“Patriarhul onorific” Filaret convoaca “Sinodul Patriarhiei” Kievului escaladand conflictul cu Mitropolitul Epifanie al BOaU/ Primatul Bisericii Greciei, Ieronim, a conslujit cu Epifanie, primatul noii structuri ecleziastice din Ucraina

13-06-2019 1 minut Sublinieri

“Patriarhul onorific” Filaret a dat o serie de declaratii care escaladeaza conflictul intern izbucnit in interiorul noii structuri ecleziastice ucrainene. Astfel, Filaret a anuntat ca intentioneaza sa organizeze un “Sinod local” al “Patriarhiei Kievului”, structura schismatica ce ar fi trebuit sa se dizolve in Biserica Ortodoxa Autocefala a Ucrainei, creatia Patriarhiei Ecumenice condusa de Mitropolitul Epifanie si inca nerecunoscuta de celelalte biserici ortodoxe canonice.

“Convocam un sinod local la care nu vom aproba decizia luata de Sinod pe 15 decembrie 2018 (aprobarea Tomosului autocefaliei octroiat de Patriarhia Ecumenica – n.n.). Astfel, nu va fi obligatoriu pentru noi. Prin acest act aratam ca Patriarhia Kievului a existat, exista si va exista. Sinodul va avea loc pe 20 iunie”, a declarat Filaret conform sursei citate.

“Pe 15 decembrie nu a existat un sinod al Patriarhiei Kievului, ci o colectie de semnaturi pentru rezolutia sinodului local. Vom repudia aceasta rezolutie si aceasta va fi invalida pentru noi”, a mai adaugat Filaret, care considera ca aceasta actiune va permite “prezervarea Patriarhatului Kievean. Desi va fi mic, va creste ca o biserica mare.”

In replica la aceste declaratii, pe siteul BOaU a aparut un video in care Filaret apare punandu-si semnatura pe un act prin care Patriarhatul Kievean se autodesfiinta. Cu toate acestea, “patriarhul onorific” contesta in continuare decizia si merge mai departe in intentia sa de a convoca un sinod al “patriarhiei Kievului”. Presa speculeaza ca la acest sinod convocat de Filaret ar putea participa doi episcopi din fosta structura schismatica. Dupa 27 iunie, parohiile kievene de sub subordinea lui Filaret vor avea permisiunea sa treaca in subordinea Mitropolitului Epifanie, lucru ce va duce la scaderea influentei “patriarhului”.

Filaret a explicat de ce nu ar fi acceptat acordarea autocefaliei: “Noi nu acceptăm acest Tomos pentru că noi nu cunoşteam conţinutul Tomosului acordat. Dacă i-am fi cunoscut conţinutul, nu am fi votat la 15 decembrie pentru autocefalie. Noi nu avem nevoie să trecem dintr-o subordonare la alta“. Totodată, el a declarat că poziţia sa are ca temei  dorinţa de a sluji Ucrainei: “Patriarhia de la Moscova urmăreşte interesele Moscovei, Biserica Ortodoxă a Ucrainei le slujeşte grecilor. Cine va sluji Ucrainei?”

“Patriarhul onorific” a mai declarat ca fostul presedinte al Ucrainei, Petro Porosenko, cel care a initiat procesul obtinerii autocefaliei de structuri schismatice, a promis lui Filaret ca el va fi cel care va conduce noua biserica, asa cum a condus anterior, mitropolitul Epifaniei avand doar rolul de a reprezenta noua structura in exterior. Filaret l-a mai acuzat pe Epifanie ca vrea sa desfiinteze Patriarhia Kievului si sa-i ia banii. 

In ceea ce il priveste, Mitropolitul Epifanie s-a aflat zilele trecute la Istanbul, Fanar, unde a participat la sarbatorirea Patriarhului Bartolomeu cu ocazia zilei acestuia. Cu acest prilej, Epifanie a conslujit vecernia cu primatul Bisericii Greciei, Ieronim, aflat si el la Fanar. Este prima oara cand primatul noii structuri ecleziastice din Ucraina se afla intr-o astfel de ipostaza, alaturi de un primat canonic, lucru ce echivaleaza cu o recunoastere de facto a BOaU de catre greci. 

Intr-o incercare de a raspunde pozitiv Patriarhiei Romane, care a avansat o serie de conditii inainte de a lua o decizie finala cu privire la relatiile cu noua structura ecleziastica din Kiev, Epifanie a promis ca în Bucovina va fi creat un Vicariat pentru parohiile de limbă română care doresc să tracă la BOaU. 


Categorii

1. DIVERSE, Arhiepiscopul Ieronim al Atenei, Patriarhul ecumenic Bartolomeu, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la ““Patriarhul onorific” Filaret convoaca “Sinodul Patriarhiei” Kievului escaladand conflictul cu Mitropolitul Epifanie al BOaU/ Primatul Bisericii Greciei, Ieronim, a conslujit cu Epifanie, primatul noii structuri ecleziastice din Ucraina

  1. http://orthochristian.com/121824.html

    Ce presiuni sunt la nivel inalt, incat sa nu vezi tu, Ips Ieronim, ce se intampla. Mai rau e ca si Ips Ieroteos are aceleasi ganduri.

  2. Pingback: NOUA SCHISMA in Ucraina. „PATRIARHUL” FILARET a reactivat structura schismatica a „Patriarhiei” Kievului, dupa care ii sunt retrase „drepturile canonice” de catre noua structură autocefala infiintata de FANAR
  3. Pingback: Biserica Greciei decide RECUNOAȘTEREA AUTOCEFALIEI noii structuri ecleziastice din Ucraina
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare