Implicarea preotilor in protestele impotriva RMGC (video)/ A sasea zi de PROTESTE in BUCURESTI/ Regizorul GASLAND cu parintele Vasile Laiu. Mesaj pentru protestatari: NU-I PERMITETI GUVERNULUI SA VA MANIPULEZE (video)/ Huiduirea jurnalistilor: O PROVOCARE?

7-09-2013 10 minute Sublinieri

Manifestanţii ieşiţi în această seară în Piaţa Mare a Sibiului, pentru a protesta la adresa exploataţiei miniere de la Roşia Montană, au avut parte de o surpriză de proporţii. La puţin timp după începerea protestului în Piaţă au ajuns doi preoţi însoţiţi de un alai de credincioşi şi un cântăreţ bisericesc.Preoţii au venit în mijlocul manifestanţilor nedumeriţi şi au început să cânte, împreună cu un cântăreţ acompaniat de chitară, ”Tu Ardeal, tu Ardeal, îţi suntem oşteni/Templu sfânt, templu sfânt, munţii Apuseni”, ”Treceţi batalioane române Carpaţii”, ”Deşteaptă-te române şi au spus Crezul şi Tatăl nostru. 

În faţa manifestanţilor nedumeriţi preoţii au spus că au venit să le sprijine demersul iar unul dintre ei a mărturisit că a luat parte şi la manifestaţiile din Bucureşti. Înainte de a mărşălui alături de protestatari, au împărţit icoane pe care i-au îndemnat pe oameni să le ţină ”la inimă”.

”Aici este o icoană a Maicii Domnului din biserica noastră, noi am venit cu tot sufletul pentru că aseară am fost întrebat fiind numai eu aici unde sunt credincioşii. Eu mi-am adus credincioşii mei şi am răspuns pentru mine, e o icoană din care Maica Domnului a lăcrimat şi spun pentru neam, am făcut foarte repede să vă dăm fiecăruia să o puneţi aşa la inimă. Nu ştim acum dacă sunt numai credincioşi ortodocşi, nu contează. E tricolorul nostru, este drapelul nostru sfânt, încercăm să îl punem nu doar în sentimentul şi-n acţiunea noastră mai presus de orice, pentru că cei ce întinează ţara şi neamul calcă şi pe cele trei culori aşa cum calcă peste munţi, peste provincii, şi dacă culoarea cea galbenă reprezintă aurul nostru, nu e mai puţin adevărat că acest sânge înseamnă trecutul nostru iar albastrul poate fi viitorul. Dumneavoastră reprezentaţi albastrul, viitorul acestui neam, eu mă bucur că poate fără a cunoaşte multe lucruri aţi avut idealul, mai sunt oameni cu ideal, aţi avut idealull de a ieşi în stradă aşa cum luni noaptea am stat şi eu în Piaţa Universităţii, ca cetăţean al Sibiului am ştiut că este acţiune şi m-am deplasat pentru a putea să fie între cei de acolo, pentru că am simţit că am nevoie, dar m-am bucurat că aici în Sibiu există inimi frumoase, vii, româneşti, care cred că trebuie să le dăm acestor copii un viitor şi o garanţie”, a spus părintele Cătălin Dumitrean, unul din preoţii prezenţi la protest.

“Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană”, se arată în comunicatul trimis de Guvernul României.  Interesant este că în “Cele 15 propuneri ale USL pentru guvernare”, la punctul 8, se află chiar “Respingerea proiectului Roşia Montană.

Aproximativ 1000 de persoane, în majoritate tineri, s-au adunat vineri seară, pentru a şasea zi la rând, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, pentru a protesta faţă de proiectul minier de la Roşia Montană.

UPDATE: Protestatarii au blocat circulaţia pe bulevardul Regina Elisabeta, blocând circulaţia pe ambele sensuri.

Potestatarii au ocolit cordoanele de jandarmi pe strada Biserica Enei şi pe bulevardul Nicolae Bălcescu, iar în jurul orei 23.30 au ajuns pe bulevardul Regina Elisabeta, la fel ca în serile anterioare.

Ei scandează “Uniţi, salvăm Roşia Montană!”, “Nu corporaţia face legislaţia” şi “Rezistenţă fără violenţă”. Apelul pentru un protest paşnic a fost făcut, la portavoce, şi de către unul dintre participanţi, care i-a îndemnat pe ceilalţi să se delimiteze de persoane care ar putea recurge la violenţă.

Protestatarii, în număr de câteva zeci iniţial, s-au adunat în zona fântânii de la Universitate, unde au fost înconjuraţi de cordoane de jandarmi. Ei şi-au înnoit pancartele cu mesaje printre care “Cianura omoară mai mulţi copii decât câinii” şi “Dacă vreţi să săpaţi, veniţi la metroul din Drumul Taberei”. Alte mesaje, ca “Un lac de cianuri şi metale grele cu suprafaţa cât Sibiul, sprijinit de un baraj de 185 m!” şi “I-ai ales pentru a-ţi apăra interesele. Nu te lăsa manipulat. Cianura nu e de interes naţional!”, au fost scrise pe bannere agăţate de un copac din zonă.

Un tânăr la portavoce a reamintit revendicările protestatarilor, respectiv retragerea proiectului de lege ce reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România şi introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul Unesco.

Tot el a anunţat că sâmbătă, de la ora 16.00, protestul va începe cu un marş al bicicliştilor, pe traseul Piaţa Alba Iulia-Universitate, urmând să continue la fântână, ca şi duminică, de la 17.30.

Protestele de la Bucureşti, alături de manifestări similare desfăşurate duminică în alte oraşe din ţară, au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.

La protestele de până acum, manifestanţii au blocat temporar, în mai multe seri, bulevardul Regina Elisabeta.

Exploatarea minieră ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de “exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

gasland-pr.laiu

Demonstraţiile în apărarea Roşiei Montane au prilejuit noi ieşiri ale lui Traian Băsescu şi ale lui Victor Ponta. Zicerile celor doi, de ani şi ani principala lor activitate într-o perioadă nefericită pentru ţară, mă lasă rece. N-am ce spune despre declaraţiile lor. Sunt identice cu precedentele şi arată totul despre autorii lor. Nimic în plus şi nimic în minus. Portretele de vorbe ale celor doi sunt de acum definitive. Adică bune de galeria nenorocului în România. Mai interesant mi se pare portretul publicului ieşit în stradă. Mi se pare o altă lume a demonstraţiilor. Una pe care n-am mai văzut-o de mult. Nici în vremea Pieţei Universităţii nu era aceeaşi, deşi oamenii care se strângeau atunci nu erau prea departe de cei pe care i-am văzut în cele două zile. Aceştia erau români între 25 şi 40-45 de ani, şcoliţi, cu expresii inteligente în priviri, oameni care nu arătau a muri de foame, dar nici nu gemeau sub greutatea bijuteriilor. Ei erau gata să îţi răspundă în engleză, în franceză sau în cine ştie ce limbă străină şi să dea gestului lor o dimensiune logică. Cu toţii, cei pe care i-am văzut în panoramările televiziunilor sau în trecerile mele pe lângă ei, arătau a români cu acces la un concept, la o idee, la un sentiment civic şi, mai presus de toate, capabili să citească politica până în adâncurile sale. Rar mi-a fost dat să văd un public de o asemenea calitate la o demonstraţie din România. De regulă, din 1990 şi până la cea de faţă, aveam parte de o lume amestecată, din toate straturile societăţii, de toate condiţiile şi vârstele, de la ţigănuşi rebeli la pensionari, de la oameni fără casă la activişti grosolani. De data aceasta, cauza Roşiei Montane a mobilizat un alt tip de lume. Cred că uriaşul aranjament şi marea corupţie din jurul aurului de la Roşia Montană au scos în stradă un segment aproape inactiv până acum. Este vorba de acea parte a populaţiei şcolite, tăcute, demne, aparţinând valorilor morale şi civice pe care se bazează România. Sau ar putea şi ar trebui să se bazeze. Oamenii pe care se poate construi solid, adică peren.

Refuzul acestui public de a da faţă cu televiziunile este încă un semn demn de toată atenţia. Nu numai pentru demonstranţi, ci şi petru cei care coordonează redacţiile de ziare, reviste, radiouri şi televiziuni. Duminică seara, o reporteriţă surescitată îşi exprima mirarea în legătură cu huiduielile cu care erau întâmpinaţi reporterii şi cameramanii de televiziune. Biata de ea nu înţelegea nimic din situaţia în care se afla. Ea, profesia ei şi televiziunea pentru care lucra. Acei demonstranţi de alt stil ştiau chiar mai mult decât nedumerita domnişoară cu microfon. Apărătorii Roşiei Montane aveau ştire de toate aranjamentele celor de la Roşia Montană Gold Corporation cu televiziunile, cu radiourile şi cu ziarele din România. Ei ştiau că Roşia Montană Gold Corporation a cumpărat cu publicitate mai toată media românească şi că principalele mijloace de comunicare au trântit subiectul în cel mai grosolan mod cu putinţă. L-au ascuns, l-au coafat, l-au împodobit şi au evitat să investigheze acuzaţiile de corupţie. Poate că numai presa comunistă a ascuns abuzurile regimului totalitar cum a făcut presa democratică din România în faţa unei afaceri enorme, împodobită cu cele mai spectaculoase aranjamente. Zecile de milioane de euro ”investite” în mass-media din 1998 şi până astăzi au asigurat tăcerea şi au generat iluzia locurilor de muncă şi a beneficiilor pentru stat şi populaţie.

În sfârşit, acest mare fals economic, brodat cu atâtea avantaje umflate, beneficii iluzorii, salvări şi binefaceri aproape cereşti, are de partea cealaltă un public pe măsură.

P.S. Din nefericire, scandalul câinilor vagabonzi a încurcat o dezbatere care, în sfârşit, avea ţintă şi direcţie.

Nota noastra: Cam prea entuziast e portretul protestatarilor anti-RMGC. Din pacate, acest public este, in buna parte, si foarte superficial cu privire la multe alte teme, cel putin la fel de importante ca Rosia Montana. In ceea ce priveste huiduirea jurnalistilor, sigur ca motivul acestei atitudini e perfect de inteles si explicabil prin ce a aratat si Nistorescu. Insa aceasta atitudine, dusa pana la una agresiva fata de jurnalisti, pare mai degraba o provocare insinuata in randul protestantilor, pentru a le impiedica orice acces la presa mainstream si a le lipi eticheta de turbulenti, irationali. Este o capcana in care au cazut tocmai pentru ca au o autoadmiratie si autosuficienta, adica exact acele aspecte trecute cu vederea de acest editorial entuziast…

UPDATE 2: Eugen David, Zeno Cornea, Sorin Jurcă şi alţi roşieni care se opun proiectului minier au anunţat că vor veni duminică, la Cluj, pentru a fi alături de protestatari. “Venim, în primul rând, pentru a vă mulţumi că luptaţi alături de noi şi ca să vedeţi că nu suntem o ficţiune, ci oameni reali. N-o să vin în costum, pentru că banii i-am dat pe taxe şi impozite, să aibe Comisia Macho, care a fost la Roşia Montană vineri, din ce să-şi cumpere costume. Eu sunt suficient de curat, n-am nevoie de costum, pentru că nu am nimic de ascuns. Nu ca parlamentarii care îşi închipuie că dacă au costume pot să mascheze cu asta mizeriile şi corupţia de dedesubt”, a spus Eugen David.

UPDATE: În cele din urmă, grupul de parlamentari (îndeosebi din PC) au ajuns şi în curtea lui Eugen David, preşedintele Asociaţiei Alburnus Maior. Discuţia a fost foarte scurtă. După aproximativ cinci minute, deputatul de Suceava, Cezar Cioată, s-a ridicat să-l întrebe pe Eugen David “de unde are bani de mape de prezentare”. După ce Eugen i-a răspuns că din donaţiile oamenilor din ţară, Cezar Cioată i-a bătut obrazul lui Eugen pe motiv că el a venit la costum, iar Eugen l-a aşteptat în hainele de lucru din gospodărie! Eugen David i-a cerut în acel moment să părăsească proprietate. Colegii lui Cioată l-au urmat. Vezi cât a durat şi cum s-a desfăşurat “informarea” parlamentarilor u opoziţia, după ce întreaga zi au fost “ghidaţi” prin Roşia de RMGC (sursa video: Turda News)

ULTIMĂ ORĂ: Forţele paramilitare (angajaţii la pază şi o parte a liderilor de sindicat) ale RMGC i-au atacat în această după-amiază pe câţiva dintre opozanţii locali din Roşia Montană. “Minerii” au fost adunaţi de către companie în piaţa localităţii pentru a întâmpina un grup de parlamentari (din PC şi PPDD), plimbaţi, ca şi în cazul Comisiei UNESCO a Parlamentului, acum două săptămâni, pe la obiectivele companiei. La un moment dat, iritaţi de un steag cu “Salvaţi Roşia Montană!”, o parte din aceşti “protestatari” i-au atacat pe Zeno Cornea şi Sorin Jurcă, doi opozanţi locali, cel din urmă aflându-se chiar pe treptele propriei case. Jandarmeria a reuşit să-i apere de agresori. Profesorul Ioan Piso, aflat la Roşia Montană, de asemenea cunoscut ca opozant al proiectului minier, a fost şi el ţinta ameninţărilor şi injuriilor forţelor “de pază” ale companiei. Deşi se află încă de dimineaţă în Roşia Montană, parlamentarii nu s-au întâlnit până la această oră şi cu reprezentanţii opozanţilor, ci doar cu cei ai RMGC.

***

Mihai Goţiu: Există posibilitatea ca ministrul să avizeze proiectul de lege ignorând raportul experţilor din minister?

Crin Antonescu: Da. Decizia este a lui. Raportul este o chestiune care i se pune la dispoziţie, iar ministrul poate sau nu să ţină cont de ea.

Mihai Goţiu: Aşadar, ministrul poate să nu ţină cont de raport?

Crin Antonescu: Da, ignorând sau chiar împotriva raportului experţilor, pentru că e un act de voinţă politică.

Fragmentul de mai sus e din discuţia pe care am reuşit să o am ieri cu Crin Antonescu (în cadrul unei conferinţe de presă) pe tema Roşia Montană (interviul integral aici), asupra căreia am promis că voi reveni. În fond, acest scurt fragment e ilustrativ şi semnificativ pentru întreaga poveste a Afacerii Roşia Montană. Pe formă, afirmaţia are acoperire: într-adevăr, din punct de vedere legal, ministrul Justiţiei poate ignora sau chiar să acorde un aviz unui proiect de lege ÎMPOTRIVA RAPORTULUI EXPERŢILOR din propriul minister. Pentru că e un ACT DE VOINŢĂ POLITICĂ.

Pe fond, proiectul minier de la Roşia Montană a supravieţuit atâta amar de vreme tocmai din cauza acestor ACTE DE VOINŢĂ POLITICĂ. Despre proiect se vorbeşte de mai bine de un deceniu. Au existat consultări publice oficiale asupra studiului de impact încă din 2006. Obiecţiile, rapoartele şi luările de poziţie ale experţilor din cele mai diverse domenii (economie, mediu, patrimoniu cultural, sociologie etc.) însumează sute şi mii de pagini. Prin acte de voinţă politică au fost ignorate! Ministerul Mediului, unde se află spre avizare studiul de impact “a luat de bune” pseudo-răspunsurile companiei, fără posibilitatea ca specialiştii să le mai poată răspunde.

Există hotărâri judecătoreşti definitive, prin care au fost anulate acte importante pentru proiectul minier, precum certificatul  de urbanism, certificatul de descărcare arheologică pentru Masivul Cârnic ori Planul Urbanistic General (PUG) al Roşiei Montana. Prin acte de voinţă politică, autorităţile publice (Consiliul Local, Consiliul Judeţean şi Ministerul Culturii) au încălcat hotărârile judecătoreşti definitive, eliberând alte acte care să le înlocuiască pe cele anulate de instanţe! În 2011, printr-o scrisoare deschisă, i-am semnalat ministrului Justiţiei de atunci, Cătălin Predoiu, acest fapt, subliniind faptul că încălcarea hotărârilor judecătoreşti definitive (şi încă de autorităţi publice!) reprezintă o subminare a statului de drept. Într-un răspuns public pe site-ul Ministerul Justiţiei, domnul Predoiu nu neagă încălcarea hotărârilor judecătoreşti, ci spune doar că e vorba de o excepţie (!) care nu trebuie transformată în realitate…. “România este un stat de drept, iar acest lucru nu poate fi pus la îndoială. Ştiu că uneori abuzuri şi nedreptăţi de tot felul oferă prilej de îndoială. Dar sunt de părere că ar fi o eroare să transformăm excepţia într-o percepţie privind starea generală şi să ridicăm această percepţie la rang de realitate”, spune domnul Predoiu.

Scrisoarea deschisă adresată domnului Cătălin Predoiu o puteţi citi aici, iar răspunsul Ministerului, aici.

Contextul în care a avut loc discuţia de ieri (conferinţă de presă, nu dezbatere), m-a temperat, pentru a nu-mi manifesta indignarea când domnul Crin Antonescu a spus că încă nu are o poziţie asumată referitoare la acest caz şi că dezbaterea (fie ea şi parlamentară) nu a început şi, mai ales, că nu cunoaşte încă proiectul de lege specială pentru Roşia Montană, care a scos zeci de mii de oameni în stradă în ultimele zile. Domnule Crin Antonescu, deţineţi a doua poziţie ca putere în stat (preşedintele Senatului). Daţi-mi voie să apreciez că e impardonabil ca după o săptămână de proteste să nu cunoaşteţi ce prevede acest proiect de lege. Fie e cazul să vă debarasaţi de câţiva dintre consilierii d-voastră (dacă nu v-au informat), fie (dacă ei şi-au făcut treaba şi v-au informat) altcineva e cel care trebuie să renunţe la funcţia pe care o deţine.

Domnule Crin Antonescu, aţi vorbit şi aţi promis formarea unei comisii parlamentare speciale pentru acest proiect de lege, în care să fie invitaţi şi să-şi poată expune argumentele şi punctele de vedere şi specialiştii şi reprezentanţii societăţii civile. Pornind de la premisa bune-credinţe , rămâne întrebarea: „Chiar dacă această comisie va asigura o dezbatere reală, ce rost are în condiţiile în care, până la urmă, concluziile ei pot fi ignorate iar decizia/votul parlamentarilor vor reprezenta UN ACT DE VOINŢĂ POLITICĂ?”.

V-am întrebat despre constituirea unei comisii de anchetă a acestui caz. Răspunsul d-voastră: „În general, ancheta parlamentară se face atunci când se reclamă un abuz, proasta funcţionare a unei instituţii. Evident, dacă cineva are elemente care să pună în această lumină lucrurile, se face comisie de anchetă. Se poate discuta asta”. Domnule Crin Antonescu, încălcarea de către autorităţi publice (de la cele locale până la instituţii guvernamentale), în mod repetat, a unor hotărâri judecătoreşti definitive nu reprezintă un abuz suficient de mare pentru necesitatea constituirii unei comisii de anchetă parlamentară? Ce mai e de discutat, în condiţiile în care chiar un fost ministru al Justiţiei recunoaşte, oficial, un astfel de abuz?

***

Da, e evident că, în cele din urmă, în ciuda tuturor argumentelor şi opiniilor specialiştilor şi ale societăţii civile, decizia pe proiectul de lege specială pentru Roşia Montană şi asupra proiectului minier în sine, va reprezenta un ACT DE VOINŢĂ POLITICĂ. Să nu uităm însă un lucru: VOINŢĂ POLITICĂ au şi cetăţenii acestei ţări. Fiecare e liber să şi-o manifeste în stradă şi direct, adresându-se parlamentarilor proprii (deputaţi şi senatori). Şi să îndrăznească doar să ignore politicienii VOINŢA POLITICĂ A CETĂŢENILOR!


Categorii

1. DIVERSE, Gazele de sist, ROSIA MONTANA, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

21 Commentarii la “Implicarea preotilor in protestele impotriva RMGC (video)/ A sasea zi de PROTESTE in BUCURESTI/ Regizorul GASLAND cu parintele Vasile Laiu. Mesaj pentru protestatari: NU-I PERMITETI GUVERNULUI SA VA MANIPULEZE (video)/ Huiduirea jurnalistilor: O PROVOCARE?

 1. Revoltator tupeul arrivistului in costum CEZAR CIOATA ajuns deputat de Vatra Dornei – bine hranit,cu ceafa groasa si prost ca noaptea!!! – Bine ca l-a dat afara si apoi pe restul! De acest tip de jigodii sunt pline parlamentul,guvernul si administratile locale
  http://www.youtube.com/watch?v=XbVW2v5WYqs

 2. Pingback: SOS HALKIDIKI. Miting la TESALONIC impotriva EXPLOATARILOR AURIFERE si SOLIDARIZARE cu protestatarii romani anti-RMGC - Recomandari
 3. Pingback: Protestele pentru Rosia Montana. UN PRIM PROGRAM POLITIC, O PRIMA DOVADA CA NU “DOAR CAPITALUL” NE SEPARA - Recomandari
 4. Pingback: PROTESTE DE AMPLOARE FARA PRECEDENT PENTRU SALVAREA ROSIEI MONTANA. Zeci de mii de persoane in Bucuresti, Cluj si alte orase ale tarii [VIDEO si FOTO] - Recomandari
 5. Pingback: PROIECTUL ROSIA MONTANA RESPINS! Ponta invinovateste protestatarii pentru PLATA DESPAGUBIRILOR. Sa nu uitam de GAZELE DE SIST! - Recomandari
 6. Pingback: PROTESTE ROSIA MONTANA. SOROS finanteaza o parte a ONG-urilor organizatoare si participa la COMPANIA RMGC/ Ponta insista cu SANTAJUL DESPAGUBIRILOR si se lamenteaza cu FUGA INVESTITORILOR/ O perspectiva crestina asupra protestelor pentru Rosia Montana - R
 7. Pingback: Campina (Alba): PROTEST AL MOTILOR IMPOTRIVA RMGC CONDUS DE UN PREOT ORTODOX [video] - Recomandari
 8. Pingback: Mai multe organizatii crestin-ortodoxe se RALIAZA PROTESTELOR PENTRU ROSIA MONTANA - Recomandari
 9. Pingback: PROTESTE MASIVE PENTRU ROSIA MONTANA IN BUCURESTI SI ALTE ORASE [VIDEO+FOTO]. Propaganda iliesciano-minereasca a premierului PONTA; Iulian Iancu va conduce COMISIA PRIVIND RMGC - Recomandari
 10. Pingback: PROTESTELE PENTRU ROSIA MONTANA. Moise Guran vs Ponta la Editie Speciala (TVR) [VIDEO]/ Iures in lumea politica: VA CRAPA USL-ul?/ Basescu “STRIKES BACK”. Cu tupeu & aroganta LA MAXIM/ Cristian Tudor Popescu despre TEHNICILE DE MANIPULARE
 11. Pingback: update – PROTESTELE PENTRU ROSIA MONTANA. Moise Guran vs Ponta la Editie Speciala (TVR) [VIDEO]/ Iures in lumea politica: VA CRAPA USL-ul?/ Basescu “STRIKES BACK”. Cu tupeu & aroganta LA MAXIM/ Cristian Tudor Popescu despre TEHNICILE
 12. Pingback: Pr. Constantin Stoica: POZITIA BISERICII PE TEMA ROSIA MONTANA A RAMAS NESCHIMBATA. ESTE IMPOTRIVA EXPLOATARII - Recomandari
 13. Pingback: COMISIA CIANURISTILOR: PROSTIRE PE FATA? Proiectul RMGC: distrugerea a patru munti si crearea unui MEGA-BAZIN de CIANURI/ Minciunile cuplului de comici PONTA-SOVA/ ,b>“Terorismul ecologic” si disperarea mercenarilor de presa cumparati de GO
 14. Pingback: IPS Andrei este IMPOTRIVA proiectului de la Rosia Montana, dar apreciaza implicarea premierului PONTA - Recomandari
 15. Pingback: CUM SA PORNESTI O REVOLUTIE [video]. Film documentar subtitrat in romana despre TACTICILE REVOLUTIILOR MODERNE - Recomandari
 16. Pingback: Pr. Vasile Laiu despre INTEMEIEREA MISCARII ANTI-FRACKING. “Atunci cand viata oamenilor si creatia lui Dumnezeu sunt amenintate, slujitorii Bisericii nu pot ramane indiferenti” - Recomandari
 17. Pingback: PONTA ameninta cu o CATASTROFA daca Parlamentul va RESPINGE proiectul RMGC/ Mihai Gotiu despre starea de spirit a protestelor pentru ROSIA MONTANA si VOTUL IN ALB/ PROTESTE LA CAMPENI - Recomandari
 18. Pingback: Alburnus Maior acuza: PREMIERUL SI PRESEDINTELE FAC LOBBY PENTRU RMGC/ Manipularile mizerabile ale SRI/ Basescu vs Pippidi sau “ANTICORUPTIE” in loc de ENERGIE si RESURSE/ Ministrul Dan Sova – AVOCAT PENTRU GABRIEL RESOURCES? (VIDEO) - R
 19. Pingback: TUNUL PE BISERICA: Preotii protestatari din Vaslui – LUATI LA TINTA DE PROPAGANDISTII CHEVRON DIN MEDIA/ Marturisire cu totul uimitoare a PS Corneliu, episcopul Husilor: COMISARII EUROPENI, PRECUM COMISARII SOVIETICI - Recomandari
 20. Pingback: GASLAND – PARTEA A DOUA [film documentar subtitrat in romana] - Recomandari
 21. Pingback: CAMPANIE ANTI-AVORT LA SIBIU. Pr. Catalin Dumitrean: “SE DISTRUGE FAMILIA SI NEAMUL si acest lucru convine acelor forte care ne cer sa spunem raului bine si care vor sa distruga orice identitate”. NOUL COMUNISM MONDIAL? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare