Noul Episcop al Covasnei si Harghitei: “IMBRACATI HAINA NEAMULUI ROMANESC!”/ IPS Teofan, la Pelerinajul de Florii (2015 – Video) – CHEMARE LA MARTURISIREA “IN CETATE”, FARA RUSINE, A CREDINTEI NOASTRE SI LA APARAREA BISERICII ATUNCI CAND E ATACATA

5-04-2015 4 minute Sublinieri

Cuvantul IPS Teofan sustinut cu ocazia pelerinajului de Florii de la Iasi (2015):

“Suntem in ajun de mare sarbatoare, sarbatoarea Intrarii Domnului in Ierusalim, zi si zile premergatoare Saptamanii Patimirilor Domnului Iisus Hristos, rastignirea, moartea si invierea Sa. In aceasta seara s-a savarsit slujba vecerniei aici in catedrala si nadajduiesc in cat mai multe biserici din Moldova, din tara si din lume, pentru a ne pregati in vederea zilei de miine, savarsirea Sfintei si Dumnezeiestii Liturghii. Si dupa o traditie de mai multi ani, reluand momentul biblic al calatoriei Domnului Iisus Hristos din Betania, de la mormantul lui Lazar, pana in cetatea Ierusalimului, preotii aici de fata, episcopii, o parte din credincioșii aici de fată, si precum noi si altii in alte orase si sate, participat-au la procesiunea de Florii, procesiune inchinata aducerii aminte a calatoriei amintite, din Betania in Ierusalim, procesiune inchinata marturisii prin inima cetatii a faptului ca ne pregatim pentru Saptamana Pătimirilor, procesiune inchinata inscrierii noastre si in mod vizibil in lucrarea de marturisire, in lucrarea de apostolat, caci acesta este sensul unei procesiuni implinita in duh si in adevar, cea de apostolat si de marturisire.

Sfantul Apostol Pavel, intr-una din scrierile sale, spune ca noua, crestinilor, ne-a fost dat nu numai sa credem in Hristos ci si sa suferim pentru El, sa patimim pentru El, iar marele duhovnic de la malul marii, parintele Arsenie, spunea ca Dumnezeu asteapta de la noi sa fim nu doar oameni smeriti si rugatori, ci oameni marturisitori si aparatori ai credintei. Iar marele marturisitor din inchisori, Valeriu Gafencu, afirma in vremea aceea, in vremea anilor ’50, ca noi, crestinii, suntem chemati sa facem parte din poporul lui Dumnezeu si sa aparam poporul lui Dumnezeu nu doar prin rugaciune, post si pomeni, ci si prin marturisire, indrazneala, curaj si lupta.

Crestinul este destinat sa implineasca in viata lui ceea ce a fost si este Hristos Domnul, adica Dumnezeu adevarat si om adevarat. Viata crestinului este o imbinare intre o latura dumnezeiasca si omeneasca, intre o latura launtrica si una exterioara. Latura launtrica, duhovniceasca, se arata prin post, prin rugaciune, prin smerenie, prin metanii, prin curatenie sufleteasca, dar latura exterioara, cea din afara, se manifesta prin faptul ca, in cele din urma, orice om botezat in numele Sfintei Treimi este chemat sa fie apostol, sa fie marturisitor, sa propovaduiasca prin cuvantul sau prin atitudinea sa, pentru cei cunoscatori prin cuvantul sau, despre Biserica din care face parte, sa marturiseasca despre credinta pe care o marturiseste.

Iar starea de crestin participant la o ceremonie religioasa, la un pelerinaj, la o procesiune precum cea din aceasta seara, arata tocmai aceasta dimensiune a starii de crestin, care fiind in legatura cu cea launtrica, arata si intru afara ca suntem o cetate crestina, ca nadajduim sa ramanem asa, ca facem parte dintr-un popor crestin si nadajduim sa fim asa, manifestam prin aceasta procesiune si prin cele asemanatoare faptul ca Biserica si noi, crestinii, poporul lui Dumnezeu, dorim sa ne pastram dreptul de cuvant in cetate, sa marturisim dreapta credinta nu doar intre zidurile bisericilor, in manastiri si schituri, sau in intimitatea chiliei noastre de rugaciune, in casele noastre, ci dorim sa fim credinciosi a ceea ce poporul lui Dumnezeu din aceasta tara a fost in istorie, adica popor crestin, ca marturia crestina, duhul crestin, starea crestina, sa se arate si dincolo de zidurile bisericii sau casele noastre, in inima cetatii.

Si putem face aceasta prin faptul ca suntem, zic, chemati, a ne invesmanta in haine de apostol, iar in mod obisnuit aceasta haina de apostol se arata pentru crestinul in lume in mod cu totul si cu totul special, prin faptul ca oamenii din lume, in sanul familei, nasc si cresc si educa pe ai lor prunci in duh crestin, si prin aceasta ii asaza in tinda Bisericii si ii imbraca in haina de apostol, pentru a fi marturisitori in viata lor pentru credinta si Biserica din care fac parte. A nu iti fi rusine de faptul ca esti crestin si a manifesta aceasta stare si in afara bisericii, pe strada, la locul de munca, in mijloacele de transport, prin atitudini specifice, arata ca suntem crestini ai Bisericii lui Hristos, prin faptul ca atunci cand credinta este atacata, tu ca si crestin botezat nu simti indiferenta, ci dorinta si foc launtric manifestat in exterior, pentru a marturisi ca esti crestin.

A incerca prin mijloacele care iti stau la dispozitie sa marturisesti despre aceasta inseamna ca esti apostol invesmantat in haine de apostol, actionezi ca atare. In momentul in care Biserica din care faci parte este atacata, preotul sau arhiereul tau sunt atacati, in momentul in care afli ca sunt crestini persecutati langa tine sau mai departe geografic de tine, iei atitudine, incerci prin rugaciune pe de o parte, dar si prin manifestare publica in fata mai-marilor cetatii, mai-marilor tarii si mai-marilor lumii, sa arati ca iti pasa de credinta pe care o ai, doresti ca sa o pastrezi, doresti ca sa o aperi, doresti sa o marturisesti. Iata atatea chipuri prin care omul poate sa-si arate si la exterior starea sa launtrica de crestin, ca doreste sa participe nu doar la cunoasterea si trairea tainei credintei, ci si la marturisirea ei intru afara.

Sa ne ajute Dumnezeu, iubiti parinti, iubiti credinciosi, sa ne pastram izvorul launtric de rugaciune, post, asceza, fara de care manifestarile noastre de crestin in afara nu au consistenta!

Sa Il rugam pe Dumnezeu, in acelasi timp, sa ne daruiasca acest curaj al marturisirii, caci daca noi ne vom rusina de starea noastra de crestin si Dumnezeu se va rusina de noi la judecata fiecaruia si la judecata de apoi.

Sa ne daruiasca Dumnezeu putere sa ne cunoastem credinta, sa ne traim credinta, si sa o marturisim atunci cand se iveste prilejul, si nu este zi de la Dumnezeu in care sa nu fie cel putin un motiv pentru a arata faptul ca apartinem Bisericii lui Hristos!

Multumesc Prea Sfintitului, multumesc dvs. frati preoti, multumesc preotilor de la parohiile iesene care v-au insotit in ciuda vremii mai putin prielnice de afara. Ati dorit totusi sa participati la aceasta procesiune de marturisire catre cei din cetate, care stiu mai mult sau mai putin despre faptul ca maine este duminica Floriilor, ca incepe Saptamana Mare, ca ne pregatim de marea si Sfanta sarbatoare a Invierii Domnului Iisus Hristos.

Sa va rasplateasca Dumnezeu tuturor osteneala, sa va numere pasii pe care i-ati facut in aceasta procesiune, sa va intareasca in asceza in saptamana care vine si sa ne bucuram cu totii de marea si slavita sarbatoare a Domului si Dumnezeului nostru Iisus Hristos!

Amin!

transcriere Cuvantul Ortodox (e.h.)

pelerinaj_florii_2015_foto_silviu_cluci_3 pelerinaj_florii_2015_foto_oana_nechifor_14_0 pelerinaj_florii_2015_foto_oana_nechifor_19_0

Episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Andrei, care a oficiat, duminică, slujba de Florii la mănăstirea de la Izvoru Mureşului, i-a îndemnat pe credicioşii ortodocşi români din cele două judeţe să îmbrace “haina neamului românesc” în zilele de sărbătoare, trasmite corespondentul MEDIAFAX.

“Dacă vechii evrei îşi ridicau palmierul ca simbol al drapelului idenţităţii lor, noi, creştinii de astăzi, în jurul bisericii şi în jurul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, la poala Crucii lui Hristos nu putem sta decât îmbrăcaţi în haina neamului românesc, în straiele noastre naţionale, având tricolorul la brâu, semn al supunerii şi al identităţii noastre în faţa Mântuitorului, care, cu siguranţă, când ne vom prezenta în faţa Dreptului Judecător, ne va întreba în limba română: «Ce ai făcut, iubite frate, pe pământ»?”, a spus credincioşilor PS Andrei.

În timpul predicii, înaltul ierarh le-a vorbit credincioşilor despre istoricul sărbătorii Floriilor, ce aparţine secolului al IV-lea, în cinstea ei alcătuind predici încă din acea perioadă Sfântul Epifanie de Salamina şi Sfântul Ioan Gură de Aur.

“Biserica noastră drept-măritoare aduce, istoric vorbind, sărbătoarea aceasta până în secolul nostru”, a punctat episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, întărindu-şi afirmaţiile cu o mulţime de citate din scrierile sfinte.

“Sărbătoarea Floriilor vrea să ne arate că trebuie să îl primim pe Hristos în sufletele noastre, iar la fel ca cei care şi-au aşternut hainele la Ierusalim, cu ramuri de finic, noi să purtăm în mâinile noastre slabe, păcătoase, măslin, salcie şi florile duhovniciei, pe care le aşternem ca virtute a noastră dobândită în această perioadă a Postului Mare. Avându-l pe Hristos în viaţa noastră, ne vom învrednici de o împreună-vieţuire cu El în viaţa cea veşnică, ne vom învrednici de Ierusalimul cel ceresc, a cărei lumină este Hristos, căci, aşa cum Sf. Ioan Evanghelistul în Cartea Apocalipsei ne învaţă, «noapte nu va fi acolo pentru cei care trăiesc cu Hristos»”, a conchis PS Andrei.

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Andrei a hirotonit un preot, iar diaconul Ovidiu Mureşan a fost ridicat la rangul de arhidiacon. La finalul slujbei de Florii, credincioşii au fost invitaţi la o agapă creştinească, în incinta mănăstirii. La slujba de Florii de la Mănăstirea “Adormirea Maicii Domnului”, din localitatea harghiteană Izvoru Mureşului, au participat aproximativ 500 de de credincioşi.


Categorii

Ierarhi romani, IPS Teofan, Pagini Ortodoxe, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Sarbatori, comemorari, sfinti, Transcrieri-Redactari, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Noul Episcop al Covasnei si Harghitei: “IMBRACATI HAINA NEAMULUI ROMANESC!”/ IPS Teofan, la Pelerinajul de Florii (2015 – Video) – CHEMARE LA MARTURISIREA “IN CETATE”, FARA RUSINE, A CREDINTEI NOASTRE SI LA APARAREA BISERICII ATUNCI CAND E ATACATA

  1. @Admin

    Discutam cu cineva despre domnul Cristian Tudor PPopescu si am citit aici undeva o scrisoare scrisa de – Mihai – nu stiu exact cum il chema pe respectivul in care i-a dat o replica pt prostiile debitate de domnul CTP legate de Evanghelia.. Va rog daca aveti timp sa regasesc scrisoarea pierduta 🙂

  2. Pingback: DATORIA DE A DUCE MARTURIA LUI HRISTOS IN LUME, PRIN VIATA NOASTRA – Predici (si audio) la DUMINICA FEMEILOR MIRONOSITE: “A crede in Hristos inseamna a-L lua din biserica in relatiile de fiecare zi dintre oameni” | Cuvântul Ortodox
  3. Pingback: RESPONSABILITATEA MARTURISIRII NE-RUSINATE A CREDINTEI in vremurile noastre de “CRISTOFOBIE SI ANTICRESTINISM”, in care noile ideologii cauta SA DINAMITEZE FAMILIA si VALORILE: “Nu mi-e rusine de Hristosul meu, nu mi-e rusine de Biserica
  4. Pingback: PĂRINTELE AMFILOHIE DE LA DIACONEȘTI pentru “FAMILIA ORTODOXĂ”, despre lucrarea de MĂRTURISIRE întemeiată pe VIAȚA LĂUNTRICĂ: “Nu putem învinge puterile răului prin forţele proprii. Singura soluţie este soluţia harului, sol
  5. Pingback: "Și noi, ca pruncii, semnele biruinței purtând..."/ PROCESIUNEA DE FLORII (video, foto) - MĂRTURIA DE LUMINĂ LINĂ A SMERENIEI DUMNEZEIEȘTI/ Demontarea unor SUPERSTIȚII ȘI OBICEIURI "BĂBEȘTI" asociate cu praznicul Intrării D
  6. Pingback: Și ieri, în Ierusalim, și azi, în toată lumea, o mână MICĂ, DAR GĂLĂGIOASĂ, de oameni MANIPULEAZĂ o lume întreagă… – CEI CARE SEAMĂNĂ ÎNTUNERICUL și INSTIGĂ LA RĂSTIGNIRE vs. “PIETRELE” CARE STRIGĂ, MĂRTURISIN
  7. Pingback: Si ieri, in Ierusalim, si azi, in toata lumea, o mana MICA, DAR GALAGIOASA, de oameni MANIPULEAZA o lume intreaga… – CEI CARE SEAMANA INTUNERICUL si INSTIGA LA RASTIGNIRE vs. “PIETRELE” CARE STRIGA, MARTURISINDU-L PE HRISTOS | Cuv
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare