“Nu uita ca esti român… si-n tara asta te-ai nascut sa fii stapan!”. CE NE-AR SPUNE SFANTUL ANDREI ASTAZI? “Române drag, credinta ta s-a nascut din lacrimi! Nu da cu piciorul la doua milenii de paine neagra, amestecata cu lacrimi si suferinta”. PASTRATI COMOARA CREDINTEI! (cantece si slujba VIDEO)

30-11-2017 Sublinieri

“…că rădăcina ta de veacuri stă înfiptă în ogor și nu o poate smulge-un viscol trecător!”

Vedeti si:

***

Nicolae Pintilie (2014): Scrisoarea Sfântului Andrei către Români

POPOR ROMÂN

Îţi scriu cu drag. Scriu pentru fiii mei, pe care i-am născut prin Evanghelie. Scriu ca un tată fiilor săi, cărora le-am lăsat toată moștenirea! Cu ochii umezi, îmi amintesc cum am pășit în pământul vostru.

[…]

De fapt… de ce v-am scris… e să vă previn că vin zile grele pentru voi, ca neam creștin! Sunteți la întâlnirea dintre Occident și Orient. La mijloc, între materialismul occidental și mistica orientală. Să aveți grijă, ce alegeri faceți! Nu cumva să procedați ca acel măgar care, nehotărât din care stog de fân să mănânce, a murit de foame la mijloc. Aveți o comoară, credința și limba română la un loc, căci nu pot fi despărțite! Amintiți-vă că numai la voi și doar în limba română, Dumnezeu este numit drăguțu’ și bunuțu’, iar Născătoarea de Dumnezeu este Măicuța Sfântă!

Păstrați această comoară așa cum v-au lăsat-o bunicii și părinții voștri. Țineți-vă copiii aproape de Cruce, ca să prindă Învierea!

Drag popor român creștin, măcar acum, în al treisprezecelea ceas, amintește-ți cine ai fost, cine ești și unde poți ajungeDe câte ori vrei să calci dincolo de tradiția ta creștină, gândește-te că un moșneag a plâns pentru tine la marginea măriiacum două mii de ani! Române drag, credința ta s-a născut din lacrimi! Nu da cu piciorul la două milenii de pâine neagră, amestecată cu lacrimi și suferință. Nu lăsa ca evlavia, râvna şi jertfa domnitorilor, a strămoşilor şi a părinţilor noştri, a celor care au apărat de-a lungul a două mii de ani patria şi această credinţă, să fie risipite.

Nu uita că ești român,

Că sus în deal la tine-n sat

Popa Ioan te-a botezat.

(…)

Nu uita că ești român,

Că tatăl tău și mama ta

Bunicul și bunica ta

Te-au învățat dintotdeauna să fii bun!

[Nu uita ca esti român,

Ca tatal tau a fost cioban
Bunicul tau a fost Traian
Si-n tara asta te-ai nascut sa fi stapân

Nu uita ca esti român,
Nu uita ca esti român,
Ca radacina de veacuri
Sta infipta in ogor
Si nu o poate smulge-un viscol trecator

Pe la noi au viscolit mii de pagani
Dar am ramas totusi aici in veci stapani.
A mai venit o vreme grea,
Nu e nimic, vom astepta
Ca vine soare dupa ea

Nu uita ca esti român,
Nu uita ca esti român.]

Al vostru, Părinte întru Evanghelie, Andrei Apostolul!

Integral AICI

***

Elena Solunca Moise:

Sfântul Apostol Andrei, Apostolul Lupilor, Ocrotitorul Românilor. LA MULŢI ANI!

[…]

Nu suntem ai vremii ca să fim înghiţiţi de timp

A fost un timp astral şi, deşi nu există documente suficiente şi suntem nevoiţi să facem conjecturi, tradiţia l-a perpetuat în sine constituindu-se ca argument. Întorcându-ne spre începuturile mântuirii noastre, aflăm că apostolii au tras la sorţi unde să propovăduiască pe Hristos. Astfel, lui Toma i-a revenit să meargă în Partia, lui Andrei în Sciţia şi lui Ioan în Asia. Faptul că Apostolul Andrei l-a propovăduit pe Hristos este menţionat şi într-o serie de documente şi atestat în mentalul românilor, această istorie vie ce a înfruntat timpul. E cum spunea Mircea Vulcănescu, martirul de la Aiud, cum că la noi „se întâmplă că pleci de la real şi ajungi în legendă”. Pe Sf. Andrei îl mărturisesc cântecele şi colindele noastre. Iată: „Iar Sânt Andrei/ Sub crucea din tei/ Schitul din grindei/ Se ruga mereu/ la Bun Dumnezeu…Ne daţi sau nu ne daţi/ Că mergem la altă casă/Unde Sânt Andrei ne iasă/ şi ne face tolba groasă.” Mărturie este şi peştera unde se crede că a stat Sf. Andrei şi care îi perpetuează numele, situată la patru Km. Sud-est localitatea Ion Corvin, judeţul Constanţa.

[…]

S-ar mai cuveni să evocăm şi felul în care a propovăduit Sf. Ap. Andrei şi asta mai ales astăzi când, în ciuda faptului că beneficiem de libertate, că ne afirmăm credinţa, ne confruntăm cu o criză aproape incurabilă.Ne afirmăm dreapta credinţă dar mai uităm că, aşa cum Ap. Iacob „credinţa fără fapte, moartă este” cum spunea Ap. Iacob. Astfel fiind, propovăduirea fără [fapte a credinței] credinţă este toxică şi cu efecte cu a căror nocivitate ne confruntăm zilnic. Oare nu ne asemănăm cu cei care spun doar cu gura „Doamne, Doamne” dar cu faptele se leapădă?

Mai putem oare spune, privindu-ne în ochi, cu Apostolul Andrei, că „suntem al Binelui prin care lăsăm la o parte ceea ce este rău; al Celui drept, prin care respingem nedreptatea; al Celui îndurător prin care respingem toată neîndurarea; ai Mântuitorului prin care l-am recunoscut pe distrugător, ai Luminii prin care am înlăturat întunericul…ai celor cereşti prin care am învăţat despre cele pământeşti, ai Celui ce dăinuie prin care am învăţat ceea ce nu dăinuie?

Nu cumva, prizonieri ai unui timp al „spectacolului” cam prea fastuos, subjugaţi de „imagini” multicolore şi pline de fast ieftin spunem întunericului lumină? Oare nu cumva zgomotul acestui spectacol face să uităm de taina rugăciunii?Sincer fiind, Ap. Toma a spus să va crede în Învierea Domnului doar dacă va vedea şi va pipăi urmele cuielor. A vedea trimite la spirit şi Aristotel spunea că văzul e cel mai intelectual dintre simţuri iar pipăitul este cel mai aproape de realitatea materială. Pe drept cuvânt, epoca noastră a fost socotită de Llosa ca una a derizoriului, în care omul se pierde fiindcă atunci când totul este prezentat în termeni superlativi, nimic nu mai poate fi considerat astfel. Acum, mai mult ca în trecut, Sf. Ap. Andrei cu viaţa şi învăţăturile sale, atât cât s-au transmis, ne aduce aminte: Nu suntem ai vremii încât să fim dizolvaţi de timp”. Timpul nu poate dizolva omul în moarte căci Hristos prin Răstignirea, Învierea, Înălţarea şi coborârea Sfântului Duh ne-a redat condiţiei de a fi, cum spune Vasile Voiculescu, „contemporani cu veşnicia”.

[…]

INTEGRAL LA ziaristionline

***


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Muzica, România, Sfantul Apostol Andrei, VIDEO

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la ““Nu uita ca esti român… si-n tara asta te-ai nascut sa fii stapan!”. CE NE-AR SPUNE SFANTUL ANDREI ASTAZI? “Române drag, credinta ta s-a nascut din lacrimi! Nu da cu piciorul la doua milenii de paine neagra, amestecata cu lacrimi si suferinta”. PASTRATI COMOARA CREDINTEI! (cantece si slujba VIDEO)

  1. Pingback: ȚARA NOASTRĂ... E A NOASTRĂ? "Vom fi strămoșii voștri, urmași, ne tineți minte, o clipă-n care-o mână de oameni și cuvinte au pus un pic de suflet, un pic de tricolor, ca să-ți ramână toate, în vis, la locul lor" - Cuvântul Ort
  2. La mulți ani România !

  3. Pingback: ZIUA ROMÂNILOR, ZIUA UNIRII. Cuvinte strapungatoare de inima despre IUBIREA CARE NE UNESTE, plecarea in masa in strainatate si primejdia CADERII SI PIERII NEAMULUI. “Ne bucuram ca Sfantul Andrei este ocrotitorul nostru, al românilor, insa ce insea
  4. Pingback: Cuvinte strapungatoare de inima despre IUBIREA CARE NE UNESTE, PLECAREA IN MASA IN STRAINATATE si primejdia CADERII SI PIERII NEAMULUI. “Ne bucuram ca Sfantul Andrei este ocrotitorul nostru, al românilor, insa ce inseamna aceasta protectie pentru n
  5. Pingback: ROMÂNIA, ULTIMUL BAL. “În loc să fim o ţară numai fraţi, simţim, în noua epocă barbară, c-am fost în viaţa noastră blestemaţi s-ajungem chiriaşi la noi în ţară”/ RUGĂCIUNE ÎNDURERATĂ PENTRU NEAMUL ROMÂNESC: “Sloboze
  6. Pingback: SFANTUL APOSTOL ANDREI, abuzurile autorităților asupra Bisericii în pandemie și PUTEREA CREDINȚEI BIRUITOARE PRIN VEACURI. Părintele Tudor Ciocan: “Puterea lui Dumnezeu nu se manifestă aşa cum cred oamenii, în forţă militară sau în orga
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate