“SUNTEM NISTE BARBATI CA TOATE FEMEILE” sau “VAI – urile” parintelui pustnic Proclu

15-07-2008 Sublinieri

“Vai de mine ce-o ajuns Biserica noastra, Doamne, fereste, Doamne, fereste… Nu mai zic nimic, am gatit-o cu oamenii astia…”

bscap009.jpg

Prima parte a interviului realizat duminica, 13 iulie 2008 cu parintele pustnic Proclu din Muntii Neamtului. (Discutia personala fost mai lunga, iar unele lucruri chiar si mai “tari”, mai directe decat veti citi aici, dar pe aceeasi directie, s-au spus si “off the record“). A doua parte – aici.

– E nevoie de a ne ruga si a ne scula peste doua ore de somn si a ne ruga asa: Maicuta Domnului, intoarna cu mila pe toti asupra Bisericii Ortodoxe!

Si cat putem trebuie sa pastram dreapta credinta, sa ascultam pe Mantuitorul. Ca Mantuitorul atat a lasat, adevarata credinta ortodoxa si toti care s-o retras [s-au departit de Biserica Una] au spus minciuni si au inselat lumea. Adevarul este in Biserica Ortodoxa si sfinti s-au facut si se vor face numai in Biserica Ortodoxa.

Ca toti acei care umbla “cu fuse strambe” – cand ortodox, cand sectar, cand catolic – aistea-s… O vazut cineva la televizor, o albina cu un picior intr-o barca si c-un picior in alta barca si cu fundu prin apa, asa s-aseamana aistea care amu` spune adevarul, pe urma spune minciuni.

Vai de capu` nostru, suntem niste barbati ca toate femeile, asa o spus cineva. Ca noi, cum sa spun, ca pe noi nu ne-o lasat Dumnezeu sa pazim scaunul, ci sa pazim oile, sa nu le ieie diavolul la Iad. Vai de noi, vai de noi ca… ne-am spurcat! Nu mai suntem crestini cum erau crestinii pe timpuri; suntem un fel de… doua feluri, vai de noi! Eu atata va spun, o sa raspunda cei care cata sa….

Si ar trebui sa pastram credinta care am apucat-o de la Mantuitorul, care a lasat-o Sfintilor Apostoli si Sfintilor Ierarhi, asa, dar, nu stiu, am ajuns sa raspunda aceia care cata sa duca lumea in ratacire. Eu maine poimaine voi inchide ochii, dar o sa-i doara sufletul.

A venit un parinte, o zis asa, s-o asezat langa mine, mai aveam pe cineva cu care vorbeam si o zis asa, ma intreaba: cati ani ai? Am zis: am 80 de ani. Vreai sa-ti spun urmeaza cu dumneata de aici incolo? Da, sa-mi spui. Si-atunci eu mai vorbeam cu estelalte persoane si am vazut ca nu s-o grabit si i-am spus: preacuvioase parinte, eu imediat spun, ca sa ma pot duce sa fac rugaciunea, sa nu pierd timpul, asa. Uite ceva, eu asa stiu, ca vine morticica si ne ia sufletul si trupul il aseaza acolo la cimitir, ca te bagi in pamant. Si daca eu am capatat mantuirea, vine Maicuta Domnului si toti Sfintii, care m-am rugat sa-mi vina in ajutor, mie si la toti care doresc mantuirea, iar daca eu n-am capatat mila lui Dumnezeu, imediat dupa ce-l baga in pamant trupul, apare in fata mea un grup de diavoli foarte infricosati si atuncea voi fi tras si-mpins la judecata. Si atuncea ce-o facut? S-o sculat de langa mine, cum era usa, poarta asta deschisa, a plecat, eu am crezut ca poate are vreo greata, poate il doare ceva, poate vrea sa se duca afara cu udul, si cand vad, dar n-o zis ca “mai ramai sanatos”; avea haine pana jos, haine vinete, si a plecat si cand ma uit sa vad daca mai este, nu l-am mai vazut, si atunci eu, cand a inceput si a spune despre mine, si i-am spus si lui: de cumva, de vezi ca am cuvinte, e o sovaiala in cuvinte, sa ma ajuti pe mine. Si o zis asa: da, te ajut, si a inceput si atunci nu l-am mai vazut. S-ar putea sa ma ajute cand vine a doua oara, eu stiu…dar m-o intrebat niste parinti ce fel de haine avea. Le-am spus ca erau vinete si incaltarile, n-am bagat de seama, eu cand stau de vorba cu cineva nu ma mai gandesc nici la deal nici la vale, trebuie sa spun adevarul care sunt intrebat si nu l-am mai vazut. Si atunci nu stiu, o sa ma rog la Bunul Dumnezeu, felul cum sa afla acea persoana.

Dar eu stiu, atata spun, trebuie a pastra credinta ortodoxa, atat o mai ramas pe fata pamantului: credinta ortodoxa.

Si da, [se] spune ca: marturisirea e slava Bisericii, adica trebuie a marturisi si prin fapte si prin cuvant, si-amu` noi cat putem a-i pomeni la rugaciune, ca Duhul Sfant sa-i ajute sa putem asculta Sfanta Biserica. Trebuie s-o aparam de la mic pana la mare.

Doamne, fereste, Doamne fereste…! Dar atat va spun, oricat ai vorbi, e de plans Biserica, pastorii sunt betegi, uite asta, sunt betegi. Doamne, fereste!… Mai baiete!

Da` cata evlavie am avut la Preasfintitul ista Daniel, asa, vai de mine cat m-am rugat pentru el, ca Duhul Sfant sa-l ajute sa ne duca-n rai… Dar nu-i vinovat el pe cat e vinovata lumea, ca noi daca ne rugam, Duhul Sfant nu ingaduia treburile astea, dar aiestea se intampla pentru pacatele noastre.

Daca ar vrea sa se smereasca, ar incuraja lumea si cu juramant sa spuna ca n-o sa se intample niciodata, dar daca azi iti spune intr-un fel, maine alt fel, am gatit-o cu Biserica. Ii multa prefacere (prefacatorie). Prefacerea si grabnicia nu-s bune, vai de mine si de mine, Doamne, fereste!

Auzi, ca sa spun asa, oare nu trebuie sa aparam Biserica? Toti sfintii, crestinii de pe timpuri, de aia au devenit crestini si Duhul Sfant a lucrat prin ei.

Si cat timp ereticii sunt gura iadului, diavolul lucreaza prin ei. N-ai vazut, sfinti numai in Biserica noastra se fac. Si toti sfintii, de asta au ajuns sfinti, au fost luati in ras, au ras de ei, i-a batjocorit, i-o chinuit, i-o prigonit si Duhul Sfant prin ei o aratat adevarul, adevarul este in Biserica Ortodoxa!

Vai de mine ce-o ajuns Biserica noastra, Doamne, fereste, Doamne, fereste… Nu mai zic nimic, am gatit-o cu oamenii astia…

Uite ceva, eu am ajuns in asa fel, trebuie sa-mi pastrez credinta care o lasat-o Mantuitorul Sfintilor Apostoli si, ca sa mai lamuresc pe cineva, eu am imbatranit si fiecare va raspunde, dar atat spun: daca crestinii, preotii, episcopii umbla cu “fuse strambe”, vai de noi, vai de noi…

bscap010.jpg


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Marturisirea Bisericii, Parintele Proclu, Portile Iadului

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

36 Commentarii la ““SUNTEM NISTE BARBATI CA TOATE FEMEILE” sau “VAI – urile” parintelui pustnic Proclu

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

 1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Exista hotarari sinodale in afara Ortodoxiei si a dogmelor credintei?
 2. sarbatori fericite SFINTILOR PARINTI din toata ROMANIA ORTODOXA si tuturor dreptilor credinciosi!

 3. vlad a acris:

  muntii neamtului, metocul balan… dar cum se poate ajunge acolo?
  ================================================================

  Din Piatra Neamt, sau Tirgu Neamt, ajungi in centrul com Cracaoani si ai indicator rutier spre sat Magazia, apoi Mitocul Balan (distanta 11 km. neasfaltati)
  Din Mitocul Balan, o iei spre zona Chitile si ajungind la marginea satului, ultima casa pe dreapta, o sa vezi tot pe dreapta sub poala padurii o gospodarie izolata iar linga ea, o stinca.
  Acolo, in acea gospodarie vietuieste pustnicul Proclu Nicau.

 4. Pingback: Invitatie (de) la manastirea SIHASTRIA PUTNEI, pentru prezentarea cartii "PARINTELE PROCLU - FILE DE PATERIC II" cu prilejul parastasului pentru parintele PROCLU - Cuvântul Ortodox
 5. Mare sfant ! Un exemplu pentru crestinii vremurilor din urma !

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate