Ministru eston: LUNETISTII CARE AU UCIS IN MAIDAN ERAU ANGAJATI DE PRO-EUROPENI/ Tulburari si ciocniri la DONEȚK (video)/ Surse: nava americana in Marea Neagra/ Romania si Polonia: gazde ale unui EXERCITIU NATO?

5-03-2014 11 minute Sublinieri

O conversaţie între ministrul eston de Externe, Urmas Paet, şi Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Aston, sugerează că fosta Administraţie Viktor Ianukovici nu este responsabilă de victimele din Piaţa Independenţei, lunetiştii fiind recrutaţi de lideri proeuropeni, conform BBC.

In Ucraina, “există impresia din ce în ce mai clară că în spatele lunetiştilor nu a fost Ianukovici, ci a fost cineva din cadrul noii coaliţii” proeuropene, îi spune Urmas Paet lui Catherine Ashton într-o înregistrare difuzată online.

“Cred că vreau să investigăm. Vreau să spun că nu auzisem asta până acum, este interesant”, i-a replicat Ashton.

Urmas Paet a confirmat că a avut conversaţia cu baroneasa Ashton pe 26 februarie.

Paet a explicat că are informaţiile de la Olga Bogomoleţ, medic-coordonator al serviciului medical de voluntariat care există în Piaţa Independenţei din Kiev. Bogomoleţ a comunicat că victimele ambelor părţi din Piaţa Independenţei au fost împuşcate cu aceleaşi tipuri de arme. Cu toate acestea, Bogomoleţ a admis, pentru publicaţia Daily Telegraph, că nu a avut acces la victimele din rândul forţelor de ordine, fără a explica de unde a obţinut informaţiile care au condus la concluzia evocată.

Urmas Paet a cerut lansarea unei anchete în cazul victimelor de la Kiev, cerând tratarea cu obiectivitate a declaraţiilor sale. “Le cer jurnaliştilor să trateze această înregistrare cu atenţie. Eu mă refeream la teoriile care circulă despre ce s-a întâmplat în Ucraina”, a spus ministrul eston de Externe.

Conform bilanţului oficial, cel puţin 82 de persoane – protestatari şi agenţi ai forţelor de ordine – au murit în violenţele care au avut loc în Piaţa Independenţei din Kiev la sfârşitul lunii februarie. Opoziţia ucraieană a acuzat forţele de ordine că au deschis focul spre protestatarii proeuropeni, iar criza a condus la demiterea de către Parlament a preşedintelui Viktor Ianukovici. Între timp, o Administraţie interimară proeropeană a fost instalată la Kiev, iar noile autorităţi au emis un mandat internaţional de arestare pe numele fostului preşedinte Viktor Ianukovici, acuzat de “crime în masă” şi refugiat în Rusia.

  • Hotnews: 

AUDIO Estonia confirma autenticitatea unei interceptari telefonice in care seful diplomatiei afirma ca nu Ianukovici s-a aflat in spatele lunetistilor, ci cineva din noua coalitie. Sursa ucraineana a informatiei declara ca ministrul estonian a inteles gresit

Seful diplomatiei estoniene a confirmat miercuri continutul unei conversatii telefonice purtate cu reprezentanta diplomatiei europene, interceptata ilegal, si in care aceasta afirma ca lunetistii ar fi tras atat in manifestanti cat si in politisti si ar fi fost contractati de “cineva din noua coalitie”, in evenimentele dramatice din 20 si 21 februarie, in Kiev, scrie AFP. Dar sursa informatiei, medicul ucrainean Olga Bogomolets, a declarat pentru The Telegraph ca estonianul ar fi inteles gresit.

“Ministrul estonian al Afacerilor externe Urmas Paet regreta profund ca aceasta conversatie cu reprezentanta diplomatiei europene, Catherine Ashton, a fost difuzata public, dar ii confirmam autenticitatea”, a declarat purtatoarea sa de cuvant, Minna-Liina Lind.

Aceasta discutie telefonica a avut loc in 26 februarie, a precizat aceasta. Paet s-a deplasat la Kiev, cu o zi in urma, in 25 februarie, pentru a se intalni cu nou guvern provizoriu, dupa violentele atribuite presedintelui demis Viktor Ianukovici, soldate cu zeci de victime dupa violentele din Maidan. Ministrul estonian i-a spus atunci lui Catherine Ashton ca, potrivit surselor sale din Kiev, “au fost aceiasi tragatori care au ucis oameni de ambele parti”, atat in randul manifestantilor, cat si al politistilor.

“Acolo, cred din ce in ce mai mult ca nu Ianukovici s-a aflat in spatele lunetistilor, ci cineva din noua coalitie”, a spus el. “Este destul de deranjant ca noua coalitie nu mai vrea acum sa ancheteze ce s-a petrecut cu adevarat”, adauga el. “Cred ca trebuie sa anchetam. Eu nu stiu. Nu am auzit asa ceva”, a raspuns Ashton.

UPDATE Sursa informatiei, medicul ucrainean Olga Bogomolets, a declarat pentru The Telegraph ca estonianul ar fi inteles gresit: “Eu am tratat doar protestatari. Nu am avut acces la politisti. Nu poti determina tipul de arme folosite doar privind ranile atunci cand le tratezi. Sper ca expertii internationali si anchetatorii ucraineni sa stabileasca ce tip de arme au fost folosite si cine a fost implicat in aceste crime. Eu nu am date sa pot dovedi ceva.”

LIVE TEXT / VIDEO / FOTO Criza din Ucraina: Proteste si ciocniri la Donetsk / Comisia Europeana anunta un ajutor financiar pentru Ucraina de 11 miliarde euro / OSCE: 35 de militari neinarmati vor fi trimisi in Ucraina pentru a analiza situatia

[…]

Ora 21:46 Presedintele rus Vladimir Putin si cancelarul german Angela Merkel au discutat miercuri “scenarii” care pot conduce la o “normalizare a situatiei din Ucraina, a anuntat Kremlinul, citat de AFP.

Cei doi lideri au “discutat scenarii de cooperare internationala in vederea unei normalizari politice a situatiei din Ucraina”, potrivit Kremlinului, care subliniaza ca aceasta conversatie telefonica a avut loc la initiativa Angelei Merkel.

[…]

Ora 16:50 Seful Consiliului National de Aparare si Securitate al Ucrainei avertizeaza asupra posibilitatii unui conflict armat care sa se intinda de-a lungul intregii granite cu Rusia, relateaza BBC care citeaza Interfax.

“Exista pericolul ca acest conflict sa se aprinda nu doar in Crimeea, ci si de-a lungul granitei ucrainene din nord si est”, a declarat Seful Securitatii si Apararii din Ucraina, Andriy Parubiy. Acesta a mai mentionat ca 15 elictoptere rusesti au zburat la mica altitudine de-a lungul granitei ucrainene, marti dimineata. 

Ora 15:55 Presa ucraineana raporteaza ca trupele rusesti cer predarea unei unitati militare ucrainene din Kerch. Eveniment care se desfasoara chiar acum.

Potrivit unian.net, doua camioane cu numere de inmatriculare apartinand armatei rusesti au oprit langa baza A0883 din orasul Kerch (estul peninsulei Crimeea). Militarii din cele doua camioane au solicitat fortelor ucrainene sa predea armele. Live video si feed aici (in ucraineana)

Ora 15:05 Proiect de lege in Rada Suprema din Ucraina pentru aderarea tarii la NATO

[…]

Ora 14:45 Premierul ucrainean Arseni Iatseniuk sustine ca regiunea Crimeea trebuie sa ramana in Ucraina, dar ca ar putea primi mai multa autonomie, relateaza BBC citand AP. Premierul Ucrainean a mai precizat ca o comisie speciala ar putea fi formata pentru a stabili “ce tip de autonomie aditionala ar putea primi Republica Crimeea”.

Ora 14:05 35 de militari neinarmati vor fi trimisi in Ucraina pentru a analiza situatia – Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa.

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) va trimite 35 de militari neinarmati in Ucraina pentru a evalua in teren situatia, au decis miercuri 18 state membre a OSCE. Decizia vine in urma unei solicitari adresate de catre autoritatile de la Kiev.

Ora 13:50 Seful Gazprom sustine ca autoritatile ucrainene au informat compania ca nu pot plati facturile pentru gazele naturale livrate in luna februarie. Potrivit acestuia, datoria totala a Ucrainei catre Gazprom se apropie de 2 miliarde de dolari. 

Ora 13:41 Rusia a oprit furnizarea de combustibil nuclear pentru centralele Ucrainene din cauza “instabilitatii” ceea ce inseamna ca stocurile existente vor tine doar pana la finele luni Aprilie, a declarat miercuri viepremierul rus Dimitri Rogozin, relateaza BBC.

[…]

Ora 13.20: Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso: UE este pregatita sa ofere ajutor financiar Ucrainei de cel putin 11 miliarde de euro pe urmatorii doi ani.

[…]

  • Mediafax:

Hillary Clinton: Intervenţia rusă în Crimeea aminteşte de operaţiunile lui Hitler, inclusiv în România

Fostul secretar de Stat american Hillary Clinton a comparat intervenţia rusă în Crimeea cu invaziile naziste practicate de Adolf Hitler la sfârşitul anilor 1930 în ţări europene, inclusiv în România, conform unui interviu acordat publicaţiei americane Press Telegram.

“Dacă aceste operaţiuni vă par cunoscute acest lucru se întâmplă pentru Hitler proceda la fel la sfârşitul anilor 1930. Despre toţi germanii, etnicii germani, care erau în ţări precum Cehoslovacia, România şi alte locuri, Hitler spunea că nu sunt trataţi cum ar trebui, că trebuie să meargă să îi protejeze“, a spus Hilary Clinton.

“Când preşedintele rus Vladimir Putin se gândeşte la Ucraina el o consideră parte a Rusiei”, a explicat fostul secretar de Stat american.

Hillary Clinton a făcut aceste declaraţii în contextul operaţiunilor militare ruse în regiunea autonomă ucraineană prorusă Crimeea.

Prima discuţie Kerry-Lavrov despre situaţia din Ucraina. SUA cer Rusiei să iniţieze negocieri cu Ucraina. Lavrov: Vom ajuta la aplicarea acordurilor din 21 februarie. Lavrov nu s-a mai întâlnit cu omologul ucrainean. Statele Unite infirmă un acord

Şefii diplomaţiilor americană John Kerry şi rusă Serghei Lavrov au discutat miercuri pentru prima dată despre situaţia din Ucraina, la finalul unei reuniuni cu privire la situaţia din Liban, în prezenţa preşedintelui francez François Hollande, potrivit unor surse diplomatice. SUA au solicitat Rusiei să iniţieze negocieri cu Ucraina. Lavrov nu a acceptat să se întâlnească, la Paris, cu omologul său ucrainean, Andrei Deşciţa. Statele Unite au anunţat că nu au ajuns la un acord cu Rusia, contrazicându-l pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

UPDATE 21:50 – Statele Unite neagă că ar fi ajuns la un acord cu Rusia privind criza din Ucraina

Statele Unite nu au ajuns la un acord cu Rusia pentru depăşirea crizei din Ucraina, declară un oficial de rang înalt de la Departamentul de Stat, contrazicându-l pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

“Nu s-a ajuns la niciun acord şi nu se va ajunge niciodată fără o implicare directă a Guvernului ucrainean”, a afirmat oficialul american.

UPDATE 21:41 – Serghei Lavrov a părăsit Ministerul francez de Externe fără a se întâlni cu Andrei Deşciţa – surse

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a părăsit sediul Ministerului francez de Externe fără a se întâlni cu omologul său ucrainean, Andrei Deşciţa, anunţă surse diplomatice citate de AFP.

Lavrov a participat la discuţii cu miniştrii de Externe din Franţa, Laurent Fabius, Germania, Frank-Walter Steinmeier, Marea Britanie, William Hague, cu secretarul de Stat american John Kerry şi cu Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

Dar, conform surselor citate, Lavrov nu a acceptat o întrevedere bilaterală cu Deşciţa.

UPDATE 20:40 – Serghei Lavrov s-a întâlnit cu ministrul de Externe al Ucrainei

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, s-a întâlnit miercuri, la Paris, cu omologul său ucrainean, Andrei Deşciţa, anunţă surse oficiale citate de AFP.

Întâlnirea are loc la sediul Ministerului francez de Externe, precizează surse diplomatice americane.

UPDATE 20:25 – SUA şi Rusia vor ajuta Ucraina să aplice acordurile din 21 februarie – Serghei Lavrov

Statele Unite şi Rusia au convenit să ajute Ucraina să pună în aplicare acordurile semnate la Kiev pe 21 februarie, afirmă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după întrevederea pe care a avut-o cu secretarul de Stat american John Kerry.

“Am convenit că este necesar să îi ajutăm pe ucraineni să pună în aplicare acordurile din 21 februarie”, a declarat Lavrov la Paris.

Fosta Administraţie prorusă de la Kiev şi liderii proeuropeni au semnat pe 21 februarie acorduri care îi permiteau preşedintelui Viktor Ianukovici să rămână temporar în funcţie. În cadrul acordurilor, Parlamentul ucrainean a reintrodus Constituţia din 2004, diminuând atribuţiile preşedintelui.

Însă, a doua zi, Ianukovici a fost demis de Parlament, iar acum se află în Rusia. Pe numele lui există un mandat internaţional de arestare emis de noile autorităţi de la Kiev.

La finalul dejunului de lucru al Grupului Internaţional de Susţinere (GIS) a Libanului, Kerry şi Lavrov s-au întâlnit la o cafea pe terasa însorită a palatului prezidenţial, împreună cu omologii lor francez Laurent Fabius şi german Frank-Walter Steinmeier, a constatat un jurnalist AFP.

Cei patru au discutat despre situaţia din Ucraina, potrivit mai multor surse diplomatice.

Este pentru prima dată de la preluarea controlului de către Rusia asupra unei mari părţi a Crimeei, în acest weekend, când şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov se întâlneşte faţă în faţă cu miniştri de Externe occidentali.

În ultimele zile, Occidentul şi Rusia au schimbat replici dure, occidentalii acuzându-i pe ruşi că au încălcat dreptul internaţional, iar Moscova respingând ameninţările cu sancţiuni care i-au fost adresate.

Ministrul rus s-a întâlnit luni seara, în Elveţia, cu Frank-Walter Steinmeier, dar ministrul german a declarat marţi că nu se întrevede vreo soluţie pentru Ucraina. Un summit european extraordinar a fost convocat joi, la Bruxelles, în vederea unei eventuale adoptări a unor măsuri coercitive vizând Rusia.

Statele Unite cer Rusiei să iniţieze negocieri cu Ucraina

Secretarul de Stat american, John Kerry, i-a cerut ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, discuţii directe între Rusia şi Ucraina pentru depăşirea crizei din Crimeea, anunţă un diplomat american. John Kerry s-a întâlnit cu Serghei Lavrov cu ocazia reuniunii de la Palatul Elysée, sediul Preşedinţiei Franţei, pe tema crizei din Liban.

NATO sporeşte cooperarea cu Ucraina şi o diminuează pe cea cu Rusia

Alianţa Nord-Atlantică a decis intensificarea cooperării cu Ucraina şi suspendarea unor iniţiative comune cu Rusia, anunţă secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen.

“Am plasat cooperarea NATO-Rusia sub revizuire”, a anunţat Rasmussen după reuniunea NATO-Rusia desfăşurată la Bruxelles.

Aceste măsuri transmit un mesaj clar Rusiei – acela că trebuie să detensioneze situaţia din Ucraina”, a apreciat el.

Am suspendat pregătirea “primei misiuni comune NATO-Rusia”, adică cea privind escortarea navei americane care transportă arme chimice siriene pentru a fi distruse.

Cu toate că Rusia nu va mai participa la această operaţiune, procesul de “distrugere a armelor chimice nu va fi afectat”, a precizat Rasmussen.

“În acelaşi timp, vrem să lăsăm o portiţă deschisă pentru dialog” şi suntem “pregătiţi să menţinem reuniunile” Consiliului NATO-Rusia la nivel de ambasadori, a dat asigurări el. În paralel, am hotărât să “sporim parteneriatul şi cooperarea cu Ucraina, în vederea susţinerii reformelor democratice”, a anunţat secretarul general al NATO.

NATO va ajuta Kievul să-şi modernizeze armata, a adăugat el. Rasmussen se va întâlni joi, la Bruxelles, cu noul premier ucrainean, Arseni Iaţeniuk. Întrebat în legătură cu o eventuală aderare a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică, el a declarat că “ucrainenii sunt cei care trebuie să decidă viitorul relaţiei lor cu NATO”.

Reuniunile dintre Ucraina şi NATO s-au succedat în ultimele zile, dar cele două părţi nu au purtat discuţii cu privire la un posibil “rol operaţional” al Alianţei Nord-Atlantice. Ambasadorul rus la NATO, Aleksandr Gruşko, a considerat că această acţiune “demonstrează că mentalitatea Războiului Rece primează în continuare” la NATO.

Rasmussen a spus că “speră că diplomaţia va deschide calea unei soluţii poltice şi durabile în criza din Crimeea” şi că “exercitarea unor presiuni” asupra Rusiei ar putea fi utilă. Consiliul NATO-Rusia a fost creat în 2002 pentru a favoriza cooperarea dintre cei doi parteneri “într-o serie de domenii de interes comun”, precum gestionarea crizelor sau lupta împotriva terorismului şi pirateriei.

Emisarul ONU renunţă la misiunea în Crimeea după ce a fost ameninţat de indivizi înarmaţi

Emisarul special ONU în Crimeea, Robert Serry, a pus capăt misiunii sale diplomatice după ce a fost ameninţat de indivizi înarmaţi şi sechestrat scurt timp, în Simferopol.

“Domnul Serry este bine. Va lua avionul spre Kiev”, a declarat un oficial diplomatic olandez.

Robert Serry, emisarul Naţiunilor Unite în regiunea autonomă ucraineană Crimeea, a fost ameninţat de indivizi înarmaţi şi a revenit nevătămat la hotel, a confirmat un oficial ONU de rang înalt.

“În faţa sediului Forţelor navale, domnul Serry a fost acostat de indivizi înarmaţi care l-au ameninţat şi i-au cerut să părăsească Crimeea“, a declarat Jan Eliasson, adjunctul secretarului general ONU, aflat în vizită la Kiev.

Autoritatile turcesti ar fi dat acordul ca o nava militara americana sa treaca prin stramtoarea Bosfor in Marea Neagra in urmatoarele doua zile, relateaza presa din Ankara, citand surse oficiale. Pana la acest moment presa nu s-a aflat ce nava este vizata, insa sursele precizeaza ca nu este vorba de portavionul american George H.W. Bush care a ancorat marti in portul Pireu din Grecia si executa exercitii militare in Marea Egee.

Informatia a fost publicata miercuri seara de catre Hurriyet Daily News.

Reamintim ca portavionul George H.W. Bush a ancorat, marti seara, in portul Pireu din Grecia, urmand ca in urmatoarele zile sa intreprinda o serie de exercitii cu flota greceasca, informeaza Flota a 6-a americana. In grupul de nave care insoteste portavionul se regaseste crucisatorul USS Philippine Sea si doua distrugatoare lansatoare de rachete: USS Truxtun si USS Roosevelt.

Grupul de nave militare care insoteste portavionul de clasa Nimitz ce poarta numele de George H.W. Bush (George H.W. Bush Carrier Strike Group) a pornit in misiune pe 13 februarie si a intrat in aria de actiune a Flotei a 6-a americana (flota care actioneaza in zona European-Africana) pe 24 februarie.Oficial, portavionul are misiunea de a sustine operatiunile maritime de securitate in zona de actiune a Flotei a 6-a, fara un traseu specific, insapresa din Grecia speculeaza ca mai departe portavionul ar putea pleca spre Golful Persic.

Activitatea portavionului poate fi urmarita pe contul oficial de Facebook.

Radu Tudor a vorbit în cadrul ediţiei de astăzi al emisiunii “La Ordinea Zilei” despre motivele împăcării bruşte dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta.

“Am avut informaţia că există câţiva lideri occidentali, nu doar Secretarul de Stat American pe care îl indică Bogdan Chireac, există câţiva lideri occidentali care au sfătuit administraţia de la Bucureşti  să elimine orice sursă de instabilitate în România şi să găsească o cale de înţelegere”,a declarat Radu Tudor.

“De data acesta intervenţia aliaţilor şi partenerilor occidentali este mai mult decât binevenită, orice paraleleă cu referendumul din 2012 este absolut forţată şi nepotrivită, pentru că atunci am avut de-a face cu o imixtiune în ciorba de politică internă cu o miză absolut murdară, şi anume susţinerea lui Traian Băsescu împotriva votului popular exprimat masiv.  De data aceasta, beneficiarul acestei intervenţii  occidentale ale aliaţilor noştri este România”, a adăugat realizatorul emisiunii “Punctul de Întâlnire”.

Radu Tudor a vorbit şi despre ceea ce se întâmplă la nordul graniţei ţării noastre şi expunerea pe care România o are pe graniţa de Nord, nu doar a noastră, dar şi ale NATO şi Uniunii Europene. “Graniţa terestră, graniţa aeriană, graniţa navală cu Ucraina îi obligă  pe liderii occidentali să ceară în mod imperativ stabilitate în România”.

“Dacă ar fi fost după inconştienţa românească, probabil Traian Băsescu ar fi perpetuat acest scandal prin Curtea Constituţională şi prin DNA la nesfârşit “, a declarat Radu Tudor. Acesta şi-a exprimat şi punctul de vedere în cazul în care liderii occidentali nu ar fi intervenit pentru stabilitatea politică a României “El se pregătea de altfel de un război de gherilă, din punctul meu de vedere. Pregătise un plan ca Victor Ponta să nu îşi  mai poată valida acest al treilea cabinet, să ajungă eventual la DNA, să fie suspendat de Traian Băsescu şi tămbălăul acesta incredibil să continue dacă se poate şi luni de zile”.

Radu Tudor a adus în discuţie şi declaraţiile lui Augustin Zegrean referitoare la faptul că România putea sta fără Guvern: “Vă daţi seama cam ce plănuiau Băsescu cu Zegrean, să ne ţină ca pe Belgia fără Guvern timp de un an şi jumătate, doar ca să le iasă lor şmecheriile politice de supravieţuire”. “S-ar putea ca România împreună cu Polonia să facă obiectul unor exerciţii importante ale Alianţei Nord-Atlantice pe teritoriul nostru”, a mai adăugat realizatorul.

Doua manifestatii concurente care reuneau mii de pro si anti-rusi s-au terminat cu o incaierare generala miercuri, la Donetsk, oras rusofon din estul Ucrainei, unde partizanii apropierii de Moscova au preluat din nou controlul asupra administratiei regionale, la cateva ore dupa ce fusesera alungati, scrie AFP.

Circa zece protestatari au fost initial raniti atunci cand contestatarii au rupt cordonul fortelor de ordine strigand “Rusia!” si “Fascismul nu va trece!” pentru a patrunde in sediul autoritatilor din aceasta regiune miniera. Acestia au fortat portile cladirii ocupand primele trei etaje, unde au arborat steaguri rusesti.

De luni, circa o suta de partizani ai apropierii de Rusia din aceasta regiune miniera, fief al presedintelui demis Viktor Ianukovici, ocupau o parte a guvernului local, pe care au amplasat drapelul Moscovei.

Acestia si-au numit propriul “guvernator”, Pavel Gubarev, refuzand autoritatea celui numit de noile autoritati pro-europene de la Kiev, Serghei Taruta. Parchetul general ucrainean a anuntat miercuri deschiderea unei anchete impotriva lui Gubarev pentru “atingere adusa integritatii teritoriale”. In cursul diminetii, insa, politia a evacuat protestatarii fara incidente, sub pretextul unei alerte cu bomba, iar drapelul ucrainean a fost din noi ridicat pe cladire. Cateva ore mai tarziu, contestatarii pro-rusi au luat din nou cu asalt cladirea.

“Nu-i vom lasa regiunea lui Tarut, in orice caz nimeni nu-l va sustine!”, a declarat pentru AFP un sexagenar, care a preferat sa nu-si decline identitatea. Dupa ce au preluat controlul asupra cladirii in timpul dupa-amiezii, peste 2.000 de partizani ai Rusiei au manifestat pentru apropierea de Moscova.

In paralel, o alta manifestatie, de aparare a integritatii teritoriale a tarii, a reunit circa 10.000 de oameni in piata Lenin. Marti, o manifestatie similara reunise 1.500 de oameni, care au afisat pancarte cu mesaje: “Sunt din Donetsk, sunt ucrainean”, “Nu vrem sa intram in Rusia. Turistilor, mergeti acasa!” La finalul mitingului de miercuri, zeci de partizani ai fiecarei tabere s-au confruntat intr-o incaierare generala, batandu-se cu pumnii sau cu bastoanele. Mai multe persoane au fost ranite usor. Fortele de ordine au intervenit intre cele doua tabere si au arestat mai multe persoane.

*


Categorii

1. DIVERSE, America, Rusia, Turcia, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Ministru eston: LUNETISTII CARE AU UCIS IN MAIDAN ERAU ANGAJATI DE PRO-EUROPENI/ Tulburari si ciocniri la DONEȚK (video)/ Surse: nava americana in Marea Neagra/ Romania si Polonia: gazde ale unui EXERCITIU NATO?

  1. Acelasi scenariu pe care occidentalii l-au folosit si la noi, in`89.”Uite lunetistul,nu-i lunetistul”(prinde orbul scoate-i ochii).Numai ca la noi s-a musamalizat totul.Sper ca Kremlinul sa se implice,pt.adevar.DOAMNE AJUTA.

  2. Seria acestor dezvaluiri si scapari a fost deschisa, daca nu ma insel, de catre Victoria Nuland, continuata apoi de Angela Merkel cu a ei concluzie despre Putin cel din alta lume si acum cu ministrul estonian. Probabil ca aceasta interceptare a fost trecuta in contul Rusiei, insa nu trebuie trecut cu vederea faptul ca Timoshenco & co poarta eticheta coruptiei pentru vestici, iar Klitschko nu prea este bine vazut peste ocean. Ramane insa de vazut cine va gestiona toate aceste informatii, banuiala mea este ca atat UE cat si SUA pregatesc o schimbare-surpriza a noului guvern de la Kiev.(Cu toate strangerile de mana si promisiunile generoase.)

  3. “Şefii diplomaţiilor americană John Kerry şi rusă Serghei Lavrov au discutat miercuri pentru prima dată despre situaţia din Ucraina, LA FINALUL unei reuniuni cu privire la ….SITUATIA DIN LIBAN ??

    “declară un oficial de rang înalt de la Departamentul de Stat..”= no name, adica nimeni. La fel de ‘important’ “Fostul secretar de Stat american Hillary Clinton”. O perdea de fum, dincolo de care se fac calcule si se traseaza granite.

  4. Ce ma bucur ca liderii occidentali au facut ordine in politica romaneasca si ca Romania va deveni, alaturi de Polonia, gazda a exercitiilor militare efectuate de NATO pt a feri ucrainienii de big-bad woolf si pt a le darui – cu generozitatea binecunoscuta – darurile democratiei! Este pur si simplu minunat! Romania poate de acum impartasi si altora, mai vitregiti de soarta, din experienta unica a apartenentei la UE si a generozitatii FMI! Si, in plus, ce poate fi mai super decat sa iti pui tara la dispozitie Statelor Unite in misiunea lor de salvare a omenirii?? Multumesc jurnalistilor ca Radu Tudor ca ne fac sa intelegem cat de recunoscatori trebuie sa fim NATO, SUA si UE!

  5. Sper ca acest comentariu este unul ironic. Desi, pe masura ce probabilitatea tot mai mare ca Romania sa devina “teatru de razboi” in calitatea sa de aliat NATO creste, pana si asemenea ironii mi se par deplasate. Cred ca faptul ca generatiile carora le apartinem au fost ferite, in ultimele aproape sapte decenii, de razboaie in aceasta parte a Europei – cu exceptia celui din fosta Iugoslavie, din care ma tem ca multi n-au invatat nimic – ne face sa nu realizam ce catastrofa se profileaza in pragul usii noastre. Sa ne fereasca bunul Dumnezeu de asa ceva! Ca de la guvernantii acestei lumi nu ma astept la nimic bun! 1914 – 2014! Nu prea cred in coincidente! Sa ne amintim si de 1789 (Revolutia Franceza) si 1989, 1848 si 1948… Se pare ca nimic nu este intamplator…

  6. Constat ca toti ne imping cumva pentru a reactiona negativ fata de Rusia. De data asta insa nu cred ca e cazul sa intram in probleme ca sa facem jocul lui uncle Sam si a lui Barosso. Si mai ciuadat, in seara asta am vazut cum granita NATO in Polonia si Letonia, parca, e intarita cu avioane , in schimb Romania care e mai aproape de focar nu este protejata. Corect, exista scutul de la Deveselu, care e si el motiv al acestor reactii rusesti. Ma intreb insa, interesul european pentru Ucraina nu va impinge Romania sa interfereze ? Mai ales ca avem teritoriile confiscate de URSS si trecute in contul UA? Asta probabil garantie pt viitor ca UA se va uita spre Rusia intotdeauna cind va avea probleme in vest.
    Desi Basescu a inceput cu calmarea cetatenilor de origine romana din Ucraina, ma intreb cind se schimba modul de abordare? Evident, Rusia nu va renunta in veci la accesul la M Neagra , mai ales in conditiile in care NATO are deja jumatate din zona marii ( Romania, Bulgaria si Turcia). Yankeii astia au venit cind au avut ei interes, nu acum 70 de ani cind ne omorau elita in puscarii! De atunci rusii au inteles sa ne lase in pace. Evident , v-a exista o zona tampon, amestec etnic care va proteja Rusia de Europa. Tinind cont de istoria Rusiei si Ucrainei, e greu de crezut ca Europa isi va intinde tentaculele peste UA fara sa se friga.

  7. Pingback: George Friedman: CARE E MIZA RUSIEI IN UCRAINA?/ Analist rus: “DE CE VA FI RAZBOI?”/ Dan Dungaciu despre posibilitatea unui CONFLICT MILITAR in Ucraina/ ROMANIA: IN PRIMIE LINIE A OFENSIVEI OCCIDENTALE IMPOTRIVA RUSIEI/ In plus: ultimele evolu
  8. Dragutul de Barosso, este gata “sa sara in ajutor” Ucrainei ! Este gata s-o ajute la pierderea independentei !!!

    DOAMNE AJUTA !

    Mircea

  9. Pingback: Editorialistul de la “Vocea Rusiei” (editia in limba romana) pretinde ca RAZBOIUL va izbucni in perioada 11-15 martie/ Mercenari BLACKWATER in Ucraina? [VIDEO]/ DEBKA: Kerry l-a avertizat pe Lavrov ca ANEXAREA Crimeei va INCHIDE caile diplomat
  10. Pingback: ALERTA MAE: romanii sfatuiti sa paraseasca urgent CRIMEEA/ Autoritatile din peninsula si-au declarat INDEPENDENTA. Moscova invoca precedentul KOSOVO/ Rusia si SUA in BLOCAJ DIPLOMATIC/ Ianukovici pretinde inca presedentia - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare