DUHUL ADEVARULUI SI AL IUBIRII, Duhul lui Dumnezeu, Care Se roaga in noi si ne calauzeste tainic “la pamantul dreptatii”. STIM AI CARUI DUH SUNTEM?

22-06-2013 Sublinieri

Duhul Sfânt tainic prezent

Duhul lui Dumnezeu Se roaga in noi pentru noi

De asemenea, si Duhul vine slabiciunii noastre intr-ajutor, ca nu stim sa ne rugam cum trebuie, dar Duhul insusi mijloceste pentru noi cu suspine de negrait.

(Romani 8, 26)

In niciun alt timp nu ne simtim atat de neputinciosi ca atunci cand ne rugam. Gandurile ne zboara in toate partile, nu reusim sa ni le inaltam la Dumnezeu. Cine n-a suferit de pe urma incapacitatii de a se ruga, cine n-a simtit acea raceala, acea uscaciune care il cuprindea si impotriva careia nu era in stare sa lupte? De multe ori nu ne dam seama pentru ce ne rugam, nu cerem ceea ce s-ar cuveni sa cerem, nu stim sa patrundem spiritul rugaciunii, ne lipseste acea credin­ta care sa ne faca sa ne descarcam povara sufletului la picioarele lui Hristos si sa o lasam acolo cu deplina speranta.

prayer_Suntem neputinciosi si neindemanatici, dar Duhul lui Dumnezeu ne poate da tarie, ne „intareste in neputintele noastre”. Fiind una cu Dumnezeu-Tatal, El stie ce este mai bine sa ne dea, chiar si atunci cand noi insine nu stim pentru ce ne rugam. El mijloceste pentru noi „cu suspine de negrait”.

Duhul lui Dumnezeu este datator de viata, poate sa ne faca sa simtim, aproape fara sa ne dam seama, nestavilitul dor catre cele inalte, chemarea de a tinde spre ele, de a ne desprinde de zadarniciile pamantesti. Sa ne lasam dusi de aceasta pornire, sa depasim toate meschinariile vietii, care ne tin legati de pamant, sa ne inaltam, fie si printr-o ruga­ciune fara cuvinte, cunoscand ca „suspinele negraite” mijlocesc pentru noi inaintea Tronului Celui Preainalt!

Chiar daca forta nestavilita a unei asemenea aspiratii ne va produce uneori durere sau daca inima ni se va zdrobi si va plange, in asemenea clipe Domnul face o minune in sufletul nostru, revarsa asupra noastra ploaie de binecuvantare, ne potoleste setea! Aceasta este adevarata rugaciune: stradania sufletului de a deserta inaintea lui Dumnezeu tot ce este mai profund in el, de negrait, de neinteles chiar si pentru noi, ca­re nu gaseste cuvinte, care umple de un dor nelamurit inima insetata. Iar Duhul lui Dumnezeu, Care viaza in noi, preia aceasta ravna si se roaga El Insusi pentru noi!

Duhul Adevarului dumnezeiesc

Duhul Domnului e peste mine (Luca 4, 18)

Care a fost scopul venirii Mantuitorului pe pamant? N-a venit sa aduca duhul stiintei, filosofiei, al actiunii social-politice. El aduce in lume Duhul Domnului, Duhul lui Dumnezeu, Duhul Adevarului si al iubirii dumnezeiesti, Il aduce pe Dumnezeu in viata oamenilor, trezeste simtaminte dumnezeiesti in inimile oamenilor. Lucrarea lui Dumnezeu nu o poate darama nicio mana omeneasca. Ea va triumfa intotdeauna asupra rautatii omenesti.

Duhul lui Dumnezeu nu ni Se da degeaba; El poate fi dobandit doar de cel ce aspira spre Dumnezeu, inseteaza dupa El, asa cum un calator istovit de arsita cauta apa in pustiu.

In inima fiecarui om, ca intr-o fantana adanca, este ascuns chipul lui Dumnezeu, zac in adormire simtaminte dumnezeiesti. Luati seama la izvorul dumnezeiesc cel din adancul inimii voastre, lasati sa tasneasca slobod suvoiul de apa limpede, ca sa ajunga in viata voastra macar o picatura de iubire si adevar dumnezeiesc, ca sa nu va „pierdeti rasplata” (cf. Matei 10,42).

Glasul cel dinauntru

Invata-ma sa fac voia Ta, ca Tu esti Dumnezeul meu, Duhul Tau cel bun sa ma calauzeasca la pamantul dreptatii

(Psalmi 142, 10)

Cat de profunda si mareata este ideea psalmistului! El vrea sa spuna ca exista o vie legatura intre insusirile noastre si menirea pe care o avem. Duhul cel bun al lui Dumnezeu trebuie sa ne duca la pamantul dreptatii. Nu cuprinde oare aceasta idee nadejdea noastra in nemurire? Recunoastem ca exista in noi forta unor aspiratii morale superioare, care nu pot fi atinse in aceasta lume. Inima noastra cauta ceva cu neputinta de atins, in noi dospesc idealuri marete, idealuri si nazuinte pentru a caror realizare nu avem suficienta vointa.

Nu rasuna, oare, in aceste inalte avanturi glasul Duhului lui Dumnezeu? Fireste ca da; in acelasi timp este si un glas profetic. Cat de putine dintre intentiile noastre ajung sa se indeplineasca, cat de putine idealuri reusim sa atingem, chiar si in cele mai bune si mai frumoase clipe ale vietii noastre!

Exista in noi atatea contradictii, bietul nostru trup nu poa­te tine piept patimilor, vointa nu ne este indeajuns de puternica, pentru a face sa izbandeasca aspiratiile noastre spirituale.

Şi totusi aceste aspiratii nu ne parasesc, ele se lupta, cauta sa se implineasca! Putem oare considera ca aceasta voce, care rasuna in launtrul nostru cu asemenea forta, este o vana iluzie? O, nu! Este o voce profetica! Ea ne dezvaluie, in tainita inimii noastre, ceva incomparabil superior, dincolo de ceea ce am putea percepe cu simturile noastre exterioare. Aceasta voce launtrica pare sa prevesteasca o putere care va sa vina si care, odata si odata, va fi a noastra.

Este cu neputinta ca exigentele noastre morale sa nu dea roade! Nu este cu putinta ca setea noastra sufleteasca sa ramana nepotolita.

Satura-ma-voi cand se va arata slava Ta (Psalmi 16,15).

Acum purtam in noi doar germenii viitorului, iar acestia neau fost daruiti de Duhul cel bun, Care salasluieste in noi. In clipa de fata, in noi parca s-ar afla o primavara in atipire, care asteapta sa se trezeasca pentru a atinge deplina splendoare a verii, iar aceasta dimineata prevesteste bucuria, ple­nitudinea si calmul amiezii.

„Duhul Tau cel bun ma va ca­lauzi la pamantul dreptatii”.

***

Duhul blandetii si al iubirii

Nu stiti ai carui duh sunteti? (Luca 9, 55)

Ne dam seama, oare, intotdeauna “ai carui duh suntem“? Sa ne gandim de cate ori i-am osandit cu asprime, convinsi ca avem dreptul sa o facem, pe semenii nostri, cerand asupra lor pedeapsa lui Dumnezeu! Sa ne fi intrebat atunci, cu cuvintele Mantuitorului “ai carui duh suntem”.

El, Hristos, Atotputernicul si Atotiertatorul, a cautat sa-i opreasca pe ucenicii Sai cu aceste cuvinte, atunci cand ei amenintau Samaria cu focul ceresc, fiindca refuzase sa-L primeasca pe Mantuitotul. Aceasta manie parea pe deplin indreptatita, putand trece ca un semn de dragoste fierbinte fata de Mantuitorul din partea ucenicilor Sai. Dar o asemenea iubire care cerea razbunare nu era pe placul Domnului, pentru ca lipsea din ea duhul blandetii, despre care vorbise de atatea ori si care se cuvine sa fie si duhul nostru, duhul crestinismului. De cate ori nu am spus ca am fi gata sa iertam toate rautatile indreptate asupra noastra, dar n-am putut ierta nici cea mai mica jignire adusa unei persoane iubite, aratand prin aceasta ca nu stim “ai carui duh suntem”.

Oricare ar fi raul pricinuit noua sau apropiatilor nostri, fara a-l scuza, ramanand la convingerea ca a fost un rau, sa fim totusi zabavnici la manie,caci mania omului nu lucreaza dreptatea lui Dumnezeu (Iacov 1, 19-20). Sa-l tratam pe vinovat cu duhul blandetii, care invinge raul cu puterea iubirii.

(din:“Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu – 366 Cuvinte de folos pentru toate zilele anului, Editura Sophia, 2008)

Din aceeasi carte:

Legaturi:

***

***


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Cum ne iubeste Dumnezeul nostru, Pogorarea Sfantului Duh (Rusaliile), Rugaciunea (Cum sa ne rugam?)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

23 Commentarii la “DUHUL ADEVARULUI SI AL IUBIRII, Duhul lui Dumnezeu, Care Se roaga in noi si ne calauzeste tainic “la pamantul dreptatii”. STIM AI CARUI DUH SUNTEM?

  1. Pingback: POGORAREA DUHULUI SFANT. “Vino si Te salasluieste in noi!” CRUCEA SI CINCIZECIMEA. “Dum­nezeu vrea sa fim inspirati, dar nu exaltati” -
  2. Nu știți al cărui duh sunteți? (Luca 9, 55)
    Citarea corectă este: “Nu ştiţi, oare, fiii cărui duh sunteţi?” E vorba de filiație și paternitate, nu de posesivitate, stăpânire. În acest sens, bolnavi fiind în lume, nu avem “aparținători”, ci Dumnezeu-Părinți.

  3. Pingback: Pogorarea Duhului Sfant | albastru de...
  4. Pingback: Predica la Cincizecime a Sf. Iustin Popovici: NASTEREA BISERICII LUI HRISTOS. Ce trebuie sa facem cu sufletele noastre?/ PREDICI AUDIO, VIDEO la Rusalii -
  5. Pingback: Pogorarea Duhului Sfant: DE LA DARUL VORBIRII IN LIMBI LA “BOLBOROSELILE” PENTICOSTALE/ Cum intristam si alungam Duhul Sfant de la noi?/ DEMOLAREA SI DESCRESTINAREA SARBATORII PRIN DUH LUMESC SI RE-PAGANIZARE - Recomandari
  6. Pingback: DUREREA ALTUIA – DUREREA NOASTRA. Cum dobandim rabdare si ce folos avem din incercari? ISPITELE INSINGURARII -
  7. Pingback: SUB MANA CEA TARE A LUI DUMNEZEU/ “Fii credincios pana la moarte si-ti voi da cununa vietii!” -
  8. Pingback: Predici audio ale Pr. Ciprian Negreanu la DUMINICA DINAINTEA CINCIZECIMII, A SFINTILOR PARINTI DE LA SINODUL INTAI ECUMENIC SI A RUGACIUNII LUI IISUS (Duminica a VII-a dupa Pasti): Sa cunoastem in Cine credem si Cui ne rugam! -
  9. Pingback: POGORAREA DUHULUI SFANT (CINCIZECIMEA). Predici si cantari audio si video -
  10. Pingback: Amagitoarele “impliniri” desarte ale vietii si puterea esentiala a harului: “NUMAI CU HARUL DUHULUI SFANT PUTEM REZISTA ATRACTIEI LUMII. Nu este cu putinta sa fii mucenic daca nu esti intarit de Sfantul Duh“ -
  11. Pingback: “ORICINE URASTE PE FRATELE SAU ESTE UCIGAS. In iad merg mai ales cei care au in sufletul lor ura si rautate”. Arhim. Vasilios Bacoianis despre IERTARE si MARTURISIRE, TINEREA DE MINTE A RAULUI si APOSTAZIE -
  12. Pingback: STARILE INTERMEDIARE IN VIATA DUHOVNICEASCA: “Cand duhul necurat a iesit din om…” -
  13. Pingback: Sfantul Ignatie Briancianov despre SUFLETESC si DUHOVNICESC: “Sa nu va inselati! Sa nu socotiti INFIERBANTAREA omeneasca a fi lucrare a DUMNEZEIESCULUI FOC!” | Cuvântul Ortodox
  14. Pingback: Din scrisorile duhovnicesti ale Sfantului Ignatie Briancianinov: PACEA DUHULUI SFANT si “LUCRAREA SANGELUI” NOSTRU: “Mai bine sa fii socotit nestiutor din pricina neputintei mintii tale de a se sfadi decat intelept din pricina nerusinari
  15. Pingback: ATITUDINEA SFANTULUI NECTARIE FATA DE ERETICI sau “mersul pe sfoara” al Ortodoxiei, intre iubirea pentru cei aflati in ratacire si ravna dogmatica. CAUZELE SCHISMEI SI DE CE NU SE POATE FACE UNIREA CU CATOLICII | Cuvântul Ortodox
  16. Pingback: Crestinul contemporan intre MAMONA GRIJILOR PRISOSITOARE, A VOCILOR AMAGITOARE DE SIRENA si LINISTEA DE A NE INCREDINTA SUFLETUL LUI DUMNEZEU. “Drogurile” patimilor lumesti care ne tin despartiti de Dumnezeu | Cuvântul Ortodox
  17. Pingback: Parintele Miron Mihailescu: CUM SA TE ROGI NEINCETAT? CUM DEVENIM NOI INSINE? POTENTIALUL DE SUBLIM DIN NOI. “Mântuitorul nu promite uşurinţă, confort, înţelegere din partea oamenilor; promite, însă, că va fi cu noi” | Cuvântul Ortod
  18. Pingback: “Roaga-te Tatalui tau Care este intru ascuns…” | Cuvântul Ortodox
  19. Pingback: “Duhul Sfânt este ca adierea, ca roua care răcoreşte acolo unde cade…”. CE ASTEAPTA MIRELE-HRISTOS DE LA SUFLETELE NOASTRE, pentru a ne darui HARUL DUHULUI SFANT? Cuvintele Staretei Macrina la Duminica Cincizecimii | Cuvântul Ortodox
  20. Pingback: CU O SINGURA INIMA, IN TRUPUL LUI HRISTOS. Cand “darurile unuia devin comoara tuturor”… CHEILE CARE NE DESCHID USA ADANCULUI INIMII | Cuvântul Ortodox
  21. Pingback: Pogorarea Duhului Sfant: DE LA DARUL VORBIRII IN LIMBI LA “BOLBOROSELILE” PENTICOSTALE/ Cum intristam si alungam Duhul Sfant de la noi?/ DEMOLAREA SI DESCRESTINAREA SARBATORII PRIN DUH LUMESC SI RE-PAGANIZARE | Cuvântul Ortodox
  22. Pingback: SFINTENIA care MANGAIE SI ODIHNESTE si SFINTENIA care MARTURISESTE, INFRUNTAND RAUL, VICLENIA si EREZIA. De unde luam curajul marturisirii? Predica Parintelui Nichifor Horia despre PAZIREA si TRAIREA DREPTEI-CREDINTE (audio si text) | Cuvântul Ortodox
  23. Pingback: PS BENEDICT Bistriteanul, la Pogorarea Duhului Sfant, despre NEVOIA MAI MARE CA ORICAND, in aceste vremuri, DE MANGAIETORUL, Care “sa ne vindece de orice frica” si NEVOIA DE DUHUL ADEVARULUI, “Care sa desparta apele, Care sa clarifice lu
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate