RECENSAMANT 2011: CUM AM FOST MINTITI DESPRE AMENZI SI OBLIGATIVITATEA CNP-ULUI! Si alte perdele de fum…. AVEM DREPTUL SA REFUZAM SA RASPUNDEM LA INTREBARILE ABUZIVE DIN CHESTIONARE!

21-10-2011 5 minute Sublinieri

Get Adobe Flash player

(…) Secretarul municipiului Ploiesti a precizat ca in “foarte putine” cazuri ploiestenii au refuzat sa ii primeasca in casa pe recenzori, spunand ca vor merge ei la sediul primariei pentru a-i ajuta pe acestia sa completeze formularele. “Daca astfel de cazuri se repeta, vom ajunge sa blocam activitatea primariei. Oamenii pot fi recenzati la sediul primariei doar in cazuri speciale”, a spus Oana Iacob.

Aceasta a mai precizat ca unii dintre ploiestenii care au fost de acord sa ii primeasca pe recenzori au refuzat sa faca public codul numeric personal, motivand ca au vazut in presa ca acest lucru nu este obligatoriu. “Este un fenomen pe care nu il putem controla”, a spus secretarul municipiului Ploiesti referindu-se la cei care refuza sa spuna CNP-ul. O alta problema intampinata de cei care fac recensamantul la Ploiesti este legata de faptul ca unii oameni nu au incredere ca persoanele care vin la usile lor sunt recenzori. “Suna la dispeceratul primariei sau chiar la 112 si intreaba numele recenzorilor care vine la ei”, a spus Oana Iacob. (…)

Dupa ce valurile mediatice ale informarilor despre obligativitatea recensamantului si despre amenzile uriase care ii pasc pe cei care nu vor sa-si asume calitatea de respondent integral la o suta de intrebari invazive si-au atins tinta, provocand efectul scontat de infricosare a romanilor, iata ca acum, in chiar ceasul recensamantului, reprezentantii autoritatilor dau inapoi si afirma cu glas stins ca, totusi,… nu va fi nimeni amendat daca nu e gasit acasa sau daca refuza sa raspunda la unele intrebari din chestionar. Este evident ca aceste precizari tardive nu se vor mai bucura de aceeasi acoperire mediatica, astfel incat sa permita macar aceasta libertate a evitarii unui recensamant care nu are nicio justificare si care aduce in prim-plan un stat preocupat de inventarierea amanuntita a “resursei sale umane” pentru niste scopuri care, foarte probabil, nu au legatura numai cu statistica, ci si cu controlul de tip totalitar.

Desi mentiunea faptului ca locatarii negasiti acasa nu vor fi amendati reprezinta o minima respectare a Constitutiei, a drepturilor omului si… a bunului simt, posibilitatea  doar a unui refuz implicit, de teama amenzilor, reprezinta o concesie jignitoare fata de cetateni, carora nu li se ofera decat alternativa de a se juca de-a v-ati ascunselea cu recenzorul.

In cazul in care refuzati sa participati la recensamant, dar nu ii comunicati acest lucru in mod expres recenzorului, nu vi se va intampla nimic“, citim cu stupoare concluzia care se desprinde din declaratiile oficialilor. Adica, daca folosim alte cuvinte, intelegem ca nu e voie, dar ca totusi, statul, in marinimia sa, ingaduie un astfel de refuz “nesfidator” prin ascunderea de recenzor. Daca ii spui cinstit ca nu esti de acord, insa, statul va penaliza imediat prin amenda aceasta “sfruntare”.

Iata declaratia directorului de comunicare al INS, Vladimir Alexandrescu, conform EVZ:

1. Voi fi amendat dacă nu mă găseşte recenzorul acasă?
“Cei care nu sunt în localitate în perioada recensământului, vor fi recenzaţi în locul în care se află, inclusiv dacă stau la hoteluri ori pensiuni. Dacă nu îi găseşte recenzorul acolo, se pot prezenta la comisia locală de recensământ, din cadrul fiecărei primării”, spune Alexandrescu.

El precizează că nu va fi nimeni amendat dacă nu merge la comisia respectivă şi nici dacă nu e găsit acasă de recenzor.

Pe de alta parte, o alta contradictie (inclusiv cu declaratiile anterioare ale oficialilor) apare atunci cand refuzul oricarei intrebari devine posibil, conform spuselor directorului de comunicare al INS:

6. Refuz să răspund la anumite întrebări, altele decât cele cu răspuns opţional. Ce mi se poate întâmpla?

Nu puteţi fi amendat în cazul în care refuzaţi să răspundeţi la anumite întrebări. “Este important ca oamenii să înţeleagă că datele acestea sunt foarte importante pentru întreaga societate. Nu sunt întrebări întâmplătoare“, arată Vladimir Alexandrescu.

El explică, spre exemplu, de ce sunt importante informaţiile despre clădiri. “Nu ne interesează dacă ele au fost construite cu sau fără autorizaţie, ci vrem să ştim exact câte sunt. Când s-a făcut sectorizarea pentru recensământ, am constatat că există zeci de mii de clădiri care nu apar în documente. La fel, sunt multe străzi noi care nu apar în documentele primăriilor”.

Daca este permis sa refuzi, pana la urma, intrebarile una cate una, de ce refuzul participarii la recensamant este pasibil de amenda? Ce sens mai are prevederea legala din actele care normeaza recensamantul din 2011 potrivit careia toate persoanele “au obligatia de a furniza, pe propria raspundere, informatii corecte si complete”?

O alta problema spinoasa, cea a CNP-ului, a fost si ea invartita si ametita de autoritati. Aflam, de exemplu, ca exista chiar posibilitatea sa refuzi sa iti dai CNP-ul, DACA faci o sesizare la Autoritatea Naţionala de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal pentru acest lucru. Surpriza sau “coincidenta”, insa: exact in aceste zile, Autoritatea isi scimba sediul, deci…, practic, nu prea poate fi facuta sesizarea!

Persoanele care nu vor să-şi declare CNP-ul recenzorilor vor avea o mare problemă. Pentru a nu lua amendă, ei trebuie să facă o notificare Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). Problema este că Autoritatea care ar trebui să vegheze la protejarea datelor a decis să se mute într-un sediu nou, exact în această perioadă.  Acum, cine doreşte să trimită o notificare on-line pe site-ul Autorităţii constată că nu se mai poate. A intervenit o suspendare temporară de activitate.

Intr-adevar, daca mergem pe site-ul institutiei, aflam ca:

Suspendare temporară a înregistrării online a notificării, până la data de 28 octombrie 2011.

Mai mult, au intrerupt si relatiile cu publicul:

In perioada 19 – 28 octombrie 2011 se intrerupe activitatea de relatii cu publicul din cadrul Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, deoarece se efectueaza mutarea la noul sediu alocat situat in B-dul Magheru nr. 28-30, sector 1, Bucuresti.

Extraordinara coincidenta, nu?!

Nu aveti senzatia ca suntem luati de prosti?

Si, ca sa se intareasca aceasta senzatie, ia sa vedem si un reportaj de pe “front”, scris chiar de un recenzor:

Țin să vă anunț decesul ospitalității la români. Am recenzat azi zece locuințe (norma pe care mi-o propusesem) dar niciunul, un singur omulete dintre cei recenzați nu mi-a dat un pahar cu apă. Și mi-era o seteeee…! În rest, am fost mirată să văd cât de obedienți sunt oamenii, pe alocuri chiar creduli, cum m-au primit în casele lor fără obiecții, și mi-au oferit pe tavă datele lor, fără să comenteze. Toți erau informați că „trebuie să vină cu recensământul” și că „trebuie să dăm datele”. (…)

– nesupunerea civică nu s-a născut la cetățenii cu studii medii și care nu prea folosesc internetul. Ei au văzut la TV (da, mulți se uitau la orele alea la emisiunile de după amiază despre cocalari și pițipoance) că vine recenzorul și e musai să-i deschizi și să-i dai datele

– Chiar și cei cu studii superioare nu au avut nimic de comentat: de ce-l interesează pe stat toate lucrurile astea despre mine?

– O singură femeie „casnică”, dar care a refuzat să dea acest răspuns la întrebarea privind ocupația, mi-a spus că și-ar fi dorit să aibă domiciliul în altă țară. În rest nimeni n-a comentat ceva despre viața grea, pensiile mici, politica curvă….

– Niciunul nu a pus la îndoială legitimitatea mea de a intra în casele lor (cu excepția tipei de la control, care mi-a verificat legitimația, un pic amuzată).

– Niciunul nu s-a întrebat dacă e normal să-mi ofere mie, o necunoscută, atâtea date personale.

– Majoritatea oamenilor au dificultăți în a-și aminti titulatura instituției de învățământ absolvite.

– Unele femei își amintesc greu anul căsătoriei.

–  Blocul meu e plin de tineri absolvenți de facultate sau liceu, cam șomeri, întreținuți de părinți

– Dacă vă calcă recenzorul oferiți-i vă rog eu un pahar cu apă. Nici nu știți ce nevoie are!

“Intamplator” si de aceasta data, recenzorul citat este Dollores Benezic, o mai veche combatanta anti-Biserica din redactia EvZ (de unde altundeva…). Poate va intrebati ce cauta o fosta ziarista ca recenzor? Ne raspunde chiar dumneai:

Pentru mine este o experiență sociologică și atât. Speram ca și cititorii să o aprecieze la fel.

Prin urmare, un fel de joc de v-ati-ascunseala, de-a soarecele si pisica, in care se confirma, pentru a cata oara, ca asistam la stapanirea bunului-plac in detrimentul legii. In care suntem verificati si la spiritul civic, si la obiedienta, si la disponibilitatea de a inghiti pe nemestecate ce ne livreaza statul si oficinile sale de propaganda…

***

UPDATE: INCA UN ABUZ !

În urma suspiciunilor şi a acuzaţiilor privind legalitatea solicitării codului numeric personal în cadrul Recensământului, Institutul Naţional de Statistică prezintă cadrul legal ce permite solicitarea acestei informaţii. Colectarea codului numeric personal în procesul de recenzare este stipulată prin Legea 170/2011 privind aprobarea OUG nr 34/2011 pentru modificarea şi completarea OG 36/2007 privind efectuarea Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor din România în anul 2011, se arată într-un comunicat.

Art.2. – (1) “Persoanele [ ….] sunt obligate să furnizeze, pe propria răspundere, persoanelor care efectuează înregistrarea în formularele de recensământ datele şi informaţiile prevăzute în programul de recensământ. (2) Nerespectarea prevederilor alin.(1) atrage răspunderea contravenţională a celor vinovaţi.”

Articolul 12 din OUG 34/2011 precizează: “În vederea asigurării exhaustivităţii înregistrării persoanelor şi a calităţii datelor, la recensământ sunt prelucrate codul numeric personal, precum şi etnia, religia şi limba maternă, cu respectarea prevederilor Legii nr 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare”.

Insa daca verificam legislatia disponibila pe siteul recensamantului nu vom gasi aceasta OUG, ci o alta, OUG 36/2007, unde articolul 12 suna cu totul altfel: anume, CNP, etnia religia sunt INREGISTRATE PRIN “LIBERA DECLARATIE a persoanelor intervievate”. Intre timp, stapanirea lipsita de scrupule a intervenit si a modificat modificarea, adaugand OUG 34/2011, unde articolul 12 a fost modificat eliminandu-se exact specificarea despre optionalitatea declararii CNP-ului! Stat de drept?!Categorii

Opinii, analize, Recensamant 2011, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

52 Commentarii la “RECENSAMANT 2011: CUM AM FOST MINTITI DESPRE AMENZI SI OBLIGATIVITATEA CNP-ULUI! Si alte perdele de fum…. AVEM DREPTUL SA REFUZAM SA RASPUNDEM LA INTREBARILE ABUZIVE DIN CHESTIONARE!

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Ca bine ziceti: dupa ce ca suntem injositi in propria casa, ni se servesc si lectii persiflante de “atitudine civica” si “omenie” chiar de catre cei care fac parte din acest mecanism de batjocura. Trist, foarte trist…

 2. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-10484162-recensamant-2011-ploiesti-recenzorii-vor-insotiti-romi-cartierele-unde-fost-agresati-membri-etniei.htm

  Secretarul municipiului Ploiesti a precizat ca in “foarte putine” cazuri ploiestenii au refuzat sa ii primeasca in casa pe recenzori, spunand ca vor merge ei la sediul primariei pentru a-i ajuta pe acestia sa completeze formularele.

  “Daca astfel de cazuri se repeta, vom ajunge sa blocam activitatea primariei. Oamenii pot fi recenzati la sediul primariei doar in cazuri speciale”, a spus Oana Iacob.

  Aceasta a mai precizat ca unii dintre ploiestenii care au fost de acord sa ii primeasca pe recenzori au refuzat sa faca public codul numeric personal, motivand ca au vazut in presa ca acest lucru nu este obligatoriu.

  “Este un fenomen pe care nu il putem controla”, a spus secretarul municipiului Ploiesti referindu-se la cei care refuza sa spuna CNP-ul.

  O alta problema intampinata de cei care fac recensamantul la Ploiesti este legata de faptul ca unii oameni nu au incredere ca persoanele care vin la usile lor sunt recenzori.

  “Suna la dispeceratul primariei sau chiar la 112 si intreaba numele recenzorilor care vine la ei”, a spus Oana Iacob.

  In ceea ce priveste modul in care decurge recensamantul in restul judetului Prahva, directorul adjunct al Directiei Judetene de Statistica Prahova, Petre Baciu, a declarat pentru Mediafax ca nu au fost intampinate probleme “deosebite” intrucat, in masura posibilitatilor, recenzorii au fost desemnati astfel incat sa faca recensamantul in cartierul sau in zona in care locuiesc.

  “Cand oamenii il stiu pe recenzor, sunt vecini cu el, nu intampina opozitie si nici nu apar probleme”, a spus Petre Baciu.

  In judetul Prahova sunt implicati in realizarea recensamantului 4.635 de recenzori, recenzori-sefi si responsabili de circumscriptie, dintre acestia 1.346 fiind in Ploiesti.

 3. Incredibil, cum isi bat autoritatile joc de noi.
  Excelenta analiza admin referitoare la intreaga situatie.
  (…)

 4. Nu vă înţeleg fraţilor care este problema cu CNP-ul. El există de ani de zile şi este legat intrinsec de existenţa noastră. Este pus automat pe buletinul de identitate. Oriunde deschidem o uşă şi trebuie să ne legitimăm, CNP-ul este prezent. Este aşi spune că este omniprezent în viaţa noastră. Nu am auzit pe nimeni să se plângă atâta de existenţa acestui CNP până acum. Dintr-o dată însă toată lumea se indignează că ni se cere CNP-ul la recensământ de parcă nu ne-ar mai fi fost cerut de zeci sau sute e ori până acum, când am făcut ORICE act oficial şi nu numai oficial. Deci explicaţi-mi care este diferenţa între a te înscrie la facultate unde prezinţi un dosar cu acte printre care şi CNP-ul, şi a-l declara la recensământ. Fiţi liniştiţi că poliţia are de mult toate CNP-urile oamenilor în baza lor de date …

 5. @ Antuza:

  Si vi s-a mai cerut vreodata IMPREUNA cu CNP-ul (astfel incat sa se poata corela) sa dati atat de multe date de ordin personal, unele extrem de amanuntite si de bizare, care sa poata creiona o fisa a completa, pe care sa o si semnati? In afara de anchetele securitatii comuniste, unde altundeva?

  Cam degeaba scriem zeci de postari si de comentarii, pesemne ca nu ne pricepem deloc sa explicam si mai bine ne lasam de scris pe site, daca nici macar asta nu s-a inteles pana acum… Ati citit asta? http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/10/18/de-la-supraveghere-la-predictie-si-manipulare-de-ce-suntem-monitorizati-si-recenzati-in-detaliu/ Nu doar pe diagonala… 🙁

 6. OK admin, şi îi crezi atât de neajutoraţi încât să nu poată afla orice despre oricine şi în orice moment cu sau fără CNP?
  Ar trebui să luam atitudine în ceea ce priveşte desfiinţarea CNP-ului, pentru că atâta timp cât el există va fi folosit încontinuu aşa cum a şi fost folosit până acum, FĂRĂ EXCEPŢIE.
  Şi de ce să vă lăsaţi de scris pe site numai pentru că cineva nu înţelege “deloc” o anumită problemă? Nu văd nici o legătură.
  Puteţi să nu postaţi comentariul meu, că nu-i nici o supărare.

 7. @ antuza :

  Diferenta intre cele 2 situatii prezentate este ca in cazul in care te inscri la facultate este cererea ta care implica libera alegere de a folosi CNP-ul sau nu.

  In cazul unui recensamant care te forteaza sa-ti folosesti CNP-ul cu amenintarea amenzii mari pe care nimeni nu e dispus sa o plateasca – dispare libera alegere a omului. Mai ales ca nu este nici un motiv de a-ti lua datele personale intr-un recensamant unde importante sunt statisticile finale si nu datele personale ca la inscrierea la facultate.

  E o ingradire a libertatii umane care tine de bun simt. Dar e bine de stiut ca Dumnezeu e cu noi pana la sfarsit si nu ne lasa inca o data, cu toate amenintarile venite din toate directiile.

 8. @Antuza mie mi se pare ca mai presus de toate este o problema legata de demnitate si respect fata de aspectele intime ale fiecaruia. Atata timp cat medicilor si avocatilor li se cere sa pastreze secretul informatiilor pe care le primesc de la pacientii/clientii lor, nu inteleg de ce trebuie sa fim recenzati pe aspecte ce tin de sanatatea/situatia noastra materiala/abilitati&compentente etc si toate acestea corelate cu identitatea noastra.
  Daca este o chestiune de statistica atunci CNP-ul nu este necesar. Ni se cere CNP-ul la diverse registraturi, acolo unde trebuie sa ne demonstram identitatea, din motive administrative nu in scopuri….statistice.
  In plus mi se pare aberant sa dam informatii despre vecini sau rude plecate in strainatate.

 9. @antuza

  Nu stiu rationamentele lui admin, dar ti le ofer pe ale mele.
  CNP-ul este totusi ceva f. personal si cine il colecteaza trebuie sa garanteze ca numarul va fi in totala siguranta si folosit numai cu scopuri bine definite. Astfel, devenim si noi razpunzatori de felul in care pastram si (cui) distrubuim propriul CNP. Nu stiu problema cu recesamantul…de ce este esential (?) CNP-ul, cine il foloseste, cum este el stocat (evident ca nu poate fi GARANTATA stocarea in mod PROFESIONAL, si nici nu am stii pe cine sa tragem la raspundere in cazul in care devemin victima din aceasta cauza). Si din nou, data fiind confidentialitatea extrema a acestui CNP, de ce este el necesar si in ce scopuri va fi folosit, si de cine la acest recesamant? Personal, nu stiu…

 10. @antuza:

  Deci, pana acum CNP nostru, de pilda, se afla in baze de date DIFERITE, cu minime informatii conexe. La politie cu ce se afla pe buletin, la CAS cu ce or avea ei actualizat (informatiile de la CAS sunt foarte sporadic adaugate si actualizate, situatia s-ar putea schimba in viitor). Mai exista evidente in alte domenii, cum ar fi fiscul. Insa fiecare pe o felie foarte bine delimitata de competente si rareori suprapunandu-se. NU EXISTA, in acest moment, o baza de date integrate care sa conecteze CNP-ul la un profil statistic socio-economic plus biografic minimal asa cum ar putea rezulta din recensamantul actual. Politia nu stie ce casa aveti, Fiscul ce dioptrii purtati, CASul daca folositi sau nu internetul. Si nici nu e normal sa stie, si statul nu ar sti aceste lucruri nici macar daca ar unifica bazele de date existente deja despre noi. Si chiar daca le-ar unifica IN PREZENT, ei ar avea la dispozitie o gramada de informatii neverificate, ne-actualizate, ne-corelate, altele complet lipsa.

 11. @antuza:

  OK admin, şi îi crezi atât de neajutoraţi încât să nu poată afla orice despre oricine şi în orice moment cu sau fără CNP?

  Nu sunt neajutorati, dar chiar nu au capacitatea IN PREZENT de a face asa ceva, decat in mod focalizat (adica alegand o persoana sau alta pentru a o supraveghea). Ei nu au cum, in conditiile prezente, sa aiba TABLOUL GENERAL SI COMPLET AL POPULATIEI INTREGI.

  Pentru asta se si strofoaca sa creeze baze de date integrate, carduri, cipuri, sisteme informatice unice si, iata, si acest recensamant. Ca daca nu s-ar strofoca, nu s-ar povesti, ci ar fi totul DEJA edificat si atunci nu mai are niciun sens sa faca toate aceste “reforme” electronice si numaratori complexe si individualizate.

 12. @admin2,

  Este perfect adevărat tot ceea ce spui, dar nu putem fi atât de naivi încât să ne imaginăm că CNP-ul nu ar fi fost folosit cu un asemenea prilej. CNP-ul a fost folosit pur şi simplu pentru că EXISTĂ. De ce există şi de ce a fost acceptat iniţal, asta este întrebarea. Acum este prea târziu ca să ne mai lamentăm. Sau dacă putem să facem ceva ca să-l desfiinţăm, să facem.

 13. @antuza:

  Tot ce trebuie facut, in situatia de acum, este sa se respecte legea. Nu trebuie sa dam peste cap istoria moderna pentru asta, ci atat: sa nu isi bata joc de noi pe fata si sa nu abuzeze legea. Nu vad care-i vaietul si ce asa greu de inteles. Si nu, nu e deloc normal sa ne fi imaginat ca se va folosi CNPul acum. Ca in alte tari nu se foloseste si la alte recensaminte nu s-a cerut.

 14. @svm:

  La nici o facultate nu te înscrie decât dacă prezinţi buletinul, iar pe buletin se află la vedere CNP-ul. Ce acord separat poţi să-ţi dai pentru CNP în situaţia asta? Niciunul! Şi nicio facultate nu înscrie pe nimeni fără CNP inclus. Nu-ţi dă amendă, dar nici nu te înscrie. Este o diferenţă de nuanţă doar. Şi de la cine cerem noi să aibă bun simţ de fapt?

  @Elena:

  Nu şiu dacă la recensământ nu trebuie să ne legitimăm tot cu buletinul care are CNP-ul pe el, la vedere.
  Nu trebuie să dăm informaţii despre vecini sau despre rudele plecate în străinătate. Putem răspunde simplu că nu cunoaştem amănunte despre viaţa lor personală. Şi cu asta se încheie dicuţia. Nu o să ne scoată nimeni cu cleştele nici o informaţie dacă noi nu vrem într-adevăr să o dăm.

  @IoanC:

  Acest CNP este un apendice nefolositor la buletinul nostru de identitate, a cărui prezenţă s-a banalizat deja în mintea românilor. CNP-ul este în primul rând ceva inutil care ne-a fost băgat pe gât şi este o informaţie cu caracter relativ personal şi de o discutabilă confidenţialitate din moment ce a fost creeat de stat ca să fie alăturat numelui nostru într-o bază publică de date.

  @admin:

  Îţi înţeleg punctual de vedere, şi ai foarte mare dreptate în tot ceea ce ai spus, numai că pentru mine nu a fost nici o surpriză faptul că se cere CNP-ul. Mă aşteptam să o facă.

  P.S. În ceea ce priveşte această problemă eu închei intervenţia mea aici.

 15. In ceea ce ma priveste,in ritmul asta nu m.ar mira ca urmatorul recensamant, daca va mai fi necesar, sa nu constea decat in scanarea unui “banal” crotal.

 16. @antuza

  Cum interpretezi existenta CNP-ului in mod filozofic, ca sa zic asa, este alegerea ta si a fiecaruia, dar te sfatuiesc sa fii mai obiectiva si sa fii atenta si la ce spun ceilalti. Oare toti gresim? Si pana la urma este o simpla discutie despre ceva, nu o lupta. Nu cred ca incerca nimeni sa te contrazica, ci doar sa te lamureasca.

  Aici este vorba de un act de indentitate personal al carui date trebuie sa ramana cat mai
  secrete si folosite tocmai pentru a-ti asigura si proteja identitatea. In cazul acestui recensamant nici nu cred ca este legal sa ceri CNP-ul, si cu atat mai rau cand esti informat ca poti primi amenzi tocmai tu care esti indus in eroare. Altfel, subscriu la tot ce au zis ceilalti care ating si elemente mai adanci ale acestei probleme..

 17. Mai aveau să ceară adrese de mail, de IP, conturi și parole de pe internet (deși acestea se pot afla din baza de date a furnizorilor de net) ca să aibă tabloul complet cu portretele complete ale tuturor, desenate de fiecare de bună voie… și semnate pe deasupra. Păi numele, CNP-ul și semnătura scanată și memorată vor completa tabelul cu votanți la alegerile din 2012. E cea mai sigură formă pentru fraudarea alegerilor… Nici în vremea bolșevicilor nu era așa manipulare!

 18. Ideea era ca nu e in regula sa se faca fise electronice pt fiecare. Avand cnp-ul (pana acum se cerea doar nume fara cnp), vor avea clar identitatea noastra, alaturi de informatii legate de viata privata, ca la dosarele Securitatii, cine le da dreptul unora sa stie intimitatile noastre? De aici pot porni multe abuzuri. Plus, una e siguranta datelor la MAI si alta la INS. Exista pericolul furtului de date. Se fac atatea escrocherii cu acte.

  Nu atat cnp-ul e problema, ci corelarea lui cu celelalte informatii.

 19. Din pacate, CNP este “cam” unica forma de identificare a unei persoane. Sunt multi oameni care au acelasi nume, dar fiecaruia i s-a dat un numar. Un numar de fiecare om.
  Numarul omului este acest CNP. Pentru oricine din orice ramura a sistemului, noi nu suntem Ion, George, Maria, ci numere. Un numar de om. Un numar pe viata.

  Nu te poti prezenta in fatza sistemului cu un… nume. Au avut motivele lor sa o faca, au probat contorizarea in lagare, e ok, merge.

  Cum sa nu le spui cine esti?! E atat de firesc, deschizi usa cenzuratului, paron, recenzorului, ii arunci frumos in fatza mult-doritul pahar cu apa, si-i raspunzi automat: “Buna seara (sau, mai la obiect, Sa traiti!), sunt recenzatul 1750909231798!”

 20. FRATILOr !!!

  E atat de stupid ceea ce se intampla incat pare din Eugen Ionescu.

  Pai daca unii nu sunt acasa,(si nu vor fi putini), iar datele lor vor fi colectate de la vecini, preoti etc, atunci cum sa stie vecinii sau preotul CNP-ul celor absenti de acasa. E clar ca in aceste cazuri CNP-urile nu vor fi scrise, si ca atare nu vor fi prezente pe formular. In aceste cazuri ce se intampla ?????? Inseamna ca nu e nicio problema daca nu-l dau de la inceput. Daca cei care nu sunt acasa nu vor avea pe formular CNP-ul, atunci nu vor putea primi nicio amenda, pentru ca vecinii nu au de unde sa stie CNP-ul lor. Daca ei nu primesc nicio amenda, eu de ce sa platesc una, pentru ca nu am vrut sa-l dau.
  Eu unul n-am sa-l dau. Daca-mi vine amenda, am sa-i dau in judecata fara sa mai dau bani pe avocat. Am sa pledez singur pt. ca lucrurile au degenerat la nivel de gradinita si sunt curios cum va decurge. Dar putem infiinta si o societate (cu caracter civil), prin care sa ne batem cu statul de cate ori se intampla astfel de abuzuri de de neinteles si de necontrolat. Nu va fie teama !!!

 21. cica
  “5. De ce trebuie să dau CNP-ul?
  Această informaţie este necesară pentru a se evita dubla înregistrare a unei persoane.

  Pe de altă parte, în registrele oficiale numărul CNP-urilor active este mai mare decât populaţia efectivă a României. “Aşa se face că la vot apar pe liste şi persoane decedate în urmă cu 15 ani, care nu au fost şterse de la Evidenţa Populaţiei. Este singura ocazie de a pune ordine în aceste registre”, spune Alexandrescu.

  Citiţi mai mult: Zece întrebări şi răspunsuri cheie despre recensământ 2011 – Recensământ 2011 > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/zece-intrebari-si-raspunsuri-cheie-despre-recensamant-950468.html#ixzz1bRrAS4Ct
  EVZ.ro ”

  Prima motivatie, cusuta cu ata alba, ca un alt membru al familiei poate da de ex datele fara sa stie CNP…

  A doua motivatie: cum se va face ordine in respectivele registre? Se considera decedati toti cei al caror CNP nu a fost inregistrat la recensamant? SE STERG DIN EVIDENTA POPULATIEI?

 22. Cred ca romanii isi divulga prea usor datele personale.
  In strainatate oamenii sunt mai atenti cu astfel de informatii deoarece prea multa deschidere te poate transforma in victima.
  In Sua se estimeaza ca anual 9 milioane oameni sunt victime in fenomenul furtului de identitate. De aceea cetatenii sunt sfatuiti sa nu poarte asupra lor numarul de securitate sociala (“social security number”, numarul cu care apari in evidenta populatiei, relatiile cu sfatul, banca etc..).
  In general este bine sa nu divulgi prea multe, oricum nu-ti poate nimeni garanta confidentialitatea informatiilor, nu stii cui pot fi vandute datele (fie doar partial) in scopuri politice sau comerciale.
  De asemenea, cred ca romanii nu au experienta marketingului agresiv din alte tari.. In care este clar ca ceva se intampla cand primesti oferte pentru produse care clar ti se adreseaza tie (de ex., la doua saptamani dupa ce mi-am pus telefon in strainatate, eram nou sosita, nu ma stia nimeni etc.. primesc telefon de la un agent de vanzari care vorbea romaneste! Si alte “coincidente” care indica faptul ca informatia personala este aur curat pentru unii, iar astfel de baze de date se vand si sunt folosite in alte scopuri).

 23. E posibiul sa faci 50 (cincizeci) de familii (cu copii, locuinte, gospodarie,…)pe zi??? Analizati cazurile din comuna Tanasoaia, jud.Vrancea!!! Recenzorii “performanti” sunt Burghelea Luminita si Onica Ion! Ei, de fapt, noteaza doar CNP-ul, iar restul formularelor sunt completate acasa! E corect??? Difuzati mai departe!

 24. Atât de mult praf în ochi aruncat nu am mai văzut de mult. Au fost lansate atât de multe teme de discuţie că am şi uitat despre ce trebuie să vorbim. Discuţia nu se referă la C.N.P. şi rolul său în recensământ, ci la anonimizarea datelor. Anonimizare nu în sensul în care să fie ocultate datele persoanle după colectare ci în sensul NECOLECTĂRII.
  Prieteni, mai cu seamă cei ce aţi dat examene de admitere, pentru a se realiza o recenzare, ori o statistică a rezultatelor, ori a răspunsurilor, NU ESTE NECESARĂ IDENTIFICAREA.
  Normal ar fi să fie prezentate chestionare fără date persoanle, doar cu întrebări, identitatea celor recenzaţi fiind, eventual, trecută pe bază de semnătură pe un borderou separat. Faptul că ar lipsi datele persoanle de pe chestionar nu ar însemna că nu ar fi valabilă prelucrarea statistică. Ce să mai vorbim de marja de eroare care trebuie şi ea apreciată în funcţie de cei ce sunt dispuşi să participe.
  Nu scrie nicăeri că recensământul trebuie să îndeplinească simultan 43242387419 funcţii, prin care să se asigure verificarea duplicatelor, datele declarate false, elaborarea unor politici sociale sau mai ştie ce minciuni greţoase ce ne sunt zvârlite în faţă. Nu acesta este rostul recensământului. Dacă mi-ar fi argumentată o necesitatea obiectivă, un folos colectiv, nu aş avea nici o problemă să declar că am un ochi de sticlă, dar nu sub ameninţare, în mod obligatoriu.

  Pentru jurişti, acest abuz este atât de mare, că atentează la însăşi noţiunea de drept. Ne-am îndepărtat atât de mult de democaţie, că nici măcar nu mai recunoaştem dimensiune a abuzului, nu mai vedem unde e de fapt problema, nu înţelegem ce înseamnă egalitate în faţa legii..
  Până la urmă, ce tot vorbesc de democraţie.. nici măcar respect de nivel subatomic nu primim. E doar o altă modalitate prin care ni se arată că suntem toţi nişte rahaţi fungibili..

  Doamne, iartă-mă! Iertaţi-mă! Doamne, ajută!

 25. Poate am vedea mai clar lucrurile dacă am înţelege că nu avem de a face cu un recensământ ci cu o individualizare amănunţită, desfăşurată simultan pentru toate persoanele din ţară (o individualizare colectivă). Doamne, iartă-mă!

 26. Cel mai intelept lucru ar fi sa nu participam la acest recensamant.
  Pana astazi mai credeam ca prin participare ne marturisim aparteneta la ortodoxie si ar fi fost de folos acest lucru pt viitor. Dar acum sunt convinsa ca indiferent de rezultate, se vor da publicitatii ce vor crede ei de cuviinta dupa interes, nu rezultatele reale, dupa cata bataie de joc avem parte chiar in timpul desfasurarii recensamantului (care defapt nu asa ar trebui sa se numeasca, ci “indosarierea pe proprie raspundere”).
  Doamne,ajuta!

 27. Pingback: Recensamant 2011 in presa: O MARLANIE EUROPEANA CU IZ SECURISTIC
 28. Ca să vezi, a fost recenzorul astăzi la noi, şi nu a întrebat absolut nimic despre niciun CNP.

 29. @antuza:

  Da, ori e un recenzor care va lua amenda ori au schimbat strategia pe Bucuresti. Desi ma indoiesc de ultima varianta.

 30. Poate şi-au băgat picioarele “de atât scandal”.. şi o să-şi asocieze singuri la primărie CNP-urile.. după S.E.I.P. Asta cred că trebuia să fie excepţia pentru cazul în care care cineva care a răspuns voluntar la întrebările chestionarului a uitat să-şi decline C.N.P. -ul ori recenzorul nu l-a trecut din neatenţie ori din pricină de abţiguire acută..
  Cine ştie? Poate şi-au dat seama că e un abuz grosolan şi au de gând să anuleze singuri recensământul.. 😛

 31. Referitor la unele afirmatii de mai sus cum ca nu se pot conecta bazele de date…
  Exista un site, vrajitorul.eu, care cica interconecteaza tot ce exista atat pt persoane juridice, cat si pt persoane fizice si contra unei sume de bani ofera datele respective oricarui doritor 😉
  Si daca exista un site privat care se ocupa cu asta, cum puteti fi atat de naivi incat sa credem ca nu se pot interconecta bazele de date ale principalelor institutii, ale bancilor etc.? 🙂
  Astea sunt cele ce (ni) se spun in fata, dar de fapt chiar credeti asa ceva? Daca baietii de la IT din institutiile respective sunt mai “nestiutori”, oare n-or fi alti baieti care sa profite de “nestiinta” acelora, si care sa faca backup acelor date periodic, pt alte “institutii”? 🙂
  Si care poate fi cheia comuna in aceste interconectari ale bazelor de date, daca nu chiar… CNP-ul?
  Parerea mea este ca la recensamant CNPul este solicitat tocmai pt a se adauga niste detalii suplimentare, care nu existau in celelalte baze de date, profilului fiecaruia.
  Ca este sa nu legal sa refuzam sa-l dam, ca este sau nu legala acea amenda, “asteptam” unele pareri de la juristii ortodocsi, mai ales pe acest site. As fi fost dezamagit daca asteptarile astea erau mai mari decat realitatea (adica zero)…

 32. Din nota admin la articol:

  iata ca acum, in chiar ceasul recensamantului, reprezentantii autoritatilor dau inapoi si afirma cu glas stins ca, totusi,… nu va fi nimeni amendat daca nu e gasit acasa sau daca refuza sa raspunda la unele intrebari din chestionar.

  Din Monitorul de Vrancea – http://www.monitorulvn.ro/articole/chestionare-mai-amanun-ite-decat-la-securitate_2_117229.html

  Recenzorii vor bate la uşi până la 31 octombrie iar dacă, nu vă găsesc acasă de trei ori consecutiv, sunteţi obligat să mergeţi la primărie, la Comisia locală de recensământ. Din cauza complexităţii declaraţiilor care trebuie completate de cetăţeni există chiar şi riscul greşelilor în cazul persoanelor care completează şi declaraţii de avere. Dacă există diferenţe între cele două documente, există posibilitatea răspunderii penale.

  Nu mai inteleg nimic. Informatiile sunt contradictorii. Pana la urma luam sau nu amenda, daca nu ne gaseste recenzorul si nu completa nici la primarie?
  Cu ultima fraza citata, ref. la raspunderea penala in cazul neconcordantei datelor, se anuleaza de facto caracterul statistic al recensamantului.

  Iar in legea aprobata pe… 17 oct. 2011 (imediat inainte de inceperea recensamantului) spune:

  Art. 2
  (1) Persoanele prevazute la art. 3 sunt obligate sa furnizeze, pe propria raspundere, persoanelor care efectueaza inregistrarea in formularele de recensamant datele si informatiile prevazute in programul de recensamant.
  (2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage raspunderea contraventionala a celor vinovati

  Asadar, pare ca ne-am bucurat degeaba, si suntem pana la urma obligati contra amenda sa dam datele (inclusiv cnp, caci, deh, ANSPDCP este indisponibila spre a fi notificata), nu?

 33. Pingback: DECLARAREA CNP-ULUI LA RECENSAMANT NU E OBLIGATORIE!
 34. Este inadmisibil ce scrie aceasta duduie recenzor. Ea tanjea de fapt dupa un pahar de bere,nu apa. Si daca tot se lauda ca a mancat o fripturica acasa,nu-si permitea sa-si cumpere o sticla de apa??? Ce ma oripileaza e faptul ca ne considera omuleti si naivi. Nici nu a inceput recensamantul bine si aceasta individa a inceput sa barfeasca ce a vazut si auzit prin casele romanilor. Am citit asa zisul sau jurnal zilnic de pe blog si am ramas socat cate ineptii scoate aceasta individa recenzor. Statul doreste ca noi,romani secatuiti de bani si nervi sa primim asemenea specimene in casa? NEVER EVER! Eventual o astept cu un pahar de apa,pe care sa i-l arunc intre ochi. SA-I FIE RUSINE!

 35. @ Dan:

  Evident, rolul ei e sa spuna de romani ca sunt cat mai cah cu putinta. Cu siguranta NU a existat o singura familie (normala) la care cineva sa fi cerut un pahar cu apa, ba chiar o cafea, si sa nu i se fi dat. IMPOSIBIL! Minciuna denigratoare pute de la o posta. Daca tot veni vorba.

 36. FOARTE ADEVARAT!!! Plus ca asa suntem noi romanii,prea buni si prea ospitalieri si daca ne trece cineva pragul,il servim cu ceva din putinul pe care il avem. Acest jurnal pe care il tine aceasta individa,are ca scop defaimarea cetateanului de rand? Daca s-a facut recenzor pt cei 50 de lei impozabili,inseamna ca e saraca sau lacoma,dar analizand cuvintele ei,inclin sa cred ca e saraca, ca noi toti dar i-e rusine sa recunoasca si de aceea epateaza cu fripturi si minciuni nerusinate! Sa-ti declari starea financiara,nu este o rusine este o realitate. In schimb este o rusine si un pacat sa minti,sa denigrezi si sa abuzezi de functia pe care o ai! Sunt oripilat. Macar noi ceilalti,care avem bun simt si suntem oameni cu frica lui Dumnezeu,suntem foarte bogati! Sufleteste vorbind! Si asta este mare lucru.Domnule administrator,oare nu putem face ceva in privinta acestor abuzuri?

 37. Pingback: 10 MINCIUNI DESPRE CNP SI RECENSAMANT - articolul saptamanii!
 38. Pingback: DECLARAREA CNP-ULUI A REDEVENIT OBLIGATORIE? Incredibilele suceli ale INS!
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare