PARINTELE IOANICHIE BALAN. Cuvinte de folos despre ispitele vremii (II): “E mai rau azi ca ieri, pentru ca sunt metode mai diabolice de a distruge pe crestini”
***
Romania
- Ati mai vazut alte tari? Daca ati vazut, ati vazut cu ochiul laicului, insa eu am vazut cu ochiul monahului, care vede altfel. E tragedie ce e in alte tari. Noi inca mai avem o tara cu oameni curati in ea. Cu cat e mai naiv romanul, cu atata e semn ca mai are oleaca de curatie in el. Ce sa-i spui la o matusa de la tara care se roaga si plange inaintea unei icoane? Ea e curata. Ce? Sa stie viclesugurile si minciunariile lumii acesteia? Nu trebuie sa le stie, ca ai pierdut-o, saraca.
- Vreti sa faceti ceva pentru Romania? Faceti intai incepand cu familia dumneavoastra.
- Nu gasiti in alta parte pacea pe care o are romanul aici. Paine mai putina, gologani mai deloc, dar omul daca e crestin e fericit. Du-te in Occident, au tot ce le trebuie – si cate sapte masini – si dimineata se anunta cati s-au spanzurat in noaptea aceea. Pai daca tu mananci banane, daca tu ai trei-sapte masini, daca tu ai toti dolarii, de ce te agati de grinda? Ce ai? Uite, eu ma duc la matusa Ileana care are trei lemne, niste vreascuri, coace doua barabule, mananca, bea o gura de apa, face o cruce mare, zice Tatal nostru, si e fericita. Pai atunci nu e pacat ca noi, cu o tara atat de frumoasca, se ne uitam in alte parti sa visam malaiul uscat de acolo?
- Intoarceti-va la rugaciune, umpleti bisericile, munciti cat puteti. Cand vedeti ca fabrica nu mai merge, cela a mai furat-o, altul a jecmanit-o, altii se sfadesc de la guverne ca nu mai stiu cum sa-si imparta banii, atunci nu-i de rusine viata la sat. Are mama o gradinuta, mai da si la fata mamei, mai da si dincolo, azi asa, maine o sa fie altfel, dar noi suntem nemuritori, ca traim si credem in Hristos, si avem pe Dumnezeu in inima noastra si tara e bogata si ne hraneste. Sa stiti, o sa treaca si timpul acesta. Acum sa se umple ei, grasii, sa se ingrase ei bine asa, asta e vremea lor. Taceti din gura si rugati-va lui Dumnezeu. Si Dumnezeu, pentru credinta poporului si a dumneavoastra, o sa va dea tot ce va trebuie, numai cat trebuie, nu mai mult, cat trebuie, si e suficient.
- Vrei sa fie Romania mai frumoasa si mai binecuvantata si Ortodoxia mai tare? Schimba-ti viata ta, eu sa mi-o schimb pe a mea, si toti la un loc, intr-o fratie si o credinta sa cantam lui Dumnezeu si sa-L slavim.
- Eu am fost prin mai toata Europa. Nu dau Romania pe nicio tara. Nici chiar pentru Tara Sfanta, caci Romania este Tara Sfanta a noastra.
- Toata salvarea unui om, mantuirea lui, a unui neam, a lumii intregi, nu vine de la oameni, sa nu credeti una ca asta. Tocmai de aceea unora le-a intrat in minte ca ei salveaza lumea. Ca “eu pot sa te ajut, dar sa ma asculti sau sa te inchini mie!“ Noi avem un singur Dumnezeu Caruia ne inchinam: Iisus Hristos, Mantuitorul lumii. Ajutorul ne vine de la frati, si de la prieteni sau neprieteni si de la vecini. Da, sunt oameni si ei. Si ei poate cred intr-un fel in Dumnezeu. Si unii si altii. Ii cinstim, ii respectam, le dam chiar noi inainte “Buna ziua“. Dar ei sa stea la painea lor si in casuta lor, iar noi aici in pamantul pe care ni l-a dat Dumnezeu. Fiecare in locusorul lui. Fiecare isi mananca painea pe care a muncit-o cu osteneala lui. Fiecare zice in limba lui Tatal nostru si celelalte rugaciuni. Deci fratie, da, dar robie nu! Sa traim in armonie da, dar sa vina unii mai mari ca sa zica ca noi va stapanim pe voi… Ne-am saturat de atatea robii: si ateiste, si comuniste, si sub turci, si sub tatari, si sub cate lifte au mai trecut pe aici, doar stiti istoria. Dar uite ca ei au murit si Romania n-a pierit. Spunea cineva ca noi, romani, am mancat coliva la cateva imperii. S-ar putea sa aiba dreptate. Ei au mancat, au furat, au murit si nu mai sunt acuma, iar acest popor smerit si bland, legat de Hristos si de cruce si de mirul credintei ortodoxe, supravietuieste.
- Daca va veti induhovnici, daca va veti elibera si nu veti sucomba in fata instinctelor trupesti, daca veti refuza total toate practicile pagane, yoghine, muzica rock, filmele decadente si pornografice, si veti trai in Hristos, daca nu veti lipsi duminica de duminica de la sfanta biserica, afara de cazuri extreme, daca veti citi carti sfinte si veti tine cat puteti sfintele posturi si ca veti spovedi si impartasi regulat, Romania este salvata.
- Cand vrei sa stii care e soarta unui neam, a unei tari, te duci sa vezi cat sunt la biserica duminica, daca sunt carciumi deschise duminica prin sate, cati sunt acolo si cati sunt la biserica. Te duci si vezi pe la spitale, pe la puscarii, cati sunt acolo, multi, putini, tineri, batrani. Si iti dai seama ce vrednicie sau nevrednicie are tara aceea. Asa si noi, daca suferim – si vom suferi din ce in ce mai mult, caci asa sunt semnele pe care le simtim noi de la Dumnezeu si le si vedem -, e semn ca noi inca nu ne rugam cu lacrimi, cu foc, e semn ca noi inca nu postim cum posteau inaintasii nostri, e semn ca pacatele noastre sunt mult prea mari si prea multe ca sa ne mearga mai bine decat ne merge.
- Un roman, care e casatorit cu o frantuzoaica si amandoi sunt mari intelectuali, imi spunea urmatoarele: “Parinte, in Franta sunt 40.000 de catedrale fara preot, fara liturghie de multi ani de zile. Unele s-au facut carciumi, altele sunt pustii, altele le vand la altii. Lumea occidentala nu mai vrea nici botez la copii“. Vedeti catastrofa Occidentului? Noi vrem sa mancam guma din Occident, dar las’ sa traim cu mamaliga romaneasca, pentru ca pamantul e foarte bun si Dumnezeu ne hraneste.
- Nu ne va scoate nimeni din Carpati daca nu-L vom scoate noi pe Hristos din inima si din casele noastre.
- Ce puteti face dumneavoastra pentru tara aceasta? Intai sa va faceti oameni buni, adica crestini curati, smeriti, sinceri, iubitori de oameni, iubitori de Dumnezeu, iubitori de tara, iubitori de neam, de tot ce e sfant si curat. Sa fiti oameni de rugaciune. Incepeti-o cu rugaciunea. Cu rugaciunea facem ceva, fara ea nu facem mai nimic. Fara Dumnezeu nu putem face nimic bun. Sa fiti oameni care mergeti regulat la sfanta biserica, oameni care aveti duhovnicul dumneavoastra, va spovediti regulat, va impartasiti regulat. Sa vedeti dupa acea cat de frumos se deruleaza viata. Iti gasesti si serviciu, termini facultatea, gasesti si o fata buna.
Patimi
- Cand faci un pacat si te stapaneste si devine patima, efectiv intra demonul in tine intr-un anumit fel si te chinuie. Si daca ai o patima, sa zicem betia, desfraul, maina, razbunarea, nu ea in sine te chinuie, ca patima in sine nu are nici trup, nici suflet, ci demonul care o aprinde, care te bombardeaza si te imboldeste sa o faci, care te indeamna: “intra aici!“, “Razbuna-te pe cutare. Iata-l ca vrea sa te omoare. Da-i tu in cap!“, “Iata dincolo! Intra in casa pacatului!“, “Du-te si ucide-ti pruncul!“, “Lasa-ti sotul! Uite te asteapta altul sau alta!“. Nu patima in sine e cea care te chinuie, desi ea este o deprindere, ci demonul, diavolul. De aceea spune Sfantul Efrem Sirul ca la sfarsitul vietii faptele bune se transforma in ingeri si faptele rele in diavoli, si ingerii sau faptele bune il insotesc pe suflet de-a dreapta, iar cele rele de-a stanga, pana la tronul judecatii lui Hristos.
Bogatia Ortodoxiei
- Am fost la Vatican. Mi-au aratat muzeul, cartile pe care le lucreaza ei acolo, o biblioteca extraordinara, cu milioane de carti, kilometri. Le-am pus o intrebare simpla: “cinstiti parinti, sunteti multumiti cu atata cultura cata aveti?“. Stiti ce mi-au zis: “Parinte, vorbiti-ne ceva de rugaciunea inimii. Dumneavoastra aveti mistica, noi avem cultura aceasta, politica, si ea ne usuca si se osifica. Dumneavoastra aveti duhul, pe care noi nu-l avem“.
- Pastrati traditia noastra sfanta, ca este lasata din mosi-stramosi. Am fost si prin alte parti si sa stiti ca s-a pierdut traditia. Noi avem aici mai putin, dar cat ne trebuie. Tara-i bogata, manastirile sunt in jurul nostru, preoti avem. Am fost in Occident si ce am vazut m-am ingrozit. Acolo e gol. E plina masa de bucate si toata tehncia pe masa, dar n-am vazut multi occidentali fericiti. Sa nu le ravniti. Nu au Sfanta Liturghie. Am fost chiar la Paris odata si i-am intrebat pe niste oameni capabili, catolici de-ai lor: “In orasul acesta asa de mare si prea laudat al Europei, la ce biserica imi recomandati sa merg maine, duminica?“. S-au gandit cinci minute si se sfatuiau intre ei: “Unde sa-i spunem la preotul acesta sa se duca?“. Le-am spus: “La o biserica unde se slujeste frumos“. Stiti unde m-au trimis? “Parinte, au zis ei in limba lor, la noi la catolici te duc degeaba. Du-te la biserica rusa, la episcopia rusa. Acolo e cea mai frumoasa slujba, cea mai frumoasa predica, cel mai cald cuvant, acolo il gasiti, la ortodocsi“. Aveau rusii acolo o episcopie si slujeau frumos. Era plina de francezi si de oameni de nu stiu unde si stateau ca mieii. Iar la francezi in biserici era pustiu.
- Se vorbeste in ultimul timp despre o unire a bisericilor. Este imposibila o unire asa sentimentala. Ma pup cu un preot catolic si gata, ne-am unit. Asta nu e unire, este un sentimentalism de moment, mai mult cu caracter politic, dar nicidecum religios. “Fiecare cu Dumnezeul lui si cu legea lui, dar, daca ne sarutam, suntem frati“. Nu! Suntem frati, ca nu ne dam in cap nici unul la altul, dar una este fratia si intelegerea sociala, omeneasca, intre oameni, si alta este credinta cea curat ain Hristos. Nu putem sa scoatem la targ dogmele ortodoxe. Ramanem in bucuria Invierii.
- Biserica Ortodoxa nu ar putea sa fie ortodoxa daca n-ar fi luptata din toate partile. Ortodoxia a fost mereu luptata si tocmai asta i-a dat viata si a silit-o oarecum sa fie tot timpul verticala.
Copiii si tinerii
- Cat e de puternica rugaciunea copiilor! Cu cat vor fi mai multi pruncii acestia, cu atat Romania va avea mai mare viitor! Daca vor fi numai doi-trei si restul numai batranei si in carja, vai de noi, disparem si de la Dumnezeu si de pe harta lumii. Iar de vom avea prunci, copii din aceastia nevinovati, care sunt ca niste ingeri, Dumnezeu ne va auzi rugaciunile. Nu stiti ca atunci cand e un necaz mare in casa, cel mai important lucru e sa pui copii sa se roage? Sa vezi ce bine merge in casa aceea unde sunt copii mici, nevinovati si se roaga. Ai din acelea fara de leac? Eu n-am auzit. Poate foarte rar, dar de obicei nu. Copiii pe care ii nasti ii dau mamei sanatate si aduc harul Duhului Sfant in casa aceea.
- Ce facem cu tineretul? Asta-i viitorul lumii. Copiii acestia tineri, nevinovati, care inca nu sunt muscati de pacat, care sunt curati. Salvati tineretul! Salvati copiii! Daca nu, intra demonul in ei, in special prin televizor, si n-o sa aveti ce sa le mai faceti. Salvati copiii dumneavoastra, copiii Romaniei, copiii neamului, copiii lui Dumnezeu! Ca va va intreba: “Nu-i destul ca ai nascut putini si mai mult de jumatate i-ai dat la doctor?“. Macar aceia care a dat Dumnezeu si i-ai nascut si sunt mici si de-abia acum fac ochi si se uita la soare, la luna, la stele, la bune, la rele, salvati-i. Ochii si copiii! Ochii si elevii de liceu! Ca acolo se strica copiii cel mai tare: acasa la televizor, cand sunt lasati de capul lor sau necontrolati cu sarpele in casa. Il tii in casa, sarpele una stie, sa muste, sa otraveasca si sa te omoare. Apoi in liceu. S-a constatat, s-a verificat, se stie peste tot, ca cei mai decazuti din societatea noastra crestina sunt tinerii de liceu. E varsta cand tanarul nu e nici copt, nu e nici crud. Cum e mai rau. Si el are orgoliu, isi da aere ca e cineva, ca stie totul, ca poate. Si acolo incep desfraurile, acolo e cuibul sectelor. Acolo se instaleaza yoga, acolo vin satanistii. Acolo incep drogurile. Vin straini din tara lor pagana si vand napolitane cu droguri in ele. Am mai spus-o si o spun si azi, sa nu se uite: nu mancati nimic din cele ce nu sunt facute de mainile dumneavoastra, de neamul dumneavoastra. Nu mancati din mana paganului.
Sfaturi pentru studenti
- Cautati sa traiti impecabil ortodox. Nu acceptati pacatul, nu faceti compromisuri de constiinta, ca le platiti maine. Si te mustra constiinta si ti se mai rup aripile, nu mai ai curajul unui tanar sau a unei tinere care este curat in fata lui Hristos.
- Acesta este cel mai greu examen al tineretului nostru si al studentimii: infranarea de la instinctele biologice si trupesti, infranarea de la desfrau.
Saracie si bogatie
- Unde sunt de toate lipseste totul.
- E tare bine ca n-avem prea mult. Cand avem prea mult, facem pozne prea mari.
- Cei mai multi suntem saraci. Tare e bine ca suntem saraci. Chiar daca nu ne convine vorba asta, dar tare mai suntem cuminti cand n-avem mult in buzunar. Asta e cea mai mare filosofie. Si cand romanul nu poate face aceasta filosofie personal, il ajuta Dumnezeu si ne facem cuminti si mergem smeriti la biserica si nu uitam de Hristos. Cand oamenii au mai mult, putini rezista la avere. Foarte putini rezista la patima. Atunci intervine Dumnezeu ca semn ca inca ne mai iubeste si ne face mai saracuti, ne mai da o boala intr-o coasta si ne aduce la El.
- Inainte eram saraci material, dar foarte bogati spiritual. Iar de cand am inceput sa ne inbogatim material si alergam ca nu stiu cine dupa averi si dupa mitul acesta al imbogatirii, de abia acum am saracit spiritual.
- Fericirea nu este acolo unde e pantecele plin si cont mare in banca. Fericirea este acolo unde este Hristos in inima mea si in inima ta si in inima noastra.
- Parintii nostri nu cautau averi, ci cautau linistea si comuniunea cu Dumnezeu.
Ispitele vremii
- Prima lege cu care Romania a intrat in libertate dupa asa-zisa revolutie a fost libertatea avorturilor! Crima numarul unu! Deci s-a inceput libertatea cu o crima! Sau mai bine-zis cu doua, prima in Piata – acolo unde au fost omorati atatia tineri -, iar a doua – libertatea avorturilor.
- Bioenergie. De unde are energie cucoana sau cumatra cutare, vopsita peste tot, si vine sa-ti dea tie energie? Aceea sa-ti dea energie?
- Televizorul este cea mai mare otrava. Intr-un viitor foarte apropiat acest instrument se va transforma in dusmanul oamenilor. Va veni vremea in curand cand nu doar ca va va aduce vesti in casa, ci va comunica undeva tot ce se intampla in casa dumneavoastra, inclusiv si cele care nu e voie sa le vorbim aici. Asa se anunta acum in presa mondiala, ca in curand televizoarele vor fi dusmanii oamenilor. […] Luati aminte. Deci in locul lui puneti o icoana mare si aruncati acest instrument care de multe ori va inseala.
- Noi, romanii, nu am fost invatati cu multe informatii. Vorbarie multa, informatii multe, cearta intre ziaristi si ziare, incat omul intotdeauna e tulburat. Ce ziceti de faptul ca unul din doi este tulburat sau amandoi sunt tulburati? Pai cum sa nu fie? Te uiti in ziar si stai cu o ureche la televizor si cu una la radio si pe urma zici ca esti tulburat? Daca ai citi din Sfanta Scriptura un capitol sau daca ai citi vreo catisma din Sfanta Psaltire, daca ai citi de la Sfintii Parinti un cuvant si un acatist sau o alta rugaciune, demonul nu ar intra in casa, copiii tai ar fi izbaviti de demonizare, casa ta ar fi in pace, iar copiii linistiti.
- Toate ziarele acestea te imbolnavesc. Inventarul de crime, inventarul de avioane cazute, inventarul de bombe explodate, inventarul de prostituate, inventarul de politicieni. Cand le cauti mai bine, nu e nimic, te tulbura mai mult. Nu stiu sa dea frumusetea neamului, dau numai uratenia neamului si o mai uratesc si ei din condei si se injura unii pe altii prin ziare. Noi, ca fii ai lui Dumnezeu si copii ai Bisericii lui Hristos si ca frati in Hristos, sa transmitem partea frumoasca, bucuria din mine sa o simta si vecinul meu. Ravna lui pentru Hristos sa o simt si eu.
- Unii spun ca asculta Liturghia la televizor. Mai frate, nu mai sta tolanit pe pat cu ochii la televizor la Sfanta Liturghie, ca iti bati joc de sfintenia slujbei. Tehnica asta moderna pe o parte te ajuta si pe trei te strica. Du-te la biserica, sa te rogi cu ingerii si cu preotii si cu poporul acolo unde sunt sfintii si preotul cu sfintele in mana. Cand esti pe patul spitalului sau cine stie unde la un loc de munca, da, de acord. Se dau slujbele la aceste aparate pentru cei care nu pot sa mearga la biserica, nu pentru cei ce nu vor sa mearga sau stau acasa comod.
- Fiti atenti ca acuma este o vreme cand o sa iasa multi hristosi mincinosi si prooroci mincinosi, adica lucruri fictive si fictiuni.
- E mai rau azi ca ieri, pentru ca sunt metode mai diabolice de a distruge pe crestini. Candva era: “N-ai voie sa mergi la biserica“. Candva, acum cativa ani. Acuma nu: “du-te la biserica. Dar in schimb seara stai trei-patru ore si vezi prostii la televizor”. Lucruri murdare, urate, care nu se pot pomeni in biserica. Si daca nu stai tu, sta sotia; daca nu stau parintii, stau copiii. Doua, patru, sase ore stau acolo. Asta inseamna iadul sigur al caselor dumneavoastra.
- Televizorul in sine nu este nimic, dar se lucreaza la o satanizare in masa a lumii, indeosebi a tineretului, prin televizor. Daca vreti sa aveti copii normali, sanatosi, sa reuseasca la facultate, sa le mearga bine, scapati de aceasta pacoste. Daca nu puteti si vi se pare un drog nebiruit, mergeti la preoti batrani sa va mai citeasca la fete, la copii, niste rugaciuni, ca sa poata birui acest demon. Dati-le altceva, fratilor, sunt lucruri frumoase, nu toate murdariile de acolo. Nu stiti dumneavoastra ca parinti ce stim noi ca preoti care-i mai spovedim, ce pozne se intampla. Si cand veniti la noi e prea tarziu. Cand vin oameni la spovedit, eu nu-i intreb de unde sunt, ci le spun: “Fratilor, uitati cum e, cei care aveti televizor in casa si aveti si copii si stati sa priviti la el nu va primesc. Nu va primesc deloc la spovedit“. “Dar ce se facem parinte?“. “Daca nu te angajezi ca il demontezi si inca il mai legi si la cablu acela prin care aduci toti demonii in casa ta, nu te spovedesc“. Care ne-a ascultat, bine le-a mers. Care nu ne-au ascultat, plang acum in pumni. Ori cu Dumnezeu, ori cu televizorul. Daca s-ar da lucruri frumoase la televizor si tot ar fi pacat. Sa zicem ca s-ar da numai lucruri crestine, dar nu poti, mama, sa-ti duci viata numai la televizor.
- Se omoara circa doua milioane de copii pe an. Cadoul Romaniei adus lui Hristos. Este un genocid national de care ne ingrozim. Noi incurajam mamele care nasc, dar deplangem acele femei care nu vor sa nasca si care fac crime asa de cumplite. Casnicia nu este un sport, nu-i doar asa, o vila, o masina, un copil, un caine legat de funie sa-l plimbi pe strada si gata! Ucidem, ne ucidem. Omoram, ne omoram..
- Cat timp aceste turnuri satanice, televiziunile, vor lucra pentru diavolul, pace in tarile noastre nu va fi, liniste in casele noastre nu va fi.
- Aceia vor fi martiri de azi incolo, care vor sti sa-si biruiasca intai instinctele lor firesti si care vor sti sa infrunte, fara bat, ci prin comportamentul lor moral, prin rugaciune neaparat, sa infrunte si sa indeparteze din inima si din casa si din jurul lor toate tentatiile satanice din lumea de astazi.
Pelerinaj
- Cand intri intr-o manastire intai du-te si te roaga. Nu merge la manastire mancat, daca se poate mergi mai flamand, fa cateva metanii in biserica, du-te si la cimitir, inchina-te, caci or fi poate niste sfinti pe acolo, poate aprinzi o lumanare. Nu vorbi cu nimenea, roaga-te macar un ceas stai in meditatie si in rugaciune, dupa aceea incepi sa intrebi unde sa mananci, unde sa te culci. Traieste atmosfera harica, sacra a unei manastiri strabune. Nu este manastire unde sa nu fi fost si sfinti, dar ii stie Dumnezeu din cer, ingerii si pamantul. Pentru sfintenia romaneasca nu s-a facut publicitate, a ramas asa, mai mult anonima, dar fiecare lacas dumnezeiesc are ascunsi in pamant unii sfinti.
Cititi si:
Legaturi:
- CUVIOSUL PAISIE AGHIORITUL: “Dacă vrei să ajuţi Biserica, cel mai bine este să cauţi să te îndrepţi pe tine însuţi, decât să cauţi să îndrepţi pe alţii”.
- Sfantul Serafim de Viriţa: “Banii si inselaciunile lumii vor pierde mai multe suflete decat prigoana ateista!” (proorocii despre sfarsitul lumii)
- Intre TEROARE si… TORPOARE sau TAINA FARADELEGII IN ACTUALITATE
- Iubirea de avutii si multa grija ne pregatesc sa-l primim pe antihrist
- Vladica Antonie Marturisitorul despre veacul rabdarii si veacul prigoanei
- Parintele Rafail Noica despre purtarea nevointei duhovnicesti in vremea noastra
- SFANTUL IERARH IGNATIE BRIANCIANINOV (30 aprilie): Cursele stapanitorului lumii acesteia
- SFANTUL IGNATIE BRIANCIANINOV (30 aprilie) despre obiceiurile care devin patimi si despre lupta cu ele
- NECAZURILE SI ISPITELE SUBTILE – PARTEA NOASTRA
- Rugaciunea cele mai potrivita pentru noi, cei de azi, propusa de Sfantul Ignatie Briancianinov: CE ESTE SPECIFIC CRESTINILOR DIN VREMURILE DE PE URMA?
***
- Cuviosul Paisie Aghioritul despre VIATA DUHOVNICEASCA IN FAMILIE
- Cuv. Paisie Aghioritul: RESPONSABILITATEA PARINTILOR PENTRU EDUCATIA COPIILOR
- CUM SA NE MANTUIM COPIII? Raspunsurile Arhimandritului AMBROZIE IURASOV – de praznicul Sfantului Cuvios Stelian Paflagonul
- CE SE POATE FACE PENTRU TINERII ORTODOCSI DE ASTAZI? Cu Parintele Serafim Rose despre joaca de-a Ortodoxia a noilor generatii narcisiste
- PARINTELE SERAFIM ROSE DESPRE EDUCATIA ORTODOXA A COPIILOR (VIDEO). Cum putem lupta cu ispitele lumii si cum putem trai ortodox in vremurile din urma?
- Dmitri Avdeev despre cum sa ne educam crestineste copiii. PERICOLE IGNORATE SI DE MULTI PARINTI CREDINCIOSI: JUCARIILE SI EROII LA MODA, TELEVIZORUL
- Integrarea INTERNETULUI CU TELEVIZIUNEA, DORITA DE SEFUL GOOGLE. Sa ne amintim profetiile sfintilor legate de TELEVIZOR si aparitia ANTIHRISTULUI
- IPS BARTOLOMEU ANANIA: “Vă rog, părinţilor, ocrotiţi-vă copiii!”
- Glasul de tunet al Mitropolitului Bartolomeu Anania avertizeaza si mustra raspicat si dincolo de mormant: “EUROPA, NU SODOMA!”
- Ne vorbeste Parintele Arsenie Papacioc (4) despre IUBIREA DINTRE TINERI, CASATORIA CRESTINA SI VIATA DE FAMILIE
- PARINTELE CALCIU DESPRE ISPITELE LUMII DE ASTAZI (II): Problemele din casnicie, avortul, evolutionismul, idolii lumii…
- Articolele saptamanii (1): CUM S-A AVORTAT ROMANIA SINGURA: E o intreaga lume pe care am avortat-o, o intreaga istorie care ar fi aratat cu totul altfel
- PARINTELE NICOLAE TANASE: “Ne-nasterea duce la razboi si la disparitia neamului. Inotam in sange pana peste cap. Cum s-a ajuns aici? MINTINDU-NE…” (audio, video, text)
- PARINTELE TANASE, FARA MENAJAMENTE DESPRE AVORT si perspectivele apocaliptice ale neamului: “Urmeaza pieirea!
***
62 Commentarii la “PARINTELE IOANICHIE BALAN. Cuvinte de folos despre ispitele vremii (II): “E mai rau azi ca ieri, pentru ca sunt metode mai diabolice de a distruge pe crestini””
VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 3 / 3 >>