Școala de FAKE NEWS: un proiect pentru „disciplinarea” minților tinerilor?
Un deputat a depus la sfârșitul lunii decembrie un proiect de lege care prevede introducerea unei noi discipline obligatorii în învățământul preuniversitar – care are ca scop combaterea „fenomenului fake news”.
Câteva întrebări legate de această idee.
1. Dezbaterile generale din prezent pe tema reformei învățământului evocă necesitatea aerisirii programei și numărului de ore – unde mai încap și astfel de discipline (precum cea privitoare la fake news) în orarul elevului?
2. Cine vor fi „experții” capabili să vină în fața copiilor și să îi învețe pe aceștia să discearnă ce e fake news și ce nu? Vor fi pregătiți, majoritatea acestor experți, să predea și să deslușească o chestiune așa de delicată pe baza unei rețete prefabricate?
3. Ce este acela un fake news? Include și situația trecerii sub tăcere a unor evenimente grave care contrazic narațiunea (eufemism pentru propaganda) oficială – vezi cazul incidentelor de Anul Nou din Koln de acum trei ani? Sau prezentarea informațiilor într-o terminologie din start infamantă pentru una din perspectivele posibile (spre pildă, utilizarea frauduloasă a unor etichete precum extrema dreaptă, iliberal, pentru opțiuni politice legitime)?
Este, de exemplu, informația vehiculată de Andrei Pleșu, Andrei Cornea, Mihaela Miroiu etc și de alți intelectuali și jurnaliști de frunte, că întrebarea de la Referendumul pentru Căsătorie ar fi ascuns o intenție necurată a Guvernului, ba chiar o „mișcare de subminare a intereselor naționale ale statului român” (!) – altfel spus, că la Referendum s-ar fi votat altceva decât ridicarea la nivel constituțional a definiției Căsătoriei între un bărbat și o femeie – un fake news?
4. Dacă da, cum poate o disciplină predată la gimnaziu sau la liceu să ajute la combaterea fenomenului fake news, când oameni precum Andrei Pleșu, Andrei Cornea etc etc, care se numără printre elitele intelectuale ale societății românești, sunt atât de vulnerabili în fața acestui fenomen? Sau, mai rău, contribuie (intenționat?) la propagarea de știri false?
5. Disciplina va contribui și la combaterea știrilor false lansate de tabăra celor care propun (sau impun) disciplina – sau doar la combaterea „știrilor false” lansate de oponenții lor ideologici? Altfel spus, orice afirmă cei care se află de „partea bună a istoriei” va fi, aprioric și fără verificare, „de încredere”, în vreme ce lucrurile pe care le spun, de pildă, conservatorii, creștinii, cei care nu au norocul de a se afla „de partea bună” va fi, aprioric și fără verificare, „fake news”?
6. Pentru că, dacă lucrurile stau așa, nu asistăm oare la un vechi truc – acela de a masca o practică iliberală sub un nume fals? Practică vândută sub ambalajul unui paternalist luminat: vă vom feri de pericolele dezinformării. Practica de a masca cenzura și controlul libertății de exprimare sub un nume fals și pompos nu este deloc ceva nou. Sloganul comuniștilor americani din vremea lui Stalin nu era „Dictatura proletariatului” – era „Pace, locuri de muncă și democrație”. La fel, nici „neoliberalii” de azi nu vor spune că vor să cenzureze libertatea de exprimare a oponenților ideologici – vor spune că vor să „combată fenomenul fake news”.
7. Altfel, de când disciplinele din învățământul preuniversitar sunt introduse prin proiect de lege? Bine că nu stabilim și întreaga programă școlară prin proiect de lege – sau ar trebui poate să o stabilim?
Ce ar fi necesar ar fi educarea spiritului critic și a discernământului, care însă nu pot fi obținute printr-un astfel de proiect. Rezistența la dezinformare se face prin cultivarea culturii generale, care este chiar obiectivul actului de învățământ – și pentru asta nu este nevoie de o materie distinctă.
Sistemul de educație nu trebuie să traseze criterii (relative și subiective) de determinare a fake news – ci să ajute la dobândirea unui nivel suficient de consistent de informații neideologizate și de instruire a gândirii astfel încât viitorul absolvent să își poată clădi discernământul în raport de experiența personală.
Comentariu semnat de Cătălin Sturza (sursa: pagina de Facebook)
“Ce este acela un fake news?”
Sa reformulam, ca sa intelegem care e miza, care e metoda si de la cine vine. Deci:
“Ce este adevarul?”
Odata a venit prin gura lui Pilat, catre Insusi Dumnezeu…
Vrajmasul face si aici ceea ce a facut dintotdeauna – o oglindire indracita, o rasturnare. Nu e nimic neclar.
Intrebarea pentru noi e: ce avem noi de facut in aceasta situatie – ca si crestini?
Adica demonul se insinueaza si mai tare catre sufletele tinerilor si copiilor acestui neam, ai nostri, cu dorinta de a-i invata versiunea lui de “adevar”, perspectiva lui si “valorile” lui. Si are multe, multe metode si slugi pregatite pentru a face asta, chiar in timp ce noi scriem aici.
Deci, noi, ce credeti ca avem de facut in aceasta privinta?
Si nu ma refer la oarecand-nu-stiu-cand, ci azi, la noapte, maine, poimaine, etc.?
@Lucian-Octavian Anghel:
Putem face ceea ce ne sfătuiește Sf. Apostol Petru să facem – “Fiţi treji, privegheaţi. Potrivnicul vostru, diavolul, umblă, răcnind ca un leu, căutând pe cine să înghită. Căruia staţi împotrivă, tari în credinţă, ştiind că aceleaşi suferinţe îndură şi fraţii voştri în lume.” Și, într-adevăr, sunt multe suferințele pe care le îndură frații creștini în lume, în acești ani.
Și Sfântul Apostol Pavel lansează același îndemn: “De aceea să nu dormim ca şi ceilalţi, ci să priveghem şi să fim treji.” Și, puțin mai jos: “Dar noi, fiind ai zilei, să fim treji, îmbrăcându-ne în platoşa credinţei şi a dragostei şi punând coiful nădejdii de mântuire.”
Așadar, creștinilor li se cere în mod explicit să-și cultive discernământul, să-și lămurească propria credință, și să vegheze. Or, discernământul nu ni-l cultivăm, cu siguranță, printr-o aplicație care filtrează “fake news” sau printr-o materie școlară “anti fake news” (lansată de cine? din ce perspectivă?) Lucrurile nu sunt deloc așa de simplu de rezolvat.
Pe scurt, răspunsurile sunt cele pe care le știm, și pe care le găsim la Sfinții Apostoli Petru și Pavel. E necesar, mai mult decât oricând, să ne lămurim credința și să ne cultivăm discernământul.
Cătălin Sturza
Lucian
Parintele Sofronie spunea undeva ca ( redau din memorie ) :
EU sunt Adevarul ( Iisus ) . Si marea majoritate a oamenilor s au îngrozit . El nu se încadrează in limitele gândirii omenești . Poruncile lui sunt cu desăvârșire imposibile . Viata Lui e plină de asemenea suferința , încât sufletul se îngrozește . Dar , El , ne spune ca alta cale nu este.
Ținta : Iisus . Orice faci : Iisus . Fără Mine nu faceți nimic . Nu știm . Nu știm ce e fals sau adevărat . Îl rugam pe El sa ne indrume. Si atunci sti , sti cu desăvârșire . Nu te îndoiești . Dar lupta e mereu . Diavolul nu obosește . Omul , ca om , obosește . Rabdarea e ultima reduta .
Cu iertare
Catalin, Petre: pentru ce-ti ceri iertare? 🙂 N-am pus intrebarea pentru ca nu-i stiu raspunsul, ci pentru ca sa-l auzim inca o data si inca o data si inca o data. Sperand sa ne ajute.
“Or, discernământul nu ni-l cultivăm, cu siguranță, printr-o aplicație care filtrează “fake news” sau printr-o materie școlară “anti fake news” (lansată de cine? din ce perspectivă?) Lucrurile nu sunt deloc așa de simplu de rezolvat.” – intocmai. Asta am scris si eu.
Deci reiau intrebarea si mai punctual: ce credeti ca avem de facut cand se propune un astfel de “proiect” in cetatea in care vietuim zi de zi? Adica, am scris aici, am adus inaintea altor frati stirea despre acest fel de “proiecte” si despre acesta anume. Si mai departe?
Ca vedeti, cand moare un om se face si rugaciune, dar se si ingroapa. Cand se naste un prunc, se face rugaciune, dar se si moseste. Cand se ataca tara si neamul, se face rugaciune si se si… apara. Cu atat mai mult cand e vorba de sufletele copiilor.
O zi linistita dragii mei!
Doamne, ajuta!
@Lucian-Octavian Anghel
Uite cine vine să ne dea “răspunsul” :
https://evz.ro/masoneria-romana-presedintie-consiliu-uniunea-europeana.html
Cică fac treaba asta tocmai pentru oameni… Au ieșit la iveală să facă oamenii să “înțeleagă” cât de mult ne-a vrut UE, în frunte cu papa și să ne “ajute” să facem distincția dintre real news și fake news… Nu vă mai bateți capul, au rezolvat dânșii problema pentru dumneavoastră (Noi suntem aici pentru dumneavoastră, nu-i așa?) Câtă “dedicare”, câtă “implicare”, câtă “preocupare” pentru aproapele…Lupul a ajuns paznic la oi și ne “păzește”… Da’ nu știu de cine ne “păzește”…
Foarte buna remarca, Romil. Pentru cine vrea sa inteleaga ce implica asta….
Facebook nu a putut demonstra ca stirile date de rusi pe cateva sute de conturi erau false, dar au acuzat aceste pagini de ”comportament coordonat neautentic”. Putem sta linistiti, Big Brother ne pazeste de influentele nefaste ale unor “comportamente neautentice”.
Facebook a dezactivat 364 de pagini și conturi legate de prima operațiune care a avut ca ținte țările Baltice, cele din Europa de Est și statele central asiatice. Aceste pagini erau create și gestionate de angajați ai Sputnik.
A doua operațiune s-a bazat pe indicii venite de la autoritățile americane și a dus la eliminarea a 107 pagini, conturi și grupuri de Facebook, dar și a 41 de conturi de Instagram create în Rusia, dar cu mesaje care ținteau Ucraina.
Compania a spus că aceste pagini pot fi acuzate de ”comportament coordonat neautentic”.
https://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-22918067-facebook-inlaturat-cateva-sute-postari-pagini-grupuri-ale-propagandei-ruse-unele-fiind-legate-romania-publicatia-sputnik.htm
https://www.activenews.ro/stiri/Reactia-lui-Catalin-Sturza-dupa-anuntul-autoritatilor-despre-cuantumul-cosului-minim-lunar-Asta-inseamna-3-lei-pentru-fiecare-masa.-Ce-mananci-de-exemplu-la-pranz-de-3-lei-154235
Foarte bine zice Catalin.
http://ziarullumina.ro/masuri-pentru-combaterea-dezinformarii-pe-internet-141505.html
@ Robert:
Reactie la prostia crasa din ziarul Lumina: https://www.facebook.com/gabriel.popa.1957/posts/159870305009395?notif_id=1550136835530729¬if_t=notify_me&ref=notif
Singuri ne dam cu stangul in dreptul, de la vladica la opinca, au mai facut si apologia vaccinului antigripal, incalzirii globale in articole recente, pacat ca nu angajeaza oameni care sa-L iubeasca pe Hristos. Mi-e si teama daca PS Macarie va fi redus la tacere la un moment dat, IPS Teofan, PS Sebastian au intrat intr-un con de umbra, PS Igantie mai predica din cand in cand.
Admin: subscriu!
RobertCr,
de ce spuneti ca PS Sebastian a intrat intr-un con de umbra?
In ultimul timp, marile probleme cu care s-a confruntat BOR au fost Referendumul si “nepomenitorii”. In ambele cazuri pozitia sa a fost foarte clara si in crestineasca.
Inainte de Referendum a participat la marsurile organizate in toate orasele episcopiei si a tinut cuvantari indemnand oamenii sa mearga la vot.
Referitor la cei care nu pomenesc irrarhii, a fost si mai admirabil. Cand un preot i-a adus la cunostinta ca sunt persoane care nu mai vor sa vina la biserica pentru ca il pomeneste pe sfintia sa raspunsul pe care l-a dat preotului a fost unul de luat aminte: Decat sa plece oamenii din biserica, mai bine nu ma mai pomeniti pe mine.
Ce putea sa faca mai mult decat atat?
RobertCr,
nu stiu cum si-a rezolvat preotul respectiv problema cu enoriasii, dar PS Sebastian a fost asemeni Pastorului cel bun. Din cate stiu, in episcopia noastra nu sunt preoti care sa nu il pomeneasca.
@ cititor
Sunt ani deja in care predicile PS Sebastian sunt mai “cuminti”, altfel ma gandesc ca mai publicau fratii de la CO, macar, una, doua. E adevarat ca nu e privit bine la “nivel inalt”, in ziarul lumina doar la pastorale ne mai amintim ca exista. Poate e mai intelept asa, poate nu.
@ Robert:
Nu din cauza asta nu am mai publicat, ci pentru ca nu a ajuns la noi nimic nou.
Robert,
In Biserica sunt sfinti, nu eroi.
Sfintenia nu defileaza pe strada, se ascunde din smerenie. Nu vreau sa zic acum ca episcopul meu e sfant, dar cred ca nu e cazul sa braveze. Cui ar fi de folos?