OMV PETROM nu mai are manager român. Nicio reacție din partea statului/ TUDOSE S-A OPUS CRESTERII REDEVENTELOR PLATITE DE COMPANIILE STRAINE. Marele jaf: peste jumatate din exploatatorii straini NU AU PLATIT redevente ani la randul!
- Inpolitics: IOHANNIS – OMV, O INTREVEDERE DE DOI BANI. SI O DECIZIE CARE AR TREBUI SA NE DEA FRISOANE
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a primit marţi, la Cotroceni, vizita delegaţiei OMV-Petrom, conduse de către directorul general, Rainer Seele. O vizită care ar fi trecut, poate, neobservată, doar că, în aceeași zi, s-a anunțat oficial un fapt cu bătaie extrem de lungă: debarcarea șefei românce a OMV Petrom, Mariana Gheorghe, și înlocuirea cu un manager străin. O manevră care poate ascunde multe evenimente viitoare, nu toate benefice pentru România. Din păcate, de pe urma întrevederii de marți nu ne-am ales decît cu întărirea impresiei că Iohannis este un lider pur decorativ, pe lîngă care evenimentele trec în goană fără să-l atingă.
Am aflat doar, dintr-un comunicat sec al președinției, că cei de la OMV au prezentat ”strategia de dezvoltare a companiei, care include o creştere a gradului de internaţionalizare a Petrom, în vederea valorificării oportunităţilor existente în regiune, precum şi o creştere consistentă a investiţiilor începând cu anul acesta. Directorul general al OMV a reliefat, totodată, nevoia de predictibilitate a cadrului fiscal şi legislativ, care trebuie să susţină performanţele companiilor şi dezvoltarea unui mediu de afaceri stabil şi competitiv. În ceea ce priveşte parteneriatul dintre OMV-Petrom şi Exxon-Mobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât şi pentru investitori”.
Și am mai citit că ”Preşedintele României a reiterat importanţa infrastructurii în domeniul energetic pentru creşterea securității energetice la nivel naţional și regional(…)
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat convingerea că OMV-Petrom va continua să înregistreze rezultate deosebite în planul performanțelor economice, prin expertiza și competențele românești în domeniul explorării și exploatării resurselor de gaze naturale și petrol”.Interesantă abordare, asta din final: Iohannis vorbește despre continuarea folosirii de către austrieci a ”expertizei și competențelor românești” fix după ședința la care a fost înștiințat de mătrășirea președintelui român al companiei, în folosul unuia străin.
Dincolo de asta, Iohannis a transmis, într-adevăr, opiniei publice, după întîlnirea respectivă, anumite mesaje.
Indirecte însă.
Și nu tocmai demne de laudă.Pe de o parte, președintele a arătat că mult trîmbițata sa preocupare față de legalitate și moralitate se oprește la poarta lui Dragnea și Tăriceanu.
Ne aducem aminte cu duioșie cum salva șeful statului administrația prezidențială, acum vreun an, de la pîngărirea pe care i-ar fi produs-o șefii ”penali” ai parlamentului, lăsîndu-i pe afară la recepția de Ziua Națională, deși liderul Senatului era doar anchetat penal, nu și condamnat.
OMV Petrom, ca și companie, e în acest moment echivalentul unui politician condamnat sever la închisoare pentru corupție grea.
E drept, o companie nu poate fi băgată după gratii, dar, anul trecut, Înalta Curte de Casație și Justiție a consfințit sancționarea OMV cu cea mai mare amendă aplicată vreodată în România. De ce? Pentru încălcare legii, în cazul amintit, cea a concurenței.OMV, alături de alte companii petroliere de la noi, constituiseră, reamintim, un soi de cartel mafiot, care a aplicat pieței de carburanți proceduri ilegale. Capul răutaților, în urma anchetei organelor statului român se dovedise a fi compania austriacă, motiv pentru care amenda sa, de cca.120 de milioane de euro, fusese cea mai mare.
Din păcate, disprețul față de lege al companiei s-a manifestat și în alte cazuri grave.
Acum cîteva săptămîni, acuzații explozive au izbucnit în cadrul comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea ANRE: compania OMV Petrom ar fi prejudiciat statul roman cu 7 miliarde de lei, potrivit unor controale facute de Curtea de Conturi, insa acesti bani nu au fost recuperati din 2015 pana in prezent, a declara presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin.El a mai declarat presei, după audierea în comisia amintită, că a sesizat Corpul de Control al premierului pe aceasta tema si ca a prezentat comisiei un document in acest sens.
El a adaugat ca, din informatiile sale, din 2015 pana in prezent, aceste sume de bani, care ar fi trebuit sa fie venituri la bugetul de stat, nu au fost recuperate.Ulterior, Iulian Iancu, presedintele comisiei de ancheta, declara, la finalul audierilor, ca este vorba despre prejudicii ca urmare a neplatii TVA, a unor impozite pe salarii, pe cladiri, pe terenuri, neplata unor redevente, precum si umflarea facturilor privind decontaminarea solului, prezentate Ministerului Mediului. “Din datele prezentate de domnia sa, s-a ajuns la 7 miliarde de lei. Sumele sunt ametitoare”, a aratat Iancu, potrivit ziare.com, el anunțînd extinderea anchetei în perioada care urmează.
Fraudă de peste 1,5 miliarde de euro?
Dacă informațiile sunt ancorate în realitate, e vorba de o pagubă echivalentă cu cea pe care au produs-o țării primii 15-20 de corupți din top, la un loc.
Klaus Iohannis, marele apărător al legilor din România, nu pare deloc impresionat și nu s-a dat în lături că primească la Palat, cu onoruri, conducerea unei companii sancționate pentru fapte extrem de grave împotriva cetățenilor și a statului român și acuzate de altele, încă și mai și.
Comunicatul său nu suflă nici măcar o aluzie căznită la nevoia respectării legii de către toți, în mod egal.
Dovadă că, în România, principiile morale sunt valabile doar în cazul adversarilor politici.Ce nu ne-a mai spus președintele după întîlnirea cu austriecii?
Nu ne-a spus o vorbă despre spinoasa problemă a redevențelor, acele sume de bani platite statului pentru dreptul de folosință a resurselor subsolului, care trebuiau majorate de acum cîțiva ani buni, dar de care toate guvernele uită ca prin farmec după instalarea la putere. Pentru președinte, întrevederea de ieri era o ocazie excelentă de a pune pe masa discuțiilor acest subiect, din care statul român ar putea cîștiga miliarde. Nu a fost să fie.
Ce nu ne-a mai spus președintele după întîlnirea cu austriecii?
Nu ne-a spus o iotă despre eventuale asigurări date de OMV că nu va recurge la vreo manevră de afaceri deranjantă pentru partea română.
Cum ar fi vînzarea companiei către partenerii ruși de la Gazprom.Asta, pentru că pe piață se vehiculează deja informații că debarcarea Marianei Gheorghe exact pentru asta pregătește terenul, mai ales că noul președinte al OMV Austria, Rainer Seele, cel primit ieri la Cotroceni, e cunoscut drept un adept al afacerilor cu rușii. Jurnaliștii de la siteul focus-energetic.ro susțin, bunăoară, că Mariana Gheorghe ar fi fost cea care s-a opus permanent intențiilor mai vechi ale OMV de a vinde Petrom rușilor de la Gazprom, compania preferată a Kremlinului. Și că de acum drumul e deschis tranzacției.
Celor tentați să obiecteze că nu e treaba președintelui să pună la punct o companie străină le amintim că Traian Băsescu, nu a ezitat să critice public și tăios OMV în repetate situații, amenințînd chiar cu naționalizarea acesteia. Fostul președinte a acuzat OMV că a speculat piața în perioada crizei, mărindu-și profiturile: ”Eu sunt cel care a rupt orice legătură cu Petrom pentru excesul de profit pe care l-a avut în perioadă de criză. Nu-mi place politica OMV, este incorectă. Nu poţi să ceri unei firme să fie 100% morală, dar nici nu poţi să-mi arunci în faţă că preţul mondial al petrolului este 120 de dolari, când tu îl extragi cu 16 dolari din ţară. Am avut această discuţie cu patronul OMV” declara el.
Mai mult chiar, acuzațiile sale mergeau pînă la a spune că “Sunt foarte multe informaţii de presă în care OMV Austria pare a lansa politici care nu sunt în favoarea statului român. O spun deschis, direct, că vor fi partenerii noştri atât timp cât interesul naţional al României este servit cu prioritate”, afirma în ultima parte a mandatului Traian Băsescu.
Între aceste politici se număra, conform fostului președinte, colaborarea dintre OMV și Gazprom întru construirea conductei South Stream, care ar avea menirea să pompeze gazul din Marea Neagră în respectiva rețea, ceea ce ar face din România, care e proprietara gazului, o ţară dependentă de infrastructura Gazprom.
Rolul unui șef de stat nu e doar de a servi distinșii oaspeți cu șampanie și pișcoturi, ci și de a le prezenta, bărbătește, în față, lucrurile care nu sunt tocmai în regulă.Spre deosebire de Băsescu, actualul președinte nu pare, însă, atins de nicio îngrijorare, de niciun risc, de niciun pericol.
Redactat într-o profundă limbă de lemn, comunicatul președinției – de după întîlnirea cu liderii unei companii care tocmai pusese pe jar întregul mediu economic și chiar politic prin anunțul schimbării conducerii Petrom – nu ne transmite nimic-nimicuța, cu excepția unui imens jemanfișism prezidențial. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Ceva e putred: Mariana Gheorghe a fost pusă pe liber, iar reprezentanţii OMV s-au întâlnit cu Plăvanul. Două evenimente petrecute în aceeaşi zi.
Vă reamintesc faptul că Mariana Gheorghe a refuzat să se prezinte în faţa comisiei parlamentare de anchetă, iar Iulian Iancu a ameninţat că, în cazul în care nu se prezintă pentru a clarifica acuzaţiile care i se aduc, comisia va trimite informaţiile către DIIICOT. Mai mult, Iulian Iancu spune că ceea ce trebuie clarificat sunt acţiuni ale Marianei Gheorghe.
Acum mi-e greu să cred că doamna în cauză a luat vreo iniţiativă personală fără ca acest lucru să-i fi fost solicitat de şefii cei mari. Probabil aceasta e şi cauza neînţelegerilor la vârf(despre care se şopteşte prin piaţă) dintre Mariana Gheorghe şi Rainer Seele.
N-am niciun motiv să-l bănuiesc pe Iohannis de bună credinţă, astfel încât bănuiala mea e că se forţează punerea batistei pe ţambal. Un ţambal care n-a ieşit la lumină încă, dar care are toate şansele să iasă direct cu batista pusă pe el. Adică să nu iasă!
In orice stat normal, plecarea șefului celei mai mari companii ar trebui să provoace niște reacții. Nu și la noi, unde, renunțarea intempestivă a Marianei Gheorghe la mandatul de Presedinte al Directoratului OMV-Petrom, în care și statul are 20%, nu a provocat niciun efect pe BVB. Nu a provocat nici la Cotroceni, unde reprezentanții austrieci ai companiei s-au întâlnit cu Iohannis, dar, nah, sunt convins că urmărește cu atenție situația😏
Domnul Presedinte Iohannis si-a facut timp sa il intalneasca ieri pe managerul OMV, proprietarul companiei Petrom. Nu cred ca era pe agenda oficiala intalnirea, dar s-a intamplat ca managerul Petrom, dna Mariana Gheorghe, sa fie demis tot ieri din functie si, probabil, erau necesare niste acorduri fine. Nu stim de ce acesta discutie s-a facut cu Presedintele, si nu cu reprezentanti ai Guvernului, care au si calitatea de reprezentanti in AGA si in CS ale Petrom ai intereselor Statului roman, actionar ce detine 24% din capitalul Petrom, societate listata la Bursa (nota : demiterea managerului unei societati listate provoaca fluctuatii ale valorii actiunilor din care pierd actionarii minoritari).
Ma gandesc ca domnul Presedinte ar putea sa ne primeasca si pe noi, reprezentantii consumatorilor, intr-o audienta, pentru a-i expune situatia grava a celor 3 milioane de dosare civile, dubla masura cu care opereaza sistemul judiciar, inclusiv in penal, sfidarea deciziilor CEDO si ale CJUE, impredictibilitatea actului de justitie (impanat de situatii identice solutionate cu hotarari diametral opuse) si scaderea increderii in sistemul nostru judiciar, plus gravele consecinte ale dublarii sau triplarii iminente ale costurilor creditului si ale vanzarii debitorilor catre colectorii de creanta, care executa cetatenii romani in nu mai putin de 1,1 milioane de dosare.
Poate isi reaminteste domnul Presedinte ca, atunci cand, in data de 29 septembrie 2014, in Parlament, i-am vorbit in deschiderea lansarii oficiale a campaniei sale electorale, despre justitie si dreptate, i-am cerut sa ia aminte mereu la cerinta constitutionala a dreptatii si sa fie totdeauna constient ca o societate fara dreptate nu merita sa existe – fiat justitia, pereat mundi.
Sa ne amintim ca vinerea trecuta domnul Presedinte a prezidat CSM, la o sedinta unde se alegea conducerea forului superior al magistratilor, discursul sau fiind unul partizan, un discurs al unui jucator in competitia politica, si nu al unui mediator intre puterile publice.
In numele Parakletos, voi face aceasta cerere oficiala. Astept si pozitia celorlate ONG – uri din domeniul protectiei consumatorilor, realmente interesate de problemele de mai sus (si nu de sponsorizari ale celor care abuzeaza de puterea lor economica si securistica). Sper ca solicitarea sa fie acceptata chiar de domnul Presedinte, care se consulta frecvent cu ong-urile politice si securistofile, si sa nu ne trimita la vreun consilier ostil, asa cum s-a intamplat cu cazul legii darii in plata. Si sper ca solicitarea sa ne fie acceptata inainte ca Parakletos sa fie falimentata cu cheltuieli de judecata cerute de banksteri si marinimos acceptate de instantele bine instruite la seminariile de la Sinaia.
Sa ne organizam. Hai sus!
MADAME GHEORGHE
Ziaristul român scrie despre înlocuirea Marianei Gheorghe din fruntea OMV Petrom, despre noua șefă scoțiancă și efectele schimbării, pentru România. O analiză fair enough pentru un ziarist de duzină.
https://www.digi24.ro/stiri/economie/companii/analiza-mizele-schimbarii-conducerii-petrom-857347Un ziarist cu viziune ar scrie despre ce va face madame Gheorghe, care este ceea ce numim un ”asset” prețios al României.
La 61 ani, ea a atins maximum posibil în țara de baștină: vreme de 11 ani managerul celei mai importante (dar și intangibile) companii și cea mai influentă femeie din România. Este primul executiv român și singura șefă de companie din Europa de Sud-Est prezentă între cele mai puternice femei din afacerile internaționale, locul 27 în topul alcătuit de revista Fortune.
Ce mai poate să facă Mariana Gheorghe, finanțistă la bază și fostă banchereasă la BERD, vreo zece ani? Va ieși la pensie, ca să facă turism mondial sexagenar, cu banii și bonusurile câștigate din plin, în carieră? No way, nu pot crede asta, ca unul care a lucrat cu Petrom și madame Gheorghe, în epoca de maximă expansiune! Nu, cineva o va recupera pe doamna.În primul rând o să-și ia un an sabatic, după atâta muncă între bărbații germanofoni ai OMV . Apoi, ar fi pentru ea un post de mare șef, care se va elibera curând, la BNR, părerea mea. Și ar mai fi unul la Cotroceni, în 2019, tot părerea mea. Taman când ar începe exploatarea hidrocarburilor din Marea Neagră. Partea interesantă ar fi că, într-o eventuală campanie electorală cu deja fosta șefă a Petrom, vom afla lucruri nemaiauzite despre Petrom. După cum e obiceiul neaoș.
Ca să înţelegeţi ce cărţi trebuie să joci pentru a conduce Guvernul României: Mihai Tudose l-a demis pe preşedintele ANRM, Gigi Dragomir, din cauză că acesta dăduse un ordin confrm căruia producătorii de gaze urmau să plătească redevenţele către stat în funcţie de preţul de vânzare şi nu în funcţie de preţul de referinţă stabilit în 2008(aşa cum se întâmplă în prezent).
Preţul de referinţă este de 45,71 lei/Mwk, în timp ce preţul de vânzare actual este de 89 lei/Mwh. Astfel, printr-o maşinaţiune de culise, producătorii de gaze(printre care şi OMV) plătesc redevenţele calculate la jumătate din preţul la care ar trebui să o facă.
Şi nu, Tudose nu e securist! Cu Coldea s-a întâlnit doar pentru a-i scrie prefaţa şi, în alte ocazii, strict pentru activităţi de adâncă respiraţie intelectuală.
Gigi Dragomir, preşedintele ANRM, a fost demis de premierul Tudose, din cauză că acesta dăduse un ordin conform căruia producătorii de gaze urmau să plătească redevenţele către stat în funcţie de preţul de vânzare şi nu în funcţie de preţul de referinţă stabilit în 2008 (aşa cum se întâmplă în prezent), spun surse de specialitate.
Preţul de referinţă este de 45,71 lei/Mwk, în timp ce preţul de vânzare actual este de 89 lei/Mwh. Astfel, printr-o inginerie demnă Republicii de la Ploieşţi, producătorii de gaze (printre care şi OMV) plătesc redevenţele calculate la jumătate din preţul actual.
Curtea de Conturi a arătat încă din 2014 într-un Raport că Bugetul de stat pierde 1,4 miliarde de dolari.
În prezent, redevențele variază între 3,5% și 13,5% în funcţie de mărimea zăcământului.
În Ungaria, guvernul Viktor Orban a mărit redevenţele la 30%.
Facturile la gaze cresc în ţara noastră cu 4,5% de la 1 ianuarie. Distribuitorii de gaze pretind că pierd datorită cotaţiei internaţionale.
Să nu mai aud că Ambasadele sunt interesate doar de statul de drept. Ele fac lobby pentru diferite corporaţii.
Iată cum România pierde 1-2% din bugetul naţional, menâinând redevenţe ca-n Braziia.
Mihai Tudose nu e de capul lui,
- ActiveNews:
Până când îi veți mai acoperi pe cei care exploatează resursele țării și nu plătesc redevențe?. Așa se întreabă senatorul PNL Daniel Zamfir, lansând un atac dur la adresa șefului Executivului.
Senatorul liberal, care a acuzat recent marile firme că nu au plătit redevențe uriașe României, milioane de euro fiind neîncasate și provocând astfel o gaură de milioane de euro la bugetul țării, susține că șeful Guvernului nu apără interesele statului român. Comentând anunțul recent al premierului, privind numirea lui Gică Popescu în funcția de consiler al prim-ministrului, Daniel Zamfir exclamă: „Îmi doresc ca prima decizie la care să contribuie Gică Popescu sa fie aceea de a prelua în patrimoniul Statului Român Arenele de Tenis, aflate ilegal acum in posesia BNR!”.
Redăm textul publicat de Daniel Zamfir pe Facebook:
„Doamne, sub ce blestem o fi țara asta, să avem parte, de data asta în fruntea Guvernului, de un personaj exact pe tiparul lui Băsescu: grobian, populist din cale afară, mincinos, cu un limbaj la fel de șmecheresc , cu un comportament de vătaf, și nu în ultimul rând, acoperindu-i pe “băieții deștepți” din economie, bineînțeles după ce public îi beștelește, exact că Băsescu! Și că totul sa fie la indigo, l-a mai luat și pe Gică Popescu consilier ( Băsescu apelase la cuplul Belu-Bitang),noi toți, convinși fiind că marele sportiv al României, pe care personal îl apreciez foarte mult, va primi birou la Palatul Victoria, și va influenta deciziile vătafului!
Eu îmi doresc că prima decizie la care să contribuie Gică Popescu să fie aceea de a prelua în patrimoniul Statului Român, Arenele de Tenis, aflate ilegal acum în posesia BNR! Și mai e ceva dle prim ministru: Până când îi veți mai acoperi pe cei care exploatează resursele țării și nu plătesc redevențe? De o lună de zile v-am semnalat asta și tăceți mâlc! Dar măcar, ne spuneți de ce ați blocat Ordinul ANRM prin care se actualiza prețul de referință la gaze naturale, preț la care trebuie plătită redevența de cei care exploatează gaze naturale? De 10 ani, cel puțin, numai la gaze, cei care exploatează, plătesc cam jumătate din cât ar trebui să plătească Statului Român! De ce faceți asta, dle Tudose? Interesele cui le apărați? Ale Statului, în niciun caz! Numai din cauza blocării ordinului ANRM, Statul Român pierde peste 1 milion de euro în fiecare zi!!!”.
Un raport al Curții de Conturi dat publicității în 2016 arăta că Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) nu a aplicat legea și a stabilit un preț de referință a gazelor naturale extrase în România în alte condiții decât cele stabilite prin Legea petrolului din 2004, spune instituția de control.
Aceasta a determinat scăderea redevenței petroliere cuvenită bugetului de stat, pentru perioada 2011-2015, cu aproximativ 4,67 miliarde lei (1,39 miliarde dolari), arată un raport de audit al performanței privind concesionarea resurselor minerale ale țării în perioada 2011-2015, publicat de Curtea de Conturi, informa atunci, ActiveNews.ro.
Senatorul PNL, Daniel Zamfir, a făcut acuzații foarte grave atât la adresa statului român, cât și la adresa companiilor străine care exploatează resursele naturale ale țării. Zamfir susține că sunt companii care nu au plătit, timp de 20 de ani, niciun leu din redevențele pe care trebuiau să le achite, conform contractelor.
Mai mult, acest veritabil jaf a fost realizat cu concursul Agenției Naționale a Resurselor Minerale, iar ministrul economiei a confirmat informația.
„INCREDIBIL!!!! INIMAGINABIL!!!
Astazi la audierile din Comisia economică a Senatului, ministrul economiei, Gheorghe Simon, confirma jaful pastorit de Agenția Națională a Resurselor Minerale!
Am aflat că sunt societăți comerciale care n-au plătit NICIODATA, rețineți NICIODATA, niciun leu redevență Statului Roman, deși exploatează resurse de peste 20 de ani!!!
Angajații Statului n-au urmărit, și când au urmărit și au constat că nu plătesc, nu le-au retras licentele și nici nu s-au preocupat de recuperarea datoriilor!
Am solicitat de urgență conducerii nou instalate a ANRM sa recupereze de urgență sumele datorate Statului român și să prezinte un raport detaliat al situației.
S-a tot vorbit de jaf in tara, dar așa ceva, de atâția ani, cu complicitatea autorităților Statului, eu nu mi-am imaginat!!!
Apropo, n-ar trebui sa intervină și alte organe ale Statului??”, a scris senatorul pe facebook.
Mai târziu, într-o emisiune de la Antena 3, senatorul a precizat că afirmațiile sale sunt susținute de un raport al Curții de conturi, în care se constată că „din 69 de societăți verificate, 32 nu au plătit niciodată, numai una avea plata redevenței la zi”. Conform acestuia, statul român a fost păgubit cu sute de milioane de euro.
Un raport al Curții de Conturi dat publicității în 2016 arăta că Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) nu a aplicat legea și a stabilit un preț de referință a gazelor naturale extrase în România în alte condiții decât cele stabilite prin Legea petrolului din 2004. spune instituția de control.
Aceasta a determinat scăderea redevenței petroliere cuvenită bugetului de stat, pentru perioada 2011-2015, cu aproximativ 4,67 miliarde lei (1,39 miliarde dolari), arată un raport de audit al performanței privind concesionarea resurselor minerale ale țării în perioada 2011-2015, publicat de Curtea de Conturi, informa atunci, ActiveNews.ro.
Senatorul PNL Daniel Zamfir – poate cel mai important politician al PNL in prezent -, Presedinte al Comisiei Economice din Senat, a facut ieri o dezvaluire FULMINANTA. Printre singurele actiuni politice cu adevarat serioase ale Opozitiei parlamentare din ultimii ani!
Zamfir a aratat la un post de televiziune ORDINUL fostului Presedinte al ANRM (PSD), care a fost transmis spre Monitorul Oficial, prin care se punea in executare o Decizie irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care obliga ANRM – (Agentia Nationala pentru Resurse Minerale) – sa actualizeze pretul de referinta la gaze naturale. In functie de acest pret, producatorii de gaze – in speta OMV Petrom -, urmau sa plateasca o redeventa dubla catre statul roman! Vechiul pret de referinta – din 2008 -, in functie de care se calculeaza si azi, dupa 10 ani redeventa, este undeva la 45 dolari/mc, iar actualul pret de referinta real este de 91 dolari/mc.Ordinul sefului ANRM a fost blocat de la publicare de catre Primul-ministru, Mihai Tudose, iar seful ANRM demis! Toate acestea s-au intamplat in 22 decembrie 2017!
Pe intelesul tuturor, producatorii de gaze platesc astazi – si de fapt de 10 ani, o redeventa de doua ori mai mica -, in contra deciziei Curtii de Conturi a Romaniei si – din 2015 -, a ICCJ, fraudand STATUL ROMAN cu zeci de milioane de euro cel putin (probabil anual)!
O ancheta se impune de indata, chiar de natura penala! Cum este posibil ca primul-ministru sa blocheze punerea in executare a unei hotarari definitive a ICCJ care priveste dreptul statului roman de a incasa redevente, potrivit legii? Cine este in spatele lui Tudose? Oricum, nu conteaze deloc! Primul-ministru PSD trebuie sa dea explicatii si sa fie obligat sa puna de indata in aplicare Decizia Inaltei Curti!Il felicit pe Daniel Zamfir! Consider ca, in calitate de Presedinte al Comisiei Economice din Senat, are obligatia, de asemenea, sa determine punerea in aplicare a hotararii judecatoresti si a legislatiei in vigoare, iar cei vinovati sa raspunda! Apreciez ca OMV Petrom trebuie sa plateasca retroactiv, inclusiv penalitatile de intarziere, iar statul roman sa fie repus in drepturile sale. Daca asta nu mai este coruptie, atunci cum se poate numi?
2 Commentarii la “OMV PETROM nu mai are manager român. Nicio reacție din partea statului/ TUDOSE S-A OPUS CRESTERII REDEVENTELOR PLATITE DE COMPANIILE STRAINE. Marele jaf: peste jumatate din exploatatorii straini NU AU PLATIT redevente ani la randul!”