Later Edit: Ce vor face comunitatile românești?/ „SINODUL UNIFICARII” din Ucraina si-a ales primatul: Mitropolitul Epifanie, vicar al „Patriarhului” Filaret/ Patriarhul Kirill denunta „INCEPUTUL UNOR PERSECUTII MASIVE” la adresa clericilor subordonati Moscovei/ Mitr. Kallistos Ware nu e de acord cu Patriarhul Bartolomeu in cazul Ucrainei

15-12-2018 2 minute Sublinieri

Sursa foto: Agenția UNIAN

LATER EDIT:

[…] CUM VOR PROCEDA ROMÂNII ORTODOCȘI DIN UCRAINA?

În situația în care apele se vor separa în Ortodoxia din Ucraina conform criteriului etnic, autoritățile practic consimt anticipat ca și cele 127 de biserici ortodoxe românești din Ucraina (care acum apartin jurisdictional BOU – subordonata Patriarhiei Moscovei – n.n.) să revină la sânul Bisericii Ortodoxe Române mame (Patriarhia Română), de care au ținut până la ocupația sovietică. Acum mingea este în terenul comunității românești din nordul Bucovinei.

De precizat că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nu a recunoscut niciodată desființarea Mitropoliei Bucovinei, cu sediul la Cernăuți, fapt consemnat în Comunicatul Cancelariei Sfântului Sinod al BOR din 9 aprilie 1992.

De asemenea, este necesar să reținem că Episcopia Basarabiei de Sud (fostă a Cetății Albe – Ismail), cu reședința actuală în municipiul Cahul, are drept de jurisdicție în partea basarabeană a euroregiunii româno-moldo-ucraineană Dunărea de Jos, iar Episcopia de Bălți (fostă a Hotinului), cu reședința în municipiul Bălți, are drept de jurisdicție în nordul istoric al Basarabiei, peste comunitățile care solicită benevol revenirea la sânul Mitropoliei Basarabiei, respectiv, al Patriarhiei Române.

„Sinodul Unificarii”, adunarea ex-schismaticilor din Ucraina reabilitati de Sinodul Patriarhiei Ecumenice, l-a ales astazi, 15 decembrie, drept primat al noii structuri ecleziastice pe Mitropolitul Epifanie, fost „vicar” al „patriarhului” Kievului, Filaret Denisenko. Epifanie este, totodata, rector si profesor al Academiei Teologice din Kiev (aici poate fi urmarit un video cu discursul primatului).

Presedintele Ucrainei, Porosenko, a fost cel care, in cadrul evenimentului, a anuntat crearea „bisericii ortodoxe ucrainene autocefale”, si l-a prezentat pe noul primat drept „mitropolit al Kievului a intregii Ucraine”. In plus, Porosenko a afirmat ca aceasta zi este una a „independentei finale fata de Rusia”. „Este o biserica ce nu se va mai ruga pentru armata rusa si pentru cei care ucid ucrainieni”, a zis seful de stat.

Pare ca la Sinod s-a votat deschis (la vedere) si in prezenta lui Porosenko (LATER EDIT: potrivit altor surse, votul a fost secret si a avut loc in doua tururi). 

Potrivit unui draft al statutului noii structuri ecleziastice, noua biserica autocefala ucraineana va fi condusa de un mitropolit (deci nu de un patriarh), ce va fi ales de un sinod local ce va fi compus din 12 episcopi, care se vor schimba periodic. Sfantul si Marele Mir va fi primit de noua mitropolie de la Constantinopol (un semn simbolic, dar important, de subordonare fata de Patriarhia Ecumenica).

La „Sinodul Unificarii” au participat si doi episcopi din Biserica Ortodoxa Ucraineana subordonata Patriarhiei Moscovei (BOU-PM), mitr. Simeon de Vinita si Alexandr Dabkino. 

În urmă cu o zi, Patriarhul Kirill a denunțat persecutiile la care sunt supusi clericii Bisericii Ortodoxe din Ucraina (PM), într-o scrisoare trimisă Papei, ONU și mai multor lideri ai marilor puteri:

“Ingerinţa unor responsabili ai statului ucrainean în afacerile bisericii a luat caracterul unor presiuni brutale asupra episcopilor şi clerului”, a subliniat patriarhul, denunţând “începutul unor persecuţii masive”. El a mai apus că presiunile asupra episcopilor rămaşi fideli Moscovei s-au intensificat din cauza refuzului lor de a participa la conciliu.

Poliţia ucraineană a lansat în ultimele săptămâni percheziţii în mai multe biserici ale Patriarhiei Moscovei. Preoţii “sunt convocaţi pentru ‘discuţii’ şi interogatorii de către serviciile de securitate ucrainene, sunt reţinuţi sub diferite pretexte (…) şi sunt supuşi unor percheziţii umilitoare”, a precizat patriarhia rusă. Patriarhul Kirill a acuzat de asemenea preşedinţia ucraineană de “încercarea de a folosi biserica în scopuri politice şi electorale”.

Drept reacție față de „Sinodul Unificării”, episcopul Daniil de Vidin, al Bisericii Bulgariei, a afirmat că adunarea a fost ne-canonică.

Interesant este faptul că Mitropolitul Kallistos Ware, care aparține Patriarhiei Ecumenice, a declarat, recent, că nu e de acord cu deciziile „unilaterale” ale Patriarhului Bartolomeu în cazul Bisericii Ucrainei, considerând că aceasta face parte din Biserica Rusiei. 

Alegerea unui nou primat al unei noi Biserici autocefale in Ucraina, potrivit deciziei (unilaterale) a Patriarhiei Ecumenice, ar presupune ca acesta sa fie pomenit în viitor de catre ceilalti Întaistatatori ai Bisericilor Ortodoxe surori. Pomenirea sau ne-pomenirea primatului ucrainian de catre ceilalti Patriarhi si Mitropoliti primati va functiona, asadar, ca un criteriu factual al recunoasterii 9sau al nerecunoasterii) noii Biserici din Ucraina si a stabilirii de legaturi canonice cu aceasta. Probabil începând din 6 ianuarie anul viitor, când va fi acordat solemn tomosul de autocefalie.

“SINODUL REUNIFICARII” din Ucraina a fost stabilit pentru 15 decembrie. PF Bartolomeu i-a transmis IPS Onufrie ca nu-si va mai putea pastra TITULATURA IERARHICA/ Porosenko va participa la Sinod. IPS Emanuel al Frantei va conduce sedinta/ “PATRIARHUL” FILARET are OBIECTII fata de regulile Sinodului stabilite de Patriarhia Ecumenica

Politia si Securitatea Ucrainei au PERCHEZITIONAT biserici ortodoxe afiliate Patriarhiei Moscovei si resedinta Staretului LAVREI PECERSKA

Acord intre Patriarhul Bartolomeu si Porosenko. Presedintele Ucrainei: REPREZENTANTII PATRIARHIEI MOSCOVEI SA PLECE DIN TARA!/ Interviu halucinant al unui ierarh ecumenic: Constantinopol NU a recunoscut Patriarhia Kievului; Biserica Patriarhiei Moscovei nu mai exista in Ucraina! Pe de alta parte, ierarhul constantinopolitan sustine SLUJIREA IN LIMBA ROMÂNĂ/ IPS Nicolae al Mesaghiei: „Prima întrebare este: e oare atât de necesară autocefalia din punct de vedere duhovnicesc?”

Sinodul Bisericii Serbiei NU RECUNOASTE reabilitarea canonica a liderilor schismatici din UCRAINA de catre Patriarhia Constantinopolului

SINODUL BOR s-a pronuntat prudent si conciliant pe tema AUTOCEFALIEI UCRAINEI. “Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei să ajungă împreună la o soluție, păstrându-se unitatea de credință și libertatea administrativ-pastorală”

Acord intre Patriarhul Bartolomeu si Porosenko. Presedintele Ucrainei: REPREZENTANTII PATRIARHIEI MOSCOVEI SA PLECE DIN TARA!/ Interviu halucinant al unui ierarh ecumenic: Constantinopol NU a recunoscut Patriarhia Kievului; Biserica Patriarhiei Moscovei nu mai exista in Ucraina! Pe de alta parte, ierarhul constantinopolitan sustine SLUJIREA IN LIMBA ROMÂNĂ/ IPS Nicolae al Mesaghiei: „Prima întrebare este: e oare atât de necesară autocefalia din punct de vedere duhovnicesc?”

AUTOCEFALIA UCRAINEI – TACIUNELE FIERBINTE CARE RISCA SA INCENDIEZE INTREAGA ORTODOXIE. Decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe a Rusiei – TEXT INTEGRAL/ Analize si comentarii despre implicatiile conflictului dintre Patriarhia Constantinopolelui si Patriarhia Moscovei

Patriarhia Moscovei intrerupe TOTAL, inclusiv la nivel de mireni, COMUNIUNEA EUHARISTICA cu Patriarhia Constantinopolului. Reactia Parintelui Savatie Bastovoi


Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi rusi, Patriarhul ecumenic Bartolomeu, Patriarhul Kirill, Transcrieri-Redactari, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “Later Edit: Ce vor face comunitatile românești?/ „SINODUL UNIFICARII” din Ucraina si-a ales primatul: Mitropolitul Epifanie, vicar al „Patriarhului” Filaret/ Patriarhul Kirill denunta „INCEPUTUL UNOR PERSECUTII MASIVE” la adresa clericilor subordonati Moscovei/ Mitr. Kallistos Ware nu e de acord cu Patriarhul Bartolomeu in cazul Ucrainei

 1. Am o nedumerire: din cate stiu, Academia Teologica din Kiev functioneaza pe teritoriul Lavrei Pecerska, subordonata mitropolitului Onufrie si Bisericii Ortodoxe Ruse. Cum putea fi rector al Academiei tocmai Mitropolitul Epifanie, fost „vicar” al „patriarhului” Kievului, Filaret Denisenko?

 2. @Cristian

  Sigur e vorba de doua institutii diferite.

 3. @Cristan
  Am citit indeva ca Pacerska este impartita in tre trei institutii: statul Ucrainian (partea cu opere de arta – vreun muzeu, manastirea care tine de BORusa, si ceva ce le apartine schismaticilor ). Cam asa ceva, trei entitati dar nu sunt 100% ca am numit toti proprietarii exact.

 4. Wikipedia:
  Since 1990s, there are three educational establishments in Ukraine that claim to be successors to the Kiev Mohyla Academy. The Ukrainian branch of the Russian Orthodox Church operates the Kiev Theological Academy in the Kiev Pechersk Lavra. The Ukrainian Orthodox Church of the Kyivan Patriarchate has the Kiev Orthodox Theological Academy in the Golden-Domed Monastery in Kiev. The National University of Kyiv-Mohyla Academy is a secular educational institution. in Ukraine.
  Deci sunt instituții diferite!

 5. Rusia va acorda cetăţenie în regim de urgenţă pentru „conaţionalii care locuiesc în ţări cu o situaţie social-politică şi economică complicată, unde au loc conflicte militare sau are loc schimbarea regimului politic”.
  http://epochtimes-romania.com/news/rusia-va-acorda-cetatenie-in-regim-de-urgenta-conationalilor-din-ucraina-transnistria-moldova-si-tarile-baltice—282252
  Dupa care vor ataca Ucraina pentru a-si apara conationalii de acolo.

 6. Da, acum este momentul, ca BOR să solicite revenirea la canonicitate în părțile românești ale Ucrainei. Ce bine ar fi fost, dacă situația politică din România ar fi fost măcar normală!!! Cu ce ușurință ar fi revenit episcopiile din Basarabia și Bucovina ocupate de Ucraina la BOR!!! Cu siguranță patriarhul Daniel ar fi putut pune presiune pe patriarhul ecumenic Bartolomeu în acest sens!

 7. Ce bine ar fi fost daca toate episcopiile ar fi apartinut “teritoriului” canonic al lui Hristos.

 8. Pingback: Parlamentul Ucrainei obliga Biserica Ortodoxa subordonata Patriarhiei Moscovei sa-si schimbe numele/ PF Kirill: scrisoare adresata primatilor ortodocsi. „Este cert ca SCENARIUL UCRAINEAN poate fi repetat in oricare alta biserica locala”
 9. Pingback: Sinodul BOR nu recunoaste autocefalii Ucrainei. Se cere garantarea drepturilor lingvistice ale românilor ortodocști din Ucraina, Vicariat românesc și clarificarea statutului clericilor necanonici din Occident
 10. Pingback: Patriarhii Bisericilor Ortodoxe din Ierusalim, Alexandria, Antiohia si Cipru s-au intalnit pentru a discuta PROBLEME ECLEZIASTICE ale ortodoxiei. Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului va MEDIA intre Moscova si Fanar pe tema AUTOCEFALIEI UCRAINEI/ IPS Kallis
 11. Pingback: ZELENSKI, actor de comedie, castiga zdrobitor alegerile in UCRAINA in fata lui Porosenko/ "UKRAINIAN COLLUSION" la orizont?
 12. Pingback: Biserica Greciei decide RECUNOAȘTEREA AUTOCEFALIEI noii structuri ecleziastice din Ucraina
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare