PREȚUL CARANTINEI (I). Michael Levitt, premiat Nobel: „Cred că măsurile de carantină vor produce mult mai mult rău decât viețile salvate”/ Sute de medici trag un semnal de alarmă în SUA: IZOLAREA PRODUCE VICTIME ÎN MASĂ

26-05-2020 6 minute Sublinieri

ContraMundum:

MICHAEL LEVITT, LAUREAT NOBEL: „CARANTINA A UCIS MAI MULȚI OAMENI DECÂT A SALVAT!”

25/05/2020 | de Tom Morgan

Carantina a ucis mai mulți oameni decât a salvat, susține Michael Levitt, un om de știință laureat al premiului Nobel care estimează că Marea Britanie va scăpa de coronavirus în decurs de câteva săptămâni.

Michael Levitt, profesorul de la Stanford University care a prezis corect traiectoria inițială a pandemiei, i-a trimis în luna martie mesaje profesorului Neil Ferguson în care îi spunea influentului consilier guvernamental că a exagerat numărul potențial al morților de 10 sau 12 ori mai mult.

Modelul profesorului de la Imperial College, unul din argumentele majore ale guvernului britanic atunci când a luat decizia de a abandona așa numita politică a imunității de grup, a fost parte dintr-un inutil „virus al panicii” care s-a răspândit printre liderii politici ai lumii, afirmă profesorul Levitt.

Profesorul Levitt are origini americano-britanice-evreiești și a câștigat premiul Nobel în chimie în anul 2013. În ultimele două luni el a susținut că omenirea va înfrânge coronavirusul mai repede decât se așteaptă majoritatea experților.

„Cred că măsurile de carantină nu au salvat vreo viață”, spune omul de știință, care a adăugat că guvernul trebuie să-i încurajeze pe britanici să poarte mască și să practice distanțarea socială.

„Cred că măsurile de carantină au costat vieți. Au salvat poate câteva vieți care se pierdeau în accidentele auto – lucruri de genul acesta – dar răul social – abuzurile domestice, divorțurile, alcoolismul – a fost extrem. Apoi sunt aceia care nu au fost tratați pentru alte boli.”

Pe baza epidemiei inițiale din China și a rezultatelor de pe vasul infectat Diamond Pricess, prof. Levitt a estimat pe 14 martie că Marea Britanie va avea aproximativ 50.000 de decese. Modelul prof. Ferguson estima în aceeași săptămână 500.000 de morți fără măsuri de distanțare socială.

„Cred că virusul real a fost cel al panicii. Pentru motive încă neclare mie, cred că liderii lumii s-au panicat, apoi s-au panicat oamenii și cred că a lipsit complet dezbaterea”, mai afirmă Levitt.

Omul de știință nu are o specializare în epidemiologie, dar a analizat epidemia din China și a pregătit o lucrare pe baza propriilor sale calcule. El a prezis că majoritatea țărilor vor avea o mortalitate Covid-19 echivalentă unei luni suplimentare din anul calendaristic.

„În Europa nu cred că virusul a fost oprit de altceva decât de o formă de epuizare. Există un număr imens de oameni care sunt asimptomatici, așa că îmi pot imagina serios că până la momentul introducerii carantinei, în Marea Britanie virusul era deja răspândit. Ar fi putut ține țara deschisă ca în Suedia și nu s-ar fi întâmplat nimic”, a spus Levitt.

El a analizat informații provenite din 78 de țări cu mai mult de 50 de cazuri raportate. Conform cercetărilor sale, virusul nu avea nicicând să atingă creșterea exponențială pe care cei de la Imperial College au prezis-o.

„Fără îndoială că poți opri o epidemie prin carantină, dar este o armă grosolană și foarte medievală iar epidemia ar fi putut fi oprită la fel de eficient cu alte măsuri mai raționale (precum măștile sau alte forme de distanțare socială).”, a declarat Levitt.

Potrivit estimărilor sale, Marea Britanie urma să aibă în total 50.000 de decese. „O groază de lucruri au fost greșite, dar cred că principala problemă este că nu am stat un pic să ne gândim și să dezbatem chestiunea. Mi s-a spus de nenumărate ori „nu ești un epidemiolog, așa că taci naibii din gură”. Nu-mi pasă. Eu m-am uitat la numere. M-am uitat la vasul de croazieră, la Wuhan. Același model a fost peste tot.”

În Europa virusul „a ajuns la saturație”. „Cred că măsurile de carantină vor produce mult mai mult rău decât viețile salvate. Când am văzut explicațiile prof. Ferguson am rămas șocat. Am avut o discuție cu el când am văzut cât estima el rata mortalității, cam de 10 sau 12 ori mai mult decât ar fi fost normal. Ar fi trebuit să ne dăm seama din China că un virus nu crește exponențial. De la primul caz, creșterea exponențială încetinește foarte tare.”, a mai spus el.

„Problema cu epidemiologii este că ei simt cumva că misiunea lor este de a-i înspăimânta pe oameni ca să intre în carantină, să practice distanțarea socială.Așadar spun „vor fi un milion de morți”, iar când sunt doar 25.000 spun „bine că mi-ați ascultat sfatul”. Așa s-a întâmplat cu Ebola sau cu gripa aviară. Este parte din nebunie”, a afirmat Levitt.

În opinia sa, dovezile de până acum indică faptul că virusul dispare la căldură uscată iar în mare parte din lumea apuseană „pare să existe un fel de imunitate”. „M-aș îngrijora pentru China”, a afirmat el când a fost întrebat despre un al doilea val.

„Am 73 de ani și mă simt foarte tânăr. Nu-mi pasă deloc de riscul acesta.  Pe măsură ce îmbătrânești riscul de a muri din cauza bolilor este atât de mare încât simți că este vremea să-ți cumperi o motocicletă, să mergi la ski!”, a încheiat Levitt.

https://www.telegraph.co.uk/news/2020/05/23/lockdown-saved-no-lives-may-have-cost-nobel-prize-winner-believes/

EVZ/ Adrian Patrusca:

Medicii îi scriu lui Trump: Izolarea provoacă „victime în masă”

Un grup de peste 600 de medici din Statele Unite i-au adresat lui Donald Trump o scrisoare deschisă prin care îi cer să facă presiuni asupra guvernatorilor pentru a ridica restricțiile.

Mai bine de 600 de medici au semnat o scrisoare adresată președintelui Trump, cerându-i să pună capăt „izolării naționale”, instituite pentru a combate epidemia de coronavirus. Ei au calificat decretele emise de guvernatorii statelor, prin care au fost închise afacerile și copiii au fost împiedicați să meargă la școală, drept „provocatoare de victime în masă”, cu „efecte medicale exponențial crescute”.

Scrisoarea descrie o varietate de consecințe pe care medicii le-au observat în urma izolării și restricțiilor impuse din cauza coronavirusului, inclusiv pacienți lipsiți de controale medicale de rutină, la care ar fi putut fi depistate boli precum cele cardiace sau cancerul. De asemenea, izolarea duce la creșterea consumului de droguri și alcool, și la instabilitate financiare având drept consecințe „sărăcia și nesiguranța financiară”.

„Suntem îngrijorați de ceea ce pare să fie o neglijare a sănătății viitoare pacienților noștri”, arată medicii în scrisoarea citată de Fox News.

„Efectele sanitare indirecte… sunt masiv subestimate și nedeclarate. Este o eroare de mari proporții.”

Scrisoarea continuă:

„Cauzele morții pentru milioane de victime ale izolării prelungite vor fi ascunse la prima vedere, dar ele sunt alcoolismul, lipsa de adăpost, sinucideri, atacurile de inimă, atacurile cerebrale sau maladiile renale. La tineri, ele sunt instabilitatea financiară, șomajul, depresia, toxicomania, sarcinile neplanificate, sărăcia și abuzurile.”

„Deoarece răul este difuz, sunt unii care susțin că el nu există. Noi, semnatarii, știm că nu este așa.”

Scrisoarea a fost dată publicității pe fondul unei dezbateri tot mai încrâncenate care se manifestă în presă, în instanțe, în proteste și pe scena politică americană.

Cei care cer ridicarea restricțiilor avertizează mai ales asupra gravelor consecințe economice ale blocajului.

Cei care recomandă o abordare mai prudentă spun că mai mulți oameni circulând liberi înseamnă mai mulți oameni infectați, provocând, cum spunea directorul Institutului Național de Alergie și Maladii Infecțioase, Anthony Fauci, într-o audiere în Senat, „suferință și moarte”.

Însă medicii semnatari ai respectivei scrisori afirmă că suferința poate fi provocată nu doar de blocajul economic sau de virus, ci și pur și simplu împiedicând oamenii să iasă din case.

Scrisoarea citează cazurile unor pacienți (numiți cu inițiale).

„Pacienta E.S. este o mamă a doi copii, al cărei program de muncă a fost redus (corespunzător, și salariul), și al cărei soț a fost concediat. Tatăl bea mai mult, mama este deprimată și nu își mai îngrijește diabetul, iar copiii își neglijează programul școlar de acasă.”

„Pacienta A.F. avea boli cronice, dar o stare de sănătate stabilă. Înlocuirea protezei de șold a fost întârziată, ceea ce a făcut-o să devină aproape imobilizată, ceea ce i-a provocat un embolism pulmonar în aprilie.”

Mark McDonald, medic psihiatru, unul din semnatarii scrisorii, a vorbit la Fox News despre o pacientă a sa, în vârstă de 31 de ani, care urma un masterat în psihologie și care, în urma unei depresii provocate de izolare, a murit în urma unei supradoze de fentanil.

„A fost obligată să stea în apartamentul ei, practic în arest la domiciliu, ca majoritatea oamenilor de aici (Los Angeles) timp de săptămâni la rând – putea vorbi cu terapeutul ei prin telefon, dar nu față în față. Nu se putea întâlni cu nici unul dintre grupurile sale terapeutice, care o ajutau să se abțină de la consumul de opiacee… și a căzut în depresie.”

„A căzut prea adânc pentru a mai putea cere ajutor”, a continuat dr. McDonald, care a precizat că, din cauza restricțiilor, doar șase apropiați au putut participa la funeralii. „Încerca doar să scape de suferința ei… Acuz măsurile guvernamentale pentru moartea sa.”

Fox News l-a întrebat pe McDonald, ca și pe alți trei medici semnatari, dacă cred că efectele indirecte ale restricțiilor sunt mai mari decât cele directe, dacă ar fi ridicate, adică ceea ce Fauci a numit „suferință și moarte”. Toți patru au răspuns afirmativ.

„Argumentul inițial, care suna rațional cu trei luni în urmă, este că, pentru a preveni supraaglomerarea spitalelor, care ar fi împiedicat acordarea unei asistențe medicale corespunzătoare, trebuia să reducem numărul de infectați și de morți, în anumite puncte care riscau să devină focare, în special New York City… La început, a fost un argument valabil, bazat pe simulările existente”, a spus McDonald. „Ceea ce am văzut, la capătul ultimelor trei luni, este că nici un oraș – nici unul, zero – cu excepția New York-ului, nu a fost afectat grav.”

McDonald arată că este falsă ideea potrivit căreia închiderea întreprinderilor și ordonanțele de rămânere la domiciliu, pentru „aplatizarea curbei”, urmăresc reducerea numărului total al persoanelor care se vor îmbolnăvi de coronavirus.

În schimb, aceste măsuri de aplatizare a curbei vizează reducerea numărului de persoane bolnave la un moment dat, evitând astfel sufocarea sistemului sanitar și provocarea unor decese evitabile, din cauza că unii pacienți nu ar mai putea primi îngrijirile necesare.

McDonald a declarat că „spitalele nu doar că nu sunt supraaglomerate, ele sunt închise”. El a dat exemplul unui spital din Los Angeles unde lucrează dr. Simone Gold, inițiatoarea scrisorii, și unde „personalul de la secțiile de urgență ATI a fost redus cu 50%”.

Gold afirmă la rândul său că efectele izolării sunt mult mai grave pentru marea majoritate a oamenilor, decât coronavirusul, dacă restricțiile ar fi ridicate.

„Când te uiți la cifrele celor morți și celor grav bolnavi, sunt în covârșitoare măsură pacienți din azilurile de bătrâni sau cu stări grave pre-existente. Aceasta înseamnă că acolo trebuie să ne îndreptăm eforturile. Cred că este o lipsă groaznică de etică… În bună măsură, cauza pentru care permitem virusului să facă ravagii în aziluri este că împrăștiem resursele în toată societatea. Avem resurse limitate, ar trebui să le folosim acolo unde mor oameni.”

Dr. Fauci a avertizat însă că este nevoie de prudență față de ipoteza că virusul este inofensiv pentru copii.

„Nu știm toate aspectele despre acest virus… mai ales în ceea ce privește copiii”, a spus Fauci în cadrul audierii în Senat. „Trebuie să fim prudenți, să nu ne grăbim.”

Jeffrey Bark, co-inițiator, împreună cu Gold, al scrisorii celor peste 600 de medici, îl contrazice pe Fauci.

„Sunt mii dintre noi care nu sunt de acord cu dr. Fauci și cu (șefa grupului de combatere a coronavirusului), Deborah Birx, și care credem că, da, acest virus este mortal, este periculos și este contagios, dar numai pentru un anumit grup de americani. Calea de urmat este să le permitem tinerilor și celor sănătoși, așa numita „turmă”, să fie expuși și să dezvolte anticorpi, care să îi protejeze și pe ei și să împiedice răspândirea virusului la cei mai vulnerabili.”

Scott Barbour, chirurg ortoped din Atlanta, a confirmat comentariile celorlalți medici, referitoare la modul în care sistemul medical a fost capabil să gestioneze epidemia fără a fi supraaglomerat, dar a observat și că ratele de mortalitate raportate ar putea fi eronate.

„Marea majoritate a persoanelor care contractează această boală sunt asimptomatice sau puțin simptomatice, încât nici măcar nu știu că sunt bolnave. Astfel, numitorul fracției prin care calculăm rata mortalității este în realitate mult mai mare decât credem. Riscul de a muri de COVID este relativ mic, dacă ținem cont de această realitate.”


Categorii

1. DIVERSE, Pandemia de coronavirus/ COVID-19

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “PREȚUL CARANTINEI (I). Michael Levitt, premiat Nobel: „Cred că măsurile de carantină vor produce mult mai mult rău decât viețile salvate”/ Sute de medici trag un semnal de alarmă în SUA: IZOLAREA PRODUCE VICTIME ÎN MASĂ

  1. Pingback: PREȚUL CARANTINEI (II): Potrivit LE FIGARO, în țările sărace 6000 DE COPII ar putea să moară în fiecare zi/ THE GUARDIAN: 18.000 de bolnavi de cancer ar putea muri în următorul an în Marea Britanie/ Director de spital din Deva: „Adevărații
  2. Pingback: DR. VASILE ASTARASTOAE in dialog cu MARIUS TUCA si ION CRISTOIU (video, text). "Nu exista o alta dictatura mai grava decat DICTATURA POLITICO-MEDICALA, pentru ca pe o spoiala de stiinta se justifica orice masura". CE S-A GRESIT FLAGRANT IN STARE
  3. Pingback: STUDIU IMPORTANT care demontează nebunia internării asimptomaticilor: O PERSOANĂ INFECTATĂ FĂRĂ SIMPTOME NU TRANSMITE VIRUSUL/ Medic italian: „Ar fi timpul să oprim terorizarea acestei țări”/ RAPORT DEVASTATOR al unui expert guvernamental din
  4. Pingback: „UNELE PERSOANE CARE NE SPRIJINĂ CU ANALIZE”. Incredibilul răspuns pe care-l dă ARAFAT atunci când e chestionat asupra BAZEI ȘTIINȚIFICE a stării de alertă. PSEUDO-EXPERTIZA și FALSA ȘTIINȚĂ folosită de autorități pentru a impune și pr
  5. Pingback: VICTIMELE „COLATERALE” ȘI EVITABILE ALE ÎNCHIDERII SPITALELOR NON-COVID - Ion Cristoiu și Monica Pop (Video). Asociațiile bolnavilor de cancer: „Opriți acest genocid și deschideți spitalele până nu este prea târziu!" / Avocatul Poporu
  6. Pingback: Opinie a unor prestigioși oameni de știință în HAARETZ: încercările de „reducere” a pandemiei vor provoca numeroase PIERDERI DE VIEȚI OMENEȘTI. „Blocarea și restricțiile pot doar încetini răspândirea („aplatiza curba”), dar nu redu
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare