Crestinii in groapa cu lei din Irak: CATASTROFA UMANITARA SI JERTFE MARTIRICE ALE COPIILOR/ Imagini dramatice cu refugiatii salvati cu elicopterul de jihadistii din Irak (VIDEO). Cum nu e loc pentru toti, urca doar cine reuseste…

14-08-2014 6 minute Sublinieri

 • Nicolae Pintilie/ Doxologia:

Irak – creştinii în groapa cu lei

Încă din copilărie am fost marcat de episodul biblic în care Daniel, tânărul proroc evreu a fost aruncat pe nedrept în groapa cu lei. Mult mai târziu am văzut cum arată un leu şi iar mi-am adus aminte de Daniel. Cum poate un om să fie dat spre mâncare fiarelor, pentru că a fost prins că se ruga în camera sa? Ce este rău în a te ruga? Nici măcar nu era în public, ca să limiteze sau să afecteze libertatea de conștiință a cuiva! În liniştea cămării sale, care avea ferestrele de sus deschise înspre Ierusalim şi, de trei ori pe zi, se punea pe genunchi, se ruga şi Îl lăuda pe Dumnezeul său, aşa cum făcuse şi mai înainte. Nimic rău, nimic care să dăuneze societăţii în care trăia. Şi, totuşi, oamenii aceia au dat năvală în casă şi l-au găsit rugându-se şi cerând milă de la Dumnezeul său.  Apoi, s-au înfăţişat înaintea împăratului… Atunci, împăratul a poruncit să-l aducă pe Daniel şi să-l arunce în groapa cu lei. Împăratul i-a zis lui Daniel: Dumnezeul tău, Căruia Îi slujeşti neîncetat, să te scape! A fost adusă o piatră care a fost pusă pe gura gropii, iar împăratul a pecetluit-o cu inelul său şi cu inelul nobililor săi, ca să nu se schimbe nimic cu privire la Daniel.

De câte ori aud aceste cuvinte, gândul mă duce la leul care mi-a marcat copilăria. În ultimii ani, de când studiez mai în amănunt ceea ce se petrece în Orientul Mijlociu, experienţa lui Daniel mă trimite la soarta creştinilor din ţările arabe.

Recunosc, când am auzit pentru prima dată o melodie bisericească în limba arabă, am spus că este o greşeală. Nu se poate, toţi arabii sunt musulmani! Mulţi din jur mi-au confirmat părerea. Până într-o zi, când am văzut un bărbat arab, cu shayla – cămaşa albă, până în pământ şi turban, închinându-se la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Nu îmi venea să cred! Apoi, am aflat că este ortodox din tată în fiu, de cel puţin 300 de ani.

Încet, încet am fost cuprins de misterul şi tainicul creştinismului ortodox de limbă arabă. Este altceva. Când te gândeşti că aceşti oameni trăiesc de 2.000 de ani în locurile în care s-a născut creştinismul, te cuprind fiorii. Două milenii de istorie, patrimoniu, creație teologică, vetre monahale și spiritualitate subtilă aco­peră viața creștinilor ori­entali. Ei au dat patristicii răsăritene nume de referință, au generat frumuseți liturgice, iconografice și poetice de prim ordin. Ortodoxia ar fi fost săracă fără aceşti creştini. Ioan Damaschin, Efrem şi Issac Sirul, Chiril al Ierusalimului, Roman Melodul sunt personalităţi fără de care credinţa noastră ar fi arătat altfel. Să ne gândim doar la Sfântul Ioan Gură de Aur, antiohian de neam şi cultură, cel a cărui Liturghie o oficiem aproape zilnic. Liturghia s-a născut în Siria!

Aceşti oameni au ceva din sfinţenia sfinţilor. Din neam în neam au fost în cuptorul necazurilor. Au rezistat sub Imperiul Babilonian şi sub cel Persan. Au văzut naşterea Islamului şi Cruciadele. Au reuşit să supravieţuiască chiar şi năvălirii hoardelor lui Ginghis Han sau dictaturii lui Saddam Hussein.

Astăzi, trec prin ceva ce nu a avut precedent. Sunt în groapa cu lei, precum demult, Daniel! Pentru ce? Pentru că se roagă lui Dumnezeu, aşa cum s-au rugat şi strămoşii lor! Dramele creștinilor au început cu Siria şi continuă în Irak. Sunt drame pe care Occidentul nici măcar nu şi le poate închipui. Citeam despre soarta credincioşilor din Mosul – Irak: la câteva zile după ce Califatul Islamic a preluat controlul asupra oraşului Mosul, s-a desenat câte un „N” pe fiecare casă de creştin. „N”, de la „nassarah”, cuvântul arab pentru „creştin”. Urlând în portavoci, reprezentanţii miliţiei islamice le-au dat de ştire creştinilor că au la dispoziţie câteva ore ca să aleagă: să se convertească la islam sau să plece. Casele le-au fost confiscate… iar unii au umplut Sinaxarul, ca martiri!

Mai mulţi creştini din oraşele Alep şi Rakka au fost crucificaţi în ultimele luni de jihadiştii care deţin controlul în zonă. La Alep, nouă oameni au fost răstigniţi în public, acuzaţi fiind de părăsirea credinţei islamice. Unul dintre ei a reuşit să supravieţuiască, după ce a fost crucificat pentru opt ore. Trupurile altor creştini au fost lăsate în piaţa principală a oraşului timp de trei zile, pentru ca locuitorii să afle că Statul Islamic deţine puterea şi că orice creștin care vrea să trăiască trebuie să se convertească la islam…

„Ne aflăm într-o nouă eră de persecuţie a creştinilor”, afrimă Rifa’t Bader, un preot ortodox care îşi desfăşura activitatea în Irak. Îşi desfăşura, pentru că biserica în care slujea a devenit depozit pentru armele islamiştilor Al Nusra: În ţara mea, 1.400 de ani am trăit în linişte cu musulmanii. O istorie de 1.400 de ani a fost schimbată în doar câteva zile. În satul în care slujeam, au mai rămas doar cinci familii creştine. Nu a fugit nimeni. Pur şi simplu nu mai sunt. În fiecare noapte dispărea cineva, mai ardea câte o casă… se mai auzeau dimineaţa strigăte de disperare! Am fost daţi la lei, precum Daniel din Biblie. În câteva zile, Ninive, Mosul, Kirkuk şi alte localităţi creştine vor deveni un muzeu al creştinismului! Aici au locuit odinioară creştini!

Andrei – cel mai „proaspăt” şi tânăr martir al lui Hristos din Irak

Veştile zilnice de la fraţii creştini din Irak înfioară! Jurnalistul sirian Raymond Ibrahim, preluat apoi de către Christian Post, prezintă mărturia unui preot creştin din Qaraqosh, oraş irakian ce a fost cucerit de către Statul Islamic.

În timpul asediului, câţiva copii creştini au fugit din faţa soldaţilor jihadişti şi s-au refugiat în Biserica Sfântului Gheorghe. Au fost urmăriţi de trei soldaţi, care le-au promis libertatea şi alte câteva dulciuri, în schimbul părăsirii bisericii. Unii au acceptat, numai Andrei, un băieţel de cinci ani, a rămas agăţat cu mâinile de o strană. Ştia ce îl aşteaptă, dacă se predă – sclavie şi convertire forţată la islam. Râvna inocentă a lui Andrei a făcut ca soldaţii să se înfurie. L-au prins şi l-au tăiat în jumătate… în biserica martirului Gheorghe, un alt tânăr care a ales să moară pentru Hristos!

Suntem cu toţii în lacrimi!, mărturiseşte preotul chaldeean al Bisericii Sfântul Gheorghe. Am văzut trupul copilului sfârtecat şi aruncat pe podeaua bisericii… Eu l-am botezat… Pe acest băiețel l-au numit după mine, Andrei”.

In nordul Irakului continua drama refugiatilor incoltiti de luptatorii islamisti pe un munte. Un jurnalist CNN a fost la bordul unui elicopter si a salvat cativa refugiati din mijlocul gloantelor, apoi le-a aruncat ajutoare celorlalti.

Un alt asemenea elicopter s-a prabusit, dar nu se stie daca din cauza unui atac. Pilotul a murit, iar un jurnalist de la New York Times care se afla la bord a fost ranit. In timp ce transporta o incarcatura de mancare, apa, scutece si lapte praf deasupra teritoriului dominat de islamisti, elicopterul a fost atacat de la sol.

Intre timp, pilotul isi vede de drum. Are misiunea de a ajunge la refugiati cu ajutoarele. Echipajul arunca pachetele, iar oamenii de jos se reped sa le prinda. Din cand in cand, elicopterul aterizeaza si culege cativa refugiati. Oamenii disperati se arunca la bord, impingandu-si copiii in fata. Nu exista reguli, urca cine reuseste. Un om este atat de fericit incat il saruta pe obraji pe jurnalistul strain. Cand nu mai e loc, echipajul inchide usile elicopterului. Soldatul isi trage mana tinuta strans de cineva de jos, disperat sa urce. Cei salvati isi trag sufletul. Sunt socati si epuizati, dar frica face loc curand unui imens sentiment de usurare. Printre lacrimi, rasar si zambete.

Cei de la bord tresar si isi acopera urechile cand se aud focurile de arma trase din elicopter catre islamistii de la sol.

Teama dispare cand elicopterul intra in teritoriul kurd. Copiii zambesc din toata inima: pentru ei cosmarul de pe munte s-a sfarsit. Dar, potrivit ONU, alti 20 pana la 30.000 de oameni il traiesc in continuare, amenintati de foamete, in aceeasi masura in care sunt amenintati de jihadisti.

Irakienii care au fugit pe Muntele Sinjar pentru a nu fi exterminaţi de islamiştii din cadrul Statului Islamic (SI) supravieţuiesc cu greu fără hrană şi apă în plin soare, unii părinţi dându-le copiilor deshidrataţi să bea din sângele lor pentru a-i putea menţine în viaţă.

Aproximativ 6.000-8.000 de persoane au reuşit să ajungă în tabăra improvizată din provincia Dohuk, dar aproximativ alte 30.000 sunt încă blocate pe Muntele Sinjar, într-o situaţie pe care lucrătorii umanitari britanici au descris-o drept o “criză umanitară copleşitoare”, relatează Sky News.

“Ne-au spus poveşti năucitoare”, a declarat o jurnalistă a postului de televiziune, Sherine Tadros, aflată în tabăra Zakho, unde nu există curent electric şi sunt doar trei sau patru toalete. “Un bărbat tocmai ne-a povestit cum şi-a văzut cei patru copii murind de sete. Nu aveau unde să îi îngroape pe munte, aşa că au pus nişte pietre peste cadavrele lor”, a adăugat ea.

“Un alt bărbat susţine că deoarece copiilor le este foarte sete, părinţii au început să se taie pe mâini şi să le dea să bea sânge”, continuă jurnalista.

Ea explică faptul că refugiaţii se angajează într-o călătorie foarte periculoasă către tabere, care durează uneori 12 ore. “Iar când ajung aici, condiţiile sunt destul de îngrozitoare. Nu este electricitate, nu sunt agenţii umanitare – este doar o tabără improvizată”, afirmă ea.

Refugiaţii din tabără, dintre care unii au răni provocate de gloanţe, supravieţuiesc cu apă şi hrană aduse de localnici. Comunitatea internaţională începe să ia atitudine, dar situaţia este fără precedent, potrivit lucrătorilor umanitari de pe teren.

“Trebuie să facem ceva pentru a salva aceste persoane – 30.000 blocate pe munte de teama de a nu fi exterminate de SI. Nu se poate ajunge la ele decât cu elicopterul”, afirmă britanicul kurd Taban Shoresh. “Nu au absolut nimic (…) nu au hrană, nu au apă. Sunt deshidratate. Nu au haine, încălţămintea le este uzată. Este extrem de cald şi stau în plin soare. Este pentru prima dată în istorie când 30.000 de persoane sunt blocate pe munte de teama de a nu fi ucise – toţi liderii trebuie să se adune şi să găsească cea mai bună modalitate de a salva aceste persoane. Nu ne putem uita cum mor 30.000 de persoane, adaugă el.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Irak, Martiri si jertfe in zilele noastre/ Biserica rastignita, Pagini Ortodoxe, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Suferinta de langa noi, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

22 Commentarii la “Crestinii in groapa cu lei din Irak: CATASTROFA UMANITARA SI JERTFE MARTIRICE ALE COPIILOR/ Imagini dramatice cu refugiatii salvati cu elicopterul de jihadistii din Irak (VIDEO). Cum nu e loc pentru toti, urca doar cine reuseste…

 1. “Părinţii au început să se taie pe mâini şi să le dea copiilor să BEA SÂNGE” pentru a supravieţui. Situaţie DISPERATĂ pentru refugiaţii irakieni
  http://www.antena3.ro/externe/parintii-au-inceput-sa-se-taie-pe-maini-si-sa-le-dea-copiilor-sa-bea-sange-pentru-a-supravietui-263598.html

  Vai! Si “organismele internationale” vegheaza, cica! 😮

 2. In IRAK crestinii devin MUCENICI. In timpul asta, “organismele internationale” isi fac somnul de frumusete…
  http://www.doxologia.ro/lumea-crestina/andrei-cel-mai-proaspat-tanar-martir-al-lui-hristos-din-irak

  În timpul asediului, câţiva copii creştini au fugit din faţa soldaţilor jihadişti şi s-au refugiat în Biserica Sfântului Gheorghe. Au fost urmăriţi de trei soldaţi, care le-au promis libertatea şi alte câteva dulciuri, în schimbul părăsirii bisericii. Unii au acceptat, numai Andrei, un băieţel de cinci ani, a rămas agăţat cu mâinile de o strană. Ştia ce îl aşteaptă, dacă se predă – sclavie şi convertire forţată la islam. Râvna inocentă a lui Andrei a făcut ca soldaţii să se înfurie. L-au prins şi l-au tăiat în jumătate… în biserica martirului Gheorghe, un alt tânăr care a ales să moară pentru Hristos!

 3. Si cum se face ca marea armata SUA care se dadea de ceasul mortii cu privire la Saddam si Milosevici, luptand impotriva unor armate regulate si invadand teritorii in numele unor foarte dsicutabile cazuri etichetate ca umanitare, este “neputincioasa” cu privire la ISIS si ororile ale acesteia?!

 4. Pai trebuie sa se adune suficienta indignare pentru un viitor tratat regional de stabilitate. Viitoare conditie necesara dar nu si suficienta pentru o proxima integrare intrun mai larg cadru de securitate atlantico-euro-asiatic. Inlocuitorul viitorul defunct ONU. Premierul irakian e schimbat, Pershmega primeste arme occidentale..placi continentale geopolitice in deriva. Se nasc noi continente geopolitice. Tectonica geopolitica. Eruptii, rifturi si cutremure.

 5. In Orientul Mijlociu, Rusia i-a blocat pe americani in tentativele de lichidare a focarelor de instabilitate Iran si Siria – dupa model Irakian.

  Trebuiau sa apara probleme noi: impotriva noului stat islamic, persecutor al siitilor, nu intervine Iranul, de teama de a nu pati ceea ce a patit Sadam Hesein in 1990 cand a invadat Kuwitul. Pe de alta parte se creeaza incet incet o forta ‘legitimata’ de occidentali: armata kurda din nordul Irakului.
  Kurzii revendica teritorii istorice din Turcia, Iran, Irak, Siria.
  Prin urmare se are in vedere deschidera ostilitatilor atat cu Iran cat si cu Siria.

  In viitoarea ordine mondiala, monoteistii musulmani sunt mai bine vazuti decat ‘idlatrii’ crestini. Iar Yazizii, ca idolatrii autentici e de dorit sa dispara. Si disparitia crestinilor ‘idolatri’ este de dorit.

  PS: In urma razboiului din Liban din 1975, crestinii din sudul tarii au fost expulzati de fortele musulmane (de exemplu Sidon). Refugiatii impreuna cu ofiterul Saad Hadad au incercat sa se reorganizeze in Libanulu de Sud – Orasul Jezin. Au creeat o forta armata “Armata Libanului de Sud”, care se dorea un tampon intre razboinicii musulmani si statul Israel. Aceasta armata a fost finantata de statul Israel, singura nefiind viabila.
  In anul 2000 forta s-a autodizolvat. Ce s-a intamplat cu crestinii din Libanul de Sud, multi refugiati din Sydon nu am gasit pe internet, dar astazi Libanul de Sud pare controlat autoritar de luptatorii musulmani. Probabil ca au fugit in alte zone.
  Purificarea etnica in Orientul Mijlocii a inceput acum 40 de ani cu razboiul civil din 1975.

  PS: Un preot ortodox din zona Siria-Iordania a vorbit la Trinitas TV: Are loc o asaimilare pe cale pasnica a crestinilor din Iordania. Scaderea numarului lor este dramatica dar despre acest fenomen nu vobeste nimeni…

 6. RomeoB:
  …nu vorbesc nici macar capii Bisericilor. Au alte probleme.

 7. O mica opinie:
  Se estimase ca in Centura Libanului de Sud traiesc in jur de 60 000 de libanezi din care jumatate erau crestini, in principal maroniti si melchiti. Odata cu retragerea armatei israeliene din sudul Libanului in anul 2000, aproximativ 6 500 de crestini au ales calea exilului in Israel si ulterior in terte tari preferand statul de refugiat politic unei condamnari ca tradator. Marea parte a expatriatilor consta din liderii populatiei crestine din sudul Libanului precum si din ofiterii superiori din Armata Libanului de Sud , insotiti in exil de familiile lor. Membrii siiti ai Armatei Libanului de Sud au primit condamnari usoare, de pana la un an, beneficiind si de amnistie, spre deosebire de condamnarile grele in contumacie primite de ofiterii crestini .
  Fata lui Hadad e cercetatoare in Israel:
  http://alyaexpress-news.com/tag/hadad-arza/
  Populatia crestina din sudul Libanului a fost asigurata ca nu va fi supusa actiunilor punitive pentru sprijinul acordat lui Hadad si armatei sale, Hezbolah dand asigurari in acest sens in anul 2000 in momentul reinstalarii sale in teritoriile din sud dupa retragerea israeliana:

  Hezbollah, the dominant Shiite movement, issued conciliatory statements to reassure the Christian minority in a country wracked by sectarian civil war between 1975 until 1990.

  http://www.beliefnet.com/News/2000/05/In-South-Lebanon-A-Christian-Town-Somberly-Faces-The-Future.aspx

  In rest, se pare ca populatia crestina din Libanul de Sud nu ar fi supusa unei actiuni de eliminare si epurare pe motive religioase. Totusi componenta crestina in Liban( Elvetia Orientului si Beirutul – Parisul Orientului Mijlociu)) e una importanta, crestinii dand presedintele, sunitii prim-ministrul iar siitii seful Parlamentului) conform Pactului National din 1926, model preluat de Irak:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Christianity_in_Lebanon#mediaviewer/File:Lebanon_sectors_map.jpg
  Pactul national:
  http://en.wikipedia.org/wiki/National_Pact
  Presedinti libanezi crestini:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Maronite_Christians

  Comparatia dintre conditiile de existenta ale crestinilor, tragice de altfel, din Irakul de Nord, Pakistan, Sudan, Arabia Saudita sau din alte tari musulmane situate de-a lungul Semilunei Islamice, cu situatia crestinilor din Liban ar trebuie sa fie una mai nuantata, desi in orice conflict dintre Israel si militiile libaneze, ei se vor afla la mijloc. Regiune de granita.
  Semiluna Islamica urmareste linia Nordului Africii, Orientului Mijlociu, etc. intinzandu-se din Maroc pana in Indonezia si cuprinzand toate statele cu populatia musulmana majoritara:
  http://dissidentvoice.org/wp-content/uploads/2010/11/arc_islamjpge182-00ad1.jpg
  http://dissidentvoice.org/2010/11/is-the-fate-of-the-world-being-decided-today-in-the-indian-ocean/

  alte surse:
  http://www.nytimes.com/2000/08/06/world/for-former-israeli-allies-in-lebanon-refugee-life.html
  http://www.beliefnet.com/News/2000/05/In-South-Lebanon-A-Christian-Town-Somberly-Faces-The-Future.aspx
  http://english.al-akhbar.com/node/2856

 8. Pe Trinitas TV s-a mai dat la stiri in trecut cate ceva. Nu urmaresc jurnale lor decat rar si la nivel de sumar.
  Situatia crestinilor din Orientul Mijlociu, Turcia, Egipt, e prezentata destul de rar, de directorul TV Trinitas -la emisiune Biserica Azi de cele mai multe ori -, cand are invitati din zona.
  Ii lasa sa vorbeasca, dar acestia sunt foarte tematori si vorebesc foarte pe ocolite. Dar contureaza – e drept vag – amploarea dezastrului.

  La Patriarhie stiu ca s-a facut apel la ajutoare pt crestinii din Siria cu ceva timp in urma.

  PS: Exista romance in Siria si Iordania, casatorite cu musulmani, – care oficial au copii de religie musulmana – si care frecventeaza bisericile ortodoxe (din Siria si Iordania).
  Cun s-or spovedi si impartasi ele ?

 9. @enkidu
  Sydonul a avut o populatie crestina pana la inceperea conflictului din 1975.
  La sfarsitul conflictului au fost alungati si au apelat la ajutorul Israelului pt ca alta solutie se pare ca nu mai exista.
  Mai exita crestini in Sydon ?

 10. Mai exista. Iar din cei alungati de suniti, mare parte s-au intors. Iar militii inarmate au avut mai toate factiunile( suniti, siiti, crestini, druizi, comunisti, armeni, plestinieni) din razboiul civil libanez. Beirutul a fost blocat de falangistii militiilor crestine maronite iar executiile sumare ale musulmanilor la punctele de control instituite de falangisti devenisera o practica obisnuita. Falangistii erau de inspiratie nazista, ideea infiintarii ei venind dupa participarea lui Gemayel la Olimpiada din ’36 Berlin:
  ” I was the captain of the Lebanese football team and the president of the Lebanese Football federation. We went to the Olympic Games of 1936 in Berlin. And I saw then this discipline and order. And I said to myself: “Why can’t we do the same thing in Lebanon?” So when we came back to Lebanon, we created this youth movement. When I was in Berlin then, Nazism did not have the reputation which it has now. Nazism? In every system in the world, you can find something good. But Nazism was not Nazism at all. The word came afterwards. In their system, I saw discipline. And we in the Middle East, we need discipline more than anything else.[7]”
  http://en.wikipedia.org/wiki/Phalangists
  “Ispravi de vitejie” ale extremistilor din timpul razboiul civil libanez. Au fost chiar si in istoria noastra recenta grupari de genul acesta care au practicat asasinatul civililor neinarmati:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Lebanese_Civil_War

  On 6 December 1975, a day later known as Black Saturday, the killings of four Phalange members led Phalange to quickly and temporarily set up roadblocks throughout Beirut at which identification cards were inspected for religious affiliation. Many Palestinians or Lebanese Muslims passing through the roadblocks were killed immediately. Additionally, Phalange members took hostages and attacked Muslims in East Beirut. Muslim and Palestinian militias retaliated with force, increasing the total death count to between 200 and 600 civilians and militiamen. After this point, all-out fighting began between the militias.

  N-au fost chiar niste mielusii crestinii din Liban. Siria a intrat in 1976 in Liban la apelul unui presedinte libanez crestin, Suleiman Frangieh.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Lebanese_Civil_War#Maronite_groups

 11. @Romeo

  Gandeste-te la Iugoslavia dupa ’89. Cu o mica diferenta. Toti sa vorbeasca sarba si a doua limba sa fie franceza. Majoritatea libanezilor vorbesc araba.

  Sau, daca preferi, o comparatie fortata. Extrem de fortata.
  Inchipuie-ti un conflict in Romania anului 1933 intre Legiune, o militie evreiasca, una a sasilor si una a secuilor, o aripa militara a musulmanilor din Dobrogea precum si un partid comunist inarmat si sponsorizat de URSS. Eventual multi basarabeni refugiati( ca tot vorbeam de PLA) constituiti in organizatii militare si care sunt angajati serios in secesiunea Moldovei si unirea ei cu Basarabia. O interventie a URSS pana in Carpatii Orientali, una a Ungariei pana in Brasov si eventual Bulgaria in sprijinul comunitatii musulmane din Dobrogea. Poate si sarbii, colateral. Si apoi mai intelege ceva din conflict.

 12. Daca stau bine si ma gandesc, am scapat ieftin din 2 razboaie mondiale, 50 de ani de comunism si un imperiu otoman. Si ma intreb cum am reusit asta?

  Ordinul de a ataca frontal şi fără sprijin de artilerie Dealul Sângeorgiu din zona Iernut a fost dat de comandantul rus, generalul Trofimenco, căruia i se subordona Armata a 4 – a română. În luptele pentru cucerirea poziţiilor germane de pe deal, puternic organizate genistic şi apărate de către Divizia 8 Cavalerie SS germană, au căzut peste 11.000 de ostaşi români din Diviziile 9 şi 11 Infanterie române din Corpul 6 Armată pe un front cu o lărgime de numai 400 metri. Atacul a avut loc între 22-25 septembrie 1944. Soluţia de a ataca frontal, impusă de comandantul rus, a avut loc, fie pentru că el nu avea încredere în români după patru ani de luptă contra lor, fie pentru că urmărea, din motive personale, să se răzbune pe Armata Română. Este, acest masacru, şi o consecinţă a actului de la 23 august 1944.În această localitate de pe Mureş[Oarba de Mures] s-a făcut şi un joc politic. A fost, poate, o încercare a ruşilor de a rupe cu România, de a-i demonstra neloialitatea şi incapacitatea militară, deşi contrariul acestora fusese dovedit în luptele de până atunci. În plus, Oarba de Mureş poate fi şi o provocare. Dacă nu ne supuneam am fi avut dreptul de a fi a patra putere militară participantă la înfrângerea Germaniei, am fi pierdut dreptul de a ne numi aliaţi, am fi pierdut dreptul nostru istoric asupra Transilvaniei. Comandamentul român care a condus trupele la acest măcel, nu neprevăzut, a înţeles marea miză politică a momentului iar ostaşii căzuţi la Oarba de Mureş sunt nişte martiri ai neamului.

 13. In 1956 it was estimated that the population was 54% Christian and 44% Muslim.

  As of 2014 the CIA World Factbook estimates the following: Muslim 54% (27% Shia Islam, 27% Sunni Islam), Christian 40.5% (includes 21% Maronite Catholic, 8% Greek Orthodox, 5% Greek Catholic, 6.5% other Christian), Druze 5.6%, very small numbers of Jews, Baha’is, Buddhists, and Hindus.

  Sa vedem care va fi situatia peste 20 de ani.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Lebanon
  http://en.wikipedia.org/wiki/Lebanon#mediaviewer/File:Lebanon_religious_groups_distribution.jpg

 14. @enkidu
  >Falangistii erau de inspiratie nazista, ideea infiintarii ei venind dupa
  >participarea lui Gemayel la Olimpiada din ’36 Berlin:

  Cam in aceeasi perioada, dupa razboiul civil din Spania, Francisco Franco a mers in repeate randuri la Hitler, si i-a cerut ‘mana libera’ pt a ocupa Marocul si a-l catoliciza.
  Hitler nu a fost de acord ca sa-si puna in cap sute de milioane de musulmani, din perspectiva razboaielor ce le pregatea. A fost insa dezgustat de insistentele lui Franco.

  Este posibil ca in spatele libanezilor si a lui Franco sa fi stat Vaticanul.

  PS: In acea perioada, Franta avea multi colonisti in Africa de Nord – in special Algeria. Dupa WW2, au izbucnit razboaie de ‘eliberare nationala’ a musulmanilor, in urma carora francezii catolici – foarte multi refugiati din Alsacia si Lorena dupa 1870 – si-au parasit fermele agricole si casele si av revenit in Franta cu hainele de pe ei.

  In momentul de fata, in Alheria mai exista 100.000 penticostali/protestanti, catolicii nu apar in statistici. http://en.wikipedia.org/wiki/Religion_in_Algeria
  In Franta 4% din populatia de 60 milioane a tarii sunt musulmani – 2.5 milioane. http://ro.wikipedia.org/wiki/Demografia_Fran%C8%9Bei

  In 50 de ani, avem o purificare etnica de catolici, in Algeria – ‘eliberare nationala’ insotita concomitent de un val de azilanti economici magrebieni musulmani 2.5 milioane, acceptati cu multa generozitate de statul laic; mii de moschei, portul islamic, majoritati locale ( am auzit ca in Marsilia musulmanii ar fi majoritari )…

 15. Nu-i mai intereseaza pe americani de crestini!
  Cand cea mai mare parte a guvernului lor este compusa din “adepti ai religiei mozaice” sau ai altor religii, atunci nu ne mai mira deloc de ce nu mai exiata “preocupare” a americanilor fata de crestini.
  Apropo, intr-o emisiune realizata anul trecut, daca nu ma insel, Cosmin Guse, spunea ca la Casa Alba a devenit deja “o cutuma” ca sa fie indepartati mai ales crestinii catolici. Cosmin Guse spunea ca atunci cand a fost in America nu a vazut nici un catolic in personalul de la Casa Alba, ca si cum catolicii, ar fi niste “ciumati” care nu au ce cauta in sediul si personalul celei mai celebre “Institutii” de pe pamant.
  Prin pasivitatea sa fata de CRIMELE care s-au intamplat in GAZA impotriva populatiei palestiniene si fata de CRIMELE impotriva umanitatii care se intampla acum in IRAK sau in tarile musulmane impotriva crestinilor, USA s-a desconsiderat total in fata lumii!
  USA nu mai lupta impotriva “ameninintarilor” la adresa drepturilor omului si a libertatii si vietii oamenilor, ci EA INSASI a devenit o AMENINTARE GLOBALA!
  Si pe cat este armata ei de dotata, pe atat se dovedeste de INUTILA! Daca America a putut sa trimita (la efectivele militare si capacitatile si dotarile tehnice pe care le are…) doar UN SINGUR elicopter in sprijinul unuor nevinovati si oameni aflati in primejdie, inseamna ca este o tara INCAPABILA sa mai ceara si mai ales sa mai primeasca respect de la intregul glob pamantesc, FIINDCA NU-L MAI MERITA!
  Tot meritul si PRESTIGIUL sau pe care l-a avut in trecut SI L-A PIERDUT si “cheltuit” si compromis iremediabil prin toate actiunile IRESPONSABILE pe care le-a intreprins in ultimii ani, si mai ales de la George Bush junior incoace.
  Si la fel de “incapabila” si “INUTILA” se dovesdeste la urma urmei si intitutia ONU! Fiindca daca nu ar avea cu ce sa intervina in Irak, ar mai avea o scuza…!
  Dar TRUPELE “UN” oare pentru ce sunt create, oare nu pentru a “interveni” acolo unde este nevoie de a APARA viata si libertatea oamenilor asupriti si chinuiti si terorizati de catre niste “monstri” cu chip de om??
  Inca ceva: Crestinii din IRAK sunt IMAGINEA “anticipat data si aratata de Dumnezeu omenirii…” a crestinilor care vor fi la sfarsitul istoriei si care vo fi prigoniti de Antihrist!
  Asa cum CRESTINII din Irak nu au nici o “putere” (nici militara, nici tehnologica si nici de alta factura) care sa-i apere de asurpritorii lor, decat CREDINTA in Cel de Sus, tot asa vor fi si CRSETINII care vor trece prin MARELE NECAZ de la sfarsitul veacurilor!
  Insa nu se stie daca noi cei de acum vom avea PUTEREA de a ne PASTRA Credinta si SPERANTA in Hristos si FIDELITATEA fata de NUMELE si PERSOANA si BISERICA Lui, cu aceeasi ravna cu care acum crestinii din Irak infrunta persecutia care s-a abatut asupra lor?!
  Slavit Sa Fie Domnul!

 16. Pingback: REPORTAJ VIDEO despre GENOCIDUL ISIS impotriva CRESTINILOR si implicarea ortodoxa in usurarea durerilor palestinienilor din FASIA GAZA - Recomandari
 17. Pingback: ONU: lumea trece prin CRIZE FARA PRECEDENT. Comisarul european pentru ajutor umanitar: TREBUIE SA ACTIONAM PREVENTIV/ Presa chineza vorbeste despre AL TREILEA RAZBOI MONDIAL – cerand MODERNIZAREA Armatei Chinei - Recomandari
 18. Pingback: Crestinii din Irak sunt ai nimanui/ PATRIARHUL MOSCOVEI: Tragedia Siriei si a IRakului s-a transformat intr-o IMENSA TRAGEDIE A CRESTINILOR. Mitropolitul Ilarion acuza Occidentul pentru “ACORDUL TACIT” fata de GENOCIDUL CRESTINILOR din Orientu
 19. Pingback: Marturie despre martirajul a patru copii decapitati de jihadistii ISIS pentru ca au refuzat sa treaca la islam. “NOI IL IUBIM PE IISUS” [video] - Recomandari
 20. Pingback: Cuvinte de trezire de la staretul Manastirii Putna, Parintele Melchisedec: “CRESTINII SUNT PRIGONITI, parca pacea s-a luat de pe pamant, ispitele s-au inmultit mai mult ca oricand. SA NE RUGAM PENTRU CRESTINII DIN SIRIA, MULTI DINTRE EI SUNT MUCENIC
 21. Pingback: DE CE AU ABANDONAT MARILE PUTERI PE CRESTINII DIN ORIENTUL APROPIAT? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare