VA FI RAZBOI CIVIL IN TURCIA? Supozitii despre o eventuala DEBARCARE a lui ERDOGAN de la putere in urma unei intelegeri RUSIA – SUA. Armata turca dezminte …pregatirea unei LOVITURI DE STAT/ CRIZA VIOLENTA IN NAGORNO-KARABAH/ Strategia RUSIEI in SIRIA/ Polonia cere PREZENTA MILITARA NATO mai consistenta/ Rusia ameninta cu raspuns “ASIMETRIC”

3-04-2016 22 minute Sublinieri

erdogansultan

– Erdogan nu este imun unei lovituri de stat;

– Interviul dat de Obama publicatiei The Atlantic contine critici taioase la adresa lui Erdogan, a sauditilor, a lui Cameron, Sarkozy, Hollande, Valls;

– Demascarea complicitatii cu ISIS a sauditilor, turcilor si anglo-francezilor este vazuta ca o amenintare in Orientul Mijlociu;

– Parerea lui Obama despre Putin este mai buna decat inainte;

– Hillary Clinton demascata iarasi drept o razboinica incorigibila;

– Partidul Republican risca dezmembrarea;

– Proteste impotriva lui Trump la intalnirea Comitetului pentru Relatii Publice Israelo-American (AIPAC) din 21 martie de la Washington;

– Trump urmeaza traditia lui Albert Gallatin, Calhoun, Huey Long, George Wallace – personaje foarte conservatoare

Va prezentam rezumatul raportului lui Thierry Meyssan din Damasc, Siria:

Atat presa europeana, cat si cea americana incearca sa raspandeasca ideea ca retragerea unei parti din contingentul fortelor aeriene ruse de pe teritoriul Siriei a venit cumva ca o surpriza, chiar si pentru guvernul lui Assad din Damasc. In realitate, nu a fost deloc o surpriza. Fusese presupus ca bombardarea rebelilor teroristi era programata sa inceteze in prima saptamana din ianuarie, la timp pentru Craciunul Ortodox (pe rit vechi). La acea vreme, presedintele Assad a vizitat Moscova si s-a decis extinderea campaniei de bombardamente pana la mijlocul lui martie. Acest plan a fost confirmat de catre guvernul sirian si de catre Ministrul de Externe rus la data de 1 martie. Trupele rusesti din interiorul Siriei erau perfect constiente de data plecarii. Mutarea unei parti din echipamente inapoi in Rusia s-a facut cu avioane militare Antonov, iar planurile de zbor au fost date autoritatilor competente cu 4 zile inainte. Toate acestea au fost confirmate de catre Stirile din Aparare (Defense News), care il citeaza pe seful de personal iordanian declarand ca a fost informat de catre Moscova si guvernul sirian. Deci nu a fost vorba despre o retragere precipitata, ci despre o redistribuire atent planificata si executata.

Se va mobiliza si PKK-ul. Presedintia lui Erdogan este ilegitima deoarece cea mai recenta alegere a sa s-a efectuat cu fraude electorale masive.

In interiorul Turciei se asteapta declansarea unor lupte la nivel de razboi civil candva in aprilie. Inceputul sfarsitului lui Erdogan va afecta situatia din intregul Orient mijlociu.

Majoritatea oraselor mari din Siria vor fi curand eliberate de teroristii rebeli. Printre acestea se vor numara probabil Alep, Palmira si Idlib. ISIS/Daesh va mai putea sa-si pastreze prezenta doar in Raqqa din nord-estul indepartat al Siriei si in cateva parti din Irak. Este de asteptat ca luptele din Turcia sa intrerupa conducta logistica a rebelilor teroristi din Siria.

Aceasta intelegere dintre Moscova si Washington impotriva lui Erdogan contrasteaza taios cu politica Uniunii Europene (incluzand Marea Britanie si Franta), care ofera tribut de 3 miliarde de euro pe an lui Erdogan pentru a-l convinge sa adaposteasca mai multi refugiati sirieni si a-i opri din a trece in Grecia. In mod natural, cum Erdogan functioneaza drept comandant de facto al ISIS/Daesh, acesta ar putea in orice moment ordona incetarea operatiunilor de lupta, eliminand astfel factorul principal care-i forteaza pe civili sa fuga din calea teroristilor. Insa el prefera sa incaseze banii, obtinand concesii precum eliminarea vizei pentru cetatenii turci in UE.

Interviul dat de Obama revistei Atlantic Monthtly este remarcabil prin faptul ca poate fi citit cum ai citi amintirile unui presedinte care a parasit deja fotoliul prezidential si se simte astfel liber sa spuna ce gandeste. Comentariile sale despre regele Salman al Arabiei Saudite, Sarkozy, Cameron si Erdogan sunt devastatoare. Mesajul pare a fi acela ca acestor conducatori li se spune sa coopereze, altfel le vor fi date in vileag masinatiunile din ultimii ani si vor fi astfel destabilizati.

Printul Turki al Arabiei Saudite, care actioneaza cateodata drept purtator de cuvant al familiei regale, a dat un raspuns oficial slab in care sustine ca sauditii nu sprijina terorismul si sunt aliati loiali (vedeti la finalul articolului).

Obama a fost citat declarand ca regentii sauditi sunt cei mai rai din lume. Situatia este complicata si de posibilitatea plauzibila ca sauditii sa fi obtinut arme nucleare din Pakistan.

Interviul o infatiseaza pe Hillary Clinton drept o neobosita adepta a razboiului – votantii partidului Democrat sa ia aminte. Think tank-urile si expertii din Washington sunt deseori cumparati de catre statele arabe sunnite.

Va prezentam cateva fragmente din interviul lui Obama, aparut in articolul “Doctrina Obama: Presedintele american vorbeste despre cele mai grele decizii cu privire la rolul Americii in lume” din Atlantic Monthly, aprilie 2016:

De-a lungul ultimului an, John Kerry a vizitat cu regularitate Casa Alba pentru a-i cere lui Obama sa violeze suveranitatea Siriei. In cateva ocazii, Kerry i-a cerut lui Obama sa lanseze rachete catre anumite tinte ale regimului la adapostul noptii, pentru “a transmite un mesaj” regimului. Scopul, spunea Kerry, nu este acela de a-l rasturna pe Assad de la putere, ci de a-l incuraja, impreuna cu Rusia si Iranul, sa negocieze pacea… Obama a rezistat cu darzenie cererilor lui Kerry si pare sa fi devenit enervat de perseverenta acestuia. La intalnirile recente ale Consiliului National de Securitate, strategia lui Obama a fost ocazional numita drept “abordarea Tom Sawyer”. Parerea lui Obama era aceea ca daca Putin doreste sa-si cheltuiasca resursele vopsind gardul in Siria, Statele Unite ar trebui sa-i permita. Pana la sfarsitul iernii, totusi, cand se parea ca Rusia avanseaza in campania sa de consolidare a regimului Assad, Casa Alba a inceput sa discute cai de a spori sprijinul acordat rebelilor, desi ambivalenta presedintelui cu privire la o angajare mai profunda a ramas aceeasi.

Obama obisnuia sa spuna in particular ca prima sarcina a unui presedinte american in arena internationala post-Bush este aceea de “a nu face lucruri stupide”. Reticenta lui Obama i-a frustrat pe Samantha Powers si pe altii din echipa sa de securitate nationala, care preferau actiunea. Hillary Clinton, pe vremea cand era Secretar de Stat, s-a aratat adepta unui raspuns rapid si hotarat la violenta lui Assad. Dupa parasirea functiei in 2014, Clinton mi-a declarat ca “esecul in ajutorarea organizarii unei forte credibile a poporului ce initiase protestele impotriva lui Assad a lasat un mare gol, pe care l-au umplut acum jihadistii“. Atunci cand The Atlantic a publicat aceasta declaratie, impreuna cu parerea lui Clinton ca “marile natiuni au nevoie de principii de organizare, iar ‘nu face lucruri stupide’ nu este un astfel de principiu”, Obama “s-a facut rosu nervi”, dupa cum a declarat unul dintre consilierii sai seniori. Presedintele nu intelegea de ce “a nu face lucruri stupide” este considerat un slogan controversat. Ben Rhodes isi aminteste ca “intrebarile pe care ni le puneam la Casa Alba erau ‘Care dintre noi mai exact este pro ‘lucruri stupide’?”. Obama credea ca invazia din Irak trebuia sa-i invete pe democratii interventionisti precum Clinton, care votasera pentru autorizarea ei, despre pericolele efectuarii de “lucruri stupide” (Clinton i-a cerut repede scuze lui Obama pentru comentarii, iar un purtator de cuvant al acesteia a anuntat ca acestia se vor impaca in cadrul emisiunii Merthei Vineyard).

Vineri, 30 august 2013: … In timp ce Pentagonul si aparatele de securitate nationala ale Casei Albe forjau inca inspre razboi (John Kerry mi-a marturisit ca se astepta la o lovitura in ziua urmatoare discursului), presedintele ajunsese sa creada ca paseste intr-o capcana – una intinsa atat de aliati, cat si de adversari, prin asteptarile conventionale cu privire la ce ar trebui sa faca un presedinte american. La intalnirile din Camera de Urgente ce au urmat atacului asupra Ghouta, numai seful de personal al Casei Albe, Denis McDonough avertiza asupra pericolelor unei interventii. John Kerry argumenta zgomotos in favoarea atacului.

Samantha Power se certa cateodata cu Obama in fata celorlalti oficiali ai Consiliului National de Securitate, pana la punctul in care acesta nu-si mai putea ascunde frustrarea. “Samantha, ajunge, ti-am citit deja cartea”, a rabufnit odata acesta. Biden, care de regula impartasea ingrijorarile lui Obama cu privire la supraimplicarea Americii, sustinea cu fervoare ca “marile natiuni nu blufeaza”.

(Primul ministru al Marii Britaniei, David Cameron si ambasadorul saudit Jubeir cereau un atac. Insa Angela Merkel se opunea si a refuzat sa ia parte. Atunci cand si Camera Comunelor a Angliei a refuzat, Obama a luat o pauza.)

Obama mai impartasea cu McDonough o veche indignare: obosise sa vada Washington-ul alunecand fara sa gandeasca inspre razboi in tarile musulmane. Cu patru ani in urma, presedintele crezuse ca Pentagonul l-a “bruiat” in legatura cu un atac in Afganistan. Acum, in Siria, incepea sa se simta din nou bruiat.

Primul ministru al Frantei, Manuel Valls, mi-a marturisit ca guvernul sau era deja ingrijorat cu privire la consecintele inactiunii precedente in Siria cand a venit ordinul incetarii focului. “Prin lipsa unei interventii rapide, am creat un monstru. Eram absolut siguri ca administratia SUA va zice da. Conlucrand cu americanii, vazusem deja tintele. A fost o mare surpriza. Daca am fi bombardat conform planului, cred ca lucrurile ar fi fost cu totul altele astazi.” Printul mostenitor al Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed al-Nahyan, care era deja suparat pe Obama pentru “abandonarea” lui Hosni Mubarak, fostul presedinte egiptean, a fumegat in fata vizitatorilor americani ca Statele Unite sunt conduse de un presedinte “neserios”. Regele Iordanului, Abdullah al II-lea – deja consternat de ceea ce vedea drept dorinta ilogica a lui Obama de a distanta SUA de aliatii traditionali sunniti si de a crea o noua alianta cu Iranul, sponsorul siit al lui Assad -, se plangea in particular: “Cred ca am mai multa incredere in puterea americana decat insusi Obama”. Sauditii au fost de asemenea infuriati. Nu avusesera niciodata incredere in Obama – acesta ii numise, cu mult inainte de a deveni presedinte, “asa-numiti aliati” ai Statelor Unite. “Iran este noua mare putere a Orientului Mijlociu, iar SUA este fosta”, a declarat ambasadorul saudit Jubeir in fata superiorilor sai in Riyadh.

Pe fondul confuziei, un deus ex machina si-a facut aparitia sub forma presedintelui rus, Vladimir Putin. La summit-ul G20 din Sankt Petersburg, tinut in saptamana urmatoare razgandirii din Siria, Obama l-a tras pe Putin deoparte si i-a zis ca “daca l-ar fi fortat pe Assad sa se descotoroseasca de armele chimice, aceasta ar fi eliminat nevoia de interventie armata a SUA”. In cateva saptamani, Kerry, impreuna cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, au conceput un plan de eliminare a majoritatii armelor chimice ale Siriei – a caror existenta fusese pana atunci nerecunoscuta de Assad.

Acesta este momentul in care presedintele crede ca a reusit in sfarsit sa rupa orice legatura cu “agenda strategica a Washington-ului”. Am ajuns sa cred ca, in mintea lui Obama, 30 august 2013 a fost ziua eliberarii sale, ziua in care a sfidat nu doar establishment-ul de politica externa si agenda sa plina de rachete intercontinentale, ci si cererile frustrantilor si scump de intretinut aliati din Orientul Mijlociu, care urmaresc sa exploateze puterea SUA in propriile scopuri inguste si sectare. Pana la acel moment, indignarile lui Obama erau deja bine formate. Il exasperau liderii militari care credeau ca pot rezolva orice problema daca seful armatei le da pur si simplu ce doresc, precum si complexul think-tank-urilor de politica externa. Un sentiment adanc inradacinat la Casa Alba este acela ca multe dintre cele mai proeminente think-tank-uri de politica externa din Washington fac jocul fondatorilor sai arabi si pro-Israel. Am auzit un oficial al administratiei referindu-se la Massachusetts Avenue, sediul multora dintre aceste think-tank-uri, drept “teritoriu sub ocupatie araba”.

Obama a vorbit si despre relatia sa cu Putin, relatie care nu se prea conformeaza perceptiei obisnuite. Aveam impresia ca presedintele american il considera pe omologul sau rus meschin, grosolan si scund. Insa, dupa cum mi-a declarat acesta, Putin nu este indeosebi de meschin. “De fapt, adevarul este ca la toate intalnirile noastre, Putin este politicos si foarte sincer. Intalnirile noastre seamana cu cele de afaceri. Nu ma lasa niciodata sa astept 2 ore cum face cu altii.” Putin crede ca relatia sa cu Statele Unite este mai importanta decat cred majoritatea americanilor. “Este constant interesat in a fi vazut drept seamanul si partenerul nostru, deoarece nu e complet prost. Intelege ca pozitia Rusiei in lume s-a diminuat considerabil.” Teoria lui Obama este simpla: “Ucraina reprezinta un interes fundamental pentru Rusia dar nu si prentru americani, astfel ca Rusia va reusi mereu sa mentina o dominatie sporita acolo.

Imediat dupa razgandirea lui Obama, Hillary Clinton a declarat in privat: “Daca spui ca vei ataca, trebuie s-o faci. Nu exista cale de intoarcere”.

Mai jos puteti citi raspunsul oficial al printului Turki al Arabiei Saudite:

Un sef de informatii saudit a afirmat luni ca presedintele Barack Obama nu a reusit sa aprecieze tot ce a facut regatul [Arabiei Saudite] pentru stabilizarea Orientului Mijlociu, lupta impotriva terorismului si sprijinirea prioritatilor americane, dupa ce presedintele a numit guvernele Orientului Mijlociu drept “beneficiari pe gratis” ai initiativelor SUA.

Intr-o scrisoare deschisa publicata luni pe un site de stiri in limba engleza, Arab News, Turki al-Faisal, print saudit si fost ambasador in SUA si Marea Britanie, declara:

“Ne acuzati de instigare la invrajbire sectara in Siria, Yemen si Irak. Puneti apoi sare pe rana cerandu-ne sa ne impartim lumea cu Iran-ul, o tara pe care chiar voi o descrieti drept sustinatoare a terorismului.”

Scrisoarea lui Al-Faisal reprezinta un raspuns oficial la comentariile lui Obama din cadrul unui interviu mult discutat pentru The Atlantic, in care presedintele i-a numit pe sauditi si pe alti aliati drept “beneficiari pe gratis” care imping SUA sa actioneze dar fac foarte putin pentru a ajuta. Obama e de mult timp mai rece cu aliatii arabi decat predecesorul sau, insa bunavointa de a-i critica direct i-a uimit pe multi din establisment-ul politicii externe de la Washington.

traducere pentru Cuvantul Ortodox de b.d.

Cu patru zile înainte ca Vladimir Putin să anunțe că Rusia începe retragerea din Siria, președintele Barack Obama declara presei că Rusia ”sângerează”, își ”extinde prea mult liniile” și că președintele Putin a făcut o mare greșeală, atât în Siria, cât și in Ucraina, că politicile lui slăbesc Rusia. Decizia lui Putin ce a urmat ar putea să confirme perfecta valabilitate a analizei de la Washington. ”Adevărata putere înseamnă să poți obține ce vrei fără să faci apel la violență”, spunea Obama.

Putin a spus însă că obținut ce a dorit in Siria. Susținând aerian fortele loiale președintelui Bashar al-Assad, Gărzile Revoluționare iraniene și milițiiel șiite din Irak, Rusia a lovit puternic pozițiile jihadiștilor din gruparile Stat Islamic și Frontul al-Nusra, dar și pozițiile rebelilor anti-Assad, așa-zis moderati. Linia frontului s-a schimbat substanțial, la fel și poziția regimului Assad. A fost încercuită fosta capitală financiară a Siriei, Alep, Assad a redobândit controlul spre sud, în provincia Daraa. Și, mai mult, Rusia nu a dat impresia că ”sângerează” în Siria. Iar apoi Putin a anunțat retragerea.

S-a retras însă Rusia din Sira, se întreabă Foreign Policy. Mai degrabă a trecut la etapa următoare în această țară, spun jurnaliștii americani. Ei observa trei mituri ce apar în legătură cu intervenția rusă în Siria.

Primul este retragerea. Nu este vorba de o retragere atât timp cât estimările Pentagonului arată că au plecat din Siria doar 20% din forțele aeriene, avioanele cu rază lungă de acțiune – cele care se și pot întoarce repede, așa cum a lasat să se înțeleaga și Putin. Apoi, chiar în timpul așa-zisei retrageri, la baza de la Latakia, experții militari au putut observa că au sosit două tipuri de elicoptere foarte eficiente – un Apache în versiune rusă, elicopetrul Mi-28, și Kamov Ka-52, un elicopter coaxial, cu doua rotoare. Sunt aparate de luptă ce pot opera de la Alep, aproape de granița cu Turcia, și până în Palmira, recent eliberatul oras antic, și Daraa. În plus, armata rusă a trimis mai multe avioane cargo în Siria după anunțarea retragerii decât trimisese în timpul operațiunilor.

Al doilea mit, în opinia celor de la Foreign Policy, ține de scopul oficial al Rusiei – a intrat în acest conflict pentru a promova o agendă a compromisului politic. Compromisul politic înseamnă însă susținerea și întărirea regimului Assad, scriu analiștii americani, care arată însă că, într-adevăr, nivelul violenței în Siria a scăzut considerabil după intervenția rusă.

Și vine si al treilea mit – Rusia a intervenit în Siria pentru a lupta împotriva terorismului, spun cei de la Foreign Policy, remarcând că este o teză susținută și de unii candidați la prezidențialele americane. Forțele ruse susțin că au lovit pozitiile Statului Islamic, însă de ce misiunile lor au fost la nord de Alep, adică lângă granița cu Turcia, se întreabă jurnaliștii americani. Tot ei arată că 80-90% din țintele misiunilor ruse au rămas necunoscute, cu riscul de a distruge teza anterior enunțată, însă sugerând că ar fi vorba de lovituri exclusiv împotriva ”moderaților”. ”Adevărul: Rusia nu a lovit Statul Islamic. Rusia a dorit pur și simplu să pară că face asta”, scie Foreign Policy. În schimb au fost lovite forțele rebele susținute de Occident, iar Statul Islamic a profitat de asta și a atacat aceleași forțe rebele, iar cât timp unul dintre inamicii lui Assad era slăbit a fost bine.

În acest fel, acordul de încetare a focului a fost încheiat abia în momentul în care forțele rebele au fost zdrobite în provincia Alep și nu mai erau prezente aici decât forțele jihadiste ale Statului Islamic. Cum această organizație nu face obiectul încetării focului, aviația rusă s-a concentrat asupra ei și a decimat-o, asigurând ruta de aprovizionare dintre Alep și Siria aflată sub controlul lui Assad. Apoi, aceeași strategie, de data aceasta post-retragere a rușilor, a fost aplicata și în Palmira. Deși Putin a anunțat că forțele ruse se retrag, în Palmira au murit patru militari ruși, scrie Foreign Policy, adăugând că încă doi militari ruși au fost uciși în timp ce Putin participa la funeraliile celor deja decedați.

Ziariștii americani vin cu o teorie – rușii ce au căzut pe frontul sirian după retragere sunt mercenari din ”Slavonic Corps” – o informație apărută pe o agenție rusă de știri din Sankt Petersburg într-un articol publicat pe 29 martie – ”Ei au luptat pentru Palmira”. Aflăm de aici că în 2013 a apărut un grup de ”contractori militari privați” bazat pe așa-numitul Slavonic Corps, care lupta deja împotriva Statului Islamic. Ar fi 900 de mercenari, nu toți ruși, ar fi și indivizi din Bosnia și Herțegovina cel putin, plătiți cu circa 3.500 de dolari pe lună. Jumătate și-ar fi pierdut viața. Un grup de mercenari s-ar numi ChVK Wagner, după compozitorul preferat al lui Adolf Hitler, ține să spună site-ul rus, citat de Foreign Policy.

Acești mercenari ar fi luptat pentru eliberarea Palmirei de sub jihadiștii Statului Islamic. Și asta nu pentru că Palmira ar fi orașul antic ce era distrus de jihadiști (relatările recente arată că aici nu s-au produs distrugerile la care aproape toata lumea se asșepta). Aceasta a fost strategia de imagine a Moscovei. A fost Palmira pentru că orașul se afla aproape de unul dintre cele mai mari câmpuri gazeifere din Siria. Corpul Slavonic ar fi intrat în acțiune încă din 2013, scrie Foreign Policy, însă a suferit pierderi grele apărând sondele. Și pozițiile au devenit aproape imposibil de apărat în 2014-2015, când avansul Statului Islamic și al rebelilor părea că va învinge regimul Assad. Acum însă, cu forțele rebele fragmentate și Statul Islamic slăbit, trupele lui Assad au dat lovitura în Palmira, pentru a-și proteja gazele, nu vestigiile antice, scrie Foreign Policy.

Slavonic Corps nu sunt oare un fel de Blackwater (creată de filantropul, afaceristul și fostul membru al trupelor SEAL americane Erik Prince), tot niște contractori privați, mercenari, implicați într-un scandal privind moartea civililor irakieni in 2007? Blackwater a fost rebotezată de mai multe ori (Xe Services, printre altele), acum se numește Academi și lupta în Yemen împotriva rebelilor șiiti, unde urmează să fie înlocuită de mercenarii companiei Cerberus (DynCorp), condusă de afaceristul Stephen Feinberg și de fostul vicepreședinte al lui George W. H. Bush, Dan Quayle. Iar “The Wall Street Journal” scria încă din 2009 că numărul mercenarilor din Afganistan îl depăseşte pe cel al militarilor americani. Angajaţii firmelor private de securitate erau în număr de 74.000 în 2009, faţă de doar 58.000 de soldaţi americani lqa acea vreme. Mercenarii erau consideraţi o cauză majoră a sifonării fondurilor americane de război si, mai scria presa americană, un filipinez sau un mercenar chilian, nepalez sau columbian era plătit la jumătate față de unul american.

Slavonic Corps – Afrika Korps, Wagner – Hitler, asocieri facile și bine sugerate, dar sunt și Blackwater și columbienii, nepalezii, filipinezii sau bosniacii muritori de foame luptând pentru unul sau altul dintre imperiile lumii, imperii care își dau mâna peste țările lor în timp ce nenorociții mor într-un război privatizat. Este un război informațional contra război informațional, dar ținta pare să difere – strategii americani urmăresc mediul intelectual, în timp ce omologii ruși țintesc masele.

Rămâne concluzia celor de la Foreign Policy: Rusia nu s-a retras din Siria, pune în continuare Vestul într-o situație jenantă menținând regimul Assad și relația cu Iranul și trece acum la etapa a doua, a susținerii nu neapărat a regimului, cât a puterii statului sirian, pentru a împiedica ”apariția unui regim pro-democratic și potențial anti-rus”. Însă, indiferent de minciuni și distorsiuni, din pozitia Rusiei transpare un lucru – ”spre deosebire de declarația lui George W. Bush din 2003 de pe puntea portavionului USS Abraham Licoln (cum că misiunea din Irak a fost îndeplinită cu succes), președintele Rusiei chiar se poate să-și fi îndeplinit misiunea”.

„Principalul furnizor de arme şi echipamente militare către gruparea Stat Islamic este Turcia”, acuză ambasadorul Rusiei la Naţiunile Unite, Vitali Ciurkin. Acuzaţia apare într-o scrisoare trimisă Consiliului de Securitate al ONU, conform Agerpres.

Vitali Ciurkin spune că livrările de armament s-ar face prin intermediul organizaţiilor nonguvernamentale. Mai mult, diplomatul rus dă şi numele „cărăuşilor”: Fundația Besar, Fundația Iyilikder și Fundația pentru libertățile și drepturile omului. Acestea ar fi trimis în Siria convoaie care ar fi ajuns la grupările jihadiste, inclusiv ISIS. Vitali Ciurkin susţine că cele trei organizaţii sunt în legătură cu spionajul turc.

Scrisoarea ambasadorului rus la ONU este datată 18 martie, însă abia acum a devenit publică. În document, Vitali Ciurkin aminteşte şi numele a două companii turce care ar fi trimis combatanţilor din Siria produse chimice sau detonatoare.

În februarie, Rusia a depus un proiect de rezoluţie prin care Consiliul de Securitate ar fi obligat Turcia să înceteze bombardamentele în Siria. Proiectul a fost respins.

Armata turcă a dezmințit categoric, joi, orice intenție a sa de lovitură de stat pentru înlăturarea de la putere a președintelui islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru deriva sa autoritară, cum au afirmat unele media străine.

La baza forțelor armate turce se află disciplina, supunerea necondiționată și o singură linie de comandament. Nu se poate vorbi despre o acțiune ilegală, care este în afara structurii de comandament sau care o compromite”’, a afirmat Statul major al armatei într-o declarație foarte neobișnuită, publicată pe site-ul său.

Armata turcă nu a precizat la ce informații de presă face referire, dar a promis demersuri judiciare împotriva oricărei informații „nefondate”, precizează Agerpres.

Cu toate acestea, un articol al cercetătorului american și fost responsabil al Departamentului american al apărării Michael Rubin, publicat în Newsweek sub titlul ‘‘Va avea loc o lovitură de stat împotriva lui Erdogan în Turcia?”, a atras multă atenție în exteriorul țării.

Armata turcă, a doua ca mărime, după cea a SUA, din cadrul NATO, este răspunzătoare de trei lovituri de stat — în 1960, 1971 și 1980 — și a înlăturat de la putere un guvern proislamist în 1997, condus de către Necmettin Erbakan, mentorul politic al lui Erdogan.

Armata este considerată în mod istoric drept o forță majoră în politica turcă, capabilă să înlăture de la putere guverne care, în opinia sa, subminează principiile laice ale republicii moderne înființate de către Mustafa Kemal Ataturk.

Erdogan, aflat la putere ca prim-ministru, apoi ca președinte din 2003, a redus din influența generalilor printr-o succesiune de reforme juridice în cadrul obiectivelor Ankarei de a adera la Uniunea Europeană.

Presedintele american, Barack Obama, a acuzat in termeni foarte puternici “drumul foarte ingrijorator” pe care se indreapta omologul sau turc si aliat, Recep Tayyip Erdogan, in ce priveste libertatea presei in Turcia, potrivit AFP, informeaza Agerpres.

“Nu este nicio indoiala in legatura cu faptul ca presedintele Erdogan a fost ales de mai multe ori pe baza unui proces democratic, dar cred ca abordarea pe care o are fata de presa ar putea conduce Turcia pe un drum care ar fi foarte ingrijorator”, a condamnat Barack Obama, dupa intalnirea avuta cu omologul sau turc la Washington.

Președintele Barack Obama s-a întâlnit joi seară la Washington cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, o întrevedere neprogramată, a anunțat Casa Albă.

“Președintele Obama s-a întâlnit în această seară (joi) cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în marja Summitului securității nucleare”, a declarat Casa Albă într-un comunicat, scrie agerpres.

Cei doi șefi de stat au discutat despre cooperarea SUA – Turcia privind securitatea regională, lupta împotriva terorismului și migrația.

Anterior, președinția americană informase că Barack Obama nu are prevăzută o întâlnire bilaterală cu șeful statului turc în marja summitului, ceea ce a fost considerat ca un avertisment pentru Ankara din partea Washingtonului pe fondul tensiunilor legate de drepturile omului și criza siriană.

Sunt din nou tensiuni între Armenia şi Azerbaidjan, iar luptele dintre militarii celor două ţări au reînceput în această dimineaţă. Moscova a intervenit imediat ca mediator şi a cerut încetarea ostilităţilor, exprimându-și „regretul” pentru astfel de evoluții.

ACTUALIZARE. Președintele rus Vladimir Putin a făcut apel, sâmbătă, la o încetare a focului „imediată” între armeni și azeri în Nagorno-Karabah, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Președintele Putin a cerut celor două părți să înceteze focul imediat și să dea dovadă de reținere, pentru a evita apariția de noi victime”, a declarat Peskov, după ce lupte de o intensitate mai puțin obișnuită au izbucnit în noaptea de vineri spre sâmbătă între forțele azere și cele armene.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai spus că liderul rus „regretă faptul că situația a escaladat din nou către o confruntare armată”.

La rândul lor, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și cel al apărării, Serghei Șoigu, au vorbit la telefon cu omologii lor armean și azer. Lavrov le-a cerut să înceteze violențele, iar Șoigu le-a vorbit despre „măsuri imediate pentru a stabiliza situația în zona de conflict”.

Violenţele au avut loc în enclava Nagorno-Karabah, care şi-a declarat independenţa faţă de Azerbaidjan în 1991.

Informaţiile din presă sunt, însă, contradictorii. Se vorbeşte de morţi în ambele tabere,fără a se preciza, totuşi, numărul lor. În plus, Armenia susţine că a doborât un elicopter al Azerbaidjanului care ar fi pătruns pe teritoriul său, informaţie negată de oficialii de la Baku.

În urmă cu doar o zi, vicepreşedintele american Joe Biden a discutat la Washington cu liderii celor două ţări, cărora le-a cerut să se abţină de la violenţe.

Foste republici sovietice, Armenia și Azerbaidjan sunt în conflict de la sfârșitul anilor ’80 din cauza enclavei Nagorno-Karabah. Populat în majoritate de armeni, dar alipit Azerbaidjanului în epoca sovietică, Nagorno-Karabah a fost scena unui război ce a făcut 30.000 de morți și sute de mii de refugiați între 1988 și 1994. În ciuda semnării unui acord de încetare a focului, nu s-a ajuns la un acord de pace și ciocniri armate au loc în mod regulat.

Lupte sporadice intre fortele azere si cele armene au avut loc duminica la frontiera regiunii separatiste Nagorno-Karabah, unde s-au desfasurat vineri seara si sambata cele mai sangeroase ciocniri armate de la incheierea conflictului in 1994, relateaza AFP.

UPDATE Azerbaidjanul anunta o incetare “unilaterala” a focului

Azerbaidjanul a anuntat duminica o incetare “unilaterala” a focului in Nagorno-Karabah, dupa izbucnirea celor mai intense lupte de la sfarsitul razboiului in urma cu 22 de ani, avertizand totodata ca va reactiona daca fortele sale vor fi atacate, transmite AFP.

“Azerbaidjanul, dand dovada de bunavointa, a decis in mod unilateral sa inceteze ostilitatile”, a anuntat Ministerul Apararii din aceasta tara, avertizand in acelasi timp ca, daca fortele armene nu vor pune capat “provocarilor”, Azerbaidjanul “va elibera toate teritoriile ocupate de armeni”.

—-

Desi Rusia si Occidentul au facut deopotriva apel la calm dupa aceste confruntari ce s-au soldat cu peste 30 de morti, inclusiv doi civili, stabilitatea ce parea sa se instaleze sambata seara nu a durat.

“Fortele armene au incalcat incetarea focului de 130 de ori in timpul noptii, tragand cu mortiere, lansatoare de grenade si mitraliere de calibru mare”, a afirmat Ministerul azer al Apararii.

“Tirurile au provenit atat de pe teritoriul armean cat si din Nagorno-Karabah, ocupat de armeni“, a precizat ministerul, mentionand ca “armata azera a replicat”.

La randul sau, Ministerul armean al Apararii a informat ca “luptele au continuat duminica dimineata in sudul” regiunii Nagorno-Karabah. “Azerii incearca sa atace, dar sunt respinsi. Situatia este tensionata, dar fara panica”, a dat asigurari ministerul armean.

“Azerbaidjanul a reluat bombardamentele sale cu artilerie si tancuri asupra pozitiilor noastre”, a anuntat la randul sau “Ministerul Apararii” din Nagorno-Karabah.

Ciocnirile armate care au inceput vineri noapte si au continuat in cursul zilei de sambata s-au soldat cu moartea a 18 soldati armeni si a 12 soldati azeri. Fiecare tabara a anuntat de asemenea moartea unui civil. […]/ integral pe hotnews.ro

Ministrul de Externe al Poloniei, Witold Waszczykowski, a făcut declarații dure la adresa SUA și a lui Barack Obama, după ce președintele Andrzej Duda nu a fost primit la Casa Albă.

„Am renunțat să mai facem politică de negri cu America”, a declarat ministrul de Externe, într-un interviu acordat televiziunii publice.

Witold Waszczykowski a reaționat la întrebarea moderatorului de la TVP Info, care l-a chestionat: de ce președintele Poloniei,  Andrzej Duda, nu a fost primit de președintele Obama în timpul vizitei sale în Statele Unite.

“Nu mai facem politică de negri”, a spus oficialul polonez, explicând că Polonia nu se mai afla într-o poziție de servitute față de SUA.

Realizatorul TV a sugerat astfel că relațiile dintre Polonia și SUA s-au înrăutățit, potrivit dailypole.com.

Reamintim că anul trecut Ministerul polonez de Externe l-a somat pe ambasadorul SUA, Stephen Mull, să protesteze și să transmită scuze din partea FBI, după ce șeful acestei instituții a sugerat că polonezii au fost complicii nemților în Holocaust.

Ambasadorul a discutat cu adjunctul ministrului de externe, Leszek Soczewica, și a spus că-i va contacta urgent pe cei de la FBI și de la Washington asupra problemei.

Cuvintele oficialului american au stârnit, la acea vreme, o furtună în Polonia, politicienii întrecându-se în a condamna reacția americană.

Polonia va cere in mod oficial Aliantei Nord-Atlantice efective militare permanente, sisteme de rachete si suplimentarea numarului avioanelor de vanatoare, pentru contracararea actiunilor Rusiei, afirma premierul polonez, Andrzej Duda, potrivit Mediafax.

“Polonia va formula o solicitare adresata NATO in sensul stationarii permanente de trupe, dar acestea nu vor fi suficiente: sunt necesare sisteme de aparare si avioane de atac F-35”, a declarat Andrzej Duda intr-un discurs rostit la German Marshall Fund, in Washington.

Premierul Poloniei a exprimat preocupare in legatura cu actiunile Rusiei de consolidare a capacitatilor militare in zona baltica.

“Avem nevoie de o strategie balistica eficienta, care sa ma faca sa dorm linistit”, a adaugat Duda, in contextul in care Polonia va gazdui incepand din 2018 elemente antiracheta NATO similare cu cele instalate in Romania.

“Daca am avea 200 de avioane de vanatoare F-16 fata de cele 48 de acum, am avea o capacitate aeriana reala si am putea utiliza rachete de croaziera. Nu as vrea sa utilizez cuvantul ‘dorinta’, dar daca am primi si avioane F-35, am avea garantia sigurantei; Polonia, ca membra a Uniunii Europene si a NATO, are dreptul sa primeasca tehnologie militara de cel mai inalt nivel”, a spus Duda.

Alianta Nord-Atlantica trebuie sa transforme patrulele aeriene din zona Marii Baltice intr-o forta care sa poata apara tarile baltice in caz de razboi, a afirmat recent generalul american Philip Breedlove, comandantul in exercitiu al fortelor NATO din Europa, in ceea ce este un avertisment adresat Rusiei.

“Cred ca Alianta Nord-Atlantica trebuie sa fie pregatita pentru apararea aeriana”, a declarat, la Vilnius, generalul Philip Breedlove.

“Misiunile de politie aeriana si cele de aparare aeriana sunt destinate unor situatii complet diferite. Actuala misiune de politie aeriana este pentru situatii de pace“, a adaugat comandantul in exercitiu al fortelor NATO din Europa, pledand pentru crearea unei forte aeriene capabile sa apere tarile baltice de presupusele agresiuni ale Rusiei.

Statele Unite au anuntat ca vor trimite militari suplimentari in Europa de Est, cel mai probabil inclusiv in Romania, incepand din anul 2017, in contextul masurilor de garantare a securitatii pe fondul actiunilor Rusiei.

Riscul ca teroriştii să pună mâna pe armament nuclear este real, a spus Barack Obama după summitul securităţii nucleare de la Wanshington, la care a participat şi preşedintele Klaus Iohannis.

Pericolul terorismului nuclear este unul dintre cele mai mari riscuri la adresa securităţii globale. Aceasta este cea mai importantă concluzie a summitului securităţii nucleare din Statele Unite, care s-a încheiat azi-noapte şi la care a participat şi preşedintele Klaus Iohannis.

Barack Obama spune că riscul ca teroriştii să pună mâna pe armament nuclear este real, având în vedere că, la nivel global, cantităţi mari de substanţe radioactive pot fi furate oricând.

În plus, liderul american a îndemnat statele lumii să facă schimb de informaţii pentru combaterea eficientă a grupărilor teroriste. La summitul de la Washington au fost prezenţi delegaţi din 53 de ţări, dar şi patru organizaţii internaţionale.

Summitul securităţii nucleare a avut loc în contextul în care riscul apariţiei unor grupări teroriste dotate cu arme nucleare este în creştere.

Preşedintele Barack Obama a avertizat că au existat tentative ale grupărilor de a pune mâna pe material radioactiv pentru atentate. Până acum aceste încercări au fost dejucate, dar, spune Barack Obama, pericolul persistă. De asemenea, preşedintele Statelor Unite a făcut un anunţ foarte important. Un tratat ce a fost ratificat de 102 ţări şi care prevede securizarea centralelor nucleare va intra în vigoare în câteva zile, transmite trimisul special al Digi24 la Washington, Alina Manolache.

Barack Obama spune că locurile de unde teroriştii pot fura materiale radioactive sunt tot mai puţine: America de Sud nu mai are astfel de substanţe periculoase, iar Europa Centrală şi Asia de Sud-Est vor scăpa de materialele nucleare în acest an. În schimb, în alte regiuni ale lumii, înzestrarea cu armament nuclear continuă şi este un real pericol.

Stocurile globale de plutoniu sunt în creştere, arsenalele nucleare ale unor ţări sunt în creştere, ceea ce înseamnă că sunt mai multe arme nucleare tactice mici pentru care există risc mai mare de a fi furate”, a spus președintele Obama.

Liderul american a făcut apel şi la îmbunătăţirea schimburilor de informaţii între state, cu scopul combaterii terorismului.

Nu ne permitem să avem informaţii critice care nu sunt împărtăşite, atunci când este nevoie, între guverne sau între instituţiile aceluiaşi stat”, a subliniat liderul american.

La summitul de la Washington a fost adoptat şi un comunicat final care pune terorismul nuclear printre cele mai mari pericole la adresa securităţii mondiale.

România şi-a luat angajamente noi, care ţin de consolidarea capacităților pentru investigaţii criminalistice în domeniul nuclear, îmbunătățirea securității transportului materialelor nucleare şi radioactive şi o nouă contribuție voluntară la Fondul de Securitate Nucleară al Agenţiei Internaționale pentru Energie Atomică.

Statele participante au reconfirmat, la cel mai înalt nivel, voinţa politică de a continua eforturile în domeniul securităţii nucleare și prevenirii terorismului nuclear”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Acesta a fost al patrulea şi ultimul Summit al Securităţii Nucleare, în acest format. Efortul diplomatic la nivel înalt a fost iniţiat de Barack Obama, care îşi încheie mandatul la Casa Albă în mai puţin de 10 luni. Liderul american a îndemnat la continuarea implementării tuturor deciziilor adoptate până acum. În 2009, Comitelul Nobel motiva de ce a decis să-i acorde premiul pentru pace – pe atunci – proaspătului președinte american și prin faptul că a acordat o importanță deosebită viziunii și acțiunii lui Barack Obama în direcția unei lumi fără arme nucleare.

“Fara Rusia la masa va fi greu, pentru ca acolo este problema. Nu trebuie sa rupem toate puntile cu Rusia, pe anumite dosare dialogul trebuie mentinut. Uitati-va la dialogul pragmatic pe care il poarta SUA pe tema siriana”, a declarat un oficial de la Cotroceni inca inainte de summit-ul pe tema securitatii nucleare de la Washington, la care a participat si presedintele Klaus Iohannis. Presedintele Rusiei, Vladimir Putin a lipsit, iar agentiile de presa au notat ca boicotul lui Putin, care nu a dorit sa participe la un summit dominat de Statele Unite pe fondul cresterii tensiunilor dintre Washington si Moscova pe tema Ucraina si Siria, a alimentat ingrijorarile ca la intalnire nu vor fi adoptate decizii majore.

Intrebat in ce termeni s-a discutat absenta Rusiei la summit, presedintele Iohannis a raspuns: “Nu s-a discutat aceasta chestiune”. Chestionat care este pozitia Romaniei in ce priveste dialogul cu Rusia, seful statului a spus: “Asta nu tine de summit”.

  • Seful statului a anuntat in schimb ca Romania si-a asumat noi angajamente in domeniul securitatii nucleare, intre care implementarea unui sistem pilot de depistare a circulatiei materialelor radioactive si o noua contributie la fondul de securitate nucleara al AIEA. Dupa summit, presedintele Iohannis a participat vineri seara, la Ambasada Romaniei, la o intalnire cu comunitatea romaneasca din Washington, unde a tinut un scurt discurs si a facut poze cu majoritatea participantilor fara a lua intrebari din sala. La finalul evenitmentului, presedintele Iohannis le-a spus jurnalistilor ca a schimbat cateva cuvinte cu presedintele american, Barack Obama: “Mi-a multumit pentru parteneriatul pe care il avem, pe care il gaseste foarte bun si recunosc ca m-a bucurat aceasta afirmatie”. Seful statului a spus ca, daca pe partea politica si militara “stam extraordinar de bine”, mai este loc foarte mult pentru investitori americani in Romania.

De notat faptul ca nu este prima data cand oficiali de prim rang din echipa presedintelui Iohannis pledeaza pentru un dialog pragmatic cu Rusia pe dosarele sensibile. Inainte de conferinta de Securitate de la Munchen, unde Rusia a fost din nou un subiect important al discutiilor in preambului deciziei din iunie referitoare la sanctiunile impuse dupa anexarea Crimeei, acelasi oficial afirma intr-o intalnire informala cu presa: „O izolare completă a Rusiei nu este cea mai bună soluţie. Dialogul cu Rusia poate fi menţinut pe anumite paliere, cum ar fi Siria. A izola Rusia prezintă riscuri serioase”.

Se contureaza asadar o linie de politica externa, si anume “dialog pragmatic cu Rusia pe tema dosarelor sensibile”. Nu e clar daca urmand aceasta linie a “dialogului pragmatic” ministerul de externe de la Bucuresti a deblocat discutiile pe tema tezaurului. Ministerul de externe a anuntat acum o saptamana reunirea comisiei romano-ruse pentru studierea problemei Tezaurulului, la Sinaia. A fost prima reuniune din ultimii zece ani.

In ce priveste summitul securitatii nucleare de la Washington, pentru Romania  “riscurile de terorism nuclear sunt limitate”, au explicat oficiali din delegatia care il insoteste pe seful statului la Washington.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama le-a cerut liderilor prezenti la summit-ul securitatii nucleare sa faca mai mult pentru a proteja facilitatile nucleare pentru a evita ca “nebuni” din grupari precum Statul Islamic sa puna mana pe arme nucleare sau “bombe murdare” din materiale radioactive.

Obama a spus ca nici un grup nu a reusit sa obina materiale pentru a construi bombe, dar ca al Queda a urmarit acest lucru si s-a referit la actiuni ale militantilor Statului Islamic din spatele recentelor atacuri de la Paris si Bruxelles care au starnit ingrijorari in aceasta directie.

“Nu exista nici o indoiala ca daca acest nebuni vor pune mana vreodata pe o bomba nucleara sau pe material nuclear, il vor folosi cu siguranta pentru a ucide cat mai multi civili nevinovati posibil”, a spus Obama citat de Reuters. “Lumea noastra s-ar schimba”.

Presedintele Obama a gazduit joi si vineri peste 50 de lideri din intreaga lume la cel de-al patrulea si ultimuil summit pe tema concentarii eforturilor pentru a securiza materialele nucleare vulnerabile pentru a preveni terorismul nuclear. Sfidarea Koreei de Nord s-a aflat de asemnea un subiect important pe agenda discutiilor.

Potrivit AFP, multi se tem gruparile jihadiste ca ar putea obtine uraniu sau plutoniu pentru a incerca sa asambleze o “bomba murdara”. Un astfel de dispozitiv nu ar provoca o explozie nuleara dar raspandirea radioactivitatii ar putea avea teribile consecinte teribile medicale, psihologice si economice.

Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, circa 2.800 de incidente legate de trafic, detinere ilegala sau pierdere de materiale nucleare au fost depistate in lume in ultimii 20 de ani. Potrivit expertilor americani in nonproliferare, stocul mondial de uraniu inalt imbogatit se ridica la finele lui 2014 la 1.370 tone. Majoritatea in Rusia.

Rusia pregateste un raspuns “asimetric” in fata consolidarii rotatiei trupelor NATO in sase tari din Europa de Est si in special fata de prezenta militara a Statelor Unite in apropierea frontierelor ruse, inclusiv Romania, ameninta ambasadorul rus la NATO.

“Desigur, raspunsul nostru va fi complet asimetric. Va fi calibrat sa corespunda ideilor noastre cu privire la nivelul amenintarii militare, sa fie mai eficient si nu prea scump”, a amenintat Aleksandr Grushko la postul rus Rossia-24, potrivit Mediafax.

“Putem observa ca Statele Unite continua sa-si sporeasca prezenta militara in Europa, punand un accent pe frontul estic”, a constatat el.

“Nu suntem observatori pasivi. Aplicam in mod sistematic toate masurile militare care sunt necesare pentru a compensa aceasta sporire a prezentei militare total nejustificate”, a avertizat el.

In opinia ambasadorului rus, Summitul NATO de la Varsovia pare ca va continua tendinta acestei consolidari militare a “flancului estic” european.

El a apreciat ca in cadrul viitorului Summit NATO ar putea fi adoptate masuri suplimentare in vederea reformarii armatei si fortelor de ordine din Ucraina.

Viitorul “summit NATO ar putea adopta o decizie cu privire la crearea unor noi fonduri in vederea sustinerii armatei si fortelor de ordine din Ucraina, pe langa cele sase fonduri curente. Insa nu ma astept la pasi calitativi in aceasta directie”, a spus diplomatul rus.

De asemenea, Grushko a declarat, intr-un interviu pentru ziarul Izvestia, ca Rusia considera rotirea trupelor Aliantei Nord-Atlantice drept o incalcare a Acordului Rusia-NATO din anii ’90, pe care Moscova il numeste “Actul Fondator “, care interzice mobilizarea unor trupe combatante suplimentare in Estul Europei.

“Am spus in mai multe randuri ca o rotatie (a trupelor) pe o perioada nedeterminata nu este cu nimic diferita de o mobilizare permanenta”, a subliniat el.

In afara de aceasta rotire, actiunile NATO in Europa incalca Actul Fondator inclusiv din punct de vedere formal, a denuntat Grushko.

“Construirea a doua baze pe segmentul european al sistemului global antibalistic este in desfasurare”, a explicat el.

“Baza din Romania a ajuns in faza de pregatire operationala, iar predarea comenzii catre NATO a fost programata pentru mai”, a subliniat Grushko.

“Construirea unei instalatii in Polonia continua si ea”, a spus el, apreciind ca “aceste baze indeplinesc deja criteriile unei importante strategice si sunt permanente”.

Ambasadorul rus la NATO a apreciat de asemenea ca Tratatul fortelor armate conventionale in Europa (CFE) “nu are legatura cu realitatea” si a acuzat statele membre NATO ca nu sunt pregatite sa sustina adaptarea acestuia la noi conditii, adaugand ca, din acest motiv, regimul controlului armelor este practic inexistent.

Ministerul de Externe al Republicii Moldova l-a chemat pe ambasadorul Rusiei la Chişinău să dea explicaţii despre o campanie de recrutare a cetăţenilor moldoveni în armata rusă.

Decizia vine după ce un site de ştiri de peste Prut a publicat o fotografie în care se văd persoane îmbrăcate în uniforma armatei Rusiei care stau lângă corturi de campanie şi care încearcă să convingă moldoveni să intre în serviciul militar rusesc. Fotografia a fost făcută la Tighina, zona-tampon dintre Republica Moldova şi regiunea separatistă.

Adjunctul ministrului moldovean de externe, Lilian Darii, a spus că această campanie are caracter provocator şi că încalcă legislaţia naţională și internaţională.

El i-a cerut șefului misiunii diplomatice a Federației Ruse, Farit Muhametşin, să intervină în această situație pentru a contribui la încetarea unor asemenea acțiuni, se spune într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Chișinău. „În acest context, oficialul moldovean a ținut să reitereze poziția oficială a Chișinăului privind necesitatea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și transformării actualei operațiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internațional”, se mai arată în comunicat.   


Categorii

1. DIVERSE, Polonia, Rusia, Siria, SUA versus Rusia, Turcia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “VA FI RAZBOI CIVIL IN TURCIA? Supozitii despre o eventuala DEBARCARE a lui ERDOGAN de la putere in urma unei intelegeri RUSIA – SUA. Armata turca dezminte …pregatirea unei LOVITURI DE STAT/ CRIZA VIOLENTA IN NAGORNO-KARABAH/ Strategia RUSIEI in SIRIA/ Polonia cere PREZENTA MILITARA NATO mai consistenta/ Rusia ameninta cu raspuns “ASIMETRIC”

  1. Comentariul asta la articolul din link-ul de mai sus e tare si exprima o realitate universala pana la urma. Doar pe noi ne-au scos profesori la furat, pentru ca alte natii fura pesemne mai cu stil. Si stam bine si cu folclorul. Il citez, daca imi dati voie:

    SAKURA 3.04.2016 01:31

    “Vreau guvernul meu!”

    1. Nimika Nuymoka
    2. Yaspaga Shidute
    3. Wreypostu Daybanu
    4. Undeypliku Katesparg
    5. Skimbaley Inparay
    6. Winoakuma Kosuma
    7. Furatzara Kutotu
    8. Bagabany Labayatu
    9. Totkumita Madeskurk
    10. Nufurytu Furyo
    11.Gata Wikushpaga
    12. Yopapnumay Kiolanu
    13. Bagalaba Panlakot
    14. Opriwatizashi Shipasta

    “Ne-am luat ţara înapoi!”

  2. Erdogan: Turcia va sustine Azerbaidjanul “pana la capat” in conflictul privind Nagorno-Karabah
    http://www.hotnews.ro/stiri-international-20912373-erdogan-turcia-sustine-azerbaidjanul-pana-capat-conflictul-privind-nagorno-karabah.htm

  3. Pingback: ARMISTITIU SUA – RUSIA LA ALEP. Turcia se declara pregatita sa INVADEZE SIRIA cu TRUPE TERESTRE/ FRONTUL DE EST REVINE IN ATENTIE: NATO isi consolideaza prezenta in TARILE BALTICE si POLONIA. RUSIA raspunde cu AMENINTARI si cu DIVIZII TRIMISE la gra
  4. Pingback: ATENTAT LA AEROPORTUL DIN ISTANBUL. Vreo legatura cu RELUAREA IGNORATA A RELATIILOR dintre RUSIA si TURCIA? | Cuvântul Ortodox
  5. Pingback: LOVITURA DE STAT IN TURCIA | Cuvântul Ortodox
  6. Pingback: CE E MAI RAU ABIA DE ACUM URMEAZA/ TURCIA A INTRAT IN VRIA REPRESIUNII SI RAZBUNARII LUI ERDOGAN. Epurare in masa a prezumtivilor sustinatori ai loviturii de stat/ CONFLICT ACUT CU SUA, ACUZATA DE IMPLICARE INDIRECTA IN COMPLOT | Cuvântul Ortodox
  7. Pingback: REPRESIUNEA CONTINUA IN TURCIA. Erdogan a decretat STARE DE URGENTA si suspendarea CEDO/ Marea reorientare? TURCIA, RUSIA SI IRAN AR COOPERA “PENTRU PACE” IN ORIENTUL APROPIAT/ Context, tendinte, scenarii: CINE A FOST LA ORIGINEA LOVITURII DE
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare