Parintele Hrisostom de la Putna: MAICA DOMNULUI ESTE CEA CARE NE DESCHIDE USILE POCAINTEI CATRE INIMA LUI DUMNEZEU. “Sa avem grija sa nu mai inmultim lacrimile pe obrazul Maicii Domnului!” (si AUDIO)

21-11-2017 Sublinieri

VEDETI SI:

Predica Protos. Hrisostom (Manastirea Putna) la Intrarea Maicii Domnului in Biserica (21 nov. 2015)

Transcrierea unui fragment:

[…]

Maica Domnului, aşadar, ne pune astăzi înainte pe Dumnezeu. La începutul Postului Naşterii Domnului este aşezată această sărbătoare pentru a ne arăta că Dumnezeu vine să Se nască în inimile noastre, dar asta este posibil doar datorită Maicii Domnului. Maica Domnului este cea care deschide astăzi uşile pocăinţei. Când vine perioada postului, credincioşii se bucură, pentru că vine timpul potrivit pentru pocăinţă, vine timpul în care ei reuşesc să-L simtă mai bine pe Dumnezeu, ei reuşesc să se apropie puţin mai mult de El, ei reuşesc să se vadă pe sine aşa cum ar trebui şi nu cum îi văd cei care resping credinţa noastră ortodoxă.

Pocăinţa nu înseamnă o corvoadă, nu înseamnă autoflagelare, nu înseamnă chin; pocăinţa înseamnă bucurie. Sf. Ioan Gură de Aur a dat acea definiţie extraordinară pocăinţei zicând că ea este întoarcerea în inima lui Dumnezeu. Poate fi intrarea în inima cuiva, fie el şi om, poate fi un chin?! Dar tot Sf. Ioan Gură de Aur a spus că Dumnezeu ne-a dăruit pocăinţa şi nu numai că ne-a dăruit pocăința, ci o şi face pentru noi. Dumnezeu face pentru noi pocăinţă.

Şi acum, cum ar trebui noi să înţelegem acest cuvânt? Nu altfel decât gândindu-ne la definiţia dată de Sf. Ioan, şi anume că pocăinţa este întoarcerea în inima lui Dumnezeu. Efortul acesta de a intra în inima cuiva, de a ajunge în inima cuiva, de a te întoarce în inima cuiva nu este centrat pe cel care se întoarce. Esenţial acolo este deschiderea inimii celui care primeşte. Dacă cineva nu-şi deschide inima, nimeni nu poate intra în ea. Dacă Dumnezeu nu Şi-ar deschide inima larg, special pentru a ne primi, zadarnic ar fi efortul nostru.

Înseamnă că pocăinţa este centrată – şi nu a fost altfel niciodată – pe iubirea lui Dumnezeu, nu pe efortul nostru, pe deschiderea inimii Lui, pe lărgirea inimii Lui, şi nu pe chinul nostru. Este adevărat, întoarcerea în inima cuiva este un semn de iubire şi iubirea presupune întotdeauna, strict necesar, cel puţin două persoane. Două persoane libere. Şi atunci contează şi efortul nostru. Însă pocăinţa înseamnă, în primul rând, iubirea lui Dumnezeu. Drept pentru care l-am auzit pe arhimandritul Sofronie zicând că lacrimile trebuie să preceadă rugăciunea şi lacrimile adevărate sunt cele care vin din recunoştinţă. Acelea care vin din aducerea-aminte de cât bine ne-a făcut nouă Dumnezeu. Când te gândeşti cât bine ţi-a făcut ţie Dumnezeu, atunci imediat te gândeşti la cum I-ai răsplătit, la cum I-ai întors tu iubirea. Şi din tensiunea aceasta, lacrimile vin singure şi aceste lacrimi curăţesc. Aceste lacrimi îţi spală ochii ca să vadă inima lui Dumnezeu că este aşa cum a fost întotdeauna, lărgită pentru tine. Lărgită şi în continuare se va lărgi şi în continuare te va aştepta, pentru că El mai întâi te-a iubit şi în iubirea aceasta se cade să intrăm.

Astăzi sărbătoarea aceasta a Maicii Domnului acest lucru ni-l arată, la acest lucru ne îndeamnă: să ne pocăim, dar să ne pocăim având ochii aţintiţi către Dumnezeu. Să-I mulțumim lui Dumnezeu şi, în primul rând, să-I mulţumim că ne-a dat-o pe Maica Domnului şi că prin ea putem să ajungem la El, prin ea putem să înţelegem şi noi iubirea asta a Lui. Dacă ne este mai aproape de înţelegerea noastră iubirea unei mame, care este necondiţionată, atunci înseamnă că această iubire a unei mame este treapta care ne poate înălţa la înţelegerea adevăratei iubiri a lui Dumnezeu. Cum spunea un părinte, citând cuvântul Psalmistului, Oare cel care a sădit urechea nu aude, oare cel care a făcut ochii nu vede?, el continua: Oare cel care a făcut-o pe mamă nu ştie ce-i aceea iubirea unei mame? Ştie! Şi El mai întâi ne-a iubit, cum spune Sf. Ev. Ioan: Desăvârşirea, iubiţii mei, în aceasta constă, că El ne-a iubit mai întâi pe noi.

Să avem grijă să nu răsplătim iubirea cu indiferenţă. Să avem grijă să nu mai înmulţim lacrimile pe obrazul Maicii Domnului. Să avem grijă să cerem nimic mai puţin decât iubirea lui Dumnezeu. Să avem grijă să ne purtăm ca adevăraţi fii ai lui Dumnezeu, având ochii aţintiţi spre Maica Sa. Amin.

(icoana de Ioan Popa)

Pentru sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica, va mai recomandam:

 

***

Legaturi:

“Nu facem noi la fel când ieşim de la spovedanie?…”– IEȘIREA DIN POCĂINȚĂ = IEȘIREA DIN INIMA LUI DUMNEZEU și ÎNTOARCEREA ÎN EGOISM ȘI VICLENIE. Predica Părintelui Hrisostom de la Putna la Pilda datornicului nemilostiv (VIDEO și TEXT)

FIUL RISIPITOR. Predica audio (si text) a Parintelui Hrisostom de la Putna

PARABOLA PĂRINTELUI MILOSTIV: “Dacă omul nu se încredinţează de iubirea părintească a lui Dumnezeu, nu se poate lupta duhovniceşte”

DUMNEZEU MA PLANGE PE MINE

Parintele Rafail Noica (1993) despre DUMNEZEUL NOSTRU “MATERN”, DIVORT, IUBIRE SI DISCERNAMANT (si audio)

“Cum sa ma rog? Nu stiu cum sa ma rog…” – ne raspunde PARINTELE RAFAIL NOICA

NASTEREA MAICII DOMNULUI, MAMA NOASTRA PREASFANTA: “Îi datorăm lacrimile noastre spre a-i şterge lacrimile care nu se usucă pe obrajii ei din pricina răutăţilor cu care Îl răstignim pe Hristos”. FIII LACRIMILOR TALE…

“Si numai chemarea numelui ei e dulce inimii…” – PENTRU CINE SI PENTRU CE SE INTRISTEAZA MAICA DOMNULUI? Cum devenim “fiii lacrimilor” sale? “PURCELUSII” MAICII DOMNULUI SI COPILASII EI ASCULTATORI – Cuvinte duioase de la sfinti si parinti contemporani la praznicul NASTERII PREACURATEI FECIOARE

UNDE ESTE MAICA DOMNULUI? “Maica Domnului este printre fiii ei; ȘTERGE LACRIMILE, ALINĂ DURERILE, CULEGE RUGĂCIUNILE şi apoi le înalţă la Fiul ei”. “Aşa cum L-a purtat pe Fiul său, NE POARTĂ PE FIECARE ÎN PARTE” – Cuvinte audio miscatoare ale Preasfintitului Macarie despre SFANTA NOASTRA MAICUTA

SFANTA SOFIA, “NEVOITOAREA PANAGHIEI” de la Klisura (†6 mai): “MAICA DOMNULUI PLANGE PENTRU NOI. Genunchii ei sangereaza de la cat se roaga pentru noi… Fiti milostivi. Pocaiti-va, copiii mei… Urgia lui Dumnezeu se apropie”

Din cuvintele de folos ale unui parinte athonit de o luminata simplitate: “SPORESTE FARADELEGEA si de aceea se apropie a doua Venire. CINE ARE MARE DRAGOSTE CATRE EA, VA FI AJUTAT DE PREASFANTA NASCATOARE DE DUMNEZEU. Maica Domnului are putere, dar asteapta pocainta noastra”

Cuviosul Arsenie Papacioc despre iubirea Preacuratei pentru noi: “O, FERICITA INCREDERE! O, SCAPARE SIGURA! MAICA LUI DUMNEZEU ESTE MAICA MEA. SA NE ARATAM FII!”

SA ALERGAM LA MAICA DOMNULUI!

RUGACIUNE CATRE MAICA DOMNULUI a celui coplesit de intristare si bantuit de ispite: “Sufletul meu se simte sfarsit; totul imi este greu, chiar si rugaciunea…”/ PREDICI AUDIO la Izvorul Tamaduirii (Ierom. Teofan, pr. Ciprian)

RUGACIUNI LA MAICA DOMNULUI GRABNIC-ASCULTATOAREA. Paraclisul icoanei facatoare-de-minuni de la Manastirea Dochiariu, care vindeca de mutenie, a carei copie a fost adusa la Biserica Sfantul Grigorie Palama/ SLUJBE IN CINSTEA ACOPERAMANTULUI MAICII DOMNULUI (video)

MÂNGÂIETOAREA RUGĂCIUNE DE POCĂINȚĂ A SFÂNTULUI GRIGORIE PALAMA, CĂTRE MAICA DOMNULUI și PARACLISUL “luminătorului Ortodoxiei” (și audio): “Părinte, înțelepțește turma ta să priceapă-nșelătoarele vorbe și preaviclenele puneri la cale și meșteșugul și gândul vrăjmașului…”


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Intrarea Maicii Domnului in Biserica, Maica Domnului, Parintele Hrisostom de la Putna, Pocainta

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Parintele Hrisostom de la Putna: MAICA DOMNULUI ESTE CEA CARE NE DESCHIDE USILE POCAINTEI CATRE INIMA LUI DUMNEZEU. “Sa avem grija sa nu mai inmultim lacrimile pe obrazul Maicii Domnului!” (si AUDIO)

  1. Pingback: MAICA DOMNULUI – IZVORUL TĂMĂDUIRII SUFLETELOR ÎNTRISTATE, OMUL CARE ÎNȚELEGE CEL MAI BINE SUFERINȚA INIMILOR SFÂȘIATE. Cuvânt al Părintelui Ciprian Negreanu: “În durerile noastre, în despărțirile noastre, în așteptările noast
  2. Mulţumim din toată inima pentru aceste trezvitoare și mângâietoare cuvinte. Bunul Dumnezeu pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale și ale tuturor Sfinţilor Săi să ne primească pe toţi în pocăinţă !!! Amin și Doamne ajută tuturor !!!

  3. Pingback: MAICUTA DOMNULUI si FAGADUIREA COPIILOR LUI DUMNEZEU, IAR NU “PERFORMANTEI” IN LUME. Dialog duhovnicesc de mare folos al Parintilor Liviu Vidican-Manci si Ovidiu Dinca (VIDEO)/ PS IGNATIE TRIF: “Toți suntem invitați să devenim o biser
  4. Pingback: SĂ NU SECĂM IZVORUL TĂMĂDUIRILOR MAICII DOMNULUI! Cuvântul PS MACARIE DRĂGOI: “Nu putem pretinde mila şi ajutorul Maicii Domnului şi, totodată, să ne fie indiferent dacă trăim într‑o ȚARĂ ÎN CARE CĂSĂTORIA E BATJOCORITĂ şi VIA
  5. Pingback: “Avem suflet viu doar atât cât ne rugăm” – Cuvântul emoționant al PS MACARIE la SCHITUL POCROV, despre Sfântul Pahomie de la Gledin, Mitropolitul Iacob Stamati și IUBIREA UNUI ARHIEREU PENTRU MAMA SA SMERITĂ (video, text) | Cuvâ
  6. Pingback: Parintele Episcop MACARIE – cuvinte MARTURISITOARE si MANGAIETOARE, plus RUGACIUNE fierbinte si inlacrimata CATRE MAICA DOMNULUI, PENTRU VREMURILE DE CERNERE PE CARE LE TRAIM (video, text). MODELUL SFINTILOR IOACHIM SI ANA PENTRU NOI: “De aces
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate