PLANUL ANTI-VILNIUS. Cum se infrunta RUSIA cu EUROPA pe micul trup al Republicii Moldova

8-07-2013 6 minute Sublinieri

ue-russia

 sursa imagine: the economist

La Chişinău se vorbeşte tot mai des în ultima vreme despre un scenariu provocator al Kremlinului numit de publicişti „planul anti-Vilnius”.

În luna noiembrie, la summit-ul Parteneriatului Estic al UE, la Vilnius, urmează a fi semnate Acordul de asociere, Acordul de liber schimb şi, posibil, Acordul de liberalizare a regimului de vize între Moldova şi UE. Rusia încearcă să zădărnicească acest proces şi a reactivat mai multe pârghii de presiune asupra autorităţilor de la Chişinău, iar moldovenii sunt „bombardaţi” mediatic de la Moscova cu ştiri despre posibilele avantaje de care s-ar bucura Moldova dacă ar adera la Uniunea Euroasiatică.

Putin se simte ameninţat

Potrivit analistului politic moldovean, Petru Bogatu, „în cazul în care Chişinăul şi Kievul se integrează la toamnă sau la începutul anului viitor în familia europeană şi obţin un regim liberalizat de vize, lucrurile s-ar complica ameninţător pentru liderul de la Kremlin. Un eventual succes al summit-ului de la Vilnius se va constitui într-un adevărat dezastru politic şi într-o catastrofală pierdere de imagine pentru preşedintele Rusiei, fapt pe care se vede obligat să-l contrabalanseze de pe acum. Tocmai de aceea, Moscova, de la un timp încoace, a întors macazul şi mimează dorinţa unei reconcilieri istorice cu Bucureştiul. Nitam-nisam, România a fost vizitată recent de secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev”, a remarcat Bogatu. În opinia sa, „singura carte pe care Kremlinul o poate juca în raport cu România, dar şi cu Parteneriatul Estic este problema transnistreană. Nu degeaba, în urma vizitei generalului Patruşev la Bucureşti, în mass-media se induce ideea că Republica Moldova ar urma să renunţe la regiunea separatistă în schimbul păcii în ţară şi al unei integrări confortabile în Uniunea Europeană”. Apropo: a doua zi după negocierile purtate de generalul Patruşev la Bucureşti, România a fost vizitată de John Brennan, directorul CIA, iar după întrevederile cu Băsescu şi Ponta, americanul a plecat la Moscova. Din aceste coincidenţe s-a născut ipoteza că în triunghiul convenţional România (UE) – Rusia – SUA ceva se coace „şi nu-i exclus să se încerce o ajustare a unor soluţii inedite şi reciproc avantajoase în privinţa zonei secesioniste din estul Republicii Moldova”, menţionează Petru Bogatu.

Băsescu – la Chişinău, Corlăţean – la Moscova

Nu întâmplătoare a fost şi declaraţia de joi a preşedintelui României, Traian Băsescu. În contextul vizitei pe care ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, urmează să o facă la Moscova, Băsescu a declarat: „nu sunt un politician cu încredere în Moscova, cum nici Moscova nu are încredere în mine”. În timp ce Corlăţean se duce la Moscova, Traian Băsescu are programată, pentru 17 iulie, o nouă vizită oficială la Chişinău.

Pentru a complica atmosfera şi a diviza şi mai mult societatea moldovenească, politicienii pro-ruşi de la Chişinău s-au năpustit vulgar asupra preşedintelui României. Joi, în Parlament, liderul comunist Vladimir Voronin a proferat acuzaţii şi l-a ofensat pe Traian Băsescu, utilizând un limbaj murdar şi grosolan. Comunistul a spus că Băsescu nu are ce căuta în Republica Moldova şi că această vizită va agita autorităţile separatiste de la Tiraspol.

Triumviratul Rogozin-Şevciuk-Voronin

Potrivit analiştilor politici, Voronin lucrează în echipă cu şeful grupării separatiste de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, şi cu vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, ultimul fiind perceput ca autor din umbră al celor mai cumplite diversiuni ruseşti din ultimul timp împotriva Republicii Moldova, iar scenariul implementat de cei trei s-ar numi „planul anti-Vilnus”.

Analiştii politici urmăresc cu maximă atenţie şi actuala vizită a viceministrului rus de Externe, Grigori Karasin. Joi, diplomatul rus s-a întâlnit la Chişinău cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman, şi cu vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov. Oficial se ştie că s-a discutat despre iniţiativa Chişinăului de a instala şase puncte de control migraţional la aşa-numitul hotar administrativ dintre Moldova şi Transnistria (cerinţă a UE pentru liberalizarea regimului de vize). Nu se ştie în ce tonalitate s-a discutat, dar se cunoaşte că Rusia este împotriva aplicării acestei măsuri de către Chişinău. Vineri, Grigori Karasin are programate întrevederi cu liderul transnistrean Evgheni Şevciuk şi cu alţi exponenţi ai grupării separatiste.

Uniunea Euroasiatică – „o ofertă moartă”

Paralel cu exercitarea presiunilor diplomatice, Rusia a pornit un atac mediatic foarte bine orientat şi orchestrat în Republica Moldova, iar în corul instituţiilor de presă angrenate „cântă” nu doar posturile ruseşti de televiziune retransmise pe teritoriul Republicii Moldova, ci şi posturile locale. De câteva săptămâni, acestea întreţin artificial o campanie în care se prezintă presupusele avantaje economice şi sociale de care s-ar bucura Moldova dacă ar face parte din Uniunea Euroasitică. Materialele TV sunt făcute în aşa fel încât să descurajeze opţiunea proeuropeană a moldovenilor, UE fiind asemănată cu „raiul homosexualilor”.

În opinia experţilor, Moscova încearcă să copleşească moldovenii cu „o ofertă moartă”, deoarece aderarea la Uniunea Euroasiatică nu este agreată masiv nici măcar de populaţia din regiunea transnistreană, nemaivorbind de cea de pe malul drept al Nistrului. Un sondaj efectuat recent în regiunea separatistă a arătat că opţiunea euroasiatică este mai apropiată de populaţia din Transnistria, dar că cei de acolo îşi doresc să sărbătorească şi Ziua Europei.

Tiraspolul bate în retragere: nici nu a avut de gând să pornească război pentru Varniţa şi celelalte localităţi aflate sub jurisdicţia Chişinăului. Statu quoul va fi respectat, promite doamna Ştanski, cea care mai înainte spunea că „demarcarea frontierei” va fi asigurată de forţele transnistrene. Acum în ce va consta „demarcarea”? În instalarea de stâlpi şi sârmă ghimpată pe malul Nistrului şi stabilirea zonei de frontieră? La lăţimea regiunii transnistrene, toate localităţile pot nimeri în zonă de frontieră, pe partea estică sau vestică.

Fireşte, acest tam-tam cu „frontiera de stat a Transnistriei” a avut un scop oarecare. Moscova ne-a încercat de minte. Desprinderea regiunii transnistrene de RM nu intră în planurile ei, cel puţin nu la această etapă. Şi nu numai de aceea că încă e puternic printre liderii ruşi sentimentul revanşard, dorinţa de a restabili URSS, iar recunoaşterea regiunii separatiste ar însemna renunţarea la RM. Desprinsă de malul drept, rolul Transnistriei de ancoră legată de picioarele RM, de coadă, pe care, ţinând-o strâns în mâini, s-o manipuleze pentru a limita mişcările Chişinăului, se încheie. Altfel cine împiedica Moscova să recunoască Transnistria după ce UE a recunoscut independenţa Kosovo, odată cu recunoaşterea Abhaziei şi Osetiei de Sud? Cei care îşi fac iluzii că Moscova ne iubeşte mai mult decât pe georgieni, nu iau în calcul că lipsa unui hotar comun dintre RM şi Rusia complică mult lucrurile. Ca enclavă nerecunoscută, soarta Transnistriei ar fi alta, mult mai grea, decât a Kaliningradului. Rusia ar trebui să sape un tunel sub Ucraina ca să asigure supravieţuirea unei enclave pe Nistru. Ceea ce nu îi surâde.

De aceea, mai curând Moscova îşi doreşte federalizarea RM cu drept de veto pentru Tiraspol asupra politicii interne şi externe a Chişinăului. Când Dodon spune că vom pierde Transnistria, dacă nu federalizăm RM, el face, conştient sau inconştient, jocul Moscovei. Kremlinul, s-a văzut (planurile lui Primakov, Kozak), nu doreşte o federalizare după model rusesc, de tipul celei din Federaţia Rusă, care în realitate este un stat unitar. Conflictul era demult rezolvat dacă se accepta pentru Transnistria o autonomie largă, după modelul Crimeii, de exemplu. Dar Moscova nu urmăreşte găsirea unei soluţii în sine, ci numai a unei soluţii care să asigure rămânerea RM în sfera ei de influenţă.

Nici varianta opusă, recunoaşterea independenţei Transnistriei de către Chişinău şi stabilirea hotarului pe Nistru nu e mai simplă. Oricât de atractivă ar părea ideea cedării Transnistriei, de dragul reunirii cu România, lansată, printre primii, de Grigore Vieru, reformulată de Dan Dungaciu ca „teritorii contra UE”, lucrul acesta nu convine nu numai Rusiei, dar nici UE şi nici Ucrainei. Chiar dacă am decide, prin absurd, printr-un vot unanim în Parlament, să cedăm satele moldoveneşti de peste Nistru, Tighina şi Varniţa de pe partea dreaptă a Nistrului, şi să securizăm frontiera după standardele UE, Bruxelles-ul ar spune nu, atâta timp cât teritoriul transnistrean este controlat de Moscova. Căci recunoaşterea de către RM ar atrage recunoaşterea internaţională şi ar da mână liberă separatiştilor să ceară imediat intrarea în componenţa Federaţiei Ruse. Atunci rachetele ruseşti pe Nistru ar deveni o realitate. Cred că nu numai Bruxellesul, nici Bucureştiul nu îşi doreşte aceasta.

Soluţia Kosovo este ca un măr frumos, dar putred pe dinăuntru, căci atrage după sine mari complicaţii de ordin extern, dar şi, poate mai mari, – de ordin intern. Posibil, UE să o accepte primul, dacă Tiraspolul îşi va schimba „orientarea” geopolitică, va deveni mai receptiv la ceea ce spune Kievul, nu Moscova. Până acolo însă mai este. Dar care forţă politică, care lider va risca să renunţe la satele de peste Nistru, care au luptat să rămână sub jurisdicţia Chişinăului, la Varniţa, la Tighina care ne aparţin de drept…? Majoritatea cetăţenilor moldoveni vor prefera statu quoul, întrebându-se dacă merită UE (sau România, după caz), acest sacrificiu.

Aşa cum se văd lucrurile acum, „soluţia Cipru” este cea optimă, chiar dacă ni se spune, când deschis, când aluziv, că un al doilea Cipru nu este admisibil pentru UE. Tactica paşilor mici, prudenţi, integrarea în UE, securizarea frontierei estice, după cum o cere Bruxellesul, fără a se renunţa la teritoriul transnistrean, sporirea atractivităţii RM pentru populaţia transnistreană pare singura cale viabilă la această etapă. Ne va lua timp, e adevărat, dar istoria nu se face repede, decât prin războaie. Astăzi putem spune, cel puţin, că ne aflăm pe drumul cel bun. Singurul risc e că, la un moment dat, dacă UE nu ne va deschide uşa, „procesul” poate deveni un scop în sine…

În agitaţia şi tulburarea provocate de acţiunile lui Şevciuk, a trecut neluată în seamă de jurnalişti şi comentatori, dar şi de procuratură, o ameninţare a Episcopului Marchel la adresa preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Atribuindu-i, în mod nedrept, o atitudine negativă faţă de viitoarea vizită a Patriarhului Rusiei la Chişinău, înalta faţă bisericească s-a comportat ca un ataman căzăcesc de la Tiraspol, permiţându-şi să arunce cuvinte ofensatoare, dar şi să sperie cetăţenii RM cu acţiuni violente. „Dacă vom organiza biserica, vom mătura totul în calea noastră” – ameninţa Marchel. Mitropolia Moldovei nu s-a distanţat de această poziţie agresivă şi de acest mod de comportament nu tocmai civilizat al unuia dintre episcopii săi.

Nicolae Timofti a declarat că nu s-a pronunţat împotriva venirii patriarhului rus, ci, dimpotrivă, îl va întâlni cu plăcere la Chişinău. Prins cu minciuna, Episcopul Marchel n-a avut nicio reacţie, n-a spus nimic, nu şi-a cerut scuze de la preşedinte şi de la enoriaşii pe care i-a băgat în sperieţi. Şi Mitropolia Moldovei păstrează tăcerea. Un filosof grec spunea că oamenii sunt tulburaţi nu de lucruri, ci de felul cum le văd. Episcopul Marchel le vede, probabil, agresiv, violent, imperial. Necreştineşte.

*


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Rusia, Transnistria, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “PLANUL ANTI-VILNIUS. Cum se infrunta RUSIA cu EUROPA pe micul trup al Republicii Moldova

  1. http://adevarul.ro/international/europa/proiectul-basarabia-1_51dadc9fc7b855ff56185c2c/index.html

    Un şarpe uriaş căruia ȋncepe să i se regenereze partea din corp ce i-a fost tăiată – aşa arată astăzi Federaţia Rusă a lui Vladimir Putin. Şi cum se mai ȋntâmplă cu exemplarele de Anaconda aduse ȋn mijlocul civilizaţiei de către bogaţi excentrici, se furişează prin casele vecinilor, la plimbare sau ȋn căutare de hrană. Pe linia acestei comparaţii, putem spune că rolul bogatului excentric este asumat acum de Germania, mult prea dependentă de gazele ruseşti. Să nu uităm ȋnsă că „parteneriatele” germano-ruse sunt istorice şi de tristă amintire pentru popoarele de primprejur.

    Polonia a fost ȋmpărţită frăţeşte, ca şi o parte din teritoriul României, trupele naziste au pregătit trupele sovietice, metode similare de exterminare ȋn masă au fost folosite „cu succes” atât de oamenii lui Hitler, cât şi de cei ai lui Stalin. Sigur, ne place să credem că tragediile secolului XX nu se vor mai repeta, ȋnsă umanitatea a demonstrat că are memoria scurtă şi că nu ȋnvaţă din greşelile trecutului. Dincolo de spaimele noastre istorice, vedem o Uniune Europeană din ce ȋn ce mai şubredă şi o Rusie cu un discurs din ce ȋn ce mai agresiv. Americanii stau ȋn banca lor pentru că şi aşa nu-şi văd capul din pricina problemelor economice, iar China ȋşi forţează motoarele pentru a ajunge lider mondial. Ȋn acest tablou, ţara noastră apare ca o siluetă ȋntr-un poligon de tragere. Vreţi să vă uniţi cu Basarabia? Veniţi ȋn Comunitatea Economică Euro-Asiatică! Cu o adunătură de oportunişti şi „biznizmeni” ȋn funcţii-cheie ale statului, cu o justiţie care inspiră neȋncredere şi cu o economie firavă, România te duce cu gândul la un copil autist, pierdut ȋntr-o gară aglomerată. N-are niciun proiect naţional, se pierde ȋn contemplarea propriilor neputinţe sociale şi se amăgeşte că este la adăpost de orice intemperii prin statutul de membru al Uniunii Europene şi al NATO. Ȋntre timp, Moscova adulmecă hemoragia de putere a Europei şi face României „o propunere indecentă”.

    Vreţi să vă uniţi cu Basarabia? Veniţi ȋn Comunitatea Economică Euro-Asiatică! Cu alte cuvinte, dacă nu sunteţi ȋn stare să vă identificaţi proiectul naţional, vi-l arătăm noi. Practic, ruşii ȋntorc pe dos ideea reunirii celor două state româneşti ȋn cadrul Uniunii Europene. Concomitent, ei „se ocupă” riguros de situaţia politică de la Chişinău: dau bani ȋn stânga şi-n dreapta (Parlamentului), discreditează persoane publice, lansează diversiuni şi ȋl asmut pe bolşevicul cu profil porcin Vladimir Voronin ȋmpotriva preşedintelui României. Dar şi mai grav este că Moscova lucrează asiduu la crearea unui „popor moldovenesc”, cu o limbă şi o cultură proprii. La ȋnceputul anilor `90 mă umfla râsul la auzul unei asemenea bazaconii – „popor moldovenesc” –, ȋnsă anul acesta am văzut cu ochii mei, ȋn Occident, cum se consolidează această bazaconie. Să fie oare vina ruşilor că lucrurile au ajuns până aici? Nu, pentru că ei ȋşi promovează interesele imperialiste, aşa cum au făcut-o ȋntotdeauna. Ai noştri, ȋn schimb, sunt prea ocupaţi să-şi fure căciula pentru a mai vedea că li se umblă prin buzunare.

  2. Ziarul Adevarul,in curind minsterul Adevarului,si gata…au oamenii de unde sa-l afle,sfintii mai pe la coada,daca se poate sau deloc.

    Bine ar fi ca Moldova sa nu intre in UE,iar Romania sa iasa,spun aceasta din punct de vedere crestinesc,nu al burtii si a unor alte avantaje,libertate de miscare,hollywood,britney spears sau madonna ( daca mai cinta,nu stiu )

    Mai sint si tari scandinave,Elvetia,Islanda tocmai a renuntat la aderarea UE,tari care o duc f bine si nici datorii nu o au,se poate si asa.

  3. @shelrock:

    Te referi la editorialul lui Radulescu? Totusi acolo spune un lucru foarte corect. Poate vom reveni si noi cu ceva pe tema asta…

  4. Păi, dacă ne lăsăm conduşi de burtă şi nu de Dumnezeu…, aşteptăm mila de la U.E.

  5. @ Olga

    Bine ai scris,dar ai grija sa nu te auda ceata lui Pitigoi :

    https://www.youtube.com/watch?v=Z7RxWsV6pP0

    toti luptatori de soi,dai intr-unul tipa doi.

  6. Deci Rusia intretine o campanie artificiala in care arata pe ue ca fiind “raiul pederastilor”! Asa! Si unde-i artificialul aici ca eu nu-l vad? Iar finalul e de tot rasul: transnistrenii vor sa sarbatoreasca SI “ziua europei”! Cine poate sa creada asa ceva?! Nu stim noi cand e ziua europei dar o asteapta cu infrigurare transnistrenii 🙂 . Dar “dw” e pe acolo, cu “adevarul”…

    Cat despre jurnal.md, RM chiar vrea sa intre in ue?!? Ma refer la cetateni. Greu de inteles. Sau mai degraba au “ziaristii”lor cum ii avem si noi pe ai nostrii.

  7. @timisorean1:

    Pai raspunsul pe care-l dau filo-europenii moldoveni este ca “hai domle ca UE nu e numai cu homosexualii”. 🙂 Ceea ce e mai rau ca o confirmare.

    Deh, propaganda, propaganda si iar propaganda. Insa chestiunea cu cedarea Transnistriei (teritorii contra UE) sau mentinerea ei nu e propaganda, e … din meniu. Ca si faptul ca Rusia “lucreaza” de zor sa bage bete strambe unui parcurs “european” al RM.

    Cat priveste pe moldoveni si faptul ca sunt multi care sustin UE, eu nu as rade deloc de ei pentru asta. Exista un jurnalist, Pavel Paduraru, de la Timpul, din care am citat deseori si aici, pe site, si are si pozitie absolut verticala fata de UE fara sa fie naimitul rusilor, si filo-romaneasca fara sa fie stipendiat de Bucuresti, ci pentru ca asa este el. Nu am gasit un exemplu echivalent in mass-media romaneasca, din acest punct de vedere… Deci noi suntem mult mai de plans ca ei.

  8. “Este a doua oară în istoria noastră când Rusia foloseşte ortodoxia în scopuri imperiale, ca momeală geopolitică pentru credincioşi. Destui moldoveni, clerici în special, s-au lăsat ademeniţi prima dată. Trezirea a venit în 1812, când Moldova a pierdut teritoriul dintre Nistru şi Prut, numit ulterior Basarabia. Va funcţiona şi a doua oară aceeaşi momeală?

    Fructul oprit e mai dorit, acesta este încă un avantaj al UE, pe care nu-l ia în calcul Rusia. Fiindcă nu e rău fără bine, presiunea Moscovei sporeşte contrapresiunea Bruxelles-ului, se consolidează voinţa UE de a ne vedea în cadrul hotarelor sale. Astfel se explică intenţiile ei de a semna la toamnă acordul de asociere cu Kievul, în pofida nerespectării tuturor condiţiilor sale.

    Întrebarea e cât de răbdătoare va fi Rusia. Să nu ne facem iluzii: dacă propaganda se va dovedi ineficientă, va interveni armata, ne-a avertizat „filosoful” Aleksandr Dughin, un apropiat al Kremlinului, care ne-a vizitat recent ca să ne vorbească mai pe îndelete despre „valorile comune”.”

    (http://blog.jurnal.md/nicolae-negru/intre-ue-si-uea-diferenta-de-valori-care-e-diferenta/)

  9. Pingback: Vizita lui Corlatean la Moscova. Romania vs Rusia: RESETARE, REORIENTARE SAU … RAMANE CUM S-A STABILIT? - Recomandari
  10. Pingback: Lavrov chestioneaza Republica Moldova asupra apropierii de UE/ Mitropolitul Vladimir al Moldovei CONTESTAT: acuzat de COMPROMIS pe legea “egalitatii”/ Putin la tinerete ca la batranete: ARESTAND DIZIDENTI ANTI-SOVIETICI – FOTO - Recomand
  11. Pingback: Putinisme. Presedintele Rusiei despre EMBARGOUL pentru PRODUSELE MOLDOVENESTI, eventualitatea unei NOI CANDIDATURI in 2018, Berlusconi si homosexualismul si ARSENALUL CHIMIC al Siriei - Recomandari
  12. Pingback: INTRE STATUL-CLAN SI STATUL-CORPORATIE. Ucraina suspenda semnarea ACORDULUI DE ASOCIERE cu UE. Dan Dungaciu despre consecintele deciziei de la Kiev asupra Rep. Moldova/ UNIUNEA EUROPEANA vs CHINA si noua ”AXA” Bucuresti-Beijing - Recomandari
  13. Pingback: Putin recunoaste INDEPENDENTA CRIMEEI si pregateste ANEXAREA/ Transnistria cere Moscovei ANEXAREA/ Dan Dungaciu: NISTRU – NOUA LINIE DE RAZBOI [video] - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare