Parintele Paisie Aghioritul despre RAZBOIUL VRAJMASULUI IMPOTRIVA RUGACIUNII si MIJLOACELE DE CARE NE PUTEM AJUTA PENTRU A NE RUGA

14-07-2014 Sublinieri

elderpaisios2

***

demon scara

Diavolul il razboieste pe cel care se roaga

Sa nu incepem discutie cu diavolul

– Gheronda, desi simt nevoia sa vorbesc cu Dum­nezeu, totusi nu pot sa ma rog.

– Daca simti nevoia sa vorbesti cu Dumnezeu, nu inteleg de ce nu poti sa te rogi. Poate sa fie si de la cel, viclean. Ispititorul pune totdeauna piedici, pentru ca omul sa nu se poata ruga.

– Gheronda, in vremea rugaciunii ma preocupa grija pentru diferite treburi.

– Sa spui: „La asta ma voi gandi mai tarziu…” si sa continui sa te rogi.

– Mai mult ma mahnesc, Gheronda, pentru ca de cele mai multe ori ma gandesc la lucruri lipsite de importanta.

Tocmai de aceea sa le lasi pentru mai tarziu, deoarece, daca vei intrerupe rugaciunea si te vei indeletnici cu ele, ispititorul le va lasa deoparte pe cele lipsite de importanta si-ti va aduce in minte proble­me esentiale, ca sa incetezi cu desavarsire rugaciunea. Trebuie sa ne punem pe noi insine la punct. Pentru ca stii ce face tangalachi? Mirenilor le aduce ganduri murdare si astfel isi dau seama indata. Oamenilor duhovnicesti insa le aduce diferite neghiobii si nu-si dau seama. Acest lucru este mai primejdios, pentru ca ei cred ca merg bine, deoarece nu au ganduri murdare, si astfel nici nu se smeresc, iar mintea lor umbla incolo si-ncoace si inima le ramane piatra.

– Gheronda, uneori in vremea rugaciunii imi vine o idee; aflu rezolvarea unei probleme care dupa aceea se dovedeste a fi gresita.

DiavoliiCareVorSaIngenunchezeOmul– Diavolul este viclean. Stie ca, daca in vremea rugaciunii iti va aduce un gand necurat, il vei alunga cat colo. De aceea iti aduce solutii la vreo problema de-a ta, ca tu sa spui: „De vreme ce mi-a venit in vremea rugaciunii, inseamna ca este insuflare de sus”. Daca diavolul ti-ar vrea binele, ti-ar aduce in minte rezol­varea in alta vreme, si nu in timpul rugaciunii. Intra insa „intermediar” si te invita la discutie. De aceea sa nu-i dai nici o importanta. Sa spui: „iti multumesc pentru interesul pe care mi-l arati, insa nu am nevoie de el”. Vezi, merge cu viclesug sa-l insele cu ganduri duhovnicesti pe omul duhovnicesc, incat „rugaciunea lui, asa cum spune David, sa se faca intru pacat[1].

– Gheronda, in vremea rugaciunii imi vin in minte ganduri si imagini urate.

Aceasta este lucrarea diavolului ca sa te zapa­ceasca. Mai ales cand esti obosita trupeste si nu ai prea dormit, tangalachi afla un moment cand te afli intre somn si veghe si-ti prezinta imagini urate, ca sa-ti spuna dupa aceea ca sunt ale tale si sa te arunce in deznadejde. Sa nu le dai importanta. Sa spui „Doamne miluieste” si sa te gandesti la Hristos, la Maica Dom­nului, la ingeri, ca sa te aduni in rugaciune. Astfel vei face diversiune diavolului.

Diavolul il impiedica pe om de la rugaciune

– Gheronda, unde gresesc de imi apare o piedica atunci cand am de gand sa priveghez la chilie?

– Daca ingaduie Dumnezeu piedica, inseamna ca va iesi ceva mai bun.

– Dar si atunci cand asta se intampla mereu?

– Atunci inseamna ca exista mandrie.

– Gheronda, nu-mi dau seama daca exista mandrie.

Poti sa-ti dai seama si din felul cum aranjezi lu­crurile. Daca le dai intaietate treburilor si dupa aceea rugaciunii, dai drepturi ispititorului sa-ti aduca pie­dici. Iar daca cineva da mai multa importanta trebu­rilor decat celor duhovnicesti, oare asta nu este mandrie? Este si mandrie si lipsa de evlavie.

– Gheronda, ce face ispititorul ca sa impiedice pe cineva care se roaga?

– Ce face? Afla o mie si unu de chipuri. De inda­ta ce omul incepe rugaciunea, poate sa-i aduca visa­re sau poate sa-i raspandeasca mintea cu imaginatii, cu zgomote etc. Sa vezi ce s-a intamplat cand eram la Manastirea Stomiu[2]. Intr-o noapte am mers sa ma rog in biserica. Poarta manastirii era inchisa, iar la usa bisericii am tras zavorul. Spre miezul noptii tangalachi a inceput sa loveasca necontenit in zavor si nu se mai oprea, ca sa ma faca sa merg sa vad cine este. Am intrat in Sfantul Altar, ca sa nu aud, si acolo, in spatele Sfintei Mese, langa Cel rastignit, am ramas pana dimineata. Crucea lui Hristos are mare putere. Cand eram frate incepator, tangalachi ma razboia mult. Noaptea, cand eram in chilie, imi batea continuu la usa si spu­nea: „Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri”. Deschideam usa si, cu toate ca nu vedeam pe nimeni, ma cuprindea frica.

Dupa aceea nu mai aveam stare;  imi era cu neputinta sa mai stau in chilie. Sufeream, plangeam, ma rugam, dar nimic. Ieseam afara. Intr-o seara dupa Pavecernita, ma vede afara un proestos al manastirii si ma intreaba:

„Fiule, de ce nu mergi la chiliuta ta? Vezi pe vreun parinte umbland pe afara? Parintii se roaga in chiliile lor”.

Eu am inceput sa plang si i-am spus ce mi se intampla. Atunci mi-a adus o o bucatica de ceara in care era o particica din Sfanta Cruce si mi-a spus:

„Fiule, mergi acum linistit la chi­lia ta”.

Am intrat in chilie si, de indata ce am inchis usa, am auzit pe cineva spunand cu voce tare: „Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor…”. Cand am zis „Amin”, usa s-a deschis si a intrat un politist imbracat in toata tinuta sa. Galoanele le purta oblic pe maneca, asa cum purtau mai demult politistii. A inceput sa strige la mine:

„Ei, ticalosule, tu, care nici calugar nu esti, pen­tru ce ai acel lemn?”.

Apoi a inceput sa rada cu rasul sau cel „dulce”. Striga, dar nu se putea apropia, pentru ca aveam Cinstitul Lemn. Am strigat si eu „Doamne Iisuse Hristoase” si „politistul” s-a facut fum.

Pentru ca sa se incalzeasca inima in rugaciune

Sfintele icoane ajuta la rugaciune

Elders Porphyrios and Paisios– Gheronda, cum voi putea afla mangaiere atunci cand sunt mahnita?

– Sa scapi la rugaciune. Si numai capul sa ti-l alipesti de o icoana si vei afla mangaiere. Fa-ti chilia ca o bisericuta cu icoane care te odihnesc si vei vedea ca vei afla in ea multa mangaiere.

– Gheronda, uneori in vremea rugaciunii sarut icoanele. Este bine?

– Da, este bine. Potrivit randuielii, icoanele trebu­ie sa le sarutam astfel: sa se reverse inima noastra de dragoste pentru Hristos, pentru Maica Domnului si pentru Sfinti, si sa cadem, sa ne inchinam la sfintele lor icoane.

Intr-un an[3], la 26 martie, cand praznuim Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil, ma rugam in picioare inaintea icoanelor lui Hristos si a Maicii Domnului. Pentru o clipa l-am vazut pe Hristos si pe Maica Dom­nului ca Se misca ca si cum ar fi fost vii.

„Hristoase al meu, binecuvinteaza-ma! Maica Domnului, binecuvinteaza-ma!”.

Si in clipa cand am cazut sa ma inchin, o puternica mireasma mi-a umplut chilia. Era o mi­reasma de te innebunea. Covorasul pe care-l aveam intins pe jos, desi era plin de pamant, raspandea buna mireasma si el. Am ramas in genunchi si sarutam covorasul. Ce mireasma!

– Gheronda, atunci cand ma rog, ma ajuta sa-mi aduc in minte chipul lui Hristos?

Asculta, cand te rogi in fata unei icoane, atunci te ajuta icoana, pentru ca de la icoana te duci cu mintea la persoana pictata[4]. Insa atunci cand te rogi cu mintea si esti aplecata si cu ochii inchisi, nu trebuie sa aduci chipuri in mintea ta cu ajutorul imaginatiei, pentru ca tangalachi poate exploata asta si sa ti le pre­zinte ca vedenii, ca sa te insele si sa-ti faca rau.

Rugaciunea trebuie sa se faca cu mintea curata, fara ganduri si fara reprezentari, chiar daca acestea sunt chipuri ale lui Hristos sau reprezentari din Sfan­ta Scriptura, pentru ca aceasta este primejdios, mai ales pentru cei care au multa imaginatie si mandrie. Numai cand vin ganduri murdare si de hula putem sa ne aducem in minte reprezentari din Sfanta Scriptu­ra. Dar cea mai buna „reprezentare” este constiinta pacatoseniei si a nerecunostintei noastre.

Siragul de metanii: mitraliera impotriva diavolului

Elder paisios 3 edited– Gheronda, ce insemnatate are siragul de metanii?

– Siragul de metanii este o mostenire, o binecu­vantare, pe care ne-au lasat-o Sfintii nostri Parinti. Chiar si numai pentru faptul ca este mostenire de la Sfintii Parinti, ii da o mare valoare. Vezi, unuia i-a lasat bunicul sau mostenire un lucru neinsemnat, pe care il pastreaza ca pe un talisman. Cu cat mai mult siragul de metanii, pe care ni l-au lasat mostenire Sfintii Parinti! Mai demult, cand nu existau ceasuri, monahii masu­rau vremea de rugaciune cu siragul de metanii, dar no­durile siragului erau simple. Odata un pustnic, care facea multa nevointa, multe metanii etc., a fost necajit de diavo­lul, care ii desfacea nodurile de la siragul lui de metanii. A facut, sarmanul, metanii intr-una, pana ce a cazut frant, deoarece nu putea sa le numere, de vreme ce diavolul ii desfacea mereu nodurile. Atunci i s-a aratat ingerul Dom­nului si l-a invatat cum sa impleteasca nodurile, astfel incat fiecare nod sa inchipuiasca noua cruci. Dupa aceea diavolul, care se cutremura de Cruce, nu a mai putut sa le desfaca. Astfel, fiecare nod al siragului de metanii are noua cruci, care simbolizeaza cele noua cete ingeresti.

–   Gheronda, ce inseamna treizeci si trei, cincizeci, o suta si trei sute de noduri pe care le au siragurile de metanii?

–   Numai numarul treizeci si trei este simbolic. El simbolizeaza cei treizeci si trei de ani pe care i-a trait Hristos pe pamant. Celelalte numere ne ajuta numai sa numaram metaniile pe care le facem sau de cate ori rostim rugaciunea.

Exista masini care au o sfoara cu un maner la capat si atunci cand vrei s-o pornesti, tragi de cateva ori sfoa­ra cu putere, pana ce i se dezgheata uleiurile. La fel este siragul de metanii. Este sfoara cu care tragem o data, de doua, de trei, de zece ori pana ce se dezgheata uleiurile duhovnicesti si porneste masina duhovniceasca a ruga­ciunii neincetate. Iar dupa aceasta inima lucreaza sin­gura rugaciunea. Dar si atunci cand inima a pornit in lu­crarea rugaciunii, nu trebuie sa lasam siragul de metanii, pentru ca sa nu fie si altii indemnati sa-l lase, cand inca nu a pornit inima lor sa lucreze rugaciunea.

– Gheronda atunci cand tin siragul de metanii in mana si rostesc Rugaciunea mecanic, nu cumva exista primejdia de a placea oamenilor?

– Daca rostesti Rugaciunea la exterior, pentru a placea oamenilor, chiar daca ai face bataturi la maini, la nimic nu-ti va folosi. Iti va aduce numai oboseala si simtamantul fals ca, chipurile, te indeletnicesti cu Rugaciunea mintii.

– Gheronda, eu nu m-am obisnuit sa tin siragul de metanii in mana.

– Sa tii siragul de metanii in mana ca sa nu uiti ruga­ciunea, care trebuie sa lucreze launtric, in inima. Atunci cand iesi din chilie, sa nu uiti ca vrajmasul este gata de atac. De aceea, sa fii ca un brav ostas care, iesind din ada­post, are totdeauna in mana mitraliera. Siragul de meta­nii are mare putere. El este arma monahului, iar nodurile sunt gloantele care „tum-tum-tum” ii secera pe demoni.

Studiul duhovnicesc inainte de rugaciune

– Gheronda inima mea nu tresalta pentru ruga­ciune si cand vad ca trece vremea si nu fac nimic, am o strangere de inima si ma cuprinde mahnirea.

– Citesti ceva inainte de a incepe rugaciunea?

– De obicei nu, Gheronda.

σάρωση0002– De ce? Nu am spus ca trebuie mai intai sa citesti ca sa ti se indulceasca inima? Tu nu mananci duhovniceste si de aceea nu te indulcesti. Putina citire din Sfanta Scriptura, din Everghetinos[5] sau din Pateric inainte de rugaciune, chiar si numai doua-trei randuri, incalzeste si indulceste inima, si astfel vine pofta pentru cele duhovnicesti. Grijile sunt alungate si mintea se transpune in spatiul dumnezeiesc. Patericul te face sa te simti in Tebaida[6] si in Nitria[7], langa Sfintii Parinti. De asemenea Limonariul, Istoria iubitoare de Dumnezeu, Lavsaiconul, Monahismul Egiptului se ci­tesc usor, dar in acelasi timp sunt si o hrana tare.

– Gheronda, acord mai mult timp citirii cartilor patristice decat rugaciunii.

– Sa citesti mai putin, sa-ti supraveghezi mai mult sinele si sa faci mai multa rugaciune. Pentru ca altfel, numai cu citirea, ramai fara rod, nelucrand si fara sa ceri ajutorul dumnezeiesc, adica Harul lui Dumnezeu. Studiul cartilor patristice ajuta atunci cand el premerge rugaciunii. De aceea sa citesti numai atat cat este nevoie, pentru a ti se zdrobi inima si a te indemna spre rugaciune.

Canoanele Maicii Domnului ajuta mult la rugaciune

2~0– Gheronda, cum sa ajung s-o iubesc pe Maica Domnului?

– Sa citesti in fiecare zi Canoanele ei (Theotokarion)[8]. Ele te vor ajuta foarte mult s-o iubesti pe Maica Domnului. Sa vezi dupa aceea ce va face Maica Domnului! Iti va da multa mangaiere.

– Gheronda, Maica Stareta mi-a spus ca am tre­buinta de trezire. Ce imi poate aprinde din nou ravna?

– Sa citesti in fiecare zi un canon din Theotokarion si vei vedea ca vei dobandi noblete. Fa aceasta ca un canon. Daca nu poti sa citesti un canon intreg, sa citesti primul tropar de la fiecare cantare si podobiile care se afla la sfarsitul canonului.

– Gheronda, ca sa ma ajut in rugaciune, pot sa-mi randuiesc o perioada de timp in care sa ma rog si sa nu ma opresc pana ce nu trece acel timp?

– In aceasta perioada poti rosti Rugaciunea lui Iisus, dar sa faci intre timp si un Paraclis sau sa citesti Theotokarionul.

– Gheronda, cand sa citesc Theotokarionul, seara sau dimineata?

– Este mai bine sa-l citesti dimineata, astfel incat ceea ce ai citit sa-ti staruie in minte toata ziua. Si cand esti la ascultare poti sa intrerupi putin lucrul si sa citesti un canon din Theotokarion.

Theotokarionul ajuta foarte mult. Incalzeste ini­ma, misca sufleteste. Imi aduc aminte de Ieromonahul Chiril[9], egumenul Manastirii Cutlumus. Acesta, atunci cand citea Theotokarionul, nu se putea opri din suspi­ne si lacrimi. Chiar si o singura noima din Theotoka­rion iti poate schimba sufletul.

Psalmodia indulceste si linisteste sufletul

25061_557326387614868_1656474778_n– Gheronda, desi am inteles cat de mult ajuta rugaciunea „Doamne Iisuse”, totusi nu o pot rosti neincetat.

– Cand iti vine greu sa rostesti Rugaciunea, sa psalmodiezi incet. Si psalmodia este rugaciune. Psalmodia aduce in inima o linistire, o indulceste si o incalzeste cu duhovnicestile ei calorii. Astfel se creeaza cele mai bune conditii pentru rostirea cu ravna a rugaciunii. Pentru mine, butoanele pe care apas ca sa mearga viata duhovniceasca sunt: studiu putin, insa care sa te trezeasca, rugaciunea „Doamne Iisuse”, metaniile, psalmodia.

– Gheronda, cand fac lucru de mana nu ma rog, desi am liniste.

Straduieste-te cat poti ca in paralel cu lucru de mana pe care-l faci, sa ai ca rucodelie si Rugaciunea si psalmodia linistita. Acum, pentru o perioada, in­tr-o treime din timpul in care faci lucru de mana, sa rostesti Rugaciunea, iar in celelalte doua treimi cat lu­crezi, sa canti diferite tropare care te misca sufleteste. Cu rugaciunea si psalmodia linistita pastrezi dumne­zeiescul Har inlauntrul tau.

– Gheronda, cand sunt mahnita, ma port cu as­prime cu surorile. Dar pentru purtarea mea urata ma cuprinde o mahnire si mai mare.

Psalmodia linistita te va ajuta mult. Sa psalmodiezi mereu incet atat in chilia ta, cat si la ascultare. Psalmodia linisteste sufletul. Chiar si pe animalele salbatice le linisteste, cu cat mai mult pe om. Vezi, leul, lupul, atunci cand aud o psalmodie, stau linistiti ca mieluseii si asculta. Nu spun ca tu esti salbatica, ci ca tangalachi exploateaza mahnirea ta si te face sa te porti urat. De aceea, daca psalmodiezi incet, vei simti o dulceata in inima si le vei vedea pe surori cu alti ochi, cu dragoste.

– Gheronda, cand ma inabusa gandurile nu pot nici sa citesc, nici sa ma rog.

– Nu poti nici sa canti ceva incet? In aceste cazuri, atunci cand psalmodiaza cineva, seamana cu taranul pe arsita care are de secerat un ogor inabusit de spini, cu spicele culcate la pamant. Incepe, bietul taran, sa cante in timp ce secera. Si uite asa, cu cantarea uita si de el si de caldura si sfarseste seceratul cu bucurie. Se foloseste si din roadele putinei recolte, si simte apoi si odihna.

– Gheronda, uneori simt inlauntrul meu o greuta­te. Este de la ispititor?

– Stii ce sa faci? Cand simti inlauntrul tau aceasta greutate, sa nu-i dai nici o importanta, ci sa spui: „Amaratu-s-a iadul, ca s-a amarat”[10] si sa psalmodiezi incet. Sfantul Ioan Scararul spune ca psalmodia este pentru monah arma care alunga mahnirea[11]. Si eu, tuturor celor care trec prin incercari si sunt mahniti, le spun sa cante diferite tropare.

– Gheronda, uneori imi vine cu insistenta un gand urat. Cum sa-l alung?

– Sa canti un Axion („Cuvine-se cu adevarat”) si vei vedea ca tangalachi isi va strange calabalacul si va pleca. Psalmodia este dispretuirea diavolului.


[1] Psalmul 108,7.

[2] Intre anii 1958-1963.

[3] In anul 1984.

[4] Vezi Sfantul Vasilie cel Mare, arhiepiscopul Cezareii Capadociei, Despre Sfantul Duh, cap. 18, PG 32 149C. „Cinstirea adusa icoanei trece la prototip”. Referirea Sinodului al VII-lea Ecumenic la textul acesta ii confera o deosebita insemnatate le­gaturii icoanei cu prototipul.

[5] Everghetinos – culegere de invataturi si povestiri ale dife­ritilor Sfinti Parinti, care a fost alcatuita prin secolul al XI-lea de catre monahul Pavel, intemeietorul, ctitorul si egumenul Sfintei Manastiri a Maicii Domnului, numita „Facatoarea de bine” , din Constantinopol, de la care colectia a primit denumirea de „Everghetinos”.

[6] Egiptul de Sus a avut capitala la Teba. Pustiul din jurul acestei regiuni se numea Tebaida. Aici s-a dezvoltat ascetismul din primele vremuri crestine.

[7] Valea Egiptului dinspre pustia Libiei, cu multe lacuri de sare si salpetru. A fost unul din cele mai mari centre ale primelor veacuri ale monahismului.

[8] Culegere de saizeci si doua de canoane catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, pe care le-a adunat Sfantul Nicodim Aghioritul din manuscrisele aflate in manastirile din Sfantul Munte si pe care le-a editat in 1796.

[9] Vezi Parinti Aghioriti, Editura Evanghelismos, Bucuresti 2004, p. 125.

[10] Sfantul Ioan Gura de Aur, Cuvant catehetic la Sfintele Pasti, PG59.723.

[11] Sfantul Ioan Scararul, Scara, Cuvantul 13, par. 8 si 10, p. 210-211

(din: Cuviosul Paisie Aghioritul, “Despre rugaciune”, Editura Evanghelismos, Bucuresti, 2013)

vol_6_despre_rugaciune

Legaturi:

***

***

***


Categorii

Cuviosul Paisie Aghioritul, Despre inselare, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Razboiul nevazut, Rugaciunea (Cum sa ne rugam?), RUGACIUNEA LUI IISUS (Rugaciunea mintii/ inimii)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “Parintele Paisie Aghioritul despre RAZBOIUL VRAJMASULUI IMPOTRIVA RUGACIUNII si MIJLOACELE DE CARE NE PUTEM AJUTA PENTRU A NE RUGA

 1. “Oricat m-as osteni eu,daca nu faci pe intermediarul,semnalele mele sunt zero-ooooo-(multi paraziti).De aceea,fa ceea ce mi-ai facut atunci.
  Daca nu ma vei auzi din pricina pacatelor mele,nu este drept sa se chinuiasca lumea din pricina mea,ci pe mine sa ma pedepsesti in felul tau,ca un Parinte bun,Parintele meu,Parintele meu,Parintele meu.”

  Staretul Paisie catre Sfantul Arsenie

 2. Pingback: RUGACIUNEA PENTRU CEILALTI: “De ce te gandesti doar la tine, bunul meu copil, si nu te gandesti putin si la lumea care sufera? Cati nu striga in aceasta clipa: ‘Ajutor! Ajutor!’ si nu exista nimeni langa ei ca sa-i ajute?” -
 3. Pingback: Cum si pentru ce sa ne rugam? SFANTUL PARINTE PAISIE AGHIORITUL: Sa cerem mila lui Dumnezeu pentru noi insine si pentru ceilalti -
 4. Pingback: Cuviosul Paisie Aghioritul ne invata CUM SA NE RUGAM PENTRU CEILALTI (II) – Rugaciunea CU DURERE IN INIMA pentru cazuri concrete si pentru toata lumea -
 5. Pingback: “Tot darul de Sus ni-l insusim neaparat prin suferinta”. PARINTELE SOFRONIE despre BUCURIA DE A FI BIRUIT DE DUMNEZEU. De ce Dumnezeu ingaduie incercarea parasirii Sale, a “pogorarii in intuneric” si a atacurilor infuriate ale Ispi
 6. Pingback: CUGETARI si SFATURI DUHOVNICESTI ale PARINTELUI IACHINT: “Doamne, al Tau sunt, sa nu ma parasesti!” -
 7. Pingback: Noi sfaturi duhovnicesti pentru infruntarea “razboiului crancen” cu duhurile cazute. PRIMEJDIA STARII DE VISARE sau PATIMA DULCETII LA NIVEL PSIHOLOGIC. “Trebuie sa cerem de la Domnul cu smerenie si cu inima cat mai franta sa ne pazeasca
 8. Pingback: METANIILE – de ce sunt de folos si cum se fac? CUVIOSUL PAISIE: “Sa faceti cat de multe metanii puteti, atat pentru voi insiva, cat si pentru cei bolnavi sau batrani, care nu mai pot face” | Cuvântul Ortodox
 9. Pingback: RUGACIUNEA LUI IISUS versus YOGA si MEDITATIILE ORIENTALE. Deosebirile ireconciliabile intre budism si crestinism. TREZVIA, OSANDIREA DE SINE si DUREREA INIMII – esentiale in lucrarea personala a CHEMARII NUMELUI DOMNULUI | Cuvântul Ortodox
 10. Pingback: CU O SINGURA INIMA, IN TRUPUL LUI HRISTOS. Cand “darurile unuia devin comoara tuturor”… CHEILE CARE NE DESCHID USA ADANCULUI INIMII | Cuvântul Ortodox
 11. Pingback: Arhim. Paisie de la Hilandar: “ROAGĂ-TE ȘI NU ÎNCETA SĂ TE ROGI! INGRĂDEȘTE-TE CU RUGĂCIUNEA! Dacă omul nu face din rugăciune ritmul vieţii sale, sunt mici şansele să iasă biruitor din luptele duhovniceşti” | Cuvântul Ortodox
 12. Pingback: PUTEREA SI IMPORTANTA CAPITALA A RUGACIUNII. “Cine nu respira, nu traieste. Cine nu se roaga, nu respira har”. Puterea BINECUVANTARII unui preot, puterea semnului crucii, LUCRAREA HARULUI si conditiile pastrarii lui, mijloacele REZISTENTEI LA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate