FALSA IUBIRE

9-12-2018 Sublinieri

De unde atâta iubire?

Trăim într-o lume în care nu doar ura face numeroase victime, ci şi falsa iubire. Cea din urmă este o boală mai perfidă şi mai greu de vindecat decât cancerul răutăţii. Perfidă, pentru că “iubăreţului” i se pare că este sănătos tun. Alţii sunt cei bolnavi. Greu de vindecat, întrucât falsa iubire pentru semeni este… desăvârşita manifestare a iubirii de sine. E forma cea mai rafinată a egocentrismului.

Prin ce se caracterizează falsa iubire? Cum îmi pot da seama că am picat în capcana de a crede despre mine însumi că sunt “iubitor”? Testul e foarte simplu, în doar trei paşi.

1) Cel ce iubeşte cu adevărat nu crede despre sine că are dragoste. Dimpotrivă, întotdeauna are conştiinţa că nu iubeşte cu adevărat şi cere lui Dumnezeu să pună dragoste în inima lui. Fiţi foarte prudenţi faţă de cei ce se autointitulează “apostol al iubirii”, “părinte al iubirii”, “trâmbiţă a iubirii” etc. Iubirea fără smerenie este ca inima fără sângele pe care să-l pompeze în organism. Nu e vie. Cu mulţi ani în urmă, cineva s-a dus la un foarte cunoscut duhovnic din Bucureşti şi i-a spus, cu entuziasm: “Am ajuns să îi iubesc pe vrăjmaşi”. La care duhovnicul a reacţionat blând şi, punându-i mâna pe cap, i-a şoptit: “Ţi se pare!”. Nu i-a trebuit mult timp respectivei persoane să realizeze că i se părea, într-adevăr, cum că a ajuns să aibă o dragoste atât de înaltă precum iubirea pentru vrăjmaşi. A fost suficientă doar o întâmplare banală, un mic incident, ca să se lămurească de înşelarea în care se afla.

2) Iubirea nu se proclamă, nu se impune prin legi, nu terorizează conştiinţe. A fi (super)tolerant nu e totuna cu a fi iubitor. Adesea asta înseamnă fie că nu-ţi pasă, de fapt, de nimeni, fie că-ţi convine să-l vezi pe celălalt trăind în păcate grele pentru că şi tu eşti stăpânit de patimi. Ca să nu mai vorbim de faptul că iubirea nu se defineşte în raport cu sexualitatea.

3) Cine nu are pocăinţă, nu poate avea dragoste. Un ieromonah, pare-mi-se chiar Părintele Rafail Noica, a fost întrebat de cineva: “De ce râdeţi (zâmbiţi) voi, călugării, toată ziua?”. Răspunsul a venit prompt: “Pentru că plângem toată noaptea”. Fiecare zâmbet e dublat de o lacrimă, fiecare îmbrăţişare se naşte dintr-un suspin. Pentru a putea iubi sincer pe cel din faţa ta trebuie neapărat să fii foarte aspru cu tine înlăuntrul tău. Doar cel ce-şi vede păcatele şi se pocăieşte de ele înaintea lui Dumnezeu poate gusta, prin iertare, din iubirea Lui milostivă – singura iubire pe care apoi o poate, la rându-i, manifesta faţă de cei din jur.Iar cui i se iartă puţin, puţin iubeşte” (Luca 7, 47).

E o lipsă de iubire în lume, într-adevăr, dar ea nu poate fi suplinită de tot soiul de surogate. Sau de „înlocuitori“ – ca să vorbim în termeni alimentari. Mai ales în Biserică, oamenii se aşteaptă să găsească o atmosferă caldă, plină de dragoste. Când predica e moralizatoare, cu inflexiuni inchizitoriale, când spovedania se rezumă la o muştruluială de câteva minute pe an, când slujirea se reduce la „servicii religioase“ nu e de mirare că oamenii se mai îndreaptă şi către cei ce (măcar) mimează iubirea. E o parte a explicaţiei. Determinantă este însă dorinţa lor de a găsi o iubire facilă, de tip „touch screen“. Câştigând noi prieteni pe reţelele sociale, cu feţele mai mereu luminate de ecranele device-urilor, îşi păgubesc sufletul şi îşi întunecă mintea. Iar inimile se „umplu“ tot mai mult de o dragoste virtuală.

La sfârşitul acestei lumi, Antihristul se va arăta pe sine ca „om al păcii“ şi ca un „iubitor al umanităţii“, un „unificator“. Va fi foarte greu, chiar şi pentru oamenii duhovniceşti, să sesizeze viclenia demonică a acestuia. Avem nevoie de mult discernământ, care este dar al Duhului Sfânt. Un dar pe care numai o inimă smerită îl poate primi.

În ultimă instanţă, a avea iubire înseamnă a fi pe deplin unit cu Dumnezeu; „pentru că dragostea este de la Dumnezeu şi oricine iubeşte este născut din Dumnezeu şi cunoaşte pe Dumnezeu“ (I Ioan 4, 8). Cine poate fi la înălţimea aceasta? Totuşi, să nu ne descurajăm. Nu avem iubire, nu putem iubi cu adevărat, dar ceva ne stă în putinţă. Putem să ne lăsăm iubiţi de Dumnezeu. Să primim cuvântul Lui, mântuirea Lui, dragostea Lui.

Pr. Constantin Sturzu/ Ziarul de Iași

 

Legaturi:

ÎNTREAGA LUME E UN NOU COLOSSEUM. Predică puternică a Părintelui GHERASIM de la Putna despre PERSECUȚIE, MĂRTURISIRE și CRUCE – CONDIȚIA CREȘTINULUI AUTENTIC dintotdeauna VS. PACEA ȘI DRAGOSTEA MINCINOASE ALE FALȘILOR ÎNVĂȚĂTORI, “care rămân în afara arenei”, nesuferind prigoană (VIDEO, TEXT)

Pr. Constantin Sturzu: DUHOVNICUL NU ESTE UN “GURU”

CAZUL HRISOSTOM FILIPESCU. O lamurire

LECTIILE INTALNIRII LUI IISUS CU TANARUL BOGAT: “Hristos nu a avut comportamentul cuiva care cauta cu orice pret sa-si atraga sustinatori, ci a preferat sa spuna adevarul celui din fata sa, fara niciun fel de menajamente, dar si fara a-l agasa….”. REFUZUL LINGUSIRII SI AL COMPROMISULUI DUHOVNICESC, DAR SI AL INCALCARII LIBERTATII CELUILALT

Predici (audio si text) la Inmultirea painilor: INVATA SA MULTUMESTI LUI DUMNEZEU!/ De la Hristos-Painea vietii la politicianul manipulator care ne vinde iluzii de circ

Inaintea Inaltarii Sfintei Cruci: CE INSEAMNA A IUBI, CU ADEVARAT, in vremurile abuzului, viclesugului si minciunii generalizate? CUM PUTEM MARTURISI CRUCEA IN VIATA NOASTRA si CE FERICIRE PUTEM GASI IN IADUL LUMII? (predici audio)

“Unde sunt dragostea și unitatea dintre noi? Mai știm noi să ne ascultăm unul pe altul?” Părintele episcop MACARIE despre IADUL LIPSEI DE IUBIRE în care trăim și noi, creștinii, contaminați de DUHUL LUMII. “Mulți vorbesc astăzi de toleranță, de acceptare, de deschidere, de diversitate, însă toate acestea sunt false, ipocrite”. IUBIREA-HRISTOS ESTE RĂSPUNSUL LA TOATE ÎNTREBĂRILE (conferința de la București VIDEO + TEXT)

IUBIREA CARE INVESNICESTE si IUBIREA SENTIMENTALA, “CU TERMEN DE EXPIRARE”. Exclusivism vs. universalitate. Incotro sa ne directionam dragostea?

CÂT DE AUTENTICĂ ESTE IUBIREA NOASTRĂ ATUNCI CÂND DĂM UN AJUTOR? Arhim. Simeon: “Numai Dumnezeu poate să-l facă pe om să iubească cu adevărat”. DRAGOSTEA INTERESATĂ și EXPLOATAREA SLĂBICIUNII CELUILALT. “Nu există dragoste în sufletul nostru, că inima noastră e dată în altă parte”

Arhim. Simeon Kraiopoulos despre RISCUL UNOR AMĂGIRI DUHOVNICEȘTI, prin aruncarea în misionarism ÎN DUHUL AFIRMĂRII DE SINE sau prin căutarea unor COMPENSAȚII PSIHOLOGICE COMODE în locul OSTENELILOR lucrării lăuntrice

ADEVARATA IUBIRE DE DUMNEZEU SI PERICOLELE IUBIRII INCHIPUITE, VISATOARE: “Iubirea cazuta aprinde sangele omului, ii pune in miscare nervii, ii starneste inchipuirea”

De la DRAGOSTEA TRUPULUI SI SANGELUI, a firii cazute catre IUBIREA DUHULUI SFANT, prin pocainta si lepadare de sine

Sfantul Ignatie Briancianinov despre diverse forme de INSELARE si despre cauza lor esentiala: LIPSA POCAINTEI, A INIMII INFRANTE (1)

Sfantul Ignatie Briancianinov despre diverse forme de INSELARE si despre cauza lor esentiala: lipsa pocaintei, a inimii infrante (2)

Arhimandritul Lazar: “LUMEA INCLINA CATRE UN CRESTINISM FALS, ISTERIC”. Cand inselarea si fanatismul devin normalitate in viata bisericeasca…

SFANTUL IGNATIE BRIANCIANINOV despre SEMNELE SI MINUNILE ANTIHRISTULUI. “Antihrist va fi primit foarte grabnic, fara chibzuinta; in insasi intocmirea duhului omenesc va aparea CEREREA, CHEMAREA lui Antihrist”

Invataturi ale SFANTULUI AMBROZIE AL OPTINEI despre LUPTA DUHOVNICEASCA impotriva feluritelor si rafinatelor ISPITE ALE VRAJMASULUI: “Striga catre Domnul si catre Maica lui Dumnezeu cu constiinta adanca a starii tale putrede, parasind gandurile semete despre paruta ta iubire de Dumnezeu”

In actualitate: PRIMITIVUL “MISTIC”, “VEDETA” DUHOVNICEASCA, “MINUNISTUL”, DREPTUL MANDRU, SARLATANUL RELIGIOS (II)

PARINTELE ARSENIE BOCA despre ROADELE IUBIRII DE SINE si ale RAVNEI FARA SFATUIRE SI FARA ASCULTARE. Cum iti poti “taia mintea” in Scripturi si pana unde se poate ajunge? Cum sa recunosti inselarea?

Parintele Rafail Noica: OMUL, INTRE MINCIUNA PACATULUI si IMPLINIREA IN DRAGOSTEA CRUCII

Predica la SFANTUL MARE MUCENIC GHEORGHE a Arhim. Andrei Coroian (audio): “Credinta nu este lucratoare fara MARTURISIREA EI… Traim o vreme de ‘IUBIRISM’ spiritual. Cine nu marturiseste adevarul este o CALAUZA OARBA”

CRUCEA LUI HRISTOS impotriva NEO-CRESTINILOR iubitori ai lumii de aici

CRIZA SI SALVAREA TINERILOR traitori in vremea NIHILISMULUI


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Despre inselare, Pr. Constantin Sturzu, Razboiul nevazut

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “FALSA IUBIRE

  1. Pingback: “Brâncoveanu a ales moartea, nu umilința, nu calea comodă, nu lepădarea de suferință. Noi azi ce facem?”. MISTIFICAREA IUBIRII CREȘTINE “ÎN VREME DE PANDEMIE” versus JERTFA SFINȚILOR BRÂNCOVENI – o abominație de ne
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate