Jurnalistul Cristian Unteanu (“Adevarul”) IL ATACA PE IPS PIMEN pentru predica sa anti-UE invocand LEGISLATIA ANTI-CRESTINA EUROPEANA

7-07-2013 5 minute Sublinieri

pimen1

Înalt Prea Sfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, este primul (sic-n.n.) ierarh care, la noi, se aliniază la poziţia dură împotriva UE, un curent generat de Patriarhul tuturor Rusiilor (sic-n.n.), la care s-au alăturat voci importante, cum ar fi Patriarhul Ciprului, cei din Croaţia şi Muntenegru (sic-n.n.). Domnia-sa a declarat că „era rău în timpul regimului comunist ateu. Mai rău în timpul acestui regim, Uniunea Europeană”.

Foarte interesantă poziţie, evident asumată de Patriarhul Bisericii ortodoxe române autocefale care nu a reacţionat în niciun fel la discursul ierarhului său şi care introduce, asemeni acuzaţiilor înaltului ierarh rus, o confuzie semnificativă, cea între actualul regim politic al României democratice şi un presupus dar inexistent „regim al Uniunii Europene”. Este acuzaţia clasică a euro-negaţioniştilor care spun că UE în sine ar reprezenta nu o uniune politică şi economică de state independente şi suverane, ci ceva cu mult mai mult, adică un regim politic bine determinat şi impus ţărilor membre. Este posibil ca, preocupat cu cele sfinte, IPS Pimen să nu fi băgat de seamă la ce spune şi care sunt implicaţiile politice ale ziselor sale?

Greu de presupus deoarece, după ce acuză „pericolele aduse de politica Uniunii Europene”, vorbeşte şi despre copiii care sunt ameninţaţi şi cărora li se distrug sentimentele morale, „mintea se distruge prin aparatele la care privesc şi citesc…toate-fapte care sunt crime”. În plus, o poziţie la fel de violentă şi dură în problema homosexualităţii. Interesantă pledoarie, numai că, iarăşi, să vedem dacă şi realistă sau/şi chiar foarte sinceră. Aparatele la care privesc şi citesc copiii de azi sunt calculatoarele, elementele de legătură cu societatea informaţională din care facem parte cu toţii şi de care suntem legaţi acum în fiecare secundă a existenţei noastre.

Mă îndoiesc profund că ÎPS Pimen a dat dispoziţie, fiind consecvent credinţei sale, ca în sediul arhiepiscopiei pe care o păstoreşte să fie desfiinţate calculatoarele şi înlocuite cu abacurile, apoi afurisiţi toţi cei care le-ar folosi le serviciu sau acasă…Sau, dacă vorbeşte serios,chiar  va începe să predice turmei credincioşilor interzicerea aparatelor respective, cu îndepărarea lor din fiecare casă, odată cu telefoanele mobile pe care iarăşi se pot descărca lucruri la care ăia mici să se uite şi astfel să li se corupă mintea? Evident nu. Atunci de ce pledoaria? De ce ridicarea aproape simultană la luptă a multora dintre ierarhii bisericilor răsăritene exact în această perioadă?

Răspunsul, sau cel puţin unul dintre ele, îl puteţi găsi în textul adoptat de Consiliul pentru afaceri externe al UE (24 iunie 2013 la Luxemburg) , EU Guidelines on the promotion and protection of freedom of religion or belief (aveţi aici textul integral). Un text care reflectă noua poziţie adoptată de Serviciul de Acţiune Externă al UE şi care, foarte vizibil, se îndepărtează de ceea ce se considera a fi tradiţia conservatoare în care era abordată în trecut această problematică. Veţi vedea că, pentru prima dată, textul european afirmă că drepturile ateilor, agnosticilor sau celor care nu practică religia sunt protejate în UE, odată cu dreptul fundamental de a schimba sau abandona o credinţă sau propriile convingeri religioase. Foarte important, la fel de nou în prin includerea în acelaşi pachet al drepturilor şi obligaţiilor, este declaraţia fermă a UE de a se opune limitării oricăror alte drepturi fundamentale în numele libertăţii religioase, violenţei la adresa femeilor, copiilor, minorităţilor religioase şi sexuale.

În plus, dreptul la obiecţia de conştiinţă rămâne limitată la problema serviciului militar şi nu a fost extinsă la serviciile de sănătate în special în ce priveşte avortul şi contracepţia. În ceea ce priveşte libertatea de expresie, UE afirmă foarte clar dreptul de a critica sau ridiculiza o religie sau o credinţă, dar promovând respectul şi toleranţa între persoane cu convingeri religioase diferite.  Interesant de văzut şi faptul că, chiar dacă UE apără în mod egal drepturile credincioşilor şi ale ateilor, nu protejează sau favorizează vreo credinţă sau religie în mod special, îndepărtându-se deci de sugestia existentă în Proiectul (eşuat) de Tratat Constituţional de acum câţiva ani, acolo unde Europa se definea explicit prin “rădăcinile sale iudeo-creştine”.

De asemenea, textul european recomandă depenalizarea delictului de blasfemie prezent încă în legislaţia unor ţări membre UE. Veţi vedea cum, în perioada imediat următoare, exact acest text va devein obiectul unei largi dezbarei [sic!, n.n.] publice în Occident şi, posibil, chiar şi în România, dincolo de patimile care otrăvesc acum viaţa politică şi socială… Poate se poate.

cristian_unteanu_sept302009

Nota noastra:

Ziaristul Cristian Unteanu, mason cu functie inalta in “Marea Loja Nationala” si acuzat a fi fost securist il ataca pe Inaltul Pimen intr-un mod atat manipulatoriu, cat si diletant.

Slujitorul declarat al “marelui arhitect”, care nu e altul decat Lucifer nu este, de altfel, la primul atac sub centura la adresa crestinilor si nici la prima grava manipulare pe acest gen de subiecte:

Fundamentalismul crestin ataca! (2011)

[Idei propagandistice care fusesera lansate la acel moment in toata dezbaterea publica internationala, spre instigare – absolut aberanta si ca premise – la ura impotriva crestinilor si pe care le-am combatut atunci in articolul:

NOUL “PERICOL” SI INAMIC PUBLIC MONDIAL: “FUNDAMENTALISMUL DE EXTREMA DREAPTA” SI… CRESTIN: “analistii”, “expertii” si politia ne “avertizeaza” ca s-ar fi nascut un nou avatar al terorismului, acreditand teza propagandistica ca Breivik nu este un caz izolat! ]

Inca de la primul paragraf face confuzii foarte mari si foloseste denumiri inexistente. Astfel, vorbeste despre “patriarhii” Ciprului, Croatiei si Muntenegrului, desi nu exista in niciuna din aceste tari patriarhi, ci arhiepiscopi (vezi aici) sau mitropoliti (vezi aici); cat despre Croatia, aceasta e o tara catolica, deci probabil confuzia e maxima in acest caz.

Apoi, IPS Pimen nu e nici pe departe primul ierarh roman care a vorbit critic despre Uniunea Europeana: sa ne gandim numai la IPS Bartolomeu Anania sau, mai aproape de noi, PS Sebastian, care vorbea chiar intr-o pastorala despre fanatismul anticrestin al UE. In fine, elementul de manipulare, reluat de mai multe ori in articol, este asimilarea pozitiei exprimate de IPS Pimen cu un asa-zis curent generat de Patriarhul “tuturor Rusiilor” – adica, in denumirea sa corecta, Patriarhul Kiriil al Moscovei si al intregii Rusii. 

Este manipulare pentru ca vrea sa sugereze ca IPS Pimen s-ar alinia unui curent generat de rusi pentru a contracara influenta europeana. Este o legatura falsa pentru ca in niciun caz curentul anti-european din rasarit nu a fost generat de rusi – eventual a fost, mai ales in ultimii ani, intretinut sau intetit de rusi, dar nu inceput de ei. Asta pentru ca insusi Kirill patriarhul a facut stagii indelungi de reprezentare diplomatica pe langa institutiile europene, pentru ca discursul public al acestuia a fost mai mult decat amabil in toata aceasta vreme – cu exceptia unor puncte critice cum ar fi drepturile LGBT – o situatie care s-a repetat si cu urmasul sau pe linie diplomatica, anume IPS Ilarion Alfeev. Discursul eurosceptic a inceput sa fie folosit mai vizibil de ierarhii rusi de acest calibru abia de acum cativa ani, cand a fost vizibila, pe plan politic, o inrautatire a conditiilor geopolitice Rusia-Uniunea Europeana-SUA.

Altfel, cel mai reprezentativ curent anti-european din zona ortodoxa estica a fost reprezentat, totusi, de greci, nu de rusi. Adica dintr-o zona care stie dinauntru Uniunea Europeana, asa cum e si cazul Arhiepiscopului Ciprului, de altfel. 

Un exemplu:

IPS Hierotheos Vlachos despre EUROPA SI TAURUL EUROCRAT. Crestinii sa nu se lase siluiti de duhul lumesc si de puterile lumii

IPS Hierotheos Vlachos: o radiografie ortodoxa a UTOPIEI UNIUNII EUROPENE.Ortodocsii care vor sa para europeni tradeaza

Incet-incet, pe masura ce realitatile “integrarii europene” au inceput sa se faca resimtite si la noi, au inceput sa se auda tot mai mult si vocile eurosceptice din Biserica Romana. Asadar, nu pentru ca exista vreo aliniere la vreun front geopolitic au inceput unii ierarhi, nu doar parinti duhovnicesti (la acest nivel discursul anti-european este mult mai vechi, datand dinainte de aderare) sa vorbeasca critic despre Uniunea Europeana ci pur si simplu din cauza realitatilor aduse de “integrare”. Ce om normal s-ar mira de atacurile lui IPS Pimen la adresa Uniunii Europene cand se pune problema, la noi in tara, a casatoriilor homosexuale? Si, in loc sa problematizeze, asa cum ar trebui sa faca cine vrea sa emita o opinie onesta si neutra pe acest subiect, aceasta ciocnire intre realitatile locale si impunerile exterioare, jurnalistul Unteanu prefera sa duca discutia in zona “cine nu e cu UE e cu Rusia”. Cam la fel cum procedeaza si propagandistii gazelor de sist, de altfel. 

Si, in fine, este extrem de sugestiv pentru noi ca Unteanu foloseste exact legislatia europeana despre care s-a facut pomenire in zilele trecute pentru a il impinge pe IPS Pimen nu doar intr-o zona dubioasa geopolitica, ci intr-o zona care, pe viitor, va trebui sa fie deposedata de libertatea de exprimare. Pe de alta parte, prin invocarea acelei legislatii, Unteanu demonstreaza singur despre ce fel de “regim” e vorba cand noi, ortodocsii, criticam Uniunea Europeana. Sigur, nu de un regim in sensul de regim politic foarte concret, ci de regim institutional, identificabil in legile/directivele/regulamentele sale care sunt indreptate impotriva libertatii de exprimare sau impotriva Bisericii, mai direct spus. Cu aceasta ocazie, am aflat inca un aspect grav continut de respectiva legislatie: obiectia de constiinta nu va putea fi invocata de medicii crestini anti-avort! 

*


Categorii

1. DIVERSE, IPS Pimen, Opinii, analize, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “Jurnalistul Cristian Unteanu (“Adevarul”) IL ATACA PE IPS PIMEN pentru predica sa anti-UE invocand LEGISLATIA ANTI-CRESTINA EUROPEANA

  1. “De aceea,fiind chemati prin rugaciune,Sfintii vin alaturi de noi si iau asupra lor pacatele noastre,mistundu-le prin puterea dumnezeeasca a Invierii.
    Rugandu-se pentru noi,Sfintii beau in locul nostru,in parte,din paharul pe care Domnul Iisus Hristos l-a baut intreg in Ghetimani si din care noi insine nu suntem in stare a bea.”-“Sf. Eferm Cel Nou”-L.S.Desartovici

  2. Ce mirat este dl. Unteanu ca Patriarhia nu a reactionat, de parca s-ar fi asteptat sa reactioneze. Stie el ceva!

    Si ce mirat este de pozitia IPS care incrimineaza felul in care este pervertita mintea copiilor. De parca nu ar sti ca are dreptate! Calculatoarele si televizoarele, ca si cutitele pot fi si sunt si utile dar asta nu inseamna ca ne facem ca nu vedem atunci cand sunt rau folosite!

    Este clar ca manipuleaza si sunt convinsa ca este un segment de populatie care citindu-l il aproba.

    Dar cel rau da lupta acum la varf. Parintele Dionisie vorbeste undeva de un staret din Sfantul Munte care a vazut odata un diavol cu trei capestre. L-a intrebat pentru ce le foloseste si diavolul i-a spus ca unul este pentru presedinte, unul pentru prim ministru si unul pentru mitropolit. Sfantul staret l-a intrebat daca are si pentru el un capastru. Diavolul i-a spus ca nu este nevoie ca daca il prinde pe mitropolit i-a prins pe toti cei de sub el.

    Concluzia este ca trebuie sa ne rugam pentru cei care au in mana soarta noastra.

  3. Sincer, va spun am crezut ca Romania nu prea mai are nici o sansa in redresare, dar nu am avut dreptate.Parintele Arsenie Papacioc avea dreptate: Aceasta tara o sa renasca in ciuda tuturor si spre Slava Domnului.Iata ca avem totusi preoti care spun lucrurilor pe nume.Poate nu cei multi, dar turma mica exista si va trage dupa ea cu ajutorul Lui Dumnezeu si pe restul.
    Doamne ajuta!

  4. “Aparatele la care privesc şi citesc copiii de azi sunt calculatoarele, elementele de legătură cu societatea informaţională din care facem parte cu toţii şi de care suntem legaţi acum în fiecare secundă a existenţei noastre.”

    Eu cred ca nu este adevarat si ca, inca, nu suntem legati in fiecare secunda. Probabil ca asta doresc elitele care conduc lumea si ca se va intampla intr-un viitor mai apropiat sau mai departat.

    Dar deocamdata, existenta noastra nu este legata de calculatoare.

    Nenea asta, Unteanu, nu face altceva decat sa manipuleze prin rastalmacirea a ceea ce a spus atat IPS Pimen, cat si alti clerici ortodocsi.

    Cat despre UE, trebuie sa fi un pic slab de minte ca sa nu intelegi ca este o forma subtila de distrugere Ortodoxiei, este un fel de otrava ambalata frumos, de preferinta in culorile curcubeului, un ambalaj periculos numit “drepturile omului”.
    Iar dac nu esti un pic slab de minte, inseamna ca esti foarte bine platit ca sa te faci ca nu intelegi.
    Sau amandoua!

    Hristos este capul Bisericii Ortodoxe si nimeni nu o va putea birui.

    Multumesc Imparatului si Dumnezeului nostru Iisus Hristos ca ne-a dat asa ierarhi.

  5. Plecand de la trimiterea spre site-ul mlnr, pe care ati facut-o cu scop de dovada a apartenentei jurnalistului C.Unteanu la aceasta organizatie anticrestina, am gasit tot acolo numele Prof.Ilie Bădescu, cel caruia bioeticianul Virgiliu Gheorghe i-a luat un interviu la inceputul anului in Presa Ortodoxa, mentionat ca membru in comisia pentru declararea castigatorului premiului Spiru Haret din cadrul celei de-a 3-a Editii a Galei Premiilor mlnr din 21 iunie 2013. Aceasta asociere dubioasa si sprijin, cel putin tacit, pe care l-a oferit domnul Badescu cauzei opuse lui Dumnezeu, mai ales venite din partea unuia dintre cei mai importanţi sociologi din tara, pe care lumea l-a putut percepe ca un iubitor al tradiţiei ortodoxe, adica de la un fin observator al intregului spectru de probleme pe varii teme si despre care nu credem ca nu are habar tocmai de urmatoarea dumneavoastra trimitere vis-à-vis de demascarea “marelui arhitect” care este in spatele tuturor demersurilor masonice, nu poate decat sa dezamageasca si sa mahneasca. Dar probabil criteriul adevaratei aprecieri a valorilor aici, in pribegia noastra pamanteasca, cu scopul fauririi unei imparatii palpabile si vazute a acestei lumi cazute spre care indeamna eforturile din ce in ce mai multor oameni, atrage mai mult decat bunatatile Imparatiei Cerurilor, pe care din orbirea noastra duhovniceasca nu le putem percepe.

  6. @ Dezamagire:

    Va impartasim dezamagirea.

  7. nu stiu daca fratiile voastre ati observat dar am o dilema logica din care nu stiu sa ies. poate ma ajuta careva.

    vad pe blogurile anti-sistem cum se da de toti peretii cu adevarul.ro. ca e mason, ca e jidan, ca e securistic, ca e anti-ortodox asa si pe dincolo. dar tot pe adevarul io am vazut ca se face promovare intensa la rev atitudini. si iaca silogismul:

    1. adevarul.ro e mason, securistic, anti-ortodox

    2. Revista atitudini e promovata puternic de adevarul

    deci

    3. atitudini e… ?

    gresesc undeva? daca da, poate imi corectati logica.

  8. E mult zis, dar Adevarul gazduieste multe si pe multi, de toate soiurile posibile. Mai degraba arata simplismul sau manipularea unora. Din Adevarul am dat si noi si lucruri anticrestine si lucruri foarte bune, dar e dovedit ca acolo exista si redactori care au o agenda anticlericala sau antiortodoxa clara. Si asa e cam peste tot, foarte amestecat, depinde mult si de om, depinde si de senzationalul subiectelor. Dar ca “antisistemul”a ajuns si el vedeta in mainstream, mai ales la Antena 3, alt canal foarte hulit… no comment. Dar cine are minte macar e bine ca-si pune intrebari. Cel mai trist si urat e insa cand se face COMERT cu duhovnicii, cu sfintenia, cu minunile etc.

  9. Un alt silogism ar fi:

    Undita prinde si omoara multime de pesti,dar face reclama la rime si musculite,care sint deliciul pestilor…o fi undita cu cirlig rea sau buna pentru pesti ?

    Dar in cazul magarului,bitei si zaharelului ?

  10. Completare:Este zaharelul dulce si bun sau rima si musculitele mincare buna pentru pesti ?

    Solutia problemei cred ca este cirligul pentru pesti,magari si naivi.

    Ceva asemanator Zeitgeistului,sau marului din rai ( frumos si bun la gust ) folosit de diavolul ascuns in sarpe.

  11. Pingback: Ungaria vrea Ardealul: CONSECINTELE GRAVE ale “protectoratului” maghiar asupra Transilvaniei, cerut de LASZLO TOKES!/ Viktor ORBAN vorbeste despre “COOPERAREA PATRIOTICA” cu Traian BASESCU. Patriotica pentru maghiari, desigur! - Re
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare