TOVARASUL CRIN, “LEGIONARII”, “EXTREMISTII” SI ADEVARATA MIZA: CRIMINALIZAREA CRESTINILOR SI A DISCURSULUI NATIONALIST. Cum este pusa in pericol legalitatea cinstirii SFINTILOR INCHISORILOR de un proiect de lege pur bolsevic inspirat de Institutul “Elie Wiesel”

11-10-2013 19 minute Sublinieri

crin-antonescu-mediafax-foto-theodor-pana-1

“Doar o guvernare incompetentă, aflată în prag de faliment şi doar un slugoi dornic să-şi asigure protecţia şi susţinerea unor stăpâni nevăzuţi, ar fi capabili să provoace o asemenea nebunie”.

***

Liderul PNL, Crin Antonescu, a anunţat că va depune o iniţiativă legislativă pentru modificarea şi completarea OUG 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob prin care „minimalizarea Holocaustului” se va pedepsi cu închisoarea. De asemenea, vor fi interzise simbolurile şi organizaţiile cu caracter legionar. Antonescu a ales să facă acest anunţ astăzi, deoarece mâine se comemorează ziua Holocaustului în România.

„Între faptele, simbolurile şi organizaţiile interzise vor fi introduse şi acelea cu caracter legionar pentru a ţine cont de o realitate istorică. Această referire este perfect justificată de politica rasială promovată între septembrie 1940 şi ianuarie 1941 de guvernarea legionară, de atrocităţile comise la adresa cetăţenilor de origine iudaică şi nu numai. Totodată se introduce în lege şi o definiţie dată Holocaustului pe teritoriul României astfel încât această să introducă şi persecuţia sistematică şi anihilarea evreilor sprijinită de autorităţile şi instituţiile statului român pe teritoriile administrate de acestea în perioada 1940 – 1944”, a declarat deputatul PNL, George Scutaru, co-iniţiator al proiectului de lege, care a adăugat că proiectul este realizat în colaborare cu Institutul „Elie Wiesel”.

Crin Antonescu a precizat că va cere o procedură de urgenţă în Parlament pentru această iniţiativă.

Întrebat dacă afirmaţiile ministrului delegat Dan Şova, care a declarat că evreii nu au avut de suferit în România, afirmaţie asupra căreia a revenit ulterior, ar intra sub incidenţa noii legi, Antonescu a răspuns că da. Liderul PNL a subliniat că recitarea unor poezii ale unor autori cu afinităţi legionare sau legionari nu intră sub incidenţa legii.

În vremurile de glorie ale comunismului, regimul dictaturii proletare îşi justifica eşecul şi incapacitatea de a asigura un minim de trai decent cetăţenilor României Populare (Socialiste) prin fantoma sabotajului comis de „duşmanul de clasă”. Tovarăşul Crin Antonescu, cel care se visează preşedinte al Republicii, redescoperă această grobiană metodă de manipulare şi ne aruncă peste ochi un polonic din haznaua politichiei româneşti.

Între două momente de somn şi cucăială, Crin Antonescu s-o fi întrebat: Cine să fie „suspectul de serviciu”, „duşmanul de clasă” care pregăteşte protestele de stradă împotriva erorilor comise de guvernarea USL? Să fie ungurii, nu se poate, că sunt mai mult de un milion de cetăţeni români de naţionalitate ungară, voturile UDMR din Parlament ar fi necesare şi în anumite chestiuni parcă au dreptatea lor, ungurii noştri. Renunţăm, deci, la naţionalism, nu dă bine nici la UE! Să fie romii? Nu, nu e bine nici cu romii, chiar dacă statele occidentale i-au tratat ca pe nişte „untermenscheni” şi i-au alungat din teritoriile lor cu forţa trupelor speciale, dacă noi ne apucăm să le aplicăm un tratament identic, vom fi acuzaţi de rasism. Să fie Băsescu? Nu, e banal şi epuizat subiectul!

Cine să fie, atunci, „duşmanul de clasă”? Păi, cine altcineva, decât legionarii?! Ăia, despre care vorbea tovarăşul Iliescu atunci când a chemat minerii să „planteze flori” în Piaţa Universităţii! Tovarăşul Crin Antonescu, trezit brusc din somn, a găsit soluţia şi ne anunţă că a depus, cu ocazia Zilei Holocaustului, o iniţiativă legislativă prin care organizaţiile, simbolurile şi promovarea ideilor legionare vor fi interzise prin lege. Se doreşte modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii.

Apropos, tovarăşe, cum poţi interzice o idee, că nici în SUA, „patria democraţiei”, nu sunt interzise ideile? De ce este nevoie de exacerbarea chestiunii Holocaustului – pe care nicio persoană cu mintea întreagă nu-l neagă în esenţă, în spaţiul românesc fiind exprimate doar necesare clarificări ale adevărului istoric, fiind greu de acceptat semnul de egal între regimul lui Adolf Hitler şi guvernarea Mareşalului Antonescu?

De ce doreşte Crin Antonescu să provoace reacţia justificată şi vehementă a celor care apără memoria martirilor luptei anticomuniste? De ce Crin Antonescu pune sub semnul întrebării şi al negării jertfa a câteva mii de români care au murit în luptele armate din munţi şi în închisorile Gulagului românesc, în încercarea eroică de a se opune comunismului?

Cui foloseşte declanşarea unor tensiuni inter-rasiale în România?

Doar o guvernare incompetentă, aflată în prag de faliment şi doar un slugoi dornic să-şi asigure protecţia şi susţinerea unor stăpâni nevăzuţi, ar fi capabili să provoace o asemenea nebunie.

Să lămurim, pentru tovarăşul Crin Antonescu, câteva chestiuni. Da, mulţi, foarte mulţi dintre evreii români au suferit cumplit, au fost ucişi, au fost victime nevinovate, Holocaustul este real! Da, mulţi dintre luptătorii şi partizanii anticomunişti, dintre martirii închisorilor comuniste au fost legionari! Da, aceste două realităţi ale Istoriei României au egală valoare de adevăr şi trebuie împăcate! România are nevoi de pace, tovarăşe Crin Antonescu, nu are nevoi de vrajbă!

Ciudat (sau nu?) este faptul că iniţiativa lui Crin Antonescu vine la puţină vreme după ce protestele pentru salvarea Roşia Montana au fost suspectate că ar fi de inspiraţie eco-anarhistă. Pregăteşte, tovarăşul Crin Antonescu, terenul pentru o acuzaţie ”a la tov. Ion Iliescu” împotriva protestatarilor anti-USL din viitoarea iarnă, care se anunţă foarte grea (creşterea tarifelor la energie, preţuri mari la carburant, la alimente de bază etc.)?

Vor fi acuzaţi cei care vor ieşi în stradă, pentru salvarea ţării, că sunt legionari, tocmai pentru că îşi manifestă spiritul naţional, aşa cum au făcut-o, cândva, şi legionarii? Există, cumva, undeva, în umbră, o forţă ocultă care îşi doreşte ca protestatarii împotriva sistemului să fie consideraţi nişte extremişti legionari, eco-anarhişiti, fundamentalişti etc.?

Sperăm că tovarăşul Crin Antonescu se va trezi din somnul raţiunii şi va alunga acest monstru pe care vrea să-l arunce pe capul românilor. Tovarăşe Antonescu, nu mai ţine faza cu ”duşmanii poporului”, aţi dormit prea mult, treziţi-vă şi veniţi-vă în fire!

 • Rostonline:

Claudiu Tarziu: NOUA SPAIMĂ A LUI CRIN ANTONESCU: LEGIONARISMUL

[…]

Estimp, Crin Antonescu, lider al PNL (un partid aşa-zicînd al libertăţii, inclusiv al celei de exprimare, de asociere şi de manifestare politică), co-preşedinte al USL şi şef al Senatului României, s-a trezit că principala noastră problemă este interzicerea „organizaţiilor cu caracter legionar” şi pedepsirea celor care „minimalizează holocaustul”. Dincolo de formulările vagi, care lasă loc interpretărilor abuzive (în condiţiile în care se vor regăsi şi în legea pe care vrea s-o iniţieze Antonescu), această proaspătă grijă a liderului liberal, pentru care cere procedură de urgenţă în Parlament, arată nu numai obedienţa deja obişnuită la politrucii noştri de rit nou, ci şi, atenţie, o mare frică!

Mai perspicace cu o secundă decît cealaltă păpuşă trasă pe sfori în capul guvernării, recte Victor Ponta, Crin Antonescu a realizat că ţara s-a săturat de această clasă politică şi că este pregătită să o măture definitiv. El ştie că protestele din stradă se vor înăspri, mai ales după venirea iernii, care va fi cumplită pentru români nu doar meteorologic, ci şi financiar. Îşi dă seama că în aceste vremuri, speranţa merge către o soluţie de forţă şi că românii, aşa îndoctrinaţi de comunism şi manipulaţi de istoricii de partid sau „corecţi” politic, ştiu că singurii care au pus probleme mafiei de stat au fost legionarii. Şi-atunci vrea să se asigure că o alternativă „legionară” la actuala putere şi la nevrednica opoziţie parlamentară nu este posibilă.

Pun ghilimelele la „legionară”, pentru că îi cunosc prea bine pe aceşti ticăloşi care ne conduc şi ştiu că vor asimila cu legionarismul orice grupare naţionalist-creştină, ba chiar şi pe acelea care vor îndrăzni să manifeste fie şi un timid patriotism sau o preocupare mai intensă pentru impunerea unor principii de viaţă creştină în societate. Nu m-aş mira să fie acuzate de legionarism pînă şi Mişcarea Populară sau Noua Republică, pentru că PNL ar deveni astfel singura formaţiune „de dreapta” – cu şanse de a intra în Parlament – democratică, nu-i aşa?, deci cu drept de existenţă, şi unica alegere a celor care înţeleg nocivitatea Stîngii.

Revenind, nu m-aş mira nici ca iniţiativa omagierii unui sfînt al închisorilor ca Valeriu Gafencu să fie considerată de legiuitor drept o dovadă de „minimalizare a holocaustului”, căci se ştie că acesta a fost “frate de cruce”, legionar, ce mai!, deci, vezi bine, antisemit, chit că a salvat de la moarte în puşcărie cel puţin un evreu.

Las că istoria Mişcării Legionare a fost mistificată în cel mai înalt grad de către adversari atît în epocă, cît şi în timpul comunismului, ca şi astăzi. Fapt este că în legea veche, pe care Antonescu vrea s-o modifice, legionarismul nu este incriminat, ci numai fascismul, iar integrarea legionarismului în curentul fascist nu e facilă şi nici nu poate fi obiectul unei instanţe de judecată. [De altminteri, plîngerile la Parchet, din ultimii 20 de ani, ale unor cetăţeni români de etnie evreiască împotriva unor organizaţii declarat legionare, ca şi unele procese intentate unor persoane considerate ca aparţinînd Mişcării Legionare, au fost soluţionate în defavoarea reclamanţilor.]  Aşa încît, probabil la presiunea prietenilor noştri evrei, liberalul vrea să condamne în mod expres legionarismul, necondamnat pînă acum nicăieri în lume.

Crin Antonescu (ca şi consilierii săi de la Institutul „Elie Wiesel”) nu pare să realizeze că o astfel de iniţiativă provoacă o reacţie contrar celei scontate în corpul social şi că stîrnesc pornirile anti-Putere ale românilor, care nu văd în asta decît semnul unei slugărnicii abjecte şi a încă unei trădări a neamului din care provine.

Azi a avut loc în Bucureşti, într-un climat discret, conferinţa internaţională Extremismul de dreapta în România şi Europa. Tendinţe, structuri, contra-strategiiConferinţa a fost organizată de Fundaţia Friedrich Ebert (FES), Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” şi SNSPA.

Ce-am înţeles eu:

–         Spre deosebire de alte ţări UE, în România nu mai există partide de extremă dreaptă în Parlament.

–         Dar extremismul de dreapta din România are manifestări violente din punct de vedere simbolic, produse de grupuri informale în mediul virtual şi de ONG-uri cu tentă religioasă în spaţiul public. Aceste extremism, greu de monitorizat, a făcut din discursul anticomunist o ideologie cu funcţii politice.

–         Limbajul extremist devine legitim pentru că este folosit de toate partidele, indiferent de orientare. Mass media legitimează şi ele limbajul extremist.

–         Criza economică nu poate explica ea singură ascensiunea partidelor de dreapta în UE şi un exemplu îl reprezintă manifestaţiile din Franţa contra mariajului gay, influenţate de Frontul Naţional.

–         Temele discursului extremist din România sunt: unificarea cu Basarabia, homosexualitatea, avortul, evreii , maghiarii, NATO, UE, Sfinţii Închisorilor. Două personaje frecvent stilizate ca modele de urmat sunt Ioan Gavrilă Ogoranu şi Valeriu Gafencu.

–         Pentru a preveni şi combate dezvoltarea extremismului de dreapta în Uniune, Comisia Europeană a înfiinţat Radicalisation Awareness Network (RAN), un fel de Consiliu pentru Discriminare cu buget de 2 mld. euro pe an. RAN are acum o filială în România, ce caută specialişti în social media, din poliţie, sistemul educaţional şi de sănătate etc.

–         Atenţia celor pentru care extremismul de dreapta reprezintă o problemă prioritară a societăţii româneşti se îndreaptă acum spre ONG-uri. FES şi Institutul Elie Wiesel au început în 2013 un proiect de monitorizare a social media.

Raportul Fundaţiei Ebert despre extremismul de dreapta din Europa, singurul extremism despre care s-a vorbit în conferinţă, poate fi citit aici.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat cu ocazia zilei Holocaustului că a depus o iniţiativă legislativă prin care organizaţiile, simbolurile şi promovarea ideilor legionare vor fi interzise prin lege.

Crin Antonescu intervine într-o materie foarte sensibilă care a prilejuit multe dispute şi care nu încetează să suscite o vie emoţie politică. În primăvara acestui an, bunăoară, o conferinţă susţinută la Bucureşti de cercetătorul William Totok despre Ion Gavrilă Ogoranu şi rezistenţa armată anticomunistă a provocat proteste în sală şi reacţii vehemente în presă.

Conferenţiarul care făcuse parte din Comisia Internaţională pentru studierea Holocaustului în România, avertiza asupra relaţiei greu disociabile între fosta mişcare legionară şi o rezistenţa armată anticomunistă, căutând totodată să limiteze înclinaţiile mitizante. Au fost sau nu partizanii din munţi legionari? Şi dacă au fost legionari, este legitim cultul care li se dedică? Sau, cu alte cuvinte, pot fi exoneraţi legionarii de crimele lor pentru că au fost anticomunişti?

Aplicată pe teren, problema nu este deloc uşoară şi nu e de mirare că se produc destule contrarietăţi, căci dacă există tentaţia de a extinde reverenţa pioasă faţă de mişcarea anticomunistă asupra legionarilor, se iveşte şi tendinţa opusă de a delegitima întreaga mişcare anticomunistă cu suspiciunea contaminării ei legionare. Elie Wiesel, de exemplu, refuzase să viziteze Memorialul de la Sighet rănind grav sensibilitatea acelora care ridicaseră cel mai emoţionant monument închinat victimelor represiunii comuniste din România.

Dar tocmai de aceea clarificările istorice sunt atât de necesare, căci confuziile nu fac decât să alimenteze neînţelegerile.

Conferinţa lui William Totok a prilejuit de altfel reacţii tipice pentru aceste amalgamuri sentimentale. Realizatoarea serialului documentar ”Memorialul durerii”, Lucia Hossu Longin a protestat sonor cerând PNL să-l revoce pe Andrei Muraru de la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, care se numărase printre organizatorii evenimentului. În opinia sa, conferinţa ultragiase memoria unui erou al luptei anti-comuniste. De fapt nu a fost clar dacă protestatarii au negat apartenenţa lui Ion Gavrilă Ogoranu la mişcarea legionară sau dacă au pretins că întrebarea însăşi este nerelevantă. Şi aici în această neclaritate rezidă de fapt întreaga problemă.

În orice caz, anunţul preşedintelui PNL Crin Antonescu este şi un răspuns la somaţia Luciei Hossu Longin. Liderul liberalilor nu doar că nu îl sancţionează pe Andrei Muraru, dar pare să adopte o conduită politică inspirată direct din noua direcţie de cercetare a Institutului. Căci nu întâmplător Institutul ”Elie Wiesel” organizase conferinţa evocată mai sus în cooperare cu Institutul condus de Andrei Muraru. Era o garanţie că omagierea rezistenţei anti-comuniste nu se va transforma treptat într-un cult oficios şi disimulat al mişcării legionare.

Pe scurt, preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi colegii săi liberali Andrei Gerea şi George Scutaru au depus o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. La toate acestea ar urma să fie adăugate simbolurile şi ideile legionare.

Chiar dacă în esenţă precizarea este redundantă, căci ea pare să fie inclusă în restul definiţiei, totuşi ea ar putea avea consecinţe juridice importante.

Terminase cu toate angajamentele electorale de îndeplinit. Crin Antonescu. De-aia a anunţat colegul lui, George Scutaru, că e coiniţiator al unui exces de zel lamentabil. Anume, iniţiativa legislativă în regim de urgenţă! privind modificarea OUG 31/2002. Ea în sine e o mizerie prostească adoptată din cauza faptului că a vorbit gura fără Ion Iliescu, preşedintele de atunci al României, când s-a ridicat din baie şi s-a apucat să nege că a fost holucaust în România. […] După declaraţia cu pricina, Ion Iliescu a fost nevoit să-şi pună cenuşă-n cap şi să expună România unor umilinţe de nedescris, printre care ţintuirea la stâlpul infamiei în “Muzeul Holocaustului”, unde Elie Wiesel a numărat şi pentru Bucureşti faptele atribuite Budapestei, mai precis, regimului Horthy – chestia-asta îl enerva foarte tare pe Corneliu Coposu. Deci, Wiesel le-a numărat de două ori şi a recunoscut asta cu cinism, declarând, rânjind, că are dreptul. Şi că ei au dreptul orice. […]

La fel şi România – de fapt, ţara n-are nici o vină, doar că-i locuită de jigodii care constituie clasa politică şi mafia economică – s-a învăţat că trebuie să obţină firman de la Washington pentru prezidenţie. Fals! Băsescu a câştigat fiindcă aşa a vrut sistemul securistic intern, care pe urmă s-a aliat cu cel internaţionalist şi le-a demonstrat că n-ar găsi o slugă mai felaţionistă. Se pare că, totuşi, s-au înşelat. Din moment ce chiar cel pe care îl salutam ca apărător al demnităţii naţionale, Crin Antonescu, face sluj. Incalificabil. :evil:

Nu putea să se abţină? Sau ţine să-şi alunge, definitiv, baza electorală? Abia îşi revenise şi nici n-am apucat să salut propunerea de aseară privind organizarea unei reuniuni a USL cu ambasadorii străini, că a ţinut să-şi dea cu tesla. I-o face Niels Schnecker până la urmă, îl bagă-n pământ…
[…]

Şi ce vrea iniţiativa incalificabilă? De exemplu, să merg la puşcărie pentru articolu-ăsta. Cu agravanta că îl iubesc pe RADU GYR, care e un poet genial, un poet creştin, un fost deţinut politic. Şi cu agravata că refuz să neg sau măcar să ascund că au fost legionari martiri care, adică şi-au riscat viaţa în puşcăriile comuniste ca să-şi salveze camarazii de suferinţă, indiferent de apartenenţa lor politică, de convingerile lor sau de motivul pentru care se aflau acolo. Şi cu agravanta supremă a mărturiei multor foşti deţinuţi politici că au fost legionari care au salvat evrei deşi puteau muri în locul lor.

Legea lui Crin l-ar băga la puşcărie pe Coposu.

Deci, să mă bage Crin la puşcărie, vreau dovezi pentru holocaust. Cel puţin pentru cel din România. Că amendamentele lui Crin te condamnă dacă “minimalizezi holocaustul”. Expresie care vă daţi seama ce plajă de abuzuri favorizează.

Eu îi propun lui Crin Antonescu să reintroducă pedeapsa cu moartea. Strict pentru asta.

Singura şansă a liderului liberal e ca George Scutaru să-şi dea demisia din PNL şi să declare public că a avansat o iniţiativă legislativă la care l-a asociat în mod avuziv pe preşedintele partidului. Altfel, Crin Antonescu nu va fi niciodată preşedintele României. Nu-i vorba că nu l-aş mai vota eu. Să fim serioşi, nu pierde doar un vot. :(

[…]

Liberalism înseamnă să am dreptul nelimitat la opinie, deci, la conştiinţă, aşa cum prevedea Constituţia regală a României.

O mulţime neagă holocaustul roşu şi nu doar că nu sunt incriminaţi, ci sunt chiar aplaudaţi. […]

blackthoughtpoliceph6

Nota noastra:

Pericolul esential ce tine de acest proiect de lege nu sta in blamarea pentru legionarism a Noii Republici sau a Miscarii Populare ori in discreditarea miscarilor de strada antiguvernamentale (intesate, de altfel, de ONG-uri militant anticrestine), iar explicatia lui nu credem ca rezida in vreo reactie de spaima a clasei politice fata de vreun pericol de “legionarism”. Cel mai probabil, in motivatia proiectului este vorba de disperarea si de ambitia deja paroxistica a eternului prezidentiabil Crin Antonescu de a se legitima fata de grupuri de presiune externa cu influenta, lucru ce il impinge la acte de slugarnicie extrema pe linia “corectitudinii politice”, cu un exces de zel abject, de ultima speta. Macar asa ni se descopera ce lup feroce in piele de mielusel zacea in “crestinul”, “democratul” si “tolerantul” anti-basist, care se vrea CU ORICE PRET presedinte… Chiar si calcand peste cadavre, chiar si ambitionandu-se a-l depasi in ticalosie si tradare pe adversarul sau, actualul locatar de la Cotroceni. Macar ca profesor de istorie si ca mare liberal ce se revendica, ar fi trebuit sa stie ca represiunea crunta a legionarilor de catre Partidul Liberal din perioada interbelica a dus exact la opusul rezultatului scontat.

Pericolul acestui proiect de lege se intelege mai bine daca este pus in legatura cu ideile rezumate din conferinta despre extremism:

Temele discursului extremist din România sunt: unificarea cu Basarabia, homosexualitatea, avortul, evreii, maghiarii, NATO, UE, Sfinţii Închisorilor. Două personaje frecvent stilizate ca modele de urmat sunt Ioan Gavrilă Ogoranu şi Valeriu Gafencu.

Desi in lege nu se defineste extremismul prin toate aceste componente tematice, este limpede ca aceasta este tinta: “legionarizarea” si “extremizarea” discursului crestin si nationalist (patriotic, pro-romanesc) pentru scoaterea sa in afara legii.  A amesteca tema avortului si homosexualitatii, a euroscepticismului cu cele ale unui discurs xenofob sau antisemit este absolut nepermis si nu poate fi facut decat de cineva cu rea-credinta. Ce sa mai spunem de Sfintii Inchisorilor…

De altfel, aceste intentii de penalizare juridica a temelor ortodoxe si nationale “incorecte politic” si de criminalizare a sustinatorilor acestora, au mai fost exprimate si anterior, sub diverse forme:

… sau au fost deja anticipate de cateva actiuni concrete ale aceluiasi Institut condus de anticrestinul Alexandru Florian:

Revenind la proiectul de lege, sunt cel putin doua mari pericole, doua ticalosii abominabile care trebuie denuntate ca atare:

1. Interzice cultul persoanelor condamnate pentru crime impotriva umanitatii:

Art. 5- Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii , crime de război sau crime contra umanităţii, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste ori xenofobe, în sensul dat de art. 2 lit. a) din prezenta ordonanţă de urgenţă, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi”.

precum si:

Art. 7 – b) promovarea în public a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii sau desfăşurarea în public a unei activităţi, temporare sau permanente, în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctiinelor fasciste, legionare, rasiste ori xenofobe;

Nu, nu este vorba aici doar de cultul maresalului Antonescu. Iata un exemplu de persoana criminal de razboi condamnat si ramas pana azi nereabilitat juridic: Mircea Vulcanescu. A fost condamnat in lotul subsecretarilor de stat ai guvernului Antonescu. Conform acestei legi, desi nici macar nu a fost legionar (si nici simpatizant), elogierea sau cinstirea ca martir al neamului a lui Mircea Vulcanescu intra sub incidenta legii! 

Mai este si cazul celor condamnati pentru legionarism. Condamnarile pentru legionarism au fost date de doua regimuri: Antonescu si cel comunist. Institutul Elie Wiesel, de exemplu, a cerut retragerea cetateniei de onoare a lui Valeriu Gafencu invocand condamnarea sa ca membru al Fratiilor de Cruce de catre… regimul antonescian. Cum e posibil, insa, sa se considere valide niste condamnari ale unor regimuri considerate, unanim, drept totalitare, ilegitime, si, in cazul lui Maresalului Antonescu, altminteri culpabilizat tocmai pentru holocaust?! Este o contradictie absolut halucinanta. Dar, nu-i asa?, scopul scuza mijloacele…

Iar scopul, aici, este scoaterea in afara legii a cinstirii Sfintilor Inchisorilor, sau, cel putin, a celor dintre ei acuzati a fi legionari. Dar, chiar daca nu ar fi legionari, majoritatea dintre ei ar intra oricum la una din definitiile laxe ale legii, de genul “nationalism extremist”.

2. Adauga un termen ambiguu: “minimalizarea in mod evident a holocaustului” (art. 6.1). 

Ce inseamna “minimalizarea in mod evident” din punct de vedere juridic nu ni se mai spune, insa. Iar aceasta ambiguitate nu va incuraja altceva decat politia gandirii si restrangerea libertatii de exprimare

Cazul introdus aici de lege este diferit de negationism, deja pedepsit prin lege. Dar, de pilda, daca recunosti existenta holocaustului romanesc (definit in lege astfel: prin Holocaust pe teritoriul României se înţelege persecuţia sistematică şi anihilarea evreilor sprijinită de autorităţile şi instituţiile statului român în teritoriile administrate de acestea în perioada 1940 -1944.“) insa ceri dovezi sau lamuriri sau pur si simplu ai dubii legat de amploarea/numarul victimelor, se cheama ca minimalizezi holocaustul? Cand minimalizarea va fi evidenta (pentru cine evidenta, cum se masoara evidenta?) si cand nu va fi? Asadar, ca si in cazul subiectului extrem de complex si de nuantat al Miscarii Legionare, se deschide loc larg abuzului si lichidarii oricui doreste o dezbatere istorica obiectiva, onesta si dez-deologizata, practica un discurs fie si cat de putin incorect politic.

Dar, oare, o fi minimalizare (cat de… “evidenta”?) daca afirmi, de exemplu, ca tragedia holocaustului nu este un fenomen unic al istoriei, ci este similar si la fel de condamnabil, in aceasta privinta, cu alte acte de genocid, cum ar fi Gulagul comunist?

E inadmisibila o astfel de notiune nedefinita care poate fi folosita arbitrar fata de oricine, inclusiv fata de cei care, altfel, nu sunt filo-legionari si nici negationisti. Chiar si asa, parerea noastra este ca o astfel de problema, cum ar fi recunoasterea si asumarea holocaustului, nu poate fi impusa cu garbaciul, cu inchisoarea si cu pumnul in gura. Reactia obtinuta va fi, e la mintea cocosului, una de adversitate si de respingere. Cum sa criminalizezi idei, sa suprimi libertati fundamentale, sa comiti represiune si sa nenorocesti destine tocmai in numele memoriei unor colectivitati reprimate si criminalizate in mod inuman pentru ceea ce reprezentau si gandeau? Nu se vindeca ranile fascismului printr-un nou program de represiune stalinista si nu se poate face dreptate printr-o nedreptate si mai mare, asta daca dreptatea o fi fost vreodata scopul inspiratorilor acestei legi.

Legea mai prevede pedepse cu inchisoarea de la 3 la 15 ani (!) pentru constituirea, aderarea sau doar sprijinirea unor “organizatii cu caracter fascist, legionar” s.a.m.d., precum si alte pedepse cu inchisoarea (de la 3 luni la 3 ani) pentru cei care numai promoveaza prin idei sau simboluri legionarismul ori cultul persoanelor socotite a fi fost legionare – deci si a sfintilor inchisorilor sau a marilor duhovnici care au fost legionari in tinerete! Este limpede ca orice abuz este deschis si orice prigoana devine posibila, inclusiv impotriva putinilor supravietuitori dintre fostii detinuti politici. Mai general insa, trebuie sa fie clar, ca risca puscaria orice român care indrazneste sa vorbeasca de bine pe martirii Gulagului romanesc, asimilati de acum “extremismului legionar”, prin urmare condamnati inca o data si transformati din sfinti in… criminali.

In ceea ce ne priveste, dupa cum cititorii nostri stiu prea bine, desi nu avem vreo simpatie sau vreo legatura cu legionarismul ca ideologie sau ca miscare politica, cu atat mai putin cu epigonii sai de astazi, de multe ori caricaturali si grotesti, sau adunati in dubioase si imunde grupari cu iz securistic (diversionist-provocator), nu putem accepta insa nici IMPUNEREA PRIN LEGE a unor abordari trunchiate, unilaterale, de extractie comunista sau/si masonica despre un fenomen extrem de complex, pe care pana si  istoricii cei mai… liberali (in toate sensurile) refuza sa-l claseze sub o eticheta stigmatizanta:

Să nu credeți, cum spun adversarii Mișcării Legionare, că a fost o copie a nazismului sau a fascismului. Mișcarea Legionară a fost o mișcare autohtonă, născută din grupări studențești anticomuniste (Neagu Djuvara).

De asemenea, ar fi impotriva constiintei de crestin si de om a ne lepada si a necinsti pe toti acei giganti ai sfinteniei si ai eroismului care, fara a aproba vreodata crimele sau antisemitismul (dimpotriva, alegand jertfa de sine pana la mucenicie, chiar din iubire fata de semenii lor evrei), au aderat, intr-o perioada istorica ce ar trebui inteleasa foarte bine in tot contextul ei, la o miscare ce corespundea crezurilor si idealurilor acestora crestine, patriotice si anti-comuniste. Chiar nu trebuie sa fii filo-legionar ca sa pretuiesti si sa iei ca pilda suferinta, sacrificiul, nobletea si demnitatea unor inaintasi care au avut curajul de a infrunta fiara comunista si de a-L marturisi pe Hristos, sub cea mai neagra teroare si cele mai atroce torturi, tot asa cum nu trebuie sa ai vreo simpatie pentru liberalism si pentru taranism ca sa te pleci in fata patimirii din inchisorile rosii ale unor ilustri membri ai respectivelor partide, pentru convingerile lor. La fel, chiar si cand nu poti impartasi, si cand nu poti intelege unele lucruri, ai datoria sa respecti si convingerile politice din trecutul unor oameni care s-au facut jertfe vii pentru neamul si credinta noastra, fara a le distorsiona si a le rastalmaci prin prisma unor prejudecati inflamate de un mecanism prezent al urii totalitare. In acelasi timp, este limpede ca nu ai voie sa treci sub tacere sau sa scuzi in vreun fel, sub mantaua sfinteniei celor curatiti prin suferinta din temnite, crimele savarsite prin Miscarea Legionara si nici derapajele legionare de la gandirea crestina, asa cum marturiseau, de altfel, inca din inchisoare, un Ianolide sau un Gafencu, fara a se dezice de ceea ce au primit bun pentru formarea lor prin Fratiile de Cruce. Cum scriam si altadata: Nu putem scuza cele de nejustificat! Altminteri ne inselam si inselam si pe altii foarte grav!

Ne-am mai exprimat deja explicit in privinta orientarii noastre, asumandu-ne riscurile atacurile dinspre ambele extreme fanatice ideologic, care se intalnesc foarte bine cand e vorba de a crea provocari si de prigonirea caii celei stramte:

Site-ul neoliberal IN LINIE DREAPTA manipuleaza josnic si grosier cu privire la orientarea Razboi intru Cuvant (update)

“Sminteala pentru evrei si nebunie pentru…” zelotistii de tip Barabas? Reflectii despre un scandal mediatic provocat pe seama manastirii Petru-Voda, plecand de la un cantec: “Sfanta tinerete legionara”

Reluam si aici un fragment din cele pe care le scriam acum 2 ani si jumatate in ultimul articol mentionat:

[…] Bineinteles, la loc de frunte, pentru aceste organizatii militante, sta eterna marota a acuzatiei de antisemitism. Insa versurile incriminate (desi nu fara probleme din punct de vedere crestin) chiar nu au nicio legatura cu problema evreiasca, iar autorul lor – Radu Gyr – este cel care a infiintat Teatrul Evreiesc care dainuie si astazi, pe cand era… ministru legionar al culturii!

Apoi, strict istoric, problema raportului dintre Miscarea Legionara si evrei ar trebui pusa in contextul epocii, in problemele sociale care existau atunci, si nu in mod ideologic si revansard, asa cum este pusa acum de organizatiile de lobby care isi fac o meserie din vanarea “antisemitismului” (e drept ca nu lipsesc nici provocatorii ortodoxisti, dar nu ortodocsi de astazi care au toata ziua numai “jidani” in dinti, doar-doar vor declansa o reactie care sa arunce in aer intreaga Ortodoxie […]).

[…] Pe de alta parte, legislatia antisemita – in cea mai mare parte a ei – fusese deja elaborata de regele Carol al II-lea si de Maresalul Antonescu (ironia istoriei: maresalul este infierat si el, fara drept de apel de aceleasi organizatii). In plus, una era legea, si alta era realitatea sociala, asa cum o dovedesc arhivele vremii. Evident ca in discurs chestiunea evreiasca era pusa in mod radical, insa nu in mod rasist, ci social. Asta inseamna ca evreul nu era considerat de M.L. drept un sub-om, sau drept un om inferior (precum era vazut de nazisti), si nicinu era obiectul programatical unor politici de exterminare. Sa nu uitam ca Miscarea a fost o organizatie foarte bine inchegata si disciplinata, care ar fi putut face mare rau daca ar fi fost orientata catre astfel de scopuri. Ca au fost abuzuri din partea unor legionari, asta este real, regretabil si condamnabil, si o recunosc chiar si unii dintre ei. Nu toti membrii Miscarii Legionare au facut ca Radu Gyr sau ca parintele martir Stefan Marcu, care a deschis o cantina pentru evrei. Dar acest lucru nu justifica sub nicio forma campaniile de vanare a supravietuitorilor Miscarii Legionare si de infierare de tip comunistoid, bolsevic. Din pacate, e aproape imposibil sa mai abordezi in mod calm si onest trecutul istoric recent in acest climat revansard, otravit de patimi si agende ascunse, atat la stanga, cat si la dreapta, unde pana si un ziarist oportunist precum Ion Cristoiu, ori un ministru de externe slugarnic si politic corect, precum Th. Baconschi, ajung sa fie acuzati de fascism si rasism!

Pana in acest moment, de pilda, pentru a generaliza problema si a iesi de sub spectrul subiectului Miscarea Legionara, au ramas in vigoare condamnarile proceselor organizate sub presiune sovietica in anii ’46-’47 impotriva “criminalilor de razboi”. Practic, desi pare de necrezut, pana in ziua de astazi un Mircea Vulcanescu este, juridic, in actele statului roman, criminal de razboi! Va dati seama din aceasta si cat de adevarata a fost condamnarea comunismului (facuta de un presedinte si de niste asa-zisi istorici care au fost printre cei mai profitori ai oricarui regim posibil!)

Aceste procese au fost organizate pentru a extermina elita politica a tarii de catre comunisti sub pretextul de-fascizarii tarii, de-nazificarii ei. Si exista organizatii de lobby antisemitism care le considera si astazi drept corecte!

Asadar, vedem bine ca pentru partea ideologizata (“progresista”) a opiniei publice, nuantele sunt ca si interzise.

Or, acest lucru nu va duce decat la o spirala a violentei. Atacul acesta violent mediatic in care se incrimineaza antisemitismul inexistent al unuia dintre duhovnicii emblematici ai acestui neam, intretinerea unei atmosfere de teroare intelectuala politic corecta, amenintand cu Legea statului pentru delict de opinie, in care nu se mai poate face niciun film, nicio conferinta, in care nu se mai poate canta cuiva niciun cantec care sa nu aiba aprobarea cercurilor sioniste, miroase urat, urat de tot, a vremuri grele…

[…]
Si este vorba despre acelasi om [Mircea Vulcanescu] care a sarit in apararea unui evreu atunci cand, in toiul tulburarilor studentesti din anii ’20 ai secolului trecut, o grupare de extremisti sarise sa il bata pe “jidanul” ce se afla in aceeasi sala de curs. Acelasi om, un adevarat model de crestin pentru noi toti, din toate punctele de vedere, fara rest, este cel care a lasat scris ca unul din motivele pentru care nu s-a inrolat in Miscarea Legionara au fost derapajele sale violente [motivele fiind mai multe. Iata ce scria, de pilda, in Nae Ionescu asa cum l-am cunoscut: “Prin aceşti tineri, societatea românească ajunsese să fie abătută de la efortul ei constructiv, printr‐o adevărată psihoză, ispititoare în începuturile ei idealiste, dar spăimântătoare în consecinţele ei ulterioare, tenebroase şi poliţieneşti” (textul integral se gaseste AICI].

Noi consideram, ca Dostoievski, ca toti am gresitsi romani, si evrei, si legionari, si nelegionari. Si mai consideram ca e datoria noastra de oameni si de crestini sa dorim binele (fara sa i-l si facem cu forta!) oricarui om, indiferent de etnia sa, atat binele social, cat si pe cel spiritual. Dar, pentru a nu se ajunge la derapaje, ar trebui ca atitudinea sa fie reciproca.

In orbirea fanatica a celor de-a stanga, toti vor fi etichetati drept ”legionari” (pentru ca exista un clar interes ca acest cuvant sa ramana un stigmat), toti vor fi ”fundamentalisti” – adica noi toti, cei care avem o atitudine crestin-ortodoxa, o atitudine romaneasca. Toti care au ceva de comentat referitor la “maretele progrese” ale societatii secularizate de astazi – cum ar fi cinismul cu care se ucid oamenii prin experimente medicale, prin OMG-uri sau cum ar fi inchisoarea electronica ce se edifica cu elan socialist – ei bine, toti vom fi asimilati, la pachet, acelorasi grupari/curente care se revendica (si inca abuziv, pe nedrept), astazi, de la Miscarea Legionara.

Acelasi lucru se va crea si de catre cealalta tabara – a gruparilor care fac multa galagie vanturand numele Miscarii Legionare, pana acolo unde, incredibil, dar adevarat, se pune semnul egal intre a fi ortodox si a promova cultul – idolatrie si cult total exagerat si neortodox, haideti sa recunoastem – “Capitanului“! Si aici nuantele sunt interzise, dupa cum au aratat-o chiar de curand, cand au existat destui care au aruncat cu noroi in contributiile duhovnicesti ale unor parinti legate de cinstirea memoriei martirilor din temnitele comuniste, doar pentru ca nu au vorbit si despre Corneliu Zelea Codreanu si nu au pus sfintenia celor din inchisori pe seama Miscarii Legionare.

Dincolo de parerile despre Legiune si Corneliu Zelea Codreanu, acum in joc e o chestiune de principiu: pur si simplu aceasta lege este periculoasa prin ambiguitatea sa si prin caracterul agresiv, subversiv anticrestin si anti-romanesc, pe care-l contine. Nu va produce altceva decat politia gandirii si, teroare, iar, pe de alta parte, e limpede ca zgandareste si poate reaprinde, abia asa, tensiuni si conflicte sociale serioase.

Singura solutie reala, care ar aduce impacare, ar fi (fost) asumarea fatisa de catre Biserica si canonizarea Sfintilor Inchisorilor pentru singurul motiv real: VIATA PILDUITOARE, DE SFINTENIE, IN HRISTOS, MARTURIA CEA BUNA, MARTIRIUL CRESTIN.

Romania

Legaturi:

***

***

***


Categorii

Articolele saptamanii, Inchisorile comuniste/ Crimele comunismului, Legea 217/2015 ("antilegionara"), Mircea Vulcanescu, Noile totalitarisme, dictatura si reeducare, Opinii, analize, Polemici, conflicte, zelotism, extremism, provocari, Preot Marcel Radut Seliste, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Razboiul impotriva Romaniei, Tradatori si lichele

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

69 Commentarii la “TOVARASUL CRIN, “LEGIONARII”, “EXTREMISTII” SI ADEVARATA MIZA: CRIMINALIZAREA CRESTINILOR SI A DISCURSULUI NATIONALIST. Cum este pusa in pericol legalitatea cinstirii SFINTILOR INCHISORILOR de un proiect de lege pur bolsevic inspirat de Institutul “Elie Wiesel”

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Incepe vanatoare de vrajitoare.Sa ne fereasca Dumnezeu.

 2. Isi creaza parghii legale pentru a distruge adevarul. Ce va ramane din tara asta cand va fi infractiune a avea o carte, o insemnare, un fisier care sa spuna adevarul impotriva mistificarii ordinare a istoriei de catre cei ce-si fauresc/zidesc Imparatia aici, pe pamant?
  Vom invata ce ne vor scrie ei, ca suntem urmasii unor criminali ai umanitatii si meritam din plin sa le platim cei 666 de talanti anuali, despagubiri pentru crimele ce ni le pun ei in carca.

  Si azi, dupa 2000 de ani de scenarii ridicole, negand orice evidenta prin minciuna fatisa (L-au furat pe cand dormeau cei pusi sa-L pazeasca desi era mort…) ne bat obrazul cu aceeasi impertinenta strigatoare la cer.
  Atunci au platit ieftin, 30 de arginti pe care i-au redobandit dupa trezirea partiala a lui Iuda.
  Azi ne iau banii tuturor pentru a-si plati slugile tradatoare. Ieftin.

 3. Politicienii romani nu gasesc sutinere la populatia Romaniei, asa ca platesc cu viata noastra pentru a-si gasi sustinere in afara.

  …si care sfinti ai inchisorilor? Institutia autorizata sa dea certificate de sfinti zice ca nu sunt.

 4. @ Titus L.:

  Probabil ai vrut sa fii ironic, dar a iesit ceva aberant. Evident, nu exista institutii care sa dea certificate de sfinti, nu asta face Biserica. Ei raman sfinti oricum.

  Saracii politicieni romani neintelesi… Cum ajung ei sa isi vanda si ucida poporul, fara sa vrea, bietii de ei, vai-vai.

 5. Daca pana acum Sf.Sinod nu a facut nicio canonizare a noilor martiri, macar sa inchine o zi acestora, expresiva, de acum incolo, nici ca va mai avea puterea sa o faca.. Sunt prea multe de pierdut, pentru unii….la urma urmei, “mai bine sa moara un om pentru un popor decat un popor pentru un om” tranziteaza elitele romanesti. Sa ne strangem cartile, memorialistica si tot ce tine de sfintii nostri si “la gura sobei” sa vorbim deschis si fara frica, copiilor nostri, cati vor mai fi dintre ei, jertfa lor nepretuita.
  Copiii nostri au dreptul mostenit prin sange de a cunoaste acesti eroi ai credintei si neamului.
  Sa nu uitam, ca asa cum zicea Martirul Pr.Ilarion Felea, ca Biserica e formata din “cler, credinciosi si Altar”, tocmai de aceea sa nu deznadajduim, fiinca toti Sfintii romani sunt cu noi acum..in astfel de vremuri.
  PS. Multi preoti spun la Vohodul mare, la ectenia pentru “fericitii intru adormire, eroii…din lagare, inchisori si din temnitele comuniste..”, asa ca sa nadajduim intru Domnul, nu ne va lasa..

 6. @Pr. Gabriel:

  Multi preoti spun la Vohodul mare, la ectenia pentru “fericitii intru adormire, eroii…din lagare, inchisori si din temnitele comuniste..”, asa ca sa nadajduim intru Domnul, nu ne va lasa..

  Bine, ectentia respectiva, in aceasta forma, e chiar hotarare pe linie oficiala.

 7. @George:

  Problema noastra nu este cu niste evenimente istorice reale (pogromul de la Iasi, trenurile mortii, persecutia sistematica a evreilor numita holocaustul romanesc), si nici cu acuzatia de atitudine antisemita a legionarilor, reala si ea, ci cu instrumentarea parsiva din prezent a acestor realitati din trecutul recent. N-avem, pe scurt, o problema cu evreii in general (ar fi aberant si reamintim aceste citate din Soljenin despre Protocoale si antisemitism), ci cu o conduita si o agenda a domnilor Florian & comp.

 8. “Cand o face plopu pere si rachita micsunele”… va ajunge si acest politician ceea ce el nazuieste de multa vreme, adica “presedinte” al romanilor…
  Spre deosebire de actualul presedinte, care cu toate methenele lui, cel putin a aratat una si buna de la inceputul magistraturii sale, ca stie doar de Nato, USA, UE, Shengen, intr-un cuvant de…”Occident” si de nimic altceva, acest politician cu nume de “floare” A ARATAT pana acum ca este un om polic “ezitant”, “sovaielnic” si “inconstant” in activitatea pe care o desfasoara ca om politic…si mai ales in afirmatiile sale pe care le-a facut pe parcursul carierei sale atat de la tribuna parlamentului, cat si in fata pressei.

  Daca ar avea rabdarea cineva sa ia la analizat toate “afirmatiile” facute in trecut de catre acest politician, in legatura cu diferite chestiuni majore care privesc Romania, ar avea “neplacuta” surpriza sa constate ca in MULTE cazuri, acest domn “vorbaret”, care este “retor” si NU “orator”, a facut afirmatii SERIOASE, dupa care fie a revenit asupra lor si LE-A RETRAS, fie le-a CONTRAZIS prin alte afirmatii si luari de pozizitie publice, fie le-a dat un sens nou facandu-le cu doua intelesuri, fie le-a abandonat si nu le-a mai sustinut niciodata…

  De la opiniile lui Crin Antonescu cu privire la “proiectul” atat de contestat” numit “Rosia Montana”, pana la Reforma de Regionalizare a Romaniei, si pana la relatiile USL-ului cu UDEMR-ul, se poate observa ca punctele de vedere ale lui Crin Antonescu S-AU SCHIMBAT si MODIFICAT si FLUCTUAT ca “busersele de valori”…

  Este “impardonabil” pentru un asemenea politician care este de formatie istoric” ca SA NU REALIZEZE cat de IMPORTANTA a ramas in memoria a sute de mii de romani “Miscarea Legionara”…

  Este nescuzabil pentru un om ca el, ca sa treaca cu vederea ca in perioada interbelica au fost ZECI DE OAMENI DE CULTURA de MARE VALOARE si de o CONDUITA MORALA IREPROSABILA care au fost “legionari” si care au “simpatizat” Miscarea Legionara.

  A NEGA si IGNORA si SFIDA “aprecierea” pe care multi romani au avut-o si o mai au inca cu privire la LUCRURILE BUNE si VALOROASE pe care Miscarea Legionara le-a facut in tara asta, denota ori lipsa de cultura istorica si politica, ori IPOCRIZIE conjuncturala, afisata in spatiul public datorita unor “interese” de moment…

  Este pacat de romanii care au inceput sa “intrevada” si creada anul trecut, acnd acest politician a fost si el “pentru o luna” presedinte interimar, ca acest om, s-ar putea sa fie cu adevarat “viitorul” presedinte al tarii acesteia…

  Insa BINE ESTE totusi, ca acest om si-a dat ACUM marama “de pe fata” ca romanii sa-i vada si alte “parti” si valente ale personalitatii sale si mai ales ale gandirii sale…si nu dupa ce ar fi fost ales de catre ei.

  Cred ca va ramane in memoria romanilor ca un simplu “galagios” si ca un politician care mereu si mereu a fost SCHIMBATOR in viziune si opinii, care s-a aflat si el in treaba in viata politica romaneasca, si care FARA SA TINA CONT de sentimentele si parerile multor romani fata de ceea cea ce A FOST BUN in trecutul tarii lor si ceea ce AR putea fi URMAT ca exemplu de bine din trecut, in ziua de azi si in politica Romaniei de azi, a vrut si a dorit si el, ca sa le fie conducator cu orice pret romanilor…si sa-i conduca si el, insa nu oricum, ci cum nimeni altul nu a mai facut-o pana la el, si anume intr-un mod “inovator”, un mod prin care SA FIE IN si DE ACCORD cu tot ceea ce este in VOGA si LA MODA in lumea politica si mai ales in cea ideologica, in diferite locuri de pe mapamond si mai ales in Europa Post-Crestina si Post-Democratica,…NUMAI CU MULTI ROMANI …NU!
  Si poate si-o fi propus sa fie in accord chiar si cu… “vremea”, caci numai asa se poate explica de ce acest domn politician si-a propus sa fie fata de romani, cand senin si transparent, cand nebulos si secretos-intunecos, cand linistit si pasnic, cand furtunos si naucitor si iresponsabil, cand plin de caldura si sinceritate, cand rece si ipocrit, adica asa cum e vremea pe la noi…

  Probabil s-o fi gandit ca daca nu ar fi astfel, probabil romanii s-ar plictisi daca ar vedea in el un OM doar cu o singura fata a personalitatii salesi si cu un singur fel de comportare, si ce si-o fi zis, decat sa fie stiut de catre romani ca un OM intransigent si FERM si DE CUVANT in ceea spune si face si mai ales promite alegatorilor, mai bine sa fie in realitate intels ca un politician flexibil si “istet” care se pricepe sa convinga cu discursurile sale si cu atitudinile sale inocente ca un “crin”…chiar daca la urma romanii vor realiza ca i-a amagit…

  Dumnezeu sa aiba mila de noi toti…!

 9. @Admin: da, oarecum ironic.
  In ce-i priveste pe politicieni este un divort evident intre ei si restul tarii. N-as zice ca doar o parte este vinovata. Situatia de astazi e si urmarea tuturor lucrurilor care trebuiau sa se intample si nu s-au intamplat dupa 1989. Intre cele care nu s-au intamplat este si recunoasterea sfintilor inchisorilor, asumarea lor de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane care ar trebui sa simta la fel cu Biserica ce o pastoreste. Dar, ma rog, si acest lucru neintamplat face parte din lungul sir de cedari, lasitati si compromisuri al acestui popor si al Bisericii sale. Din pacate nu ne caracterizeaza doar actele de eroism si evlavie.
  Iar despre amaraciunea si mai putin ironia mea la adresa institutiei numite BOR, in ceea ce ma priveste prefer ca la adresa lor sa uit cele trei virtuti crestine, nadejdea, credinta si dragostea si sa fiu mai mult budhist: am renuntat sa-mi mai pun nadejdea in ei ca sa nu ajung deznadajduit. Daca ar fi sa ii aseman pe inaltii nostri sfintiti sau fericiti cu site-ul vostru, de exemplu, ei ar fi doar portiunea “Acasa”, restul lipsind cu desavarsire. Sunt, ma iertati, beton la teorie dar le lipseste ancora in realitate. Si am senzatia din ce in ce mai tare ca de fapt nu vor, se simt bine in pozitia de strut, poate trece… si nu-i baga in seama si ii lasa in pace.

 10. Mircea Vulcanescu ce incadrare a avut? La ce articol a fost bagat?

 11. Citez din dosarul de la CNSAS:

  Actul de acuzare din 24 septembrie 1946; Mircea Vulcănescu, trimis în judecată pentru art. 1 lit. A și art. 2, lit. A, și pedepsite de art. 3, alin. 1 și 3 din legea 312/1945, combinate cu art. 101 din Codul Penal.

  Adica:

  permiterea intrarii armatelor germane in tara si continuarea razboiului; raspunderea pentru actele guvernului Antonescu (”crime de razoi”); militarea pentru hitlerism; era vizata si activitatea economica, fiind acuzat ca a subordonat economia Germaniei (”dezastru economic”).

  Rechizitoriul Procurorului Pora (a se observa ca pana si procurorii admiteau lipsa de temei a acuzatiilor, care erau de responsabilitate pentru intrarea Romaniei in razboi cu Germania):

  “În ce privește pe acuzatul Mircea Vulcănescu, arată că acesta a fost numit subsecretar de stat la Min. De Finanțe prin ordin. Recunoaște capacitatea acestuia ca specialist în domeniul finanțelor publice și recunoaște că este foarte greu de dovedit că încheierea tratatelor economice erau în detrimentul României. Că este asemenea adevărat, că Mircea Vulcănescu a luptat și a obținut pentru România noi avantaagii prin tratatele încheiate, el colaborând la încheierea diferitelor acorduri dde plăți, trafic, tranzit, etc. Arată că acuzatul Mircea Vulcănescu este învinuit de faptele prevăzute de art. 1 litera a și art. 2 litera a din legea nr. 312/945, dar recunoaște că la finanțarea armatelor germane nu Mircea Vulcănescu a contribuit ci Mareșalul Antonescu însuși. În ceea ce privește acordul dintre societatea Goring și șantierele navale din Galați, recunoaște că acest acord nu s-a încheiat datorită opoziției hotărâte a acuzatului Mircea Vulcănescu și astfel s-au evitat grave prejudicii pentru România. Mai arată că Mircea Vulcănescu poartă o învinuire comună tututor celorlalți acuzați și anume de a fi militat pentru hitlerism prin colaborarea sa la toate actele de guuvernare ale Mareșalului Antonescu cu care s-a soolidarizat și cere a se face aplicațiunea textelor pe baza cărora este trimis în judecată, cu obsevarea că situația lui este mult ușurată.”- fila 165.

  S-au razgandit insa cu privire la situatia ”mult usurata” dupa interventii de sus si l-au condamnat cu circumstante agravante la opt ani temnita grea. In toate fisele administrative este descris ca fiind ”criminal de razboi”. Practic, asta inseamna sa i se fi pus in carca actele guvernului Antonescu (adica crime de razboi). Problema este ca, dincolo de realitatea istorica, condamnarea insasi este pur politica, deoarece nu exista temei juridic pentru responsabilitate colectiva si nici pentru culpabilizarea secretarilor de stat pentru politica si deciziile guvernului. Cat despre hitlerism, ce sa mai vorbim?! De altfel, aceste lucruri sunt respinse detaliat chiar de Vulcanescu, in Ultimul cuvant: http://www.scribd.com/doc/135201354/Mircea-Vulcanescu-Ultimul-Cuvant

  Intr-un final este condamnat (1948) doar pe baza articolului 2. lit. a) (s-a renuntat ”totusi” la art. 1. lit. a)).

  In ceea ce priveste legea pe baza careia a fost condamnat:

  http://www.legex.ro/Legea-312-1945-87.aspx

  Art. 2
  Sunt vinovati de dezastrul tarii prin savarsirea de crime de razboi cei care:
  a) Au hotarit declararea sau continuarea razboiului contra Uniunii Republicelor Socialiste Sovietice si Natiunilor Unite;

 12. ” Curtea Bucureşti, Secţia 4 penală emitea citaţia din 14.04.1948 prin care Mircea Vulcănescu din Penitenciarul Aiud este citat ,a se prezenta în faţa instanţei în 13 mai 1948 ca acuzat pentru crimă de război”.

  http://www.romlit.ro/deinutul_k_9320_mircea_vulcnescu

 13. Art. 5- Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii , crime de război sau crime contra umanităţii

  … gasite vinovate in procesele bolsevice din anii 50 ?!?! Asadar preluam ideile bolsevice ale comunistilor (desi comunismul impotriva caruia lumea a iesit in strada la Revolutie, a fost condamnat) iar acum ne trezim sa preluam ideile lor bolsevice? Incredibil. Si chiar mai rau decat bolsevicii de atunci, chipurile in democratie, sa pedepsim cu inchisoarea si cei care indraznesc sa aduca marturii despre viata acelora care au fost martirizati de bestiile comuniste, si care indraznesc sa repuna, pana la urma, adevarul istoric in drepturile sale. Deci cu alte cuvinte, daca indraznesti sa iei apararea celor care au fost condamnati de comunisti (comunisit pe care, chipurile, ii condamnam), si indraznesti sa nu fii de acord cu cei care erau stanga extremista, inca pe tema detinutilor politici(!), atunci risti sa fii pedepsit tot cu inchisoarea, pt ca asa hotaraste actualul lider al draptei liberale (!). In matematica exista o axioma care spune ca daca A=B si B=C rezulta A=C. Pe baza acestui principiu foarte cunoscut si general aplicabil, rezulta in acest caz ca, daca comunistii ii prigoneau pe legionari (+simpatizanti), iar Antonescu, cand se trezeste din somn, ii prigoneste pe aceeasi + simpatizanti actuali, atunci, Antonescu este… comunist. “Liberalul”… comunist, dispus pana si la a-si incalca statutul de (lider) liberal pentru a-si atrage sustinerea unor evrei cu influenta, incat e gata sa taie si sa spanzure in propriul electorat, chiar cu riscul de a nu mai fi votat de acesta. Cat de logic este ceea ce face? (ca de intelepciune nu poate fi vorba)? Asta ne arata ca pana si inainte de alegeri, nu il intereseaza prea tare parerea celor care il vor vota (sau nu), cu atat mai putin sa le slujeasca interesele, ci doar pe cele ale strainilor cu influenta.

  Pe langa asta, noi (majoritatea dintre noi) ii cinstim astazi pe Sfintii inchisorilor, nu pe motivul ca au fost legionari in tinerete, ci ca si crestini si martiri pentru credinta in Domnul Hristos. Si stim ca in crestinism, orice ar fi facut cineva in tinerete, i se da dreptul la pocainta (in cazul in care ar fi facut fapte condamnabile, desi nu e vorba de asta, dar ca idee), la schimbare a vietii, in Hristos, la metanoia. Acei oameni, prin credinta si iubirea lor fata de Domnul si fata de aproapele lor si prin suportarea unor chinuri inimaginabile (nu atat pt apartenenta la legionarism cat pentru credinta lor) s-au sfintit, ca dovada sta si faptul ca astazi moastele lor izvorasc mir, deci ei sunt mari in fata lui Dumnezeu. Asadar daca Domnul ii cinsteste, noi de ce sa ne lepadam de ei, condamnandu-i din nou (orice ar fi facut acestia in trecutul lor)? Antonescu arata, prin aceasta ca nu are frica de Dumnezeu si nu este crestin in primul rand (si nici liberal, asa cum se considera, cand vine cu propuneri de ingradirea a libertatii), cum poate sa mai fie acesta bun de presedinte?!

  Poporul ii cinsteste pe marii duhovnici care au patimit in temnitele comuniste pentru viata lor inchinata lui Hristos, pentru viata lor duhovniceasca crestina, nu pt apartenenta sau simpatizarea cu vreo grupare politica din tineretea lor. As vrea sa o vad si pe asta, ca trimit oameni la puscarie pentru vina de a-i cinsti pe unii dintre marii duhovnici ai neamului nostru… sa vad cine are curajul sa isi ridice poporul in cap?

  Iar a pune semnul egal pe tot ce a insemnat legionarism este iarasi o ineptie, una a fost miscare legionara pe timpul lui CZC si alta in timpul lui Sima. Iar daca toti legionarii (inclusiv cei din gruparile de tineret legionar) sunt vinovati, cum ramane cu membrii PCR, care au fost cu milioanele in aceasta tara, sau aici se aplica nuantele si in celalat caz, nu… 🙁

  E halucinant cum un politician cu pretentii la presedintie poate sa emita asemenea bombe (inca in perioada pre-electorala) si sa aibe o asemenea gandire bolsevica, inventand motive de represiune impotriva populatiei, acolo unde chiar nu este cazul, si sa nu isi dea seama ca acestea ii vor exploda direct in fata. Doar masura asta depaseste ca gravitate orice alta masura (in principal economica) luata de Basescu. Ma intreb oare ce se intampla cu lumea asta, de au innebunit mai toti cei aflati la putere (si la noi, si in UE, si in SUA). E din ce in ce mai rau pe zi ce trece, un cosmar din care nu ne mai trezim…

 14. @enkidu:

  Intre timp am completat comentariul cu articolul exact pe baza caruia a fost condamnat.

 15. Excelentă sinteză!
  … dar mai am și eu ceva de adăugat: prezentul proiect de lege încalcă un fundamnent al creștinismului: posibilitatea de transformare a păcătosului în sfânt și cinstirea lui ca atare.
  Să mă exprim pe larg:
  Hai să presupunem că toți legionarii, de la cap la coadă, au fost antisemiți, fasciști, extremiști și tot ce mai vrea institutul Elie Wiesel. Bun, deci mari păcătoși, cei mai mari ai epocii, gemeni cu naziștii.
  Pe de altă parte avem și această realitate a legionarilor și simpatizanților legionari care au trecut prin închisori (dar și luptători anticomuniști din munți), despre mărturia de credință creștină: faptele de iubire/jertfă și mărturisirea credinței cu prețul vieții. Această realitate nu o poate contesta nici măcar institutul sus-numit. Faptele de iubire au fost transmise către generația noastră prin izvoarele istorice orale și ele nu pot fi contestate decât tot pe baza unor astfel de izvoare, în confruntare și cu dosarele de Securitate. Dar ”surpriză”, în memorialistica de detenție nu puține sunt mărturiile unor foști deținuți politici nelegionari (și nici măcar simpatizanți până înainte de arestare) care au fost foarte plăcut surprinși de atitudinea profund creștină a legionarilor din temniță (Nicu Steinhardt, Dina Balș sau Ioan Ioanid sunt doar câteva nume). Mai mult decât atât, dosarele de Securitate arată că mulți dintre acești legionari (asumați, nu etichetați gratuit) au fost de o dârzenie și cinste care nu pot avea decât explicația unei profunde vieți duhovnicești, altfel, în acele condiții de exterminare lentă și continuă la care au fost supuși, nu ar fi fost posibilă decât colaborarea sau nebunia.
  Deci avem în față un tablou al demnității și nu de puține ori al sfințenie. Precizez că universul carceral comunist a fost unul extrem de complex și tensionat, cu multe transformări spirituale (atât în sens pozitiv cât și negativ) în care oameni păcătoși (legionari sau nu) au avut un proces de transformare profundă, de primenire duhovnicească, de trăire autentică în Hristos Domnul.
  Și ca atare îi cinstim pentru ceea ce au devenit, nu pentru eventualele lor păcate! Că doar pentru asta a venit Hristos Domnul în lume (”nu pentru drepți am venit…”), ca să vindece pe cei păcătoși!
  Calendarul ortodox e plin de sfinți foști tâlhari, curvari, hoți, criminali, etc.
  Dar din atare proiect de lege, înțelegem că în istoria creștinismului, criminalii, perverșii, mincinoșii, sau bețivii au avut dreptul recunoașterii ca modele după renașterea în Hristos Domnul și acum sunt cinstiți în toate bisericile dar numai legionarii nu au dreptul să le recunoaștem sfințenia din închisori și de după eliberare!
  De ce? Că așa vrea un institut cu puseuri neo-comuniste. Nu poți cinsti un sfânt al închisorilor, fie el oricât de păcătos ar fi fost înainte, atâta timp cât poartă eticheta de legionar… pentru că e infracțiune. Deci un atare proiect de lege atacă Biserica și esența credinței prin negarea cultului sfinților (repet, indiferent de cum ar fi fost înainte, după cum am presupus mai sus)
  Pe scurt, ești legionar? N-ai dreptul să ajungi sfânt! Niciodată!
  Cu adevărat, până acum nu am întâlnit etichetă mai infamă decât cea de legionar.

 16. Si cum s-ar defini cultul persoanei Mircea Vulcanescu?

  Daca imi exprim admiratia fata de opera lui ..gata intru la cult?

 17. Apropos de asta, vă redau un dialog scurt dar semnificativ între fostul deținut politic Aurel Obreja și un inginer șef la o frabrică de mobilă, în eventualitatea unei angajări după eliberare:
  ”- Ce școală aveți tovarășe Obreja?
  – Liceul industrial secția sculptură.
  – Ești cel mai bun pentru noi. Poftim hârtie, faci o cerere și te angajăm imediat. Tocmai de un astfel de om avem noi acum mare nevoie pentru a organiza o secție de sculptură.
  – Totuși eu mă îndoiesc că mă veți angaja (mai fusese respins n.m.)
  – De ce?
  – Am executat o condamnare politică.
  – Țărănist?
  – Nu.
  – Liberal?
  – Nu.
  – Socialist?
  – Nu.
  – Legionar?
  – Da
  Scărpinându-se în moalele capului în zise oftând și fără să-și ridice ochii spre mine:
  – Îmi pare rău, dar nu vă putem da funcție de răspundere.”

 18. @admin…pls need answer

 19. @enkidu:

  In legea propusa de Antonescu scrie doar asta:

  10.Articolul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins: ” Art. 12 – Se interzice ridicarea sau menţinerea în locuri publice, cu excepţia muzeelor, a unor statui, grupuri statuare, plăci comemorative, referitoare la persoanele vinovate de săvârşirea infracţiunilor contra păcii şi omenirii.”

  Insa asta nu inseamna ca se epuizeaza articolul privind interdictia promovarii cultului celor condamnati criminali de razboi doar cu aceste prevederi. Cultul trebuie ca se refera, evident, la orice promovare, cinstire, a acestor persoane. Nu stiu daca e suficient sa ”intri la cult” doar daca-ti exprimi admiratia fata de opera lui. Ar fi cam dificil, in privinta lui Vulcanescu. 🙂 Pentru ca sunt foarte-foarte multi care si-au exprimat admiratia. De altfel, cel mai probabil, nici nu vor cauta sa incrimineze ceva legat de personalitatea lui. Totusi tinta lor sunt cei care au avut legaturi cu Legiunea, cel mai probabil, sau cultul Maresalului Antonescu. Este, insa, un bun exemplu de a arata de ce este aberanta interdictia globala – se intemeiaza pe decizii ilegitime juridic si astfel intra, la ”vrac”, oamenii care au fost realmente condamnati in mod samavolnic.

 20. @ enkidu:

  Credeam ca e retoric. Teoretic nu ar trebui, dar practic, asa cum am spus deja in articol, ideea este sa se lase loc interpretarii si abuzului. In sensul ca exista haite intregi de hiene si sacali care numai cu asta se ocupa: sa vaneze “legionari” si sa-i toarne, fie pentru ca unii dintre ei sunt pusi sa faca asta, fie ca, altii, din ura pura impotriva celor credinciosi si cu vederi conservatoare, traditionaliste, nationaliste etc., au pur si simplu o sete satanica de a le face rau, de a-i persecuta si elimina.

  Nu e cazul sa ne mai miram sau sa descoasem juridic prea mult, fiindca si asa… “maretia Dreptului e ca e interpretabil” [in Romania, in functie de ordinele primite, n.mea] – de la seful CCR citire. Se cauta doar pretexte. Si da, poate fi de ajuns admiratia exprimata fata de un “criminal”, ca sa urmeze un denunt catre Elie Wiesel si de ala ei catre Parchet (poate vor si face o sectie speciala, ar fi cazul). Se vede asta si in ultimele dosare politice facute de noua Securitate a lui Basescu si Macovei: nu mai e necesar sa se dovedeasca nimic, nu se mai cauta probe, se fac rechizitorii adversarilor aproape la fel ca in anii 50, care apoi sunt luate cu copy-paste de catre judecatorii care fac parte din “gasca” sau care sunt santajati, astfel incat condamnarile merg pe banda rulanta, in chipul cel mai halucinant. Am mai spus-o: noi am reintrat deja in plin stalinism cu actualul regim (republica procurorilor-ofiteri SIE sau SRI si “justitia” ca politie politica), doar ca inca nu vrem sa deschidem ochii si sa recunoastem. Mecanismul de represiune e pregatit, dar nimeni nu zice nici pas, fiindca, deh, e cah Nastase, e cah Voiculescu, e cah Becali, e cah Dragnea, politicieni oricum corupti, e cah Antena 3, ca e a lui Voiculescu s.a.m.d. Doar ca dupa aceea urmam noi. Acum se pregateste si cadrul formal, ca sa poata justifica, tot imagistic, nu riguros juridic, fireste, criminalizarea ortodocsilor militanti, cu optiuni, opinii si atitudini incorecte politic. Despre asta e vorba.

 21. Daca astazi printre noi, ca om, ar trai Hristos, ar fi inamicul public numarul 1 (si s-ar gasi destule legi care sa-L condamne)…

 22. La cate articole aveti voi ..ori inchideti saitul ori zburati cu fulgi cu tot, daca se aproba legea…pfff. Mare papagal si Antonescu asta.

 23. @ enkidu:

  Ah, acuma te-ai prins… 🙂 Si daca nu se aproba legea ASTA, e clar ca acum trebuie sa gaseasca ceva, si lucreaza simultan pe toate fronturile noastre, ca sa ne poata inchide… nu doar gura:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/10/11/atentat-la-libertatea-de-constiinta-abonimabilele-standarde-de-educatie-sexuala-elaborate-de-oms-pentru-europa-promovarea-avortului-masturbarii-si-homosexualitatii-in-randul-copiilor-razboiul/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/06/22/legiferarea-prigoanei-impotriva-crestinilor-marele-pericol-asuns-in-micul-adaos-constitutional-orice-situatie-familia-nu-se-negociaza-de-ce-nu-e-gay-sa-fii-gay-stiri-si-recomandari-familie/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2013/06/09/dragi-crestini-homofobi-irina-nastasiu/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2013/06/05/amendamentul-chiuariu-noua-constitutie-homosexuala-cristian-parvulescu-crin-antonescu-discriminare-orientare-sexuala-bomba-atomica-cu-ceas-familie-biserica-prigoana-crestinilor/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/07/03/ziarul-lumina-derapaj-libertate-religioasa-discriminare-homosexuali/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/07/03/pr-marcel-radut-seliste-uniunea-europeana-ingradeste-libertate-exprimate-biserica-drepturi-lgbt/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/06/08/dictatura-homosexuala-cravata-va-fi-obligatorie-prin-lege-apoi-se-va-preface-n-streang-parintele-constantin-sturzu-iasi/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/10/11/decizie-cedo-site-urile-de-internet-sunt-raspunzatoare-pentru-comentariile-postate-de-cititori/

  Iar noi ne primisem deja amenintarile pe multe cai. Una dintre cele mai vizibile:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/02/23/activewatch-sorin-dumitrescu-razboi-fara-scrupule-violenta/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/02/27/cornel-vilcu-activewatch-insista-in-punerea-la-index-drept-neofascist-a-site-ului-razboi-intru-cuvant/

  Si daca am inchide siteul, stai linistit, tot suntem tinta, avem telefoanele de mult interceptate, iar dusmani foarte multi. Mai ales dintre aia, daca ai observat, care sunt intrusii prin excelenta si pentru acoperire, urla ei primii: “intrusii!”, care sunt noii Turcani – delatori, escroci, batausi si tortionari antrenati si experimentati deja – si care, pentru acoperire perfecta, urla ei primii, cu ura de fiara turbata: “Sa piara ca Turcanu!”.

  Fie, Doamne, mila Ta spre noi, precum si noi am nadajduit in Tine!

 24. Stiti, ne-am isterizat cu totii in iunie trecut, dar semnale au existat: nu repari un furt printr-un alt furt, nu sanctionezi minciuna printr-o alta minciuna. Hienele si-au aratat coltii, iar coltii sunt mai ascutiti decat am fi banuit. Asta este. In loc sa fi lasat cainii sa se sfasie intre ei, dupa atatia ani de experienta “democratica”, tot am cazut in capcana ‘politistul rau-politistul bun’.

  Bref: la ce puteai sa te astepti de la slugi ca Ponta si Antonescu??

  Acum o sa ne vedem, cat de solidari si curajosi suntem.

 25. Ce sa mai zic. Voi v-ati ales drumul asta. Va doresc sa-l tineti pana la capat daca asta va e de folos sufleteste . “Intrusii” nu i-am observat, nu e treaba mea iar din punctul meu de vedere toti oamenii care posteaza aici sunt bineintentionati. Mai departe..e casa voastra si primiti pe cine vreti.

  Fara adversari nu inveti arta razboiului si aici e “razbointrucuvant”.

 26. @enkidu:

  Nu ne refeream la cei de aici, ci la anume bloguri ”anti-sistem”.

 27. Noul calendar pe 2014 publicat de Manastirea Platina, CA a pr Seraphim Rose, este dedicat martirilor si marturisitorilor romani din temnitele comuniste.
  http://stherman.com/Catalog/St_Herman_Calendar/sthermancalendar.htm

  Sa ne rugam ca intr-o zii ei sa fie preaslaviti si la nivelul oficial al sf sinod al BOR

 28. @ ellaina:

  S-ar putea sa fie profetic, pentru ca anul 2014 s-ar putea sa fie anul noului “lot” de detinuti (si in general de persecutati, chiar si in libertate – partiala, aparenta) pe motive religioase. In orice caz, preaslavirea celor din anii 50 nu mai e de asteptat, insa repetarea, la o alta scara, si cu o generatie infinit mai nevrednica, mai nepregatita si mai… pestrita este mult mai plauzibila, de fapt este iminenta…

 29. admin2,
  “o generatie infinit mai nevrednica, mai nepregatita”. Cam asa este, cum spuneti, dar amintiti-va ca nici cei din anii 50 nu au intrat acolo pregatiti. Erau plini de mandrie ca ei sunt cei mai si cei mai (si chiar erau) si Dumnezeu i-a smerit mai intai, a lasat sa le fie facuta harcea-parcea parerea lor de sine si de-abia dupa acea i-a intarit cu harul Sau, cand au vazut ca nu pot nimic fara de ajutor de Sus. Am ferma convingere ca daca cineva dintre crestini de astazi este sincer in dragostea catre Dumnezeu, oricat de nepregatit si nevrednic ar fi, Dumnezeu nu-l va lasa sa se piarda, indiferent cat de mare ar fi urgia care s-ar abate peste el.
  Ca suntem mai nevrednici? Da, si asta e foarte adevarat dar oare Dumnezeu nu stie ca nu prea am avut de unde sa invatam, ca nu am prea avut modele?
  Asa cum ati zis mai devreme: fie, Doamne, mila Ta cu noi!

 30. Am inteles. Am citit articolul. Cand a aparut blogul in 2007-2008 am vazut cu cata asiduitate se promova pe aici pe la voi la commenturi. El si cu bataiosu:). In cateva luni a intrat in top 3 accesari. Cred ca e cum spuneti. Marota serviciilor.

  Sondarea “ortodocsilor militanti”? Evaluarea atitudinilor si a capacitatii de reactie. Inseamna ca voi intrati la formatori de opinie. Nu stiu cate ipuri(unice) reale va viziteaza zilnic. Probabil segment de varsta activ..20-45 de ani. Cat de mare poate sa fie impactul vostru in cat sa faceti obiectul unei monitorizari?. Voi nu indemnati la galagie si paruiala. Cel mult niste voturi sa schimbati. Sau cand o fi cu 666. Sau preventiv…

 31. Un crin ofilit!
  Un crin otravit!
  Un crin bolsevic!
  De 3x crin!

 32. @enkidu:

  Preventiv… sau/si pentru ca independenta nu e buna. E câh. Nu e in cadru, nu e pe directie. Pentru niste minti obsedate de control asta nu e buna. Altfel, asa, nici macar noi nu ne-am da asa importanta.

 33. Ceea ce se intampla nu e decat trecerea pe un nou nivel de corectitudine politica. Cred ca toti cei care suntem constienti de ceea ce se intampla ar trebui sa reactionam. In fond, vin alegerile, economia e la pamant, nu cred ca e pe roze USL-ul. Pentru a spori deruta in electorat, sigur se vor scinda. E schema aplicata din 1991 incoace. Ar cam fi timpul sa nu mai picam in cursa.

 34. Acum se vede f bine si limpede, cat de intima este legatura intre bolsevici, care in cele din urma au dat-o in bara, cand popoarele Estului nu i-au mai suportat, si mensevicii, care ACUM de-abia incep ca sa-si faca cu adevarat de cap. Si inca cu lectia bine invatata de la pataniile bolsevicilor.
  In plus foarte buna sincronizare cu ceea ce incearca (vorba vine, caci tehnologia o stapanesc de multisor) in Israel, anume eliminarea banilor lichizi! Vorba ceea, “Cash is king”. Deci fara cash devenim cu totii proletari.
  Asa ca latul se strange tot mai mult si mai evident in jurul gatului-vorba parintelui Adrian Fageteanu. De acum se vede f limpede, si ce valoare mare are orice sursa de hrana pe care n-o pot controla mensevicii si deasemeni, ce mare valoare are orice cuvant care vine de la Dumnezeu si orice post pe care-l tinem si care ne pregateste pt vremurile care par mai aproape decat credem noi!

 35. @Cristian:

  “acum se vede (…)ce mare valoare are orice cuvant care vine de la Dumnezeu si orice post…”

  Exact! Inclusiv postul de vorbe – si ala ar fi util. Vorbele care ne distrag in chip admirabil de la FAPTE. Degeaba pricepem si ne complacem in a arata cat de bine citim realitatea, daca nu face nimic. Asta e, probabil, ghiuleaua care atarna de piciorul acestui neam.

 36. Mirela, politicianul care emite asemenea ineptii este un dublu repetent la istorie, din cate stiu.
  Tot ce se intampla este o imensa porcarie. Nu are nicio legatura cu democratia. Cred ca cei card au murit in decembrie 89 se iuntorc in mormant, nu pentru asta au murit. Pana si pe vremea lpupip Ceausescu, unii detinuti politici au fost reabilitati, iar acum sa iti fie frica sa mai spui ceva de ei ?? Este STRIGATOR LA CER !
  dar lasa, ca ei se lupta cu Adevarul, cu Dumnezeu se lupta. Partea satanei si iadul sa fie partea lor ! Amin !

 37. Totusi din txtul proiectului de lege eu inteleg ca este interzis cultul celor care au fost condamnati pentru crime contra omenirii si crime de razboi, nu ? Deci nu e suficient ca cineva sa fi fost legionar ca sa nu ai voie sa scrii deespre el, ci doar daca a fost condamnat pentru crime de razboi, antisemitism, chestii din astea. Spneti-mi va rog daca gresesc. Altfel ar fi aberant, inseamna ca daca scriu admirativ despre Mircea Eliade sunt bagat in puscarie, fiindca Eliade a fost legionar si nu s-a dezis niciodata de asta.

 38. In tot cazul, nu mai e nevoie sa o spunem, o astfel de lege ar fi nu numai neconstitutionala, antidemocratica, imorala, dar si STALINISTA in cel mai inalt grad. Este incredibil ce se intampla. Mia bine sa reinfiinteze cenzura, si sa apara numai ce vor ei, decat asa ceva. Pe internet insa ar fi mai greu cu cenzura. Parca parintele Iustin spunea, nu ? “Se vor lupta cu noi si morti” sau Parintele Calciu ?)
  Deci daca parintele calciu a fost legionar, si eu vorbesc admirativ despre el, sau despre pozitia pe care a avut-o in 77 legat de demolarile de biserici, inseamna ca fac propaganda legionara ?

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare