SFANTUL NICOLAE VELIMIROVICI, NOUL HRISOSTOM, “Rugaciuni pe malul lacului”: “Sculati-va, o, pacatosilor si incepeti a suspina dinaintea Lui, fiindca doar mana Sa nu arunca cu pietre in voi”

18-03-2017 Sublinieri

Sfantul Ierarh Nicolae Velimirovici, “Rugaciuni pe malul lacului”:

26

Sculati-va voi toate creaturile si slujiti-L pe Domnul Cel Viu Care are grija de voi. Inchinati-va Lui si slujiti-I Lui, fiindca nimeni mai mare decat El nu v-a cercetat in aceasta vale a temerii si a lacrimilor.

Slujitorii vin si se fac pe sine domni. Domnul a venit si S-a facut pe Sine slujitor si rob. Domnii slugarnici se straduiesc sa carmuiasca peste cat mai multi oameni si creaturi cu putinta, in timp ce Robul Cel domnesc se straduieste sa slujeasca cat mai multi oameni si creaturi cu putinta.

Rasariti, o, voi crini ai campului si imprastiati-va mireasma, fiindca sfanta Sa gura v-a pomenit numele.

Ridicati-va, o, piatra si stanca si inchinati-va Lui, caci sfintele Sale picioare au calcat peste voi.

Desteapta-te, o, pustie si bucura-te, caci El te-a sfintit cu cele mai lungi si mai tainice rugaciuni ale Sale.

Desteapta-te, o, graule si vita de vie, fiindca El v-a binecuvantat pe voi, mai ales, intre toate lucrurile create. Desteptati-va si binecuvantati-L.

Sculati-va, voi, pesti si slaviti pe Domnul, fiindca El a infometat iar voi L-ati hranit.

Desteptati-va, o, apa si vazduhuri si slujiti-I Lui, fiindca cu puterea Sa El va curatit si v-a potolit.

Inalta-te, o, sicomorule si imbraca-te in matase, caci in tine El a vazut un pacatos, si l-a mantuit.

Sculati-va, o, voi oitelor si vitelor si umpleti-va de uimire, caci in staulul vostru El S-a nascut umil in staulul vostru cel smerit.

Desteptati-va, o, pasari si cantati, fiindca El v-a dat drept pilda pentru oameni.

Ridica-te, o, mirule si arzi dinaintea tronului slavei Sale, fiindca atunci cand El a fost uns cu tine El S-a bucurat cu Duhul si a mantuit o femeie pacatoasa.

Ridicati-va, o, spini si trestie si rusinati-va, caci voi I-ati pricinuit durere.

Desteptati-va, o, fier si lemn si caiti-va, fiindca chiar si fara voie I-ati pricinuit chinuri pe Cruce.

Sculati-va, locuitori ai cetatilor si tanguiti-va, fiindca voi n-ati crezut in El.

Desteptati-va, voi carmuitori ai poporului si imbracati-va in sac si cenusa fiindca ati indraznit sa-L judecati si sa-L osanditi.

Sculati-va, voi, saracilor si imbratisati-L, caci El este avutia voastra.

Desteptati-va, voi, imparati si puneti-va coroanele la picioarele Sale, fiindca doar El singur v-a invatat adevarata intelepciune cu privire la intaietate si dreapta carmuire.

Sculati-va, o, pacatosilor si incepeti a suspina dinaintea Lui, fiindca doar mana Sa nu arunca cu pietre in voi.

Treziti-va, o, dreptilor si fiti plini de trezvie caci Stapanul vostru vine la voi.

Inaltati-va, voi, toate stelele si incepeti a dantui, fiindca Luminatorul vostru merge sa va cerceteze.

Desteapta-te, o, universule, si incepe sa canti imnul Domnului, caci Domnul Cel viu, Care are grija de tine, a intrat in tine.

29

Pentru toate pacatele oamenilor eu ma caiesc inaintea Ta, Prea Milostive Doamne. Cu adevarat, samanta tuturor pacatelor curge prin sangele meu! Cu eforturile mele si cu mila Ta eu inabus acest manunchi viclean de buruieni zi si noapte, asa incat nici o neghina sa nu poata rasari in tarina Domnului, ci numai grau curat.

Ma caiesc pentru toti cei ce sunt necajiti, care se clatina sub povara grijilor si nu stiu ca trebuie sa-ti incredinteze tie toate grijile si necazurile lor.

Pentru cel slab chiar si cea mai neinsemnata grija este insuportabila, dar pentru Tine un munte de griji este ca un bulgare de zapada aruncat intr-un cuptor incins.

Ma pocaiesc pentru toti bolnavii, fiindca boala este rodul pacatului. Cand sufletul este curatit prin pocainta, boala dispare odata cu pacatul, iar Tu, Vesnica mea sanatate, fa-ti salas in suflelul meu.

Ma pocaiesc pentru necredinciosi, care prin necredinta lor aduna necazuri si boli atat asupra lor, cat si asupra prietenilor lor.

Ma pocaiesc pentru toti cei ce-L hulesc pe Dumnezeu, care hulesc impotriva Ta, fara sa stie ca ei hulesc impotriva Stapanului Care-i imbraca si-i hraneste.

Ma pocaiesc pentru toti ucigasii de oameni care iau viata altora spre a si-o pastra pe a lor. Iarta-i, Mult Milostive Doamne, fiindca nu stiu ce fac. Fiindca ei nu stiu ca nu exista doua vieti la fel in univers, ci una, si ca nu exista doi oameni la fel in univers, ci unul.

Ma pocaiesc pentru toti cei ce depun marturie mincinoasa, fiindca in realitate ei suni ucigasi de oameni si sinucigasi.

Pentru toti fratii mei care sunt hoti si care sunt lacomi dupa avutii inutile eu plang si suspin, fiindca acestia si-au ingropat sufletul lor si n-au nimic cu care sa vina inaintea Ta.

Pentru cei trufasi si laudarosi plang si suspin, fiindca dinaintea Ta ei sunt precum cersetorii cu buzunare goale.

Pentru toti betivii si mancaii plang si suspin, fiindca ei au devenit robi ai robilor lor.

Pentru toti adulterinii ma pocaiesc fiindca ei au tradat increderea Duhului Sfant, care i-a ales spre a forma o noua viata printr-insii. In schimb, ei au preschimbat viata de slujire intr-o viata de distrugere.

Pentru toti clevetitorii ma pocaiesc, fiindca ei au transformat prea pretiosul Tau dar, cel al vorbirii, in nisip ieftin.

Pentru toti cei ce distrug caminul si casa aproapelui si pacea acestuia eu ma caiesc si suspin, fiindca ei isi agonisesc blestem asupra lor si a poporului lor.

Pentru toate limbile mincinoase, pentru toti ochii plini de suspiciune, pentru toate inimile furioase, pentru toate stomacurile nesatule, pentru toate mintile intunecate, pentru toata reaua vointa, pentru toate cugetele necurate, pentru toate simtamintele ucigase, ma pocaiesc, plang si suspin.

Pentru intreaga istorie a omenirii de la Adam si pana la mine, pacatosul, ma pocaiesc; fiindca toata istoria este in sangele meu. Fiindca eu sunt in Adam si Adam este in mine.

Pentru toate lumile, mari si mici, care nu se cutremura dinaintea infricosatei Tale prezente, eu plang si strig: O, Stapane Multmilostive, ai mila de mine si ma mantuieste.

(din: Sfantul Ierarh Nicolae Velimirovici, “Rugaciuni pe malul lacului”, Editura Anestis, Bucuresti, 2015)

Vedeti si:

*

***

Legaturi:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Ce este pacatul?, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Sfantul Nicolae Velimirovici

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “SFANTUL NICOLAE VELIMIROVICI, NOUL HRISOSTOM, “Rugaciuni pe malul lacului”: “Sculati-va, o, pacatosilor si incepeti a suspina dinaintea Lui, fiindca doar mana Sa nu arunca cu pietre in voi”

  1. Pingback: STII DE CE…? | Cuvântul Ortodox
  2. Pingback: SF. NICOLAE VELIMIROVICI: “O, Doamne, lumea cea îngrozitoare m-a învăluit din toate părţile. Nu voi putea rezista dacă Tu nu mă vei îmbrăţişa cu tăria ta…”/ UNDE ESTE DOMNUL ŞI DE CE NU ÎL (MAI) RECUNOSC OAMENII LUMII? | Cu
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate