Uniunea Europeana – proiect CIA. Miscarile federaliste europene – aflate pe statul de plata al serviciului secret american

26-02-2015 2 minute Sublinieri

cia-finance

Intr-un articol din septembrie 2000, jurnalistul cotidianului Daily Telegraph, Ambrose Evans-Pritchard, a aratat ca autoritatile americane au sustinut procesul ”constructiei europene” precum si cel al instituirii unei uniuni monetare. 

In presa franceza putine articole au adus la cunostinta publicului explicatii cu privire la acest subiect, ce a fost abordat mai ales intr-un numar din Historia din 2003, intitulat CIA finanteaza constructia europeana”. 

Articolul s-a bazat pe arhivele Departamentului de stat dintre anii 1950-1960 care au fost declasificate in 2000. Traducerea acestuia mai jos:

Federalistii europeni finantati de sefii spionajului american

Ambrose Evans-Pritchard – Bruxelles
Daily Telegraph, 19 septembre 2000

 

Documente declasificate ale guvernului american arata ca serviciul secret american a dus o campanie, intre anii 1950 si 1960, pentru a favoriza unificarea Europei. Acesta finanta si dirija Miscarea federalista europeana.

Documentele confirma unele suspiciuni manifestate inca de atunci: in culise, SUA lucra din greu pentru a impinge Marea Britanie catre integarea intr-un stat european. Un memorandum ce dateaza din 26 iulie 1950 da instructiuni pentru o campanie de promovare a unui veritabil parlament european. Memorandumul e semnat de generalul William J. Donovan, seful Biroului american de servicii strategice pe timp de razboi, un stramos al CIA.

Unele din aceste documente, descoperite de Joshua Paul, cercetator la Universitatea Georgetown din Washington, au fost puse la dispozitie de Arhivele nationale americane. Principalul mijloc de presiune al Washingtonului era Comitetul American pentru o Europa Unita, creat in 1948. Donovan era presedintele acestei organizatii, prezentandu-se drept avocat in drept privat.

Vicepresedintele, Allen Dulles, era directorul CIA in timpul anilor 1950. Comitetul numara printre membrii sai pe Walter Bedel Smith, primul director al CIA, precum si vechi personalitati si responsabili ai Biroului de servicii strategice ce lucrau, uneori, pentru CIA. Documentele arata ca acest Comitet a finantat Miscarea europeana, organizatia federalista cea mai importanta de dupa razboi. In 1958, de pilda, Comitetul a asigurat 58% din finantarea miscarii.

Campania Tineretului European, o ramura a Miscarii europene, a fost in intregime finantata si controlata de Washington. Directorului sau, belgianul Baron Boel, i se transferau sume lunar, intr-un cont special. Joseph Retinger, polonez de origine, atunci cand a ajuns in fruntea Miscarii europene, a incercat sa puna capat acestor legaturi si sa obtina fonduri din Europa – dar a fost inlaturat rapid.

Conducatorii Miscarii europene – Retinger, vizionarul Robert Schuman si vechiul premier belgian Paul-Henri Spaak – erau tratati ca niste angajati de catre ”nasii” americani. Rolul SUA a fost tinut secret. Banii Comitetului proveneau din fundatiile Ford si Rockefeller, precum si din mediul de afaceri ce avea legaturi cu guvernamantul american.

Paul Hoffman, director al Fundatiei Ford si fost ofiter al Biroului de servicii strategice, a fost si in fruntea Comitetului la finele anilor 1950. Departamentul de Stat a jucat, de asemenea, un rol important. O nota emanata de catre Directia Europa, datata 11 iunie 1965, sfatuia pe vicepresedintele Comunitatii Economice Europene, Robert Marjolin, sa promoveze agresiv obiectivul uniunii monetare. Recomandarea era, de asemenea, ca orice dezbatere sa fie impiedicata pana in momentul in careadoptarea unor asemenea propuneri – ca stabilirea unei uniuni monetare – vor fi devenit practic inevitabile”.

traducere si adaptare Cuvantul Ortodox

circuit

*


Categorii

1. DIVERSE, America, Traduceri, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Uniunea Europeana – proiect CIA. Miscarile federaliste europene – aflate pe statul de plata al serviciului secret american

  1. Pingback: Spre oficializarea COLONIALISMULUI EUROCRAT. Comisia Europeana pune in dezbatere scenariile evolutiei Bcocului comunitar. EUROPA CU DOUA VITEZE sau stratificarea intre TARILE NUCLEU si TARILE PERIFERICE, printre alternative/ GRECIA: MEMORANDUMUL FISCAL S-
  2. Pingback: Spre oficializarea COLONIALISMULUI EUROCRAT. Comisia Europeana pune in dezbatere scenariile evolutiei Blocului comunitar. EUROPA CU DOUA VITEZE sau stratificarea intre TARILE NUCLEU si TARILE PERIFERICE, printre alternative/ GRECIA: MEMORANDUMUL FISCAL S-
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare