CHINOTITA SFANTULUI MUNTE: Scrisoare publica de sustinere a EGUMENULUI EFREM

27-12-2011 Sublinieri

Sfânta Chinotită a Sfântului Munte Athos
Nr. Φ.4/5/3069
Karyés 13 decembrie 2011 (stil vechi)

Către Preacuviosul
Sfântul Egumen
Al Sfintei Mânăstiri Vatopaídi
Arhim. Efrem
Şi cinstitei obşti celei împreună cu el

“Prin prezenta,

Preacuvioşia noastră,

Vă îmbrăţisăm frăţeşte întru Domnul.

Cu multă tristeţe şi surprindere am luat cunoştinţă de emiterea mandatului de reţinere în vederea arestării Preacuvioşiei Voastre.

O durere adâncă ne pricinuieşte, precum întregii comunităţi aghiorite, emiterea precipitată şi trimiterea mandatului de reţinere în preziua luminatului praznic al Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, graba neexplicată şi mobilizarea unei puternice forţe poliţieneşti, precum şi trimiterea urgentă a procurorului, încălcându-se rânduielile aghiorite, pentru reţinerea Dumneavoastră, ca şi cum ar fi vorba de persoana unui răufăcător deosebit de periculos. Aceste acţiuni ofensează sentimentul religios al poporului credincios, al Preasfintei noastre Biserici şi a monahismului aghiorit.

Sfinţi părinţi şi fraţi, împreună luăm parte la durerea, la nemaiîntâlnita încercare şi la crucea pe care o ridicaţi în această sfântă zi, în care cu nedreptate este defăimat şi purtat în închisoare Părintele Vostru duhovnicesc, cunoscut din tinereţile sale pentru dragostea pentru Biserică şi monahism, pentru îndelungata slujire atât în Sfânta Voastră Mănăstire, cât şi, în general, în Sfântul Munte. Într-atât, încât prin persoana sa este lezată întreaga frăţie aghiorită.

Împreună părtaşi şi împreună pătimitori la această încercare a Voastră, ne exprimăm prin prezenta noastră scrisoare pecetluită de Sfânta Chinotită, întreaga susţinere a Sfintei Chinotite, înconjurându-l pe sfântul egumen cu neştirbită încredere, respect şi sincera noastră dragoste în Hristos.

Vă urăm din inimă ca Întruparea mântuitoare a Domnului nostru, prin mijlocirea Întâistătătoarei acestui loc, a Născătoarei de Dumnezeu, să Vă întărească, să Vă pună un sfârşit bun încercării acesteia şi să împrăştie adunările vrăjmaşului şi ale duşmanilor Bisericii.

Cu acestea, vă salutăm cu multă dragoste în Domnul şi iubire frăţească.

Adunaţi în sinaxă,
Toţi reprezentanţii şi mai marii celor 20 de Sfinte Mânăstiri ale Sfântului Munte Athos”

sursa: Blogul Presa ortodoxa de limba greaca

 

Cititi si:Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Parinti athoniti contemporani, Sfanta Chinotita, Staretul Efrem Vatopedinul

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

74 Commentarii la “CHINOTITA SFANTULUI MUNTE: Scrisoare publica de sustinere a EGUMENULUI EFREM

<< Pagina 1 / 3 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Imi cer iertare ca va scriu aici dar doresc sa va intreb ce parere aveti despre articolul din ziarul “Libertatea”, articol ce spune ca mormantul lui Iisus Hristos nu s-ar afla la Ierusalim?
  Ce trebuie noi ortodocsii sa credem despre asta?
  Multumesc.
  Doamne ajuta-ne!

 2. @ Grigorie:

  Nu stim articolul, dar e sigur o prostie. In ce ne priveste, avem toata increderea in Biserica, in Sfanta Traditie (revelata) si cea mai putina baza punem pe… Libertatea si pe “studiile” anticrestine care apar ca ciupercile in ultimii ani.

 3. @admin
  Aveti mare,mare dreptate.

  Multi antihristi se arata.
  Din ce in ce mai multi anticrestini aduc tot felul de teorii care nu sunt decat mana diavolului care incearca sa ne ispiteasca si sa ne intunece mintea.
  Toate aceste teorii antihristice,anticrestine apartin diavolului,el fiind cel care le pune in miscare prin diferite medii,ca de exemplu ziarul “Libertatea”, un ziar care dovedeste clar ura fata de crestini prin astfel de articole.

  Dumnezeu sa ne ierte si sa ne ajute.Sunt vremuri in care ispitele se inmultesc ca ciupercile dupa ploaie.Sunt vremuri grele in care apar fel de fel de teorii care incearca sa ne arate niste prostii mai mari decat ne putem imagina.
  Dar sa nu uitam ca Bunul Dumnezeu ne-a avertizat fata de aceste vremuri in care ispitele se vor inmulti iar anticrestinii vor “polua” lumea cu teoriile lor care mai de care mai “voluptoase”.E trist ca teoriile de acest gen se inmultesc in ultima vreme din ce in ce mai mult.
  Dar sa avem curaj,El e cu noi,ne ajuta,Dumnezeu e bun,cel mai bun.

  Doamne ajuta!
  Sa aveti sarbatori minunate,incununate cu harul Sfantului Duh.Amin!

 4. @admin
  Cred ca mai bine spus: noi crestinii NU punem deloc baza pe Libertatea sau alte studii de acest gen.

 5. Nu doresc sa deranjez pe nimeni in aceste zile de sarbatoare .
  Dar unde sunt ierarhii nostri ?? Avem stiri ecumenice peste tot si limbaj de lemn in toate publicatiile ortodoxe . Unde este Mitropolia Moldovei ? Daca cercetati , veti vedea luarile de pozitie ale ierarhilor greci si chiar ale organizatiilor din Rusia .
  Oare doar pr Iustin sa ridice mereu glasul?
  Indiferent de prezumtiile legale ale cazului , modalitatea este cu totul rusinoasa . Unde mai gasim un pr Arsenie Papacioc ??
  Ne rugam mereu pentru luminarea presfintitilor ierarhi . Cine oare ne va apara pe noi ??? Unde este cel care sa ridice glasul impotriva demonilor acestei lumi ???

 6. @Florin:

  Da, fireste, acesta era sensul frazei.

 7. iata cata asemanare intre felul cum au procedat cu Mantuitorul nostru :
  ” În ceasul acela, a zis Iisus mulţimilor: Ca la un tâlhar aţi ieşit cu săbii şi cu ciomege, ca să Mă prindeţi. În fiecare zi şedeam în templu şi învăţam şi n-aţi pus mâna pe Mine. ” Matei 26,55

  si felul cum au procedat cu parintele staret Efrem , dupa cum am gasit scris intr-un excelent articol pe http://presaortodoxa.wordpress.com/2011/12/26/terfelire-josnica-si-paparazzi-neadormiti/
  ” zeci de poliţişti au blocat intrările în Sfântul Munte, au făcut controale pe mare şi pe uscat, nu care cumva ca egumenul să fugă, ba chiar au verificat şi autoturismele închinătorilor, nu cumva să iasă egumenul din Munte ascuns prin vreo maşină ”

  Pe cat sunt de diabolici , pe atat sunt de naivi , de far` de minte .
  Oare cum au reactionat grecii de rand la asemenea stiri ? Oare vor cadea in plasa autoritatilor de a se ” impaca ” cu poporul dupa prea multele masuri de austeritate ? Isi vor directiona frustrarile impotriva Bisericii , cerand sa se aplice fiscalitatea si in Biserica , asa cum multe voci din randul politicienilor deja au solicitat ? Este , cu siguranta , doar un prim semnal ca a inceput derularea unui scenariu bine pus la punct de dezmembrare a ultimului mare bastion ortodox .

 8. De ce va mirati de articolele ziarului Libertatea? Nu de putine ori acest ziar a incercat sa stearga din constiinta poporului roman sentimentul crestin ortodox si daca nu ma insel proprietarii lui sunt evrei. Sunt cateva publicatii care sunt posedate de evrei printre care si Adevarul de exemplu sau trustul PROTV, PROFM…
  Cat priveste mormantul Mantuitorului noi nu ne indoim ca acesta se afla la Ierusalim pt ca din primele veacuri crestine exista marturii despre aceasta. De altfel Lumina Sfanta care apare de Pastele Ortodox in fiecare an este sigiliul acestei afirmatii…
  Referitor la articolele din media (scrisa, vizuala sau auditiva) eu cred ca ar trebui sa facem ceva. Poate ar trebui sa cerem protectie religioasa legislativa precum au evreii peste tot in lume. Dar asa nu am mai avea nici o rasplata de la Domnul si care ar fi castigul? … pana la urma nu vom avea nici o reactie pt ca suntem cam nepasatori…

 9. @Claudiu:

  Totusi, chiar nu credem ca merita atata atentie respectivul articol din Libertatea, o cretinatate cap-coada ca altele care sunt, deja, livrate zilnic pe astfel de canale. Si, pana la proprietarii evrei, autori sunt romanasi get-beget, ba unii mai sunt si “teologi”, ca Florian Bichir, sef al tabloidului, ex-cleric stilist si iubitor de masoni: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/tag/florian-bichir/

 10. Pingback: SFANTA CHINOTITA la chilia staretului prigonit Efrem Vatopedinul (GALERIE FOTO)
 11. @ Gabriel:

  Nu avea cum sa ia atitudine Mitropolia Moldovei separat, daca Patriarhia sau Sinodul intreg nu se aduna sa ia o pozitie… Si nu e de asteptat, intr-adevar. Macar de ar lua atitudine fata de problemele grave de la noi din tara. Tot e un inceput bun faptul ca multi au devenit mai preocupati si mai fermi in apararea familiei. Nu ne punem insa prea mult nadejdea in oameni, daca tot incercam sa fim credinciosi. Si nici nu ii judecam pe episcopi pentru lipsurile si neputintele lor. Mai ales cata vreme nici noi, restul, nu ne facem datoria duhovniceasca corespunzatoare locului nostru…

 12. Fane,
  si eu m-am intrebat, ca si dvs., unde este poporul grec, cel drept credincios care cu alte ocazii era atat de activ?
  Pentru cine mai avea dubii, acum se poate vedea unde este “bastionul ortodoxiei” – la Vatoped, nicidecum la Esfigmenu.
  Dumnezeu, pentru rugaciunile sf. Mucenic Stefan sa il ajute pe sfintitul Staret!

 13. @ Ioana:

  Da, apropo de asta, sa reamintim ca Gheronda Efrem si intreaga Chinotita, de altfel, NU RECUNOSC si NU AU COMUNIUNE cu obstea razvratita de la Esfigmenu, careia, recent, i s-a facut intens reclama mincinoasa pe vreo 3-4 bloguri romanesti sau romano-grecesti.

 14. admin,
  nu sunt la curent cu ce s-a mai scris in ultima vreme pe alte bloguri – de-abia am timp sa citesc cate ceva aici la dvs., dar am vrut sa imi spun parerea referitor la dreapta credinta, marturisire, mucenicie. Corect traite acestea toate asa ar trebui sa arate, ca in cazul Parintelui Efrem. Acolo unde esti (ierarh/staret/monah/preot/mirean), iti faci datoria ca in fata lui Dumnezeu si daca Domnul te crede vrednic de marturisire/mucenicie te alege. Nu trebuie sa caut eu sa ies in frunte, ca paduchele.
  Multumesc lui Dumnezeu pentru ca ne mai descopera inca pe alesii Sai, desi nevrednici suntem.
  Domnul sa ne miluiasca!

 15. Dincolo de exagerarea vadita in arestarea parintelui staret Efrem , sunt putin tulburat de expresiile “sfinti parinti” si “sfantul egumen” folosite in textul chinotitei. Mereu am fost contrariat de pretentia papei de a fi numit “Sfant Parinte Papa”. E posibil ca in Atos sa se foloseasca astfel de expresii sau e greseala de traducere? Va rog sa ma iertati pentru interventie, poate e nepotrivita dar realmente nu pot crede ca se folosesc astfel de apelative. Paritele Adrian Fageteanu era deranjat si de expresia preacuvioase,aratand ca ar fi bucuros daca ar fi macar cuvios. De la preacuvios egumen la SFANT egumen e totusii cale foarte lunga… De la preacuviosi parinti monahi la SFINTI PARINTI monahi… Sper totusi sa fie o greseala de traducere .

 16. Dragi parinti,

  arestarea Egumaenului Ephraim nu este ceva de neasteptat….
  Inca din primavara anului 2011 s-a inceput in USA o campanie impotriva Sfantului Munte.

  A inceput cu un articol in Vanity Fair…
  http://www.vanityfair.com/business/features/2010/10/greeks-bearing-bonds-201010
  A urmat dupa aceea un documentar TV – a fost pe CNBC la 60 minutes.
  In documentar (neasteptat!!!) se arata lumii intregi “tezaurul” de la Vatopedi.
  De acest tezaur nu stiau nici calugarii de la Vatopedi.
  cand spun tezaur ma refer la colectia de icoane, obiecte de cult si carti – de o inestimabila valoare. Daca o sa urmariti documentarul o sa vedeti ca reporterul incearca sa afle “valoarea monetara” a tezaurului.

  Asa ca dragi frati – arestarea vine ca o fireasca urmare a planului.

 17. @ D.R.:

  Multumim, dar nu vedem ce e atat de secret, incat preferati sa nu vi se publice comentariul. O sa-l dam cu alt nume, daca nu se poate altfel, fiindca nu cred ca il putem prelua in postarile noastre.

 18. @ Petru:

  Da, nu bagasem de seama, dar e corecta observatia. Nu stim cum e in original, dar probabil ca sunt niste formule uzuale de limbaj oficial bisericesc, cel putin in Grecia, care nu trebuie luate nicidecum literal. Asta, desigur, nu inseamna ca avva Efrem nu este un om viata sfanta. Dar, desigur, nu crede asta despre sine nu isi doreste sa fie numit asa.

 19. Pericopa evanghelica: Luca 21, 5- 8; 10- 11; 20- 24

  5.Iar unii vorbind despre templu că este împodobit cu pietre frumoase şi cu podoabe, El a zis:
  6.Vor veni zile când, din cele ce vedeţi, nu va rămâne piatră peste piatră care să nu se risipească.
  7.Şi ei L-au întrebat, zicând: Învăţătorule, când oare, vor fi acestea? Şi care este semnul când au să fie acestea?
  8.Iar El a zis: Vedeţi să nu fiţi amăgiţi, căci mulţi vor veni în numele Meu, zicând: Eu sunt, şi vremea s-a apropiat. Nu mergeţi după ei.

  10.Atunci le-a zis: Se va ridica neam peste neam şi împărăţie peste împărăţie.
  11. Şi vor fi cutremure mari şi, pe alocurea, foamete şi ciumă şi spaime şi semne mari din cer vor fi.

  20.Iar când veţi vedea Ierusalimul înconjurat de oşti, atunci să ştiţi că s-a apropiat pustiirea lui.
  21.Atunci cei din Iudeea să fugă la munţi şi cei din mijlocul lui să iasă din el şi cei de prin ţarină să nu intre în el.
  22.Căci acestea sunt zilele răzbunării, ca să se împlinească toate cele scrise.
  23.Dar vai celor care vor avea în pântece şi celor care vor alăpta în acele zile. Căci va fi în ţară mare strâmtorare şi mânie împotriva acestui popor.
  24.Şi vor cădea de ascuţişul săbiei şi vor fi duşi robi la toate neamurile, şi Ierusalimul va fi călcat în picioare de neamuri, până ce se vor împlini vremurile neamurilor.

  Pericopa apostolica: Evrei 5, 11- 14; 6, 1- 8

  11.În privinţa aceasta avem mult de vorbit şi lucruri grele de tâlcuit, de vreme ce v-aţi făcut greoi la auzit.
  12.Căci voi, care de multă vreme s-ar fi cuvenit să fiţi învăţători, aveţi iarăşi trebuinţă ca cineva să vă înveţe cele dintâi începuturi ale cuvintelor lui Dumnezeu şi aţi ajuns să aveţi nevoie de lapte, nu de hrană tare.
  13.Pentru că oricine se hrăneşte cu lapte este nepriceput în cuvântul dreptăţii, de vreme ce este prunc.
  14.Iar hrana tare este pentru cei desăvârşiţi, care au prin obişnuinţă simţurile învăţate să deosebească binele şi răul.

  1.De aceea, lăsând cuvântul de început despre Hristos, să ne ridicăm spre ceea ce este desăvârşit, fără să mai punem din nou temelia învăţăturii despre pocăinţa de faptele moarte şi despre credinţa în Dumnezeu,
  2.A învăţăturii despre botezuri, despre punerea mâinilor, despre învierea morţilor şi despre judecata veşnică.
  3.Şi aceasta vom face-o cu voia lui Dumnezeu.
  4.Căci este cu neputinţă pentru cei ce s-au luminat odată şi au gustat darul cel ceresc şi părtaşi s-au făcut Duhului Sfânt,
  5.Şi au gustat cuvântul cel bun al lui Dumnezeu şi puterile veacului viitor,
  6.Cu neputinţă este pentru ei, dacă au căzut, să se înnoiască iarăşi spre pocăinţă, fiindcă ei răstignesc loruşi, a doua oară, pe Fiul lui Dumnezeu şi-L fac de batjocură.
  7.Ţarina, când absoarbe ploaia ce se coboară adeseori asupra ei şi rodeşte iarba folositoare celor pentru care a fost muncită, primeşte binecuvântarea de la Dumnezeu;
  8.Dar dacă aduce spini şi ciulini, se face netrebnică şi blestemul îi stă aproape iar la urmă focul o aşteaptă.

 20. Fratilor,pe langa aceasta problema din Sf.Munte,la Betleem au avut loc iarasi conflicte intre armeni si clericii ortodocsi cu prilejul curateniei de inaintea Craciunului.
  Pana au venit fortele de ordine si-au rupt degetele,omoplatii si s-au
  ranit.Victimile au fost din randul monahilor aghioriti. Iar alta veste rea este ca in ajunul Craciunului la Sf.m-re Sihastria Raraului a ars chili,anexe ,acoperisuri,magazia cu lemne si cine mai stie caci nu raspund la tf.Au venit in cele din urma pompierii din Campulung.Sarmanii,nici curent electric nu au si isi indeplinesc cu adevarat votul saraciei.Toate aceste necazuri poate duc la o comuniune si mai stransa cu Dumnezeu. Cine poate indrazni sa gandeasca la planul Lui Dumnezeu?Noi trebuie sa spunem ca Iov: Domnul a dat,Domnul a luat,fie numele Domnului binecuvantat!

 21. @admin

  referitor la:
  “sa reamintim ca Gheronda Efrem si intreaga Chinotita, de altfel, NU RECUNOSC si NU AU COMUNIUNE cu obstea razvratita de la Esfigmenu”

  puteti da niste linkuri?Mi-ar trebui,nu atat pt mine,cat pt un bun prieten,care se pare ca a cazut exact in plasa a ceea ce spuneti in partea a doua a comentariului adresat Ioanei,adica:
  “obstea razvratita de la Esfigmenu, careia, recent, i s-a facut intens reclama mincinoasa pe vreo 3-4 bloguri romanesti sau romano-grecesti.”

  Doamne,ajuta!

 22. @ Magda S.:

  Sunt linkuri in greaca in principal. Daca ne ajuta Dumnezeu si unii frati, poate vom reusi sa le si traducem la un moment dat. Dar exista si in romaneste ceva, de anul trecut: http://theologhia.wordpress.com/2010/11/20/parinti-athoniti-trimit-scrisoare-fanarului-in-legatura-cu-manastirea-esfigmenu/

  Insa, din pacate, din experienta stim ca e greu ca cei virusati de zelotism sa mai primeasca vreun argument rational si de bun-simt. Sa dea Dumnezeu sa nu fie asa in cazul prietenului dvs.

 23. Pingback: Manifestatie in Cipru pentru STARETUL EFREM VATOPEDINUL/ Ministerul de Externe al Greciei “nu primeste sfaturi” de la Rusia/ POZITIA MITROPOLITULUI IGNATIE DE LARISA - Razboi întru Cuvânt
 24. Pingback: STARETUL EFREM VATOPEDINUL, SPRIJINIT DE MULTIME [video]/ Comunicatul Manastirii Vatopedi/ REACTIA MITROPOLITULUI PANTELIMON DE VERIA - Razboi întru Cuvânt
 25. Pingback: Mitropolitul Ambrosie al Kalavritei: IUBITUL NOSTRU FANAR DOARME… FACETI LINISTE, VA RUGAM! - Razboi întru Cuvânt
 26. Pingback: STARETUL EFREM INTEMNITAT :( Declaratia sa pilduitoare/ PARINTELE NECTARIE CATRE ROMANI: “INCEPE UN MARE RAZBOI IMPOTRIVA ORTODOXIEI” - Razboi întru Cuvânt
 27. Pingback: Staretul Efrem Vatopedinul S-A PREDAT AUTORITATILOR - Razboi întru Cuvânt
 28. Pingback: Mitropolitul Ilarion (Patriarhia Moscovei): ARESTAREA STARETULUI EFREM ESTE UN ATAC ASUPRA MONAHILOR ATHONITI SI A BISERICII/ Ministerul de Externe al Rusiei acuza ILEGALITATEA deciziei de arestare - Razboi întru Cuvânt
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate