(UPDATE) Tupeu de comis-voiajor al MONSANTO, care a pecetluit falimentarea agriculturii romanesti: CUM VREA VALERIU TABARA SA NE BAGE PE GAT ORGANISME MODIFICATE GENETIC (OMG)

5-04-2011 4 minute Sublinieri

Ca un adevarat comis voiajor care ti se baga cu forta in casa si devine atat de agasant incat ii cumperi marfa numai ca sa scapi de gura lui, ministrul Agriculturii, in loc sa fi luat o pauza dupa dezvaluirile care au confirmat faptul ca este agent Monsanto si, in general, agent comercial pentru culturile OMG, revine agresiv propulsand interesele gigantilor din domeniu si aceste alimente care, din punct de vedere stiintific, sunt bombe chimice cu efecte nestiute (dar, in orice caz, nu efecte pozitive). Trucul de care se foloseste acum este sperietoarea crizei alimentare si a scumpirii preturilor. Inspirat, probabil, de psihozele colective inregistrate la promotiile de ulei si zahar de la supermarketuri, onor ministrul s-o fi gandit ca e momentul propice sa agite momeala OMGurilor salvatoare in fata boborului ‘spaimantat ca ‘nu are’.

Minima decenta si minim de bun simt cere ca acest personaj sa fie debarcat de la fruntea Ministerului Agriculturii, unde se cuvine sa se afle un responsabil macar neutru fata de aceste culturi.

A se vedea in special:

Cel mai calificat ministru din Guvernul României are performanţe mai slabe decât nătărăii din acelaşi Executiv.

Spre deosebire de pregătirea şi experienţa altor  miniştri din Guvernul Boc, care nu au nici o tangenţă cu domeniile pe care le coordonează, domnul Valeriu Tabără este inginer agronom, este profesor universitar, este doctor în agronomie, este cercetător în domeniul agricol. Chiar dacă CV-ul îl recomandă, domnul Tabără abordează problemele agriculturii din perspectivă politicianistă. Nu vine cu soluţii concrete şi se umflă în pene când este criticat cu argumente.

Din marele grânar al continentului, România a ajuns ţara europeană cu cele mai reduse producţii la hectarul de grâu, porumb, floarea-soarelui şi cartofi, după cum arată datele Institutului Naţional de Statistică. Grânarul Europei s-a mutat în Danemarca. De asemenea, românii mănâncă tot mai multă carne de import, deşi avem posibilitatea de a creşte păsări, porci, oi şi vite în ferme autohtone. Importul de carne de porc s-a dublat faţă de anul 2003. Domnul ministru Tabără recunoaşte că rata importurilor de carne este mare, dar dă vina pe greaua moştenire: ,,de ani de zile nu a fost stopat sistemul acesta de importuri”.

Pieţele sunt pline de samsari care nu plătesc nici măcar TVA. Se dau producători autohtoni, dar vând legume şi fructe din Turcia. Ţăranul român nu mai are loc de ei, producţia sa e tot mai mică şi nu mai are bani să investească. Parcelele de teren sunt tot mai fărâmiţate, suntem incapabili să ne asociem în cooperative de producţie, iar 1,4 milioane de hectare de teren arabil sunt lucrate de oameni peste 70 de ani.

Din lipsă de programe coerente în domeniul agricol, România a ajuns în situaţia de a nu-şi mai putea hrăni proprii cetăţeni, ce să mai vorbim de a mai exporta masiv. Agricultura este un mare faliment al României, care influenţează grav soarta economică a ţării noastre.

Alimentele de bază ar putea fi cu până la 60% mai ieftine dacă plantele modificate genetic s-ar putea cultiva cu acceptul Uniunii Europene. Declaraţia aparţine ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, care a explicat că fără biotehnologie nu va putea fi evitată scumpirea, la nivel mondial, a alimentelor.

“E vorba de oferirea unor cantităţi sporite de alimente realizarea producţiilor cu aceste biotehnologii sunt mai mici cu 40, 50 până la 60%. Costurile de realizare a alimentelor se reduc ca atare şi preţurile alimtentelor se pot reduce”, a explicat pentru Realitatea TV ministrului agriculturii, Valeriu Tabără.

“Creşte producţia , se îmbunătăţeşte calitatea, se reduc cantităţile de pesticide şi poluarea mediului şi sunt mai ieftine, pentru că se obţin cu costuri mai mici”, a adăugat Valeriu Tabără.

Ministrul Agriculturii a mai spus că “în 1996, când aceste plante au fost introduse industrial în cultură, nu s – a determinat niciun fel de boală , nici măcar o alergie”. De cealaltă parte, ecologiştii îl contrazic şi spun că plantele modificate genetic nu sunt doar dăunătoare sănătăţii noastre, dar nici măcar nu realizează producţii impresionante.

“Nu există studiu public în România care să arate siguranţa organismelor modificate genetic. Pot cauza toxicitate pentru organele interne, rinichi şi ficat aşa cum arată recente studii ştinţifice, chiar şi alergii în unele cazuri şi nu s-au produs acele recolte miraculoase la hectar care au fost produse de corporaţiile chimice“, a declarat Gabriel Păun, preşedintele asociaţiei Agent Green.

Interesul şefului de la agricultură pentru produsele biotehnologiei moderne a fost dezvăluit într-o cablogramă Wikileaks.

Americanii, cei mai mari producători de organisme modificate genetic, şi-au găsit un aliat bun în ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără pentru a-i convinge pe români de avantajele biotehnologiei. O arată o telegramă Wikileaks trimisă de Ambasada Statelor Unite de la Bucureşti către Casa Albă, în 2005.

SONDAJ: Ce sunt organismele modificate genetic. Sunteţi de acord cu ele?

WikiLeaks a dezvăluit că ministrul Agriculturii este un susţinător înfocat al organismelor modificate genetic (OMG). Valeriu Tabără nu ascunde acest lucru şi susţine că începând din 2012 s-ar putea să avem OMG-uri chiar în farfuriile noastre.

Organismul modificat genetic este un organism al cărui material genetic a fost alterat folosit tehnici de inginerie genetică. Tehnicile ingineriei genetice constau în izolarea segmentelor ADN ( materialul genetic) de la o fiinţă vie (virusuri, bacterii, plante, animale şi inclusiv om) pentru a le introduce în materialul ereditar al alteia. Pentru asta, genele care se doresc adăugate fie se ataşează unui virus cu care organismul este apoi contaminat, fie se introduc direct în nucleul unei celule cu o seringă specială.

Teoretic, OMG-urile sunt utile, mai ales în cercetarea din medicină sau pentru determinarea cantităţii de poluanţi din apă. În agricultură, prin ingineria genetică se pot crea specii de plante rezistente la condiţii improprii pentru planta originală. De exemplu, s-a realizat astfel soia care rezistă la ierbicide puternice, orez bogat în vitamina A sau ardei rezistenţi la un virus anume. Deasemenea, se pot modifica planetele tropicale pentru ca să reziste într-un climat mai rece.

OMG-urile ar putea rezolva problema foametei din Lumea a Treia, recoltele nu ar mai fi ameninţate de dăunători, nu ar mai avea nevoie de pesticide, iar agricultorii ar avea profituri mari.

De cealaltă parte, nu se ştie ce efect vor avea OMG-urile asupra sănătăţii oamenilor şi a ecosistemelor.De exemplu, potrivit Greenpeace, porumbul modificat genetic ce se cultivă poartă gene de bacteriece îi permit să producă o substanţă insecticidă.

“Unele dintre pericolele acestor culturi pentru mediul înconjurător sunt creşterea folosirii substanţelor toxice în agricultură, contaminarea genetică, contaminarea solului, pierderea biodiversităţii, dezvoltarea rezistenţelor în insecte şi “ierburi rele” sau efectele nedorite în alte organisme. Efectele asupra ecosistemelor sunt ireversibile şi imprevizibile”, spune Greenpeace.

“Riscurile sanitare ale graniţei largi a OMG-urilor prezente atât în alimentaţia noastră, cât şi în a animalelor, ale căror produsele consumăm, nu se evaluează corect, obţinerea unui astfel de rezultat continuând să fie necunoscută. Noi alergii, apariţia unor noi substanțe toxice şi efecte neaşteptate sunt unele dintre riscuri”, mai transmite Greenpeace. Organizaţiile pentru protecţia mediului sunt toate împotriva cultivării organismelor modificate genetic.

Americanii, cei mai mari producători de organisme modificate genetic, şi-au găsit un aliat bun în ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără pentru a-i convinge pe români de avantajele biotehnologiei. 73 de ONG-uri din România au cerut înlăturarea ministrului Agriculturii din funcţie. În timp ce în SUA OMG-urile se cultivă masiv, în UE acest lucru este interzis.

Din punct de vedere legal soia modificată genetic nu este autorizată pentru cultivare pe teritoriul Uniunii Europene (UE). În România aceasta a fost interzisă în anul 2006 înainte de aderarea la UE. Cultivarea de OMG fără autorizaţie se sancţionează cu amendă de la 50 000 la 80 000 lei.

Din iulie 2010 se dezbate o propunere a Comisiei Europene de a spori ritmul de autorizare a OMG, dar care să permită totodată statelor membre să interzică cultivarea cultivarea de OMG.

La polul opus al OMG se situează agricultura ecologică  a crescut în România la 260 000 ha în 2010, potrivit Agent Green.

SUNTEŢI DE ACORD CU CULTIVAREA ŞI CONSUMAREA ORGANISMELOR MODIFICATE GENETIC ÎN ROMÂNIA?


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Organisme modificate genetic (OMG), Razboiul impotriva Romaniei, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “(UPDATE) Tupeu de comis-voiajor al MONSANTO, care a pecetluit falimentarea agriculturii romanesti: CUM VREA VALERIU TABARA SA NE BAGE PE GAT ORGANISME MODIFICATE GENETIC (OMG)

 1. In documentarul stiintific “Recolta Groazei” vedem cum genele plantelor ce secreta in mod natural otrava (de ex: matraguna) sunt injectate in genele Organismelor Modificate Genetic (OMG), acestea ucigand instantaneu insectele ce incearca sa se hraneasca cu aceste plante modificate genetic… nu mai e nevoie sa fie stropite cu insecticide si pesticide, otrava face parte din planta…

  NOVA/Frontline Harvest of Fear 1/12
  http://www.youtube.com/watch?v=6NsI0ba9dNg

  http://www.pbs.org/wgbh/harvest/
  In “Harvest of Fear,” FRONTLINE and NOVA explore the intensifying debate over genetically-modified (gm) food crops. Interviewing scientists, farmers, biotech and food industry representatives, government regulators, and critics of biotechnology, this two-hour report presents both sides of the debate, exploring the risks and benefits, the hopes and fears, of this new technology.

  Monsanto’s Harvest of Fear-1/2
  http://www.youtube.com/watch?v=m1j8R78O2tA

 2. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8479176-valeriu-tabara-romania-pierde-anual-aproape-miliard-euro-pentru-nu-cultiva-soia-modificata-genetic.htm

  Romania pierde anual aproape un miliard de euro pentru ca nu cultiva soia modificata genetic, potentialul de productie la nivel national fiind de circa doua milioane de tone, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, transmite Mediafax.

  “Romania importa anual aproape 500.000 de tone de soia din Brazilia, SUA si alte tari, si aceasta este produsa doar prin biotehnologie. Este inadmisibil sa ti se permita sa consumi “otrava”, dar sa nu ai dreptul sa o produci”, a spus Tabara.

  El a aratat ca romanii mananca in fiecare zi un produs modificat genetic natural, respectiv graul din care se produce painea.

  “Romania ar putea cultiva doua milioane de tone de soia, fiind singura tara europeana care poate produce aceasta planta la nivel industrial”, a afirmat ministrul, care a precizat ca produsele dezvoltate prin biotehnologii sunt mai ieftine cu 40-60% decat celelalte.

  Valeriu Tabara mai crede ca, pe langa soia, in Romania s-ar putea cultiva cu succes si porumb modificat genetic.

  “Prefer un porumb cu rezistenta mai mare unuia peste care sa dau cu pesticide. Sunt sanse mari ca in Romania sa se cultive in urmatorii ani organisme modificate genetic, pentru ca de tot ce ma apuc, cred ca pot finaliza”, a mai spus el.

  Conform legislatiei UE in domeniu, autorizarea cultivarii plantelor modificate genetic si autorizarea importurilor de OMG din tari terte se realizeaza la nivel comunitar, in procedura de vot fiind implicate toate cele 27 de state membre ale UE.

 3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » ARTICOLELE SAPTAMANII: Profesorul Gheorghe Mencinicopschi explica ce sunt, de fapt, OMG-urile (ORGANISMELE MODIFICATE GENETIC) promovate agresiv de Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara. JOACA DE-A DUMNEZEU
 4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » RAZBOI IN TOATA REGULA PE FRONTUL OMG: Academia de Stiinte Agricole se raliaza cauzei organismelor modificate genetic
 5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » (video) NOI REGULI EUROPENE PENTRU CULTURILE OMG (organisme modificare genetic). DIVERGENTE INTRE PARLAMENTUL UE SI COMISIE?
 6. Pingback: Cum RACOLEAZA Monsanto, Bayer si alti producatori OMG (organisme modificate genetic) "AMBASADORI"
 7. Pingback: “GRASII PAMANTULUI” SI “DEALERII” MARILOR TRUSTURI AMERICANE: cine promoveaza culturile OMG (organisme modificate genetic) in Romania si de ce? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare