TINERII SI TABERELE de spiritualitate ortodoxa si de civilizatie romaneasca LA MANASTIRI: Tabara de la Oaşa. Virgiliu Gheorghe despre CRIZA TINERILOR DE AZI

4-08-2013 4 minute Sublinieri

Virgiliu Gheorghe invitat la Universul Credinţei, TVR 1, 4 august 2013

Dezbatere despre problemele actuale ale tinerilor

Moderator Rafael Udrişte

***

Tabăra de vară de la Mănăstirea Oasa, Universul Credinţei, TVR1, 4 august 2013
jurnalist Paula Tăbîrcă

***


TINERII IN BISERICA – Tabăra creştină naţională…

Trinitas TV: Tinerii în Biserică – Tabăra creştină naţională “Civilizaţie românească”, Mănăstirea Oaşa (2 octombrie 2012):

ANTICORPI LA PROVOCARILE GLOBALIZARII SI LA ASALTURILE MEDIATICE

“Un exemplu pentru tineri ca se poate trai si altfel…”

Cu Pr. Vasile Ioana, pr. Pantelimon Susnea, Prof. Vasile Lupasc, Vlad Mirita, Oana Prajea si multi tineri

***

Tabăra „Pr. Teofil Părăian“, desfăşurată între 19 şi 28 iulie la Mănăstirea Oaşa, cu binecuvântarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și a Înaltpreasfinţitului Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost dedicată anul acesta moştenirii spirituale a părintelui Constantin Galeriu.Simpozionul naţional cu tema „Părintele Galeriu astăzi“, găzduit de aceasta, a reunit o serie de personalităţi marcante ale culturii laice şi duhovniceşti, care au susţinut conferinţe şi evocări ale marelui duhovnic şi orator.

Taberele de educaţie şi cultură ortodoxă de la Mănăstirea Oaşa au devenit de multă vreme o tradiţie. Au fost iniţiate acum 19 ani de părintele Teofil Părăian de la Sâmbăta de Sus, duhovnicul şi inspiratorul multora dintre monahii mănăstirii din inima munţilor Şureanu. 19 ani înseamnă, practic, o generaţie. Un schimb de generaţii petrecut sub aceeaşi oblăduire a marilor duhovnici, veghetori la trezirea spirituală a României. Duhovnici şi ucenici, durând o aceeaşi lucrare în tainica desfăşurare a aceluiaşi duh. Printre tinerii care vin azi la Oaşa se află copiii ascoriştilor de acum 20 de ani. Am stat de vorbă cu o astfel de fată, o arădeancă poliglotă, pasionată de biologie, literatură universală şi pictură, aspirantă la medicină. Matură, energică şi tobă de carte, îţi dădea senzaţia că, printre astfel de oameni, România e pe mâini sigure.

Dialog viu în inima munţilor Şureanu

Aceasta a fost senzaţia produsă de întreaga tabără „Pr. Teofil Părăian“, dedicată anul acesta părintelui Constantin Galeriu. Simpozionul găzduit de aceasta a reunit o serie de personalităţi marcante ale culturii laice şi duhovniceşti, care au susţinut conferinţe şi evocări ale marelui duhovnic şi orator. Punctul lor comun a fost dialogul: dintre ştiinţă şi religie, societate şi Biserică, cult şi cultură. Căci personalitatea părintelui Galeriu a fost una prin excelenţă a dialogului: însufleţit, accesibil şi erudit, întotdeauna luminat de harul iubirii şi înţelepciunii dumnezeieşti. Sub acest har s-a aflat, am simţit-o cu toţii – pelerini ocazionali şi împătimiţi ai Oaşei, vorbitori şi auditoriu, monahi şi mireni – întregul eveniment.

Lucruri, concepte şi persoane care în spaţiul laic par incompatibile, la Oaşa, sub oblăduirea duhului părinţilor Teofil şi Galeriu, dar nu numai al lor, ajung să convieţuiască bine. Incompatibilităţi fireşti pentru un eveniment cultural obişnuit sunt depăşite când rugăciunea şi jertfelnicia îşi dau mâna cu spiritul cărturăresc, după modelul primelor academii, născute în centrele monahale din întâiul mileniu creştin. Nu întâmplător, unul dintre patronii spirituali ai mănăstirii este Sfântul Iustin Martirul şi Filozoful, deschizătorul primei şcoli filozofice în care s-a predat creştinismul. Stareţul mănăstirii, protos. Iustin, pare să împărtăşească, alături de întreaga obşte, dar şi de tinerii ucenici, acelaşi har. Acelaşi har, revărsat dimineaţa în ascultările tinerilor, cot la cot cu stareţul şi cu alţi monahi, la grădina de legume sau la fâneaţă, după-amiaza în cadrul conferinţelor şi reîmprospătat în fiece noapte cu sfintele privegheri din biserica de tip catacombă, după rânduială athonită.

Prin osteneala lui Andrei Dârlău, promotor pasionat al memoriei părintelui Galeriu şi principal organizator al simpozionului, au ajuns la Oaşa o serie de personalităţi, unele, bine-cunoscute, altele, greu de surprins pe cerul cultural al României. Mult-așteptatul Înaltpreasfintitul Mitropolit Serafim, unul din cei mai iubiți și căutați ierarhi oratori ai Bisericii Ortodoxe Române; veşnic tânărul şi, aş spune, fericele Costion Nicolescu, eseist şi vorbitor neobosit la zeci de conferinţe de tineret; pr. Cristian Galeriu, nepotul vrednicului de pomenire părintele Constantin; pr. Nicolae Dura de la Viena; părinţii Petre Comşa, Vasile Gordon şi Emanuel Ganciu, inimoşi colaboratori sau ucenici ai părintelui omagiat; pr. Florin Botezan de la Alba Iulia; Ştefan Trăuşan-Matu şi Costea Munteanu, universitari angajaţi în dialogul dintre ştiinţă şi religie; doctorul Pavel Chirilă, cunoscut promotor al medicinei creştine în România; Bogdan Georgescu şi Ioana Haşu – iată-i pe vorbitorii care au dat curs invitaţiei mănăstirii.

Alături de aceştia, enigmaticul Cornel Constantin Ciomâzgă, scriitor anahoret, retras de mulţi ani prin lăcaşuri de reculegere numai de el ştiute, a fost apariţia cea mai surprinzătoare; discursul şi prezenţa sa, vibrante şi sapienţiale, au conferit un plus de poezie şi esenţializare evantaiului de alocuţiuni din lungile înserări de pe Valea Frumoasei. Acad. Sorin Dumitrescu, pictor şi eseist, a susţinut o serie de cuvântări animate despre simbolistica icoanei şi, mai ales, despre marii săi prieteni Constantin Galeriu şi Nichita Stănescu, mystagogi ai necuvintelor şi Cuvântului, interlocutori-nepereche, fără de care lumea sa (după cum ne-a mărturisit), dar şi a noastră este mult mai săracă.

Tinerii, susţinătorii din umbră ai întregii manifestări

Nu vreau să-i trec cu vederea pe tineri, cei mai mulţi, cu vechi state la Oaşa, care au fost, alături de călugări, sarea şi susţinătorii din umbră ai întregii manifestări. Curăţatul peştelui, plivitul legumelor, prepararea ciorbei, întorsul fânului, întreţinerea preţioaselor costume naţionale, dregerea cu gust a broboadelor fetelor – toate aceste reflexe şi ascultări se transformau, în trăirea liceenilor şi studenţilor, în tot atâtea momente de graţie. Parcă niciodată n-am descoperit la tineri atâta tinereţe şi maturitate a trăirii creştine.

Era uimitor cum aceiaşi tineri, după ce şi-au exersat abilităţile gospodăreşti, făceau faţă după-amiază la cele mai grele provocări ale „greilor“. Niciodată, parcă, „întrebările de Sfinx“, rostite de Sorin Dumitrescu, nu şi-au aflat atâtea răspunsuri avizate… chiar dacă rafinatul hermeneut refuza capricios să-şi încline fruntea în faţa desluşirilor spontane ale novicilor. Bucuria întâlnirii şi a dialogului rămânea, totuşi, de ambele părţi.

Cetăţile de duh ale marilor întâlniri. Rostirile şi dialogurile lor. La fel de lucrătoare în discreţie şi tăcere, ca şi în rostire. Tăcerile zâmbitoare şi privirile străluminate ale monahilor, ocrotind timpul sacru al întâlnirii, dar atât de rar cristalizate în cuvânt. Discreţia părinţilor Iustin şi Pantelimon, ori a vajnicului [monah] Moise, vorbitori redutabili la atâtea conferinţe, retraşi acum în umbră pentru a da cuvânt vorbitorilor cetăţii mundane. Cuvintele pline de pătrundere ale părinţilor Iona şi Marcel Hancheş, doi anahoreţi luminaţi, rupţi de reţeaua comunicaţiilor virtuale, dar la curent cu toate problemele lumii, şi mai ales cu întrebările noastre nerostite, ale celor veniţi pentru a se hrăni, a înţelege şi a-şi trăi, fiecare, schimbarea la faţă.

predica-de-la-lac

Legaturi:

***

***


Categorii

1. DIVERSE, Andrei Dîrlău, Costion Nicolescu, Documentare/ Reportaje, Educatie, Manastirea Oaşa, Pagini Ortodoxe, Parintele Galeriu, Video, Virgiliu Gheorghe

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

21 Commentarii la “TINERII SI TABERELE de spiritualitate ortodoxa si de civilizatie romaneasca LA MANASTIRI: Tabara de la Oaşa. Virgiliu Gheorghe despre CRIZA TINERILOR DE AZI

  1. Fara indoiala ca astfel de realizari ale monahilor de la Oasa si ale tinerilor implicati in organizare sunt exceptionale, dar reprezinta inca un pas ce se cere dezvoltat, poate, mai limpede in directia constientizarii adevaratelor si marilor probleme si pericole ACTUALE ale Bisericii si ale neamului (despre care mai ales fratele Iona de acolo a vorbit mai de mult in conferinte), precum si a pregatirii/formarii lor in sensul asumarii unor raspunsuri de viata si de credinta clare si curat ortodoxe la aceste provocari. In acest sens este de stiut si ce anume e bine ca tinerii sa NU preia din greselile parintilor Teofil sau Galeriu, fara a micsora prin aceasta cinstirea lor duhovniceasca.

    Frumusetea naturala si si curatia tinerilor intorsi, macar pentru o vreme, la portul traditional romanesc si la munca sanatoasa de la tara sunt, pe langa indrumarea duhovniceasca primita de la parintii de acolo, sunt cu siguranta, printre cele mai mari si mai certe castiguri formative, tot mai rare astazi, ale tinerilor. E mare si admirabil lucru sa vezi astfel de chipuri de studenti care nu se rusineaza, nici prin tinuta lor exterioara, atat de mult hulita, ca sunt ortodocsi si ca sunt romani si se lupta sa respinga cu totul duhul lumesc care patrunde astazi, vai, pana in mijlocul bisericii.

  2. EXCELENT!

    Bine ca ati dat video-urile cu Virgil Gheorghiu!

    Inclusiv emisiunea 100%!

    Ce om profund! Cat de simplu explica si, pe cat de MARE este, pe-atat de modest, este! 🙂

  3. Am vazut si eu emisiunea Universul Credintei si reportajul…ceea ce a fost acolo – prin tabara, in ajun de Hramul Bisericii – arata CA SE POATE si-asa!

    Este modul NATURAL, cuprins in FIRESCUL lasat de Dumnezeu: apropos de natura, de munca dusa cot la cot la sate, in mediu curat, alaturi de natura, nu in orase prafuite, cu mult asfalt, cu multa poluare de toate felurile si de toate genurile!

    In Bucuresti – spre exemplu – preponderent vezi batrani, iar dintre cei maturi – multi veniti de la tara; o data cu ”criza” asta , vad/prevad migrarea IAR spre sate, spre munca campului, cresterea vitelor, etc, ect…e singura salvare!

    Traiul la oras, DEJA nu mai este benefic pentru om ci, devine aproape imposibil de trait: se desfiinteaza ideea de stat (ce a mai ramas din el) prin diminuari, taieri continue, samd…institutiile publice tind sa dispara, sa fie preluate/asimilate (poate) de altceva, sau altcineva care va sta la ‘butoane’ dirijand ce a mai ramas de dirijat; au inceput la sate, vor continua si cu orasele; cine mai are o casa pe la tara si ceva pamant, il fericesc! Asta va fi viitorul, nu traiul la orase…

  4. apropo de orase deja ft. multi au ingrosat randul oamenilor strazii

  5. Sa multumim lui Dumnezeu pentru ca noi, romanii, mai avem inca tineri care-l cauta pe Dumnezeu!

    Vreau sa fac cunoscuta o activitate extrem de binevenita a ascoristilor din Cluj. Ei organizeaza tabere pentru copii, tabere care sunt foarte cautate. Poate ca ar fi bine sa fie copiat modelul si de ASCOR-ul celorlalte centre universitare din tara.

  6. Pingback: PARINTELE GALERIU – evocari, cuvinte de invatatura si rugaciuni (VIDEO, AUDIO) [II]. Marturii ale ucenicilor, ale PR. NICOLAE BORDASIU si ale sotiei sale, ARGENTINA GALERIU: “Nimic nu e intamplator, totul e proniator” -
  7. Pingback: “Cuvinte din taceri” – Amintiri si confesiuni duhovnicesti remarcabile ale PARINTELUI GHEORGHE HOLBEA si ale duhovnicilor IUSTIN MIRON si PANTELIMON DE LA OAȘA. Modele, pilde si sfaturi pentru TINERI (video) - Recomandari
  8. Pingback: Virgiliu Gheorghe: INTRE EDUCATIA PENTRU VIATA SI EDUCATIA PENTRU MOARTE [conferinta VIDEO] - Recomandari
  9. Pingback: MARTURIA UNEI TINERE “purtatoare de mir” din zilele noastre despe INTALNIREA VIE CU HRISTOS: “Ma simteam singura, aveam nevoie de dragostea cuiva si asteptam un baiat, dar cand L-am cunoscut pe Dumnezeu, am inteles că El era Mirele aste
  10. Pingback: PARINTELE PANTELIMON DE LA SCHITUL GĂBUD (video) despre ZESTREA TINERETII ca “mod de a fi”, PRIETENIA CU DUMNEZEU, CONFORTUL AUTO-AMAGIRII si CURAJUL SINCERITATII fata de tine insuti: “Fuga inspre DISTRACTIE inseamna o FUGA DE SINE pent
  11. Pingback: “România, te iubesc” in FAMILIA DUHOVNICEASCA de la MĂNĂSTIREA OAŞA – “MANASTIREA TINERILOR” (video – I). Locul “ceresc” al (re)gasirii sensului, pacii si valorilor traditionale pentru mii de tineri. PAR
  12. Pingback: IADUL ROMÂNILOR – “bancul” spiritual tragic de adevărat spus de PĂRINTELE IUSTIN DE LA OAŞA: “Când vrea unul să se ridice, ăilalţi imediat îl trag de picioare în jos. Şi aşa rămân toţi acolo jos, în iad” | Cuv
  13. Pingback: IADUL ROMÂNILOR – un “banc” spiritual, tragic de adevărat, spus de PĂRINTELE IUSTIN DE LA OAŞA: “Când vrea unul să se ridice, ăilalţi imediat îl trag de picioare în jos. Şi aşa rămân toţi acolo jos, în iad” |
  14. Pingback: Stareţul IUSTIN de la MĂNĂSTIREA OAŞA despre VALORILE ROMÂNEŞTI, defectele poporului, demonizarea societăţii şi distrugerea tinerilor, “pâinea şi circul DNA” si spectacolul satisfacţiei răului: “DACĂ FACEM ABSTRACŢIE DE TR
  15. Pingback: Stareţul IUSTIN de la MĂNĂSTIREA OAŞA despre VALORILE ROMÂNEŞTI, defectele poporului, demonizarea societăţii, distrugerea tinerilor, “pâinea şi circul DNA” şi spectacolul satisfacţiei răului: “DACĂ FACEM ABSTRACŢIE DE TREC
  16. Pingback: VIATA PARINTELUI GALERIU in marturii si evocari (inclusiv video). OCHII ARZATORI AI DRAGOSTEI CARE A ARS FARA ODIHNA SI FARA CRUTARE IN SLUJBA LUI HRISTOS: “Iubirea lui circula ca un fluid, punand in miscare inimile, cladind nadejdi, daruind bucurii
  17. Pingback: “Valoarea faptei”: OAȘA – RAIUL TINERILOR ORTODOCSI ROMÂNI (Reportaj Trinitas TV) | Cuvântul Ortodox
  18. Pingback: Contabil american, monah la Mănăstirea Oașa. CĂLĂTORIA PĂRINTELUI SAVA SPRE ORTODOXIA ROMÂNEASCĂ: “Simteam ca nu traiesc dupa sinele meu adevarat” (reportaj VIDEO) | Cuvântul Ortodox
  19. Pingback: COLINDELE, POARTA RAIULUI - Mănăstirea OAȘA și OTS SIBIU (video). "Să ne lăsăm pătrunși de colinde, de conținutul lor, de viața din ele" - Cuvântul Ortodox
  20. Pingback: TABERELE PENTRU TINERI DIN MANASTIRI - noua tinta a activistilor progresisti. Prea multa ortodoxie si prea mult nationalism pentru tineri...
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare