“Bancul” cu independenta energetica si “gluma” cu seicul terorist: SRI, SIE SI OAMENII SECURITATII NU STAU DEGEABA, IAR OMV PETROM RIDICA POTUL NEGOCIERII CU STATUL ROMAN

8-10-2012 13 minute Sublinieri

 

România ar putea să devină independentă din punct de vedere energetic, în ceea ce priveşte segmentul de gaze naturale, începând cu anul 2020, în cazul în care zăcămintele descoperite pe fundul Mării Negre vor putea fi comercializate, este de părere Mariana Gheorghe, CEO al celui mai mare distribuitor de carburanţi din România, OMV Petrom.

În felul acesta, importurile anuale de circa 3 miliarde de metri cubi de gaze naturale nu ar mai fi necesare, potrivit opiniei primei femei care s-a aflat până acum în fruntea companiei amintite. Mariana Gheorghe a fost invitatul ediţiei de duminică a emisiunii “După 20 de ani”, care a fost transmisă pe postul de televiziune ProTV şi pe voyo.ro, începând de la ora 10:00.

Ce ar avea de câştigat România de pe urma zăcământului de gaze naturale din Marea Neagră

Un important zăcământ de gaze naturale, care ar putea fi suficient pentru a acoperi nevoile energetice ale României chiar şi pe o perioadă de şase ani, a fost descoperit la mare adâncime, în apele teritoriale ale României din Marea Neagră. La începutul anului 2012, mai exact în luna februarie, reprezentanţii companiei Petrom şi americanii de la ExxonMobil au terminat forarea primei sonde, numite Domino 1, în perimetrul Neptun pe care l-au concesionat.

Zăcământul se află la o adâncime de circa 3.000 de metri şi la o distanţă de 170 de kilometri de ţărmul Mării Negre. Pentru realizarea sondelor, se forează cu ajutorul unei nave Deepwater Champion, care are o greutate de 51.000 de tone şi care are capacitatea de a fora până la o adâncime de 12 kilometri. România ar putea câştiga pe de urma acestui zăcământ independenţa din punct de vedere energetic, datorită contribuţiilor care ar putea ajunge la bugetul de stat şi ar putea crea, prin exploatarea lui, noi locuri de muncă.

“În primul rând, câştigă producţie domestică, pentru nevoile energetice ale ţării. În următorii ani, peste 50% din necesarul de resurse energetice primare va veni şi în România din hidrocarburi. În al doilea rând, având în vedere situaţia la gaz, pentru că vorbim acum de piaţa de gaz, 70% din necesarul românesc este producţie locală şi circa 30% este importat”, a explicat Gheorghe, care a mai adăugat că, dacă această exploatare se dovedeşte a fi comercială şi de succes, atunci ţara noastră are şansele de a deveni independentă din punct de vedere energetic.

De asemenea, dacă zăcământul din Marea Neagră ar fi exploatat, preţul final pe care românii ar trebui să îl plătească va scădea şi el. “O concurenţă locală duce la un preţ mai competitiv pentru consumatori”, spune Gheorghe.

Când ar putea începe exploatarea zăcămintelor şi cât ar dura ea

Producţia din zăcămintele descoperite în Marea Neagră ar putea să înceapă din anul 2018 şi ar putea să dureze chiar şi 10 ani. Profilul ei va fi însă diferit pe această perioadă de timp. Iniţial, producţia va creşte, pentru ca apoi să ajungă la un anumit plafon de la care, ulterior, să scadă.

Mariana Gheorghe a ţinut, însă, să sublinieze faptul că acestea sunt nişte estimări care au fost realizate pe baza unor studii, numite achiziţii seismice şi realizate pentru a cunoaşte mai bine structura geologică a suprafeţei din care se încearcă realizarea exploatării, şi pe baza rezultatelor obţinute prin prima sondă forată de cei de la Petrom şi de la ExxonMobil.

“Noi am forat o singură sondă, ori în lumea întreagă există un grad de risc foarte mare în explorare. Una din cinci sonde sunt de succes”, a explicat Gheorghe.În acest moment, suntem în procesul de evaluare şi analiză a acestor date şi vor mai trebui şi alte sonde, de evaluare. Apoi, va trebui să facem alte date seismice ca să vedem pe întreg perimetrul ce alte puncte posibile de exploatare există”, a mai adăugat CEO-ul Petrom.

Care ar trebui să fie, în viitor, strategia energetică a României

CEO-ul companiei Petrom, ai cărei acţionari majoritari sunt austriecii de la OMV, spune că, din punctul său de vedere, industria energetică din România are potenţialul de a ajuta la creşterea economică.

“Fiind de şase ani în această industrie, am o mare încredere în potenţialul ei. Industria energetică are un potenţial deosebit nu numai de a asigura resursele necesare, dar are şi potenţialul de a fi un factor de creştere economică pentru România”, este de părere Gheorghe.

Aceasta explică, de asemenea, că resursele primare ale României deţin, la rândul lor, un potenţial foarte mare, fie că este vorba despre petrol, despre gazele naturale, despre energia hidro, despre cea nucleară şi chiar despre energiile regenerabile, a căror exploatare se află încă la început în ţara noastră.

“Dependenţa de importuri, de la circa 20% – 22% în 2010, poate să ajungă la 46 – 50% în anul 2030 dacă nu facem aceste investiţii necesare pentru creşterea producţiei locale, astfel încât să ne asigurăm o poziţie de independeţă strategică energetică. Acest lucru presupune ca, de astăzi până în anul 2030, să investim circa 3 – 4 miliarde de euro pe an în tot ce înseamnă petrol şi gaze, toate celelalte industrii, şi în eficienţă energetică”, a ţinut să sublinieze Mariana Gheorghe.

Aceasta susţine, de asemenea, că o mare parte din sumă ar trebui să fie investită de către cei din sectorul privat, dar că există şi elemente de care ar trebui să se ocupe statul român, cum ar fi infrastructura.

Ce ar putea să câştige România prin realizarea unei investiţii de un miliard de euro

Potrivit estimărilor realizate de către reprezentanţii OMV Petrom, o investiţie de un miliard de euro ar putea asigura furnizarea a 8 miliarde de tone de petrol, crearea anuală a circa 26.000 de locuri de muncă şi generarea unei contribuţii la produsul intern brut (PIB) de 2,3 miliarde de euro.

Ce discuţii poartă reprezentanţii Petrom cu statul român

În următorii doi ani, clauza de stabilitate garantată de Guvern tuturor producătorilor din România pentru menţinerea redevenţelor la nivelul curent, de 3,5% – 13,5%, va expira în cazul companiei pe care o conduce Mariana Gheorghe. Redevenţele sunt aplicate, printre altele, în funcţie de calitatea hidrocarburilor şi în funcţie de preţul internaţional.

Gheorghe susţine că reprezentanţii Petrom discută deja cu statul român pentru a stabili redevenţele care vor fi plătite din 2014. “Noi suntem foarte deschişi la acest dialog pentru că înţelegem necesitatea politică de a ajunge la un alt nivel de redevenţe”, a declarat aceasta, adăugând însă că, în ultimii şapte ani, 93% din profitul operaţional al companiei a fost reinvestit în România.

“Nu am avut o discuţie pe cifre specifice. Discutăm care este impactul creşterii redevenţelor atât asupra companiei, cât şi asupra României”, a concluzionat directorul general al OMV Petrom.

Atunci când vine vorba despre redevenţele pe care statul le va încasa de pe urma eventualelor exploatări ale gazelor naturale din Marea Neagră, Mariana Gheorghe spune că, în momentul de faţă, nivelul care s-ar aplica la această producţie ar fi de 13,5%.

Cum explică reprezentanţii Petrom creşterea preţului carburanţilor

Preţul benzinei a crescut în ultimii 4 ani cu circa 70%. Astfel, dacă în anul 2008 românii plăteau la staţiile Petrom 3,57 de lei de litru, doi ani mai târziu, preţul a crescut la 3,98 de lei, pentru ca în prezent litrul de benzină să coste circa 6,1 lei.

Evoluţia preţului benzinei la staţiile de alimentare Petrom, în perioada 2008-2012

An Preţul benzinei lei/litru
2008 3,57
2009 2,87
2010 3,98
2011 4,95
2012 6,10

“Orice companie trebuie să aibă o politică şi nişte principii ca să poată să îşi gestioneze afacerea, ori politica noastră de preţuri pentru carburanţi sunt cotaţiile internaţionale, este componenta fiscală şi, bineînţeles, este concurenţa locală. Toată acestea sunt exprimate în moneda locală, respectiv în lei”, explică Mariana Gheorghe, adăugând că în România se înregistrează unele dintre cele mai mici preţuri din Europa.

Potrivit spuselor sale, compania pe care o conduce are o politică de preţuri moderată, care ţine seama de nivelul de trai din ţara noastră. Gheorghe explică, de asemenea, că segmentul de exploatare şi de producţie este cel mai profitabil şi că, pe segmentul de downstream, se câştigă puţin, în momentul de faţă.

Anul trecut, compania petrolieră întregistra un profit record pentru România, de 887 milioane de euro, având vânzări în valoare totală de 5,3 miliarde de eurp.

Ce crede CEO-ul Petrom despre Dan Diaconescu şi despre privatizarea combinatului Oltchim

Dan Diaconescu, fostul câştigător al licitaţiei pentru privatizarea combinatului chimic de la Râmnicu Vâlcea, care se angajase iniţial să plătească 45 de milioane de euro pentru a cumpăra pachetul majoritar de acţiuni deţinut de Ministerul Economiei la Oltchim, a declarat că îşi doreşte să achiziţioneze şi rafinăria piteşteană Arpechim, pentru a facilita producţia combinatului.

“În discuţia publică pe care am urmărit-o şi noi, se vorbea de fapt de două Arpechim-uri. E vorba de Arpechimul Piroliză, pentru petrochimie, şi Arpechimul rafinăria, pentru producţia de combustibili. Ceea ce este important pentru Oltchim, credem noi, este Piroliza, cea care îi asigură accesul la etilenă şi propilenă, care, aşa cum s-a spus şi public, nu se poate transporta în mod sigur decât prin conducte şi acest lucru se asigură”, a explicat Mariana Gheorghe.

“Acest Arpechim de care vorbesc eu este deja proprietatea Oltchimului din anul 2009-2010. Celălalt Arpechim este încă al nostru şi este rafinăria. Principalele produse, după cum bine ştiţi, sunt benzina şi motorina. Un produs al acestei rafinării poate să fie, dacă nu este convertit în benzină, nafta, ori acest produs este folosit pentru etilenă, propilenă şi pentru Oltchim. Acest lucru, însă, se poate transporta pe căile ferate şi în condiţii de siguranţă”, a subliniat directorul general Petrom.

Ea susţine, de asemenea, că, în momentul de faţă, compania pe care o conduce este deschisă în ceea ce priveşte dialogul cu un nou acţionar al combinatului chimic Oltchim.

“Noi am vorbit cu autorităţile române, care ne-au explicat că ei cred că este potenţial de vânzare şi a Arpechimului odată cu Oltchimul, având în vedere că nu ştii niciodată care este strategia de business a unui potenţial cumpărător al Oltchimului”, a mai spus Mariana Gheorghe.

Ea a precizat că nu face judecăţi de valoare legate investitorul unei companii româneşti şi că orice discuţii s-ar purta între compania pe care o conduce şi un astfel de investitor “trebuie să aibă loc pe principii foarte comerciale şi foarte bine determinate”. Din punctul său de vedere, un eventual investitor care ar vrea să achiziţioneze rafinăria Arpechim ar trebui să facă investiţii mari pe viitor, având în vedere faptul că Petrom înregistra pierderi de peste 100 de milioane de euro în fiecare an de pe urma ei.

  • Hotnews: 

George Maior, seful SRI: Prospectiunile Exxon arata ca sunt rezerve serioase extrem de importante de hidrocarburi in Marea Neagra

Dezvoltarile recente din punct de vedere economic la Marea Neagra sunt extrem de interesante si pentru Serviciul Roman de Informatii, a declarat duminica seara, la Realitatea TV, seful acestui serviciu secret, care a precizat ca “prospectiunile marii companii Exxon arata ca sunt rezerve serioase extrem de importante de hidrocarburi” in aceasta regiune.

Aceste prospectiuni ar putea da un nou impuls proiectului gazoductului european Nabucco, care “intrase intr-un anumit impas”: “Aceste dezvoltari la Marea Neagra s-ar putea sa genereze si un impact pozitiv pe Nabucco, din punct de vedere al capacitatii de transport si al resurselor din Marea Neagra”. El a aratat ca, in urma acestor descoperiri, Marea Neagra nu mai este doar o zona de tranzit a rutelor din Marea Caspica.

“Daca noi stim sa jucam inteligent atuurile noastre de tara riverana pe termen mediu si lung vom obtine mai multa securitate energetica”, a continuat seful SRI, avertizand insa ca Romania trebuie sa se elibereze de “anumite ideologii nefaste” si sa inteleaga ca nu dispune de tehnologiile necesare pentru exploatarea acestor resurse, astfel incat are nevoie sa coopereze cu alte tari si companii care le detin.

“Aceste prospectiuni au deja rezultate, programul investitional e deja demarat in privinta acestor mari companii, deci lucrurile se vor accelera in viitor si e benefic pentru noi”, a subliniat George Maior. Intrebat daca aceasta cooperare cu alte tari ar putea include si Rusia, Maior a raspuns: “Este si Gazprom prezent in aceasta zona si evident ca din punct de vedere economic trebuie sa fim pregatiti pentru astfel de cooperari”.

La inceputul anului, OMV Petrom si Exxon Mobil Exploration and Production Romania au anuntat ca au facut o descoperire semnificativa la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei. Directorul general al grupului austriac OMV, Gerhard Roiss, a declarat recent pentru revista Manager ca grupul a gasit in Marea Neagra o rezerva “gigantica de petrol si gaz, o descoperire de importanta mondiala”.

Seful SRI, George Maior, intrebat daca intra in viata politica: Nu ma gandesc intr-o asemenea perspectiva dar nici nu am de gand sa devin un Hoover local. Nu suntem scutiti de amenintarea unui atentat terorist si ea e in crestere

Directorul Serviciului Roman de Informatii, George Cristian Maior, a respins, pentru acest moment, o implicare a sa in viata politica, dar a precizat ca nu vrea nici sa devina un “Hoover local” si, la incheierea misiunii sale, “optiunile sunt deschise, de la zona academica la cea politica”.

El a fost intrebat de Emil Hurezeanu, la Realitatea TV, cum comenteaza informatiile din mass media potrivit carora ar putea candida la alegerile prezidentiale. “Lumea e libera sa discute, sa faca analize, sa faca speculatii. Am mai spus si o repet, preocuparea mea e legata de aceasta misiune extrem de dificila si de complexa pe care o am acum. Nu ma gandesc intr-o asemenea perspectiva dar nici nu am de gand sa devin un Hoover local. La un moment se va termina aceasta misiune dupa care optiunile sunt deschise, de la zona academica la cea politica”, a raspuns el.

Maior a precizat ca discutia despre acest lucru este “prematura” si nu doreste sa o discute din perspectiva in care se afla acum, de director al SRI. El a subliniat ca SRI isi va mentine in continuarea neutralitatea si independenta fata de politic, avertizand cau un serviciu care incearca sa “politizeze” in vreun fel devine un “serviciu neprofesionist si incapabil sa transmita acea informatie rece” de care este nevoie.

George Maior a fost intrebat cum comenteaza informatiile vehiculate in sfera publica potrivit carora s-ar fi constituit o celula de criza la nivelul adjunctilor sai, fara stiinta directorului SRI, care ar fi lucrat in favoarea presedintelui Basescu, punandu-i la dispozitie informatii si interpretari.

Sunt “lucruri absolut false”, a raspuns Maior, subliniind ca un director de serviciu secret “cunoaste la perfectiune ce se intampla in sistem”.Am operat in mod normal si firesc in arhitectura constitutionala transmitand informatii beneficiarilor legali, guvern, presedinte interimar. Nici macar nu a existat o tensiune in cadrul serviciului, oamenii au fost obisnuit sa lucreze profesionist”, a spus seful SRI.

“A, ca unii au incercat prin inducerea acestor perceptii, folosirea acestor neadevaruri in discursul media, sa puna presiune pe servicii, e cu totul alt lucru”, dar “am rezistat si vom rezista oricaror presiuni”, a spus George Maior, adaugand: “Niciodata nu se vor putea dovedi aceste lucruri pentru ca nu au existat”. Intrebat de Emil Hurezeanu daca exista o antinomie intre functia de fost sef de serviciu secret si o functie politica angajata, George Cristian Maior a raspuns: “Nu este o regula in democratiile europene sau din spatiul euro-atlantic”.

Moderatorul l-a intrebat apoi daca se vede facand politica. “Nu e o optiune pe care o exclud, sunt si multe alte posibilitati, la timpul potrivit voi lua decizia potrivita“, a raspuns seful SRI.

Iata mai jos cele mai importante declaratii facute de seful SRI, George Cristian Maior:

Despre interceptarea telefoanelor:

  • In mod fals s-a atins un nivel nevrotic legat de ascultarea telefoanelor
  • Se realizeaza in cadru strict legal, cu un control intern si judecatoresc stric
  • Nu suntem diferiti fata de alte servicii de informatii din acest punct de vedere
  • Daca din zona politicului se proiecteaza aceasta imagine asigur populatia Romaniei ca ceea ce facem se desfasoara legal si in beneficiul lor
  • Lupta impotriva coruptiei va genera intotdeauana coalitii pro-coruptie care incearca sa decredibilizeze serviciile
  • Tot ce ne intereseaza e securitatea nationala, cu orice risc, inclusiv al acestor tipuri de presiuni
  • Aceasta abordare va continua, nu e legata de prezenta mea ca director, pentru ca tara trebuie sa fie protejata si va fi, va sigur
  • Foarte multi fosti ofiteri de securitate vorbesc de politie politica la adresa serviciului, aceste lucruri ma dezgusta profund

Despre posibilitatea ca Romania sa devina o tina pentru atentate islamice

  • Sunt semnale pe care si noi le receptam, suntem atenti
  • Am mai spus si o repet, nu suntem scutiti de aceasta amenintare, si ea este in crestere
  • Suntem pe harta unor organizatii importante din terorism ca o posibila tinta, datorita unor dezvoltari legate de prezenta noastra in Afghanistan, de scutul antiracheta, etc
  • Omar Bakhri a incercat sa vina in Romania, are conexiuni in Romania, nu e doar un mesaj pur retoric
  • Nici noi nu suntem scutiti de acest lucru, incercam sa vedem ce vulnerabilitati avem
  • Am discutat acest lucru si in CSAT
  • Guvernul s-a angajat sa ne ajute cu anumite elemente pentru a trata aceste vulnerabilitati
  • As include numite competente pentru servicii, capacitatea serviciului pe terenul securitatii nationale in ce priveste terorismul sa aiba asemenea capacitati
  • Ar trebui sa reglemente mult mai clar noile amenintari legate de cybersecuritate
  • (Intrebat despre posibilitatea ca SRI sa detina societati comerciale) Nu face Serviciul Roman de Informatii nimic altcvea decat fac alte serivii de informatii, inclusiv cele democratice
  • Nu ne intimidam, nici macar la aceste discutii care doresc sa induca anumite perceptii

Despre declaratia lui Victor Ponta legata de trecerea SRI si SIE in subordinea Parlamentului

  • Orice dezbatere e benefica, din punct de vedere al arhitecturii institutionale
  • Daca lucrurile au mers bine iar modelul SRI este unul de succes nu vad totusi de ce ar trebui sa schimbam ceva care merge bine dar orice dezbatere e benefica
  • Este dreptul politicienilor de a initia aceasta dezbatere
  • La noi inca suntem marcati de tarele trecutului cand abordam o astfel de dezbatere
  • Ramanem blocati cu legile din anii 91 referitoare la servicii si nu intelegem ca lumea a evoluat si uneori suntem lipsiti de instrumentele necesare pentru a realiza misiunea SRI
  • O dezbatere ar fi utila pe aceste legi
  • Cum ne adaptam la abordarea cyber? Am incercat sa transmitem aceste semnale politicului, din pacate nu intotdeauna am fost ascultati

Marea Neagra si petrolul

  • Dezvoltarile recente din punct de vedere economic la Marea Neagra sunt extrem de intersante si pentru noi
  • Prospectiunile marii companii Exxon arata ca sunt rezerve serioase extrem de importante de hidrocarburi
  • Marea Neagra nu mai e doar o zona de tranzit a rutelor din Marea Caspica
  • Daca noi stim sa jucam inteligent atuurile noastre de tara riverana pe termen mediu si lung vom obtine mai multa securitate energetica
  • Va trebui sa stim cum tratam cu aceste mari companii internationale, care inca isi definesc strategiile in aceasta zona
  • Aceste prospectiuni au deja rezultate, programul investitional e deja demarat in privinta acestor mari companii, deci lucrurile se vor accelera in viitor si e benefic pentru noi
  • Nabucco intrase intr-un anumit impas, iar aceste dezvoltari la Marea Neagra s-ar putea sa genereze si un impact positiv pe Nabucco, din punct de vedere al capacitatii de transport si al resurselor din Marea Neagra
  • Trebuie sa ne eliberam de anumite ideologii nefaste, sa intelegem ca nu avem tehnologiile necesare pentru a  pune in valoare aceste reusrse si ca trebuie sa cooperam cu alte tari si companii care dispun de aceste tehnologii
  • (Intrebat daca este vorba si despre o cooperare cu Rusia) Este si Gazprom prezent in aceasta zona si evident ca din punct de vedere economic trebuie sa fim pregatiti pentru astfel de cooperari

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, ex-director al SIE, susţine că România “poate fi oricând o posibilă ţintă a unor acţiuni teroriste”, iar gradul de risc creşte sau scade în funcţie de contextul internaţional. MRU a mai adăugat că ţara noastră trebuie să fie pregătită în eventualitatea unor atacuri teroriste, însă în prezent gradul de alertă este moderat.

“Confirm că ţara noastră poate fi oricând o posibilă ţintă a unor acţiuni teroriste. Nimeni nu este astăzi ferit în lume de acest pericol. Ceea ce spun este că trebuie să fim pregătiţi pentru a conctracara eventualele atentate teroriste. Gradul de pericol scade sau creşte în funcţie de contextul internaţional, iar asta poate fi văzut pe site-urile serviciilor de informaţii”, a declarat Ungureanu, vineri seară, la Braşov, unde a participat la lansarea filialei judeţene a partidului Forţa Civică.

Directorul Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Teodor Meleşcanu, a declarat, vineri, că este îngrijorat de declaraţiile şeicului Omar Bakri, care constituie “un semnal că nici România nu este la adăpost de posibilitatea unor atentate”. Acesta a mai spus că SIE urmăreşte cu atenţie conflictul militar dintre Turcia şi Siria, în condiţiile în care orice astfel de situaţie în zonă poate avea impact asupra României.

Liderul islamist Omar Bakri declară, într-un interviu publicat de cotidianul bulgar “24 ceasa”, că Bulgaria, România, dar şi alte state pot fi ţinte ale atentatelor teroriste.

Omar Bakri este un lider radical islamist de origine siriană, cu puternice legături cu Al-Qaeda. În 2005, presa scria că zeci de membri ai grupului pe care el îl conducea la acea vreme, Al-Muhajiroun, au participat la atentate sinucigaşe sau au făcut parte din reţeaua de susţinere a Al-Qaeda. El a stat 20 de ani la Londra, iar după atentatele din iulie 2005 a plecat în Liban, interzicându-i-se revenirea în Marea Britanie, potrivit Mediafax. În noiembrie 2010, Agenţia Naţională de presă din Liban anunţa că Bakri se află printre cele 54 de persoane condamnate de un tribunal militar la detenţie pe viaţă ca urmare a acuzaţiilor de terorism.

Nota noastra:

Din nefericire, nu e vorba despre bancuri si glume, ci despre strategii de negociere si de manipulare a opiniei publice.

Saptamana trecuta a fost dominata de doua mari teme: independenta energetica ce ar proveni din descoperirea unor rezerve importante de hidrocarburi din Marea Neagra si amenintarea terorista facuta de seicul Omar Bakri la adresa Romaniei. Pe aceste teme s-au pronuntat actori cheie cum ar fi seful OMV Petrom, sefii SRI si SIE, G. Maior si T. Melescanu, precum si fostul sef al SIE, fostul premier si actuala speranta a “dreptei romanesti”, Mihai Razvan Ungureanu.

Sa le luam pe rand.

In ceea ce priveste independenta energetica, tema nu e intocmai noua. Si, la fel ca si atunci cand ne-am exprimat prima oara pe subiect, primul lucru ce trebuie observat este faptul ca aceste rezerve nu prea sunt ale noastre ci ale corporatiilor: OMV Petrom, Exxon, Chevron etc. Cele care vor castiga grosul profitului si se vor ingrasa enorm de pe urma exploatarilor vor fi intocmai aceste corporatii si este extrem de neclar, daca nu de-a dreptul improbabil, ca romanii vor beneficia macar de un pret mai rezonabil al gazelor, de pilda. Pentru ca pana la demararea explorarilor liberalizarea pietei energiei va fi completa si, astfel, marile corporatii vor avea dreptul sa ne vanda propriul gaz la preturile stabilite de ele, si nu la preturi limitate, asa cum este in prezent.

Al doilea lucru ce trebuie observat este …rizibilitatea orizontului de independenta. Cum adica rezervele ar putea asigura o independenta CHIAR SI DE SASE ANI?! Asta se cheama independenta? Cu asta se salveaza proiectul Nabucco? Cu niste gaz pe conducta care sa tina sase ani? Asa ceva e total neserios, nimeni nu va investi in proiecte continentale care sa tina sase ani si nimeni nu poate vorbi rational de asigurarea independentei nationale “pe timp de sase ani”. Pentru ca sase ani ar fi ca si cum n-ar fi.

Ca ipoteza, putem presupune ca, in realitate, OMV Petrom incearca sa ridice potul in negocierile cu statul roman pe tema redeventelor. De fapt, chiar CEO-ul OMV Petrom a facut referire la aceste negocieri, in contextul in care se preamarea pentru ce mare contributie o sa aduca OMV-ul la bunastarea Romaniei, prin asigurarea locurilor de munca, taxe si “chiar” si independenta energetica in productie limitata. Pai daca OMV-ul face atatea pentru Romania, nu ne-ar fi rusine sa marim redeventele? Iar OMV aproape ca spune de la obraz statului nu doar ca nu ar trebui marite redeventele, ci si ca ar trebui sa existe investitii de stat in proiectul exploatarii resurselor din Marea Neagra! (la infrastructura).

Trecerea la cealalta tema o face chiar seful SRI, George Maior, care s-a referit si el la tema rezervelor din Marea Neagra. Si ce ne spune noua seful serviciul secret ROMAN pe acest subiect ce tine de securitatea nationala? Ne spune ca ar trebui sa ne dezbaram de ideologii nefaste! Si care ar fi ideologiile nefaste? Cele “nationaliste”, cele ale unui Ilie Serbanescu, de exemplu, cele care critica starea de fapt in care se afla Romania, respectiv colonie periferica a marilor imperii si corporatii…

Mai mult decat atat, seful SRI justifica, in mod diletant, necesitatea corporatiilor straine prin insuficienta putere a statului roman de a exploata resursele. De ce atunci CEO-ul OMV Petrom vrea ca statul sa se implice prin investitii in ridicarea infrastructurii de exploatare? Iata ca pana si PR-ul profesionist al corporatiilor si al serviciilor are inca de lucru la sincron. Pai se pare ca OMV considera statul roman indeajuns de puternic sa lase redeventele mici si sa se implice in investitii mari. Atunci, daca tot este chemat statul sa investeasca, de ce nu ar fi chemat sa aiba o participare mai mare in cadrul companiilor si, astfel, o participare mai mare la profit si la decizii? E asa “nefast” sa se ceara acest lucru?

In fine, tema seicului terorist.

Am aratat deja ca acest (h)Omar islamic este un martafoi pe care nimeni nu il lua in serios, pe buna dreptate, pana cand a devenit util ca sperietoare fundamentalista buna de agitat in fata opiniei publice. Pana si modul in care mesajul a ajuns public e dubios. Un oarecare cotidian bulgaresc (?!), obscur si nestiut, a reusit, vezi Doamne, ce realizare, sa faca un interviu cu un astfel de seic. Ar fi foarte interesant de aflat ce e cu acest cotidian si cine a avut ideea realizarii interviului. Sa intelegem de aici ca serviciile au aflat de gandurile lui Omar din interviul bulgaresc?

Reactiile sefilor serviciilor secrete romanesti, actuali si, in cazul lui MRU, fosti, au fost suspect de prompte. Au confirmat instant amenintarea terorista, apasand asupra ideii ca Romania e o tinta. Nu poti face acest lucru decat daca vrei ca ideea atacului terorist sa fie deja o idee prezenta in opinia publica. Uneori serviciile pastreaza tacerea asupra unor amenintari reale si mult mai presante decat ipotetice atentate. Alteori, aceleasi servicii agita spectrul unor amenintari, chiar daca ele sunt indepartate. Ar fi o mare naivitate sa fie luate mesajele serviciilor ca atare, si sa nu fie interpretate ca facand parte dintr-o strategie mai larga de putere. In acest caz, nu putem intui care e strategia (in afara de incadrarea ei generica in cadrul strategiei terorii terorismului, prin care se justifica eliminarea libertatilor civile) dar putem intui la ce serveste acest steag fals: justificarea Legii Big Brother, justificarea bugetelor tot mai mari alocate serviciilor secrete, justificarea ascultarilor si puterilor extinse acordate acestora.

In plus, exista si o certa componenta politica a declaratiilor – Maior deja isi pregateste terenul pentru intrarea in politica, MRU a gasit si el o tema in care lipseste vaca de Kobe si, in general, e bine sa se abata atentia de la instrumentarea serviciilor in politie politica, asa cum se practica in prezent, la naratiunea confruntarii cu islamisti turbati care vor sa ne re-cucereasca. Pentru ca frica este cea mai puternica parghie de control.


Categorii

Batalia pentru resurse, Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Opinii, analize, Razboiul impotriva Romaniei, Servicii secrete

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

23 Commentarii la ““Bancul” cu independenta energetica si “gluma” cu seicul terorist: SRI, SIE SI OAMENII SECURITATII NU STAU DEGEABA, IAR OMV PETROM RIDICA POTUL NEGOCIERII CU STATUL ROMAN

  1. “Aceasta explică, de asemenea, că resursele primare ale României deţin, la rândul lor, un potenţial foarte mare, fie că este vorba despre petrol, despre gazele naturale, despre energia hidro, despre cea nucleară şi chiar despre energiile regenerabile, a căror exploatare se află încă la început în ţara noastră.”

    Iata ce fel de colonie vor acesti mutanti sa faca din Romania.
    Resurse primare, petrol, gaze(cat mai de sist), nucleara(niste Fukusime), centrale termoelectrice pe carbune(Termocentrală sau bombă ecologică?), hidro(rauri de munte captate in tuburi), numai bunatati.

    Termocentrală sau bombă ecologică?

    http://www.obiectivbr.ro/termocentrala-sau-bomba-ecologica_id69786

    http://www.ecomagazin.ro/protest-pentru-blocarea-proiectului-enel-de-construire-a-unei-termocentrale-pe-carbune-la-chiscani-galati/

  2. Bine, lucrurile sint clare. Si sint clare de ceva vreme pe principiul: tara noastra aur/gaz/petrol poarta noi cersim din poarta Spaniei in cea a Italiei ci recul in cea britnica.

    Si apropo de asta, am vazut ceva foarte pe fuga, cred ca era Antena 3 si era un amterial despre romanii din Spania si atit cit am putut sa inteleg din el mi s-a parut foarte relevant.repet amanuntele nu-mi sint foarte clare dar ideea era: intr-o zona populata cu multi romani (Cred ca Barcelona,m pentru ca astia au autonomie administrativa si politica pina la un punct), guvernul local a decis, atentie, sa le dea drept de vot celor aproape 1 milion de romani comasati acolo, si pe de-asupra le-a dat drepturi privilegiate la piata de munca, comparat cu alti emigranti. Adica drepturile le-au fost date INAINTE ca ei, romanii sa-si exprime votul. Sigur, ceea ce astepta guvernul local era o prezentare masiva a romanilor la alegerile locale pentru niste drepturi care li se dadusera deja (spre deosebire de Romania unde acolo numai se promite si cam atit). Si reporterul intreba pe niste romanasi, tinerei, bucalati, cu slapi, pantaloni scurti, aducind mult cu tiganii, dar totusi romani: mergeti la vot? raspuns: nu, eu nu fact politica. Asta am retinut-o sigur. rezultat: romanilor li s-au retras privilegiile obtinute pentru scurta durata, datorita prezentei foarte scazute la vot.

    Eu am observat ca prostia si inteligenta sint foarte compartimentalizate. Adica poti sa fii un bun programator IT de exemplu, dar in materie de comportament social esti un mare prost. Parerea mea: om avea noi olimpici la matematica si fizica (inca ii mai avem), om da noi ca natie experti IT si oameni de stiinta, dar in materie de inteligenta sociala, colectiva sintem probabil cei mai prosti. Sintem atit de egoisti, de ingustati numai si exclusive pe interesul strict, dar strict, personal, individual incit numai sintem deloc capabili sa vedem cum anumite decizii la nivel colectiv ne vor afecta pina la urma la nivel individual. Si nu trebuie deloc, dar deloc sa fii un Socrate pentru asta.

    Mie exemplul asta mi se pare foarte relevant, pentru ca este vorba de reactia unei comunitati scoasa din cadrul national paralizant, in care se putea spune ca institutiile statului si atmosfera generala de dezbinare din tara impiedica o coagulare la nivel social. Mai mult, era vorba de o actiune evident benefica si esentiala pentru supravietuirea lor……si nimic. Adica nu s-a format nici un leader de opinie care sa le spuna, sa-i indemne….nimic, nimic. O lipsa de inteligenta sociala minima atit de mare incit, daca cineva imi va spune de acum incolo ca mai avem vre-o sansa ca natie, i-as raspunde, ceea ce s-a mai spus de multe ori si aici: scapa cine poate. Adica murim din cauza marelui nostru egoism la nivel de natie si vom scapa doar la nivel individual.

  3. @petra

    Foarte foarte adevărat ce spuneţi! Cutremurătoare şi groaznică realitate!

    Doamne iartă-ne, ajută-ne şi ne ridică din somnul neputinţelor noastre şi spală deznădejdea noastră, pentru rugăciunile sfinţilor părinţilor noştri şi ale Preacuratei Născătoare de Dumnezeu!

  4. Petra@

    “Sintem atit de egoisti, de ingustati numai si exclusiv pe interesul strict, dar strict, personal, individual incit numai sintem deloc capabili sa vedem cum anumite decizii la nivel colectiv ne vor afecta pina la urma la nivel individual.”

    Foarte buna observatia. Este principala noastra problema. De plans.

  5. Da, clar.
    La capitolul comportament si inteligenta sociala, ne-am cretinizat de tot.
    Asta e boala noastra cea mai grava.

    Romanii nu mai reusesc sa se organizeze nici macar pentru a-si pune interfon sau lumina pe scara de bloc.
    Fiecare in patratica lui. Nu mai exista nimic al nostru ci numai al meu. Aici e al meu, restul nu conteaza prea mult.

    Probabil comunismul are partea lui de vina in alienarea noastra sociala, dar si situatia de dupa 89′ cand leagea e de forma, iar de la un guvern si de la o administratie mafiote chiar nu mai ai ce sa ceri.
    Asa ca s-a instaurat lehamitea de toate si de toti, dar si neincrederea.

  6. Totdeauna serviciile de dez-informații interne sau externe au pus, prin comunicate media, lumea pe piste false, ca ei să poată testa impactul social al „știrilor” în eventualitatea impunerii legale a unor măsuri draconice anti-popor (legea călăilor, cum spunea Părintele Adrian Făgețeanu) și în scopul justificării penibile și alambicate a cheltuielilor (tot mai) mari supte de la bugetul țării.

    Păi cum să-i crezi pe acești dezinformatori, care tremură, vai, Doamne!, de frica declarațiilor iluzorii ale unui terorist obscur (eu cred că nici nu există ca persoană reală, deși îi vor fabrica poze de la victorioasa lui capturare și asasinare, exact ca a lui Osama), când serviciile l-au scos din țară pe cel mai căutat terorist și spion din țară, Omar Haysam?

    Dar acestea (minciuni) și mai mari decât acestea vom vedea:

    1. Orice personalitate care are priză la oameni, dar care nu e filtrată și controlată de servicii va fi rapid linșată mediatic, oricât de absurde și aiuristice vor fi calomniile cu care o vor împroșca, așa încât mesajul acelei persoane să fie anihilat (acuzat de demagogie, impostură, ilegalitate și imoralitate), iar strigătul ei să fie redus la tăcere. Iar astuparea glasului acestor „profeți ai neamului” se va face chiar prin scandaluri regizate la CNA, la DNA, la parchet, sau în media otevistă și cancanistă…

    2. Agenda serviciilor nu mai are de multă vreme asigurarea securității și suveranității naționale, ci asigurarea securității și suveranității mafioților (majoritatea neromâni) care jefuiesc și distrug țara, în modul cel mai vizibil. Nu am auzit nici un semnal de alarmă tras de SRI și celelalte firme (=sevicii) de pază și protecție la privatizarea Petromului și a celorlalte obiective strategice. Au urlat acum, în scenariul promovării electorale a altui produs al serviciilor, Dan Diaconescu, care trebuia să confiște discursul „apărării poporului” tot în tabăra mafioților.

    3. Vor apărea tot mai multe avertizări în mass media din partea firmelor de pază ai călăilor referitoare la iluzorii atacuri teroriste, motiv de creștere a autorității lor în poporul manipulat (și implicit a banilor alocați), dar și de antrenare a lui în tabăra fricoșilor care vor ajunge să ceară ei să fie protejați de firmele anti-tero în detrimentul cedării de libertăți civile. Da, într-adevăr, frica poporului este cel mai bun aliat al acestor călăi din conducere. În „Ferma animalelor”, George Orwell arăta cum câinii erau cei mai bine hrăniți tocmai că asigurau paza conducătorului, nicidecum a membrilor fermei…

    4. Problema alinierii obediente a înalților funcționari BOR la obiectivele puterii actuale, fățiș anticreștine și antiromânești, este, de fapt, marea jale a societății noastre. Cu cine mai faci tu Biserica, dacă tu ca păstor, îți lași copiii otrăviți, jefuiți și batjocoriți (violați) mai întâi (și cât mai devreme) mintal? Când copilul crește hrănit cu iluziile preluate de la tembelizor și de la școala degradată mai mult decât cu povețele și exemplele părinților, ce profil de personalitate își va contura? Pentru că, din păcate, nici unii înalți funcționari BOR nu susțin formarea de nuclee de coeziune creștină și națională în hotarele cuviinței și ale ascultării canonice, desigur…

    5. De aceea, oamenii nu se mai pot solidariza, pentru că nu mai au păstori, iar ecourile pulverizării turmei nu se vor opri niciodată, pe fondul înmulțirii fărădelegii promovate de pe loc înalt. De fapt, scopul acestor servicii secrete este „divide et impera”, amorțirea conștiinței și a lucrării eclesiale și naționale, instalarea în mințile oamenilor a delăsării și a nesolidarizării sociale prin virusarea lor cu mentalitatea de sclav singularizat, unde bucuriile nu mai au conținut comunitar, ci cel mult familial, redus la „sănătatea, pacea și sporul casei”… Spuneau chiar niște preoți că pe pomelnice nu se mai întâlnesc decât cereri individualiste, nicidecum: întărirea și ocrotirea Bisericii și a țării noastre creștine România. De asta au dreptate comentatorii de mai sus că ”Sintem atit de egoisti, de ingustati numai si exclusiv pe interesul strict, dar strict, personal, individual, incit numai sintem deloc capabili sa vedem cum anumite decizii la nivel colectiv ne vor afecta pina la urma la nivel individual.” Si , completez eu, cum anumite decizii la nivel individual ne afectează și la nivel comunitar-social.

    Propun o recitire mai atentă a Imnului nostru național:

    Deșteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
    În care te-adânciră barbarii de tirani!
    Acum ori niciodată croiește-ți altă soarte,
    La care să se-nchine și cruzii tăi dușmani!

    Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume
    Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman,
    Și că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume
    Triumfător în lupte, un nume de Traian!

    Priviți, mărețe umbre, Mihai, Ștefan, Corvine,
    Româna națiune, ai voștri strănepoți,
    Cu brațele armate, cu focul vostru-n vine,
    „Viață-n libertate ori moarte!” strigă toți.

    Preoți, cu cruce-n frunte! căci oastea e creștină,
    Deviza-i libertate și scopul ei preasfânt.
    Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
    Decât să fim sclavi iarăși în vechiul nost’ pământ!

  7. “Problema alinierii obediente a înalților funcționari BOR la obiectivele puterii actuale, fățiș anticreștine și antiromânești, este, de fapt, marea jale a societății noastre. Cu cine mai faci tu Biserica, dacă tu ca păstor, îți lași copiii otrăviți, jefuiți și batjocoriți (violați) mai întâi (și cât mai devreme) mintal? Când copilul crește hrănit cu iluziile preluate de la tembelizor și de la școala degradată mai mult decât cu povețele și exemplele părinților, ce profil de personalitate își va contura? Pentru că, din păcate, nici unii înalți funcționari BOR nu susțin formarea de nuclee de coeziune creștină și națională în hotarele cuviinței și ale ascultării canonice, desigur…”
    Din pacate, e si mai rau decat atat:
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/10/03/reforma-in-sanatate-face-victime-in-continuare-nu-se-mai-fac-operatii-pe-cord-pentru-nou-nascutii-cu-malformatii-cardiace/
    vs.
    http://www.mediafax.ro/social/premierul-emil-boc-decorat-cu-crucea-transilvana-de-catre-mitropolitul-ips-andrei-8549452
    “IPS Andrei a anunţat, duminică, la finalul slujbei de liturghie, pe care a oficiat-o la biserica din satul Răchiţele, judeţul Cluj, că distincţia i-a fost acordată premierului Emil Boc în semn de recunoştinţă pentru “ataşamentul faţă de Biserica Ortodoxă şi sprijinul acordat Mitropoliei Clujului”.”

  8. Afară cu băncile din ţară!
    Maria Diana Popescu ! Guvernul, Parlamentul şi guvernatorul B.N.R. se prefac a nu înţelege că noi sîntem cei care achităm opera jafului naţional comis de ei, inclusiv împrumuturile F.M.I.. În loc să-i protejeze pe români de abuzurile băncilor, au mare grijă să ajungă în incapacitate de plată şi să-i execute silit. Asta este strategia lor, iar ceea ce se li se întîmplă acum românilor este de toata jena. În cei patru ani de criză n-a existat nicio iniţiativă de protejare a cetăţeanului faţă de hienele bancare, faţă de cămătarii care au cumpărat creditele restanţierilor. Românii sînt storşi pe orice cale de tot felul de taxe şi comisioane, iar B.N.R şi A.N.P.C. favorizează cele 40 de bănci prezente în România, care au făcut şi fac profituri uriaşe pe spinarea clienţilor, pe care i-a atras cu publicitate agresivă şi înşelătoare. Tot mai mulţi români disperaţi ne scriu în redacţie, acuzînd sistemul bancar, asemuindu-l cu unul mafiot, căruia i s-a facilitat un cadru legal. Dar, „cine dracu’ vă credeţi voi?” a întrebat Nigel Farage în plenul Parlamentului European, adresându-se conducerii Uniunii Europene. Chiar aşa, cine se cred bancherii, recuperatorii şi guvernatorul? Pentru cei care nu ştiu sau nu-şi mai aduc aminte, prin anii 94 – 96 băncile practicau dobînzi şi de 270% la credite, dar despre acest lucru guvernatorul refuză să vorbească. Cu ce bani şi-au făcut, nu sedii, ci palate, băncile în toată ţara? Cu dobînzi ilegale, comisioane şi clauze abuzive, scrise cu litere aproape invizibile în contractele încheiate cu bieţii români. Guvernatorul tace şi emite reguli pentru băncile străine, cu împuternicire să facă orice fel de măgărie doresc la noi acasă.

    Băncile din ţările civilizate practică dobînzi de cîteva procente, iar comisioanele sînt aproape simbolice. La noi, hoţia băncilor din buzunarul cetăţeanului este susţinută tacit, de cine credeţi? De B.N.R.. Furtul este o infracţiune penală şi mi se pare normal şi legal ca cel care guvernează banii furaţi de la români să fie luat la întrebări, anchetat şi obligat să înapoieze pînă la ultimul cent banii poporului. Ţara noastră a avut parte din ’90 încoace de un singur băiat versat la casa de bani, care s-a jucat cu visteria ţării şi cu bruma de bani a românilor. Cele 40 de bănci – nişte rechini prădători – prezente în România, au avut mînă liberă de la guvernator şi au momit oamenii cu tot felul de oferte gen „credit doar cu buletinul”, mergînd pe ideea să-l îndatoreze pe românul necăjit, ca să aibă de unde culege pe termen lung. Conform declaraţiei sale de avere, zestrea sa este modestă, pentru că valuta e la purtător. În plus, nu a precizat băncile la care şi-a depus mărunţişul. În mod sigur băncile alea nu vor da faliment. Ce poate fi mai moral decît să manevrezi cum vrei visteria, să rîzi în nas poporului şi să fii apreciat şi decorat pentru asta? Un „lup paznic” la stînă! Este voinţa puterilor mondiale, că el, doar voia lor o face. Ar cam fi vremea să facă de paza la butucii de viţă de vie de pe moşie, decît să tragă sforile valutele, funcţie de împrejurări. Măgării, nu?

    Alexandra Popa, o jurnalistă aflată, probabil, sub aripa vreunei bănci încearcă să bage spaima în români cu articol: „Pierzi casa pentru o restanţă de 600 lei! O restanţă la un credit, cît de mică, poate duce automat la executarea silită”. Să-ţi fie ruşine „fată-hăi”! Cămătăria bancară, căci despre asta vorbim, nu e sancţionată de statul de drept, iar bancherii fac tot ceea ce le „poftesc” buzunarele, plătind bine pe unii ziarişti care îşi ameninţă public conaţionalii. De ce acum bate vîntul prin cele mai multe dintre bănci din România? Pentru că băncile-cămătare au avut grijă să rămână fără clienţi prin raportări aberante la Biroul de Credite şi prin aceste executări abuzive, la limita legalităţii. N-am văzut un ziarist de bună credinţă, care să scrie despre modul în care băncile „ţepuiesc” clienţii. Şi că ar fi timpul să iasă afară din România. Nu. N-are voie să spună adevărul. I se pune pumnul în gură, îşi poate pierde slujba, e catalogat drept extremist, dacă se revoltă împotriva birurilor, a jafului şi nedreptăţilor. În România, toţi bancherii venetici, toţi cămătarii fură, înşeală şi mint şi iau cu japca… Ne guvernează cei care, dacă la facultate tot au fost prezenţi la cursuri doar în condică, iar diplomele lor sînt cumpărate ca în piaţă, inventează legi şi ordonanţe potrivit lăcomiei şi egoismului lor.

    De la început mi s-a părut suspect faptul că toate băncile ofereau în 2005-2008, credite cu buletinul, de fapt ofereau bani virtuali. Era perioada în care criza se cocea premeditat în cuptoarele Americii, astfel ca băncile lor şi alţi cămătari fără legitimaţii să poată confisca pe mai nimic bunurile oamenilor. Cum altfel s-ar mai fi putut îmbogăţi aşa de repede şi uşor? A lua cu japca este cea mai bună afacere. Ecuaţia este simplă, iar cei inteligenţi o rezolva uşor: în toată ingineria financiară numită credit sînt următoarele personaje: cămătarii „legali”, adică băncile, căpuşele sau firmele de recuperare, societăţile de asigurări, păgubitul (împrumutatul) şi, cu voia dumneavoastră, cel mai tare, guvernatorul. Odată ce împrumutatul nu-şi mai poate plăti datoriile, cămătarul îşi încasează banii de la societatea de asigurări (din acest motiv păgubitul mai plăteşte pe lînga rată o dobîndă uriaşă şi o asigurare). Ca atare, cămătarul îşi recuperează pierderea şi normal ar fi ca hoţia financiară să se termine aici; dar, în acest moment pentru cîteva firimituri, cămătarul vinde creanţa căpuşelor care, în situaţia în care semnezi hîrtiile trimise de ei, devin noii tăi creditori pe viaţă. De ce nu avem legea falimentului personal, ci doar al companiilor şi societăţilor comerciale? Guvernatorul ştie!, de aceea a recapitalizat băncile, deşi de folos ar fi românilor falimentul acestor instituţii parazitare, care practică ilegal cămătăria după sistemul mafiot. Băncile fac bani din tastatură. Lumea trebuie să priceapă, banii nu prea mai au formă fizică. Sînt doar o convenţie bazată pe profit, care se întemeiază pe un click de mouse, pentru că banii sînt virtuali de ceva timp. http://www.art-emis.ro/editoriale/1207-afara-cu-bancile-din-tara.html

  9. Mda…Vis-a-vis de pericolul atentatelor teroriste pe teritoriul Romaniei nu am de zis decat ca cei care cred ca asta nu este posibil sau ca pericolul nu este real sunt ori naivi ori idioti!Nici bulgarii nu au crezut ca ar putea fi vizati si totusi au luat-o…In conditiile in care Romania are trupe in Afghanistan,o baza americana deja pe teritoriul Romaniei si o a doua in constructie pentru a adaposti viitorul scut-antiracheta,este cat se poate de clar in opinia mea ca Roamania a urcat cateva locuri in agenda extremistilor musulmani…

  10. @Radu S:

    Iar cei care inghit propaganda serviciilor secrete sunt ”idioti utili”. Bulgaria nu ”si-a luat” nimic, atentatul a fost indreptat impotriva unor turisti evrei.

  11. Intrebarea este: de la cine “si-au luat-o” bulgarii?

  12. Nu a negat nimeni pericolul real în care tot călăii cu serviciile lor ne-au băgat (cu premeditare și în mod detaliat – diabolic plan!) și de care suntem conștienți, însă gogoșile serviciilor „veghetoare” (că doar despre asta este vorba) nu le primim, miros de la o poștă.

    Trebuie observată și imensa propagandă jidovească, accelerată cu disperare, pe toate căile (oficiale și neoficiale, prin legi, prin media, prin servicii), pentru impunerea acestei noi clase=nații deasupra oricăror valori, legi și tradiții naționale. Este vreun mafiot din „neamul acesta viclean și desfrânat” băgat la pușcărie pentru hoțiile și distrugerile făcute? Niciodată! Serviciile nu îi urmăreau pe acești mafioți? Ca la Hidroelectrica și Oltchim de exemplu? … Vor să distrugă prin noua variantă de politică a fricii (victimizarea și șantajul despăgubirilor continue) anihilarea solidarității creștine și a demnității personale și naționale a tuturor oamenilor… Mă tem că lucrurile sunt muult mai avansate decât ne dăm seama…

  13. Pingback: Guvernul Ponta da drumul GAZELOR DE SIST. Spre americani…/ Ilie Serbanescu: decizia in economie apartine strainilor! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Bravo Petra ! Nimic mai mult de adaugat

  15. Bravo “Razboi intru Cuvant” ! Dumnezeu sa va binecuvanteze ! Pe noi toti de altfel !

  16. Pingback: Ponta cu arme si bagaje de partea CORPORATIILOR AMERICANE: SUSTIN GAZELE DE SIST/ La Vaslui s-a dat deja LIBER LA EXPLORARE pentru CHEVRON! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  17. Pingback: Avize in serie pentru EXPLORAREA GAZELOR DE SIST in Vaslui si Baile Felix - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  18. Pingback: NAŞUL BASESCU SI GAŞCA MERKEL: Mai multă Europă, mai putina democratie, mai multa spionare a cetatenilor... (editorialele saptamanii) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  19. Pingback: Ideologii si acoperitii lui Basescu se dau pe fata si FAC ZID IN JURUL... SERVICIILOR SECRETE!/ Diversiune MAIOR-GHITA (barter SRI-RTV?) deghizata in reclama politica (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  20. Pingback: Guvernul PONTA elimina interdictiile la EXPORTURILE DE GAZE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  21. Pingback: DECONSTRUIREA MITULUI INDEPENDENTEI ENERGETICE PRIN GAZELE DE SIST. CHEVRON: urmasul trustului STANDARD OIL detinut de ROCKEFELLER ce a fost desfiintat pentru “conspiratie impotriva concetatilor”/ PROSPECTIUNI SEISMICE ALE CHEVRON pe terenuril
  22. Pingback: “INDEPENDENTA ENERGETICA” NU E DECAT INROBIREA TOTALA. Cum sunt tamaiati Traian Basescu si Victor Ponta de aceleasi “THINK-TANKURI” NEOLIBERALE pentru ca au dat tara pe mana CORPORATIILOR - Recomandari
  23. Pingback: OMV PETROM nu mai are manager român. Nicio reacție din partea statului/ TUDOSE S-A OPUS CRESTERII REDEVENTELOR PLATITE DE COMPANIILE STRAINE. Marele jaf: peste jumatate din exploatatorii straini NU AU PLATIT redevente ani la randul!
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare