziarului “Adevărul” în care a vorbit despre resursele minerale de la Roşia Montană.
Ion M. Ioniţă: Domnule Clark, care este exact natura activităţii pe care o desfăşuraţi la Bucureşti în calitate de consilier onorific al premierului Victor Ponta?
Wesley Clark: Treaba mea aici este să sprijin dezvoltarea economică, să sprijin crearea de oportunităţi de afaceri în România. Ne concentrăm în domenii cum sunt exploatarea resurselor minerale, agricultură, hidrocarburi, sectorul sanitar şi alte zone în care putem aduce tehnologii şi investiţii care să creeze locuri de muncă. Cred că România este o ţară bogată cu oameni capabili, dar nu există investiţiile de care este nevoie aici pentru dezvoltare economică. Avem nevoie de o strategie de dezvoltatare economică, şi asupra acestui segment lucrez.
I.M.I.: Puteţi fi mai concret în ceea ce priveşte ţintele activităţii dumneavoastră în România?
În primul rând, ideea este să folosim resursele minerale şi de hidrocarburi pentru a genera venituri pe care Guvernul le poate direcţiona spre dezvoltarea agriculturii, educaţiei şi a sistemului sanitar.
I.M.I.: Dacă vorbim despre resurse, sunteţi implicat în explorarea şi exploatarea rezervelor de gaze de şist?
Da, dar nu în România. Sunt implicat în afacerile din America în ceea ce priveşte petrolul, gazele, biocombustibilul, energia eoliană, energia solară, energie electrică şi baterii. Ştiu destul de multe despre aceste tehnologii. Ştiu că gazul de şist are un viitor extraordinar în România.
I.M.I.: După cum ştiţi, prospecţiunile Chevron au stârnit proteste în România, iar Chevron a anunţat amânarea lucrărilor sub presiunea opiniei publice. Care credeţi că sunt perspectivele privind reluarea lucrărilor de explorare a gazelor de şist?
Chevron trebuie să informeze opinia publică din România. Noi folosim în America tehnologia fracturării hidraulice în mod foarte sigur. Nu produce cutremure importante, nu afectează apele din subteran, din moment ce lucrurile se petrec la mii de metri adâncime.
Sabin Orcan: În contextul în care aţi fost comandant NATO, care credeţi că vor fi relaţiile europene cu Rusia şi relaţiile româneşti cu acest stat?
Cred că sunt o mulţime de oportunităţi în lume pentru fiecare ţară. Lumea nu este o tablă de şah, nu este aşa cum spun unii, o lume în care o ţară să aparţină altei ţări. Un general rus mi-a spus odată că noi, americanii, venim în Europa de Est, dar astea sunt ţări care le aparţin lor. Nu, ţările aparţin propriilor popoare. Cred că relaţiile cu Rusia trebuie să fie de cooperare, prieteneşti. Pot fi investiţii mutuale, poate fi cooperare în educaţie, în turism. Fiecare ţară trebuie să admită că fiecare naţiune are dreptul la propria politică şi să nu se teamă de asta. Este valabil pentru Europa, pentru Rusia şi pentru orice altă ţară.
S.O.: Există şi problema Republicii Moldova pe teritoriul căreia sunt trupe ruseşti. Este o chestiune sensibilă în relaţia cu Rusia. Cum poate fi rezolvată această problemă?
Consider că această chestiune trebuie abordată mai degrabă din punct de vedere economic decât din punct de vedere politic. Cred că trebuie să faceţi din România o naţiune prosperă, de succes. Când acest lucru va fi realizat, Republica Moldova va dori să lucreze şi mai strâns cu România.
S.O.: Putem spera la o evoluţie similară cu cea de acum 23 de ani când s-a realizat unificarea Germaniei?
Nu ştiu. Nu sunt sigur că asta trebuie să fie cea mai mare aşteptare. Speranţa este în a avea o puternică dezvoltare economică în viitor, astfel încât tinerii care au părăsit România să se întoarcă. Se poate întâmpla aşa ceva.
S.O.: Aţi venit aici în vară, în toiul unei bătălii politice înverşunate între premierul Ponta şi preşedintele Băsescu. Cum comentaţi această situaţie în care v-aţi găsit?
Sunt onorat de a fi consilier onorific al premierului. Adevărul este că lucrez pentru oamenii din România, pentru toate partidele politice, încercând să promovez dezvoltarea economică. Sunt aici pentru a ajuta România în dezvoltarea unor strategii economice generale. Unde merge România din punct de vedere economic? Toate ţările care s-au dezvoltat au avut o strategie.
I.M.I.: Roşia Montană este în centrul unei dispute uriaşe legate de siguranţa exploatării cu cianuri a aurului de către o companie canadiană.
Sunt doi factori aici. Roşia Montană este importantă pentru locurile de muncă pe care le poate crea. Dar protecţia mediului este importantă. Sunt tehnologii care permit exploatarea aurului fără a pune în pericol mediul. Roşia Montană trebuie încurajată să folosească astfel de tehnologii.
I.M.I.: Poate Roşia Montană beneficia de astfel de tehnologii?
Sigur, preţul aurului a crescut de trei ori în ultimii ani, aşa încât tehnologii care nu erau fezabile în trecut au devenit economic sustenabile.
I.M.I.: Credeţi că Guvernul român cu care lucraţi are o problemă de încredere cu Administraţia SUA?
Ei bine, înainte de toate, nu fac parte din guvernul român şi nici din Administraţia Americană. Dar nu văd nicio problemă de încredere…
I.M.I.: Există totuşi o dezbatere privind poziţia Administraţiei americane care sprijină sau nu una dintre părţile aflate în conflict politic în România.
Administraţia americană nu ţine partea nimănui. Unul dinre principiile esenţiale ale diplomaţiei noastre este să nu ne implicăm în treburile politice ale altor naţiuni.
S.O.: Dar ambasadorul dumneavoastră aici a fost acuzat că a ţinut cu o anumită parte.
Ştiu, dar nu a luat partea nimănui. A încercat doar să se asigure că procesul democratic funcţionează. Cu alte cuvinte, credem în principiile de bază ale democraţiei: votul, lupta anticorupţie, transparenţa contractelor, jocul cinstit, dialogul politic, tratarea celuilalt cu respect şi decenţă. În rest, poporul român este cel care trebuie să decidă ce lideri politici vrea să urmeze.
S.O.: V-aţi întâlnit cu preşedintele Băsescu?
Nu m-am întâlnit cu domnia sa încă…
S.O.: Credeţi că românii vor beneficia de un program mai flexibil de vize pentru Statele Unite?
Faptul că sunteţi membri cu drepturi depline în Uniunea Europeană vă ajută, dar nu cred că în viitorul apropiat Statele Unite îşi vor schimba politicile în această privinţă.
I.M.I.: Sunteţi plătit de Guvernul român?
Nu. Ca general în retragere, nu pot fi plătit de un guvern străin. Postul este de consilier onorific, sunt aici ca om de afaceri.
General cu patru stele, politician, om de afaceri
Generalul în retragere Wesley Clark, 68 de ani, a fost comandant NATO în timpul războiului din Kosovo. După retragerea din armată, s-a îndreptat spre afaceri şi spre lumea politică. A intrat în campania prezidenţială din SUA din 2004 încercând să obţină candidatura din partea Partidului Democrat. S-a retras după primul tur al alegerilor preliminare.
Legaturi:
- ROMANIA A AJUNS COLONIE PRIN TRADARE DE TARA. Harta jafului securistic al resurselor Romaniei. DE LA PIONII LOCALI LA SFORARII DE PE WALL-STREET: Paulson, Kaplan, Soros
- Philip Gordon, emisarul SUA trimis in Bucuresti dupa ce a facut ORDINE SI DISCIPLINA IN KOSOVO, intervenind pentru PRESEDINTELE ”ALES” DE AMERICANI
- Vanzarea Romaniei catre americani continua, garantat si fatis, sub guvernul PONTA: WESLEY CLARK – seful NATO si al operatiunilor de bombardare a Serbiei – CONSILIER AL PREMIERULUI (video)
Wesley Clark sa plece acasa la pensia lui si sa ne lase in pace!daca nu pleaca singur, si nu va pleca, va trebui scos din tara pentru ca nu aduce ine Romaniei. dupa ce a adus Serbiei un mare deseviciu, acum doreste sa puna laba si pe Romania.Wesley Clark you must go home , NOW!
Asta nu e numai agenda generalului, e cea a neoliberalilor. Wesley e agentul infipt in cadrul USL(PSD)-ului pentru a se asigura ca totul merge conform planului si de aceasta parte a baricadei politice.
De partea cealalta, dinspre “gasca” PDL, campania se poarta in forta pe aceste tematici, vezi mai jos:
Tema “beneficiile gazului de sist”, Expert Forum, think tank condus de Sorin Ionita:
http://expertforum.ro/gazul-de-sist-si-impozitarea-hidrocarburilor/
Tema “Pericolul rusesc”, Turturica in Romania Libera: http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/dar-gazprom-cu-cine-voteaza-pe-9-decembrie-284384.html
Pentru alte tematici de pe agenda neolib, vedeti aci: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/06/30/ideologii-din-umbra-ai-pdl-lanseaza-la-apa-ideea-perfida-a-desfiintarii-sistemelor-publice-de-pensii-si-de-sanatate-plus-despre-trezirea-tardiva-dar-salutara-a-unor-intelectuali-si-ipocrizia-domnul/#comment-149174
Excelenta colaborare, Dl. prim-ministru Ponta se dovedeste la inaltime…speram s-o tina tot asa!sigur, cu o floare nu se face primavara, dar vin vremuri minunate!