Psihoza gripei noi si atacul la inima credintei noastre

4-10-2009 Sublinieri

The Sacred Mystery -small

In conditiile psihozei create de virusul H1N1, diverse autoritati politice nationale si transationale, printre care se pare ca si Organizatia Mondiala a Sanatatii, recomanda diverselor religii sa se abtina de la practicile religioase care ar putea contribui la transmiterea virusului in cauza. Printre altele, li se recomanda musulmanilor sa renunte anul acesta la pelerinajul de la Mecca, iar diversi episcopi catolici au recomandat credinciosilor sa-si ofere reciproc salutul pacii nu printr-o strangere de mana ci printr-o simpla plecare a capului. Ai nostri nu puteau sa se lase mai prejos si bineinteles, capul rautatilor trebuia sa fie tot un roman [de fapt, este francez, dar apartine de mitropolia romana, n.n.]. Un oarecare protopop roman din Franta (al carui nume ramane necunoscut), le-a recomandat fratilor lui intru slujire ca, date fiind conditiile actuale, sa-i impartaseasca pe credinciosi de asemenea maniera incat lingurita sa nu le atinga buzele (sa-si dea capul pe spate iar preotul sa dea drumul particelei din cele sfinte de la o oarecare distanta sigura), pentru ca nu cumva sa ia gripa porcina. Faptul a determinat o reactie prompta a binecunoscutului teolog si bioetician Jean Claude Larchet, care i-a inaintat o scrisoare (publica) de protest IPS Iosif, Mitropolitul roman al Europei Occidentale. Textul scrisorii poate fi citit aici“.

Datorita unei vrednice colaboratoare, careia ii exprimam si aici recunostinta, va putem oferi traducerea respectivului articol (Razboi intru Cuvant):

j77

Joi, 27 august 2009

Reacţii la împărtăşirea credincioşilor cu Sfintele Taine, în contextul epidemiei de gripă A (H1N1)

La 21 august, Protoiereul pentru Franţa al Mitropoliei Române [n.n.:este vorba, spre uluirea noastra, despre P. Marc-Antoine de Beauregard, despre care, pana acum, stiam numai lucruri bune, inclusiv in ceea ce priveste distantarea fata de ecumenism, nemaivorbind despre legatura sa de ucenicie cu parintele Dumitru Staniloae si de cartile publicate in romaneste] a adresat următorul mesaj clerului şi conducătorilor laici ai Mitropoliei:

„Dragi fraţi şi părinţii, Aţi auzit desigur de ameninţarea epidemiei de gripă A. Trebuie să luăm în serios sfaturile fraţilor noştri medici şi să facem faţă acestei eventualităţi, deoarece Hristos în Biserica sa urmăreşte binele tuturor, atât în biserică, cât şi în lume. Din acest moment, până ce vom primi alte instrucţiuni din partea episcopilor noştri, trebuie să ne obişnuim să dăm Sfânta Împărtăşanie cu şi mai mare atenţie ca până acum: putem evita contactul cu linguriţa (daca deschidem gura mare şi dăm capul puţin pe spate, preotul toarnă pur şi simplu cuminecătura, fără să atingă buzele). Preotul, ajutat de diacon, poate şterge linguriţa sistematic după fiecare persoană. Până la urmă este vorba de o chestiune de igienă personală”.

swineflupriest(Instanataneu cu “impartasirea” la catolici, in unele tari, dupa instalarea psihozei celei noi…)

Conţinutul acestui mesaj a provocat o mare tulburare în rândul clerului şi credincioşilor ortodocşi. Teologul Jean-Claude Larchet i-a adresat Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif o scrisoare pe care a făcut-o publică.

Am extras fragmentele cheie, reprezentative pentru importanţa argumentelor sale în contextul actual, şi în contextul mai larg al teologiei sacramentale, şi pentru că aceasta conţine o traducere a unei enciclice pe care mitropolitul grec Nicolae Hadzinikolaou a publicat-o recent pe această temă.

auteur553

„Inalt PreaSfinţia Voastră,

[…] Se pare că acest act, în exerciţiul funcţiilor sale, venit din partea unui preot căruia i-au fost încredinţate responsabilităţi asupra altor preoţi este suficient de grav pentru a justifica o intervenţie din partea dumneavoastră, nu numai în particular, ci şi public. Într-adevăr, mulţi credincioşi se pot tulbura de comentariile [protoiereului mitropoliei Sfinţiei Voastre], apropiindu-se de Sfânta Împărtăşanie cu îndoieli apărute în urma acestora, fapt care poate avea consecinţe grave pentru viaţa spirituală a credincioşilor dar şi pentru sănătatea lor. Într-adevăr, aşa cum citim în rugăciunile de înainte de împărtăşirea cu Sfintele Taine şi conform învăţăturii părinţilor noştri, dacă nu ne apropiem cu multă credinţă şi cu curăţenie sufletească, Împărtăşania ne va fi nu spre mântuire şi vindecare, ci „spre judecată, sau spre osândă” şi putem ‚ajunge neputincioşi cu sufletul şi cu trupul, împartăşindu-ne cu nevrednicie” (Rugăciunea întâi înainte de Împărtăşanie, a Sfântului Vasile cel Mare). Măsurile preconizate de [protoiereul mitropoliei] sunt departe de a proteja credincioşii de boli, ba chiar îi îmbolnăvesc din pricina lipsei de credinţă pe care o exprimă şi o inspiră!

Oare cum mai pot fi crezuţi preoţii care şterg Sfânta Linguriţa după fiecare împărtăşanie, atunci când spun rugăciunea de înainte: „Cred că acesta este însuşi preacurat Trupul Tău şi acesta este însuşi scump Sângele Tău”, sau: „dă să-mi fie şi mie acestea spre tămăduirea sufletului şi a trupului”?

Iar cei cu credinţa slabă şi care se îndoiesc pot să se lipsească de Sfânta Împărtăşanie. Dar cum să admitem că preoţii, al căror rol este de a întări credinţa credincioşilor şi de a ne fi exemplu, pot să semene asemenea îndoieli acolo unde altfel nu ar exista sau să întarească îndoielile acolo unde există deja?

Astfel de cuvinte şi atitudini atacă inima credinţei noastre, căci El, Cel care a învins moartea, Hristos Cel Atotputernic, Doctorul suprem al sufletelor şi trupurilor, care are puterea de a vindeca bolile sufletului, minţii şi trupului şi care face în fiecare zi o mulţime de minuni dăruind credincioşilor prea Sfântul Său Trup şi Sânge, este prezentat ca o posibilă sursă de boală şi este supus unor măsuri profilactice?

Din păcate, asemenea denigrări s-au răspândit deja în unele ţări. Ştim că preoţii din Patriarhia Antiohiei sunt învăţaţi să toarne de la distanţă Trupul lui Hristos în gura credincioşilor, astfel încât să nu rişte ca Sfânta Linguriţă să le atingă gura; mai ştim că în unele parohii din SUA, Sfânta Împărtăşanie se dă cu linguriţe de plastic de unică folosinţă (puteţi vedea chiar şi fotografii ale acestei practici pe internet). Oare o să ajungem într-o zi să punem vreun antiseptic sau antibiotic în Sfântul Potir?

Este important ca episcopii din Europa de Vest să ia măsurile necesare ca astfel de practici nelegiuite să nu pătrundă şi în continentul nostru.

Confruntat cu un astfel de risc (de blasfemie şi necinstire, nu de boală), Mitropolitul Nicolae Hadzinikolaou – care, în calitate de medic şi fost cercetător în biomedicină la Universitatea Harvard şi fost preşedinte al comisiei de Bioetică a Bisericii din Grecia şi al Centrului elen de Bioetică Medicală, nu poate fi acuzat de obscurantism – a publicat recent următoarea enciclică, care pune punctul pe „i” în această problemă”:

metropolitan_small

„Dragi fraţi,

În ultimul timp, odată cu apariţia epidemiei de gripă AH1N1, s-a pus în discuţie – cu rea-credinţă – posibilitatea de transmitere a bolilor prin Sfânta Împărtăşanie. Din nefericire, aceasta este o altă încercare de a ne denigra credinţa într-un moment în care nu ne-a mai rămas nici un sprijin, încercare însoţită deseori de un limbaj blasfemator, cu un ton ironic şi argumente răutăcioase.

Cu această ocazie, cred că ar fi oportun să ne aducem aminte de nişte adevăruri necesare pentru a ne proteja comoara credinţei din noi.

De două mii de ani încoace, Biserica noastră transmite harul tainelor sale într-un mod atât uman, cât şi binecuvântat, pentru „tămăduirea sufletului şi a trupului”. Ea nu a fost niciodată contestată de logica din zilele noastre a îndoielii dispreţuitoare, ci trăieşte zi de zi cu experienţa certitudinii unei mari minuni. Este posibil ca Sfânta Împărtăşanie să devină cauza bolii sau a celui mai mic rău? Este posibil ca Trupul şi Sângele Domnului şi Mântuitorului nostru să ne infecteze trupul şi sângele nostru? Este posibil că o experienţă de două mii de ani să fie învinsă de raţionalismul şi superficialitatea din vremurile noastre?

De secole întregi, creştinii, sănătoşi şi bolnavi, se împărtăşesc din acelaşi Sfânt Potir şi din aceeaşi Sfântă Linguriţă, pe care nu le spălăm şi nu le dezinfectăm niciodată, fără a păţi vreodată ceva rău. Preoţii din spitale împărtăşesc credincioşii, chiar şi pe cei cu boli contagioase, după care consumă restul sfintelor daruri şi nu li se întâmplă nimic. Sfânta Împărtăşanie este tot ce Biserica şi oamenii au mai sfânt, cel mai bun leac pentru trup şi suflet. Aceasta este învăţătura şi experienţa Bisericii noastre.

Câţi nu cred în miracolul Învierii Domnului, câţi ironizează naşterea Lui din Fecioară, câţi neagă mireasma răspândită de sfintele moaşte, câţi dispreţuiesc tot ce este sfânt şi sacru, câţi uneltesc împotriva Bisericii noastre, câţi urmăresc să stingă şi ultima urmă de credinţă din sufletele noastre, este normal să încerce să se folosească şi de această nouă gripă, legându-se de taina Sfintei Împărtăşanii.

Faptul că, din motive profilactice, anglicanii şi catolicii au hotărât să nu mai împărtăşească credincioşii din Anglia şi Noua Zeelandă, dacă se dovedeşte a fi adevărat – nu dă dovadă, după cum susţin unii, de prudenţă şi libertate, ci arată în cel mai bun mod distanţa enormă care separă Biserica noastră – euharistică, vie, care crede şi predică tainele – de alte grupuri religioase, care mărturisesc indirect lipsa harului şi a semnelor lui Dumnezeu in aşa-zisele lor taine şi lipsa lor de identitate bisericească. Viaţa fără împărtăşanie seamănă cu o boală gravă fără medicament.

Din păcate, marea problemă nu este virusul gripal, aşa cum susţine presa, şi nici virusul panicii mondiale – aşa cum susţin colegiile medicaleci virusul necinstirii şi necredinţei. Şi cel mai bun vaccin este participarea cât mai deasă la Taina Sfintei Împărtăşanii.

Răspunsul nostru la această provocare a vremurilor noastre este viaţa noastră. Bine ar fi ca duhovnicii noştri, fără discriminare, acolo unde nu există piedici duhovniceşti, să recomande credincioşilor să se împărtăşească mai des, în aceste grele vremuri, iar cei care au binecuvântarea duhovnicului să se împărtăşească, să se apropie mai des de paharul vieţii, întotdeauna cu frică de Dumnezeu, cu multă credinţă şi cu dragoste adevărată.

+ Nicolae, Mitropolitul de Mesogheios

27 iulie 2009

mitropolia-header-7


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Gripa porcina / Vaccinuri, Jean-Claude Larchet, Portile Iadului, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

33 Commentarii la “Psihoza gripei noi si atacul la inima credintei noastre

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Scumpi frati ce facem?punem la indoiala puterea cea mare a SFINTEI IMPARTASANII care este insusi TRUPUL SI SANGELE DOMNULNI NOSTRU IISUS HRISTOS, EL ne este cel mai bun medicament sa ne straduim sa-L primim cat mai des iar nu sa ne departam de EL din teama de a nu ne imbolnavi.Sa fim treji mai ales acum cand cernerea a inceput multa,multa RUGACIUNE ,SPOVEDANIE DEASA si cu toate ca nu suntem vrednici SFANTA IMPARTASANIE. SLAVIT SA FIE DOMNUL!

  2. Sa mentina Dumnezeu in sufletele noastre si ale pastorilor nostri nestinsa flacara credintei,a credintei noastre de 2000 de ani.Sa nu ne luam dupa smintelile celor din apus niciodata!Impartasirea credinciosilor cu fata acoperita,sa nu se salute strangandu-si mainile in biserica,dar in alta parte da(care-i sensul?)sau chiar sa nu se impartaseasca de frica unei gripe poate banale chiar starnesc rasul,un ras cam fortat ce-i drept si plin presimtiri rele.Si nici nu se intrevede nimic bun.Tot ce-a fost bun s-a dus.Trebuie sa ne asteptam la tot ce-i mai rau si sa nu ne facem iluzii ca vor veni vrenuri mai bune.Sa ne inarmam cu armele credintei ca sa putem face fata greutatilor tot mai mari care vor veni. Dumnezeu sa ne ajute pe toti!

  3. Pingback: Protoiereul pentru Franţa al Mitropoliei Române inventeaza METODE „SIGURE” ANTI-GRIPA PORCINA DE URMAT LA SFANTA IMPARTASANIE « Saccsiv’s Weblog
  4. Cum s-ar zice, creatorii virusului(virusilor), si in egala masura a vaccinului(vaccinurilor), “impusca” mai multi iepuri dintr-o lovitura. De fapt asta ar fi cea mai mare lovitura, daca vor reusi sa-i sminteasca pe unii, ca sa se lipseasca de Impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului si Dumnezeului si Mantuitorului Nostru Iisus Hristos sau sa aiba vreo indoiala in privinta Ei.
    Banuiam de ceva timp, ca se va ajunge la atacul asupra Sfintei Impartasanii, si e straveziu atacul DUR asupra crestinismului si mai ales asupra ortodoxiei, cu predilectie.
    Rog pe Bunul Dumnezeu ca sa ne intareasca in credinta atat pe noi, cat mai ales pe preotii nostri.
    Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

  5. Pingback: Parohia “Sf. Nectarie Taumaturgul” – Coslada (Madrid) » Blog Archive » Gripa porcină se ia şi prin sfânta împărtăşanie?
  6. Blasfemia blasfemiilor, de neimaginat cata nerusinare. Ce poate sa fie rau in SFANTA IMPARTASANIE, cand acolo este TRUPUL si SANGELE DOMNULUI. Sper sa nu existe crestin ortodox care sa se lase inselat in felul asta. DOAMNE iarta-ne.

  7. Trebuie sa ne ferim de duhovnicii slabi in credinta, care ar fi mai bine sa se lase de preotie in loc sa insufle frica intre ortodocsi. Cine crede cu adevarat ca e Trupul si Singele Mantuitorului in Sf. Impartasanie nu poate fi inspaimintat ca se poate imbolnavi de la Sf. Impartasanie.

  8. Doamne ajuta si lumineaza mintile bolnave sau imbolnavite de necredinta.Cat de adanc a patruns demonul inselator in aceste capete care provoaca in randul oamenilor, teama de contaminare de boli, pana si de la Sf.Daruri ale lui Hristos!Oricine a cunoscut cat de minunat de vindecator de orice boala trupeasca sau sufleteasca sunt Sfintele Taine.In familia oricarui crestin exista macar un suflet, o persoana, care sa fi trait experienta TRAIRII IN HRISTOS, atunci cand se impartaseste cu Sfant Sangele si Trulul Domnului.Multi bolnavi se insanatosesc,impartasindu-se.Multi oameni tulburati
    de neodihnitii diavoli,capata liniste,Pacea Domnului se revarsa peste fiinta lor.Am cunoscut aceasta bucurie si impartasesc din ea tuturor ce vor ce vor a sti cum e sa treci de la nelinistile cele rele, la nelinistea cea buna si odihnitoare slavind pe Dumnezeu si Imparatia sa.
    Pana si acei oameni “rai”care ne servesc aceste zvonuri, ajung in cele din urma,cand se imbolnavesc cu boli lumesti”incurabile”, sa ceara ajutor preotilor sfintiti de Dumnezeu,ca prin Sfintele Taine,si impartasirea cu ele,sa se vindece. Nimeni nu trece in Viata cea Vie a lui Dumnezeu fara acestea.Si tot omul,pacatosul, in ultimele lui ceasuri de viata, cere ajutorul preotilor,recunoscand puterea Darurilor Domnului prin ei,nadajduind la iertare si trecere in Viata cea vesnica a Imparatiei Ceresti.
    Doamne,Iisuse Hristoase, Fiulu lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi pacatosii!

  9. In loc sa “interzica” credinta. Oare nu ar putea sa propuna institutiilor statului sa interzica mersul pe stadioane, festivalurile gen rio de janeiro, concertele in aier liber… sau aceste aglomerati publice nu constituie un factor de transmitere a gripei?

  10. A spune ca prin Sfanta Impartasanie se transmit microbi, gripa sau altceva, e ca si cum ai spune despre Dumnezeu ca este neputincios. Nu cumva Dumnezeu e in pericol sa contacteze vreo gripa, ca sa se inchida bisericile in weekend? Caci, de fapt, asta urmaresc, sa inchide bisericile de tot. Sa spuna ca, de fapt, nu exista Dumnezeu.

    RUSINE! RUSINE! RUSINE! Au ajuns ca sa rosteasca hule si blasfemii chiar in biserici.

    Ce neobrazare! Ce nerusinare!

  11. Intr-un fel este intemeiata aceasta atitudine dezaprobatoare fata de iluzia ca prin Sfanta Impartasanie se poate trasmite vreo boala. Eu cred ca este o oportunitate pentru unii sa-si inatareasca credinta iar pentru altii sa-si pecetluiasca necredinta. Dar eu tot mai cred in porunca datatoare de viata vesnica ” Iubiti pe vrajmasii vostri!”, nu de alta, dar , vrem nu vrem, trebuie sa o punem in practica. Asa ca rugati-va dragii mei pentru cei care sunt departe de credinta ..ca sa vina la credinta si …de ce n-ar cauta biserica prin capii ei sa dea un rapuns pozitiv lamuritor referitor la aceasta problema? Si vad , din articol, ca se incearca . Deci mai ramane doar problema vrajmasilor. Bafta deci si Doamne Ajuta! ;]

  12. Cred ca Doina Georgescu a sintetizat cel mai bine “atacul” la inima credintei noastre …

    @Anda: “…biserica prin capii ei sa dea un raspuns pozitiv…?” …
    “Deci mai ramane doar problema vrajmasilor.” Poate este vorba de naivitate … sau de foarte putine informatii despre “capii bisericii” noastre , mai grav , despre cautarea lor de a da “un raspuns pozitiv” acestei realitati zguduitoare , “atacul” la inima credintei noastre…eu nu vad din partea “capilor” decat un raspuns
    formal , cat sa dea bine la emisiunile lor , sa creasca audienta… si mai vad si “problema vrajmasilor” rezolvata cu brio :
    multi dintre “capii” bisericii noastre sunt si ecumenisti , si masoni si … moderni …tocmai d-aia , ca-si iubesc vrajmasii …

  13. Sa mergem in numar cat mai mare sa luam Sfanta Impartasanie!
    Sa avem incredere in Sfanta Taina!
    Sa ajutam Duhovnicii luptatori care vor merge cu tarie inainte!
    Prin exemplul personal sa stingem aceasta”petarda” lansata nu intamplator de”fratii nostri ce ne doresc binele”!
    Vorbiti despre aceasta nebunie lansata pentru a tulbura sufletele celor ce nu stiu/nu vor sa stie…ce se intampla cu afacerea acestei gripe scoasa din laborator!

  14. Împărăţia lui Antihrist este foarte aproape de noi…Evanghelia este în toată lumea…Templul stă să fie reconstruit…Liturghia şi Împărtăşania se doreşte să fie interzise…microcipul-semnul fiarei666-se pregăteşte etc.etc.etc.

  15. Parintele Ilie Cleopa:
    ….Aici este vorba de eretici, care urăsc şi schimbă adevărul dogmelor dreptei credinţe şi calcă Legea cea dreaptă a lui Dumnezeu. Pe aceştia nu-i putem iubi la fel, după mărturia care zice: „Pe călcătorii de Lege i-am urât“ (Psalm 118, 113). Dar va zice cineva: „Aceştia nu sunt oameni? Cum putem să-i urâm?“. La această întrebare îţi răspunde dumnezeiescul părinte Efrem Sirul, zicând: „Pe eretici, ca pe nişte hulitori şi vrăjmaşi ai lui Dumnezeu, Scriptura nu i-a numit oameni, ci câini, lupi şi antihrişti. Iar Domnul zice: «Nu daţi cele sfinte câinilor». Şi Sfântul Ioan Evanghelistul zice: Că mulţi antihrişti s-au făcut. Şi deci pe aceştia nu se cuvine a-i iubi în aceeaşi măsură, nici a locui împreună cu dânşii, nici a-i primi în casă, nici împreună a ne ruga, nici împreună a mânca, nici a-i saluta, ca nu cumva de învăţătura lor să ne împărtăşim“ (Sfântul Efrem Sirul, tomul III, Mănăstirea Neamţ, 1823, p. 156).

    Dar poate întreba cineva: Ce fel de păcat fac ereticii de nu-i putem iubi la fel? Vom răspunde că ei fac cel mai greu păcat care nu are iertare nici în veacul de acum, nici în cel viitor. Adică hulesc pe Dumnezeu şi se ridică împotriva Duhului Sfânt, a Maicii Domnului, a Sfintei Cruci şi a icoanelor, împotriva Bisericii, a preoţiei, a Sfintelor Taine şi răstălmăcesc Sfânta Scriptură. Prin acest greu păcat, ereticii şi sectanţii sunt vrăjmaşi ai lui Dumnezeu….

  16. “O suta de minuni ale Fericitului Ioan Maximovici arhiepiscop de Shanghai si San Francisco”

    O. Skopicenko povesteşte că o femeie, Menşikova, a fost muşcată de un câine turbat şi, neglijând regulile elementare legate de tratamentul muşcăturilor, s-a îmbolnăvit de turbare. Când vlădica a împărtăşit-o pe muribundă, ea fu cuprinsă de una din crizele specifice bolii şi, dând afară spumă pe gură, ea scuipă şi Sfânta împărtăşanie. Dar Sfintele Taine trebuie consumate, aşa că vlădica le-a ridicat de pe jos şi le-a înghiţit, însoţitorii care erau cu el n-au apucat decât să strige: „Ce faceţi? Turbarea este foarte molipsitoare!”. Dar vlădica le-a răspuns liniştit: „N-o să se întâmple nimic, doar sunt Sfintele Taine”. Si, într-adevăr, nu i se întâmplă nimic.

    … interesant, nu?!

  17. Asa cum si broasca este inselata, putin câte putin, cu apa clocotita pâna este “prajita” asa si mai-marii Bisericii incep sa se clatine incetisor:
    – Uniatia a pacalit la inceput o parte din prelati.
    – A venit ecumenismul. Tot mai multi preoti se smintesc si smintesc cu aceasta erezia.
    – Problema acceptarii documentelor biometrice a mai “lasat” pe drum câtiva preoti (dar se pare ca nu suficienti pentru “cârmuitorii lumii asteia”)
    – Acum apare “cireasa de pe tort” : <> !!!!

    Sfintii Parinti spun ca doar Taina Euharistiei mai tine lumea asta! Daca in biserici nu se va mai savârsi aceasta Jertfa fara de sânge – atunci totul se sfârseste! Lumea e la final!
    Un “clopotel” pentru aceasta erezie a fost si impartasirea cu “lingurita de unica folosinta” de la Catedrala Mitropolitana din Timisoara! Am crezut ca se va reveni la ADEVAR si DREPTATE dar m-am inselat!

    Doamne, ajuta-ne si nu ne lasa!
    Doamne, nu lasa preotii ortodocsi sa alunece (si) in aceasta minciuna!

  18. Sunt medic de laborator. Am o intrebare. Acesti preoti, care sustin ca virusul nu se poate transmite prin sfanta impartasanie, au curajul (dupa ce impartasesc 100 sau 200 de persoane cu aceeasi lingurita) sa luam o proba de laborator pentru a analiza ce fel de virusi au ramas pe acea lingurita?

  19. @ Valerica:

    Da, cu siguranta, fapt este ca NICIUN credincios nu se imbolnaveste vreodata dupa asta! Dar poate o sa doriti sa-L vedeti la microscop si pe Hristos? Ce sa-i faci, cand nu ai ochi sa vezi si minunile… ti se pare ca totul poate fi analizat in laborator. Ce ti-e si cu ateismul asta… Pacat ca credinta nu este si ea contagioasa, ci numai prostia si incultura, scuzati-ne… Fie el si cu ifose, fie ele si “de laborator”. De Paulescu ati auzit?

  20. Domnule administrator, din cate stiu eu am scris pe un site crestin, nu ma asteptam la o asemenea reactie… Un crestin adevarat nu poate folosi in argumentatia lui cuvinte precum: prostie, incultura etc. O astfel de atitudine nu dovedeste altceva decat ca dogmele sun mai importante decat omul, la fel cum gandeau fariseii in perioada Domnului Hristos, incat El a fost nevoit sa le spuna ca au pus legile mai presus de iubirea pentru oameni. Este emblematica afirmatia Domnului din Marcu cap 2: 27 :”Sabatul a fost fãcut pentru om, iar nu omul pentru Sabat ; asa cã Fiul omului este Domn chiar si al Sabatului.” Cu umila mea pricepere inteleg ca omul este in centrul atentiei lui Hristos. Mergand mai departe pe acest principiu cred ca si preotii din zilele noastre sun obligati moral sa-i protejeze pe enoriasi de orice pericol( in cazul nostru, gripa porcina!), deoarece ei sunt mai importanti decat orice dogma.

    Daca tot sunt medic de laborator, domnule administrator, va intreb daca aveti curajul, dumneavoastra impreuna cu acei preoti care sunt atat de convinsi ca virusii nu se pot transmite prin obiectele folosite la impartasanie, sa va impartasiti cu un bolnav de gripa porcina sau de hepatita? Daca doriti, sunt dispusa sa facem experimentul. Daca teoria dumnevoastra se va confirma atunci vom publica pe toate canalele posibile si accesibile noua ca oamenii nu trebuie sa se teama in ceea ce priveste subiectul pe care l-am abordat.

  21. @Valerica: Atitudinea dvs. arata cat de strain sunteti de crestinism si Biserica. Se vede, de pilda, ca nu ati citit nimic din parintele Nicolae Steinhardt, monument de cultura si duhovnicie. El a afirmat ca crestinismul nu inseamna nicidecum prostie sau naivitate. Si da, ne pare rau, dar faptul ca suntem crestini nu inseamna deloc ca trebuie sa fim prosti sau inculti si sa luam de buna orice traznaie spusa de semidocti. In plus, nu ati citit Scripturile si nici nu cunoasteti cuvintele Mantuitorului Hristos aruncate fariseilor, pe care ii confundati cu credinciosii simpli si onesti. Nu, draga domnule, fariseii nu sunt aceia care au dragoste fata de dogme (adica fata de Dumnezeu) ci sunt aceia care vad lucrurile doar exterior. Asa cum faceti si dvs., care va repeziti sa spalati vasul doar pe dinafara dar nu va pasa cum este pe dinlauntru. Si va repeziti taman la lingurita de impartasanie, unde, iertati-ne, dar necredinciosii nu au ce cauta.

    Da, draga domnule, da, si preotii sinceri si credinciosii simpli s-ar impartasi nu numai dupa bolnavii de gripa porcina, ci de bolnavii cei mai grav afectati de orice boala de pe aceasta lume. Asa cum au facut-o Sfinti mari, ca Sf. Vasile, asa cum a facut Sf. Ioan Maximovici, care a mancat impartasania scuipata de o femeie turbata si asa cum sta bine unui credincios adevarat, nu un firoscos care nu e demn de Hristos. Apropo de Sf. Ioan Maximovici, francezii schimbau orarul trenurilor special ca acesta sa ajunga la bolnavii care ii cereau ajutorul, deoarece era cunoscut si iubit pentru vindecarile pe care le facea fara sa se uite la fata omului…

    Nu va bagati unde nu stiti, si daca vreti sa va bagati, atunci dati dovada de bun simt si nu tineti lectii inainte de a cunoaste.

  22. Foarte bine ai spus “…faptul ca suntem crestini nu inseamna deloc ca trebuie sa fim prosti sau inculti si sa luam de buna orice traznaie spusa de semidocti.” Asta suna bine pentru tine si pentru toti acei care cred in dictonul “Crede si nu cerceta”. Meseria mea este tocmai din zona opusa in care te afli tu, cercetez inainte de a-mi face o opnie, meseria imi permite sa analizez si astfel de situatii inainte de a-mi da cu parerea. Asa ca afirmatiile mele se bazeaza pe analize stiintifice si nu pe povesti.

    Oameni buni, Domnul Hristos nu ne cere sa fim habotnici. Am cunoscut persoane care, tot asa, au spus, m-am impartasit si nu mai trebuie sa iau medicamente, dupa care s-au imbolnavit si mai tare si au ajuns la spital intr-o stare foarte grava. Pentru unii nu s-a mai putut face nimic, din pacate au murit. Asa ca exagerarea intr-o forma de religiozitate intodeauna a dus la abuzuri. Cel ce a avut de pierdut a fost tot omul simplu, lipsit de informatie si lipsit de aparare.

    Asa ca nu-i mai manipulati pe oameni, ci mai degraba ajutati-i sa se impartaseasca cat mai des posibil, pentru a trai din puct de vedere spiritual, dar intr-un mod in care sa aiba certitudinea ca sunt protejati. Si asta sa o faceti de dragul nostru si al lui Hristos. Iubirea de oameni si de Dumnezeu este cea mai mare porunca, in aceasta se include toata Legea (Dogama), pe care o iubeau fariseii dar nu-i iubeau pe oameni.

    Daca spui ca ai totusi curaj sa te impartasesti cu cineva bolnav te invit la spitalul nostru din Bucuresti de boli infectioase sa te impartasesti impreuna cu bolnavii. Iti trimit si un numar de telefon pentru a ma contacta si a duce pana la capat argumentatia noastra.

  23. @Valerica:

    Tocmai pentru ca prostia e un pacat ne-am vazut obligati sa amendam vorbele dvs. Din punct de vedere teologic spuneti aberatii si din punct de vedere medical ineptii. Pentru ca ceea ce spuneti dvs. este pura vorbaraie, nefiind sprijinit de niciun fel de cercetare valida din punct de vedere stiintific. De fapt, daca stam sa ne gandim (lucru rar azi, mai ales din partea ateilor si semidoctilor) dvs. ar trebui sa va aplicati dictonul celebru (care, oricum, nu ne apartine noua, crestinilor, ci unui filosof pagan) “crede si nu cerceta”, deoarece credeti o sumedenie de aberatii fara sa va faceti o minima cercetare de constiinta, fara sa va verificati teologic si fara sa respectati limitele domeniului in care activati, adica medicina. Asadar, tocmai pentru ca pare ca dvs. va ghidati, in domeniul stiintelor (ca domeniu diferit de cel al credintei) dictonului “crede si nu cerceta”, am caracterizat drept afirmatii lipsite de fundament tot ce ati scris aici.

    Impartasania nu inseamna vindecare automata (de altfel, nici tratamentele medicale nu garanteaza vindecarea, ci o fac posibila) si nu am sustinut niciodata ca nu e buna medicina, atunci cand isi stie locul si isi respecta etica. Dumnezeu are cu fiecare lucrarile Sale: pe unii ii vindeca prin Sfintele Taine, pe altii ii vindeca si prin oameni, prin doctori sau medicamente.

    Nu mai duceti grija abuzurilor din Biserica, in conditiile in care traim abuzurile infioratoare si ilegale ce se deruleaza acum in sistemul sanitar. Sau vreti acum sa va descriu mizeria, coruptia si falimentul spitalelor din Romania? Cred ca nu vreti, si nici nu am sa generalizez exemplele negative, pentru ca as face o nedreptate fata de medicii vrednici. Vedeti-va de domeniul dvs., indreptati abuzurile din sistemul sanitar (inclusiv cele ale sectretarului de stat Streinu-Cercel, despre care gasiti mai multe la pagina de “stiri”) si nu ne mai tineti lectii noua, celor din Biserica. Va rugam frumos.

    Noi manipulam?! Ce… tupeu, iertati-ne, dar cand in prezent are loc una din cele mai mari campanii de manipulare la adresa sanatatii oamenilor, sa spui asa ceva seamana cu dictonul “hotul striga hotii”. De dragul lui Hristos, faceti o fapta buna si nu va aliniati minciunilor oficialilor propagate minut cu minut la TV.

    Impartasania este Taina, domnule, si in niciun caz un pariu.

    Noi intelegem sa punem punct aici discutiei.

  24. Da, sunt intru totul de acord ca sistemul sanitar trebuie reformat si eu ma lupt sa-l schimb acolo unde-mi sta mie in atributiuni si in putere, dar daca dorim sa facem o reforma profunda in socitatea romaneasca, atunci ar trebui sa acceptam schimbarea la toate nivelele, chiar si la cel religios. Biserica are o mare influenta asupra gandirii romanului. Stiu meritele Bisericii Ortodoxe Romane, imi dau seama de influenta Bisericii asupra gandirii romanesti si tocmai deaceea fac acest apel aici dar nu numai, sa ajutam societatea sa se schimbe. La aceasta schimbare, este adevarat, putem contribui atat noi medicii, profesorii, jurnalistii etc dar in mod special preotii care au o influenta mare asupra gandirii oamenilor, mai ales asupra celor de la tara. Degeaba asteptam ca politicienii sa schimbe ceva in tara asta, pentru ei nu vom fi decat o masa de manevra, o gramada de prosti care poate sa fie manipulata intodeauna in favoarea lor. Asa ca oamenii ar trebui sa fie invatati sa nu se lase usor manipulati, intodeauna cand decid ceva sa decida dupa o analiza serioasa si sa nu decida altcineva in locul lor, asa cum s-a intamplat din pacate in perioada comunista. Si intodeauna, dovada unei unei gandiri mature, democratice, este aceea cand societatea are putrea de reactie la orice abuz. O societate fara reactie este o societate moarta. Si eu nu-mi doresc sa traiesc intr-o societae moarta, asa cum nu as putea trai intr-un trup mort care nu ar mai reactiona la stimulii exteriori, tot asa nu as putea trai intr-o societate moarta. Asa ca oameni buni (preoti, medici, profesori etc) toti sa ne trezim si sa luptam impotriva mentalitatilor care ne dauneaza noua ca socitate. Este bun titlul sitului “razboi intru Cuvant”, adica “razboiul” sa fie dus cu argumente printr-o comunicare decenta, iar cel ce are argumente mai solide, sustinute si de analize stiintifice care nu pot fi contestatre, sa avem puterea sa-i dam dreptate. Dar sa nu ne oprim doar aici ci sa-l si urmam. Ce folos le-ar fi fost ucenicilor, doar sa-i dea dreptate lui Iisus si ei sa nu-L fi urmat. Este adevarat pentru inceput, dupa ce l-au vazut pe Iisus rastignit toti ucenicii l-au parasit, nu stiau ce sa mai creada, dar dupa ce Iisus li se arata inviat, argumentul suprem ca El le-a vorbit un mare adevar si anumae ca va invia, toti au crezut pe deplin ca El este Fiul lui Dumnezeu, Hristosul care avea sa vina. Iisus nu sa suparat pe Toma ca n-a crezut in invierea lui. Ia adus si lui argumentul suprem aratandui-se si cerandu-i sa puna mana pentru a se convinge. Toma n-a pacatuit cerand inca un argument si n-a fost un pariu, tot sas cred si eu ca nu pacatuiesc incercand sa am o certitudine printr-un argument de necontestat si anume analiza de laborator. Asa ca domnilor va astept sa facem experimentul si nu este un pariu ci o certitudine stiintifica, iar noi ca societate avem nevoie de certitudini si nu de povesti, deoarece suntem satui de acestea. Aproape in toata istoria noastra de romani am fost adapati numai cu povesti. Vrem realitati, vrem certitudini! Nu vrem sa mai fim amagiti!

  25. @valerica:

    Asa parca “mai veniti de acasa” 🙂 Va respectam opiniile, desi este clar ca nu gandim in aceeasi directie. Noi nu dorim o schimbare in sensul acesta reformist (sau, si mai si, revolutionar), modernizator si nici nu dam vina (doar) pe politicieni pentru starea actuala a lucrurilor. Dorim insa o revenire la normalitate, la vechea lume care avea mult mai multa minte si inima decat are in zilele noastre. O revenire la buna cuviinta, la onestitate, la fidelitate fata de mostenirea parintilor nostri. Daca trebuie sa facem ceva este sa ne corectam, intai, pe noi insine, sa facem cele ce tin de noi insine acolo unde fiecare suntem asezati. Cat de mult bine poate face macar un singur jurnalist onest intr-un intreg trust, un singur doctor din sistem, este enorm de mult. De aceea va dorim tot curajul si toata intelepciunea sa faceti lumina in jurul dvs. si sa spuneti adevarul, chiar daca acesta este incomod si poate starni furia oficialilor.

    In privinta “experimentului”, nu vedem ce relevanta are cu necesitatea de a “schimba” lucrurile. In loc de pariuri neserioase, mai bine sa ne propunem fiecare sa ne facem datoria, dupa cum am spus mai mult. Daca este doar pentru convingerea dvs. personala, atunci va propunem sa cautati in Biserica preoti adevarati si credinciosi adevarati. Daca va fi o cautare sincera, veti gasi ceea ce cautati. Insa ce vreti dvs. se cheama a ispiti pe Dumnezeu. Impartasania se face dupa o randuiala anume, cu binecuvantarea duhovnicului. Si va asiguram inaintea lui Dumnezeu ca ne-am impartasi dupa oricine si oriunde, dar nu cu pariuri si nu ca sa ispitim pe Dumnezeu.

  26. Pingback: Război întru Cuvânt » “Cum sa admitem ca preotii sa semene asemenea indoieli?” RASPUNSURILE TRADITIEI LA SMINTEALA PARINTELUI LUCIAN GRIGORE IN CHESTIUNEA LINGURITEI DE IMPARTASANIE
  27. Pingback: Război întru Cuvânt » Jean-Claude Larchet despre SURSELE SPIRITUALE ALE BOLILOR PSIHICE (fragment): VINOVATIA, FRICA, IDOLATRIA, OBSESIILE, INJOSIREA DE SINE, s.a.
  28. Pingback: Război întru Cuvânt » Teologul Jean-Claude Larchet despre pericolele antihristice ale SPIRITUALITATII SI TEOLOGIEI FARA HRISTOS, FARA SFINTII PARINTI SI FARA VIATA
  29. Pingback: Demonstratie a unui fapt de credinta, pentru cei indoielnici: NU NE PUTEM IMBOLNAVI DACA SARUTAM ICOANELE! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate