Arhim. DUMITRU COBZARU – adevăruri grele despre semnificația PANDEMIEI: “Trăim semnele Sfârșitului Lumii. ÎNCEPE O PRIGOANĂ la alt nivel, MULT MAI PERFID, care nu ucide atât trupul, cât mai ales mintea, inima, sufletul. DIAVOLUL NE VREA MOARTEA CU ORICE PREȚ” (video, predica la SF. MARE MUCENIC DIMITRIE)

27-10-2020 Sublinieri

Arhim. Dumitru Cobzaru – Predica la Sfantul Mare Mucenic Dimtrie, Izvoratorul de Mir, Cluj Napoca

(26 octombrie 2020):

„Preacuvioși și preacucernici părinți, iubiți credincioși și dragii mei,

Evanghelia care tocmai s-a citit este înfricoșătoare. Dacă citim o carte de istorie a creștinismului, ne dăm seama că în primele veacuri creștine ea s-a împlinit cu plus de măsură. Trei veacuri de prigoană creștină în care oamenii erau urâți, și nu oricare oameni, ci oamenii care credeau în Mântuitorul nostru Iisus Hristos, care aveau o morală pe măsură, care reușeau să-i iubească chiar pe vrăjmașii lor; care se duceau la moarte surâzând. Cu frica în sân, bineînțeles, dar având perspectiva Zilei celei Neînserate a Împărăției lui Dumnezeu.

Dacă ne uităm în zilele noastre, nu știu dacă mi se pare mie, dar începe o asemenea prigoană. La alt nivel. De alt concept, mult mai perfid, care nu ucide atât trupul cât mai ales mintea, inima, sufletul. Pentru că diavolul, dragii mei, așa cum ați văzut din Evanghelia care s-a citit Duminică, aceasta dorește. Ne dorește moartea și mai ales moartea sufletească. Rezultatul faptului că Iisus Hristos i-a îngăduit diavolului să intre în turma de porci a fost acela că porcii s-au aruncat în mare și s-au înecat. Diavolul acest scop îl are. De aceea Domnul Hristos a îngăduit, ca să vedem unde țintește diavolul. Ne vrea moartea cu orice preț. Ne vrea înecați.

Or, ziceam eu că mi se pare, lumea în care trăim noi astăzi și care nu are nici o perspectivă. Ni se spune că va mai dura un an, va dura doi, va dura cinci. Dar noi știm că suntem mințiți. Pentru că în realitate ni se dorește moartea. Și atunci diavolul este în spate la toată această minciună.

Tragedia mare e că și între noi se întâmplă același lucru și doare foarte tare când fiul tău, fiica ta, părintele tău, prietenul tău cel mai bun te ucide. Este cumplit. Dar este cumplit să vedem că generația tânără, copilașii noștri, pruncii noștri, sunt condamnați la o viață pe care noi n-o cunoaștem și n-o putem intui. S-a răsturnat lumea. A început o schimbare a lumii fără precedent. Și nu avem soluția, sau cel puțin n-am căutat-o unde trebuie. Vedeți cuvântul evanghelic care s-a citi mai înainte. Este foarte actual: Dacă M-au urât pe Mine, și pe voi vă vor urî. Dacă M-au urât pe Mine, și pe Tatăl Meu îl urăsc.

„Dacă vă urăşte pe voi lumea, să ştiţi că pe Mine mai înainte decât pe voi M-a urât.
Dacă aţi fi din lume, lumea ar iubi ce este al său; dar pentru că nu sunteţi din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea vă urăşte.
Aduceţi-vă aminte de cuvântul pe care vi l-am spus: Nu este sluga mai mare decât stăpânul său. Dacă M-au prigonit pe Mine, şi pe voi vă vor prigoni; dacă au păzit cuvântul Meu, şi pe al vostru îl vor păzi.
Iar toate acestea le vor face vouă din cauza numelui Meu, fiindcă ei nu cunosc pe Cel ce M-a trimis.
De n-aş fi venit şi nu le-aş fi vorbit, păcat nu ar avea; dar acum n-au cuvânt de dezvinovăţire pentru păcatul lor.
Cel ce Mă urăşte pe Mine, urăşte şi pe Tatăl Meu.” (Ioan 15, 18-23)

Dacă ne urăsc pe noi, creștinii, în țara noastră îndeosebi pe noi, ortodocșii, păi înseamnă că-i urăsc pe moșii și strămoșii noștri. Și dacă-ți urăști înaintașii, ți-i renegi, dacă faci așa, nu mai ai nici o rădăcină, devii un parazit.

Și ia uitați-vă în ce lume trăim. În mediul online! Și aceasta se va extinde nu doar la munca pe care o facem. Iată că și la școală. O facem chiar în Biserică, am transmis aproape 3 luni online și suntem amenințați că se va întâmpla din nou. Parcă trăim pe altă planetă. Parcă suntem niște cosmonauți. Și tot ceea ce se confecționează, se gândește astăzi, are această formă care este străină de noi, de identitatea noastră. Și atunci încă o dată mi-am pus această întrebare. Simt că suntem în fața unei mari persecuții. Mai ales pentru noile generații, tineri și foarte tineri. Mulți dintre noi am trecut de jumătatea vieții. Suntem oameni împliniți. Poate mai avem încă multe de făcut, dar ne punem întrebarea: ce va fi cu copilașii noștri? Și avem cuvântul Scripturii care spune: Vai de cele însărcinate și de cele ce vor alăpta în zilele acelea! Nu este Vai ? Păi nu poți face un botez după rânduială. Cele care au în pântece trăiesc cu frica-n sân pentru că această boală ne copleșește din toate punctele de vedere. Și iată că trăim semnele Sfârșitului Lumii. Și mulți părinți duhovnicești își pun aceasta problemă. Eu însumi am stat de vorbă cu câțiva dintre ei. N-am văzut prea multă nădejde [omenească]. Nădejde-n Dumnezeu, dar nu în perspectiva lumii în care trăim.

Avem în față icoana Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Ca să vedem dacă sunt soluții, nu? Și vorbim de un tânăr. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie era foarte tânăr și așa este și pictat. Pe icoana noastră bizantină. Dar oare îl preocupa pe Sfântul Dimitrie tinerețea lui din punct de vedere fizic sau lumesc, așa cum, din păcate, tinerii noștri sunt preocupați foarte mult de fizicul lor? Sau era preocupat de vârsta deplinătății lui Hristos? Se vede că era preocupat de vârsta deplinătății lui Hristos. Și-a jertfit tinerețea. Nu s-a lăsat cruțat pentru tinerețea lui, pentru frumusețea chipului sau vigoarea trupului său.

Avem în fața noastră un om cult, un om isteț la minte, un om învățat. Însă râvna lui era nesfârșitul cunoașterii, dorind să împrumute din atotștiința lui Dumnezeu. Aceasta era râvna, de a cunoaște și de a cunoaște profund și de a cunoaște Adevărul. Și cine este Adevărul decât Dumnezeu?

Avem în fața noastră un om milostiv. Dacă-l vedem pe frescele din catedrala  închinată lui din capitala Greciei, a doua capitală, Tesalonic, îl vom vedea, și-n fresce din secolul V, el moare undeva, în anul 304. Îl vom vedea lângă copii săraci, lângă femei văduve, ceea ce pentru el era o preocupare deosebită. Și avea și de unde, pentru că era bogat, putea să fie milostiv. Însă bogăția lui avea acestă valoare, dragii mei, să fie împrumutată lui Dumnezeu prin mâna săracilor, având conștiința că în Cerul Lui și în Împărăția Lui va împreună-împărăți cu Dumnezeu. Și dacă împreună-împărățim cu Dumnezeu în Împărăția Lui, ce bogăție mai mare? Avea această conștiință. Omul bogat Dimitrie care se făcea milostiv.

Avem în fața noastră un om cu funcții publice. Unii hagiografi spun că era și diacon. Dincolo de funcția publică și chiar cea de slujire a diaconiei el și-a dorit dintotdeauna și a izbutit să devină slujitorul lui Dumnezeu. Ce frumos ar fi să fim diaconii Marelui Arhiereu, ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos! Să slujim dimpreună cu El. Oare ce Liturghie ar fi aceea? Să-L vedem pe Hristos slujind Sfânta Liturghie în demnitatea lui de Mare Arhiereu? Și noi să zicem Ectenia, sau să răspundem „Doamne, miluiește!” Căci El este Cel Care slujește Sfânta Liturghie. El zice, nu preotul: „Luați, mâncați! Acesta este trupul Meu. Beți dintru acesta toți! Acesta este sângele Meu.” Noi rostim cuvintele și ar trebui să devenim una cu El și să simțim că dăm trup și sânge, dar, în realitate, El este cel care săvârșește Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Dacă am avea aceste perspective ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, atunci ne-am da seama că ceea ce ni se întâmplă în zilele noastre, poate ar trebui să le luăm în favoarea noastră. Când Dumnezeu îngăduie o ispită asupra noastră, întotdeauna o face în favoarea noastră. Ca să ne întoarcem, să vedem lucrurile altfel. Să vedem lucrurile în profunzimea și-n adevărul lor. Și să nu ne gândim că vom trăi ani mulți pe pământ, ci să ne gândim că putem trăi veșnicia lui Dumnezeu. Și să nu ne dorim să cuprindem cât mai mult din punct de vedere intelectual și material în această lume, ci că putem cuprinde necuprinderea, nesfârșitul, imensitatea, slava lui Dumnezeu. Să nu mai râvnim la o poziție socială oarecare, ci să râvnim să fim robi lui Dumnezeu. Știți cine este robul lui Dumnezeu prin excelență: Maica Domnului: Iată roaba Domnului. Fie Mie după cuvântul tău. Așa să fie! AMIN!”.

Legaturi:

INTREAGA LUME E UN NOU COLOSSEUM. Predica puternica a Parintelui GHERASIM de la Putna despre PERSECUTIE, MARTURISIRE si CRUCE – CONDITIA CRESTINULUI AUTENTIC dintotdeauna VS. PACEA SI DRAGOSTEA MINCINOASE ALE FALSILOR INVATATORI, “care raman in afara arenei”, nesuferind prigoana (VIDEO, TEXT)

SFANTUL MUCENIC DIMITRIE si SFINTII INCHISORILOR. “In aceste vremuri, cand ACELEASI FORTE DEMONICE, sub forme diferite, SE PORNESC ASUPRA NOASTRA…” – La ce tip de RUGACIUNE ne indeamna PREASFINTITUL PARINTE MACARIE, pentru a birui INFRICOSARILE in fata RAULUI DEZLANTUIT (video)

APOSTAZIA TACITA A CRESTINILOR DE AZI si MODELUL MARTURISIRII SFANTULUI MARE MUCENIC DIMITRIE – predica audio a PS Timotei Aioanei: “NE LEPADAM DE HRISTOS si nu gasim timp sa marturisim. Avem timp pentru orice, dar NUMAI PENTRU LUCRURI ESENTIALE NU GASIM TIMP”

SFANTUL MARE MUCENIC DIMITRIE, militarul care a stiut sa spuna NU

Predici audio ale Pr. Ciprian Negreanu la praznicul SFANTULUI MARE MUCENIC DIMITRIE. Durerea iubirii ranite a lui Dumnezeu in fata lepadarilor noastre: “Daca la niste lucruri micute nu renuntam, ce sa mai zicem de cele mai mari?”

SFANTUL MUCENIC DIMITRIE, iubirea sa totala pentru Hristos si PUTEREA DE A INVINGE CELE DE NEINVINS (si video, audio)/ “Protejați Biserica și susțineți-o! Aveți grijă, căci a distruge este foarte ușor, dar a rezidi este foarte greu”/ UNDE EVADAM DIN COTIDIAN?

Predica Mitropolitului Pavlos de Drama la sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir: “O, OMULE, OPRESTE RAZBOIUL IMPOTRIVA BISERICII!” “Sfantul Dimitrie a schimbat dregatoriile lumesti cu valori duhovnicesti neclintite, in timp ce NOI, ASTAZI, RENUNTAM LA ORICE VALOARE PENTRU O DREGATORIE INALTA” (audio, video, text)

SFANTUL DIMITRIE IZVORATORUL DE MIR. Predica audio a Parintelui Dosoftei (Manastirea Putna). TAINA MUCENICIEI

La praznicul SFANTULUI MUCENIC DIMITRIE. Taina muceniciei: nesocotirea de sine – “Sa alungam asa­dar aranjarea noastra. Sa lucreze marimea de suflet” (Cuv. Paisie)

SFANTUL MARE MUCENIC DIMITRIE IZVORATORUL DE MIR (SF. DUMITRU) – Predici ale IPS Bartolomeu Anania (video) si Parintelui Cleopa

 

***

PARINTELE MELCHISEDEC DE LA PUTNA: “Toată mișcarea de azi are o singură țintă: credința ortodoxă! ȚINTA ESTE SUFLETUL TĂU, frate și soră care mă asculți! Prin înlăturarea pelerinajelor s-a pus o piedică harului lui Dumnezeu” (VIDEO, TEXT)

IPS CALINIC, Arhiepiscopul Sucevei – cuvinte grele despre PRIGONIREA SĂRBĂTORII CUVIOASEI PARASCHEVA DE LA IAȘI: “Ne-au lăsat fără slujba de Înviere, trebuie să ne lase şi fără cea de Crăciun! Fiecare perioadă îşi are Diocleţienii şi Maximilienii ei. Uneori chiar mai zeloşi decât aceia! FIȚI TARI ÎN CREDINȚĂ, CĂCI LUPTA ÎMPOTRIVA ORTODOXIEI ESTE ÎN PLINĂ DESFĂȘURARE!”

Cuvânt al PS MACARIE la Oslo: “Atunci când autoritățile laice ne spun cum să ne împărtășim euharistic și cum să ne cinstim sfinții, aceasta este o SAMAVOLNICIE pe care trebuie SĂ O DENUNȚĂM ca atare! ÎN VREMURI ALE MINCIUNII, să fim MĂRTURISITORI și TRĂITORI ai adevărului!” (VIDEO, TEXT)

PS MACARIE, la Rusalii, despre RĂZBOIUL ÎMPOTRIVA BISERICII, AL OMULUI ȘI AL INOCENȚEI COPIILOR: “Este cumplit că sunt contestate cele mai firești lucruri care ne fac pe noi oameni. Sunt vremuri de cernere, sunt vremuri de încercare, sunt vremuri de prigoană, însă trebuie să stăm drepți și să nu facem niciun fel de compromis!”

PREDICA VIE A PREASFINȚITULUI MACARIE la SFÂNTUL MARE MUCENIC GHEORGHE despre vremurile de PSIHOZĂ ANTICREȘTINĂ: “Suntem urâți pentru Hristosul nostru! Să nu ne descurajăm, preaiubiții mei! Vă spun din toată inima: NU VĂ TEMEȚI! Cu cât suntem mai denigrați și disprețuiți, cu atât mai mult prisosește harul” (VIDEO, TEXT)

CUVÂNT TREZITOR AL PS SEBASTIAN, Episcopul Slatinei: “Până unde se va merge cu persecuția aceasta, oare, fraților? Noi oare vom putea răbda prigoanele și presiunile de tot felul la care este supus tot mai mult și creștinismul nostru? Putea-vom mărturisi credința neclătinați și neînfricați?”

“Prinde orbul, scoate-i ochii!”– PS SEBASTIAN despre CAMPANIA DE ORBIRE GENERALĂ a prigonitorilor credinței creștine: “Trăim, așadar, vremuri similare celor din evanghelie, în care oamenii nu doar că se cred dumnezei, dar se și comportă ca atare”

PĂRINTELE CEZAR AXINTE despre creștinii fără cruce, BĂTĂLIA SFÂȘIETOARE PENTRU COPII și PROVOCAREA CEA GREA A DASCĂLILOR din aceste zile: “Lupta este extrem de dură şi să nu ne aşteptăm decât ca ea să se înteţească. DE ACUM ESTE VREME DE CERNERE pentru că este multă amestecare” (audio, text)

CUVANT GRAV SI IMPORTANT (pentru) DUPA REFERENDUM, in duh profetic, al Parintelui Cezar Axinte (Constanta): ESTE VREME DE CERNERE, DE “APOCALIPSĂ”, DE “RIDICARE A VĂLULUI”. “De acum războiul se mută într-o altă dimensiune, va fi mult mai deschis, mai descoperit. Războiul se duce împotriva lui Hristos şi a celor care Îl urmează”

Parintele Tudor Ciocan despre PERSECUTIA MASCATA A BISERICII IN NUMELE UNUI “INTERES SUPERIOR”, riscul dependentelor si al expunerii la informatii manipulatoare si LUPTA PENTRU APARAREA LIBERTATII SI A CREDINTEI IN DUMNEZEUL ADEVARAT: “Oricând ni se poate spune că noi suntem de vină pentru tot… Să țin cu dinții de Hristos, de Biserică, să țin cu dinții de libertatea mea, în primul rând cea interioară”

PARINTELE MIHAIL MILEA: “Suntem în PERSECUȚIE, toată Biserica, de la un capăt la altul. ESTE UN ÎNCEPUT. Se joacă cu Dumnezeu! Dragii mei, UNDE AUZIȚI CĂ E LITURGHIE, ALERGAȚI! Nu poţi trăi fără Hristos. Poţi să ai frigiderul plin, dacă nu-L ai pe Hristos, eşti cel mai sărac din lume” (VIDEO, TEXT)

Părintele Vasile Păvăleanu despre ATACURILE ASUPRA BISERICII cu pretextul PANDEMIEI. Sfintele Taine VS. “sfântul televizor”? “Am devenit protestanți peste noapte? ESTE O VREME A CERNERII, ESTE UN EXAMEN PE CARE ÎL DĂM TOȚI, de la Patriarh, Mitropoliți, stareț, preot până la ultimul credincios mirean. CUM VOM TRECE ACEST EXAMEN?” (video, text)

“Vremurile acestea ne arata ca venirea Domnului este aproape. Fiti purtatori de Hristos, fiti crestini adevarati!”. CUVANTUL INLACRIMAT AL PARINTELUI DINU POMPILIU la vremea inceputului de mare stramtorare (VIDEO, TEXT)

Predica ARHIMANDRITULUI ELIE din Franța despre SITUAȚIA BISERICII SUB CARANTINĂ și ÎNCHIDEREA LUI HRISTOS SUB NOI PECEȚI, ÎN TOATĂ LUMEA. “Avem nevoie de toate cele ale Bisericii ca să ne încălzim și să înfruntăm încercările care abia au început, căci ni se spune: Nimic nu va mai fi ca înainte!”

“O luptă titanică are loc în fața ochilor noștri! Apocalipsa, Marea Revelație, se desfășoară în fața ochilor noștri. Necurata fiara atacă cu disperare lumea, răcnește căutând pe cine și cum să înghită”. PĂRINTELE ELIE RAGOT ne dă o posibilă CHEIE ESHATOLOGICĂ de înțelegere a PANDEMIEI CORONAVIRUSULUI

În sfârșit, o poziție trează și curat ortodoxă din SFÂNTUL MUNTE – SCRISOAREA STAREȚULUI EFTIMIE din Kapsala, UCENIC AL SFÂNTULUI PAISIE AGHIORITUL, despre consecințele crizei coronavirusului: “Biserica este ÎNJOSITĂ ca nicicînd altădată și ÎNCĂTUȘATĂ de către Stat. Aceștia vorbesc deschis despre PECETLUIRE și DICTATURA MONDIALĂ. Dar înțelegem noi oare?”

“Atunci când vedeți că vor începe lupta împotriva Sfintei Împărtășanii, să știți că Antihrist se află pe drum”. PĂRINTELE ELPIDIE VAIANAKIS: “ACUM ÎNCEPE ULTIMA PRIGOANĂ A BISERICII”. Apatia conducătorilor bisericești și indiferența creștinilor – printre armele prin care satana luptă Biserica printr-o PRIGOANĂ MUȘAMALIZATĂ


Categorii

Pandemia Covid-19, Parintele Dumitru Cobzaru, Portile Iadului, Prigoana impotriva crestinilor, Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, VIDEO, Vindecarea demonizatului din tinutul Gherghesenilor (Gadarei), Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Arhim. DUMITRU COBZARU – adevăruri grele despre semnificația PANDEMIEI: “Trăim semnele Sfârșitului Lumii. ÎNCEPE O PRIGOANĂ la alt nivel, MULT MAI PERFID, care nu ucide atât trupul, cât mai ales mintea, inima, sufletul. DIAVOLUL NE VREA MOARTEA CU ORICE PREȚ” (video, predica la SF. MARE MUCENIC DIMITRIE)

  1. Pingback: VREMEA ALEGERILOR CAPITALE. Cuvânt grav și puternic al PS MACARIE: “Gadara de acum este mult mai ipocrită decât vechea Gadara, deoarece demonizatul nu mai este considerat demonizat, FIINDCĂ AȘA ESTE CORECT POLITIC! Dacă se comportă neomeneș
  2. Pingback: “Nu-i mai răbda, Sfinte Dimitrie! Nu-i mai răbda!” – STAREȚUL ANTIM DAVID MUSTRĂ CU ÎNDRĂZNEALĂ, la Trinitas TV (VIDEO, text): “Autoritățile şi-au cam întrecut măsura, şi la pelerinajul de la Iași şi la cel din Bucur
  3. Pingback: PROTOS. HRISOSTOM (Mănăstirea Putna): “Noi suntem astăzi puși în fața unor ALEGERI. Încă nu suntem pe deplin forțați, dar aproape, nu mai e mult, SĂ FACEM COMPROMISURI care tare mă tem că ÎNDATĂ VOR FI EGALE CU LEPĂDAREA” (vide
  4. Pingback: SĂ CONȘTIENTIZĂM MAREA MINCIUNĂ ÎN CARE SUNTEM PUȘI SĂ TRĂIM, SĂ NU O LĂSĂM SĂ INTRE ÎN SUFLETUL NOSTRU! Părintele Tudor Ciocan: “Sunt absolut convins c-o să pornească din nou un tăvălug împotriva creștinilor” | Cuvântul O
  5. Pingback: ARHIM. DUMITRU COBZARU la SFINȚII MARTIRI NĂSĂUDENI: “Nu simțiți, oare, că avem stăpâni străini? Și nu simțiți, oare, că NI SE ÎNCALCĂ DREPTURILE ȘI DEMNITATEA NOASTRĂ? Și nu simțiți că plutește deasupra noastră o CREDINȚĂ S
  6. Pingback: ANCORA NĂDEJDII ȘI ÎNCREDERII ÎN HRISTOS vs. OBSESIA VIRUSULUI. “Scopul lor este de a ne fura sufletele”. Profesorul irlandez John Gabriel Corcoran despre SUBSTRATURILE PANDEMIEI COVID și NOILE FORME DE COMUNISM, ca ASALTURI ALE VRĂJMAȘ
  7. Pingback: “SĂ RĂMÂNEȚI CU CAPUL PE UMERI!” – “Ca să putem rezista în faţa acestui val de ticăloşie trebuie să ne iubim unul pe celălalt, astfel încât să rămânem în unitate şi să răzbim” – Părintele Dumitru Co
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate