SFANTUL SERAFIM ROSE (2 septembrie) – Cautatorul Adevarului pana la capat si cu orice pret

2-09-2007 Sublinieri

1sr13.jpg

Astazi, 2 septembrie, s-a implinit un sfert de veac de cand s-a mutat la lacasurile vesnice unul dintre cei mai mari si mai importanti Sfinti ai ultimelor vremuri, Cuviosul Seraphim Rose, un Sfant ajuns la masurile cele mai inalte ale vietuirii si ale intelepciunii filocalice… Dar unde? Nu in vreo lavra de mare Traditie, nu intr-un spatiu incarcat de duhul ortodoxiei, ci chiar in pustiul spiritual al Americii! Si cand? Tocmai spre sfarsitul secolului XX!

bl-seraphim35lo1.jpg

Cine este parintele Seraphim si de ce il cinstim ca pe un mare sfant al timpului nostru? Pentru ca este un sfant foarte aproape nu doar temporal, dar si sufleteste de inimile noastre! Este in acelasi timp un stralucit apologet al credintei autentice pe care a aparat-o in fata ereziilor si inselarilor contemporane, un misionar al Duhului, care a avut chemarea si ravna sa raspandeasca invatatura Adevarului numai si numai din dragostea sa uriasa pentru semenii sai, un veritabil profet cu darul discernamantului care a stiut sa citeasca si sa desluseasca duhul timpului sau si sa “simta” cele care vor urma, dar si un dascal duhovnicesc autentic, care a stiut sa povatuiasca si sa raspunda in chipul cel mai accesibil si nesofisticat aproape tuturor intrebarilor si nelinistilor existentiale ale omului contemporan.

Credem ca nu este problema de vietuire crestina care sa nu-si gaseasca raspunsul macar intr-una din cartile sale! Credem ca nu este crestin sincer si doritor de traire adevarata care sa nu se regaseasca macar putin in viata si in cautarile sale. CAUTARE SINCERA. Aceasta e sintagma care poate l-a definit cel mai bine. Asa il prezinta in textul de mai jos ucenicul si biograful sau stralucit, Ieromonahul Damaschin: ca facand parte din acea stirpe pe cale de disparitie astazi a autenticilor cautatori de Adevar!

Parintele Seraphim a traversat multe cai si a trecut prin multe experiente ratacite, dar nu s-a oprit nicaieri in drum! A mers pana la capat si cu orice risc, neacceptand nici o consolare, nefacand nicio concesie patimilor sale sau comoditatii psihologice in care prea multi dintre noi se poticnesc si… abandoneaza sau se plafoneaza. Nu si-a ingaduit zabovirea in nicio amagire. Intrand in Biserica, nu s-a multumit cu surogate de crestinism, cu vreo ortodoxie formala, oficiala, exterioara sau cu una simbolica, minimalista, “usoara”, modernista, “caldicica”, concesiva, “de minima rezistenta”, asa cum fac cei mai multi.

A fost mai presus de toate SINCER PANA LA NECRUTAREA ULTIMA cu sine insusi! Din acest motiv mai cu seama el este un model absolut indispensabil pentru noi, daca vrem sa ne mantuim, dar si pentru ca a fost de un desavarsit echilibru duhovnicesc, mergand el insusi si invatandu-ne sa urmam “calea imparateasca”, inteleasa insa nu ca o cale a compromisului sau a relativizarilor (dimpotriva!), ci ca pe o cale a dreptei-socoteli, ferindu-ne deopotriva de ispitele “de-a stanga”, de patimile usuratatii, ale ecumenismului apostat, ale modernismului relativizant si laxist (mascate sub haina ipocrita sau inselata a “iubirii” umaniste) si de desertaciunea placerilor si a slavei lumii, cat si de cele “de-a dreapta”, ale ravnei gresite, “super-corecte”, ale zelotismului ortodoxist, plin de trufie si lipsit de simplitatea inimii si de iubire.

A pledat pentru o ortodoxie a inimii, dar nu pentru o ortodoxie sentimentala, exaltata, romantata, pietista, ci pentru una intemeiata pe durerea inimii, pe care a vazut-o ca fiind cheia trairii neinselate in Duh si in Adevar!

S-a rastignit pe sine intru totul, urmandu-i complet pe Sfintii Parinti in cuget si in traire. Si ne-a invatat ca nu este alta cale nici pentru noi, astazi, decat aceea a urmarii fidele a “cugetului Parintilor” si a Crucii, a rastignirii eului propriu nu doar fata de patimi, ci si fata de lume! (vedeti pe aceasta tema si: Parintele Seraphim Rose: “Nu trebuie sa asteptam nimic altceva decat sa fim rastigniti” ).

Cuvioase parinte Seraphime, roaga-te lui Dumnezeu si pentru noi, nevrednicii tai cinstitori si invata-ne sa cautam si sa urmam si noi Adevarul pana la capat si cu orice risc!


frseraphimsummerpilgrimage1980.jpg

“În dragostea sa fata de oameni, Dumnezeu a sadit în fiecare persoana o dorinta launtrica dupa adevarul Sau dumnezeiesc. Ca sa i se descopere plinatatea adevarului, acea persoana trebuie sa renunte mai întâi la rautatile acestei lumi, iar launtric sa moara fata de ele. Aceasta renuntare se realizeaza prin suferinta, în care duhul omului este sfâsiat, precum catapeteasma unei biserici, îndepartat de sinele sau trupesc, cazut si condus sa caute iluminarea de sus. Numai atunci Domnul nostru Cel milostiv, daca gaseste o inima iubitoare care poate sluji drept lacas de primire a adevarului Sau, împartaseste o întelegere mai înalta celui ce ajuta.

În zilele noastre putini au cautat adevarul, îndreptându-se catre un scop unic, asa cum a facut-o virtuosul parinte Serafim. El a fost un filozof caruia i se potriveste întelesul originar al termenului: ,,iubitor de întelepciune“. Ca si odinioara Solomon, care a aflat trecere la Dumnezeu dorind întelepciunea mai presus de orice, tot asa parintele Serafim a fost ales sa devina slujitor al Domnului, datorita nazuintei arzatoare si dureroase de a dobândi adevarul cu orice pret.Descoperindu-l în cele din urma, s-a eliberat de toate legaturile pamântesti si a fost pregatit pentru vesnicie, precum spune Scriptura: ,,Si veti cunoaste adevarul, iar adevarul va va face liberi”(Ioan 8,32). (…)

Astfel, în ultimele si dureroasele sale zile petrecute în spital, parintele Serafim si-a îndeplinit sfânta slujba pe care o începuse când îsi luase asupra sa pentru întâia oara jugul lui Hristos: a dezradacinat ramasitele vointei sale egocentrice, omenesti, pentru a-I putea apartine în întregime lui Dumnezeu, cu Care urma sa-si petreaca vesnicia. Iarasi este scris în Sfânta Întelepciune: ,,Si fiind pedepsiti cu putin, mare rasplata vor primi, caci Dumnezeu i-a pus la încercare si i-a gasit vrednici de El. Ca pe aurul în topitoare, asa i-a lamurit si ca pe o jertfa de ardere întreaga i-a primit” (Întelepciunea lui Solomon 3,5-6). Cu adevarat, aurul duhovnicesc al sufletului parintelui Serafim a fost purificat prin suferinta, fiidca era legat de patul de spital ca un rastignit, bratele si picioarele sale cutremurându-se din pricina durerii ascutite care îi rascolea trupul. Nu putea vorbi din cauza mastii de oxigen pe care doctorii i-o pusesera pe fata. Tot ceea ce putea sa faca era sa se roage, atintindu-si privirea spre cer. Precum a zis împreuna-nevoitorul sau din pustie (parintele Gherman): <<Parintele Serafim a suferit astfel pentru a primi o slava ca a mucenicilor>>.”

(Din: Parintele Seraphim Rose: “Nu trebuie sa asteptam nimic altceva decat sa fim rastigniti” )

frseraphimincoffin02.jpg


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Egoismul, voia proprie, Parintele Serafim Rose, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

39 Commentarii la “SFANTUL SERAFIM ROSE (2 septembrie) – Cautatorul Adevarului pana la capat si cu orice pret

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. De ce par a fi atat de putine minuni astazi? Pentru ca noi nu prea mai stim ce este durerea inimii... Durerea inimii este conditia cresterii duhovnicesti si a aratarii puterii lui Dumnezeu. Tamaduirile si celelalte minuni se intampla celor deznadajduiti, inimilor indurerate, dar care totusi continua sa se increada si sa nadajduiasca in ajutorul lui Dumnezeu. Atunci lucreaza Dumnezeu. Lipsa (partiala) a minunilor din ziua de azi arata lipsa durerii inimii din oameni si chiar din multi crestini ortodocsi – prinsi de racirea tot mai mare a inimilor din vremurile de pe urma“” – cititi si altele la:
  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/06/26/apoftegme-trezitoare-de-la-cuv-seraphim-rose-2/

  “Poate că aceştia sunt ultimii câţiva ani în care mai putem continua să răspândim liberi cuvântul

  “E mai târziu decât credeţi… Trebuie să lucrăm cât mai e timp
  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/06/26/apoftegme-trezitoare-de-la-cuv-serafim-rose/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/06/25/cuv-seraphim-rose-este-mai-tarziu-decat-credem-va-mai-supravietui-credinta-noastra/

 2. Doamne ajuta !
  Vreau sa va multumesc pe aceasta cale ptr munca depusa si sa va fac o recomandare : cautati sa faceti o redactare mai aspectuasa, cand deschizi pagina sunt mai multe tipuri de caractere, de dimensiuni si culori, este neaspectos si te abate de la lectura …schimbati urgent, va rog. Spor in toate, pace si bucurie divina !

 3. Va multumim si ne cerem scuze! Sa marcam pasajele importante prin culori a fost o alegere asumata dintru inceput pentru a usura cititul, inclusiv pentru cei mai grabiti, pentru ca stim ca in general se citeste pe fuga pe internet, iar unii pot sa vada macar ideile cheie. Intr-adevar, insa, uneori poate e prea incarcat si devine deranjant. Cred ca aveti dreptate! O sa incercam sa mai reducem. Ca dimensiuni si caractere insa nu ni se pare ca e o problema, in sensul ca, de exemplu, la aceasta postare, cu caractere mai mici si de alt tip au fost scrise doar trimiterile de la inceput catre diverse alte pagini despre Cuv. Seraphim. Altfel am incercat sa scriem unitar. De regula scriem centrat si cu italice partea introductiva scrisa de noi, iar apoi textul propriu-zis este scris “justified”, pentru a le delimita. Daca mai sunt si scapari (din cauza ca nu stapanim intrutotul chestiunile de finete tehnica), ne cerem iertare! Pe parcurs speram sa ne amelioram… Inca o data va multumim!

 4. Nu vreau s-o supar pe surioara LILIANA, dar putine siteuri arata asa de frumos SI GRAFIC ca siteul “RAZBOI INTRU CUVANT”!

  Mie mi se pare ca este un site SUPERB, care imbina foarte bine, atat “ambalajul graficii” cat si “continutul sanatos al invataturilor si subiectelor postate”!

  Evident ca precum in orice lucru si activitate umana este inca loc de imbunatatiri si de “apgradeuri”, dar MACAR DE AR FI PE INTERNET INCA MULTE ALTE SITEURI ca forma si continut ca si sietul acesta…!
  Ar fi asa de bine pt. cei crestinii ortodocsi, ca i-ar apuca “pofta si placerea si pasiunea de a se interesa tot mai mult de mantuire”, adica ar “prinde gustul” INVATATURII si INDRUMARILOR DUHOVNICESTI si apoi ar incepem sa le aplice si puna in practica si ar deveni si ei…ortodocsi PRACTICANTI!

  Numai ca problema este ca nu prea sunt alte siteuri asa de…bune si de calitate ca si acesta !

  (…)

  Departe de mine gandul de a-i lauda asa gratuit…dar consider ca FAC UN LUCRU MINUNAT SI DEOSEBIT DE FOLOSITOR!

  Domnul SA VA AJUTE frati scumpi IN TOATE EFORTURILE SI SA VA DEA SPOR SI INTELEPCIUNE!

  AMIN! DOAMNE AJUTA!

 5. Sfintul Seraphim Rose este cu adevarat unul din marii sfinti ai ultimelor veacuri. A fost permanent impotriva ‘artisticului’ si impotriva lucrurilor cu o anume aparenta, iluzorie, de cele mai multe ori. El a fost mereu la obiect, lasind deoparte ‘frumosul’ ce nu avea adevarul la baza… Prin natura imprejurarilor (din mila Domnului, de fapt), cunosc oameni care l-au cunoscut indeaproape, in aceasta viata, pe acest sfint al nostru, si stim ca pomenirea lui si cererea, prin rugaciune, a mijlocirii Fericitului Seraphim, duce cu adevara la implinire intru Hristos.
  Mila Domnului cu noi toti.

 6. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfantul Serafim Rose: INNOIREA DUHOVNICEASCA NU VINE DE LA SINE!
 7. Pingback: Război întru Cuvânt » SFANTUL SERAFIM ROSE SI PRIVIREA ATINTITA SPRE PATRIA CEREASCA
 8. Pingback: Război întru Cuvânt » CUM AJUTAM SI CUM IMPIEDICAM VENIREA OAMENILOR LA ORTODOXIE? DESPRE DRAGOSTE, CONVERTIRE SI ECUMENISM
 9. Pingback: Război întru Cuvânt » Cuv. Seraphim Rose: DESCOPERIREA LUI DUMNEZEU IN INIMA OMULUI
 10. Pingback: Război întru Cuvânt » CUVIOSUL SERAFIM ROSE - “UN OM AL INIMII” - 27 ani de la plecarea sa in patria cereasca
 11. Cuvintele mele sunt prea sarace pentru a spune cat de mult inseamna Cuviosul parinte Serafim pentru cei care au citit viata sa sau scrierile.El se adreseaza fiecarei inimi in parte,ba mai mult ai impresia ca este chiar de fata,vorbindu-ti.Sa avem sfintele sale rugaciuni si multumesc Domnului ca ne-a daruit un astfel de suflet nobil si sfant, pe iubitul nostru parinte Seraphim Rose.

 12. Pingback: Război întru Cuvânt » CUVIOSUL SERAFIM ROSE (†2 SEPTEMBRIE 1982) si “noii inchinatori ai Americii”
 13. Pingback: Război întru Cuvânt » CURSUL DE SUPRAVIETUIRE ORTODOXA AL CUVIOSULUI SERAPHIM ROSE sau cum sa evitam fenomenul “maimutarelii duhovnicesti”
 14. Pingback: Război întru Cuvânt » Orbirea sufleteasca – minciuna din noi
 15. Pingback: Război întru Cuvânt » CUVINTE DE TREZIRE SI DE LIMPEZIRE DUHOVNICEASCA DE LA CUVIOSUL SERAFIM ROSE (†2 septembrie): “Este mai tarziu decat credem”; “Nu trebuie sa umblam dupa semne spectaculoase, ci mai degraba sa cautam semne
 16. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfantul Iustin Popovici: “SFINTENIA ESTE STAREA NORMALA A SUFLETULUI NOSTRU… Sa te sfintesti tu insuti mai intai, si apoi sa sfintesti pe altii“
 17. Pingback: Război întru Cuvânt » Ce este Adevarul? UN CUVANT CAPITAL AL SFANTULUI IUSTIN POPOVICI SI O MEDITATIE PE MARGINEA SA. Totul in Hristos…, nu doar in numele Lui!
 18. Pingback: MARTURIA UNUI EVREU CONVERTIT LA ORTODOXIE SI DEVENIT PREOT IN AMERICA: Pr. James Bernstein, "Uimit de Hristos. Calatoria mea de la Iudaism la Ortodoxie"
 19. Pingback: MINUNATA FRATIE A PARINTILOR SERAFIM ROSE SI GHERMAN. Ce putere are ravna sincera si curata pentru Ortodoxie si ce inseamna fratietatea adevarata in Duh...
 20. Pingback: PARINTELE SERAFIM ROSE (2 septembrie) - MODEL DE MARTURISIRE "POZITIVA" A CREDINTEI, IN DUHUL AUTENTIC ORTODOX
 21. Pingback: Alte aspecte din invatatura Parintilor despre POCAINTA CA VIATA IN HRISTOS
 22. Pingback: Marturiile despre Ortodoxie ale unui convertit de la baptism, Dr. Clark Carlton: CUM SA TRAIESTI O VIATA ORTODOXA INTR-O LUME SECULARA? -
 23. Pingback: PARINTELE SERAFIM ROSE – UN OM AL INIMII – 30 ani de la plecarea sa in patria cereasca († 2 septembrie 1982) -
 24. Pingback: BANCHERUL CALUGARIT: Parintele Ilarion Dan (Man. Crucea): “Traim niste vremuri in care apele se cam aleg, iar cernerea se va amplifica si accelera” -
 25. Pingback: PARINTELE IONA DE LA OAŞA (Ion Patrulescu) – interviu in “Familia ortodoxa”. CUM S-A CONVERTIT LA HRISTOS UN TANAR COMUNIST? Spovedanie, canon, ispasire, legi duhovnicesti… -
 26. Pingback: CONFESIUNILE PARINTELUI IONA (profesorul Ion Patrulescu) la “Cuvinte din taceri” (VIDEO): “Comunismul a fost un chip al fiarei, in spate era duhul lui Antihrist”/ “La noi domina impostura, oamenii cauta sa obtina pozitii inal
 27. Pingback: PARINTELE SAVA DE LA MANASTIREA OASA - americanul convertit la Ortodoxie si calugarit in Romania (VIDEO "In premiera" si text "Formula As") - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 28. Pingback: SPOVEDANIA SINCERA A LUI TOMA CEL INDOIELNIC si “SPOVEDANIA” LUI HRISTOS sau: Cine Il cauta onest pe Dumnezeu, pe acela… Dumnezeu Il va gasi negresit! -
 29. Pingback: Pomenirea unui profetic sfant contemporan, CUVIOSUL SERAFIM CEL NOU, DE LA PLATINA: “ESTE MAI TARZIU DECAT CREDEM. Poate ca acestia sunt ultimii cativa ani in care mai putem continua sa raspandim liberi cuvantul“ -
 30. Pingback: “Traista cu merinde”: DRUMUL SPRE IAD SI INAPOI sau GLASUL RAIULUI PIERDUT - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate