Cuviosul FILOTEI ZERVAKOS (†8 mai 1980) despre MANTUIREA IN VREMURILE APOSTAZIEI SI NECURATIEI GENERALE, INTR-O LUME VICLEANA SI STRICATA: Satana face ultimul asalt… Numai la Dumnezeu ne vom putea refugia si sa fim gata pentru asta, caci s-a apropiat sfarsitul acestui veac

8-05-2014 Sublinieri

Cuviosul Filotei Zervakos

***

Despre apostazia generală

“…Toţi s-au plecat: şi stăpânirea, şi arhiereii, şi miniştrii, şi ofiţerii; şi preoţi, şi monahi, şi soldaţi, şi cărturari, şi neştiutori de carte, şi bogaţi, şi săraci, şi mari, şi mici, bărbaţi şi femei. De la acest neam şi de la aceşti oameni să nu aşteptăm progres sau vreo procopseală, ci mai degrabă suliţa viitoare şi ultima şi marea mânie care ne va veni de la fiii pierzaniei, fiii neascultării. Există şi puţine excepţii, există şi puţini aleşi, de dragul cărora Domnul rabdă pe cei mulţi şi păcătoşi. Dar sunt atât de puţini cei aleşi, încât mă tem că nu le va fi cu putinţă să oprească mânia cea dreaptă a lui Dumnezeu, cea pornită împotriva păcătoşilor, şi va veni mânia cea mare de la Domnul Atotţiitorul şi întristare aşa cum nu a fost de la începutul lumii până astăzi. Noi, păcătoşii, unde să fugim?

Numai la Dumnezeu ne vom putea refugia, şi să fim gata pentru asta, căci s-a apropiat sfârşitul acestui veac. Această viaţă trecătoare seamănă cu marea. Noi şi toţi ceilalţi oameni suntem Petru se scufunda mergand pe mare si intinde mana catre Hristosca marinarii, şi precum marinarii care călătoresc pe mare nu au întotdeauna marea liniştită, ci întâlnesc de multe ori vânturi puternice, valuri mari şi sunt de multe ori în primejdie, aşa şi noi călătorim pe marea acestei vieţi vremelnice, întâlnim multe vânturi potrivnice, puternice, valuri mari, sminteli, ispite, boli, întristări, supărări, prigoniri şi primejdii. Nu trebuie însă să dăm bir cu fugiţii. Să avem curaj, bărbăţie şi credinţă; şi dacă, la fel ca oamenii cu suflet mic şi cu puţină credinţă ne-am descurajat în primejdii, să strigăm ca Petru, care a strigat pe Hristos, prea dulcele Dumnezeu, Care pretutindeni este prezent: “Învăţătorule, mântuieşte-mă, că mă scufund!”. Şi de îndată dulcele nostru Iisus va întinde mâna Sa cea dreaptă şi ne va ridica, spunând: “Puţin credincioşilor, de ce v-aţi îndoit? Nu vă temeţi, Eu sunt aproape de voi, nu vă voi lăsa”.

Corabia nu se mai teme de primejdii când ajunge în port. Astfel şi noi, numai când vom ajunge la limanul vieţii celei veşnice, la limanul cel netulburat şi fără valuri vom fi în siguranţă veşnic, căci acolo încetează orice tulburare, orice teamă şi orice primejdie. Acolo blândeţea şi calmul sunt fără tulburare, pacea fără războaie, sănătatea fără boli, fericirea fără nefericire, bucuria fără întristare şi viaţa fără de moarte. Fie ca Preabunul şi Cerescul Părinte, Care vrea ca toţi oamenii să se mântuiască şi la cunoştinţa adevărului să vină, să ne învrednicească şi pe noi de bunătăţile Sale cele veşnice şi de Împărăţia cerurilor”.

agios-filotheos-o-en-paro-porto-lagos

***

Către preotul duhovnic

“… Într-adevăr răutatea acestui veac viclean întrece răutăţile şi păcatele tuturor veacurilor şi orice duhovnic având frică de Dumnezeu şi conştiinţă se găseşte într-o postură grea, cum să iconomisească pe păcătoşii cei ce i se spovedesc. În această generaţie vicleană duhovnicul trebuie să folosească iconomia, căci de va folosi acrivia, nici unul dintre cei spovediţi, sau foarte rar vreunul, s-ar găsi vrednic de împărtăşanie. Este nevoie însă de mare atenţie şi discernământ din partea duhovnicului şi căldură caldă către Dumnezeiescul Părinte pentru a-l lumina cum să întrebuinţească iconomia, căci, după cum spune şi dumnezeiescul Grigorie: Îngăduiţi, dar nu călcaţi legea”, aşa că dacă e vorba de călcarea legii, mai bine ar fi să nu spovedească, ca să nu audă cuvântul: “Doctore, vindecă-te pe tine însuţi”.

Starea de astăzi, vrednică de plâns, a oamenilor, se datorează lipsei duhovnicilor virtuoşi şi înţelepţi cu discernământ, cu frică de Dumnezeu, cinstiţi şi cu experienţă.

Iar astfel puţini sunt cei care se mântuiesc în acest neam viclean“.

elder-philotheos[2]_Parintele_Filotei_Zervakos

***

Desfraul si avortul

[…] Satana face ultimul asalt si, in acesti ani in care ne gasim, mare necaz si stramtorare vor veni in lume…(…) Asadar, mare manie are sa vina. Multe rautati se intampla in lume, indeosebi doua: desfraul si avortul.

Un rău atât de mare nu s-a întâmplat în nici o vreme, ca mamele să ucidă 6-10 copii si să nu simtă deloc mustrare de conștiință, când, dacă ar fi avut o cât de mică urmă de pocăintă si simtire, ar fi trebuit să-si deschidă mormintele si să intre de vii în ele ca să se chinuie, dar sunt nepăsătoare… Se spovedesc uneori, dar fără să se pocăiască sincer.

Aceasta una, iar a doua – goliciunea femeilor. Umblă acum goale, – desi bărbatii nu sunt mai prejos, – însă mai mult femeile, iar aceasta nu este cu putintă s-o rabde Dumnezeu. A răbdat pe păcătosii din vremea lui Noe, pe cei din Sodoma si Gomora, dar parcă nu ajunseseră la acest stadiu, să umble goi pe stradă si să-si arate trupurile lor goale la bărbati, ca să-i atragă spre păcat.

Dumnezeu este indelung-rabdator, iar o mie de ani sunt inaintea lui Dumnezeu ca o ora. Rabda indelung, dar si rabdarea Sa are margini. Nu e cu putinta ca Dumnezeu, care totdeauna pedepseste pacatul, sa ingaduie a se face atatea pacate, fara sa le pedepseasca… Numai sa fim pregatiti. Sa avem credinta in Dumnezeu, in El sa ne punem nadejdea si dragostea si El nu ne va parasi. Fie ca nimic sa nu ne desparta de iubirea lui Hristos. […]

[el]image12

***

Îmbrăcămintea necuviincioasă a femeilor

“[…] Ce să spun şi despre îmbrăcămintea necuviincioasă pe care le îndeamnă să o poarte născocitorul răutăţii, diavolul. Vai şi amar! Cum de nu le e ruşine femeilor creştine? Ţigăncile şi musulmanele se îmbracă decent, pentru a nu-i sminti pe bărbaţi, pe când femeile creştine, care au tradiţie de la Hristos, de la apostoli, de la Sfinţii Părinţi să se îmbrace decent, au ajuns la nebunie desăvârşită prin felul în care se îmbracă! Taţii şi mamele să fie pilde bune şi să nu-şi lase copiii – povăţuindu-i cu iubire de Dumnezeu – să se îmbrace necuvios. Iar bărbaţii să le ferească pe femeile lor de îmbrăcămintea indecentă, căci vor da socoteală în ziua Judecăţii. Femeile cere intră în biserica lui Dumnezeu îmbrăcate necuviincios şi fără de ruşine, fac voia diavolului. Mai bine să nu calce pe la biserică, fiindcă în afară de faptul că nu au nici un folos din asta, îi vatămă şi îi smintesc şi pe ceilalţi credincioşi din biserică. […]

***

elimage1.jpg

***

Vedenia a treia

“Dupa alte cateva zile mi s-a aratat ca ma gaseam in orasul Siros, la marginea unei piete, alaturi de doi dintre militarii cu care vorbeam despre revenirea refugiatilor. In timp ce vorbeam a batut de ora douasprezece amiaza, am intrerupt discutia hotarand sa o reluam la ora trei. In timp ce acei domni au mers la casele lor spre a lua pranzul, eu am intrat in hotel, am urcat o scara mica si inaintand pe un culoar stramt am vazut diferite camere care aveau usile inchise. Am deschis o usa pentru a intra in camera si am vazut inauntru multime de murdarii si intinaciuni. Iesea de acolo asa o putoare incat am fost nevoit sa inchid imediat usa. Am deschis-o pe a doua, pe a treia, si pe ale celorlalte camere, si am tot inaintat pe culoar, insa toate camerele gemeau de mocirla, de murdarii si de putoare. Impacientat si mahnit, m-am oprit la capatul culoarului, strangandu-mi rasa spre a nu se murdari, caci din camere incepuse sa curga murdariile si sa se imprastie pe culoar.

In timp ca ma pregateam sa ies, am vazut multime de barbati si femei, cu infatisarea si imbracamintea majoritatii tinerilor de azi, care urcau mica scara si intrau in camerele pline de murdarie si se scufundau cu totul in mizeriile de acolo de nici nu se mai vedeau. Speriat, am strigat in sine-mi: Vai! Vai de oamenii acestia!

Si omul, in cinste fiind, n-a priceput; alaturatu-s-a dobitoacelor celor fara de minte (necuratilor porci) si s-a asemanat lor“.

Unde esti, preamahnite Ieremia, sa plangi si sa jelesti pentru neamul acesta adulter si pacatos? Fa, Doamne, izvoare de lacrimi ochii mei ca sa plang si sa jelesc pana nu va mai ramane putere in mine, sa mor plangand si jelind pentru pacatele mele dar si pentru starea cea vrednica de plans si de jale a oamenilor acestei generatii viclene si stricate.

Vedenia a patra

In urmatorul an, 1923, am vazut cum ma gaseam impreuna cu altii la iesirea din Amarusios catre Pendeli cand am auzit un glas puternic zicand: Paziti-va de necuratie!. Odata cu glasul am auzit si un vuiet ca de puhoi navalnic care venea dinspre manastirea din Pendeli. Si cum stateam asa inmarmurit, deodata tot locul s-a umplut de murdarie urat mirositoare. Speriati, am cautat un loc mai inalt unde sa nu ne atinga murdaria. Si privind, am vazut un alt puhoi de murdarii revarsandu-se dinspre Kifisia. S-au unit amandoua torentele si au format ca un parau puturos care se indrepta spre Atena. Atunci le-am vorbit celor prezenti. De unde vin si unde se duc toate aceste murdarii? Ele prevestesc o mare nenorocire. Si iarasi s-a auzit glasul acela zicand:

“Aceste murdarii vin o parte de la localnici si o alta parte de la refugiati si se vor uni cu necuratiile celor din Atena si vor inunda Atena si va fi o mare nenorocire si un mare dezastru”.

(Nota: dezastrul s-a petrecut cativa ani mai tarziu, cand armatele germane si italiene au cotropit si au ocupat Grecia).

1138165214-a-FIL.ZERBAKOS-a

Alte recomandari:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Ce este pacatul?, Fericitul Filotei Zervakos, Portile Iadului, Profetii si marturii pentru vremurile de pe urma, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

44 Commentarii la “Cuviosul FILOTEI ZERVAKOS (†8 mai 1980) despre MANTUIREA IN VREMURILE APOSTAZIEI SI NECURATIEI GENERALE, INTR-O LUME VICLEANA SI STRICATA: Satana face ultimul asalt… Numai la Dumnezeu ne vom putea refugia si sa fim gata pentru asta, caci s-a apropiat sfarsitul acestui veac

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Societatea noastra a fost expusa genial in filmul Crucea de Piatra, numai ca prostituatele de acolo ar trece drept femei din lumea buna astazi. Este acolo si o scena picanta cu generalul rus Susaikov, trimisul ruşilor în Comisia aliată de control, interpretat de regretatul Fanus Neagu, apropo de prietenii nostrii care se pregatesc sa ne viziteze din nou.

    DOCUMENTE „Vânătoarea“ prostituatelor clandestine ce-i îmbolnăveau pe soldații ruşi de sifilis în anii războiului
    http://adevarul.ro/locale/alba-iulia/documente-vanatoarea-prostituatelor-clandestine-ce-i-imbolnaveau-soldatii-rusi-sifilis-anii-razboiului-1_50aebd5f7c42d5a6639fc683/index.html

    Cititi si despre epidemia de sifilis din timpul sederii soldatilor Pavel Kiseleff, care ne-a adus regulamentul organic (adevarat organic).

  2. Dacă ar putea să-mi dea cineva nişte detalii (concrete) despre cum ar trebui să se îmbrace o femeie, aş fi foarte recunoscătoare. Nu e pentru mine, eu am o părere,e pentru a aprofunda (eu)o mentalitate. Adică:ce înseamnă, în dimensiuni şi formă, decenţa? Starea aceasta de … vag,nu mai foloseşte nimănui..
    Părerea mea!Mulţumesc!

  3. @ ada:

    Asta e o provocare care poate fi mai mare si decat o imbracaminte provocatoare 😉

  4. @Ada:

    Ada, dupa mine ‘decenta’ e o stare de spirit. Daca o ai, automat vei gasi si formula corecta de imbracaminte. Daca n-o ai, poti sa te imbraci intr-un sac de dormit si tot o sa transmiti mesajul…indecent.

    Prin urmare, sfatul pe care l-as da eu oricui m-ar intreba asa ceva este acela de a incepe cu o analiza interioara onesta. Daca simti, in interiorul tau, nevoia de a provoca sau a atrage barbatii, e posibil ca acest lucru sa se reflecte cumva si in plan exterior, indiferent ce pui pe tine. Si vice-versa.

    Eu nu am sa uit niciodata o imagine dintr-un tren, in Franta, care m-a fascinat pt ca ingloba intr-o singura persoana (o fata de vreo 25-30 de ani) 3 elemente aparent incompatibile: frumusete-cochetarie-decenta. O fata frumoasa imbracata intr-o rochie rosie infoiata relativ scurta, aparent simpla dar foarte remarcabila (rochia) mai ales intr-o…gara, dar o fata cu o privire atat de curata si demna, si in acelasi timp inteligenta, curajoasa si vie, incat pur si simplu impresiona. Mi-a amintit de procesele Ioanei D’Arc, in care soldatii marturiseau ca desi Ioana era o fata frumoasa si desi ei erau in razboi, si desi au vazut-o uneori pe Ioana in camasa, fara armura (accidental, pt ca ea dormea separat) niciodata nu au simtit nici cea mai mica dorinta fata de ea, intr-atat de mult respect impunea. Si asta fara sa fie vreo mironosita moralista.

    Si tot atunci, in acel tren, mi-am dat seama foarte acut cat de putin se respecta femeia pe ea insasi in Romania zilelor noastre. Fie unele dintre noi vor sa placa cu orice pret, fie , altele, incearca sa sa impuna prin calitati similare barbatilor, sau – altele – printr-o pretiozitate ‘virtuoasa’, astfel incat, una peste alta, sfarsim prin a fi dispretuite (sigur, nu toate romancele sunt asa). Cred sincer ca o alta ‘gaura din buzunarul’ societatii romanesti tine de aceasta (auto)perceptie a femeii – care, traditional, se defineste doar prin prisma barbatului. Ori asta nu e in regula. Pt ca Domnul Iisus vedem ca nu a facut niciodata vreo diferenta de abordare functie de gen. Din contra, dialogurile cele mai profunde, dincolo de cuvinte si de intelegerea auditoriului, remarcile Sale cele mai admirative, le-a avut cu femeile. Iar femeile respective (cananeeanca, samarineanca, desfranata) se prezinta in aceste dialoguri ca niste persoane demne si pe picioarele lor, profunde si destepte, nu ca niste anexe ale vreunui barbat.

    Nu pledez pentru feminisme ieftine, ci pt cupluri in care oamenii sa se respecte reciproc si sa se poarte ca niste oameni intregi, nu ca niste jumatati aflate intr-o vesnica lipsa. Astfel de cupluri devin adevarate sageti, sau adevarate stanci in fata vicleanului – pt ca, intr-adevar, barbatul si femeia sunt o forta. Prin aceasta fericita autosuficienta cred ca vine, automat, si decenta. Pt ca – tocmai a spus asta cineva pe aici – implinirea unui suflet (de om – femeie sau barbat) vine in primul rand prin Hristos, nu prin alt om. Pt a iubi cu adevarat trebuie sa invatam sa fim puternici. Altfel, ceea ce numim ‘iubire’ va fi o simpla dependenta. Iar dependenta creeaza indecenta.

  5. @ ada:

    Ma incumet sa raspund intrebarii tale. Imbracamintea decenta nu ar trebui sa sminteasca pe nimeni. Sa ne imbracam ca si cum Domnul ne vede (pentru ca ne vede chiar daca noi nu-l vedem) si sa nu il provocam sa se scirbeasca de noi.

    Trupul nu ne-a fost dat ca sa il expunem intr-o parada pe strada si sa atragem cit mai multe priviri. Nu este o stare de vag, ci mai degraba de ne-intelegere a rolului femeii pe pamant. Din nefericire, o data cu feminismul, libertatea femeii s-a inteles si prin eliberarea de imbracaminte, create din ce in ce mai sumara, de parca ar fi intrat la apa 😉

  6. @ada
    “Valma vremii curge-ntr-una…Canti,te zbuciumi,razi sau gemi,
    Nu sunt vremile sub oameni,ci e bietul om sub vremi”!

    “Bietul om”am zis?Da,”bietul”,caci prin cate rele-a strans,
    Vierme sub luceafar,Omul,vrednic s-a facut de plans…
    Poarta purpura sau zdrente,poleit ca astrul zilei,
    Tot o lacrima sa darui fie-cui,sub jarul milei:
    Unuia ca-noata-n aur,-umilit ca-i celalalt,
    Pe-amandoi sa-i plangi te-nvata Imparatul Cel Inalt…

    Dar sa ne uitam la oameni,si cu lacrima-ntre pleoape,
    Din cat sant ei de departe,sa-i aducem mai aproape…

    ….
    Cum ne toarcem insa firul,nu ne potrivim niciunul:
    Intr-un fel toarce-nteleptul,in alt fel a tors nebunul;
    Si-nteleptii cand se-nalta solitari pe raza lunii,
    Plina e de gloate oarbe calea ce-o strabat nebunii.”

    ……
    “E o haina despre care lui Ioan in gura-i pune
    Chiar Iisus a Lui cuvinte ce-n “Apocalipsa”-i spune:
    “…Sa-mbraci haina de lumina ca sa nu se dea pe fata
    Goliciunea de rusine care-ai imbracat-o in viata.
    Cel ce biruie pacatul,-din virtuti facandu-si salba,
    Va umbla la fel ca Mine imbracat in haina alba!””

    Vasile Militaru

  7. @emma:

    Un singur amendament: sa stii ca desfranarea a existat dintotdeauna, chiar si din vremurile in care femeile erau mult mai…imbracate. Marea diferenta este ca, odata cu revolutia sexuala aparuta dupa RM1 pe filiera americana (cinematografia in special) si desavarsita dupa RM 2, desfranarea (sexualitatea necontrolata) a fost DEPLIN LEGITIMATA SOCIAL,ca in vremurile pagane. Bine, s-a trecut – ca de obicei in situatiile astea – dintr-o extrema in alta. Pt ca nici pudorile ipocrite de sec. XIX dezlantuite dement in intimitatile alcovurilor nu erau o solutie.

    Din pacate, sexualitatea a fost si ramane una din portile LARGI prin care demonul are acces DIRECT la sufletele noastre (chiar daca ea pare limitata la trup, e o impresie falsa). Iar sexualitatea devine pricina de cadere acolo unde nu exista si IUBIRE – autentica, nu simpla dependenta bolnavicioasa. Iar demonul cunoaste putina noastra capacitate de a iubi cu sufletul, si a speculat din plin carenta. Dupa mine, sexualitatea fara iubire e pacat impotriva Duhului Sfant, pt ca INSTRUMENTALIZEAZA fiinta umana. Iar barbatii sunt cei care ar trebui sa tina cel mai mult cont de asta (femeile de obicei se implica afectiv).

    ‘Datorita impietririi inimilor voastre…’

  8. @admin
    :)Nu m-am gândit, vă spun cu toată sinceritatea, că devin provocatoare prin întrebarea mea, dar da, am acest defect, scandalizez chiar, şi până să-mi dau seama, de multe ori e prea târziu.Cu adevărat aş fi avut nevoie de detalii,de centimetri, ce e atât de rău să întreb asta?tocmai ca să evit dezbaterile… Eu nu susţin niciun punct de vedere şi nici nu combat, eu sunt ca un dicţionar incomplet care caută informaţiile (că n-am decât păreri).

    @doroteea
    Vă mulţumesc foarte mult că v-aţi aplecat cu atâta bunăvoinţă asupra întrebării mele, scriind atât de mult! Exemplul cu tânăra fată este elocvent pentru mine, mi-a folosit.
    “aceasta (auto)perceptie a femeii – care, traditional, se defineste doar prin prisma barbatului.” – asta e chiar foarte interesant, nu m-am gândit niciodată la asta, eu vedeam tradiţia parcă altfel… (feminitatea definită prin fecunditate, etc..)
    Mie mi-ar folosi să ştiiu când/cum o femeie este o “mironosiţă moralistă”,după cum aţi spus.
    Încă o dată, vă mulţumesc pentru atenţia acordată!

    @emma
    Mă bucur că v-aţi “încumetat”, eu nici nu mi-am dat seama că e o întrebare problematică. De exemplu,înainte de a afla că am pus o întrebare prea decoltată, aş fi avut curajul să întreb: oare cât are voie să intre la apă îmbrăcămintea asta? oare deloc? oare un pic?

    @soram
    Deosebit de frumos răspunsul, vă mulţumesc din suflet!

  9. @ ada:

    Era o gluma, plecand de la faptul ca anterioare discutii pe teme similare se lasau mai totdeauna cu “paruieli” serioase. Nu exista “are voie” sau “nu are voie” in Legea cea noua, a harului. Exista “sunt liber, dar nu orice imi foloseste”, “sunt liber(a), dar numai inspre cele care zidesc si nu vatama pe fratele meu”. Credem ca nimeni nu poate vorbi si nu ar fi normal sa se puna problema in termeni de “centimetri”, de standarde fixe, nimeni nu mai legiuieste astazi precum in Legea Veche sau precum evreii in Talmud. Problema ca s-au cam pierdut modelele firesti, “bunele practici” ancorate in Traditie, iar acum am ramas cu un laxism si cu un relativism impinse spre maximum si cu repere exclusiv lumesti. Problema e ca nu mai exista nici macar repere ale bunului-simt, ale rusinii firesti, ca totul s-a pulverizat si ca astazi ar trebui sa explici in zeci de minute ceea ce pana acum cateva decenii doar era efectiv de-neconceput-altfel. Fiindca lumea a luat-o complet razna, nu mai exista o formare in familie intr-un spirit al… normalitatii care sa faca subinteles ce e bine si ce e rau macar la nivelele mai grosiere, de aceea si criteriile decentei au sarit in aer, pana acolo incat GOLICIUNEA sau… DEZBRACAMINTEA a ajuns norma de civilizatie, pana acolo unde se iau ca termene de referinte obiceiurile “vestimentare”, de “igiena” intima si …sexuale care au ca origine nimic altceva decat LUMEA PROSTITUTIEI si INDUSTRIA PORNOGRAFICA. Asa ca si in Biserica se ajunge la coborarea halucinanta a limitelor de decenta doar prin raportare la standardele cele mai de jos posibil, care au ajuns insa, astazi, norma sociala. Asa ca acum o fusta scurta… “normala” a ajuns deja… “decenta” prin raportare la halul de scurtime care se poarta, in general, mai ales vara. Deci nici macar “mini” nu mai e indecent, la o adica, de vreme ce pana si la biserica se vine asa din ce in ce mai mult, si nu doar de fetele care vin prima oara. Ceea ce sigur ca nu arata decat gradul de cadere si de pervertire la care am ajuns si care NU AR TREBUI in niciun caz legitimat. Una este sa fii, ca preot, ingaduitor fata de surorile care vin necuviincios, dar sunt mai la inceput in biserica, pentru a nu le pierde de tot, si alta este sa incurajezi chiar tu noua moda si etalarea cat mai larga a picioarelor dezgolite cat mai mult, chiar si la biserica! De la a nu fi rigid si rigorist si a nu impune niste reguli fixe si universale, care pot sa nu fie intelese de multe dintre fetele si femeile de astazi si pana la “binecuvantarea” data imbracamintei “lejere” si provocatoare… e o distanta care masoara nivelul de secularizare, de in-lumire al vietii bisericesti de astazi, ca sa nu zicem de-a dreptul de… apostazie. Insusi faptul ca ajungem sa discutam despre ceva ce nu de mult era pur si simplu subinteles arata cat de rau stam… Mai sunt inca multe de discutat, insa, pana la urma, cel mai bun raspuns ni-l da CONSTIINTA. Si nu credem ca nu ne spune constiinta fiecaruia ca Fericitul Filotei are dureros de mare dreptate sau ca nu am intelege la ce goliciune se refera.

  10. @admin
    Mulţumesc mult!Exact aşa este. Nu e problema că nu ştiu care e adevărul. Uitaţi, pe scurt, care ar fi problema mea. Am tulburat, fără să vreau, prin prezenţa mea. Dar din cauza “rigidităţii”… N-am spus nicio vorbă, n-am schiţat vreun gest,gând. Şi eu consider persoana respectivă, una duhovnicească. De fapt, …bisericească.Nu pot face din prima abstracţie de asta.Păi să intru puţin la apă? În fine, viaţa e foarte complicată!
    Vă mulţumesc foarte mult, din punctul meu de vedere, declar 😀 încheiată discuţia!

  11. Ca veni vorba despre apostazie:
    In timpul unei cuvantari a secretarului Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, papa Francisc a cerut vineri guvernelor sa redistribuie averea catre saraci, criticand capitalismul.
    http://hosted.ap.org/dynamic/stories/E/EU_REL_VATICAN_UN?SITE=AP&SECTION=HOME&TEMPLATE=DEFAULT&CTIME=2014-05-09-06-31-28

  12. @ ada:

    Pai nu, nu am dorit sa o incheiem! Pai cum ati tulburat fara sa schitati nimic, nici macar gand? Doar fiindca aveati fusta lunga sau… “prea lunga” pentru “gustul” respectivei persoane? Persoana bisericeasca inseamna preot? Pai nu cred ca in cazul asta trebuie sa va faceti probleme, ci sa-si faca cel care se “sminteste” fatarnic – fiindca si sminteala s-a rasturnat astazi: nu se mai smintesc” oamenii de indecenta, ci se smintesc de normalitate si de cuviinta, fiindca… e mai rara si le “provoaca” constiinta. De aceea ii deranjeaza foarte tare, fiindca ii mustra fara cuvinte. Sa nu va mire, si noi am auzit de preoti (de mir) care, din pacate, iubesc nu doar lumea, ci si… trupul peste masura. Sa ne indureram, sa nu-i osandim, dar… sa ne dam deoparte discret fara sa ne tulburam. Si daca ati “intra la apa” putin, tot ar fi prea putin pentru noile standarde si mode de astazi si pentru “gusturile” pervertite chiar ale unor persoane… bisericesti.

  13. @Ada:

    – nu ma refeream la traditia ‘traditionala’ :), ci la cea impamantenita pe meleagurile autohtone (de sorginte orientala mai degraba, cred eu, si nu crestina). Adica tendinta vizibila a majoritatii femeilor de a fi dependente de un barbat, de a se ‘sacrifica’ pt el (desi nu orice sacrificiu imbogateste, unele sacrificii sunt perfect inutile si nici macar presupusul beneficiar nu le agreeaza, altele, si mai rau, sunt facute chiar in dauna propriilor copii, in fine…), de a-i accepta abuzurile fara nici un fel de demnitate etc..

    – ‘mironosita moralista’ nu a fost o formula prea inspirata (aveam in vedere zicala ‘faci pe mironosita’ – adica simulezi o curatenie/sfintenie pe care n-o ai). Sa va spun drept, cd am folosit expresia aveam in minte genul ala de femei (mai ales cele bisericoase, pe noi astea ne paste sindromul:) ) care comenteaza chipurile cu tristete inadecvarea vestimentara a altor femei, sau mentin o distanta ‘respectabila’ fata de ele, dar, in schimb, de indata ce apare un barbat prin preajma le simti cum – chiar daca isi mentin discursul moralist sau poza de neprihanire – isi schimba atitudinea, discret dar instantaneu. Ma refer pe scurt la ipocrizie. Si nu orice ipocrizie, ci genul acela de ipocrizie prin care primii pacaliti suntem noi insine (dar pe care tertii o simt; pt ca – repet – fac parte dintre cei care pun mai putin accent pe ‘proceduri’ si aparente, ci pe realitatea sufletului, cea care iradiaza semnale mult mai puternice in jur decat cativa centimetri in plus sau in minus de panza).

    (da, stiu ca scriu mult – eu sunt genul care nu prea poate sintetiza…narav mai vechi:) )

  14. @ ada:

    Din nefericire, lumea in care traim este f. superficiala. Am incercat sa raspund pe scurt si in linii generale ptr. ca a mai fost o discutie pe aici in care s-a ajuns la aruncare de pietre virtuale, ca sa fac o gluma.

    Este o discutie importanta dupa parerea mea. Din ea toti am putea sa ne imbunatatim duhovniceste si sa invatam. Eu nu fac tot ce se cade, dar asta nu inseamna ca vreau sa stau in somnul meu si sa nu schimb in bine ceea ce pot, cind aflu ca ceva din ce fac nu se cade, dar in cazul meu, nimic din ce fac nu este sa plac cuiva–am depasit treapta asta–dar fac din nestiinta, neobisnuinta, sau nechibzuinta.

    CIt de superficiala este lumea! Ma gindeam acum, daca fustele maxi ar veni la moda, toate femeile moderne le-ar purta, nu? Si atunci se vede superficialitatea societatii: daca este bine pentru noi sa purtam fuste lungi la Biserica si in afara ei, societatea moderna strimba din nas, deci nu ne accepta sa facem asta de dragul lui Dumnezeu. Dar daca este de dragul modei, imediat toate se imbraca cu fustele lungi si matura tot pamintul de la un capat la altul cu ele!

  15. Si nu a trecut parca atit de mult timp cind bunicile sau macar strabunicele noastre nu purtau pantaloni NICIODATA! Si aveau copiii mai multi, erau mai saraci in cele mai multe cazuri, se duceau la cimp fara chimonouri si fuste scurte ca de, era f. cald!, si asta a avut loc timp de sute si mii de ani! Uite ce repede lumea se schimba in rau!

    Eu zic ca noi pe cit ne duce mintea sa incercam sa semanam prin portul si prin manifestarile noastre celor din icoane. Ca nu am vazut nici o sfinta cu pantaloni scurti, cu fuste mini, vopsite si boite, nu este nici una pictata la coafor pe bigudiuri sau vopindu-se.

    Si daca ne uitam la toti parintii buni si duhovnicii mari ai Romaniei chiar si pe youtube daca nu apucam sa ii intilnim personal, chiar si batrini fiind, sint mai frumosi, mai fara riduri, mai luminosi–fara sa se boiasca cu nimic. De exemplu Pr Arsenie Papacioc, dar desigur ca sint si f. multi altii. Nu cred ca avea ten asa frumos ca se cremuia cu crème scumpe!

    Si iertati-ma, nu dati cu pietre 😉 , ca nici eu nu fac ce trebuie, insa incerc sa ma indrept, si dicutiile astea nu ar trebui sa deranjeze, ar trebui sa invatam unul de la celalalt.

  16. @ doroteea:

    Da, desfranarea a existat dintotdeauna, chiar si din vremurile in care femeile erau mult mai…imbracate, dar o faceau INAUNTRU, nu isi afisau trupurile in halul asta, si de la virstele din ce in ce mai fragede. Odata cu dezbracarea, baietii au inceput sa fie mai ispititi decit intotdeauna, la virste mai fragede decit intotdeauna si in numere mai mari decit intotdeauna. Sa nu uitam si fetele, viitoarele mame, care si ale au participarea lor. Si noi credem ca nu trebuie sa facem aluzie la ceea ce faceau paginii, nici sa incercam sa facem competitie cu aceea, de ne consideram ortodocsi.

    Iar poarta aia larga de care vorbesti, tre sa incercam sa o inchidem si sa o si incuiem cu cele mai tari lacate 🙂 ca sa ne pastram atit trupul cit si sufletul curate. Eu cred ca sexualitatea devine pricina de cadere NU NUMAI acolo unde nu exista si IUBIRE ci si cind incepe in afara casatoriei sau inaintea acesteia si asta ar necesita in sine o discutie serioasa.

    Insa eu am cele mai multe pacate, asa ca sa imi vad de ale mele. Ideile ce mi le exprim aici nu reflecta viata mea de pina acum, si cu toate ca am facut schimbari drastice, mai am de lucru destul ca sa imi perfectionez viata duhovniceasca.

  17. Mulţumesc tuturor pentru răspunsuri!!!
    Mie mi se pare că nu există “pietre”, nici măcar virtuale, în discuţiile sincere. Eu am simţit o Bucurie că mi s-a răspuns. Adică,mai multora le-a păsat de mine şi au căutat un răspuns. Mie asta mi se pare foarte frumos şi ştiu să preţuiesc jertfa, vă asigur! Dumnezeu să vă răsplătească! E un pic …umoristic faptul că au răspuns mai mult doamne, domnişoare… 🙂 Sunt sigură că niciun domn n-a intrat în discuţie, de teama de a nu jigni, ceea ce e drăgălaş, dar nu prea productiv. Am şi prieteni bărbaţi care mi-au explicat cu amănunte cum reacţionează, hormonal vorbind, când văd…ceea ce văd. Eu am apreciat această sinceritate şi deschidere. Dar tot aşa, nu au suflat niciun cuvânt despre cum cred ei că ar fi mai bine să ne îmbrăcăm, tot aşa, parcă să nu supere cu ceva. Uneori, bărbaţii mă uimesc cu delicateţea lor!
    Sunt foarte bucuroasă că am avut prilejul să discutăm, chiar mi-a făcut bine! HRISTOS A ÎNVIAT!

  18. ‘Iar poarta aia larga de care vorbesti, tre sa incercam sa o inchidem si sa o si incuiem cu cele mai tari lacate 🙂 ca sa ne pastram atit trupul cit si sufletul curate. Eu cred ca sexualitatea devine pricina de cadere NU NUMAI acolo unde nu exista si IUBIRE ci si cind incepe in afara casatoriei sau inaintea acesteia si asta ar necesita in sine o discutie serioasa.’

    Da, Emma, sunt intru totul de acord, asa e, si asa sa ne ajute Dumnezeu! Trebuie facut asta insa cu delicatete – ma refer mai ales la copiii nostri, si mai ales daca sunt baieti – pt ca ei se afla intr-un vartej de ispite si, pe de alta parte, energia sexuala masculina are o forta deosebita, iar – aici zic si eu ca Freud pe care altfel il bomban atat 🙂 – ea tr SUBLIMATA, directionata corect si transformata in energie vitala, si nu reprimata, pt ca risca sa deturneze intr-un soi de implozie. Spun asta pt ca stiu un tanar care s-a sinucis pt ca facuse un complex bizar de vinovatie si nici nu a fost indrumat corect.

    Chestiunea asta e intr-adevar de maxima importanta in zilele noastre, ARDE. Eu vad tineri in jurul meu pe care ii ‘simt’ imediat ca au scapat fraiele de sub control, pt ca sunt cumva inerti, adormiti..nu stiu, ‘terminati’ sufleteste (da, e un cuvant greu, dar efectiv asta iti vine in minte). Cred ca oamenii trebuie in primul rand sa invete sa IUBEASCA cu adevarat, adica sa vada in celalalt nu neaparat un reprezentant al sexului opus, cat UN OM, cu esenta de Duh Sfant in el, care trebuie RESPECTAT exact pt calitatea sa de OM. Daca ii invatam pe copiii nostri de mici sa puna asa problemele si sa respecte ORICE fiinta umana, dincolo de raul din ea, sa aiba COMPASIUNE si BUNAVOINTA si sa se raporteze neutru, obiectiv si demn la orice persoana – cred ca lucrurile automat se vor aranja corect SI in partea asta, de sexualitate. Pt ca daca pui BAZELE CORECTE, restul vine de la sine.

    Ori daca incepi cu PROCEDURA fara sa intelegi ESENTA, adica incepi cu acoperisul inainte de a pune temelia, ca sa ma exprim metaforic), casa risca sa se prabuseasca. Asta am vrut in primul rand sa spun prin mesajul meu. Ca, pana la urma, de la suflet porneste totul.

    Iar baietii tr sa tina si ei cont de asta. E SI problema lor daca se lasa ispititi asa usor si, dincolo de o pereche de picioare frumoase, nu pot sa vada OMUL. Cu cat ne curatam mai mult pe noi insine si, deci, ‘ochiul’ nostru interior, cu atat mai putin ne poate afecta raul din jur, oricat de mare si dens ar fi el!

    Asta imi aminteste de par. Porfirie – Sf. Porfirie, ptca a fost canonizat. La un moment dat, trece pe strada o fata imbracata provocator. Sfantul ii intreaba pe ucenicii (ucenicele sale, cred, niste maici) ce parere au. Maicile – prudente, pt ca stiau cum pune parintele problemele – raspund: ‘pai nu o judecam, parinte.’ Iar sfantul le raspunde: ‘Bine faceti! Daca ati sti ce suflet frumos si puternic are fata asta!’ Si, in fine, sunt si alte exemple de acest gen in vietile sfintilor…

  19. @ doroteea:

    Doar ca asta nu trebuie sa fie o scuza ca femeile sa provoace razboaie de acest fel barbatilor, mirandu-se apoi sau invinovatindu-i ca nu sunt destul de sfinti si se lasa ispititi prea usor… Una este una, si alta este alta.

  20. @ doroteea:

    De accord, cu delicatete, dar trebuie facut ceva la nivel de familie–de acolo incepe educatia. Trebuie sa ne facem si noi datoria si sa le explicam ca lumea nu a fost asa, ca la tv totul este o iluzie virtuala pe care noi nu trebuie sa o urmam. Ca de aia se si ajunge la multe divorturi, toti sintem preocupati de persoana noastra, sa ni se dea atentie multa, sa fim apreciati mult de catre partener, ba sa mai fim si admirati, etc

    Daca tinerii ar stii ca ce este azi este o degradare care coboara in jos, crincen de rapid, eu cred ca s-ar schimba. La fel si fetelor trebuie sa le explicam de ce nu este bine sa fie mai mult dezbracate decit imbracate. Si nu in ultimul rind, in loc de multe explicatii, sa fim noi insine un model prin comportarea si portul nostru. Daca noi nu ne boim si le spunem de ce fetelor si baietilor, si ei vor sta departe de asta, nici nu le va place asa ceva. In felul asta, vor pretui OMUL CREAT, nu cel boit.

    Este din ce in ce mai greu, pentru ca nici in magazine nu mai gasesti lucruri decente, dar asta nu ne indreptateste sa il intimpinam pe Dumnezeu cu jumatati de masura. Si lipsa de a fi indrumati corect este poate cea mai mare problema, atit pentru fete cit si pentru baieti, si este vina noastra a tuturor, pentru ca la rindul nostru si noi tot cu jumatati de masura mergem, copiii nostrii cu sferturi, iar copiii lor cu jumatate din sferturi, samd.

    IPS Iustinian referindu-se la sminteala, a zis ca el vede omul/femeia ca pe un pumn de tarina sau asa ceva, si ca nu se sminteste nici daca ar vedea femei complet dezbracate. Pr. Amfilohie, spune sa asteptam pina cind ne casatorim, ca trupul nu este al nostru sa il dam tuturor si sa facem ce vrem cu el. Si parca tot unul din ei spune ca cind vedem o fata frumoasa pe strada, sa se gindeasca baietii, uite ce creatie frumoasa a facut Dumnezeu! Si atunci nu mai intervin ispitele. Pentru ca dau slava lui DUmnezeu pentru cum arata fata, in loc sa se uite la ea cu alte intentii. Iata deci 2 pilde calauzitoare din care putem sa ii invatam pe copiii nostri, numai sa vrem.

    Si intr-adevar, lipsa de iubire este una din problemele cele mai mari, ca de ne-am indragosti cu o dragoste pura si netrupeasca, l-am iubi pe celalalt cu adevarat si i-am respecta atit trupul cit si sufletul. Pentru ca trupul este un vas al Sfintului Duh si nu avem noi dreptul sa il terfelim dupa poftele noastre ca la TV. Si cind vom intelege asta, nu ne va mai preocupa sexualitatea ci rostul vietii! Prea multa importanta sa de sexualitatii, it’s over rated 😉 ! Facem copii, ii crestem si putem dupa aia sa traim mai mult ca fratii ca sot si sotie. Se poate! Dar atit timp cit tot ceea ce ne intereseaza este persoana noastra, si cum sa ne satisfacem toate poftele, sintem f. impatimiti si nici macar nu vedem marea dragoste si demnitate pentru care am fost creati!

    Deci sint de accord intru totul cu
    “Pt ca daca pui BAZELE CORECTE, restul vine de la sine.”

    ESENTA, cred ca este uitarea de Dumnezeu si lipsa de frica Lui. El ne-a creat dupa chipul si asemanarea sa, iar noi ne schimonosim chipul, incercind sa ne re-creiem, pentru ca nu sintem multumiti cu ce ne-a dat… sa ne perfectionam imaginea in loc sa ne perfectionam sufletul.

    Nu stiu daca este vina baietilor atit de mare ca a fetelor si a mamelor mai cu seama, pentru ca ei au alti hormoni si sint agasati din toate partile, nici nu mai au unde sa se uite. Tot ceea ce vedem pe strada, la TV, etc ne afecteaza, si nici nu mai ai unde sa te ascunzi de putreziciunea lumii. Tocmai de aceea monahii din sfintul munte nu primesc femei–barbatii au mai multe ispite ca femeile.

    Si pr. Portfirie are dreptate, insa din nefericire, nu asa gindeste societatea noastra, si mai ales tinara generatie. Insa tind sa cred ca si pr. Portfirie ar sfatui pe cineva sa se imbrace decent, daca I s-ar cere sfatul. Nu cred ca acest episod si chiar altele legitimeaza destrabalarea si dezbracarea la care s-a ajuns. Noi insa luam din aceste pilde numai ce ne convine, ba mai le si rastalmacim ca sa ne indreptatim. Si cu dezbracarea a crescut si numarul de violuri si de avorturi, am ajuns mai rau ca animalele, pentru ca ele isi apara pruncii cu pretul vietii. Iar oamenii, uite, mai degraba ar comite crima, omorind propriul copil, ca sa isi faca de cap in continuare, si gasind tot felul de scuze ca sa ii legitimeze crima. Vai de noi! Adevarat am ajuns mai rau ca animalele din jungle! Nu mai sintem oameni. Si ce este cel mai rau, este ca nici macar nu mai realizam CE sintem!

  21. @ admin:

    Desigur, cam asta am scris si eu, fara sa vad ce ati scris 🙂

  22. @admin:

    De acord intru totul. Problema e ca nu poti controla pe nimeni, si nici nu poti impune nimanui cum sa se imbrace – de la un punct incolo cel putin. Pt ca risti sa cazi in tiranie. In plus, fiecare om are ritmurile lui. Fetele f tinere nici nu-si dau seama uneori cat de mult provoaca, asa cum spunea si Ada (ritmurile noastre sexuale sunt f diferite, multe dintre noi f tarziu realizeaza ca acolo unde tu ai vrut sa arunci o pietricica – uneori nici atat, ci doar sa-ti pui pe tine o rochie chic, de ex – s-a iscat un cutremur; aceasta inadvertenta e f reala, nu e un moft cum de multe ori au impresia barbatii). Plus ca si cele care inteleg asta, pot sa se afle doar intr-o etapa a vietii lor – si degeaba le mustruluiesti, ca nu le schimbi, din contra, le intarati.

    Ceea ce putem insa face este sa controlam RASPUNSUL NOSTRU la provocarile din afara – care, mai ales daca avem o patima (sau macar samanta ei), vor aparea de fiecare data sub alta forma. Degeaba alungi ispita pe usa, ea va intra pe fereastra cata vreme patima din tine nu e inca potolita. Mie mi se pare mai meritorie lupta dusa pt PROPRIA transformare, decat cea menita sa ii transforme pe altii. Mai ales ca si rezultatele sunt mult mai durabile.

    Si ar mai fi ceva: am uneori impresia – dar poate ma insel – ca la oameni (inclusiv barbatii), de cele mai multe ori sursa ascunsa a desfranarii nu e neaparat insasi energia sexuala, ci ALTCEVA, alta patima mult mai bine camuflata si care in realitate e strict sufleteasca, nu trupeasca – trufia, slava desarta, lenea …sau ma rog, ceva de genul asta. Ori cu astea poti lupta, nu sunt chiar asa…incontrolabile.

    In fine, nu vreau sa continui discutia – dar de importanta e clar ca ramane importanta, pt ca e una din marile pricini de prabusire in vremurile noastre, poate mai mult ca oricand. Si totul porneste, pana la urma, de la un mod gresit de a pune problema.

  23. @Emma:

    Da,Emma, sunt de acord ca rolul parintilor este f important – atat al mamelor cat si al tatilor, atat al parintilor de fete cat si al celor de baieti.

    Este o lume in care trebuie, cu vigilenta si rugaciune, sa ne protejam copiii atat de impietrirea inimii, cat si de desfranarea trupului!

    Asa sa ne ajute Dumnezeu!

  24. @admin
    Mulţumesc pentru intervenţia personală!(a dumneavoastră)
    Am înţeles din discuţiile tuturor care e neînţelegerea. De fapt, trebuia să-mi dau seama singură: femeile nu se pot pune în pielea unui bărbat care, săracul, nu-i deloc sfânt. Nici eu nu pot, dar am nişte prieteni la care ţin mult. Şi le doresc tot binele. Slăbiciunea lor nu mă face să-i respect mai puţin.
    Deci aşa!

  25. @ada:

    Si eu iti multumesc (si in numele celorlalti frati de aici). Explicatia pentru care au scris numai doamne cred ca sta in faptul, mai trist, ca in ultima vreme, barbatii citesc prea putin pagina duhovniceasca si mai mult pe cea de stiri, iar nu din alte motive.

    Nu as fi intentionat sa ma dau dupa cires cu raspunsul catre fratia ta, am o parere foarte clara pe tema asta, insa, fiind unul public si avand multe antecedente mai contondente, prilejuitoare inclusiv de razboaie “sexiste” prin comentarii si stiind si persoane mai sensibile care se pot rani usor, se pot simti judecata (si chiar nu vreau asta), am evitat sa fiu mai subiectiv si mai personal. Altfel… pe scurt, raspunsul est.e: cat mai acoperit, cat mai lung, cel putin 3/4. Gata 🙂

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2014/05/11/staretul-dionisie-colciu-11-mai/

    tineretul, prin orase si prin sate, are niste mode desavarsit diavolesti. Umbla aproape gol si, oricat de apropiat de Dumnezeu esti, fiindca ai fire omeneasca, nu se poate sa nu te vatami.

  26. Hristos a inviat!
    @Dorotea,la 24.
    Amin, Amin, Amin!

  27. Este din ce in ce mai greu sa ii pazim pe micutii nostri. Cine stie ce lume va mai fi pina cind ei vor creste? Si cit sa ne mai rabde si Dumnezeu?

    Ceea ce ma ingrijoreaza mai mult ca orice este ca si Biserica incepe sa se schimbe. De ex. un preot imi spunea ca ii era f. greu sa le spuna la femei sa vina nerujate la Biserica, sa nu se supere. Pupau icoanele si el trebuia sa fie atent dupa fiecare slujba sa le curate. Ii era destul de greu sa le curate fara sa le strice din cauza ingredientilor din make up. Pina la urma l-a intrebat pe episcop ce sa faca si episcopul i-a spus sa le puna sticla si sa le inrameze, sticla fiind mai usor de curatat decit pictura. Deci iata cum traditia Bisericii dispare putin cite putin, din cauza ca lumea nu intelege ce face, iar preotilor le este teama sa nu supere pe doamne.

    Si unde se va ajunge in 50 de ani daca vom mai trai atit? Va fi atunci o noua moda a “femeii cu barba” iar cei ce sint cit de cit traditionalisti vor parea dupa alta planeta? Pare o exagerare, dar cine s-ar fi gindit acum 50 de ani ca un character atit de straniu ar primi voturi suficiente ptr. a cistiga un concurs? Ma duc acum sa ma ascund in my quiet corner si sa imi pling pacatele, sa pling si pentru noua generatie, care a votat pentru iad si a uitat de Dumnezeu. Chiar ma uitam dupa un motiv sa ma tina departe de stiri si acum l-am gasit!

    Va doresc tuturor toate cele necesare mintuirii.

  28. Pingback: La inceputul noului an bisericesc, CUVINTE VII SI TARI DE LA UN SFANT IN VIATA, PARINTELE EFREM DIN ARIZONA (mai 2014) : Cum sunt Raiul si Iadul? Ce sa facem ca sa ne mantuim astazi? Despre SODOMIE si RAZBOIUL NUCLEAR: “Razboiul va incepe din cauza
  29. Pingback: Predici si talcuiri audio la PESCUIREA MINUNATA aplicate la realitatile vietii noastre (PARINTII IOANICHIE BALAN si CIPRIAN NEGREANU): “Aceasta e smerenia lui Dumnezeu: ca Se coboara pana si la cele mai mici!” -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate