SIRIA: gruparile “rebele” isi oficializeaza AGENDA. Vor STAT ISLAMIC

25-09-2013 2 minute Sublinieri

syria-al-qaeda

Cele mai puternice grupari islamiste in lupta armata, printre si unul afiliat al-Qaeda, au anuntat ca rup legaturile cu opozitia politica si formeaza o noua alianta, pentru care legea islamica trebuie sa fie “singura sursa de legislatie”, scrie AFP.

“Coalitia nationala si guvernul Ahmad Tomeh nu ne reprezinta si nu le mai recunoastem”, au precizat cele 13 grupari rebele islamiste, intr-un comunicat publicat marti seara.

Opozitia politica este instalata in strainatate, in special in Turcia. Armata Siriana Libera (ASL), principala coalitie a gruparile armate legate de opozitia din exil, este formata din militari care au dezertat din armata siriana si din civili care au luat armele in maini.

Printre semnatarii textului figureaza pe de o parte gruparile islamiste care faceau parte din ASL, in special Brigada Al-Tawhid, si pe de alta parte Frontul Al-Nosra, afiliat al-Qaeda. In plus, gruparea islamista Ahrar al-Sham, una dintre cele mai influente pe teren si care coopera cu ASL, a semnat si ea comunicatul.

Semnatarii “cheama toate gruparile civile si militare la unitate” afirmand ca legea islamica trebuie sa fie “singura sursa de legislatie”.

Violentele dintre diversele grupari rebele s-au multiplicat in ultimele saptamani in Siria, chiar daca aceste grupari lupta si impotriva trupelor regimului Bashar al-Assad.

Dar obiectivul lor este diferit: semnatarii comunicatului doresc un stat fondat pe legea islamica in timp ce celelalte grupari, inclusiv ASL si opozitia politica, vor un stat democratic in care sa isi gaseasca locul toate comunitatile.

Potrivit expertilor, aceasta noua pozitie pune intr-o lumina stanjenitoare Occidentul, 
care sustine opozitia politica si armata, acum slabita si dezbinata in fata regimului.

Conflictul din Siria s-a declansat in martie 2011 printr-o miscare de contestare pasnica ce s-a militarizat ulterior in fata represiunii regimului. Rebelii erau initial dezertori din armata la care s-au alaturat ulterior in lupte civili si jihadistiveniti in cea mai mare parte din strainatate.

Nota noastra: chiar daca miscarea pare a fi una de oficializare a laturii agresiv-extremiste a gruparilor de mercenari etichetati drept “rebeli”, poate fi si o tactica prin care este “onorabilizata” asa-zisa opozitie politica ce, de-acum inainte, va aparea ca un actor distinct in acest conflict.

***


Categorii

1. DIVERSE, Siria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “SIRIA: gruparile “rebele” isi oficializeaza AGENDA. Vor STAT ISLAMIC

  1. pt admin: aşa este cum ziceţi. Mie mi se pare totuşi, că astfel vesticii (mai ales americanii) vor avea o problemă mare în a face să ajungă ajutoarele (tehnică militară) chiar numai la cei “onorabilizaţi”. În plus, mi se pare că prin radicalizarea islamiştilor, şi regimul Al-Asad este parţial “onorabilizat” în viziunea vesticilor. Că doar oficial nu doreşte niciun vestic islamizarea zonei. Sau totuşi?

  2. Da, buna nota din final, e f posibil ca aceasta miscare sa fie de fapt pentru credibilizarea opozitiei politice, sustinuta pe fata de occidentali.

  3. normal ar fi ca reactia Israelului sa ne clarifice cat de curand

  4. Satanistii din varful piramidei vor ca al treilea razboi mondial sa fie intre musulmni si crestini. In Siria se forteaza venirea antihristilor la putere si eliminarea crestinilor.

  5. Pingback: 50.000 de crestini din SIRIA au cerut cetatenia RUSIEI pentru a se proteja de “rebelii” fundamentalisti - Recomandari
  6. Pingback: NATO si CIA sustin premeditat si planificat teroristii AL QAIDA din Siria/ Strigatul unui mitropolit sirian: “UNDE ESTE CONSTIINTA CRESTINA”? MASACRAREA SI MARTIRIZAREA CRESTINILOR SIRIENI PRIN COMPLICITATEA OCCIDENTULUI SI NEPASAREA NOASTRA -
  7. Pingback: RAZBOIUL GLOBAL IMPOTRIVA CRESTINILOR. Genocidul despre care nu se vorbeste si care va patrunde si in “lumea crestina” - Recomandari
  8. Pingback: IADUL DIN SIRIA: Rebelii islamisti au rapit 12 calugarite ortodoxe din Manastirea Sf. Tecla/ Sate si biserici crestine DEVASTATE/ Episcopii rapiti au fost localizati in TURCIA si sunt tinuti ostatici de CECENI - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare