“Gura pacatosului”: MINISTERUL DE INTERNE recunoaste, intr-o adresa catre Forul Ortodox Roman, ca introducerea buletinelor electronice fara optiune AR FI INCALCAT DREPTURILE OMULUI. Despre cele trei variante de CI care vor fi puse in circulatie incepand din vara lui 2011

6-12-2010 6 minute Sublinieri

Comunicatul FOR: MAI raspunde solicitarilor FOR printr-o adresa in care recunoaste ca noile carti de identitate electronice ar fi putut incalca drepturile civice

Am primit pe adresa FOR raspunsul Ministerului Administratiei si Internelor la documentul prin care ne aratam ingrijorarea fata de introducerea documentelor de identitate electronice. In spatele raspunsului, care isi pastreaza aerul oficial impus de statutul birocratic al acestei institutii, se ascunde, desigur involuntar, o exprimare care ne poate pune pe ganduri.

Dupa ce se trec in revista cele trei tipuri de carti de identitate care vor fi puse in circulatie si se arata faptul ca ministerul a tinut seama de dreptul la optiune pe care il are un cetatean al Romaniei (conform Constitutiei), adica acela de a avea acces la cartea de identitate fara imaginea impresiunilor papilare (amprente) si a semnaturii electronice, in final se spune:

“Prin urmare consideram ca, prin recunoasterea dreptului la optiune al cetatenilor romani, sunt respectate dreptul la viata privata, cat si libertatea de constiinta ale acestora, precum si libertatile civice specifice unui stat de drept constitutional“.

Rezulta in mod logic faptul ca, daca nu am fi avut acest drept la optiune pentru care am militat, din cauza cartii de identitate in care se introduc datele in cipul electronic, dreptul la viata privata si libertatea de constiinta ar fi fost INCALCATE! Ceea ce noi am afirmat in toate documentele pe care le-am remis institutiilor statului si celor media. Ca sa concluzionam mai in gluma (atata cat ne permite aceasta tema extrem de serioasa de altfel), mai in serios, asa cum ne invata intelepciunea populara, uneorigura pacatosului adevar graieste”.

Insistam ca dezbaterile pe aceasta tema – a introducerii actelor de identitate electronice – sa continue, iar institutiile statului (in cazul de fata, MAI) sa introduca parteneri de dialog mediul academic romanesc (specialisti, universitari, academicieni) care pot sprijini cercetarea impactului guvernarii electronice asupra cetatenilor romani, si, mai ales, Biserica Ortodoxa Romana, ce poate sa dea echilibrul si girul etic unei dezbateri de care depinde viitorul acestui neam.

Dumnezeu sa ne ajute!

Secretar General FOR
Iulian Capsali
tel: +40 722 593 033
e-mail: forul.ortodox at gmail.com

*

AICI este disponibila integral adresa MAI catre FOR, in care se reitereaza cele trei variante de CI ce vor fi puse in circulatie de anul viitor:

1. carte de identitate simpla;

2. carte electronica de identitate fara impresiunile papilare si

3. carte electronica de identitate “full options”.

***

Theologhia: Românii vor avea buletine cu cip şi amprentă digitală din iulie 2011

[Nota: declaratiile integrale ale d-lui Daniel Gheorghe sunt afisate de mine in postare cu o culoare diferita. Ele sunt preluate din clipul video care insoteste stirea de pe site-ul sursa.  – dan.camen.]

Realitatea.net/ 3 decembrie 2010

După paşapoartele biometrice a venit rândul buletinelor cu cip şi amprentă digitală să-i bulverseze pe români. Vestea buna este că românii vor putea să aleagă ce fel de carte de identitate îşi doresc. Oamenii pot decide dacă vor să aibă un buletin cu cip, unul cu amprentă digitală şi sau rămân la cel standard. Modificările vor intra în vigoare începând cu 1 iulie 2011.

Buletinul cu cip şi amprentă digitală îi sperie pe români. Aceştia se tem că datele lor personale ar putea fi folosite în afara legii. Autorităţile sunt însă de părere că varianta cărţii de identitate electronice asigură protecţia cetăţenilor şi reduce rata infracţionalităţii.

“Amprenta este cea care asigură o protecţie 100% împotriva tentativelor de fraudă, de fals de identitate, de uz de fals; asigura practic si un document extrem de sigur în perspectiva aderării tarii noastre la spaţiul Schengen”, a declarat directorul adjunct al Direcţiei pentru Edivenţa Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, Daniel Gheorghe.

Indiferent dacă veţi opta pentru un buletin cu cip, unul cu cip şi amprentă digitală sau rămâneţi la cel standard, acesta va avea, ca si până acum, o valabilitate de 10 ani. În cazul pierderii sau furtului cărţii de identitate, hoţii nu vor putea să identifice elementele secrete. Acestea se văd doar cu ajutorul unor aparate speciale şi pot fi verificate exclusiv de autorităţi.

Ministerul de Interne vrea ca măsurile cuprinse în proiectul de lege să fie aplicate începând cu 1 iulie 2011.

“De la momentul în care şi ultimul judeţ din ţară va trece la emiterea cardului electronic de identitate, gradual, etapizat, pe intervale de varsta [in loc de termenul “variante”, asa cum era publicat initial], într-un termen de patru ani, dorim să schimbăm documentele de identitate aflate în circulaţie in prezent cu noul document de identitate“, a completat Daniel Gheorghe.

În ultimii doi ani, poliţiştii au descoperit numai la frontieră peste 1.000 de buletine false. Sistemul cărţilor de identitate biometrice a fost aplicat şi în ţări din Uniunea Europeană precum Spania, Portugalia, Lituania, Germania, Belgia sau Olanda.

Andreea Dăscălescu

Comentariul nostru:

Este surprinzator faptul ca s-au iscat neintelegeri sau chiar interpretari false cu privire la noua stire… veche conform careia MAI are de gand sa schimbe toate cartile de identitate cu altele noi. De la bun inceput, si acest lucru se putea observa inca de la comunicatul MAI de pe 11 octombrie, cand a fost mentionat pentru prima oara dreptul la “alternativa”, proiectul de lege viza tocmai inlocuirea actualului sistem de acte de identitate cu unul nou.

Diferenta si modificarile aduse de MAI, in urma sesizarilor facute de societatea civila, au fost legate tocmai de introducerea unei alternative care consta intr-o carte de identitate simpla, ne-electronica, insa DIFERITA fata de cartea de identitate din prezent. Adica, operatiunea de inlocuire a cartilor de identitate din prezent va cuprinde cele trei variante de mai sus: CI simpla; electronica fara impresiunile papilare; si electronica cu toate datele biometrice noi si cu semnatura digitala (CIE).

Una din diferentele dintre CI noua si CI ce se afla in prezent in circulatie este lipsa numelui parintilor. Iata, de pilda, genul de date continute de CI viitor:

(1) Cartea de identitate contine date în format tiparit, precum si elemente de particularizare si de siguranta.
(2) Datele cu caracter personal înscise în cartea de identitate sunt:
a) numele si prenumele titularului;
b) sexul;
c) cetatenia titularului;
d) data si locul nasterii titularului;
e) semnatura olografa a titularului;
f) fotografia titularului;
g) C.N.P.;
h) domiciliul titularului.
(3) În cazul incapabililor, persoanelor analfabete sau infirme, semnatura olografa a titularului poate lipsi din continutul cartii de identitate.

Pentru cartea de identitate electronica, datele personale sunt diferite, conform aceluiasi proiect de lege disponibil inca din octombrie:

(4) Cartea electronica de identitate este de tip smart card si contine date în format tiparit si în format electronic, precum si elemente de particularizare si de siguranta.
(5) Datele cu caracter personal care se înscriu în cartea electronica de
identitate sunt cele prevazute la alin.(2), cu aplicarea, dupa caz, a alin.(3).

În
format electronic se înscriu:

a) datele din formatul tiparit, cu exceptia semnaturii olografe a titularului;
b) prenumele parintilor titularului;
c) certificate digitale;
d) date biometrice ale titularului, constând în imaginea faciala si imaginile
impresiunilor papilare a doua degete.
(6) La cererea solicitantului, cartea electronica de identitate se elibereaza:

a) cu toate datele prevazute la alin.(5), sau
b) cu datele prevazute la alin.(5), cu exceptia imaginii impresiunilor papilare.

Dupa cum se poate verifica, alternativa introdusa de MAI in octombrie este reconfirmata si in raspunsul trimis FOR de pe data de 25 noiembrie.

Asadar, macar la nivel oficial si macar… pentru moment, nu este nicio iluzie alternativa MAI, sau, in orice caz, nu este acum mai iluzie decat a fost in octombrie, caci nu a existat nicio informatie noua despre sistemul CI si CIE in privinta alternativei.

Noua este doar declaratia responsabilului MAI redata de Realitatea TV, in care acesta infatisa un orizont de timp pentru operatiunea de patru ani in care procesul inlocuirii se doreste a fi finalizat: 4 ani. Un termen enorm, de fapt, pentru ambitiile administratiei tot mai falimentare de la noi. Sigur ca, din motive iarasi greu de inteles, prea putini dintre noi isi pun problema daca vom mai trai pana atunci sau daca nu cumva vor veni peste noi, potrivit semnelor pe care le vedem si profetiilor pe care le stim si  le cam vedem pe cale de implinire, alte primejdii sunt mai acute (razboi, criza sociala etc.). Noi zicem insa…. macar de-ar mai fi si acesti 4 ani LIBERI SI PASNICI, cu mila lui Dumnezeu… dar haideti sa fim putin realisti! Nu stie nimeni date si soroace, dar se poate simti si vedea cu usurinta a ce miroase in aer si incotro suntem indreptati, nu numaidecat prin obsedantele “acte cu cip”, ci prin multe altele, poate si mai grave, pe care le scapam din vedere sau le dam mai deoparte… Se pare ca multi au dat repede uitarii faptul ca traim vremurile sfarsitului si dau impresia ca toata Apocalipsa se reduce la buletine… Iar daca se mai amana cu buletinele vreo 4 ani, sau mai mult.. stam oarecum linistiti, ca si asa dupa razboi, chipurile, vine o perioada de vis si inflorire,  la care toti aspira sau de care sunt siguri ca or s-o prinda… Daca scapa de buletine 🙂 De parca razboiul cel mai cumplit din intreaga istorie, distrugerile, haosul, criza extrema, foametea, bolile si apoi venirea lui Antihrist (logic a se intampla imediat dupa ele) se vor impiedica de actele noastre sau isi vor amana pana atunci aparitia.

Sau ca si cum cineva ne-ar fi garantat ca, cei ce scriem sau citim aici, toti cei care intoarcem lumea pe dos din vorbe, ne facem planuri si spunem fiecaruia ce sa faca, mai prindem… chiar si 2011 sau 2012… Cand noi si maine putem sa nu mai fim!

Cat priveste MAI, ce se poate spune despre intentia lor:

  • ca este haotic sa introduci un sistem de acte de identitate in nu mai putin de trei (3) variante diferite, adica gradul de nesiguranta a identificarii reale a persoanelor va creste, in loc sa scada;
  • – ca este absurd sa inlocuiesti un sistem de acte functional cu unul experimental invocand doar 1000 buletine falsificate (si acelea nedovedite);
  • ca noul sistem “tripartit” de identificare va genera categorii diferite de populatie: “clasa sociala” a celor cu CIE full options, a celor cu CIE fara semnatura digitala si impresiuni digitale, si, in fine, last but not least, “clasa sociala” a celor cu CI (carte de identitate simpla).

Lucrul e serios, dincolo de nuanta ironica a termenilor folositi, deoarece diferentele intre cartile de identitate se vor rasfrange in genul de servicii de care vor beneficia oamenii. Cei cu CIE complet vor avea acces cel mai usor la serviciile sistemului. Cei cu CI simplu vor fi cei mai dezavantajati social. Diferentele de acces la servicii vor deveni acute si dureroase cand acestea vor fi ajustate drastic in urma “austeritatii” aplicate fara mila si preget din ordinul FMI. Aceea va fi presiunea reala asupra oamenilor, o presiune de ordin social.

Sigur, exista si scenariul unei introduceri, de la un moment dat, a noilor acte electronice prin forta, eliminand orice drept la alternativa – asta in cazul in care ar exista o situatie de genul “starii de urgenta”. Si atunci, DACA e gata infrastructura, nu mai conteaza niciun termen, nicio lege. Iar imprevizibilul si socantul au devenit, precum vedem zi de zi, adevarata LEGE dupa care se guverneaza, mai ales la noi in tara, dar cu mandat de afara…

In ceea ce priveste problema credibilitatii mesajelor emise de MAI, adica faptului daca sunt sau nu demne de crezare spusele oficialilor legate de dreptul la alternativa, aici iarasi se creeaza o problema falsa, in contextul de acum. Daca MAI a inceput sa emita acte oficiale, publice, in care garanteaza alternativa, atunci da pe tava protestatarilor motiv de a deschide litigii cu statul pe problema actelor si nu doar atat, ci si sa piarda in serie procesele, daca aceste acte oficiale sunt mincinoase. Acest scenariu este cel mai putin credibil din punctul nostru de vedere, deoarece nu si-ar avea niciun sens din perspectiva autoritatilor. Daca aveau de gand sa nu dea nicio alternativa si ACESTA ar fi fost ordinul categoric de la nivelurile de decizie REALE pentru Romania, atunci fiti siguri ca asa se si facea, fara rusine si fara cracnire, cu orice pret si fara drept de apel!

In fine, este demn de remarcat cum, in adresa catre FOR,MAI recunoaste singur-singurel ca varianta initiala de carte OBLIGATORIE de identitate electronicaincalca drepturile omului si ca doar prin dreptul la alternativa acestea sunt inca protejate…

O carte de identitate din 1930

Legaturi:

***


Categorii

Carduri electronice/ cipuri, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Opinii, analize

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

42 Commentarii la ““Gura pacatosului”: MINISTERUL DE INTERNE recunoaste, intr-o adresa catre Forul Ortodox Roman, ca introducerea buletinelor electronice fara optiune AR FI INCALCAT DREPTURILE OMULUI. Despre cele trei variante de CI care vor fi puse in circulatie incepand din vara lui 2011

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Pingback: NOILE BULETINE BIOMETRICE SAU “DOAR” CU CIP – introduse, teoretic, de astazi, 1 Aprilie. “O INCALCARE A LIBERTATII DE CONSTIINTA” si nu doar atat: UN PAS GRAV INAINTE SPRE ULTIMUL TOTALITARISM, ANTIHRISTIC. Protest al unor as
  2. Pingback: NOUL CARD DE IDENTITATE ELECTRONIC VA AVEA SI FUNCTIE DE CARD DE SANATATE
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare