Parintele Arsenie Papacioc: “Este o batjocura ceea ce a facut Mitropolitul Nicolae Corneanu!”

4-06-2008 Sublinieri

dervent-album-s-personalitati-prarsenie-03-1.jpg

 • “Gestul Mitropolitului Nicolae Corneanu nu este necontrolat, ci este demonstrativ. Ma exprim si ceva mai mult: nici macar nu recunoaste, dupa ce a fost fotografiat, de unde se vede ca el insusi se considera vinovat. Consider ca este o batjocura ceea ce a facut Mitropolitul Nicolae Corneanu! Habar nu are ca este ortodox! A fost comunist – si nu orice fel de comunist, ci unul vandut comunistilor! Este si ramane o capetenie comunista. Referitor la apostazia sa, am primit vesti si din Grecia. Grecii astia, domnule, le stiu pe toate, sunt foarte atenti. Sinodul B.O.R. insa nu a dat niciun raspuns; Sinodul nostru tace. Ar fi cazul sa se trezeasca si sa ia o masura! (…) Personal, il consider un alintat, nici macar un copil – pentru ca unui copil ii poti gasi o scuza. (…) Sinodul trebuie sa ia o masura, dar, din pacate, Sinodul nostru doarme. Ma astept totusi sa aiba o reactie ferma, inteleapta. Pana la urma, oricum adevarul va birui, iar sinodalii care acum se tem sa ia o masura vor ramane niste lasi, de nicaieri. Mitropolitul Corneanu oricum, demult era cunoscut pentru abaterile sale bisericesti: facea Liturghie dupa Liturghie, pentru copii, in aceeasi Biserica, la fel ca si catolicii; schimba doar Masa; caraghios, nu? Greseli de genul acesta Sfintia Sa are foarte multe, insa pe parcursul anilor s-a tot tolerat. Si-acum nici macar nu-si recunoaste greseala, desi a fost fotografiat! Un alintat...

– Care este părerea Sfinţiei Voastre despre ecumenism şi până unde credeţi că ar avea voie să ajungă această colaborare ecumenică – între ortodoxie şi alte confesiuni?

Nu accept nici un fel de colaborare ecumenică, nici un fel de început, ce să mai vorbim despre sfârşit… Nu accept să păstrăm legătură. Suntem ortodocşi, şi o cirtă, o iotă, dacă se cedează, s-a cedat tot, pentru că Hristos vrea de la noi să rămânem întregi. Dracul, în schimb, vrea să-i dai o unghie şi dacă i-ai dat-o, asta înseamnă că nu mai eşti stăpânul întregului, ci eşti doar o parte din întreg, pentru că adevărul nu se măsoară cu metrul. Ori cedezi mult, ori cedezi puţin, e totuna, înseamnă că ai cedat tot.

– Înseamnă că mişcarea ecumenică o caracterizaţi ca pe o mişcare satanică, diabolică?

– Aşa este. O mişcare satanică, am şi spus lucrul acesta. Mi s-a pus şi o întrebare, în acest sens, în cartea pe care am scris-o „Singur Ortodoxia”… Şi am zis acolo: Toţi dracii sunt ai dracului! Asta-i…, nu ne putem juca cu adevărul, nu accept să se schimbe nimic, nici o iotă, nimic! Catolicii de ce au schimbat crucea, dogmele, canoanele, considerându-se fără de nici o greşeală după teoria lor, infailibili, prin ei înşişi? Adevăratul creştin este un ascultător desăvârşit faţă de cele spuse de Hristos, iar Hristos este ortodox, pentru că Îl cinsteşte drept pe Tatăl Său. Ortodox înseamnă a fi drept slăvitor, drept cinstitor. Aceasta e părerea mea.

Eu personal aştept o Hotărâre din partea Sinodului, însă din păcate, Mitropolitul Bartolomeu Anania se pare că a rămas cam singur.

Nimeni nu îşi doreşte moartea, însă sunt situaţii în viaţă când e mai bine să mori decât să faci compromisuri. Iertaţi-mă, vă rog, însă aici vreau să îl parafrazez pe George Coşbuc, „cu-o moarte toţi suntem datori”, dar nu-i totuna ortodox să mori sau ecumenist vândut.

Ce ecumenism? Suntem de peste 2000 de ani în ortodoxie şi acum ne-am trezit să facem plocoane Papei de la Roma! E mai mult decât o mare greşeală. Adevărul e mai presus de toate!

Fraţii mei, acum eu nu vă vorbesc ca un mare erou, ci mă rog lui Dumnezeu să mă întărească în lupta mea de a rămâne ortodox. Dar în ceea ce mă priveşte, eu aşa gândesc, sub nici un chip nu am de gând să cedez. Ferească Dumnezeu!

Am trăit şi continuăm să trăim în vremuri apostolice. Adevărul rămâne acolo unde n-ai cedat. Dacă unul singur ţine adevărul, acolo e Biserica. Ortodoxia va supravieţui prin el.

Pentru că, dragii mei, dacă ar fi vorba să comparăm cele de aici cu cele ce urmează după viaţa aceasta, e îngrozitor să te gândeşti că intri dincolo ca un trădător al adevărului!

Nu poţi să renunţi nici măcar la o unghie, este unghia mea! Putem să ne prezentăm la Judecată cu ciuntiri, cum vine asta?! Eu sunt ortodox numai cu o mână, nu şi cu cealaltă? Dar să nu murim de mai multe ori, ci doar o singură dată! O luptă n-are nici un sens, dacă nu este spre o victorie sigură. De aceea trebuie gândită foarte bine strategia luptei. Când porneşti un război, trebuie să fii sigur de biruinţă, iar cel care biruie, întotdeauna, este doar Adevărul. Mă bucur că încă mai sunt oameni conştienţi şi maturi: atât în Rusia, Grecia, cât şi în ţara noastră care sunt capabili de o atitudine sănătoasă. Deocamdată am pierdut o bătălie, nu şi războiul. Acestea sunt cuvintele mele şi aceasta este părerea mea”.

(din cuvantul Parintelui Arsenie Papacioc, partial reprodus in timpul conferintei “Ecumenism si fanatism, 3 iunie 2008; intreg cuvantul parintelui Arsenie, cuprinzand si o parte care nu a fost citita in timpul conferintei, pe blogul lui Danion Vasile, la: Parintele Arsenie Papacioc: „Am pierdut o batalie, nu si razboiul…” )

 • “Noi nu suntem de acord cu ceea ce a făcut Înaltul Mitropolit, pentru că Sfinţii Părinţi combat această faptă. Dacă un episcop ar face aşa ceva, trebuie să fie caterisit. Noi urmăm hotărârile Sfinţilor Apostoli, ale Sfintelor Sinoade şi ale Sfinţilor Părinţi. Sfântul Munte rămâne credincios în tradiţia şi credinţa ortodoxă. Astfel că, atunci când patriarhul latinofon Vekkos a cerut aghioriţilor să se unească cu papa, aceştia au refuzat, dând mărturie a dreptei credinţe chiar şi cu preţul vieţii. Aşa şi noi urmăm tradiţia înaintaşilor, pentru a nu se pierde dreapta credinţă, care ne conduce la mântuire. Pentru aceasta, mitropolitul Nicolae ar trebui să se pocăiască pentru ceea ce a făcut. Dacă nu se pocăieşte, preoţii din mitropolia lui să nu-l mai pomenească la slujbe, pentru că el, de fapt şi de drept, este garantul dreptei credinţe în Biserică, dar el deja a încălcat-o. În credinţa ortodoxă nu facem nici adăugiri, nici împuţinăm”.

(Părintele Sava Cucurakis de la Marea Lavră – Sfântul Munte Athos)

nicolae-impartasire-3-799032.JPG

***

 ***

Astazi este si ziua de praznuire a Sfintilor Mucenici dobrogeni Zotic, Atal, Camasis şi Filip de la Niculiţel, al caror acatist il gasiti aici (si aici: Minunea de la Niculitel – Raza din catacomba)


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Ecumenism, Marturisirea Bisericii, Nicolae Corneanu, Parintele Arsenie Papacioc

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

37 Commentarii la “Parintele Arsenie Papacioc: “Este o batjocura ceea ce a facut Mitropolitul Nicolae Corneanu!”

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. Ma simt mica,nu pot eu sa adaug ceva la ceea ce a spus Parintele Arsenie Papacioc.Dar totusi doresc sa spun ca am o mare pretuire si respect pentru dansul.Eu si ai mei ii trimitem toata dragostea noastra si dorinta de a fi cu totii fii ai LUMINII asa cum Iisus Hristos ne-a indemnat..HRISTOS A INVIAT!

 2. Dom’le , si daca da in deznadejde bietul om cu atatea aduse impotriva lui, si chiar pe buna dreptate, de la Sfintii Parinti ?
  NU CREDETI CA RUGACIUNEA PENTRU EL SA SE INTOARCA LA CALEA CE DREAPTA AR FI O SOLUTIE INCA >!>? EU INTREB CA UNUL CARE NU STIE .

 3. Slava Tie Doamne, Slava Tie! Slava domnului pentru acesti marturisitori intru dreapta credinta pe care ni-i dorim sanatosi pentru ca glasul lor sa “tune” la urechile celor ce nu vor sa auda.
  Hristos a inviat!

 4. Pingback: Război întru Cuvânt » SCRISOARE DESCHISA A PARINTELUI IUSTIN IN CAZUL APOSTAZIEI MITROPOLITULUI BANATULUI
 5. Cuvant Ortodox: Orb plin de … Lumină

  “Vindecarea orbului din naştere a dat mult de gândit fariseilor contemporani Lui Iisus, dar şi celor contemporani nouă. Deodată, fariseii de atunci s-au trezit in faţă cu un om pe care il dispreţuiau – un cerşetor – dar care fusese atent la predicile lor şi, la momentul potrivit, le-a intors cuvântul: “Şi noi ştim că Dumnezeu nu-i ascultă pe păcătoşi; dar de este cineva cinstitor de Dumnezeu şi face voia Lui, pe acesta îl ascultă.”

  In faţa acestui argument, fairiseii cei mult cuvântători au rămas fără replică. Nici un cuvânt nu putea să stea in faţa acestei logici care era predicată chiar de ei. Atunci au apelat la singura armă care le rămăsese, care de fapt le rămâne fariseilor din toate timpurile când sunt puşi la “colţ”, atacul la persoană! În păcate te-ai născut tot, şi vii să ne înveţi pe noi?! Nu conta minunea, nu conta argumnetele biblice si logice, ci doar orgoliul rănit. Urmarea? L-au scos afară. Spectacolul, din păcate, nu s-a încheiat atunci, ci continua si astăzi. Tendinta “vârfurilor” ecleziastice este ecumenismul. Nu contează argumentele impotriva aduse, biblice, canonice, istorice, logice, nimic nu are valoare in faţa lor. Insă neavând cuvânt de răspuns, se folosesc de aceeasi arma ca si vechii farisei: fundamentaliştilor, ignoranţilor, problematicilor, în păcate v-ati născut şi ne contraziceti pe noi !? Si sunt gata să declare pe oricine nu primeşte invăţătura lor că sunt in afară de Biserică. Vindecatul orb din Evanghelie ne vine insă în ajutor: Atunci când oamenii ne scot din “sinagoga lor” avem pe Hristos care ni se descoperă ca Fiu al Lui Dumnezeu, ne primeşte in Biserica Sa pe care porţile iadului nu o pot birui. Ne mai invaţă fostul orb că mărturisirea credinţei poate aduce necazuri, dar ne arată ca plata ei este bucuria de a fi găsit de Hristos, nu aiurea ci în templu, arătându-ne că nu despărtirea de Biserică este soluţia luptei de astăzi împotriva ereziei ecumeniste ci apărarea Adevărului ÎN Biserică.”

 6. Pingback: PARINTELE ARSENIE PAPACIOC SE ALATURA PARINTELUI IUSTIN « un blogger SCEPTIK
 7. Apropo de farisei, stire de pe Trinitas:

  Un nou document-ghid pentru dialogul interreligios

  Astazi dimineata a inceput, la Roma, plenara Consiliului Pontifical pentru dialogul interreligios, in centrul careia se afla tema: „Dialogul in adevar si in caritate: orientari pastorale”. In timpul lucrarilor se dezbate elaborarea unui nou document privind Liniile calauzitoare ale dialogului cu celelalte religii, informeaza Radio Vatican. In cuvantul introductiv al plenarei, cardinalul francez Jean-Louis Tauran, presedintele departamentului, a subliniat faptul ca noi stim ca Dumnezeu „este unicul care da sensul ultim al vietii noastre si al istoriei umane” si suntem deci „angajati sa cautam adevarul. Sa-l iubim. Sa-l aparam. Sa-l transmitem. Adevarul este inseparabil de caritate. Dumnezeu este iubire si adevar. Adevarul inspira sentimente, atitudini si actiuni de iubire”. Cardinalul Tauran a spus apoi ca principala sarcina a actualei plenare este elaborarea unor „Linii calauzitoare” pentru dialogul interreligios, cu scopul de a pregati credinciosii „sa impartaseasca convingerile lor spirituale si sa ia in consideratie pe cele ale altora”. De fapt, trebuie „sa ne dam seama ca toti cei care cred au un patrimoniu comun: credinta intr-un Dumnezeu unic, sacralitatea vietii, necesitatea fraternitatii, experienta rugaciunii care este limba religiei”.
  http://www.trinitas.ro/radio/index.php?stire=2008060403

  Ca fariseii care nu mai aveau argumente in fata orbului luminat, asa si politica ecumenista se invarte in jurul cozii – pusa in fata evidentei evanghelice ca iubirea nu se poate manifesta decat intru Adevar, adica intru Hristos, da intr-o balbaiala tautologica despre adevar ca fiind, de fapt, iubirismul lor. Justifica, chipurile, iubirismul prin adevar, insa nu verificand-ul cu Adevarul, ci impopotonandu-l cu “adevarul” lor, adica acelasi iubirism.

 8. Adevărat că nu trebuie să judecăm un preot dar mai ales un mitropolit.Ceea ce a făcut Înalt Presfinţitul Corneliu este o erezie aşa cum se vorbeşte in Apocalipsă mireni o să fie ca draci iar preoţi ca mireni acesta este inceputul apocalipsei.Noi cei mici trebuie doar să ne rugăm ca Dumnezeu să-i lumineze mintea şi să se pocăiască pentru ceea ce afăcut.Sfântul sinod ar trebui să-lpedepsescă aşa cum cred presfinţiile sale de cuviinţă.

 9. Adica Adevar = caritate?!
  Trebuie sa punem egal in ‘virtutea’ asa-zisei caritati?!
  Ce ‘subtil’ se vrea argumentul cand de fapt ce grosolan si pervers ne este bagat in ochi! Se folosesc de cuvantul caritate pentru a ne si bate obrazul, eventual!
  Si asta in numele ‘necesitatii’ asa-zisei fraternitati; care frate?!
  Fraternitatea este acceptata DOAR in numele faptului ca suntem CHIP dupa Dumnezeu, dar ADEVARUL – relevat si revelat in atatea scrieri trebuie sa-l tinem neclintit si neamestecat tocmai din iubire si respect pentru Acela ce a murit pentru toti!

 10. Daca Trinitas da pe post asemnea stire, va dati seama voi ce interes ascuns zace aici?! Si ce pricina de sminteala constituie pentru multi – sau unii – ce vor spune: ‘stai un pic! Daca asa spune pe un post de radio religios predilect ortodox inseamna ca asa ar trebui sa fie’.
  Deci! Ne infecteaza si prin eter, nu numai prin carti sau altele!

 11. @student in teologie
  Iti apreciez limbajul cuviincios chiar daca mie nu-mi vine in privinta IPS-tului!
  Mi-ai atras atentia cu “aşa cum se vorbeşte in Apocalipsă mireni o să fie ca draci iar preoţi ca mireni acesta este inceputul apocalipsei.” – cam asa e! ‘Inceputul’ apocalipsei este cam din 1992, insa! Si ‘roadele’ se vad…sunt coapte de puroi si la noi!

 12. Si apropos de Apocalipsa!
  Se preced cu viteza o gramada de evenimente nenorocite ce vor sa atinga un apogeu! Eu asa percep! Ziarele – azi, spre exemplu – spuneau de caderea in pacat a unui calugar de la noi, la greci s-au ‘luat’ (ziarul Ziua) legal… cu acte 2 femei, acum putin timp au intrat iarasi un grup de persoane dintre care si o femeie in muntele AThos dar intr-adevar! fara sa fi stiut ca sunt pe munte(ziarul Ziua)…
  Si ma intreb: ce va mai urma?

 13. …apropos de Apocalipsa si de ceea ce avem si vom avea parte…

  (n. admin.: am sters linkul, nu era cel mai potrivit, stiri mai decente despre cazul calugarului de la Cluj gasiti la recomandarile noastre – a se vedea comunicatul Mitropoliei)

 14. Hm… Magda si Catalin, parca v-ati fi vorbit 🙂 Despre ceea ce pomeniti, am dat si noi la recomandari, adica la:
  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2008/06/04/stiri-4-iunie/

 15. @ admin.

  Multumesc ca mi-ati modificat mesajul furnizand un comentariu din sursa sigura.
  Eu gasisem stirea intr-adevar intr-un cotidian de scandal insa tristetea la aflarea vestii ramane si mai ales sentimentul ca pacatul incepe a ne inconjura din toate partile.

 16. Pingback: 4 Iunie 2008, Dezbaterea MITROPOLITUL NICOLAE ŞI CONSECINŢELE GESTULUI SĂU « BISERICA „SECRETĂ“
 17. Pingback: Război întru Cuvânt » Memoriu al Parintilor romani care vietuiesc in Sfantul Munte Athos catre Sfantul Sinod al BOR
 18. Pingback: Război întru Cuvânt » Parintele Arsenie Papacioc: “Dogmele si canoanele nu se pot schimba dupa dorintele ratacitilor”
 19. Pingback: Război întru Cuvânt » Parintele Arsenie Papacioc - Inima care bate de 94 ani pentru Ortodoxie
 20. Pingback: Război întru Cuvânt » PARINTELE ARSENIE PAPACIOC - 95 DE ANI. O viata de jertfa sub ocrotirea Maicii lui Dumnezeu
 21. Pingback: Război întru Cuvânt » PARINTELE ARSENIE PAPACIOC A TRECUT AZI, 19 IULIE, LA DOMNUL » Război întru Cuvânt
 22. Pingback: Cuvant de exceptie si de forta duhovniceasca al IPS Teofan la inmormantarea Parintelui Arsenie Papacioc: DUMNEZEU L-A DARUIT NEAMULUI ROMANESC CA SA IL AJUTE SA TRAIASCA CLIPE DE ADEVAR
 23. Pingback: CUVANT AL PARINTELUI ARSENIE PAPACIOC PENTRU UNITATEA BISERICII si impotriva celor care puneau intrebarea tendentioasa: "Unde a fost Biserica Ortodoxa in vremea comunismului?"
 24. Pingback: Parintii Arsenie Papacioc si Proclu Nicau despre JUDECAREA PREOTILOR (VIDEO)
 25. Pingback: MARTURISIREA TESTAMENTARA A PARINTELUI ARSENIE PAPACIOC: "Numai in Adevar e unitate; daca nu e Adevar nu e unitate. HRISTOS ESTE ORTODOX"
 26. Pingback: NE VORBESTE PARINTELE ARSENIE PAPACIOC (2)...despre catolici, secte, pedeapsa cu moartea, razbunare, Proscomidie..."Ramane un singur lucru: Ade­varul!"
 27. Pingback: Protos. Justin Parvu: SA NU NE FACEM PARTASI LA EREZIE! -
 28. Pingback: [video]: CONFERINTA PARINTELUI ARSENIE PAPACIOC DE LA CONSTANTA (2004). “Nici o nenorocire nu inseamna ceva, daca credinta ramane in picioare…” - Recomandari
 29. Pingback: PARINTELE ARSENIE PAPACIOC – 1 an de la nasterea in ceruri (19 iulie): CUVINTE DE FOLOS, GRUPATE TEMATIC -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate