SEFUL FEDERAL RESERVE, Ben Bernanke ”dezamageste” bursele, ROUBINI scade pretul aurului si ”analistii economici” sunt loviti de orbul gainilor cand scriu despre… NOUA ORDINE MONDIALA.

27-08-2011 6 minute Sublinieri

 • Money.ro:

Bursele pe marginea prăpastiei. Şeful FED stimulează dezamăgirea si nu economia

Ben Bernanke, preşedintele băncii centrale a SUA, FED, a aruncat responsabilitatea în curtea Congresului, dar nu a anunţat nici o măsură nouă de a stimula economia, tocmai în ziua în care o ştire a accentuat temerile de recădere în recesiune. Deşi nu se mai aşteptau la minuni, investitorii au fost dezamăgiţi. Bursele reacţionează capricios.

Bursele şi-au accentuat scăderea după discursul lui Ben Bernanke, preşedintele sistemului Rezervei Federale (FED, banca centrală a SUA). Preţurile titlurilor de stat americane au scăzut, crescând randamentul acestora, ceea ce este un semn rău dat de pieţe. Ulterior, scăderile s-au transformat în tr-un comportament confuz.

Ben Bernanke a afişat o atiutudine sigură pe sine, lăsând să se înţeleagă valoarea status-quo-ului politicii monetare actuale, dar aruncând săgeţi către Congres şi către politica fiscală, aşa cum face un şef de bancă centrală care are resurse reduse. Şeful „tiparniţei de dolari“ nici nu a repornit-o, dar nici nu a a propus nici o nouă măsură de a stimula economia. Investitorii penalizează  mesajul lui Bernanke, cu toate că nu se mai aşteptau la un nou val de infuzii de lichidităţi în sistem, prin achiziţia de titluri americane (aşa numitul QE3). De aceea şi scade preţul acestora, semnalând, în fond, neîncrederea pieţei în solvabilitatea americana.

Cu toate că nu se mai aşteptau la QE3, investitorii îşi doreau, totuşi, nişte măsuri noi şi convingătoare, mai ales acum, când tocmai se anunţase o creştere sub aşteptări pe trimestrul II a economiei. În schimb, a fost nouă atitudinea de a arunca responsabilitatea în curtea Congresului, care ar trebui să adopte mai repede măsuri de usurare fiscală pe termen scurt, portivit lui Bernanke. De asemeni, „modul de negociere a bugetului trebuie schimbat, ca să reacţioneze mai rapid la nevoile ţării şi să ofere o perspectivă certă pe termen lung“, a mai spus Bernanke.

Mai rău, marele strateg al politici monetare a Americii a aruncat o săgeată îmnspre Standard & Poor’s , care „a afectat încrederea în progresul SUA“ , prin retrogradarea rating-ului de ţară. În rest, şeful FED şi-a afirmat optimismul, aşa cum se cuvenea, cu toate că „este clar de recuperare în urma crizei a fost mult mai putin robust decat am sperat“. A mai spus că va folosi tot arsenalul pe care FED îl are la dispoziţie, ca să stimuleze economia, dar analiştii mai trebuie să sape ca să găsească ceva semnificaţii ascunse şi noi.

Discursul lui Bernanke a fost precedat de urmatorul gen de titluri in mass-media:

Lumea întreagă aşteaptă spusele unui singur om. Vineri, zi crucială

Bursele recuperează consistent din pierderi, cu gândul la ceea ce va face şi spune, într-un discurs programat abia vineri, Ben Bernanke, preşedintele sistemului Federal Reserve (FED), ca să nu lase SUA să alunece în recesiune. (…)

Cel mai aşteptat discurs de pe planetă: LIVETEXT

Toate pieţele lumii scad, în nevroza aşteptării unui discurs de care se crede că va depinde soarta economiei lumii. Îl va ţine omul ale cărui cuvinte se vor îngrămădi să le descifreze toţi economiştii lumii. (…)

Deocamdata seful Fedului nu s-a lansat in declaratii revolutionare, pastrandu-se un fel de stres, de tensiune, de asteptare incordata care duce la declinul continuat al burselor, in lipsa ”deciziilor” care se lasa asteptate din partea marilor decidenti mondiali.

De ce? Pentru ca, desigur, suspansul trebuie intretinut cu arta, pentru a atinge un punct culminant dupa care sa vina solutia salvatoare…

 • Capital:

Omul care a prăbuşit preţul aurului cu un singur cuvânt. Îţi este cunoscut!

“Aurul este o bulă hiperbolizată” a scris economistul Nouriel Roubini pe twitter, cont despre care doar ieri spuneam că este urmărit de aproape 80.000 de oameni. Nu au trecut decât câteva ore de la momentul în care Roubini a scris acest lucru pe rețeaua de micro-bloging și prețul aurului a picat de aproape 1.900 la aproape 1.750 de dolariEste o cădere bruscă a aurului”, spunea Dennis Gartman. „Nu există nimic fundamental care să ne conducă la retrageri de investiţii din aur”.

În tot acest timp, pe contul de twitter al lui Roubini au apărut discuții prin care “mai în glumă, mai în serios”, analistul era întrebat dacă a prezis căderea prețului aurului sau a cauzat-o. Un răspuns într-un ton ironic a venit repede din partea economisului: “Într-adevăr. Ieri mi-am vândut moneda de aur”.

Azim Datardina, cel care a deschis această discuție, a spus că oricine ar fi văzut graficul postat de Roubini și-ar fi închis pozițiile imediat. Coincidenţă sau nu, cotaţia aurului a picat puternic miercuri, cu 4,7% sau circa 90 dolari în câteva minute, până la 1.770 dolari/uncie, concomitent cu o nouă creştere a burselor.

(Ovidiu Anton) Noua Ordine Mondială, cauză sau efect al crizei economice?

”Nu avem nevoie decât de o criză majoră, iar națiunile vor accepta Noua Ordine Mondială”. Asta spunea, la un dineu al ambasadorilor ONU în 1994, David Rockefeller, membru al celebrei familii care joacă un rol extrem de important în trecutul și prezentul Statelor Unite ale Americii. Criza a venit, dar Noua Ordine Mondială, așa cum este ea văzută de teoreticieni, este foarte departe.

Guvernul mondial și moneda globală unică au rămas la nivel de concept, iar orice încercare de a unifica țările lumi, fie din punct de vedere politic, fie economic, se dovedește astăzi un fiasco. Cel mai bun exemplu, Uniunea Europeană. State cu o cultură apropiată, cu economii dezvoltate și, în mare, echilibrate, eșuează, paradoxal, într-un proiect ce pare încă viabil. Ineficiența sau chiar lipsa unor mecanisme de control, puținele metode de coerciție și birocrația exagerată  sunt câteva din tarele Uniunii Europene, sistemul care, poate, s-ar fi dorit modelul statului global. Atunci, dacă țări cu valori comune și cu o economie 100% capitalistă nu pot să se unească, cum ar putea funcționa o asemenea filozofie dacă în ecuație intră China sau Coreea de Nord?

Există numeroase teorii ale conspirației și o grămadă de povești despre elita care, din umbră, conduce lumea. Dacă ar fi fost adevărate, Saddam Hussein nu ar mai fi condus Irakul 12 ani după războiul din Golf, iar Fidel Castro nu ar fi fost la putere de aproape jumătate de secol în Cuba. Chiar dacă ar fi atât de puternice precum se zvonește, Consiliul pentru Relaţii Externe, Grupul Bilderberg și Comisia Trilaterală, cele trei organizații care ar avea idealuri globaliste, nu au nicio șansă să găsească soluția integrării unei atât de mare diversități într-un sistem unic. Cel puțin nu într-un orizont de timp care să conteze…

Noua Ordine Mondială poate avea însă alt sens. Polii de putere încep ușor-ușor să se inverseze. Statele Unite ale Americii pierd din ce în ce mai mult teren, iar Uniunea Europeană, dacă nu se reformează din temelii, are toate șansele să dispară. Pe de altă parte, China este, de ani buni, într-o creștere fenomenală, Rusia pare că, ajutată de sectorul energetic și de succesul programului spațial, a redevenit putere de prim rang, iar India, o țară uitată de mulți, începe să-și realizeze importanța geopolitică și economică. În plus, în India și China, state care au împreună 2,4 miliarde de locuitori (aproape 40% din populația lumii), criza nu se simte. Dacă aceste trenduri vor mai continua, Guvernul Mondial va rămâne o utopie. În schimb, va trebui să învățăm chineza. Avem însă și un pic de noroc: pe lângă hindi, engleza a rămas limbă oficială în India…

Nota noastra:

Sunt cateva idei din editorialul de mai sus care merita comentate mai atent:

Noua ordine mondiala si “teoreticienii”.

Scrie Ovidiu Anton:

Criza a venit, dar Noua Ordine Mondială, așa cum este ea văzută de teoreticieni, este foarte departe”.

In realitate, nu a existat o teorie anume a guvernului mondial si a monedei globale unice. O teorie pozitiva, adica, un fel de program scris clar, explicit si asumat de cineva, un autor de economie sau un ganditor, un fel de Marx al prezentului, sau o grupare de think-thank. Referirile publice la noua ordine mondiala au fost intotdeauna vagi, aproximative, valabile ba in diplomatie (reconfigurarea taberelor geopolitice), ba in economie (criza si schimbarile aduse de ea).

Au existat si exista insa rapoarte si referiri cat se poate de publice la guvernanta globala. Tocmai aici este skepsisul, caci termenul de guvernanta are o incarcatura mult mai neutra decat cel de guvern (mondial), facand trimitere la o serie de structuri impersonale, reguli globale ale economiei si ale altor domenii care ar reprezenta o solutie globala la probleme globale. In acest sens, guvernanta face trimitere la o echipa de tehnocrati inspizi si inodori si nu da impresia de PUTERE globala, asa cum o da termenul de guvern mondial. Asadar, din partea establishmentului avem intotdeauna referiri prudente, vagi, “misterioase”, care vor sa spuna mult dar care nu contin elemente directe si concrete cum ar fi guvernul mondial si moneda unica.

Ceea ce nu inseamna nicidecum ca discursul establishmentului privitor la guvernanta globala ar fi utopic sau contrazis de realitate, precum crede editorialistul de la Capital, ci inseamna ca este doar un teasing pentru ceva foarte concret care se va intampla in momentul in care criza cu care se confrunta actuala ordine a lumii va deveni decisiva, asa cum glasuiesc rapoartele citate deunazi pe siteul nostru.

De aceea, nu e de mirare ca autorul unui articol ca cel mai de sus respinge asa usor ideea noii ordini mondiale. Tocmai pentru ca se refera in aceasta faza la un concept tare (guvern mondial) este foarte usor sa duca in derizoriu sau sa “demonstreze” ca toate au fost vorba in vant. Dar toata teoria avansata de editorialistul Capital-ului se invalideaza dintr-un motiv foarte simpli si important: criza nu este nici pe departe ajunsa la nivelul ei maxim, la apogeu. Abia asistam, inca, la fazele de inceput. Acea criza majora la care marele magnat si cap al ocultei Bilderberg (Rockfeller) se referea este, de fapt, un proces continuu care se dezvolta pe etape, noi aflandu-ne inca inaintea uneia/unora decisive. Deci nici transformarile noii ordini mondiale nu sunt inca decisive, ci “abia” sunt la inceput. Totul se va precipita cand criza va atinge pragul de sus.

Ce va fi? Daca privesti lucrurile in nuanta lor, in transformarile structurale legate de “guvernanta globala”, daca nu te lasi pacalit de diversiunile legate de asa-zisa prabusire a zonei Euro si a Uniunii Europene, atunci nu ai cum sa nu vezi ca… intr-adevar noua ordine mondiala se instaureaza vazand cu ochii. Totul jocul si “suspansul” crizei are noima sa legata tocmai de necesitatea… “reformelor structurale(incluzand agenda de reducere drastica, prin genociduri mascate, a populatiei) care sa duca la un nou model economic, la o… guvernanta globala (nu doar europeana!), la o lume intreaga mult mai inchegata economic si politic.

Nu este deocamdata vorba si despre un guvern mondial pur si simplu, dar este pre-mergerea si construirea edificiului sau cu toate ultimele preparative necesare, pentru ca acela nu va fi posibil pana la aparitia unui lider unificator – adica pana la ivirea in prim-plan a persoanei “omului faradelegii”, a Antihristului insusi. Pana atunci, Noua Ordine Mondiala (in sens de unificare globala institutionala) ar putea fi, intr-un sens metaforic, similara acelui cap al fiarei care a capatat rana de moarte fiind apoi vindecata (resuscitata) “miraculos”, “minune” antihristica ce va face ca toata lumea sa mearga dupa fiara. Iar aceasta se va intampla prin izbucnirea profetitului razboi care sa arunce in aer, momentan, toate aranjamentele institutionale milenariste (cum a fost exemplul celui de-al doilea razboi mondial, care s-a soldat cu esecul Ligii Natiunilor) pentru ca apoi sa straluceasca si mai tare, fiind incorporata, resuscitata de “salvatorul” ei.

Si in niciun caz noua ordine mondiala nu va fi una in care noile economii emergente, gen India, China, Brazilia, vor domina lumea. Atata timp cat ele evolueaza in cadrul unui sistem global in care regulile jocului sunt trasate de FMI, BM,  SUA, UE (si de stapanii lor nevazuti) vor depinde tocmai de aceste centre de putere, neavand forta de a stabili propriile lor reguli. De altfel, asa au si prosperat pana acum, urmand aceste reguli si conformandu-se, jucandu-si rolul specific si doar aparent “alternativ” in aceeasi mare piesa…

Legaturi:


Categorii

Al treilea razboi mondial, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Inscenari, facaturi, Noua ordine mondiala, guvern mondial (Pasi catre Antihrist?), Opinii, analize, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “SEFUL FEDERAL RESERVE, Ben Bernanke ”dezamageste” bursele, ROUBINI scade pretul aurului si ”analistii economici” sunt loviti de orbul gainilor cand scriu despre… NOUA ORDINE MONDIALA.

 1. Există numeroase teorii ale conspirației și o grămadă de povești despre elita care, din umbră, conduce lumea. Dacă ar fi fost adevărate, Saddam Hussein nu ar mai fi condus Irakul 12 ani după războiul din Golf, iar Fidel Castro nu ar fi fost la putere de aproape jumătate de secol în Cuba.

  Deci, ce anume il determina pe Ovidiu Anton sa creada ca pastrarea lui Saddam Hussein pentru 12 ani la conducerea Irakului sau al lui Fidel Castro nu ar face sau ar fi facut parte din planul elitelor? Se stie doar ca pentru a prelua o putere (cu atat mai mult vorbind despre puterea mondiala) este necesar sa existe niste conflicte, niste crize, pe principiul machiavelic “dezbina si conduce”.

  Scrie Ovidiu Anton:

  “Criza a venit, dar Noua Ordine Mondială, așa cum este ea văzută de teoreticieni, este foarte departe”.

  In realitate, nu a existat o teorie anume a guvernului mondial si a monedei globale unice. O teorie pozitiva, adica, un fel de program scris clar, explicit si asumat de cineva, un autor de economie sau un ganditor, un fel de Marx al prezentului, sau o grupare de think-thank.

  Cred ca Ovidiu Anton face referire aici la teoreticenii conspiratiei (pornind de la ideea teoriei conspiratiei)…

 2. @Mirela:

  Posibil, desi sensul pare a fi totusi altul, anume, de conceptie clara urmarita de anumite think-thankuri; referirea la teoreticienii conspiratiei este critica mai mult pentru puterea care li se acorda elitelor in sistemele lor de interpretare decat pentru faptul ca ar arata ce “idealuri” urmaresc acestea.

 3. Pingback: Seful FMI Christine Lagarde: ECONOMIA MONDIALA SE CONFRUNTA CU RISCURI, RESPONSABILII POLITICI TREBUIE SA AIBA CURAJUL DECIZIILOR NECESARE. Obama si Merkel raspund, pledand pentru ACTIUNI CONCERTATE LA NIVEL GLOBAL
 4. Full neame: Ben (Benjamin) Shalom Bernanke.

 5. Pingback: Analiza saptamanii: DE CE TOATE CRIZELE DUC LA... STATELE UNITE ALE EUROPEI?
 6. Pingback: Roubini imparte cu generozitate ”profetii”: CHINA SE PRABUSESTE SI SUA INTRA IN RECESIUNE/ In Grecia se prefigureaza O NOUA ETAPA A PRABUSIRII ECONOMICE, PROBABIL DECISIVA/ Care sunt "regii aurului"? (Stiri economice)
 7. Pingback: "Profeticul" George Soros confirma: ESTE NEVOIE DE O CRIZA PUTERNICA PENTRU O AUTORITATE PAN-EUROPEANA. De ce este agenda eurocratilor una... marxist-leninista?
 8. Pingback: Cotidianul patriarhal Lumina PROPOVADUIESTE GLOBALIZAREA COMUNIST-"CRESTINA"
 9. Pingback: ARHITECTII ZONEI EURO AU PREMEDITAT CRIZA, pentru formarea STATELOR UNITE ALE EUROPEI! - articol in Wall Street Journal
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare