Papa Francisc a semnat un document SINCRETIST cu Marele Imam al Egiptului: Pluralismul religios este voia lui Dumnezeu. Unii teologi catolici califica afirmatia drept EREZIE

6-02-2019 1 minut Sublinieri

Papa Francisc a starnit noi controverse in lumea catolica dupa ce a semnat o declaratie comuna cu Marele Imam al Egiptului care contine o afirmatie sincretista cu privire la existenta religiilor. 

Papa Francisc a semnat “Document on Human Fraternity for World Peace and Living Together,”/ “Documentul asupra fraternitatii umane pentru pace mondiala si convietuire” impreuna cu Ahmad el-Tayeb, Marele Imam al Moscheii al-Azhar din Egipt, in cadrul unei intalniri interreligioase din Abu Dhabi ce a avut loc pe 4 februarie.

Documentul face apel la “toate persoanele care au credinta in Dumnezeu si in fraternitatea umana sa se uneasca si sa lucreze impreuna astfel incat sa fie un exemplu pentru generatiile viitoare de a promova o cultura a respectului reciproc prin constientizarea maretei gratii divine care face ca toate fiinte umane sa fie frati si surori”.

Pasajul care a starnit controversele este urmatorul:

“Libertatea este un drept al fiecarei persoane: fiecare persoana se bucura de libertatea de credinta, de gandire, de exprimare si de actiune. Pluralismul si diversitatea religioasa, de culoare, de sex, rasa si lingvistica sunt voia lui Dumnezeu in intelepciunea Sa, prin care El a creat fiintele umane. Intelepciunea divina este sursa din care dreptul la libertatea de credinta si libertatea de a fi diferit deriva. Prin urmare, faptul ca oamenii sunt fortati sa adere la o anumita religie sau cultura trebuie respins, ca si impunerea unui mod cultural de viata pe care altii nu il accepta.”

Unii clerici catolici au incercat sa explice ca sensul paragrafului nu ar fi o acceptare a pluralitatii daunatoare a falselor religii, ci o constatare a faptului ca pluralitata religiilor ar demonstra o dorinta naturala a oamenilor de a-L cauta pe Dumnezeu. Alti comentatori, insa, au punctat ca afirmatia este falsa si eretica din punct de vedere catolic. “Dumnezeu ingaduie altor religii sa existe; dar ingaduinta nu este acelasi lucru cu a fi voit. Dumnezeu ingaduie, de pilda, ca multi oameni sa fie ucisi – dar asta nu inseamna ca vrea acest lucru.”, a comentat un teolog dominican pentru siteul lifesitenews.com.

Acelasi teolog, care a dorit sa ramana anonim, a aratat ca si sensul cuvantului “credinta” (faith) din document este problematic. Credinta este virtutea de a accede la ceea ce ne-a revelat Dumnezeu prin Vechiul Testament si Apostolii Sai si, mai cu seama, prin Fiul Sau. Alte religii sunt, in acest sens, mai degraba opinii omenesti (beliefs) decat credinta, a aratat sursa citata. Folosirea unui astfel de sens al termenului “credinta” (faith) contravine, astfel, manierei in care termenul a fost definit in documentele doctrinare ale Bisericii Catolice de catre Cardinalul si Papa Emerit Benedict Ratzinger.

Papa Francisc va efectua, la sfarsitul lunii mai, o vizita “apostolica” in România.


Categorii

1. DIVERSE, Ecumenism, Papa (Papism)

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

98 Commentarii la “Papa Francisc a semnat un document SINCRETIST cu Marele Imam al Egiptului: Pluralismul religios este voia lui Dumnezeu. Unii teologi catolici califica afirmatia drept EREZIE

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 3 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. @petru

    Tot de la Părintele Petroniu Tănase:

    Despre documentele româneşti din Sfântul Munte Athos

    “Sunt cel puţin vreo 25-30 de mii de documente, aşa a evaluat un domn Florin Marinescu, care trăieşte în Grecia şi s-a pus să le cerceteze şi să le tipărească. Au apărut mai multe lucrări în limba greacă, dar şi un volum în limba română, despre documentele de la Xiropotamu, editat de Universitatea din Iaşi. Ele se referă îndeosebi la relaţiile Ţărilor Române cu Muntele Athos, la danii, la închinări, la tot felul de binefaceri. După căderea Bizanţului sub turci, la 1453, Ţările Române au fost vreme de vreo 500 de ani una dintre resursele principale de susţinere şi întreţinere a Sfântului Munte, ca de altfel şi a altor locuri sfinte. Şi asta fără recompense şi fără interese. Gratis! De unde aveau Moldova şi Muntenia această putere? Că nu erau atunci tractoare, maşini şi unelte pentru o agricultură intensivă. Se lucra cu sapa, cu hârleţul, cu grebla, cu coasa… Ăstea erau uneltele. Şi, cu aceste unelte, poporul avea destul pentru dânsul, şi a avut de-ajuns ca să dea şi la alţii. Erau aşa de mari producţiile şi bunurile care ieşeau, încât se făcea negoţ intens cu ţările Occidentului. Şi acuma?”
    Deci ATENȚIE, repet :
    “Țările Române au fost vreme de vreo 500 de ani una dintre resursele principale de susţinere şi întreţinere a Sfântului Munte, ca de altfel şi a altor locuri sfinte. Şi asta fără recompense şi fără interese. Gratis! De unde aveau Moldova şi Muntenia această putere? Că nu erau atunci tractoare, maşini şi unelte pentru o agricultură intensivă. Se lucra cu sapa, cu hârleţul, cu grebla, cu coasa… Ăstea erau uneltele. Şi, cu aceste unelte, poporul avea destul pentru dânsul, şi a avut de-ajuns ca să dea şi la alţii. Erau aşa de mari producţiile şi bunurile care ieşeau, încât se făcea negoţ intens cu ţările Occidentului. Şi acuma ?”
    Deci :
    1.Este vorba doar de două Țări Române, Moldova și Muntenia.
    2.Cele două țări aveau o suprafață mai mare decât au provinciile Moldovei și Munteniei astăzi.
    3.”Se lucra cu sapa, cu hârleţul, cu grebla, cu coasa…”
    4.Erau mai tot timpul năvăliri ale tătarilor, turcilor, leșilor, etc., cu care se duceau bătălii de apărare.
    Probabil că erau mai credincioșii străbunii noștri și binecuvântarea Domnului era pe măsură.

    Dar ACUMA ???

    Revenind la problema sfinților papistași, aceștia nu mai sunt sfinți după 1054. Fiind eretici, schismatici nu mai pot fi sfinți. Punct.
    Biserica Cea Una cinstește Sfinții din Apus recunoscuți ca Sfinți înainte de 1054. Atât.
    Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  2. @TitusL
    Dragul meu, nu pot eu nevrednicul să fac altceva decât să-mi plâng mulțimea păcatelor și nu a teologhisi despre cele înalte întrucât în mare primejdie m-aș afla. Dar mânat de dragostea firească îndrăznesc să spun că după cum ne-au învățat Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, Sfântul Apostol Pavel, Sfântul Siluan Atonitul și alți Sfinți, nimeni nu poate recunoaște pe Domnul Iisus Hristos DECÂT în Duhul Sfânt. Deci, Sfântul Ioan Botezătorul L-a recunoscut în Duhul Sfânt (adică Domnul Iisus Hristos și Sfântul Ioan Botezătorul erau amândoi umbriți de Duhul Sfânt, evident fiecare la măsura lui). Vezi și cazul Sfântului Serafim de la Sarov și a boierului Motovilov. În Sfânta Evanghelie după Ioan aceste lucruri sunt foarte clare. Acolo le spune Mântuitorul că ei, ucenicii, sunt Martorii Lui. De asemenea le făgăduiește că le va trimite un Alt Mângâietor, Care Mângâietor va mărturisi tot despre Iisus Hristos. Plus că sunt destule tâlcuiri ale Sfinților Părinți la Sfânta Scriptură. Ce să-ți mai spun eu nevrednicul ? Dacă cineva nu ia aminte la cele spuse de Sfânta Scriptură și de Sfinții Părinți, evident sub îndrumarea unui duhovnic îmbunătățit, acela poate, Doamne ferește !, foarte ușor să rătăcească drumul…Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  3. Mulțumesc frate Romil .
    Mărturisești adevărat . Nu știam unele lucruri .
    Va mulțumesc ca împărtășiti din cultura dv .
    Folositoare .
    O ultima întrebare , sa o luam ca o chemare ..

    Hristos : Romile, Romile unde ești ?
    Romil : Aici Doamne !
    H : ce face prietenul meu bun ?
    R : râvna Bisericii tale ma mistuie .
    H: bine sluga buna , ești intru bucuria Mea . Vreau sa te întreb ceva . Ce sa fac cu cel care își zice locțiitorul Meu pe pământ ? Unde sa îl pun in Imparatiile mele sau afara din Imparatie ? Cu buzele ma mărturisește , dar inima lui e departe de mine . Mi a propovăduit numele Meu cu forța , cu toate ca nu asta am cerut . Si atâtea daruri a nesocotit . Iar cu oameni virtuoși care sau Sfințit pentru Mine de la anul 1054 si pana acuma , fiind sfâșiați pe nedrept de Biserica Mea cea una , unde sa i pun ? In care Imparatie ?

    Cu iertare frate .

  4. Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte!
    In una sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica! Biserica Ortodoxa!
    Sa nu ne lasa amagiti si inselati de dusman si de ego ul nostru!

  5. @ Petru(ma iertati ca ma bag in discutie!)
    … o comparatie intre sfinti ortodocsi si “sfinti catolici”: http://www.odaiadesus.ro/comparatie.html

    @ “Iar cu oameni virtuoși care sau Sfințit pentru Mine de la anul 1054 si pana acuma , fiind sfâșiați pe nedrept de Biserica Mea cea una , unde sa i pun ? In care Imparatie ?”
    -Pai tocmai ca nu s-au sfintit si nu pot “emana” sfintenie de la 1054, vor fi judecati dupa legea constiintei ca si cei de alta religie daca au fost sinceri in credinta lor. S-au sfasiat singuri – alegerea lor!

    @”H: bine sluga buna , ești intru bucuria Mea . Vreau sa te întreb ceva . Ce sa fac cu cel care își zice locțiitorul Meu pe pământ ? Unde sa îl pun in Imparatiile mele sau afara din Imparatie ?”

    Raspuns: eu Doamne ma rog sa il luminezi ca sa ajunga si el in Imparatie… dar Tu cunosti cu adevarat ce e in inima lui si Tu esti Cel care decide in privinta aceasta! … si daca el se crede deja in locul Tau aici pe pamant si ajunge in STAREA ACEASTA in Imparatie apoi vezi Doamne… stii si Tu ca ai mai avut “unul” de acesta acolo sus si ce a vrut sa faca si pe cati i-a intunecat si ce a urmat… offf Doamne, Tu stii mai bine, faca-se voia Ta!

  6. Asa este frate Romil, ai spus bine ce ai spus.

  7. @Petru
    “H: bine sluga buna , ești intru bucuria Mea . Vreau sa te întreb ceva . Ce sa fac cu cel care își zice locțiitorul Meu pe pământ ? Unde sa îl pun in Imparatiile mele sau afara din Imparatie ?”

    Raspuns: Doamne eu te rog sa-l luminezi ca sa se intoarca pe calea cea buna si sa se invredniceasca si el de Imparatia Ta!… Dar Tu cunosti mai bine ce se afla in inima lui si Tu decizi pana la urma… daca el aici pe pamant se crede in locul tau si ajunge in STAREA ACEASTA in imparatia Ta, apoi vezi Doamne… ai mai avut “unul” din acestia acolo sus la Tine si ce a vrut sa faca, pe cati i-a intunecat… si ce a urmat stii si Tu mai bine… faca-se voia Ta!

    “Iar cu oameni virtuoși care sau Sfințit pentru Mine de la anul 1054 si pana acuma , fiind sfâșiați pe nedrept de Biserica Mea cea una , unde sa i pun ? In care Imparatie ?”

    Pai nu s-au sfintit de la 1054… si vor fi judecati dupa legea constiintei ca si cei de alta relgie… Unii s-au sfasiat singuri din mandrie si i-au sfasiat si pe restul(o jumate de europa) “pe nedrept de Biserica Mea cea una”…

    Diferenta intre sfintii ortodocsi si “sfintii” “catolici”:
    http://www.odaiadesus.ro/comparatie.html

    Doamne ajuta!

  8. @petru
    “Cu iertare frate”, dar dacă Sfântul Antonie cel Mare (dacă mi-aduc bine aminte) a spus :”Credeți-mă fraților, acolo unde este Satana voi fi și eu”, cum pot eu să îndrăznesc a mă gândi măcar, la ceea ce se spune în dialogul imaginat de frăția ta ? Oare nu prin jertfa Domnului Iisus Hristos de pe Cruce suntem mântuiți ? Eu mă cunosc vrednic de iad, dar nu deznădăjduiesc de mila Domnului. La El am toată nădejdea, precum și la mila și rugăciunile Preacuratei Maicii Sale și ale tuturor Sfinților care din veac au bineplăcut Domnului.
    Dar asta presupune să fiu “nevinovat ca porumbelul și înțelept că șarpele”. Iar înțelepciunea cea adevărată, care ne conduce la Domnul, vine de la Domnul (“pentru că toată darea cea bună și tot darul de Sus este, pogorând de la Tine Părintele luminilor”, după cum auzim la dumnezeiasca Liturghie). Pentru a o primi e nevoie de curăție, de nevinovăție, ori eu fiind plin de păcate trebuie să alerg permanent la “spălătorie”, la Taina Sfintei Spovedanii pentru a mă curăța de păcate și apoi să pot primi înțelepciune de la Domnul, la măsura în care Domnul socotește de cuviință că îmi este de folos pe Calea mântuirii.
    Deci, pentru a merge la Sfânta Spovedanie, trebuie să știu că nu mă duc aiurea, ci acolo unde Sfintele Taine sunt lucrătoare, în Biserica Cea Una (iar Biserica Cea Una este Biserica Ortodoxă).
    Papistașii Nu au Sfinte Taine lucrătoare, ci au un simulacru de liturghie (messă), de spovedanie, etc., deoarece Duhul Sfânt NU este prezent în “biserica catolică”. Prin urmare nu au nici Sfinți, ci doar niște “beatificați” după bunul plac al papilor. Și în consecință, mă feresc din toate puterile “de orice înfățișare a răului” după îndemnul Sfântului Apostol Pavel, rugându-L pe Domnul să aibă milă de noi toți și de mine păcătosul. Ba chiar mă rog uneori cu o rugăciune a Sfântului Ambrozie de la Optina (+10 octombrie 1891), pe care el o recomanda într-o scrisoare unui ucenic (sau ucenică, nu mai știu exact) al lui :
    “Doamne Iisus Hristoase miluiește-mă pe mine înșelatul ! Doamne nu îngădui vrăjmașilor să batjocorească până în sfârșit zidirea Ta, pe care Tu ai răscumpărat-o cu Cinstit Sângele Tău !”
    Trăind într-o localitate în care sunt atâtea ispite, atâtea credințe (ortodocși, papistași, adventiști, atei) și înșelătorii (descântece, farmece), această rugăciune a fost și este de un real folos.
    La fel ca și rugăciunea pentru cei care ne prigonesc și ne asupresc pe noi, folosită de deținuții politici în temnițele comuniste:
    “Doamne Iisuse Hristoase, Tu Care ai pătimit pentru întreg neamul omenesc și pe toți cei care s-au pocăit i-ai iertat, fă că nici unul dintre cei care ne prigonesc și ne asupresc pe noi să nu pătimească ceva rău din pricina noastră la Judecata Ta, ci întoarce sufletele lor spre conștiința Adevărului și le dă lor pocăință adevărată ca și printr-înșii să se preaslăvească Preasfânt Numele Tău. Iar pe noi învrednicește-ne să Te mărturisim pe Tine Dumnezeul Cel adevărat, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, spre Slava Numelui Tău și mântuirea sufletelor noastre. Amin.”(Din “Imn pentru Crucea purtată” , de Virgil Maxim, unul din Fericiții Mărturisitori ai temnițelor comuniste, alături de Fericitul Valeriu Gafencu, de la a cărei trecere la Domnul se împlinesc astăzi 67de ani).
    Deci nu doresc NIMĂNUI să ajungă la rău (în iad), că nu m-a pus Domnul Iisus Hristos pe mine păcătosul să fiu judecător nimănui, El fiind Singurul și Adevăratul Judecător. Atât doar că doresc să mă lumineze Bunul Dumnezeu să mă pot feri “de orice înfățișare a răului”, iar dacă știu că papa și papalitatea este “înfățișare a răului” mărturisesc aceasta pentru cei care nu știu acest lucru.

    “Unde sa îl pun in Imparatiile mele sau afara din Imparatie ?”
    Păi nu este treaba mea să judec asta. Iar în ceea ce privește Împărăția Cerurilor este Una singură, nu mai multe.
    “Iar cu oameni virtuoși care sau Sfințit pentru Mine de la anul 1054 si pana acuma , fiind sfâșiați pe nedrept de Biserica Mea cea una , unde sa i pun ? In care Imparatie ?”
    Biserica Cea Una n-a sfâșiat pe nimeni frate. Papistașii s-au RUPT de Biserica Cea Una la 1054. “…oameni virtuoși” or fi fost la papistași, dar de sfințit nu s-au sfințit, pentru că nu este Duhul Sfânt în “biserica catolică” și atunci cum puteau să devină sfinți (plini de Duh Sfânt) ?
    Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  9. @ Eu cred
    Nu eu sunt Dușmanul pe aici …
    Da , recunosc ca din egoism am întrebat , deoarece mila e cea care ma cuprinde , ma întrebam ce Doamne se întâmpla cu miliardele de oameni care sunt pe lângă Biserica .
    Mereu am spus ca îmi lipsește cultura .. din varii motive .

    Denis
    Prin linkul dv , m-am folosit mai mult decât toată discuția . Nu trebuie sa va cereți iertare , vedeți si dv uneori ce înseamnă o vorba , un link .

    Romil
    Cu iertare între ghilimele ce înseamnă ??
    Chiar nu credeți ca sunt sincer ? Unde va e credinta ?
    Dacă timpul meu aici pe site încă din începuturi , ba si numele mi l-am dezvăluit precum si orașul unde locuiesc , cati ani am , data nașteri … atunci nu știu ce sa zic . Poate ca mândria ca sunt dintr-un început pe CO ma face sa tot pun întrebări , prostește sau incomode , poate se prinde ceva de mine .. Nu sint unul din cei care se semnează – nimeni – stați linistit 🙂
    Zic încă o data cu iertare sa ma ierți pentru impertinenta de a va adresa întrebări .
    Mila nu a suferit sa vadă miliardele de oameni pe lângă Biserica , ba sa fie si conduși de însuși Antihrist.
    Dar No , cultura mea e limitată .

    Doamne ajuta si in pace sa fim .

  10. Aş vrea să vă reamintesc parabola „Fariseului şi vameşului”. Vameşul intră în Templu şi rămâne la uşă. Se ştie condamnat, ştie că după dreptate nu are nici o speranţă, fiindcă este străin de Împărăţia lui Dumnezeu, de împărăţia dreptăţii, de împărăţia dragostei, fiindcă el nu ţine nici de lumea dreptăţii, nici de aceea iubirii. Dar în cursul vieţii sale atât de urâte, plină de cruzime şi de violenţă, el a învăţat un lucru despre care fariseul nu are nici cea mai mică idee. El a învăţat că într-o lume a concurenţei, într-o lume de fiare, într-o lume crudă şi neîndurătoare, singura speranţă ce rămâne este aceea într-un gest de milostivire, într-un gest de compătimire, într-un gest cu totul neaşteptat, care nu-şi află temeiul nici într-o obligaţie, nici în relaţiile naturale, într-un gest care va suspenda acţiunea lumii crude şi nemiloase în care trăim.

    Tot ce ştie el, de exemplu, şi aceasta fiindcă el însuşi e primitor de mită, cămătar, hoţ etc. este faptul că în anumite momente, fără niciun fel de motiv – căci obiceiurile sunt altele – i se întâmplă să ierte o datorie, fiindcă inima i s-a înduioşat, a devenit vulnerabilă; ştie că, într-o altă împrejurare, el nu va întemniţa pe cineva, deoarece chipul lui îi va aminti ceva ori vocea lui îi va fi mers la inimă. Nicio logică în toate acestea. Lumea nu procedează astfel şi chiar el, de obicei, nu se comportă în felul acesta. Ceva apare deodată, ceva cu totul lipsit de raţiune şi irezistibil; ştie de asemenea, probabil, că el însuşi a fost salvat adeseori din catastrofa finală prin această apariţie a ceva neaşteptat şi imposibil prin apariţia milei, compătimirii, iertării.

    Aşa că el se opreşte la uşa Templului, ştiind că întreg spaţiul interior al locului sfânt este împărăţia dreptăţii şi a iubirii, căreia el nu-i aparţine şi la care nu ar putea să ajungă. Dar din experienţă ştie şi aceea că imposibilul poate să se întâmple şi de aceea zice: „Fie-Ţi milă; nu ţine socoteală de legile dreptăţii, de legile religiei, în mila Ta coboară spre noi cei care nu avem niciun drept să fim iertaţi şi nici să fim primiţi în Templu!”. Şi de aici cred că ar trebui să plecăm totdeauna.

    (Antonie Mitropolit de Suroj, Şcoala Rugăciunii, Sfânta Mănăstire Polovragi, 1994, pp. 25-26)

  11. @petru

    Dumneavoastra v-ati pus din mila problema ce se intampla cu miliardele de oameni care s-au nascut in afara Bisericii fara sa aiba o vina, tot asa cum si noi ne-am nascut in Biserica fara sa avem vreun merit….Credeti ca mila dvs este mai mare ca a lui Dumnezeu? Sau oare Tatalui nu Ii este mila de aceste suflete? Sa nu fie!
    Sa lasam in Voia si Intelepciunea Sa soarta acestor oameni si sa ne ingrijim de ce raspuns vom da noi care facem parte din categoria celora carora mult li s-a dat si mult li se va cere. De asemenea, cred ca trebuie facuta o distinctie clara intre persoanele nascute in biserica eretica care se autointituleaza catolica si institutia Papalitatii care a dovedit de-a lungul timpului, prin fapte si erezii, ca este patrunsa pana in maduva oaselor de un spirit demonic. Mai recent, acest spirit a devenit din ce in ce mai subtire si mai abil in a se camufla intr-o formula umanista dar ramane in continuare destul de evident. Asta nu inseamna ca printre clericii catolici nu exista oameni care isi traiesc sincer credinta fara sa fii ajuns, din pacate, la inteleagerea ca se afla in erezie. Dumnezeu sa ii lumineze si pe ei, si pe noi!

  12. @petru
    Iertare frate petru…Chiar nu mi-am dorit să te supăr, nici măcar nu mi-a trecut prin cap că s-ar putea să te supăr dacă pun expresia frăției tale între ghilimele… Am încercat să vorbim aceeași limbă, același lucru, dar se vede treaba că limba română este o limbă cu multe înțelesuri. Așa că te rog încă o dată să mă ierți. Nici un moment nu mi s-a părut că ai fi nesincer, ba dimpotrivă, am fost și sunt de părere că dai dovadă de bunăcuviință, cumpătare, înțelegere și dorință sinceră de îndreptare a frăției tale și a tuturor dreptcredincioșilor pe Calea mântuirii. Tocmai de aceea am relatat cum în copilărie, am fost sfătuit (din neștiință), de mama, Bunul Dumnezeu să o ierte, să mai trec pe la “biserica catolică” să mai aprind o lumânare, ca să nu te simți vinovat că doar frăția ta ai trecut prin experiența asta.
    În ceea ce privește papalitatea și papistașii, chiar dacă papii au fost mereu în înșelare, începând de la 1054, nu pot eu nevrednicul să știu ce se va întâmpla cu credincioșii sinceri, de bună credință, din sânul “bisericii catolice”. Bunul Dumnezeu, Care se uită la inima omului, va proceda cu ei după inima lor, nu stă în puterea mea să judec asta, are Cine să o facă, Dreptul Judecător. Eu știu doar că Bunul Dumnezeu mi-a făcut și ne-a făcut, cinstea de a mă naște și de a ne naște creștini ortodocși într-o țară predominant ortodoxă. Prin urmare trebuie să dau permanent Slavă Domnului pentru acest lucru și să mă rog pentru ca Domnul să aibă milă de noi toți și să ne povățuiască la Calea mântuirii “pe toți și pe toate”, deci și pe toți cei care s-au născut la papistași, la protestanți și la neoprotestanți, la musulmani, la mozaici, la budiști, la confucianiști, la chinezi, la coreeni, la japonezi, la africani etc.,etc.,etc., așa cum numai El Singur știe. Dacă nouă ne este milă “de miliardele de oameni pe lângă Biserica , ba sa fie si conduși de însuși Antihrist.”, apoi Bunului Dumnezeu Îi este de “n” ori mai milă decât nouă și de aceea ne oferă tuturor permanent prilejul de a afla credința cea adevărată spre mântuirea sufletelor noastre. Omul a fost înzestrat cu voie liberă, deci poate și trebuie să caute “Calea, Adevărul și Viața”, iar Bunul Dumnezeu îi respectă omului libertatea. Deci fiecare dintre noi “cum își așterne, așa doarme”. Iadul este cea mai mare durere a Domnului pentru că Domnul nu a făcut pe nimeni pentru Iad. Iadul a fost “pregătit diavolului și îngerilor lui, atenție nu oamenilor”, pentru că diavolii nu vor să se pocăiască.
    Să ne ajute Bunul Dumnezeu tuturor, să ni se descopere tuturor, încă din viața aceasta trecătoare așa încât cu harul Lui să ajungem în Împărăția Cerurilor !!! Amin și Doamne ajută tuturor !!!

  13. @Denis
    Foarte util și lămuritor linkul. Foarte mari pagube a produs credința papistașă în rândul celor care au studiat în Apusul Europei, chiar dacă s-au născut printre ortodocși, așa cum a fost și cazul lui Lev Tolstoi, care a ajuns și a murit în rătăcire (din păcate) așa cum a mărturisit cu inima plină de durere pentru pierderea lui, Sfântul Varsanufie de la Optina.
    @Elena
    Corecte observațiile și foarte binevenite.
    “De asemenea, cred ca trebuie facuta o distinctie clara intre persoanele nascute in biserica eretica care se autointituleaza catolica si institutia Papalitatii care a dovedit de-a lungul timpului, prin fapte si erezii, ca este patrunsa pana in maduva oaselor de un spirit demonic. Mai recent, acest spirit a devenit din ce in ce mai subtire si mai abil in a se camufla intr-o formula umanista dar ramane in continuare destul de evident.”
    Așa cum observa părintele Jean Boboc, autorul cărții “Transumanismul decriptat” (după cum am aflat dintr-o postare a admin aici pe site) umanismul epocii Iluministe se vrea depășit astăzi de noii exponenți ai transumanismului, o ideologie care dorește trecerea cvasidefinitivă de la umanismul renascentist, impregnat totuși de idea de sacru, la un umanism desacralizat complet, în care omul își este propriul dumnezeu (iartă-mă Doamne că am scris aceste lucruri pentru a explica la ce nebunie s-a ajuns în cazul celor care conduc destinele lumii din umbră).
    Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  14. Romil
    Nu va iert ca nu am ce . Va imbratisez strâns si va pup . Harul fie cu dv .
    Cu aceasta ocazie am descoperit ca in memoria mea a rămas o poezie de demult , prin anii 2000 , mia plăcut mult , am memorat o dar , nu reușesc sa imi aduc aminte de toată poezia , si pe care nu reușesc sa o gasesc pe google . Nu știu cum se cheamă , cine a scris-o .. e vb de ortodoxie . Scuze cu scrisul …

    Pe calea ta bimilenară
    Tu n-ai luat nici robii nici țara
    N-ai strâns nici aur nici argint
    Nici pietre mari de mărgărit

    Nu ai lucrat cu vicleșugul
    N-ai ars pe nimenea pe rug
    Nu ai fscut sa curgă sânge
    Poporul in urma ta nu plânge

    Nu te-ai îndoit ca Toma
    Nici n-ai pus foc sa ardă Roma
    N-ai mers cu sabia înainte
    Sa cucerești pamânturi sfinte

    In numele lui Micu Klein
    Si a temniței de la kufstein
    Tu n-ai comis nici un masacru
    Considerat apoi ca sacru

    Crestam o mienouăsute
    Cind fete atât de prefăcute
    Cu apucături si vorbe ‘sfinte’
    Ne întind setosi un blid de linte

    Ortodoxia cu toți Sfinții
    Nu se mânjește cu arginți
    Iar ‘milostivul ‘ împărat ( blestemat ar zice Romil 🙂 )
    Sloboade trăsnet peste sat

    Veac de prigoane necurcernic
    C- un lung si nesfârșit pomelnic
    In frunte pe acest urcuș
    Sta martirul Oprea Miclaus

    Citim pe o foaie de Ceaslov
    Cum tunurile lui Bukow
    Au început cumplit sa urle
    Sfărâmând Altare vechi si turle
    ….

    Pe calea ta bimilenară
    Tu n-ai luat nici robii nici țara
    Legată ești de cerul sfant
    Și-n veci de veci pe acest pământ

  15. Admin
    Nu mai trolati discuția mea cu Romil . Publicați comentariul meu ! 😉

  16. @petru

    Am lipsit cam toata ziua si au ramas comentarii neaprobate. 🙂

  17. @petru
    Bunul Dumnezeu să ne lumineze pe toți cei care vrem să-l urmăm Lui pe Cale. Frumoasă poezia ce cântă sfânt Ortodoxia care a ținut strâns în jurul ei neamul românesc. Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  18. @Petru,

    In pilda cu fariseul si vamesul este vorba de doua persoane care stau sub umbrela aceleiasi Legi, lucru care numai este valabil cu ortodocsii si catolicii.

  19. Ileana
    Logica omeneasca …
    In pilda se pune accent pe – mila .
    Mila merge înaintea judecați . Mila merge înaintea dreptăți . MILA voiesc , iar NU jertfa .
    Subiectul după mine este închis . Iartă-mă , nu zic ca nu greșesc , ai înțelegere fata de neputința mea .
    Elena a zis –
    Sa lasam in Voia si Intelepciunea Sa soarta acestor oameni si sa ne ingrijim de ce raspuns vom da noi care facem parte din categoria celora carora mult li s-a dat si mult li se va cere.

    Doamne ajuta

  20. A dracu mandria asta!

  21. @petru ,
    Unde-i , frate, accentul ala pe mila ?! Oh , iarta-ma , am folosit logica omeneasca si asta-mi spune ca in pilda exemplificata era vorba despre SMERENIE dar , na , eu ca omu’ , mai incet la minte , de …:-)))

    Pai daca tot vrei sa ne uitam doar in blidul nostru , de ce ne mai provoci cu intrebarile despre unde merge , dupa moarte , papistasu’ , sau ateu’ , sau gigi-kent ? Lasa-i pe ei sa se problematizeze “pa sistem” si noi sa ne vedem de pacatele nostre . Da’ incearca fara ghiveci , chiar daca de post , ca ghiveciu e …cam internationalist , cam globalist . Mai bine o fasole traditionala , simpla , de-a noastra … stii ce zic ?:-)))
    Doamne , ajuta!

  22. Io unu’ , nici batut , nu inteleg cum poate fi un crestin , oricare , surprins de afirmatia d-lui papă :
    “Pluralismul si diversitatea religioasa, de culoare, de sex, rasa si lingvistica sunt voia lui Dumnezeu in intelepciunea Sa, prin care El a creat fiintele umane.”

    Unde-i problema ? Poate exista ceva pe pamant fara voia Creatorului ? NU , categoric. De la EL sunt toate , lasate noua , tocmai pentru ca noi sa ne manifestam libertatea de alegere , in privinta a orice. Ca EL este un Dumnezeu gelos , dupa cum ne si avertizeaza , si ne vrea cu frenezie numai la EL , e altceva…

  23. @fane

    <>

    M-am autocitat (am postat cele de mai sus într-un comentariu anterior, tot la problema asta pusă aici în discuție), pentru că VOIA Domnului nu este același lucru cu ÎNGĂDUINȚA Domnului.
    Domnul VREA “CA TOȚI SĂ FIE UNA PRECUM SUNTEM ȘI NOI”(Vezi rugăciunea Domnului Iisus Hristos către Dumnezeu Tatăl).
    În același timp Domnul ÎNGĂDUIE anumite lucruri, respectiv căderile noastre în păcat, din pricina DRAGOSTEI sale nemărginite față de noi oamenii (“lucrul mâinilor Sale”). El ÎNGĂDUIE, oferindu-ne oportunitatea ca noi păcătoșii să ne putem întoarce, asemenea fiului risipitor, la Tatăl, în momentul în care vom fi ajuns să înțelegem că VOIA Tatălui, este ca să fim împreună cu El în Viața Veșnică. “Eu am zis, dumnezei sunteți, dar voi că una dintre căpetenii muriți” spune psalmistul (am reprodus din memorie). Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  24. Da frate Fane , a naibi mândria asta care ma războiește . Văd mila pe toți pereți . Si in predica ta , văd mila . Ma trezesc acu încet si mănânc fasolea noastră . Îmi revin încet , da nu garantez ca nu ma apuca iara mila . Si nu îmi mai bat capu cu ghiveciul , da iara ma cuprinde mila când pomenesc ghiveci .
    I musai acu sa închidem emisiunea asta ? Ca nu sunt in apele mele de la începutul discuției deci greșitam pe undeva , da no mila ma pus sa continui , o sa descarc la duhovnic sa văd ce i cu mila asta .
    ( așa ca sa fi lămurit unde am vz mila – pt tine zic ca unu slab la minte ca am văzut accentul de mila in neprevăzutul , ca Domnul a făcut mila cu vameș . Cum ar fi sa faci tu ceva rău pt care sa fi condamnat , fără sa ai ideea de scăpare . Si judecătorul sa zică – ești absolvit . Ca tu iti dădeai 10, 20 ani de închisoare . Ca doară si smerenia vameșului , a fost intr-o clipa in care ceva irezistibil , ceva ce nu a putut înțelege , la mânat sa zica cuvintele in Templu . Iar el și-a urmat inima. Si Domnul prin cuvântul Sau a făcut mila cu el . Ceea ce a fost mai important e ca la ridicat .. No asta am înțeles . Dacă nu am înțeles bine , nu te mai lua de slaba mea minte ) . Te-ai lămurit cu mila mea ?

  25. @fane

    Iată un exemplu de îngăduință a Domnului:
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/mitropolitul-augustin-de-florina-omilie-la-pomenirea-sfantului-evstatie-21-februarie/#comment-199835
    Mulțumim admin și @Frunzaru Gabriel (care a postat un comentariu la predică). Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  26. @Petru

    Sa stii ca eu nu te judec nicio secunda, ti-am citit mereu cu drag comentariile si te am la inima la nivelul blogului. Replica ti-am dat-o pentru Ortodoxie cu logica lasata mie de la Dumnezeu. Am cunoscut un parinte care, la fel ca tine, credea ca nu e pacat sa te rogi la sfantul Anton, sa te rogi la sfanta Rita sau sa duci flori la Maica Domnului. Dar sa stii ca asta este un virus pe care tu trebuie sa-l scoti din organismul tau ortodox pana nu se inmulteste, pentru ca vad ca tu pui semnul egal intre sfintii nostri si ai lor. Nu intentionez sa-i jignesc pe catolici, pentru ca orice om, indiferent de religie, il reprezinta pe aproapele meu, ci ma simt datoare sa vorbesc la rece. O astfel de dragoste din partea noastra este falsa, deoarece noi ar trebui sa ne ingrijim sa sprijinim Ortodoxia si sa ne rugam, ca atunci cand sunt pregatiti, sa ii acopere si pe ei. Nefacand astfel slabim propria tabara, dam un prost exemplu si vom risca sa cadem si noi prada ereziilor. Eu am fost intr-o confuzie si mai mare, deoarece ai mei nu mergeau la biserica. Si asta a fost oarecum salvarea mea, pentru ca, daca mosteneam evlavia mixta de Banat, mi-ar fi fost mai greu. Cand se vorbeste in Sfanta Scriptura de aproapele nostru, nu se spune de ce religie trebuie sa fie acesta, deci si aici avem de-a face cu doua niveluri. Unul al milei omenesti, incurajata de Dumnezeu, care se aplica indiferent de Legea celuilalt, cu pildele de rigoare, si unul mai strict ce tine de pastrarea cu strictete a indatoririlor fata de Dumnezeul cel adevarat, asa cum s-a revelat El Apostolilor, de Legea cea Noua deci. Si, la acest nivel, s-au stabilit atunci si ulterior niste reguli. Or, tocmai la definitia Sfintei Treimi au umblat catolicii si mai ales de aceea noi ii consideram eretici. Pasul urmator pe care l-am observat la parintele acela, a fost ca pe urma a spovedit si impartasit doua persoane catolice. Si atunci mi-am dat seama ca inselarea este mult mai profunda si, in primul rand, mi-a parut rau de ucenicii lui ortodocsi, dar si de cei catolici pe care el i-ar fi putut indruma spre Ortodoxie. Dar lucrurile astea se intampla frecvent in zonele cu populatie catolica insemnata din fostul imperiu si, asa cum stim si la case mai mari. Atunci cand ele pun in pericol conduita ortodoxa, reprezinta proaste exemple si tind sa corupa si sa atraga si pe altii la acest sincretism pagubos numit ecumenism, eu, una, ma indurerez si ma distantez mereu de el si, prin neparticiparea la el, il sanctionez. Cand am ocazia, il combat si verbal in dialog cu ortodocsii, caci, din cauza lipsei de pregatiri teologice, nu ma infig la astfel de subiecte cu altii. Insa totul trebuie facut cu masura, caci altfel riscam sa vorbim mai mult despre diavol decat despre Dumnezeu. Cred ca este cumva firesc sa ne intrebam ce se va intampa cu acestia in viata de apoi, caci inima noastra este milostiva, insa tot noi trebuie sa avem incredere ca solutiile sunt la Dumnezeu. Ceea ce implici tu este ca ei nu isi fac rau cand se inchina asa cum se inchina, un lucru ale carei consecinte doar Dumnezeu le cunoaste cu adevarat. Intrebarea se pune insa in ce masura ne aduc noua prejudicii, majoritatea fara sa vrea, atunci cand spirjina o putere care intra practic in conflict cu Ortodoxia, astazi incercand sa o perverteasca sa o dizolve. Noi trebuie deci sa-i iubim, sa fim milosi si grijulii fata de ei ca persoane, pentru ca ei il reprezinta pe aproapele nostru, dar sa fim fermi in ceea ce priveste Ortodoxia. Si, sa nu uitam ca vamesul nu a putut cuceri Imparatia lui Dumnezeu decat pocaindu-se si respectand Legea cea adevarata. Pilda se refera la puterea pocaintei, la mila lui Dumnezeu, care ne da posibilitatea reabilitarii, la nadejde si la multe altele, dar toate in context ortodox. Intrebarea pe care ti-ai pus-o tu mi-am pus-o si eu uneori si am primit raspuns de la cei avizati. Deci o consider cumva fireasca, doar ca tu ti-ai dat singur un raspuns care nu este cel corect. N-am sarit ca rechinul la sange, ci de dragul sufletului tau bun si ca sa mai imi ierte si mie Dumnezeu din pacate.

  27. @fane

    Erată: Am postat linkul de mai sus cu comentariul în loc de cel cu predica propriu zisă, pe care-l postez acum.
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/mitropolitul-augustin-de-florina-omilie-la-pomenirea-sfantului-evstatie-21-februarie/
    Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  28. @romil,
    Conform chiar si DEX , ingaduinta e un fel de voie , vointa , deci… Sa nu mai vorbim despre faptul ca poate fi o problema chiar de la traducerea informatiei , deci…:-)))

    Ma rog , vorbim discutii :-), nu-s ce mi-a venit sa-mi dau cu parerea despre spusele ipochimenului mai ales ca mi-s atat de dragi schemele astea ecumeniste ale lui , ca ma apuca greata la gandul ca va produce o mare valva in popor cu vizita lui din Mai 2019.
    Poate papistasul dominican trebuia sa se opreasca la simpla constatare a faptului ca cei 2 s-au intalnit oficial , restul chiar nu mai conta . Doar nu constatam acum cat de cazuti sunt conducatorii “bisericii” catolice , exista n exemple in sensul asta . Ceea ce ar fi cu adevarat socant ar fi o marturisire a dreptei credinte si exprimarea dorintei de unitate in ortodoxie … Dar astea-s vise , n-asa ?:-)))

  29. @Ileana
    Câtă dreptate ai ! Câtă dreptate ai !
    “Si atunci mi-am dat seama ca inselarea este mult mai profunda si, in primul rand, mi-a parut rau de ucenicii lui ortodocsi, dar si de cei catolici pe care el i-ar fi putut indruma spre Ortodoxie. Dar lucrurile astea se intampla frecvent in zonele cu populatie catolica insemnata din fostul imperiu si, asa cum stim si la case mai mari. Atunci cand ele pun in pericol conduita ortodoxa, reprezinta proaste exemple si tind sa corupa si sa atraga si pe altii la acest sincretism pagubos numit ecumenism, eu, una, ma indurerez si ma distantez mereu de el ”

    În peste douăzeci de ani, de când suntem în această localitate, ne-au îndurerat permanent căsătoriile mixte ortodocși cu papistași. Dacă bărbatul este papistaș, atunci femeia (ortodoxă !) trebuie (după concepția papistașă) să se cunune la papistași…De regulă, ea zice că nu renunță la ortodoxie și chiar vine la Sfânta Liturghie la ortodocși. Dar papistașii nu au nu au Sfinte Taine lucrătoare, astfel că ei trăiesc practic necununați…Mai apoi copiii din aceste familii mixte : dacă este băiat va fi botezat la papistași, dacă este fată va fi botezată la ortodocși… În sfârșit, situația este scăpată de sub control pentru generațiile viitoare, pentru că din băieții “botezați” la papistași, rar care se mai întorc la ortodocși, iar soții trăiesc practic necununați pănă la moarte. Mulți sau multe din cei (cele) ce au făcut pasul acesta greșit, s-au confruntat cu boli grele, cu diferite ispite din care să înțeleagă că nu este bine ca ortodox să te lepezi de credința ta, dar rar care înțelege ceea ce i se întâmplă… Dureroase lucruri !!!
    Citind despre cei care au suferit în temnițele comuniste, vom putea vedea că mulți dintre ei, deși ortodocși, considerau că nu este nimic greșit dacă se roagă și unor “sfinți catolici”… Este clar că aceste lucruri amestecate nu pot duce la mântuirea celor care au căzut în asemenea capcane, dar nici a generațiilor viitoare născute în asemenea condiții. Doamne ferește-ne de asemenea căderi !!! Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  30. Ileana
    Va mulțumesc si Domnul sa va dea har peste har . Nu văd la dv sa ma fi judecat . Si chiar sa fi fost , nu ma supăr ușor , dar sa luam aminte ca nu cunoaștem omul , măsura lui . Observații , dezbateri is f utile din pct meu de vedere . Uite, cu ocazia asta , lumea mes cu “ sfintii “ catolici se clatină . Pur si simplu nu mi-am pus așa problema , nu știu cum de nu am vb cu duhovnicul . Romil mia dat Exemplu cum a ieșit din aggiornamente ..
    Când eram mic , mergeam la școala , si mama ma obliga sa intru in biserica in drumul meu . Si in drumul meu nu era decât una catolica . Așa ca intram si era Anton .. si de aici am mers asa . Dar ortodox sunt de prunc . Mama i ortodoxa , dat a avut influente catolice din cauza ocupației ungurilor in Transilvania . Nu are treaba cu Riță , nici nu știu cine e , sau cu flori . Ea i cu Acatistul si Paraclisul Maicii . De fapt copii mei mai pun o floare la icoana Maicii Domnului când mergem la slujba ,
    Așa ca i greu sa ți se clatine cuvântul mamei tale . Ea săraca are 4 clase , veneau la țara la noi sectari cu reviste , eu le aratam poarta sa plece înapoi , ea ma certa , i chema , o apa , un mar , si slobozea in pace . Nu se prindea nimic de ea de la sectari . De mine sa prins , am povestit , si cu rugăciunile mamei , am scăpat . Aveam vecin un preot greco catolic , făcea slujba acasă la el , mergeau ceva vecini , noi nu am mers niciodată , ba m-am luat la harta cu femeia preotului … 🙂 , erau oameni cumsecade .. sunt morții .. Atat de frumoasa e ortodoxia , ca nu pot sa zic . Iti dai seama si din faptul ca vezi celelalte . Am vz catedrale in Europa .. nimic nu e mai plăcut ca o Mânăstire ortodoxa .
    Eu nu caut polemica cu nimeni . Dacă ești sincer de prost , întrebând , ești luat la rost .. uneori e mai bine sa discuți gândurile cu duhovnicul , asta am înțeles acuma .
    Vroiam sa întreb ceva pe Romil când discutam cu dumnealui , dar văzând ce întorsătura au luat lucrurile , am renunțat . Era o întrebare care ma macină si nu îmi da pace . Dacă îmi permiteți o sa v-o adresez dv , si orice răspuns îl voi lua cs atare , fara sa polemizam . Oricum îl voi întreba pe duhovnic , in post voi merge la el .
    Seara buna

  31. @Petru

    Si eu am vizitat biserici catolice si domuri in strainatate inainte sa aflu ca e vreo diferenta intre ortodocsi si restul. Bunicii dupa tata au fost penticostali, iar strabunicii unii ortodocsi, altii greco catolici. Habar n-aveam care-i diferenta, pana mi s-a spus. Ziceam de Sfanta Rita, un nume de femeie, despre care nici eu nu stiu nimic, dar cunosteam numele de fata pentru ca am terminat liceul german. Undeva am citit ca si neortodocsii din Romania se bucura de duhul ortodox de pe aceste meleaguri. In sensul asta, ma gandesc ca darzenia noastra de a pastra directia ortodoxa ii ajuta si pe ei. Sunt vremuri grele, cand crestinii ortodocsi, dar si neortodocsi tin piept unui atac diavolesc la nivel global. Tocmai din cauza asta ziceam ca este bine sa nu incurcam lucrurile. Adica din dragoste pentru ei sa o lasam mai moale cu credinta noastra. N-am inteles care-i intrebarea, dar te rog s-o pui si sa nu te simti agresat. Noi aici ne spunem poate cu patos parerile, dar nimeni nu vrea sa raneasca pe nimeni. Eu am spovedit toate iesirile in decor din tinerete, pe care le-am facut fara stiinta, insa pot sa-ti spun ca totusi imi vine sa ridic mana sa-mi fac cruce cand trec pe langa biserica catolica, insa imediat ma rog si pentru ei. In SUA imi faceam cruce la o biserica ce nu era nici macar catolica cred, dar avea o cruc emare pe ea. Pe urma am aflat ca a fost cumparata de ortodocsi si m-am bucurat. Tot astfel, la noi in sat, biserica catolica are altarul spre rasarit si ma gandesc cat de drag mi-ar fi s aintru in ea daca ar fi ortodoxa, mai ales ca in Banat arhitectura dintre bisericile ortodxe si catolice cateodata seamana foarte mult.

  32. Vad ca am folosit cuvinte mari de genul: logica lasata mie de Dumnezeu. N-am vrut sa implic ca sunt fara de greseala, ci ca, daca Dumnezeu ne-a inzestrat cu puterea de gandi logic, ma folosesc de instrumentul asta. M-am exprimat asa ca sa scot in evidenta faptul ca logica omeneasca, folosita corect, nu sta neaparat in contradictie cu cea dumnezeiasca, altfel decat se intampla cu acea carpa lepadata care este dreptatea omeneasca in comparatie cu ce a alui Dumnezeu.

  33. @Ileana
    Petru a dorit să-ți adreseze o întrebare dacă i se permite să o adreseze. Nu m-aș fi supărat deloc nici dacă mi-ar fi arătat-o mie, așa cum a dorit inițial, iar dacă aș fi știut să-i răspund, i-aș fi dat și răspunsul.

    @fane
    Cineva observa pe bună dreptate, că dacă ai îndepărta o simplă virgulă din anumite locuri din Sfânta Scriptură, ar rezulta multe înțelesuri greșite (chiar înjurături, hule). Gândește-te că Dreptul Simeon, primitorul de Dumnezeu, a corectat în Septuaginta, “tânăra va naște Fiu”, în loc de “fecioara va naște Fiu” și a fost nevoit să trăiască încă vreo 300 de ani, până L-a primit în brațele sale pe Cel născut din Fecioara Maria !!!
    Pentru că unii au înțeles că icoanele sunt idoli, câte prigoane au fost ? Au fost convocate și două Sinoade ecumenice pentru a combate învățătura iconoclastă.
    N-a spus oare Mântuitorul că nici o cirtă din Lege (Sfânta Scriptură) nu trebuie să o schimbe cineva, pentru că mic se va chema unul ca acela în Împărăția Cerurilor(care va schimba ceva în Sfânta Scriptură și așa va învăța pe oameni) ?
    Cu riscul de a fi catalogat habotnic de către frăția ta, cred că VOIA Domnului este cu totul și cu totul altceva decât ÎNGĂDUINȚA Domnului (pentru că nu doar eu cred acest lucru, ci și Sfinții Părinți ne atenționează și ne învață că nu este unul și același lucru). Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  34. Ileana, Romil
    Nu mi sa aprobat întrebarea . E prima oară când nu mi se aproba un coment . Cu atât mai bine , ca acuma închid emisiunea cu “ Sfinții “ catolici . Si ma scap si eu de mândria păreri de sine .
    Mai comentam pe aici ..
    Weekend plăcut

  35. Cand am zis ca nu e bine ca ortodox sa duci flori la Maica Domnului ma refeream mai sus, la reprezentarile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu din Bisericile catolice. Si in cazul asta, evlavia fata de Maica Domnului este fireasca, dar ideea este ca, din moment ce nu ne inchinam in acele biserici, trebuie sa le calcam ca sa ajungem la Maica Domnului din acele biserici. Nu intru acum in problemele privind imaculata conceptie sau reprezentarea Maicii Domnului sub forma de statui ca sa nu ingreunez discutia. Un om de rand nu are de unde sa stie diferentele.

  36. @petru

    Nu mi sa aprobat întrebarea . E prima oară când nu mi se aproba un coment .

    Ce intrebare? Am aprobat toate comentariile pe care le-am vazut…

  37. Admin
    Nu știu cum de nu a ajuns . Eu eram sigur ca am dat la Trimite coment -99% . Nu știu ..

    Ileana
    Vorbind de catolici , am citit mai demult ca par Arsenie a pictat pe Anton la Biserica Draganescu . M-am bucurat . Mai târziu , aici pe CO ( altu nu am avut ca nu citesc alte site , Numa chilia ortodoxa ) am citit ca e o greșeală a părintelui . Omenește , greșim . Ma gândeam ca fiind catolic , nu a făcut bine ca la pictat . Am luat ca atare , da nu mi-am pus probl ca nu e sfant . Așa ca ma întreb acuma ca înainte sa pictezi ceva , iti faci un plan , aici pictez scena x , acolo sfântul y .. . Or Biserica aceea a fost pictată 18 ani dacă nu ma înșel . In 18 ani iti dai seama de multe .. Despre sfințenia părintelui nu mai vorbim . Era cu grija la cuvinte , ps Daniil Stoenescu a mărturisit cu câta grija își alegea cuvintele . Or nu înțeleg pictura cu Anton . Dacă știm ca is eretici , atunci ? De ce nu șterge Episcopia aceea pictura ? Oameni o iau uneori la extrem cu par Arsenie . In unele mărturii despre părinte , zicea ca pictează așa cum ia văzut pe unii ( Iisus , Maica , sf Vasile – sper sa nu greșesc ) . Astea nu le înțeleg . Acuma mi-am pus aceste probleme , după discuțiile de aici . Lămurit ca trebe sa vb cu duhovnicul relația cu catolicii , sa fiu mai informat .

  38. @ admin
    Poate nu ar fi lipsit de interes de facut un studiu despre situatia ortdoxiei de azi din Transilvania si Banat, Ca vad ca cei de acolo au niste probleme (reale, ma gandesc) foarte particulare. Cred ca un teolog bine ”asezat” care cunoaste situatia din teren ar lamuri multe in aceasta privinta.

  39. @Petru

    Si eu am avut probleme cu trimisul comentariilor in trecut., ba chiar ajungeam pe un site cuvantul-ortodox.net si ma chinuiam si, uneori, le scriam email la admini ca sa verific ce se intampla. Deci se poate sa fi fost ceva “accidental” si in cazul tau, dar nu din partea adminilor. Aici suntem ca o obste, si e pacat daca cineva se simte ostracizat. Noi trebuie sa ne sprijinim unii pe altii si sa stii ca eu am gasit acest sprijin din partea adminilor. Mie imi pare rau de Doroteea care a cedat unei ispite si ne-a parasit, desi parea foarte barbatoasa. Nu are rost sa ne abandonam unii pe altii, ci sa vedem cum putem sa ajungem la o intelegere. Sunt vremuri grele in care si un gand bun si sincer din partea altuia poate opri lucrarea vrajmasului, daramite o rugaciune. Probabil n-ai fost inca invidiat, barfit sau urat de prieteni mai rau decat de dusmani si ti-a cazut ceva greu greu. Diavolul mereu incearca sa ne dezbine, dar noi trebuie sa tinem piept. Si eu am dialogat in contradictoriu cu Romil pe alte subiecte, dar nu m-am suparat. Poate pentru ca nu erau despre substanta sufletului meu. De multe ori noi singuri ne izolam pentru ca ascultam de gandurile de-a stanga. Pe de alta parte, nu-ti pune nadejdea in (niciun) om, ci doar in Dumnezeu. Ai mila de noi si nu ne parasi. Daca invatam sa facem fata la ceva mai mic, exersam pentru a tine piept unei dezbinari la nivel mai mare. Sa zicem national. Poate ca noi nu mai stim sa ne ascultam unii pe altii, dar dupa atatia ani de dezintegrare nationala poate am putea pune un nou inceput. Eu gandesc pozitiv si nu m-ar mira chiar o intoarcere a papei la Ortodoxie, pentru ca mereu am mers pe principiul ca la Dumnezeu toate sunt cu putinta. Sunt insa constienta ca ar trebui pentru asta sa se alinieze cam multe lucruri. Cine si-ar fi inchipuit insa demisia papei Ratzinger acum 30 de ani? Nimeni. Tocmai de aceea, daca noi ne bucuram de aerul ortodox al tarii in rand cu ceilalti crestini neortodocsi, de ce sa nu vina si pastorul lor sa-i viziteze si cu ocazia asta sa ia o gura de oxigen? Asa gandesc eu. Noi practic nu cunoastem viitorul si, mai ales dupa ce am ingurgitat de la “ortodocsi” o gramada de tampenii sectare despre izolare si fuga in munti, eu prefer sa il pictez roz. Insa, daca el se va dovedi intunecat pentru noi din cauza pacatelor noastre, atunci sa luam aminte la avertismentele Sfintei Scripturi si a Sfintilor Parinti si sa ne punem in ordine.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare