MII DE SOMERI la cantina saracilor din Atena (VIDEO)/ 68% dintre greci se gandesc sa paraseasca marile orase/ SOCIALISTII AGITA SPECTRUL EXTREMISMULUI/ Documentar fotografic

1-05-2012 9 minute Sublinieri

CNN publică un material despre realitatea cruntă din Atena, unde 250.000 de greci mănâncă în fiecare zi la cantinele săracilor, redeschise după zeci de ani în capitala elenă.

Sute de mii de pensionari, dar şi angajaţi sau chiar patroni de mici afaceri, rămaşi fără slujbe din cauza crizei economice, stau la rând şi se înghesuie pentru o porţie de mâncare caldă.

Andreas, un fost pescar şi comerciant, spune că nu a primit pensia de cinci luni şi nu îşi mai permite nici măcar să-şi cumpere de mâncare. „Aici, mâncarea e bună, proaspătă. Cantinele îi ajută pe foarte mulţi săraci, printre care şi eu”, spune Andreas.

Cu toate acestea, mulţi greci nu au dorit să fie filmaţi la cantină, fiind prea ruşinaţi să fie văzuţi acolo.

Alexander, un bărbat care nu a dorit să fie filmat, a declarat că familia lui deţinea două magazine de îmbrăcăminte în Atena, care s-au închis odată cu criza economică.

CNN susţine că majoritatea celor care stau la coadă la cantinele săracilor proveneau din pătura mijlocie a societăţii.

„Lumea vede problema Greciei drept una a deficitului bugetar, toată lumea se concentrează pe suma pe care Grecia o datorează. Dar, din punctul de vedere al oamenilor de pe stradă, problema este foarte diferită. Acum un an, oamenii aceştia aveau slujbe, aveau apartamente şi îşi făceau cumpărăturile la supermarket. Standardele lor de viaţă au scăzut dramatic, este o tragedie greacă ‘jucată’ în realitate”, susţine corespondentul CNN.

Cu toate acestea, grecii nu se dau bătuţi şi spun că îşi vor reveni. „Lucrurile se vor schimba. Vom face sacrificii şi vom supravieţui, e garantat acest lucru. Supravieţuim de 5.000 de ani şi o vom face în continuare”, conchide Andreas, după care izbucneşte în plâns.

  • Antena3:

Sute de mii de greci protestează faţă de măsurile de austeritate

Lucrătorii portuari din Grecia organizează astăzi o manifestaţie de amploare, la care sunt aşteptaţi sute de mii de muncitori din domeniul public şi privat.

Ministerul român de Externe atenţionează asupra protestelor care se vor desfăşura între orele 8 şi 12,  faţă de măsurile de austeritate.

Transportul naval de persoane şi de marfă va fi afectat toată ziua din cauza grevei celor mai mari sindicate ale lucrătorilor portuari.

De asemenea, transportul în Atena va fi întrerupt din cauza manifestaţiilor.

Tot mai mulţi greci care îşi pierd locurile de muncă devin agricultori pentru a scăpa de efectele crizei

Din ce în ce mai mulţi greci vor să se întoarcă la viaţa de la ţară pentru a duce un trai decent cu buget mic şi pentru a scăpa de efectele crizei economice. O familie cu şase membri a dovedit că este posibil. În urmă cu doi ani, părinţii şi-au pierdut locurile de muncă şi s-au retras la ţară, unde au devenit agricultori veritabili.

Criza economică a afectat familiile din Grecia, care se întorc la viaţa de ţară, unde au propria lor grădină şi micile lor sere. Este şi cazul lui Dimitrious şi soţia sa, Maria, care şi-au pierdut locurile de muncă în urmă cu doi ani şi nu mai puteau să-şi susţină financiar familia. De atunci, ei cresc legume şi au multe animale în ogradă: pui, capre, porci şi iepuri.

Mâncarea produsă în mica lor fermă este suficientă pentru a hrăni cei şase membrii ai familiei. Iar ceea ce nu este consumat, este dat la schimb pentru alte produse în târgul satului.

Este al cincilea an de criză economică în Grecia, astfel că din ce în ce mai mulţi orăşeni se retrag la ţară pentru a duce un trai cu decent cu buget restrâns.

Un studiu realizat pe peste 1.200 de persoane a concluzionat că 68% dintre greci se gândesc să părăsească marile oraşe, în timp ce 19 procente deja au planuri în această privinţă.

Socialistul Evanghelos Venizelos, fost ministru de Finanţe al Greciei, a avertizat că electoratul elen ar putea deschide porţile Parlamentului pentru extrema dreaptă dacă votează pentru partidul ultranaţionalist Golden Dawn (Zori Aurii).

În alegerile legislative de săptămâna viitoare, este de aşteptat ca grecii să pedepsească principalele partide să pedepsească principalele partide  – Noua Democraţie şi Pasok – aflate la putere alternativ în ultimii 40 de ani, pentru marea criză financiară în care se zbate această ţară. Golden Dawn ar putea câştiga circa 5% din voturi, potrivit sondajelor, ceea ce ar însemna că ar trece uşor peste pragul de 3% necesar pentru a avea acces în Parlament.

Potrivit lui Venizelos, „Golden Dawn este un fenomen extrem”. „Cred că este un exemplu de fascism, la care noi ne opunem vehement. E o ofensă la adresa istoriei noastre şi a Parlamentului“, a spus Venizelos.  Partidul de extremă dreaptă a promis să expulzeze toţi imigranţii, atât legali, cât şi ilegali.

Dispreţul pentru principalele partide

De la bătrânii cu pensiile tăiate până la tinerii care nu-şi găsesc de muncă, grecii se pregătesc, irascibili, pentru alegeri. Starea de nemulţumire şi nervozitate poate fi resimţită peste tot în Grecia, iar sondajele de opinie indică, cu o săptămână înainte de alegeri, că partidele dominante nu vor obţine mai mult de 40%, potrivit unui reportaj realizat de Reuters în micul oraş elen Maraton.

Circa 2,8 milioane de greci, sau 30% din electorat, sunt persoane cu vârsta peste 65 de ani. Sondajele arată că cele două partide dominante vor fi părăsite în masă de foştii susţinători loiali din rândul pensionarilor.

Acestora li se vor alătura cei 1,4 milioane de tineri cu vârste între 18 şi 29 de ani, care reprezintă 15% din electorat. Rata şomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani a depăşit 50%. 

Alegerile legislative anticipate din 6 mai, primele de la începutul crizei financiare, s-ar putea sfârşi printr-un vot contestatar faţă de rigoare şi de partidele care o aplică. Unul dintre marii câştigători ar putea fi extrema dreaptă, care îşi construieşte treptat o legitimitate.

Poate că ar trebui să ne reamintim câteva lucruri, acum că a început numărătoarea inversă pentru alegeri. De exemplu, cartea americanului Robert Paxton, “The Anatomy of Fascism” [Anatomia fascismului, nu a fost tradusă în limba română]. De aproximativ o jumătate de secol, istoricul studiază fascismul, plecând de la regimul Vichy din Franţa. L-am întâlnit eu-însumi în 2010. Deja atunci, creşterea extremismului în Grecia (şi nu numai) era un subiect sensibil care isca dezbateri. “În vremuri de criză economică, democraţia este în pericol”,  spunea el pe vremuri. Pentru Robert Paxton, “noile grupuri fasciste sunt violente, dar în acelaşi timp prea slabe pentru a influenţa viaţa politică“.

Exemplul francez

În raport cu această observaţie, putem astăzi să ne punem din nou întrebarea în ceea ce priveşte Grecia. Ce poate spera extrema-dreaptă mai bun decât intrarea unui grup violent în Parlament? Această întrebare nu se referă la o dezbatere socio-politică conjuncturală ci la o realitate. Trebuie reamintit faptul că acum aproximativ doi ani, Chryssi Avgi [Zori aurite], partid extra-parlamentar de extremă-dreapta, acuza cu voce tare LAOS [extrema dreaptă], partid de dreapta foarte conservator (intrat în Parlament în 2007 ) de a accepta compromisuri şi de a fi “vândut” valorile patriotice. Astăzi, acesta este pe cale la rândul lui de a intra în Parlament. “Atunci când partidele de extremă-dreapta obţin recunoaşterea, ele trag dezbaterea politică în direcţia lor“, mai spunea în continuare Robert Paxton. Şi, încă o dată, lua Franţa drept exemplu: Nicolas Sarkozy, care şi-a însuşit ideile de extremă dreapta şi a atacat romii în vara anului 2010. Doi ani mai târziu, nu putem decât observa revenirea Frontului Naţional (FN) în centrul scenei politice franceze, confirmată de scorul acestuia în primul tur al alegerilor prezidenţiale. Şi FN se va mai afla încă în dezbateri: după alegerile prezidenţiale vor avea loc în Franţa alegeri legislative.

La Atena, situaţia este la fel de îngrijorătoare, dar nu pentru aceleaşi motive. Partidul de centru-dreapta Noua Democraţie (ND) a acceptat deja în rândurile sale unul dintre membrii cei mai puri ai extremei drepte, Makis Voridis, ministrul Transporturilor, şi contează pe sprijinul lui valoros. Desigur, popularitatea lui Makis Voridis nu depinde doar de poziţiile luate de el în calitate de ministru, ci de sensibilităţile noastre faţă de anumite trăsături ale personalităţii sale: mulţi greci sunt fermecaţi de retorica lui, de purtarea, de stilul lui, şi uită de noţiunea de om public. Şi iată-ne astăzi pe cale să dezbatem despre intrarea probabilă a neo-naziştilor în Parlament…

Pentru a termina, o vorbă despre stânga grecească, care îşi poartă de asemenea partea de responsabilitate în creşterea extremismului. Extrema stângă a condus acţiuni violente, desigur, dar trebuie mai ales observată această atitudine îngerească faţă de imigranţi, în timp ce locuitorii din cartierele gheto abandonate de stat au fost, de partea lor, diabolizaţi. Toate acestea au adus apă la moara neo-naziştilor.

Dimitris Stamatakos, 36, sits in a field on land he is renting near his home in the village of Krokeae in the Peloponesse area of Greece, on March 18, 2012. Before the crisis Stamatakos was able to make a living by selling olives that he farmed on the land he owns, now he is forced to work for neighboring farms and do odd jobs to earn his living. (Reuters/Cathal McNaughton)

A padlock on the entrance of an abandoned factory in the industrial area at Komotini town in northern Greece, on March 3, 2012. After more than 30 years as a factory worker, Dimitris Manikas a former employee of a trash can company based in the same area, was dreaming of retirement and plans to get married for the third time when a redundancy notice blew his hopes away. Laid off from his job, the 52-year-old father of two called off his wedding — even though he had bought the wedding bands. Without any income, he feared his house would be next to go. Driven to despair, Manikas on Thursday barged into the factory whose name he had tattoed on his forearm, to turn a hunting rifle on his former boss and another worker, injuring them both. He then held three people hostage, surrendering only after 11 hours of negotiations with police. (Reuters/Grigoris Siamidis)

Phoevos Doudonis, 37, an actor/singer, poses for a picture in front of the Acropolis in Athens March 28, 2012. When asked how he had been affected by the economic crisis, Duodonis replied, “up to April 2011 I was making a good living as an actor and singer but I have been finding it difficult since then to find any work. Fees have been cut by 70-80% and some theatres don’t pay at all. (Reuters/Cathal McNaughton)

Protesters run from police after hurling petrol bombs during violent anti-austerity demonstration in central Athens, on February 12, 2012. Historic cinemas, cafes and shops went up in flames in central Athens as black-masked protesters fought Greek police outside parliament, while inside lawmakers endorsed a new EU/IMF austerity deal. (Reuters/Yannis Behrakis)

Nick Boudas, 54, a bread delivery man, poses for a picture near the village of Filiatra, on March 23, 2012. When asked how he had been affected by the economic crisis, Boudas replied, “I lost my job, I lost everything.” (Reuters/Cathal McNaughton)

The sun sets behind volcanic islands seen from the island of Santorini in the Aegean Sea, on March 14, 2012. Greek tourism revenues could drop by up to 5 percent in 2012 due to a fall in pre-bookings from Germany, an industry official told Reuters, denting hopes the key sector will help pull the country out of the financial crisis. Greece has been hoping that tourism, which accounts for about 15 percent of GDP and employs roughly a fifth of the country’s 4 million workforce, will boost its bleak economic prospects. (Reuters/Yannis Behrakis)

A woman places a candle at the site where 77-year-old retired pharmacist Dimitris Christoulas fatally shot himself at Athens’ main Syntagma square, on April 4, 2012. The Greek pensioner picked the busiest public area in Athens to commit suicide on Wednesday, leaving a note which police said linked his suicide with the country’s acute financial woes. Notes pinned to the tree read: “Austerity kills,” “Government of murderers,” and “Enough.” (AP Photo/Petros Giannakouris)

Mourners chant slogans in front of the coffin containing the body of Dimitris Christoulas, in Athens, on April 7, 2012, who committed suicide in a central Athens square Wednesday. In a suicide note, he claimed the economic crisis affecting Greece had “destroyed” him. Hundreds attended the ceremony at an Athens cemetery. (AP Photo/Petros Giannakouris)

A hammer thrower leaves a training area at the Agios Cosmas sports facilities in southern Athens, on April 3, 2012. The head of Greece’s athletics federation said that the body is considering suspending its operations due to deep cuts in state funding over the past two years. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

A man walks by a wall adorned with graffiti in Athens, on march 8, 2012. (Louisa Gouliamaki/AFP/Getty Images)

Dimitris Kazakos, 31, a waiter, poses in the Placa area of Athens, on March 28, 2012. When asked how he had been affected by the economic crisis, Kazakos replied, “It’s dramatically changed my life. People think twice about eating out and leaving a tip.” (Reuters/Cathal McNaughton)

Natassa Papakonstantinou, 43, calls a recruitment agency from her apartment in Kifisia, a suburb of Athens, on March 14, 2012. Natassa lost her telecom services job of 12 years in August of 2011, and was not paid for the last six months. She is now living off her savings and 461 euros ($611) from the government per month. When her savings run out in August she must leave her flat. She spends several hours a day searching and applying for jobs on the internet but still has not found any. Natassa is unable to afford to socialize much and has no family so she spends long periods of time alone. She says “I don’t even listen to music much now. I used to love it but in the bad times of your life you forget about your hobbies.” (Reuters/Cathal McNaughton)

Customers crowd a truck to buy cheap sacks of potatoes sold directly by farmers at cost price in the northern Greek town of Thessaloniki, on March 2, 2012. Farmers in northern Greece have joined forces with local residents to provide cheap produce to the people, who make orders by email, and also to help producers who say they are being squeezed by middlemen. Similar “solidarity” actions have started to be organized in other Greek cities. (Sakis Mitrolidis/AFP/Getty Images)

George Andrianakis, 56, stands on the back of his pickup truck with one of his goats in the yard of his farm in the village of Stafania, Greece, on March 21, 2012. Andrianakis lives with his wife Athina, 48, and sons Dimitris, 24, and Panagiotis, 21. They all help with the milking of the goats and sheep as well as the harvesting of orange and olive trees, but his profit margins are down by almost 50 percent with production costs rising by almost 30 percent. He says: “I am surviving rather than living”. (Reuters/Cathal McNaughton)

A drug addict lays on the ground in central Athens. Addicts have been a presence in Athens city center for more than 20 years, but with the recent crisis, things are getting worse for them, according to Philippos Dragoumis, president of a municipal center for prevention. (Iakovos Chatzistavrou/AFP/Getty Images)

Pauline Delli, 32, a psychiatric nurse, poses in the street outside her place of work in Athens, on March 27, 2012. When asked how she had been affected by the economic crisis, Delli replied, “I am just living day to day and not thinking about the future.” (Reuters/Cathal McNaughton)

Sostis, a 60 year-old former sailor and the only human inhabitant of the volcanic islet of Palaia Kameni located in the caldera of Santorini, enters the Saint Nicolas church, on March 17, 2012. Initial data shows pre-bookings for the high summer season from Germany, which accounts for about 14 percent of Greece’s total number of visitors, are down 20-30 percent. (Reuters/Yannis Behrakis)

Dasalakis Theodoros, 60, a taxi driver, poses for a picture in front of his taxi at the port in Athens, on March 28, 2012. When asked how he had been affected by the economic crisis, Theodoros replied, “I share the taxi with my son so we can work 24 hours a day between us to make things work.” (Reuters/Cathal McNaughton)

An employee at the state-run Workers’ Housing Organization (OEK) crouches on a ledge while threatening to jump as a colleague speaks to her, in central Athens, Wednesday, February 15, 2012. The woman was fired as the agency was due to be shut as part of sweeping new austerity measures demanded by Greece’s EU-IMF rescue creditors. After hours of negotiations, the woman was brought to safety as she came in from the balcony. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

A woman receives a free meal during a soup kitchen organized by a Greek humanitarian group in Athens’ main Syntagma square, on April 1 2012. Greece’s austerity cutbacks have deepened the economic recession, and torn holes in the country’s social fabric. Unemployment has hit a record high of 21 percent, and thousands of Greeks depend on church and municipal soup kitchens for sustenance. (AP Photo/Kostas Tsironis)

Christos Vassiliou, 79, retired sausage maker, poses for a picture in a shopping center in central Athens, on March 28, 2012. When asked how he had been affected by the economic crisis, Vassiliou replied, “my pension has been cut by 250 euros ($334) a month. If it continues like this I will be thrown out of my house because I can’t afford my rent.” (Reuters/Cathal McNaughton)

A stray dog barks at riot police during a high school students’ anti-austerity protest in Athens, on February 17, 2012. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

George Kanlopoulos, 55, a guide, mechanic and hotelier, poses for a picture in his garage at the town of Sparta, in the Peloponnese area of Greece, on March 20, 2012. When asked how he had been affected by the economic crisis, Kanlopoulos replied, “I haven’t been affected as much as others because I am a mountain guide as well as a mechanic and hotel owner. This means I have more options.” (Reuters/Cathal McNaughton)

Voula Stamatakos, 72, a housewife, poses for a picture in her home in the village of Krokeae, Greece, on March 18, 2012. When asked how she had been affected by the economic crisis, Stamatakos replied, “My pension has been cut but I try to stay positive.” (Reuters/Cathal McNaughton)

Dimitris Stamatakos, 36, is pictured with his wife Voula, 32, and son Elias, 1, in the living room of their home in the village of Krokeae, on March 18, 2012. Before the crisis Stamatakos was able to make a living by selling olives that he farmed on the land he owns, now he is forced to work for neighboring farms and do odd jobs to earn his living. The crisis is also putting a strain on his marriage to his wife Voula, 32. He says, “I fight with my wife a lot about money. She thinks I should be doing more. What more can I do? I’m just getting by.” (Reuters/Cathal McNaughton)

A blind protester shouts against anti-austerity measures during a protest near the Prime Ministers office in Athens, on February 21, 2012. (AP Photo/Dimitri Messinis)

Asimina, a 70-year-old pensioner, gathers laundry on the terrace of her home with the ancient Acropolis seen in the background in Athens, on March 2, 2012. Asimina, who identified herself only by her first name, said she lives with her husband on a combined monthly income of 600 euros ($793) from a state pension, and says a series of emergency taxes imposed by the crisis-hit country’s government have made daily life difficult. (AP Photo/Petros Giannakouris)

A man takes the stairs of the empty Athens metro station during a 4-hour strike on March 28, 2012 in protest of the austerity measures aiming at streamlining public transportation. (Louisa Gouliamaki/AFP/Getty Images)

Categorii

1. DIVERSE, Grecia, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “MII DE SOMERI la cantina saracilor din Atena (VIDEO)/ 68% dintre greci se gandesc sa paraseasca marile orase/ SOCIALISTII AGITA SPECTRUL EXTREMISMULUI/ Documentar fotografic

  1. Pingback: Mitropolitul Hrisostom al Patrei, cuvant puternic si mustrator cu ocazia alegerilor din Grecia: POPORUL ESTE DEZAMAGIT, TRADAT, DISPERAT. NU VA MAI SCUZA ALTE GRESELI! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  2. Pingback: Ierarhi greci despre ALEGERILE PARLAMENTARE (6 mai). SA MURIM, DAR SA RAMANEM IN ISTORIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: ALEGERILE DIN GRECIA: vot anti-austeritate, partidele principale au pierdut majoritatea, COMUNISTII SI NAZISTII URCA IN PREFERINTE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: POLITICA GREACA AGITA SPECTRUL JAFURILOR pentru a stopa RETRAGERILE DE BANI DIN BANCI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: GRECIA: INTRE CAPITULAREA IN FATA TROICII SI SPECTRUL REVOLTELOR INTERNE. Scurta istorie a inrobirii Greciei de catre Imperiul European. CAT DE RADICAL ESTE GUVERNUL SYRIZA SI CARE ESTE BAZA SA ELECTORALA? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare