“Pierim ca neam”. ROMÂNIA, PE LOCUL DOI MONDIAL LA EMIGRATIE, DUPA SIRIA. Se pregateste, deja, terenul pentru folosirea ”imigratiei” ca solutie pentru criza fortei de munca si imbatranirea populatiei/ CAZ DE AGRESIUNE SEXUALA IMPOTRIVA UNEI MINORE LA SUCEAVA. Autorul: un pakistanez imigrat…

2-03-2018 4 minute Sublinieri

diaspora

Zilele acestea una din știrile cele mai discutate a fost cea privind volumul românilor emigrați. Pe stil “descoperirea apei calde”, specific presei isterice, căci e un subiect de mult timp în atenția mediului academic și decizional.

Mai jos, aveți evoluția numărului de români emigrați în străinătate, din 1998 până în prezent (sfârșitul lui 2017).

Concluzia: de aproape 10 ani de zile, numărul românilor adulți plecați în străinătate este undeva între 4 și 4,5 milioane de români.

Este vorba despre emigrați adulți fie formali (cu declarații explicite de emigrare, deci contabilizați în datele INS), fie informali (fără declarații, plecați îndeosebi după deschiderea granițelor UE în 2007).

Această estimare de 4 – 4,5 milioane de români adulți peste hotare este ușor mai ridicată decît cifra vehiculată recent în respectiva știre care a stîrnit interesul opiniei publice, de 3,7 milioane români.

Diferența este pe seama faptului că cele 3,7 milioane români se referă doar la emigrația recentă, de factură economică și îndeosebi informală, necuprinsă în raportările oficiale, de după 2007, după deschiderea granițelor UE.

* * *

Estimările recente sunt făcute pe baza sondajelor Sociopol (2012 … 2018), respectiv CCSB (2006 … 2011), plecând de la datele oficiale INS.

Estimările mai vechi sunt pe baza datelor oficiale prezentate de institutele statistice din țările occidentale care dețin date în această privință (îndeosebi Italia și Spania).

Metodologia de calcul este descrisă in extenso în lucrarea mea de doctorat și nu face obiectul acestei prezentări.

Volumele totale de emigranți cuprind atât emigrațiile recente, cele pe motive îndeosebi economice, de după 2005 – 2006, cât și emigrațiile mai vechi, cele pe motive îndeosebi ideologice / de drepturi ale omului (dinainte de 1989 și de la începutul anilor 90).

Analiza este făcută pe populația adultă (18+). Analiza se bazează pe diferența dintre numărul total de cetățeni, raportat de BEC / AEP, populația rezidentă oficială, raportată bianual de INS, și emigrația informală, așa cum reiese din sondajele CCSB / Sociopol.

Avem o criză demografică majoră. Sporul natural e negativ, îmbătrânirea demografică accentuată, indice de dependență demografică foarte accentuat (50%) și conform unui raport ONU, 17% (3,4 mil) din locuitori au plecat în străinătate.

Asta se vede în penuria de forță de muncă pe care o vom resimți acut. Am lucrări de făcut și nu am cu cine. Toți antreprenorii se plâng, ba chiar, mai nou, și ei pleacă. Să vă pregătiți, policalificați. Nu o să găsiți electricieni, mecanici, instalatori, zidari etc. Asta se traduce: paragină. Uman: bătrâni singuri. Spiritual: pierim ca neam.

Estimarile legate de numarul romanilor care au plecat din tara sunt de aproximativ 3,4 milioane de oameni din 2007 pana in 2017, cifra care plaseaza Romania pe locul doi in lume, dupa Siria, in ceea ce priveste emigratia, conform ONU, a spus Luciana Lazarescu, de la Centrul de cercetare si documentare in domeniul integrarii imigrantilor (CDCDI), in cadrul conferintei finale a proiectului international de cercetare “Move”, scrie Mediafax.. In Romania, responsabil de acest proiect a fost prof. univ. dr. Monica Roman din cadrul ASE.

Nu se poate discuta de compensarea emigrarii prin imigrare, deoarece la data de 31.12.2017 in Romania erau stabiliti aproximativ 117.000 straini, din care 3.900 de persoane cu protectie internationala, refugiati sau alte feluri de protectie. Cererile de azil politic au crescut de la 1.500 in anii anteriori la 4.820 in 2017.

Romania are printre cele mai mici procente de rezidenti din afara Uniunii Europene, 0,3%, astfel situandu-se pe ultimele locuri din UE la acest capitol, alaturi de Slovenia si Slovacia. Din totalul strainilor care imigreaza in Romania, doar 9% vin pe baza unui contract de munca. Principalele motive pentru care strainii vin in Romania sunt reintregirea familie (43%) si pentru studii -23%.

Ponderea celor care au venit in Romania prin programele de protectie internationala este mult mai mica decat in alte state, precum Germania de exemplu. In Romania 5% dintre straini sunt persoane cu protectie internationala, conform Inspectoratului General pentru Imigrari.

Numarul strainilor din afara uniunii Europene care aleg Romania este unul mic deoarece acestia intampina mai multe dificultati: bariere de limba, limita salariului mediu pentru lucratorii migranti, inregistrarea deficitara a strainilor in statisticile institutiilor cu atributii in domeniul muncii.

In contextul crizei fortei de munca, “Romania nu are o evaluare serioasa a deficitului de pe piata fortei de munca pe sectoare si ocupatii si este departe de a avea o abordare sistematica a imigratiei ca forta de munca si tampon pentru imbatranirea populatiei”, a mai spus Luciana Lazarescu, in cadrul conferintei

Proiectul este finantat prin programul HORIZON 2020 al Uniunii Europene si studiaza studiaza factorii nationali si internationali care influenteaza mobilitatea tinerilor in Europa, pentru a propune cai de imbunatatire a conditiilor in care se deruleaza mobilitatea tinerilor si pentru a reduce efectele negative ale acesteia. Proiectul MOVE se bazeaza pe o cercetare multinivel, incluzand studii de caz pentru sase tipuri distincte de mobilitate (invatamant superior, voluntariat, ocuparea fortei de munca, training vocational, schimb de studenti si antreprenoriat) derulate in sase tari europene, un sondaj cantitativ amplu asupra mobilitatii la nivel european, precum si analizarea datelor secundare, tinand cont de inegalitatile sociale. Detalii referitoare la proiect se pot consulta si pe site-ul acestuia.

Rezultatele proiectului arata ca tinerii romani sunt la fel de mobili ca si tinerii europeni, dar mobilitatea lor trebuie analizata in stransa corelatie cu scopul acesteia. Spre deosebire de tinerii din tarile vest-europene, tinerii romani sunt implicati in mai mare masura in mobilitatea legata de munca decat in cea pentru studii. De asemenea, mobilitatea internationala pentru voluntariat este apreciata si populara printre tinerii romani, in timp ce intr-o mai mica masura se practica o mobilitate pentru antreprenoriat.

Totusi, programele europene precum ERASMUS+ au contribuit la sensibilizarea tinerilor romani si la o mai buna cunoastere a posibilitatilor de dezvoltare antreprenoriala ca urmare a participarii la programele de mobilitati.
Este remarcabil faptul ca tinerii romani practica mai multe mobilitati concatenate. In general, mobilitatea pentru studii este pasul initial, urmata de alte tipuri de mobilitate: pentru voluntariat sau antreprenoriat.

Analizele calitative au scos in evidenta atat beneficiile mobilitatii intraeuropene, de exemplu dezvoltarea personala, acumularea de cunostinte de limbi straine, cat si obstacolele intampinate: bariere legate de finantarea mobilitatii, de relatiile cu institutiile sau de accesul la informatii. Rezultatele analizei cantitative arata ca tinerii romani care au experiente de mobilitate au mai multe sanse de a fi angajati sau de a-si deschide o afacere, comparativ cu cei fara experienta mobilitatii internationale.

Unul dintre internii de la Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil din municipiul Rădăuți și-a petrecut o noapte în arestul Inspectoratului Județean de Poliție Suceava, după ce în weekendul trecut a abordat cu intenții nu tocmai pașnice o fetiță de 12 ani din municipiu.

Fetița, elevă la una dintre unitățile de învățământ din municipiu, se îndrepta, vineri după-amiază, de la școală spre casă, după ce terminase orele de curs. Undeva în spatele Colegiului Național “Eudoxiu Hurmuzachi”, eleva a fost abordată în limba engleză de un tânăr, care i-a oferit o bancnotă de 10 lei pentru un kiss (n.r sărut în limba engleză), însă copila i-a respins avansurile și s-a grăbit spre casă.

Chiar dacă a reușit să intre într-o scară de bloc, aceasta a fost urmată de individ, care a insistat și a încercat să o îmbrățișeze și să o sărute. Fetița a început să strige, ceea ce l-a speriat pe bărbat, care a părăsit în fugă scara. Imediat ce a intrat în casă, fetița i-a povestit mamei sale ce i s-a întâmplat, iar femeia a sunat la 112 și a relatat ce se întâmplase.

În aceste condiții un echipaj de judiciariști rădăuțeni s-a deplasat la fața locului și după o serie de investigații, oamenii legii au realizat că autorul agresiunii era, cel mai probabil, unul dintre internii de la Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil din municipiu.

Ceea ce au presupus lucrătorii de la Biroul Investigații Criminale din Poliția municipiului Rădăuți s-a confirmat și, după verificări, a fost identificat cetățeanul pakistanez Y.H., în vârstă de 20 de ani. Bărbatul a fost reținut vineri noapte pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, sub acuzația de tentativă de agresiune sexuală, iar magistrații rădăuțeni au decis sâmbătă măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile și o serie de restricții.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la ““Pierim ca neam”. ROMÂNIA, PE LOCUL DOI MONDIAL LA EMIGRATIE, DUPA SIRIA. Se pregateste, deja, terenul pentru folosirea ”imigratiei” ca solutie pentru criza fortei de munca si imbatranirea populatiei/ CAZ DE AGRESIUNE SEXUALA IMPOTRIVA UNEI MINORE LA SUCEAVA. Autorul: un pakistanez imigrat…

  1. Distrugerea planificata a Europei: Refugiații creștini se întorc în Siria de teama jihadiștilor ISIS care au împânzit Europa
    Haddad spune că a ajuns în 2016 în Austria după ce a dat 3 000 de euro contrabandiștilor care l-au ajutat să ajungă în Turcia și mai apoi în Austria. A vrut să rămână aici, dar s-a răzgândit rapid după ce a văzut câți refugiați s-au asociat unor grupări teroriste, precum Al-Nusra și ISIS.
    „Nu e bine că Europa deschide ușa tuturor. Grupările teroriste ISIS și Al-Nusra vor să distrugă totul. Dacă nu înțelegeți asta, sunt pesimist în ceea ce privește viitorul Europei”, a spus Haddad
    https://www.activenews.ro/externe/Refugiatii-crestini-se-intorc-in-Siria-de-teama-jihadistilor-ISIS-care-au-impanzit-Europa-149745

    Siria este un loc mai sigur decât Afganistanul şi de aceea nu are niciun sens să nu fie repatriaţi refugiaţii sirieni, a estimat marţi partidul populist ‘Alternativa pentru Germania’ (AfD)
    https://blacknews.ro/extremistii-germani-considera-siria-taram-sigur-decat-afganistanul/

  2. Pingback: PASTORALA UNITĂȚII DE NEAM PRIN ÎNTOARCEREA LA HRISTOS. Mitropolitul Moldovei, ÎPS TEOFAN, la Învierea Domnului: "Nu se poate vorbi de unitate pe nici un plan al existenţei dacă este absent Dumnezeu, dacă nu există stare de pocăinţă şi f
  3. Am descoperit culmea prostiei. Everestul prostiei este ageism-ul. Adică discriminarea persoanelor în funcție de vârstă; mai ales a celor peste o anumită vârstă.
    E omniprezent. Dacă ar fi să judecăm după reclame, oamenii de peste 50 de ani dispar în neant. Nu e de mirare că discriminarea celor peste o anumită vârstă se manifestă inclusiv în piața muncii. Paradoxal, într-o societate care are pretenția să trudim până la adânci bătrâneți. De ce? Fiindcă însăși societatea îmbătrânește, din motive demografice. Iată cum ageism-ul e auto-distructiv nu doar la nivel individual, ci și societal.
    Din păcate, nu cred că societatea poate face mare lucru.
    https://republica.ro/fuga-de-batranete-sau-barbatul-intre-40-si-50

    Ageism-ul e mai mult decât o formă de discriminare. E chiar o formă de dezumanizare
    Suntem intoxicați de ageism. Adică de acel set de prejudecăți care ne face să avem o atitudine negativă în funcție de vârstă. Și totuși, câte dintre reclamele pe care le vedeți includ persoane peste 50 de ani?
    Practic, odată ce depășim „vârsta critică“, ajungem să ne discriminăm singuri. Suntem afectați, mai bine zis „defectați“, până la nivelul subconștientului.

    Scriind rândurile de față, eu am făcut un prim pas, pentru mine, întru exorcizarea acestui demon social care ne bântuie pe toți: ageism-ul. Am pus un nume diavolului, l-am scos din zona tulbure a percepțiilor cu coada ochiului și l-am adus în lumina spiritului critic. Sper să vă inspire, fiindcă de aici încolo sunteți pe cont propriu; va trebui să vă urmați propriul ritual de exorcizare.

    Din păcate, societatea nu prea îmi pare pregătită să facă față ageism-ului. Vă dau doar un exemplu: gigantul Facebook sancționează discriminarea pe bază de rasă, etnie, naționalitate, religie, sex, boli sau handicapuri, dar nu și pe cea legată de vârstă. Nu mă credeți?
    Citiți „Termeni si Condiții“. Și nu doar la Facebook. Explicația cea mai simplă e că mulți își permit așa ceva.
    https://paginadepsihologie.ro/ageism-ul-e-mai-mult-decat-o-forma-de-discriminare-e-chiar-o-forma-de-dezumanizare/

  4. Pingback: REFLECTII POST-REFERENDUM ale Parintelui Constantin Sturzu in conferinta de la Cluj (nov. 2018): CRIZA NEAMULUI AFLAT IN PERICOL DE STINGERE, CRIZA OAMENILOR BISERICII. “Nu suntem prezenti in propria noastra viata si nu ne intalnim cu Dumnezeu. E cl
  5. Pingback: "Românie, țara mea, dar au plecat prea mulți din ea... Dacă românii tăi pleacă, dacă ei mai pleacă, rămâne țara săracă, rămâne săracă". CÂNTECUL CU UN MESAJ SFÂȘIETOR DE PROFETIC făcut cunoscut de interpretaretarea minunat
  6. Pingback: STRIGĂTUL DISPERAT AL UNUI ARHIEREU CARE PLÂNGE DISPARIȚIA IMINENTĂ A NEAMULUI ROMÂNESC. România înlăcrimată își strigă fiii rătăcitori prin Pastorala dureroasă de Paști a Episcopului Maramureșului, PS IUSTIN: “Oare cum să ne rugă
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare