NOILE REGULI PRIVIND SLUJBELE RELIGIOASE. Se renunță la purtarea măștilor în aer liber, slujbele nu mai sunt asimilate adunărilor publice. FARA LINGURITE “DE UNICA FOLOSINTA”, dar cu cerinta controversata a DEZINFECTĂRII “obiectelor de cult care intră în contact cu credincioșii, după fiecare utilizare”

23-05-2020 3 minute Sublinieri

Hotnews:

Regulile pentru participarea la slujbele religioase au fost relaxate. Se renunță la măsura privind lingurița de unică folosință la împărtășanie

Autoritățile au renunțat la măsura privind lingurița de unică folosință pentru împărtășanie, propusă de Institutul Național de Sănătate Publică și contestată de Biserica Ortodoxă. Ordinul care reglementează activitatea în biserici a apărut în Monitorul Oficial și prevede că “obiectele de cult care intră în contact cu credincioșii se vor dezinfecta după fiecare utilizare”. În biserici sau în locurile unde au loc nunți, botezuri, înmormântări este permis accesul a până la 16 persoane.

Ordinul comun al ministrului Sănătății și al ministrului Afacerilor Interne pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcașurile de cult, distanța minimă de siguranță și măsuri sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase pe durata stării de alertă a fost publicat vineri noapte în Monitorul Oficial.

A fost stabilit la 16 numărul credincioșilor care pot lua parte la ceremonii religioase private, precum nunți, botezuri, înmormântări.

De asemenea, documentul prevede că obiectele de cult care intră în contact cu credincioșii se vor dezinfecta după fiecare utilizare. Institutul Național de Sănătate Publică recomandase ca împărtășania să se facă doar cu lingurițe și pahare de unică folosință, măsură contestată însă de Biserica Ortodoxă. Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, spunea că “problema Sfintei Împărtășanii și a împărtășirii credincioșilor este una care aparține însă exclusiv Bisericii”.

Potrivit ordinului, în biserici credincioșii trebuie să păstreze o distanță de cel puţin doi metri față de o altă persoană şi să poarte mască de protecţie.

Regulile privind accesul în biserici și desfășurarea slujbelor:

  • Accesul credincioșilor în lăcașul de cult și în locurile unde se organizează slujbe cu caracter privat se va face limitat, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 metri pătrați pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 metri între persoane
  • Nu se va permite accesul credincioșilor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree)
  • La intrarea în lăcașul de cult sau în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat persoanele sunt obligate să își dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool pus la dispoziție de organizatorii evenimentului religios
  • Se vor plasa, în loc vizibil, anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lăcașurile de cult și în locațiile unde se desfășoară slujbe cu caracter privat.
  • Activitățile religioase în interiorul lăcașului de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat se desfășoară cu participarea unui număr de maximum 16 persoane
  • În interiorul lăcașelor de cult și în locațiile unde se desfășoară slujbe cu caracter privat este obligatorie purtarea măștii
  • Slujbele care se vor oficia de către personalul de cult în aer liber se vor desfășura cu menținerea distanței de 1,5 metri între persoane
  • Slujbele religioase desfășurate în spații publice, în exteriorul lăcașurilor de cult, nu sunt considerate adunări publice

Măsuri sanitare:

  • În cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioșii, acestea se vor dezinfecta după fiecare utilizare
  • Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele sau suprafețele frecvent atinse (de exemplu, mânerele ușilor, balustrade, scaune).

Basilica:

Vasile Bănescu aduce lămuriri privind ultimul ordin emis de autorități

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a explicat într-o intervenție la Radio Trinitas că Ordinul Ministerul Sănătății și Ministerului Afacerilor Interne referitor la măsurile sanitare specifice pentru desfășurarea activității religioase în contextul pandemiei este adresat în mod egal tuturor cultelor religioase din România.

În ceea ce privește textul referitor la folosirea obiectelor de cult cu care credincioșii din varii religii intră în contact în cadrul ritualurilor, Vasile Bănescu a precizat că este unul general, realist gândit în cheia firească a neutralității religioase care definește relația democratică a Statului român cu toate cultele din România”.


Măsurile sanitare specifice menționate în Ordin cu privire la obiectele de cult sunt următoarele:

1.) În cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioșii, aceste se vor dezinfecta după fiecare utilizare.
2.) Se vor dezinfecta periodic, o dată la patru ore, obiectele sau suprafețele frecvent atinse.


„Respectivele ‹obiecte de cult› menționate la punctul 1.) sunt acelea pe care unii credincioși le ating în semn de venerație față de Dumnezeu, față de persoanele sfinte pe care acestea le reprezintă (sfintele icoane, sfânta Cruce, Sfânta Evanghelie etc), sau față de prezența sacrului în obiecte semnificante religios în spațiul credinței oamenilor din toate cultele și religiile”, a spus Vasile Bănescu.

El a amintit că Biserica Ortodoxă a transmis public „Îndrumările” sale bisericești pentru starea de alertă în data de 14 mai. Aceste îndrumări amănunțite rămân perfect valabile și în contextul recent publicatului Ordin, precum și în deplină consonanță cu măsurile sanitare specificate de acesta”.

„Concret, obiectele de folosinţă perpetuă (Potir, disc, steluţă şi linguriţă) se curăţă (!) înainte de folosire şi după folosirea acestora”.

Folosirea linguriței la împărtășire nu a fost sursă de contaminare

„Reamintim că în practica Bisericii Ortodoxe Universale, folosirea linguriței comune, la împărtășirea euharistică, nu a fost în trecut şi nici în ultimele două luni de pandemie sursă de contaminare pentru vreun credincios ortodox”, a mai semnalat Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

„Recent, două instanțe judecătorești din Constanța și Cluj au confirmat că nu au fost identificate cazuri de infectare cu noul coronavirus care ‹să fi fost legate de oficierea slujbelor religioase›, că ‹împărtășirea mai multor persoane cu aceeași linguriță nu a condus la îmbolnăvirea vreunei persoane cu coronavirusul SARS-CoV-2› și că nici au existat suspiciuni de infectare în rândul preoților din cadrul celor două Arhiepiscopii vizate de această cercetare”.

Există permanent posibilitatea „împărtășirii individuale”

„Cu toate acestea, întrucât Biserica Ortodoxă a perceput realist și înțelegător frământarea, îngrijorarea unor credincioși și teama autorităților care gândesc inevitabil în termeni seculari, nu religioși, modalități de protejare a populației, Patriarhia Română a comunicat recent decizia Sfântului Sinod, aceea ca „împărtășirea comună” din timpul Sfintei Liturghii să se amâne o foarte scurtă perioadă de timp pentru consultarea cu celelalte Biserici Ortodoxe pe tema modalității împărtășirii credincioșilor în contextul unei pandemii, împărtășire care s-a făcut și se va face totdeauna ‹dintr-o singură pâine› și ‹dintr-un singur pahar al binecuvântării›”.

„Așadar, modalitatea de împărtășire cu tot ce presupune ea va fi decisă exclusiv de Biserică în spiritul comuniunii și discernământului duhovnicesc”, atenționează Vasile Bănescu.

„În același timp există permanent posibilitatea ‹împărtășirii individuale› a tuturor credincioșilor după Sfânta Liturghie sau în orice altă zi decisă de preotul duhovnic”.

RECOMANDARILE INJOSITOARE ALE I.N.S.P. PENTRU BISERICA si reactii MARTURISITOARE ale corpului eclezial. IPS TEODOSIE: “E o imixtiune in cultul bisericii. Nu facem compromisuri”. PREOTI SI MIRENI INDIGNATI pentru tentativele de modificare brutala a RANDUIELII SFINTEI IMPARTASANIEI si a raportarii la sfintele icoane, dar si fata de DECLARATIILE ECHIVOCE ALE LUI VASILE BĂNESCU: “Nu idolatrizam lingurita de la Impartasanie, dar nici nu renuntam la ea”

Ce „ÎNDRUMĂRI” a transmis Patriarhia Română privind participarea credincioșilor la slujbele bisericești pe timpul STĂRII DE ALERTĂ

Cu vehemență și fermitate exemplară, EPISCOPUL IGNATIE al Hușilor acuză “instalarea unui DESPOTISM SANITAR, care se traduce printr-o IMIXTIUNE hilară şi ineptă în ceea ce priveşte practica liturgică a Bisericii”. Despre “MINȚILE DRILL LOCKDOWN” ale seculariștilor care doresc să reconfigureze cultul ortodox, pornind de la LINGURIȚELE DE UNICĂ FOLOSINȚĂ

Deschiderea bisericilor – cu ce pret? “AMANAREA” IMPARTASIRII CREDINCIOSILOR la Sfanta Liturghie – DOAR O MASURA TEMPORARA sau INCEPUTUL CELEI MAI GRAVE CAPITULARI in fata abuzului autoritatilor, in numele “ratiunii practice”?! “Biserica este Euharistie, este Potir” – DE CE ACCEPTAM SANTAJUL STATULUI si ne multumim cu firimiturile pe care ni le arunca? “Tot delirul asta e la inceput si va urma un razboi aproape inevitabil”

IPS TEODOSIE despre VANAREA SFINTEI IMPARTASANII PUBLICE si apropierea momentului implinirii proorociei lui Daniel despre “URACIUNEA PUSTIIRII IN LOCUL CEL SFANT”. “Iata, au venit cei de la presa sa ma vada ca impartasesc. Ati venit degeaba. Tot vom impartasi! Cel mai sfant lucru este socotit acum ca o osanda, ca cel mai rau” (VIDEO, TEXT)

LINȘARE mediatică a ÎPS TEODOSIE și INCITARE LA URĂ pe rețelele de socializare împotriva PĂRINȚILOR ce și-au împărtășit copiii/ REACȚIE NEINSPIRATĂ a purtătorului de cuvânt al Patriarhiei/ Cum s-a transformat CONSULTAREA ierarhilor privind chestiunea împărtășaniei în DECIZIE a Sfântului Sinod?/ “Dacă cedăm acum, VOR CERE ȘI MAI MULT, ca setea lor sa fie satisfacută”


Categorii

1. DIVERSE, Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Sfanta Impartasanie, Vasile Bănescu

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “NOILE REGULI PRIVIND SLUJBELE RELIGIOASE. Se renunță la purtarea măștilor în aer liber, slujbele nu mai sunt asimilate adunărilor publice. FARA LINGURITE “DE UNICA FOLOSINTA”, dar cu cerinta controversata a DEZINFECTĂRII “obiectelor de cult care intră în contact cu credincioșii, după fiecare utilizare”

  1. E de bine atât timp cât nu știm ce concesii s-au făcut pentru a se ridica unele restricții impuse bisericii.

  2. Trump: Declar bisericile locuri esențiale care oferă servicii esențiale!
    https://evz.ro/trump-declar-bisericile-locuri-esentiale-care-ofera-servicii-esentiale.html

  3. Multumim pentru precizari, sint binevenite!
    Totusi, care o fi rationamentul autoritatilor cu privire la momentul impartasirii? Inteleg impartasirea “individuala” cind nu este slujba, insa ce diferenta este dpdv al masurilor de protectiei intre impartasirea crestinului in timpul Sfintei Liturghii si dupa Sfinta Liturghie?

  4. @ Daciana:

    Nu au pus conditii cu privire la moment, dar Patriarhia pare ca ramane consecventa pe ceea ce a stabilit anterior, deci ramane tot numai individual, in principiu… Noi asa intelegem, cel putin. Probabil, in practica, se lasa cumva si la interpretarea preotului.

  5. miriam,
    sa speram ca nu s-au facut concesii. Doar nu ne-au facut cine stie ce favor. Ne-au dat ce ni se cuvenea si ne luasera cu japca.

  6. Mai devreme am mai trimis odată acest comentariu care văd că n-a apărut. Spuneam că:
    Deci statul cere bisericii să-și dezinfecteze obiectele iar biserica, prin purtătorul ei de cuvânt, acceptă zicând că textul e ”realist”.
    Deci biserica acceptă că potirul și lingurița trebuie dezinfectate. Cred că vorbim aici de lepădare.

  7. Gestul de stergere cu dezinfectant presupune implicit admiterea faptului ca acele obiecte sunt infectate, ceea ce e foarte grav. Iar opunandu-se acestor reguli Biserica ar fi considerata de secularisti drept o sursa de infectare. Foarte dificila situatie pentru BOR. Ce vremuri traim…

  8. @7 Mari, corect, e un simbol de necredinta in actul de credinta, toate sunt bulversate spre adancirea haosului si bucuria celor care dezbina turma si preotii

  9. @Vasile

    E simplu. Ai (avem) dreaptacredință ? Dacă da, atunci nu dezinfectezi nimic. În Sfânta Biserică tot (și toate) se SFINȚEȘTE (SE SFINȚESC) prin Duhul Sfânt. Cine nu are dreaptacredință să nu vină la Sfânta Biserică. ,,Cine VREA să vină după Mine…” a spus Mântuitorul. Cine VREA, atât… Ce treabă avem noi cu seculariștii ? Nicio treabă !!! Doar ei au treabă cu noi. Și de ce să-i băgăm în seamă ? ,,Câinii latră, ursul trece”… Dacă, ursul nu-i bagă în seamă, ursul trece mai departe. Dacă îi bagă în seamă și sunt mulți, atunci nu se poate ști dacă le mai poate face față. Deci, e limpede, lasă-i să latre, căci altceva oricum nu pot face !!!
    Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare