Părintele Episcop MACARIE despre SFANTA EUFIMIA, marturisirea credintei, casatoriile homosexuale si cele mixte si PROVOCARILE DE AZI ALE BISERICII: sectarism, secularism, sincretism (VIDEO, tabara ASCOR Cluj de la Ghelari)

16-09-2016 Sublinieri

Sfântă Mare Muceniţă Eufimia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Minunea_Eufimia_Calcedon

“Păzeşte-ne pe noi toţi de rătăcire şi Ortodoxia de săgeţile ereticilor; întăreşte credinţa cu rugăciunile tale către Ziditorul şi călăuzeşte pe toţi către Dumnezeu, Sfântă Muceniță Eufimia”

Vedeti si:

***

PS Macarie Dragoi, Episcopul Europei de Nord, la tabara ASCOR Cluj de la Ghelari – 4 august 2016 (fragmente):


PS MACARIE la Ghelari despre MARTURISIRE si PROVOCARILE BISERICII: sectarism, secularism, sincretism

Cea mai mare provocare pentru tara noastra si pentru Biserica noastra o prezinta in momentul de fata sectarismul. Atat cel din afara Bisericii, cat si cel dinlauntrul comunitatii noastre ortodoxe. Din nefericire, exista tendinte schismatice in sanul familiei noastre ortodoxe, insa eu cred ca Duhul Sfant ii poate lumina pe acesti oameni sa priceapa ca ne dam toata silinta sa slujim in Duhul Adevarului, cu mic, cu mare, si episcopii, si preotii si credinciosii si ne rugam ca sa fim intariti in lucrarea cea buna si marturisitoare a credintei noastre dreptmaritoare.

Unii dintre marii parinti duhovnici ravnitori, in anumite  momente de indoiala, au fost indreptati in chip minunat. De pilda, Parintele Paisie Aghioritul, canonizat de curand, avea mari indoieli din punct de vedere al relatiei sale cu ierarhia superioara si a fost indrumat chiar de insasi Sfanta Mucenita Eufimia. Sfanta Eufimia s-a coborat din cer, l-a vizitat pe Cuviosul Paisie Aghioritul atunci cand vietuia in muntele Athos. El a fost foarte surprins intru inceput auzind o voce de femeie care i-a cerut blagoslovenia de a intra in chilia lui. S-a speriat: “Cum, in Athos? Ce cauta o femeie?” Si era Sfanta Mucenita Eufimia, trimisa din cer, care l-a intarit in credinta cea adevarata. Si printre cele impartasite de aceasta iubitoare de Hristos, aceasta femeie iubitoare de Hristos, a fost si faptul ca cei din Rai au o parere de rau datorita faptului ca nu s-au dedicate mai mult slujirii lui Hristos, nu s-au jertfit mai mult pentru Hristos. Insasi mucenita marturisea ca ar fi dorit sa fie supusa la si mai multe chinuri pentru Hristos, ca sa dobandeasca o bucurie si mai mare, o rasplata si mai mare in Imparatia Prea Sfintei si de Viata facatoarei Treimi.

Deci cred ca cea mai mare provocare a zilelor noastre in Romania, o reprezinta sectarismul.ps Macarie Ghelari 2016

O a doua mare provocare, tot cu litera S, ar fi secularismul. Din pacate in Occident intrupeaza cele mai inedite forme. […]

O a treia mare provocare o reprezinta sincretismul, aceasta parere gresita ca toate credintele sunt bune, toate religiile sunt bune, este un Dumnezeu pentru toti oamenii si toti ne putem mantui. Ceea ce este gresit. Numai daca suntem in credinta cea adevarata avem posibilitatea sa intram cu bucurie pe poarta Imparatiei lui Dumnezeu.

In sensul acesta as vrea sa va reamintesc o intamplare din Pateric. Un Parinte duhovnicesc [avva Agathon] a fost umilit la maxim de un demonizat. I-a spus ca este desfranat (era curat, era feciorelnic), i-a spus ca este un netrebnic, a consimtit ca este un netrebnic, ca este un trufas, a consimtit ca este un trufas si acest neputincios i-a enumerat toate pacatele si el a consimtit ca asa este. S-a smerit la maxim. Insa la final a fost acuzat ca este eretic si parintele a spus: Nu, nu sunt eretic. Daca as fi eretic as cadea din adevar, mi-as pierde mantuirea. Sunt pacatos, sunt nevrednic, am toate pacatele pe care mi le-ai enumerat, dar eretic nu sunt. Nadajduiesc ca ma voi mantui in credinta cea adevarata pe care o marturisesc cu toata fiinta.

Deci trebuie sa ne ridicam mereu, sa ne pocaim de pacatele noastre in Biserica, insa nu in afara Bisericii. In aceste zile de slujire si de misiune in Romania, am intalnit mai multi tineri neoprotestanti. Printre acestia, unul dintre ei, nascut intr-o familie neoprotestanta, in zona mea natala, s-a apropiat tot mai mult in ultimul timp de Biserica Ortodoxa, am purtat mai multe convorbiri si in cele din urma a hotarat sa se pregateasca pentru cateheza in vederea primirii Tainei Sfantului Botez. A fost cea mai mare bucurie pe care am trait-o alaltaseara intr-o mica comunitate din zona mea natala. Am stat cu el pana tarziu, pana dupa miezul noptii am stat de vorba cu dansul, un tanar cu preocupari frumoase si serioase si care va deveni un bun fiu si un bun misionar in Biserica noastra Ortodoxa. Mai mult decat atat, a fost de accord ca, atunci cand va primi Taina Sfantului Botez, aceasta sa se savarseasca intr-un cadru comunitar, mai cu seama ca din nefericire sunt atatia fosti fii ai Bisericii care s-au ratacit si care s-au rebotezat in comunitatile neoprotestante din vecinatate. Si acesta, iata, va primi Taina Sfantului Botez in mijlocul fratilor si surorilor ortodocsi din comunitatea euharistica. Va fi o marturie deosebita si o incurajare pentru aceasta mica comunitate, aratandu-le alor nostri ca se poate savarsi aceasta schimbare totala si in Biserica noastra Ortodoxa.

tabara-Ghelari-118Aseara am intarziat datorita faptului ca am stat cu cativa tineri de vorba, intre care si un tanar sot si tata care sufera de patima alcoolului. Exista aceasta tendinta la noi, la crestini-ortodocsi, atunci cand acesti oameni, foarte patimasi, doresc sa se intoarca, nu se gandesc sa se pocaiasca de pacatele lor, cei mai multi dintre ei, in Biserica, ci in afara Bisericii. Si aceasta este cea mai mare inselare a diavolului, a vrasmasului mantuirii noastre, ca sa il puna pe om pe o cale [morala] corecta insa sa il indeparteze de credinta cea adevarata si implicit, sa isi piarda mantuirea. Fiindca oricat de ancorat ar fi un om intr-o viata morala corecta, daca nu marturiseste credinta cea adevarata nu poate sa ajunga in Imparatia lui Dumnezeu inca din acesta lume, Imparatia lui Dumnezeu fiind Biserica.

Desigur ca Dumnezeu este cel care hotaraste mantuirea fiecarei persoane. A fost intrebat parintele Teofil la un moment dat:

– Parinte Teofil, spuneti-ne, se mantuiesc neoprotestantii?

– Eu nu va pot spune asta, intrebati-L pe Dumnezeu!

Dumnezeu este cel care hotaraste mantuirea fiecaruia. Noi nu facem altceva decat sa marturisim Adevarul asa cum l-au marturisit apostolii si Sfintii Parinti ai Bisericii noastre, asa cum l-au marturisit mosii si stramosii nostri, asa cum l-au marturisit parintii nostril in credinta cea adevarata. Deseori le spun celor pe care ii intalnesc: credinta noastra ortodoxa este ca vinul: cu cat este vinul mai vechi, cu atat este mai bun.


PS MACARIE Dragoi despre CASATORIILE MIXTE si cele HOMOSEXUALE, DREAPTA CREDINTA si SFANTA MUCENITA EUFIMIA

Extrase video dupa: https://www.youtube.com/watch?v=lVQsYlt7OcA

– Din ce în ce mai mult, ţările nordice sunt secularizate. Cum reuşiţi dvs. să faceţi misiune în ţările respective? Întâmpinaţi anumite bariere din partea instituţiilor statului?

tabara-Ghelari-131– Instituţiile sunt indiferente. Şi localnicii necredincioşi sunt indiferenţi. Rareori, atunci când e vorba de convertiri, cei ai casei lor se tulbură de ceva anume. A fost o căsătorie mixtă [etnic – n.n.] de curând și o familie foarte cunoscută şi dragă, şi i-am primit şi pe ceilalţi ai casei lor, am vorbit cu ei, şi, în cele din urmă, am avut îndrăznirea către tânăr – din mila lui Dumnezeu, toţi cei care se căsătoresc cu parteneri ortodocşi devin ortodocşi – şi i-am zis: “Dragul meu, ţi-am spus de mirungere, că aşa se face, tu ai fost botezat în credinţa părinţilor tăi…” – era botezat – “...însă eu te primesc prin Taina baptismală în credinţa ortodoxă. Ce e mirungerea? E jumătate de măsură. Dar te primesc deplin, în toată rânduiala, în botez, prin taina botezului. Ştii ce înseamnă botezul? Nu trebuie să te mai spovedeşti de păcate, toate ţi se iartă, dacă le-ai săvârşit în viaţa ta și pui început bun, intri într-o viaţă nouă, cu soţia ta ortodoxă şi cu copiii copiilor tăi, care sunt ortodocşi, din moment ce aţi ales să faceţi căsătoria în Biserica noastră.” Şi eram cumva jenat de familie, să nu zică ceva, că nu poţi dintr-o dată chiar cu toţi. Şi nu, au înţeles! Au înţeles acest lucru.

Cu instituţiile statului nu am nicio legătură directă în privinţa aceasta. Ele nu sunt interesate de alegerea pe care o face fiecare persoană în parte. Avem dificultăţi în Norvegia cu Barnevernet şi sunt în litigii familiile acestea greu încercate. Am dat şi noi mai multe mesaje, că atât am putut face.

Însă sunt probabil câteva puncte sensibile pentru care am risca puşcărie: dacă ne-am adresa persoanelor de altă orientare sexuală. Dar noi înfierăm păcatul la modul general, n-avem nimic cu persoana. Ea poartă chipul lui Dumnezeu, noi dorim întoarcerea ei! Noi înfierăm păcatul în sine, care face ravagii şi alterează chipul lui Dumnezeu.

– Credeţi că se poate impune Bisericii să facă căsătorii homosexuale?

– Nu, că nu e Biserică de stat. S-a impus în Danemarca, acolo e biserică de stat. Şi au votat celelalte aşa-zise biserici care s-au separat de stat. Ţine de comunitatea religioasă. Nu cred că se poate impune aşa ceva vreodată, din moment ce noi suntem asociaţie religioasă. Şi căsătoria în sine nu-i un act civil, e un act pur religios până la urmă. Asta ţine de rânduiala fiecărei comunităţi creştine. Dacă ni s-ar impune, bineînţeles că nu am accepta; tăiaţi-ne capul, puneţi-ne pe toţi la puşcărie, de la mic la mare.

Apropo, făceam o glumă, i-am vizitat pe deţinuţi în puşcăriile scandinave şi sunt condiţii mai bune decât la hotelurile din România. Şi uneori puşcăriile sunt în mijlocul oraşului. Vă spun că sunt imigranţi care preferă la puşcărie uneori.

– Părinte, dar căsătoriile mixte din Italia, unde îi binecuvântează, totuşi, în biserică, dar fiecare rămâne cu religia lui, cum e posibil? Am întrebat în Genova, spuneau că sunt căsătoriţi în biserica românească, el catolic şi ea ortodoxă.

– Nu ştiu cum e posibil, eu vă spun ce e la noi, în Episcopia Europei de Nord. Părintele Arsenie Papacioc spunea: “Singur Ortodoxia.” E foarte delicat aici. Zilele acestea am vorbit cu câţiva neoprotestanţi care urmau să se căsătorească cu ortodocşi şi vor trece în sânul Bisericii noastre. Însă, din nefericire, sunt şi eşecuri cu tineri ortodocşi foarte buni care trec la neoprotestantism în satele noastre. Fiindcă atunci când e dragostea, foarte greu se trece peste, dragostea e oarbă, se negociază şi cu dogma în situaţiile astea.

– Dar e normal în situaţiile astea?

– Nu, nu este.

eufimia-calcedon– Ce părere aveţi despre “sfântul şi marele sinod”?

– Da, e un subiect mai delicat. Vă rog să citiţi precizările mele pe site-ul Episcopiei Europei de Nord. V-am spus de mărturia pe care a dat-o Sfânta Eufimia Cuviosului Paisie Aghioritul. Vă rog s-o căutaţi, cred că e şi pe internet, eu am citit-o în Familia Ortodoxă: în viaţa Sf. Paisie Aghioritul, despre întâlnirea pe care a avut-o Cuviosul Paisie cu Sfânta Muceniţă Eufimia. Eufimia este o martiră din primele secole, a pătimit foarte mult pentru Hristos, iar în timpul Sinodului al IV-lea Ecumenic de la Calcedon, când a fost mărturisită învăţătura ortodoxă hristologică, despre cele două firi ale Mântuitorului Iisus Hristos, în Calcedon se păstrau moaştele întregi ale Sfintei Muceniţe Eufimia. Acum se păstrează în catedrala patriarhală din Constantinopol, din Fanar. Şi Părinţii Sinodului au hotărât să pună cele două învăţături, cea ortodoxă şi cea greşită, în racla cu moaştele Sf. Mc. Eufimia, pe care au pecetluit-o şi au lăsat-o o vreme, ei rugându-se ca Sfânta Muceniţă să le dea un semn. Muceniţa, care a mărturisit adevărul până la sfârşit, dându-şi viaţa pentru Hristos, să mărturisească şi cu acest prilej, în acele vremuri de grea încercare pentru Biserica lui Hristos, să mărturisească adevărul. Şi au pecetluit racla cu pecetea împărătească. Şi s-au rugat o vreme împreună cu Sf. Mc. Eufimia, şi s-a deschis racla. Învăţătura cea adevărată, ortodoxă, hristologică, era în mâna dreaptă a cuvioasei Muceniţe, iar învăţătura eretică, cea greşită, era sub picioarele ei.

Şi această Muceniţă a desluşit foarte multe îndoieli pe care le avea Cuviosul Paisie, în anii ’70, cele mai multe de ordin bisericesc. Frământări pe care le avem și noi astăzi.

Însă, cu timp şi fără timp, mărturisim adevărul. Cu timp şi fără timp. Şi mergem înainte.

***

SA NE RUGAM SFINTEI MARE MUCENITE EUFIMIA, IZBAVITOAREA DE EREZII SI INSELARI

Paraclisul Sfintei Mari Muceniţe Eufimia

Preotul face obişnuitul început, zicând: Binecuvântat este Dumnezeul nostru…

Citeţul: Amin. Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, slavă Ţie! Împărate ceresc… Sfinte Dumnezeule… Preasfântă Treime… Tatăl nostru…

Preotul: Că a Ta este împărăţia…

Citeţul: Amin. Doamne miluieşte (de 12 ori). Slavă…Şi acum… Veniţi să ne închinăm… şi îndată psalmul 142: Doamne, auzi rugăciunea mea…

Apoi cântăm pe glasul al IV-lea: Dumnezeu este Domnul şi S-a arătat nouă, bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului (de 3 ori)

Apoi troparele acestea, glasul al IV-lea (forma glasului al II-lea), podobie: “Cel ce Te-ai înălţat pe cruce…”:

Pe Sfânta Eufimia întru cântări o lăudăm şi mărim viaţa ei cea dumnezeiască şi mucenicia ei cea minunată răbdată cu puterea lui Hristos, că aceasta a smerit nedumnezeirea idolilor şi a ruşinat rătăcirile la Sinodul al Patrulea; pentru aceasta a intrat slăvită în pământul celor blânzi, ca o muceniţă mult pătimitoare. (de 2 ori)

Slavă… Şi acum… asemenea:

Nu vom tăcea nicicând, de Dumnezeu Născătoare, a spune pururea puterea ta noi, nevrednicii, că de nu ai fi stat tu înainte rugându-te, cine ne-ar fi scăpat pe noi de atâtea primejdii, sau cine ne-ar fi păzit pe noi până acum slobozi ? Noi de la tine, Stăpână, nu ne vom depărta, că tu mântuieşti pe robii tăi pururea din toate nevoile.

Apoi îndată psalmul 50: Miluieşte-mă, Dumnezeule…

Canonul

glasul al 8-lea, îl punem pe 4, fără irmoase:

Cântarea IEufimia-IN

Irmos: “Apa trecând-o ca pe uscat…”

Sfântă Mare Muceniţă Eufimia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Vino, o, Duhule cel Bun, la mine, cel ticălos, care voiesc să laud pe Eufimia, stâlpul credinţei, fala şi cinstea Calcedonului.

Sfântă Mare Muceniţă Eufimia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Laud, Eufimia, vieţuirea ta, măresc jertfa şi minunata mucenicie, cerând ca, prin rugăciunile tale, Maică, să laud după vrednicie minunile tale.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh

În chip luminat te-ai lepădat de deşertăciunea şi de frumuseţile lumii, pentru Hristos, Eufimia; pentru aceasta şi pe noi, cei ce te cinstim, învredniceşte-ne să ne lepădăm de patimi.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin

 Născătoare de Dumnezeu, pe noi, cei netrebnici, învredniceşte-ne, Maică a Cuvântului, ca, prin rugăciunile tale, să propovăduim cele două firi ale Lui într-un singur ipostas, Maică- Fecioară.

Cântarea a III-a

Irmos: „Doamne, Cel ce ai făcut…”

Sfântă Mare Muceniţă Eufimia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Vedem în mâinile tale, slăvită Eufimia, cartea Părinţilor, cea de Dumnezeu insuflată, cu cuviinţă ţinută, iar scrierea ereticilor zăcând la picioarele tale, ceea ce propovăduieşti dogmele adevărului.

Sfântă Mare Muceniţă Eufimia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Te-ai împotrivit cu tărie idoleştilor cuvinte, muceniţă Eufimia, prin credinţa ta către Dumnezeu – Omul şi, prin semne multe smerind pe judecătorii tăi, ai suferit mucenicia cu bucurie.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh

Dorind cu râvnă, slăvită Eufimia, sfinţenia vieţii şi pe Hristos, şi lepădând toate cele trecătoare de pe pământ, ai gustat cele cereşti, a căror dorire dăruieşte-o şi nouă, cu rugăciunile tale.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin

Ca o purtătoare de biruinţă te-ai înălţat la ceruri, Preacurată, ca una ce ai născut nouă pe Dumnezeu Omul, pe Care roagă-L pururea, cu îndrăznire de maică, pentru robii tăi, pururea – Fecioară curată.

Apoi aceste stihiri:

Izbăveşte de eresuri pe toţi ortodocşii, că eşti mijlocitoarea credincioşilor către Hristos, ca o muceniţă mult pătimitoare, Eufimia.

Întăreşte-i pe cei ce în chip ortodox te cinstesc pe tine, Născătoare de Dumnezeu, întru credinţa Fiului tău şi în încercările vieţii, ca una ce ai îndrăznire de maică.

Apoi preotul rosteşte ectenia la care pomeneşte pe cei pentru care se face paraclisul, iar după ecfonis cântăm:

Sedealna, glas 2, Podobie: Ceea ce eşti rugătoare caldă…

Dorind, cinstită, cămara cea preaîmpodobită, te-ai jertfit lui Dumnezeu, ca o junghiere cu bun miros şi L-ai propovăduit pe Hristos desăvârşit om şi Dumnezeu într-un singur ipostas, ținând în mâinile tale, Eufimia, cartea lui Dumnezeu.

Cântarea a IV-a

Irmos: “Auzit-am, Doamne, taina…”

Sfântă Mare Muceniţă Eufimia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Te-ai înfrumuseţat întru Duhul, muceniţă Eufimia; pentru aceasta te-ai nevoit biruind reaua credinţă, pe care şi acum o izgoneşte, cu solirile tale.

Sfântă Mare Muceniţă Eufimia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Uneltele diavolului le-ai smerit, prin minune, Eufimia; şi pe noi acum ne păzeşte de năvălirile înşelătorului, o, prealăudată.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh

Chinuri ai răbdat bucurându-te, prin dumnezeiescul har, Eufimia; pentru aceasta grăbeşte şi izbăveşte de săgeţile durerii pe cei ce te cinstesc.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin

Prin solirile tale, Fecioară, trimite-ne de la Fiul tău curăţire de păcate, ca toţi să scăpăm de năvălirile vicleanului balaur.

Cântarea a V-a

Irmos: „Luminează-ne pe noi, Doamne…”

Sfântă Mare Muceniţă Eufimia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Izbăveşte pe cei credincioşi cu solirile tale, Eufimia, de rătăcirile cele întinate ale ereticilor, care răstoarnă dumnezeieştile dogme ale Bisericii.

Sfântă Mare Muceniţă Eufimia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Ai izbăvit şi ai întărit credinţa cea adevărată a ortodocşilor, prin minune pecetluind dumnezeiasca credinţă, Eufimia.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh

Înalţă mintea celor ce te cinstesc pe tine, Eufimia, către Iisus Mântuitorul, Dumnezeu – Omul, şi de înşelare păzeşte-ne şi ne izbăveşte.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin

Porţi pe Hristos în braţele tale, Mireasă dumnezeiască, şi alăptezi ca pe un prunc, mai presus de fire, pe Cel ce S-a întrupat sub vreme, pe Dumnezeu şi Domnul.

Cântarea a VI-a

Irmos: „Rugăciunea mea voi vărsa…”

Sfântă Mare Muceniţă Eufimia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Iubit-ai pe Hristos, prealăudată Eufimia, din inimă fierbinte; pentru aceasta te desfătezi de viaţa cea veşnică şi dumnezeiască, bucurându-te, şi mijlocind la Dumnezeu să fim izbăviţi noi de chinuri.

Sfântă Mare Muceniţă Eufimia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Zădărniceşte îndrăznelile celor de rea credinţă şi năvălirile demonilor, Eufimia, şi, cu rugăciunile tale către Cuvântul, izbăveşte inimile credincioşilor de înşelare şi-i scapă de legăturile păcatului, ale morţii şi ale diavolului.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh

Alină-mi sufletul, slăvită Eufimia, cu rugăciunile tale către Dumnezeu, şi dăruieşte-mi bucuria păcii şi nădejdea în Dumnezeu cea mântuitoare şi dorirea veşnicei desfătări şi viaţa raiului cea nesfârşită.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin

Tu L-ai purtat în pântece pe Domnul, Fecioară, mai presus de fire şi de cuvânt, şi ai îmbrăţişat cu mâinile pe Dumnezeu şi din cinstiţii tăi sâni L-ai alăptat; pentru aceasta, ca o Maică a lui Dumnezeu, roagă-L pe Acesta pentru toţi.

Apoi aceste stihiri:

Izbăveşte de eresuri pe toţi ortodocşii, că eşti mijlocitoarea credincioşilor către Hristos, ca o muceniţă mult pătimitoare, Eufimia.

Întăreşte-i pe cei ce în chip ortodox te cinstesc pe tine, Născătoare de Dumnezeu, întru credinţa Fiului tău şi în încercările vieţii, ca una ce ai îndrăznire de maică.

Preotul rosteşte ectenia, aşa cum s-a arătat după cântarea a III-a, apoi cântăm:

Condacul, glas 2, Podobie: Ceea ce eşti folositoare creştinilor…

Eufimia, tu eşti fala mucenicilor, înfrumuseţarea cea cinstită a mărturisirii lui Hristos, jertfindu-te de bunăvoie pentru Dânsul cu bucurie ; pentru aceasta ai luat în ceruri cinste de mare muceniţă şi cununa biruinţei. Întăreşte, cu solirile tale, pe credincioşi în dreapta credință şi roagă pe Hristos ca să primim iertare.

Prochimenul, glas 4:

Minunat este Dumnezeu întru Sfinţii Săi.

Stih: Prin Sfinţii care sunt pe pământul Lui, lucruri minunate a făcut Domnul.

Şi se citeşte Sf. Evanghelie de la Luca ( XXI, 12-19 ): Zis-a Domnul ucenicilor Săi: Feriţi-vă de oameni…

Strana: Slavă Ţie, Doamne, slavă Ţie !

Slavă… glas 2:

Pentru rugăciunile purtătoarei de chinuri Eufimia, Milostive, curăţeşte mulţimea greşalelor noastre.

Şi acum… același glas

Pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Milostive, curăţeşte mulţimea greşalelor noastre.

Apoi stihira glas 6 (forma glasului 2), Podobie: “Toată nădejdea…”

Stih: Miluieşte-ne, Dumnezeule, după mare mila Ta şi după mulţimea îndurărilor Tale curăţeşte fărădelegile noastre.

În cântări dumnezeieşti să lăudăm pe Eufimia, podoaba Calcedonului, înfrumuseţarea cea preacinstită a Bisericii, căci cu bucurie s-a jertfit pe sine Domnului şi a lepădat pe cele trecătoare, mincinoase şi stricăcioase şi toată deşertăciunea, întărind prin minuni pe cei ce cred întru adevăr; cu adevărat s-a arătat pildă mucenicilor lui Hristos şi turn de apărare al ortodocşilor, cea de Dumnezeu fericită.

Diaconul (iar în lipsa lui, preotul ) rosteşte rugăciunea:

Mântuieşte, Dumnezeule, poporul Tău şi binecuvintează moştenirea Ta, cercetează lumea Ta cu milă şi cu îndurări, înalţă fruntea creştinilor ortodocşi şi trimite peste noi milele Tale cele bogate; pentru rugăciunile Preacuratei Stăpânei noastre Născătoarei de Dumnezeu şi pururea Fecioarei Maria; cu puterea cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci; cu ocrotirile cinstitelor, cereştilor netrupeşti Puteri; pentru rugăciunile cinstitului, măritului Prooroc, Înaintemergătorului şi Botezătorului Ioan; ale Sfinţilor, măriţilor şi întru tot lăudaţilor Apostoli; ale sfinţilor sfinţiţilor ierarhi; ale sfinţilor, măriţilor şi bunilor biruitori mucenici; ale preacuvioşilor şi de Dumnezeu purtătorilor Părinţilor noştri, ale Sfintei, marii Muceniţe Eufimia din Calcedon, ale Sfinţilor (N), a căror pomenire săvârşim, ale sfinţilor şi drepţilor dumnezeieşti Părinţi Ioachim şi Ana şi pentru ale tuturor sfinţilor, rugămu-ne, Mult-milostive Doamne, auzi-ne pe noi păcătoşii, care ne rugăm Ţie, şi ne miluieşte pe noi.

Strana: Doamne, miluieşte (de 12 ori), cântat alternativ de cele două strane.

Preotul rosteşte ecfonisul: Cu mila şi cu îndurările şi cu iubirea de oameni ale Unuia-Născut Fiului Tău, cu Care eşti binecuvântat, împreună cu Preasfântul şi bunul şi de viaţă făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor.

 Strana: Amin.

Cântarea a VII-a

Irmos: „Tinerii cei ce au mers…”

Sfântă Mare Muceniţă Eufimia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

O, muceniţă Eufimia, prăznuieşti întru slavă, în Împărăţia lui Dumnezeu, fiind încununată după vrednicie, în mijlocul mucenicilor, cu care cânţi Domnului: Dumnezeul părinţilor noştri, bine eşti cuvântat!

Sfântă Mare Muceniţă Eufimia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

În chip mărit ocroteşti pe cei ce cu dragoste se închină moaştelor tale, o, cinstită maică Eufimia, şi laudă pe Domnul cu credinţă dreptslăvitoare: Dumnezeul părinţilor noştri, bine eşti cuvântat!

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh

Prin minune pecetluieşte Eufimia cartea credincioşilor ortodocşi, dogmatizând cu adevărat cele două firi ale lui Hristos într-un singur ipostas, pentru cei ce laudă cu credinţă pe Cuvântul în veci.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin

Biserică însufleţită a lui Dumnezeu Cuvântul eşti şi cort purtător de lumină; roagă-te, Fecioară, pentru cei ce te laudă şi împreună cântă luminat: Dumnezeul părinţilor noştri, bine eşti cuvântat!

Cântarea a VIII-a

Irmos: „Pe Împăratul ceresc…”

Sfântă Mare Muceniţă Eufimia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Logodindu-te cu Cuvântul, o, Eufimia, ai dat mărturie prin sânge, pe Hristos lăudând ca o muceniţă în veci.

Sfântă Mare Muceniţă Eufimia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

De la Domnul luând tărie, Eufimia se sârguiește către mucenicie cu bucurie, pe Hristos lăudând întru toţi vecii.

Stih: Binecuvântăm pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Dumnezeu.

Mărturisind Eufimia Stăpânia Treimii, prăznuieşte acum în Sionul de sus, lăudând-O întru toţi vecii.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin

Mărturisim pe Fecioara şi Maica Cuvântului ca pe o mai cuprinzătoare decât cerurile şi slăvim pe Hristos în veci.

Cântarea a IX-a

Irmos: “Cu adevărat Născătoare…”

Sfântă Mare Muceniţă Eufimia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Cu puterea Domnului Eufimia pecetluieşte credinţa cea din carte în chip minunat, cu mâinile sale, biruind rătăcirea cea cu adevărat pierzătoare.

Sfântă Mare Muceniţă Eufimia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Cu veselie a lepădat Eufimia cele ale lumii şi cele stricăcioase şi frumoase ale vieţii celei trecătoare, ca să se bucure în locaşurile cele dumnezeieşti împreună cu mucenicii.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh

Dăruieşte-mi râvna mărturisirii şi a dumnezeieştii îndrăzneli şi harul lui Dumnezeu, prin rugăciunile tale către Cuvântul, muceniţă preaslăvită.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin

Să lăudăm pe Maria, Maica Cuvântului, folositoarea cea tare şi acoperământul credincioşilor, slava şi desfătarea celor fără de trupuri.

Apoi îndată:

Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită şi prea nevinovată şi Maica Dumnezeului nostru.

Ceea ce eşti mai cinstită decât Heruvimii şi mai slăvită fără de asemănare decât Serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.

Apoi aceste stihiri (megalinarii), glas 8, Podobie: “Ceea ce eşti mai cinstită…”,

în timpul cărora preotul cădeşte altarul şi poporul:

Bucută-te, podoaba cea cinstită a Calcedonului, muceniţă Eufimia, şi călăuza credinţei; bucură-te, ruşinarea cumpliţilor eretici şi pecetluirea Sinodului al Patrulea.

Veniţi să lăudăm în cântări viaţa Eufimiei şi să strigăm cu bucurie: bucură-te, lauda Bisericii şi a mucenicilor şi apărarea credincioşilor ortodocşi.

Cu evlavie să cinstim pe dumnezeiasca pecete a mucenicilor, pe minunata Eufimia, care s-a jerfit cu râvnă pentru Cuvântul, şi a pecetluit credinţa ortodocşilor.

Pe marea muceniţă a lui Hristos cu cântări de laudă să o încununăm cu bucurie, pe ceea ce s-a învrednicit de cinstea nestricăciunii şi de dumnezeiasca odihnă împreună cu toţi mucenicii.

Muceniţă Eufimia, în ceruri pururea prăznuieşti cu îngerii, bucurându-te, ca un chip al mucenicilor şi laudă a ortodocşilor; roagă pe Ziditorul pentru robii tăi.

Păzeşte-ne pe noi toţi de rătăcire şi Ortodoxia de săgeţile ereticilor; întăreşte credinţa cu rugăciunile tale către Ziditorul şi călăuzeşte pe toţi către Dumnezeu, Eufimia.

Îngerii şi cetele Sfinţilor, cu Botezătorul, cu Apostolii lui Hristos şi cu Născătoarea de Dumnezeu Maria, faceţi rugăciune ca să ne mântuim.

Sfinte Dumnezeule…Preasfântă Treime…Tatăl nostru…

şi după ecfonis cântăm

Troparul, glasul al 5-lea, Podobie: „Pe Cuvântul…”:

Tu eşti frumuseţea Calcedonului şi stâlpul Ortodoxiei, o, cinstită Eufimia, călăuza şi întărirea Părinţilor, că te-ai luptat strălucit şi te-ai încununat minunat cu harul nestricăciunii şi ai întărit cartea Părinţilor care au mărturisit cele două firi ale lui Hristos.

Preotul rosteşte ectenia, pomenind pe cei pentru care se face paraclisul şi Otpustul mic.

Apoi cântăm această stihiră glas 2, podobie: “Când de pe lemn…”, vreme în care ne închinăm icoanei sfântului:

Veniţi să cinstim nevoinţa cea sfântă a cinstitei Eufimia, întru umilinţa sufletului, lăudând în cântări minunile ei; că pe Hristos L-a propovăduit în mijlocul Sinodului un ipostas în două firi; pentru aceasta după vrednicie este preamărită, primind slava nestricăciunii şi dumnezeiasca odihnă în ceruri.

Stăpână, primeşte rugăciunile robilor tăi şi ne izbăveşte pe noi de toată nevoia şi necazul.

Toată nădejdea mea spre tine o pun, Maica lui Dumnezeu, păzeşte-mă sub acoperământul tău.

(Traducere din limba greacă de protos. Chiril Lovin, după paraclisul alcătuit de Arhim. Nikodimos Aerakis)

eufimia-IN-minunea-sfintei-eufimia-minologhion-bizantin-s14

Legaturi:

***

***

 

***

 

***

 

***

 


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Ecumenism, Marturisirea Bisericii, PS Macarie, Sfanta Mucenita Eufimia, Stilisti/ schismatici, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Părintele Episcop MACARIE despre SFANTA EUFIMIA, marturisirea credintei, casatoriile homosexuale si cele mixte si PROVOCARILE DE AZI ALE BISERICII: sectarism, secularism, sincretism (VIDEO, tabara ASCOR Cluj de la Ghelari)

  1. Pingback: RESPONSABILITATEA MARTURISIRII NE-RUSINATE A CREDINTEI in vremurile noastre de “CRISTOFOBIE SI ANTICRESTINISM”, in care noile ideologii cauta SA DINAMITEZE FAMILIA si VALORILE: “Nu mi-e rusine de Hristosul meu, nu mi-e rusine de Biserica
  2. Pingback: SFÂNTUL MUCENIC DIMITRIE și SFINȚII ÎNCHISORILOR. “În aceste vremuri, când ACELEAȘI FORȚE DEMONICE, sub forme diferite, SE PORNESC ASUPRA NOASTRĂ…”– La ce tip de RUGĂCIUNE ne îndeamnă PREASFINȚITUL PĂRINTE MACARIE, pentru
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate