Reactie ferma a COALITIEI PENTRU FAMILIE fata de tentativele de blocare si deturnare a REFERENDUMULUI: „3 000 000 de cetățeni români nu sunt o masă de manevră, nu sunt o masă de iobagi”/ VASILE BANESCU despre pozitia Patriarhiei pe tema initiativei cetatenesti de modificare a Constitutiei: BISERICA ORTODOXA ROMÂNĂ ESTE PRO-REFERENDUM

29-03-2018 3 minute Sublinieri

Sursa foto: activenews.ro

COMITETUL NAȚIONAL DE COORDONARE A INIȚIATIVEI CETĂȚENEȘTI

COMUNICAT de PRESĂ

Comitetul de inițiativă cetăţenească pentru  revizuirea art. 48 alin. 1 din Constituţia României în sensul definirii căsătoriei ca fiind uniunea liber consimţită între un bărbat și o femeie a demarat în luna noiembrie 2015 iniţiativa cetăţenească având acest obiect.

De atunci și până în prezent, iniţiativa a cunoscut următoarele etape: a fost însușită prin semnătură de către aproape 3.000.000 de cetăţeni români (în primele 6 luni de la demararea ei), a fost avizată de către Curtea Constituţională, în data de 21.07.2016, îndeplinind toate condiţiile prevăzute de legea specială și de Constituţie, nefiind împotriva drepturilor niciunei alte persoane, a fost adoptată cu o majoritate copleșitoare în Camera Deputaţilor în data de 09.05.2017, a fost susţinută public de un număr de 13 congresmeni americani și de un număr de 40 de europarlamentari.

După aproape trei ani în care milioane de români au așteptat minima dovadă că în România funcţionează un stat de drept condus după principii democratice, iniţiativa nu a ajuns să fie concretizată într-un referendum, cu motivarea că legea-cadru de organizare a acestuia trebuie ea însăși modificată. Procedura de modificare a legii-cadru s-a derulat cu amânări succesive, în ultimele 8 luni,  din cauza a două sesizări formulate de către același partid politic, cea de a doua sesizare fiind complet respinsă de Curtea Constituţională, precum și din cauza respingerii la promulgare a Legii de organizare a referendumului de către Președintele ţării.

Trebuie să menționăm aici că Președintele României s-a exprimat și se exprimă împotriva revizuirii constituționale și împotriva organizării referendumului. Dacă amânările Parlamentului au fost resimțite în societatea civilă din România ca fiind urmarea enormei presiuni externe exercitate prin toate canalele, acum, în schimb, Președintele României este hotărât să blocheze organizarea referendumului prin orice mijloace. Ne exprimăm astfel preocuparea și îngrijorarea pentru poziția Președintelui, considerăm că împărtășirea de către domnia sa a discursului cinic și disprețuitor al activiștilor anticreștini și antidemocratici ai ideologiei de gen este inacceptabilă, profund antidemocratică și părtinitoare. 3 000 000 de cetățeni români nu sunt o masă de manevră, nu sunt o masă de iobagi pe care să-i dai afară din cetate la venirea serii sau la venirea comisarilor. Sunt milioane de suflete și de conștiințe care trebuie respectate.

Comitetul de iniţiativă cetăţenească și susţinătorii acesteia, respectiv Coaliţia pentru Familie, compusă din 37 ONG-uri și Platforma civică ÎMPREUNĂ, compusă din peste 1000 ONG-uri și intelectuali de pe cuprinsul întregii Românii, precum și cei 3.000.000 de români semnatari ai iniţiativei, iau act că tergiversarea organizării referendumului culminează cu acţiunea de confiscare a celei mai mari iniţiative cetăţeneşti exprimată public, juridic și democratic de milioane de români, pentru a servi realizării interesului altor grupuri de  persoane și creării de noi instituţii juridice, fără nicio dezbatere publică raţională și fundamentată pe adevăr.

Afirmăm că iniţiativa civică a milioane de români nu poate fi deturnată și confiscată în scopul realizării unor deziderate  dictate de grupuri de interese străine de iniţiativa cetăţenească menţionată. Cererea celor 3 milioane de români este definirea constituţională a căsătoriei, iar pentru această definiţie constituţională a căsătoriei – nerealizată nici după trei ani de la momentul demarării iniţiativei – s-au parcurs toate etapele menţionate mai sus și s-a așteptat cu răbdare și cu suportarea unei îndelungi umilinţe  de către un popor întreg, respectarea legii și de către autorităţile publice, nu doar de către autorii și susţinătorii iniţiativei,  respectare care nu presupunea nimic altceva decât organizarea referendumului.

În schimb, după aproape 3 ani de tergiversări, declaraţia autorităţilor din România este că se va organiza referendumul doar pentru și numai cu condiţia  absolută a votării  unei alte legi. Cu alte cuvinte, 6 000 000 de români pot să voteze la referendum pentru revizuirea Constituţiei, doar dacă dictatul voinţei corectitudinii politice este realizat printr-o lege pe care,  însuși legiuitorul care amână referendumul, o promovează bucuros în procedură de urgenţă. Astfel, la finalul votului vom avea cu certitudine o instituţie în prezent respinsă de codul nostru civil și o realitate socială nouă, care va conduce la adopția copiilor de către cupluri cu o anumită orientare.

Asistăm, așadar, la o intenţie de deturnare și confiscare a iniţiativei civice a milioane de români, inițiativă care devine astfel pârghia politică prin care interesele unei ideologii radicale sunt susţinute și promovate. Situaţie paradoxală și de neacceptat, pe care o respingem şi de  care ne delimităm, pentru a nu încălca în niciun fel mandatul primit de la  cetăţenii români semnatari ai iniţiativei cetăţeneşti. 

Mihai Gheorghiu,
Preşedintele  Comitetului  naţional de coordonare
a iniţiativei cetăţeneşti

Dorim sprijinirea familiei fireşti, familiei naturale pentru că există o raţiune superioară, aceea a interesului major al copilului, a declarat Vasile Bănescu luni la Digi24, fiind întrebat despre poziția Bisericii Ortodoxe Române cu privire la parteneriatele civile și la referendumul pentru revizuirea Constituției.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a explicat că Biserica Ortodoxă Română nu poate fi de acord cu această alternativă la căsătorie, din aceeaşi raţiune a interesului copiilor care doar într-o familie care îşi asumă responsabilităţi integrale prin căsătorie pot să beneficieze de atmosfera firească, ideală pentru formarea lor de viitori adulţi”.

Vasile Bănescu a spus că poziţia BOR referitoare la demersul perfect democratic al revizuirii Constituţiei, validat de Curtea Constituţională, rămâne neschimbată:

„Biserica Ortodoxă Română, ca şi celelalte culte religioase din România, aşa cum s-au exprimat ele, este pro-referendum”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

El a subliniat că nu este vorba de o modificare care să aibă consecințe defavorabile cuiva din România, ci „o completare a articolului referitor la familie din Codul civil românesc, o modificare binevenită, în sensul completării Codului civil”.

„Dacă ar fi fost asemnea consecinţe identificate de specialiştii din zona jurisprudenţei, acest lucru ar fi fost penalizat de Curtea Constituţională a României care a spus că referendumul este complet valid, că nu aduce nicio atingere nici unei alte persoane sau minorităţi din România”, a continuat V. Bănescu.

Referitor la proiectul de lege privind uniunea consensuală, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a insistat asupra faptului că parteneriatul civil reprezintă „o alternativă la căsătorie”, instituție care implică responsabilitate:

„Pledăm pentru căsătorie ca formă responsabilă de asumare a unui destin comun şi îi îndemnăm pe cei care doresc să îşi întemeieze o familie să obţină şi binecuvântarea lui Dumnezeu la începutul drumului lor în viaţă în taina căsătoriei”.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a elaborat un proiect de lege care spune că persoanele de același sex sau de sex diferit își pot organiza viața de familie sub forma uniunii consensuale, care se înregistrează la starea civilă, iar partenerii sunt asimilați soților în ce privește drepturile civile, de întreținere, moștenire, asigurări, dar nu au drept de adopție.

Potrivit G4Media.ro, acest proiect de lege va fi supus votului în parlament în luna aprilie.


Categorii

Homosexualitate, Ideologia genului, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Razboiul impotriva Romaniei, Referendum casatorie familie

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Reactie ferma a COALITIEI PENTRU FAMILIE fata de tentativele de blocare si deturnare a REFERENDUMULUI: „3 000 000 de cetățeni români nu sunt o masă de manevră, nu sunt o masă de iobagi”/ VASILE BANESCU despre pozitia Patriarhiei pe tema initiativei cetatenesti de modificare a Constitutiei: BISERICA ORTODOXA ROMÂNĂ ESTE PRO-REFERENDUM

 1. CpF ar trebui să-și declare opoziția și față de legalizarea parteneriatelor civile. Altfel, tot efortul pentru modificarea Constituției ar putea ajunge fără folos.

 2. @exegeticus:

  Pai la asta se refera aici:

  În schimb, după aproape 3 ani de tergiversări, declaraţia autorităţilor din România este că se va organiza referendumul doar pentru și numai cu condiţia absolută a votării unei alte legi. Cu alte cuvinte, 6 000 000 de români pot să voteze la referendum pentru revizuirea Constituţiei, doar dacă dictatul voinţei corectitudinii politice este realizat printr-o lege pe care, însuși legiuitorul care amână referendumul, o promovează bucuros în procedură de urgenţă. Astfel, la finalul votului vom avea cu certitudine o instituţie în prezent respinsă de codul nostru civil și o realitate socială nouă, care va conduce la adopția copiilor de către cupluri cu o anumită orientare.

 3. Da, graba și neatenția.

 4. O moda postmoderna care vine si la noi: caini in locul copiilor

  Japonia: Cel mai mare târg internațional pentru animalele de companie a adunat 500 de firme din 22 de țări
  Tema târgului e “O viață fericită și sănătoasă alături de cățelul tău”.
  O familie de japonezi cheltuiește în medie, pentru îngrijirea animalului de companie, echivalentul a 100 de dolari pe lună. Iar suma e în creștere de la an la an.
  http://stiri.tvr.ro/japonia–cel-mai-mare-targ-interna–ional-pentru-animalele-de-companie-a-adunat-500-de-firme-din-22-de—ari_829707.html

  To many Japanese, pets are as well loved as children, and may even serve as a substitute for those who choose to forgo child-rearing.
  Studies reflect a trend showing that adopting pets into the family in lieu of children has become increasingly common. Currently, “estimates place the number of pets above the number of children under the age of fifteen.”
  https://en.wikipedia.org/wiki/Pet_ownership_in_Japan

 5. 3 din 10 cupluri din Marea Britanie opteaza pentru un animal de companie, mai degraba decat sa aiba un copil.
  61% din oamenii chestionati sunt de parere ca a avea un caine inainte de a deveni parinte te poate pregati pentru momentul cand vei deveni parinte.
  http://baby.unica.ro/tot-mai-multe-cupluri-prefera-un-caine-in-locul-unui-copil-de-ce-se-intampla-asta-2229793.html

 6. Pingback: Pe fondul manevrelor USRist-liberale de BLOCARE a legii de organizare a referendumului, PSD anunta un MARE MITING pentru familia traditionala. CINE SUNT PROFESIONISTII ANTI-FAMILIE DIN PARLAMENT?/ Manipularile "tehnocrate" ale lui CIOLOS pe tema
 7. Pingback: Interviu cu Mihai Gheorghiu: IOHANNIS, PRINCIPALUL OPONENT AL REFERENDUMULUI. Daca cele trei milioane de romani sunt refuzati, atunci sistemul democratic românesc n-are nicio valoare / DEMONTAREA PROPAGANDEI LGBT anti-democratice si anti-CPF/ Cantareata
 8. Pingback: IOHANNIS, PRESEDINTELE ACCEPT, NU AL ROMÂNIEI. Presedintele respinge din nou REFERENDUMUL PENTRU CASATORIE, anuntand legi pentru eliminarea TOTALA a ”discriminarii”
 9. Pingback: IOHANNIS, VARFUL DE LANCE AL CORECTITUDINII POLITICE/ VISKI duce o "BATALIE pentru EUROPA DE EST". Impotriva cui si pentru cine?/ De ce este NECESAR referendumul pentru casatorie?/ Florin Iordache, PSD: „Întâi referendumul, apoi putem discut
 10. Pingback: LA LOC COMANDA! Dragnea mai tradeaza o data? AMANA sine die MITINGUL PENTRU FAMILIE, EVITA ORICE DECIZIE SI ORICE CALENDAR PRIVITOARE LA REFERENDUM, in schimb "lucreaza" cu ONG-urile LGBT la LEGALIZAREA PARTENERIATULUI CIVIL!/ Se ofera in contin
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare