IPS Teofan (VIDEO) la Duminica Ortodoxiei despre MARTURISIREA CREDINTEI, TESTUL “OREI DE RELIGIE” si CRESTINII OMORATI PENTRU HRISTOS “chiar in timp ce noi vorbim si stam in sfintele biserici”/ CINE SI DE CE LUPTA IMPOTRIVA RELIGIEI IN ROMANIA?

6-03-2015 6 minute Sublinieri

IPS TEOFAN, MITROPOLITUL MOLDOVEI: Cuvânt despre marturisirea credintei si despre ora de religie, în Duminica Ortodoxiei (1 martie 2015)

“Dam slava lui Dumnezeu, iubiti credinciosi, pentru aceasta binecuvantata, mare si sfanta zi inchinata dreptei credinte, cunoasterii, trairii si marturisirii acesteia. Dam slava lui Dumnezeu pentru toata fidelitatea aratata de-a lungul vremurilor si aratata si astazi fata de Biserica Ortodoxa de catre fiii si fiicele ei de aici si de pretutindenea. Cu mila Domnului aceasta credinta – credinta cea dreapta, credinta ortodoxa – a fost imbratisata, traita si marturisita de-a lungul vremii de oameni puternici intru cele ale legaturii cu Dumnezeu. Oamenii acestia nu au disparut si prin mila Cerului sunt si astazi printre noi, care iubesc pana la ultima fibra a fiintei lor aceasta credinta, incearca sa o cunoasca si in cele din urma sa o marturiseasca. Pentru ca fiecare crestin botezat in numele Sfintei Treimi in Biserica Ortodoxa este chemat sa cunoasca aceasta credinta, sa nu fie necunoscator intru cele care apartin acestei credinte. Si, odata cunoscuta, omul este chemat sa traiasca cele cunoscute, din dreapta credinta sa dobandeasca dreapta faptuire cum au amintit parintii sinodali in pastorala pe care ne-au trimis-o cu mila Domnului astazi.

Dar, pe langa cunoastere si traire, aceasta credinta trebuie si marturisita, iubiti credinciosi. Un lucru care nu se implineste intotdeauna, nu se implineste la cei mai multi, si se cuvine sa luam aminte la chemarea Bisericii astazi ca aceasta credinta pe care o traim, pe care o marturisim in sufletele noastre – si suntem bucurosi si dam slava lui Dumnezeu ca suntem crestini ortodocsi – aceasta credinta trebuie marturisita. Si sunt momente in istorie in care crestinii, clerici sau mireni, sunt chemati sa dea dovada de manifestare a apartenentei lor la Biserica Crestina. In vremuri de persecutie crestinii sunt chemati sa marturiseasca pana la sange credinta lor cea dreapta. Cum amintea un parinte in inchisorile comuniste intrebat fiind de anchetatori: „Si tu crezi in Dumnezeu?” Si raspunde acesta: „Cred in Dumnezeu, si pentru aceasta credinta sunt pregatit sa imi vars si sangele”.

Sunt si momente, iubiti credinciosi, in care si prin care aceasta marturisire nu trebuie sa astepte doar momente de cumpana, de persecutie, in modalitatea in care o vedem si astazi, din nefericire, prin multe zone ale lumii cand oamenii, ca-n primele veacuri crestine, sunt ucisi pentru ca Il marturisesc pe Hristos ca Mantuitorul lumii. Dar si noi, in perioada de libertate exterioara, cu foarte multe constrangeri launtrice, venite din propriile noastre slabiciuni, dar si din rautatile venite din afara, suntem chemati sa marturisim dreapta credinta. Iar in aceste zile modalitatea de marturisire a dreptei credinte este aratata in faptul ca ne trimitem copiii nostri la scoala ca sa invete dreapta credinta la ceea ce se numeste, in limbajul didactic, ora de religie. De aceea se cuvine ca sa nu ramana niciun copil dintre cei care ne apartin, sa nu ramana niciun copil dintre cei care apartin caselor fratilor si surorilor si verisorilor si nasilor si finilor si vecinilor si cunoscutilor nostri. Este o saptamana care ne sta in fata, in care putem cu adevarat, cinstind sfanta duminica de astazi, sa aratam ca suntem crestini ortodocsi, si aceasta o marturisim prin faptele noastre. Iar fapta care trebuie marturisita saptamana viitoare este aceea de a ne trimite copilul la scoala pentru a semna intru aceasta si nu numai atat, dar a cauta intre vecinii nostri, intre cunostintele noastre, mai aproape de noi fiind geografic, sau mai departe de noi, sa ii indemnam, sa ii rugam, sa staruim, sa ne rugam lui Dumnezeu pentru ca El sa le daruiasca mintea cea inteleapta, ca sa nu ramana crestin ortodox botezat fara sa doreasca sa participe la ora de religie. Acesta este un mare test la care suntem supusi, un examen pe care, daca ne ajuta Dumnezeu si il trecem cu bine, multe lucruri in viata noastra crestina, in viata noastra nationala, in viata lumii in cele din urma, pot fi rezolvate. De aceea sa mergeti la casele dv., sa meditati cu atentie la statura de crestin ortodox cu care ati fost binecuvantati prin Sfantul Botez de Dumnezeu in Biserica noastra drept maritoare. Sa va inscrieti copiii la ora de religie si sa incercati fiecare sa luati legatura cu cei pe care ii cunoasteti si stiti ca au copii de varsta scolara, sa ii convingeti pe acestia, in numele lui Dumnezeu, in numele Sfintei Parascheva, in numele neamului romanesc, in numele binelui pe care trebuie sa il urmareasca fiecare parinte pentru copilul sau, sa faca acest act de marturisire si sa sprijine in scoala si in societate prezenta orei de religie in scoala, pentru ca este amenintata, iubiti credinciosi. Sunt forte cunoscute sau mai putin cunoscute care vor sa ne indeparteze de Hristos Domnul pentru a ne fura libertatea, pentru a ne indeparta de stramosi, pentru a ne face sa ne pierdem vietuirea noastra dreapta si autentica si frumoasa si adanca si inaltatoare si cuprinzatoare pe acest pamant si sa ne pierdem si mantuirea in vesnicie.

Am incredere in dv ca, asa cum ati venit astazi la Biserica, cum ati dat obolul dv, si va multumesc pentru aceasta, constituind Fondul central misionar, ca veti implini si aceasta chemare a Bisericii care in cele din urma este chemarea lui Dumnezeu, chemarea sangelui, chemarea osemintelor stramosilor care pentru dreapta credinta nu s-au dat inapoi cu miile, cu milioanele sa-si verse sangele si se cuvine ca noi, intr-un efort de mult mai putina consistenta decat efortul celor care si-au pierdut viata zilele trecute pentru credinta in Hristos Domnul, nu departe de noi, la 2-3 ore de zbor cu avionul, sau cei care aproape in fiecare zi, daca nu chiar in fiecare zi, in timp ce noi stam in Catedrale frumoase si binecuvantate, ne bucuram de Liturghie, ne bucuram de impartasanie, ne bucuram de cor, ne bucuram de icoane.

Sunt crestini care sunt omorati chiar in timp ce noi vorbim si stam in sfintele biserici, pentru simpla ratiune ca sunt crestini si Il marturisesc pe Domnul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos. Noua ni se cere mult mai putin si sa ne ajute Dumnezeu sa implinim acest putin, pentru ca daca nu implinim acest putin s-ar putea ca intr-o zi sa ni se ceara mai mult, si daca nu suntem in stare sa implinim ceea ce este putin si la indemana noastra, cu certitudine ne va fi foarte greu sa implinim cele care sunt cerute astazi crestinilor din Egipt, crestinilor din Siria, crestinilor din Irak si din alte zone ale lumii, care isi varsa sangele pentru simplul fapt ca Il marturisesc pe Hristos Domnul ca Mantuitor si Izbavitor al lumii.

Sa ne ajute Dumnezeu in acest demers cu al Sau dar si cu a Sa iubire de oameni in veci de veci, Amin!”

ips-teofan

Nu ştiaţi cine împinge organizaţia ASUR de la spate – ai cărei reprezentanţi sunt Moise şi Cernea – în lupta împotriva firii unui neam creştin? Aceiași care au organizat Maidanul la Kiev şi care promovează homosexualitatea în forţă, numind un ambasador mondial pe această problema în încercarea de a coloniza o lume care se opune încă experimentelor sociale criminale.

Departamentul de Stat al SUA, prin Biroul pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă, a lăudat ASUR (Asociaţia Secularist-Umanistă din România) pentru programul intitulat „Stop îndoctrinării religioase în şcoli!” în România. Departamentul de Stat al SUA specifica în anii trecuţi: „În septembrie, ASUR a îndemnat Ministerul Educaţiei să retragă imediat din şcoli manualele de religie care promovează intoleranţa şi să facă toţi paşii necesari pentru a preveni îndoctrinarea religioasă. Asociaţia şi-a exprimat îngrijorarea în privinţa includerii conceptelor de „păcat”, „iad” şi „diavol” în manualele de religie pentru şcolile primare. ASUR a criticat, de asemenea, înscrierea din oficiu la orele de religie şi a început o campanie pentru a informa părinţii că au dreptul să-şi retragă copiii de la ora de religie” (Sursa aici).

Emil Moise este şi absolvent al cursurilor postuniversitare – pentru doctoranzi şi profesori universitari – în programul “Religion, Globalization, and the State”, organizate de Central European University din Budapesta, Ungaria, o facultate fondată de Soros special pentru colonizarea culturala a Europei de Est. Aportul României la această şcoală ideologică a fost reprezentat de un escroc, membru marcant al GDS, „profesorul” Sorin Antohi, şeful departamentului de istorie al Universităţii Central Europene, fost turnător la Securitate, prieten al lui Tismăneanu care l-a făcut membru în Comisia Prezidenţială pentru analiză dictaturii comuniste. Relevant este faptul că Sorin Antohi a condus DOCTORATE fără să aiba titlul de doctor! (Chiar mă întreb ce s-a întâmplat cu zecile de doctorate frauduloase ale acestei şcoli de dresaj ideologic.) Aceasta chestiune de drept penal a fost escamotata de toți membrii GDS din motive de solidaritate a intelectualilor băsiști.

Remus Cernea deja nu mai are nevoie de prezentare. Este o creaţie politică a sistemului globalist care a făcut dintr-un om fără însuşiri o persoană publică. Evident, cu sprijinul presei. Este de observat cum a fost învăţat în şcolile de formare a activiştilor NWO să folosească stereotipuri verbale repetate până intră bine în capul unor oameni lipsiți de structuri interioare temeinice: „îndoctrinare religioasă”, „intoleranţă, „atac la persoană”, „fundamentalism” vs. „toleranţă”, „eu întorc şi celălalt obraz” etc. Un demagog bine dresat şi împins de politica oficială americană la televiziuni, care i-au creat o enormă platforma publică.

Se începe cu ora de religie, iar presa îşi face datoria de Coloana a V-a a ateismului din România. Atacurile împotriva BOR sunt continue de ani de zile şi am atras atenţia într-un articol că în spatele acestora se află structuri din SRI care dirijează atacul împotriva fibrei ontologice a neamului românesc, unii dintre ei fiind membri sau susţinuţi în carieră de culte neoprotestante americane.

O să urmeze mai mult ca sigur, exact ca în Occident, după ce numărul creştinilor devine neglijabil, iar propaganda permanentă reuşeşte să creeze Omul Nou, un atac împotriva simbolurilor creştine, a Crucii şi a marilor sărbători creştine – Naşterea Domnului şi Învierea -, obligarea preoţilor de a oficia căsătorii homosexuale şi considerarea sodomiei ca un fapt firesc, nu un păcat. Pentru asta se cenzurează deja pasajele biblice neconvenabile.

Pentru că România are cei mai puţini atei din Europa şi sentimentul religios este încă extrem de puternic (numai micuţa Malta ne depăşeşte procentual, dar foarte puţin), aveţi motivul pentru care această presiune ideologică a globalismului este colosală. Forţele acesteia in nu se vor da în lături că să folosească războiul „cald” după cel propagandistic, ca soluţie a acestei „probleme” de inadecvare a României la o direcție impusă pe plan mondial.

Ce se poate face ca sa ne opunem acestui fenomen de distrugere a spiritului și identității naționale? În afara unei lupte duhovnicești necesare oricărui creștin care și-a asumat un parcurs ecleziastic spre Mântuire, ar trebui sa structuram o opoziție reala. Pentru asta însă, spaima de politică inoculată nouă timp de 70 de ani ar trebui sa dispară sau măcar să fie depășită.

PS Înainte de orice, înscrieți-va copiii la ora de Religie!

copiii la slujbele bisericii

Legaturi:


Categorii

America, IPS Teofan, Iulian Capsali, Pagini Ortodoxe, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Video

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “IPS Teofan (VIDEO) la Duminica Ortodoxiei despre MARTURISIREA CREDINTEI, TESTUL “OREI DE RELIGIE” si CRESTINII OMORATI PENTRU HRISTOS “chiar in timp ce noi vorbim si stam in sfintele biserici”/ CINE SI DE CE LUPTA IMPOTRIVA RELIGIEI IN ROMANIA?

  1. De-ar mai lepada si atitudinele mai putin indezirabile pentru Ortodoxie,ar fi bine.

    O aparitie editoriala excelenta(si necesara):http://www.librariasophia.ro/carti-Ochiul-lui-Dumnezeu-O-istorie-vizual%C4%83-a-unor-simboluri-Ghe%C8%9B%C4%83u-Mihail-ierom-so-12587.html

    “Deseori trecem pe lângă cărţi care ne pot schimba perspectiva asupra modului în care ne raportăm la o realitate sau alta. O astfel de carte, menită a schimba paradigme de gândire, a apărut la Editura Doxologia: “Ochiul lui Dumnezeu – o istorie vizuală a unor simboluri”.

    Autorul, Părintele ieromonah Mihail Gheaţău (absolvent al Facultăţii de Arte Plastice “George Enescu”, licenţiat în teologie), propune cititorului o incursiune în istoria artei şi a iconografiei, lucrarea având ca temă centrală simbolul “ochiului lui Dumnezeu” şi modul în care acesta a pătruns în cultul Bisericii Ortodoxe, deşi a fost evitat de pictura bizantină, datorită caracterului său sincretist.

    Mai multe lămuriri despre această incitantă carte puteţi afla în Introducerea autorului:

    “Întâlnit în diferite arii culturale şi religioase, dar fără a avea acelaşi conţinut, ochiul, – numit uneori „Ochiul lui Dumnezeu” sau „Ochiul atoatevăzător” – este, în iconografia ortodoxă, un simbol controversat. Ca imagine, poate fi întâlnit în diferite ipostaze în vechile religii păgâne, iar prin adopţie îl regăsim în simbolistica unor organizaţii pseudocreştine, pentru ca în cele din urmă, frecvenţa prezenţei lui în cultul creştin să nu mai surprindă pe nimeni.
    Deşi prezentă în textele biblice, iar în cele liturgice şi patristice de aproape două milenii, reprezentarea plastică a ochiului nu a fost acceptată ca simbol şi în iconografia ortodoxă, imaginea fiind tolerată însă în cult de aproape două sute de ani, cu consecinţe încă neevaluate. Mulţimea reprezentărilor „Ochiului lui Dumnezeu”, care inundă spaţiul liturgic ortodox începând cu secolul al XVIII-lea, este rezultatul unor acumulări lente survenite pe două căi: una bisericească şi alta politic-administrativă și nicidecum consecinţa unor dezbateri şi hotărâri canonice ale Bisericii ca răspuns la vreo disfuncţie sau vreun derapaj al limbajului iconografic.
    Dacă factura iconografică în sine nu are şi nu avea nevoie de vreo corijare doctrinară sau stilistică, exista totuşi în acea vreme o criză în ceea ce priveşte receptarea acestui stil chiar în mediile ortodoxe, care a favorizat migrarea în cult a unor teme și simboluri străine de erminia tradițională bizantină. Să ne amintim doar cum în epocă, la cererea unor întâistătători ai mai multor mănăstiri, s-a acoperit pictura bizantină din biserici cu imagini de factură apuseană mai la modă . Pe fondul acestei crize, factorul politic a putut induce, dacă nu chiar impune noile însemne sigilografice şi heraldice ale cancelariei unui stat care îşi anunţa divorţul de Biserică, context în care din inerţie sau neştiinţă, întrebuinţarea cu aceeaşi necântărită râvnă şi în mediul eclezial a acestui simbol a avut un impact suficient de puternic pentru ca şi astăzi „Ochiul lui Dumnezeu” să fie considerat de către unii un simbol bisericesc.
    Istoria artei plastice nu abundă în opere în care imaginea ochiului să fie subiectul central, excepţie făcând unele curente artistice mai avangardiste care i-au exploatat mai frecvent potenţialul plastic şi semantic . Paralel cu arta creştină şi chiar cu mult înainte de creştinism, ochiul poate fi întâlnit ca imagine plastică în arta cultică a mai multor popoare, Egiptul antic având – prin sistemul de scriere hieroglific – un renume în ceea ce priveşte densitatea reprezentărilor.
    Inexistentă în cultul Bisericii Ortodoxe până în secolul al XVIII-lea, imaginea „Ochiului lui Dumnezeu” poate fi identificată în diferite variante, cu peste un secol mai înainte, în imagistica unor sisteme de gândire pseudoștiințifice cu aspiraţii religioase, precum: cabala, alchimia, astrologia şi magia. Datorită unor conjuncturi politice, precum şi apariţiei şi răspândirii tiparului, simbolul ochiului pătrunde în fondul imagistic al cultului creştin apusean, iar mai apoi și în cel răsăritean. Biserica a transformat multe dintre simbolurile păgâne care puteau avea, printr-o convertire de sens, semnificaţii şi conotaţii creştine. Cu toate acestea, în ce priveşte simbolul ochiului, Sfinţii Părinţi egipteni din primele veacuri creştine – care ar fi fost cei mai în măsură şi ar fi avut mijloacele cele mai la îndemână să convertească acest simbol din mitologia egipteană într-un simbol creştin – n-au făcut-o. N-au făcut-o nici cei de după ei. De ce a apărut în reprezentările plastice creştine după anii 1700, când nici în arta laică europeană nu era prea întâlnit până la acea dată decât într-o foarte mică măsură, vom încerca să descoperim pe parcursul acestei investigaţii.” “

  2. Mai nou CTP(ultimul “scatofil” de jurnalismul romanesc,un om care nu se poate lauda ca fiind cel mai “curat” jurnalist) s-a mutat la Digi 24 .Ascultati ce debiteaza in “Jurnalul de seara” cu Cosmin Prelipceanu.Desi il apreciez cateodata pentru franchetea sa,totusi,Emil Hurezeanu(alt personaj foarte corect politic) e mai diplomat totusi. Ascultati numai ce debiteaza CTP in legatura cu Biserica.Demonstreaza in continuare ca Gandul duce o campanie furibunda.Conchide el la final ca Biserica e o “institutie” nedemocratica (are o oarecare dreptate,depinde din ce perspectiva privesti democratia) si cu tendinte ,”totalitare” (sic).

    Incepe pupandu-i un pic pe cei de la DIgi 24 .Dupa aceea mai debiteaza el ceva aruncand la inaintare sloganul “Puscaria salveaza Romania” si vorbind despre Dan Diaconescu si pedeapsa “meritata”(nu stiu cat de meritat este sa faci 5 ani de inchisoare + inca 5 de prohibitare a activitatii sale jurnalistice…deranjase si cu mai multi ani in urma)…

  3. @emanuel:

    Nu doar “puscaria salveaza Romania”, ci chiar “puscaria salveaza democratia” a zis (care-i diferenta fata de iacobini si bolsevici?). Cu alte cuvinte, poporul e corupt pana in firba lui biologica, rasiala, caci practic asa a zis, si, nefiind in stare sa voteze reprezentanti necorupti, atunci trebuie operat chirurgical de DNA. Asa ceva! Pai, in primul rand, poporul a ales din ceva ce i-a oferit. In al doilea rand, poporul chiar a amendat deseori, prin vot, coruptia! Atat in alegeri, cand vota platforme de acest gen, cat si, ulterior, prin absenteism si prin nivelul increderii publice. Deci CTP face niste sofisme manipulatorii de doi bani, fix in acelasi timp in care sterge pe jos cu altii acuzandu-i de acest fapt. Si cel mai rau e modul in care foloseste metafore biologice pentru a perpetua mitologia poporului “altfel”, corupt si altfel, gresit in insusi ADN-ul sau…

  4. @admin

    Oare nu denota ipocrizie polologhia din seara asta ,avand in vedere ca el declara (“pe surse tari”) ca Kovesi a fost pusa de AMERICANI (asta cu ocazia scandalului Udrea-Kovesi-Coldea ,care observ ca s-a stins ca o flacara) ?

  5. Elita de dumping
    […]
    “Una din metodele comuniste de a-si justifica esecul a fost sa-i invinuiasca pe romani de orice: ca sunt lenesi, hoti, tradatori, betivi.
    Cei activ politic in anii ’90 isi mai amintesc poate ca presa iliesciana si vadimista era plina de acuze la adresa “lenei” si “hotiei” romanilor, care ar fi avut nevoie de un despot luminat. Discursul antiromanesc(http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2009/11/balanta.html), din anii ’45 si pana astazi, a fost discursul prin care nomenclatura cominternista si odraslele ei si-au justificat politica banditeasca, de spoliere a romanilor.
    O ultima varianta, mai sofisticata, teologic si politic, a acestui discurs care ne lasa si cu paguba si cu pacatul e cea conform careia “avem conducatorii pe care ii meritam”.
    Afirmatia e nula din punct de vedere istoric si periculoasa din punct de vedere crestin.
    […]
    “Democratia nu se reduce la alegeri libere. Alegerile libere nici nu sunt libere daca nu avem o economie libera de monopoluri si oligopoluri, o biserica libera, nepolitizata nici de dragul comunismului, nici de dragul ecumenismului neoliberal sau eurosocialist, un sistem de educatie care sa te faca om intreg si capabil sa judece cu propriul cap, niste elite profesionale care sa articuleze viata sociala in functie de criterii sanatoase si stabile, si o elita culturala a carei menire de a exista sa fie apararea traditiilor si a criteriilor care fac posibila o viata social-politica normala.”

    Sursa: http://www.ziuaveche.ro/opinie/elita-de-dumping-5780.html/

  6. Am urmarit interviu luat de gandul.ro lui Constantin Necula.Un discurs bun,care ii poate convinge pe cei care au rezonat cu sloganurile rasiste din timpul campaniei lui Iohannis ,mai ales ca parintele este un fan al domnului Johannes .Nu cred ca se poate pretinde mai mult ,avand in vedere ca nu poti sa fi incorect politic la gandul.ro si caracterul alunecos al parintelui Necula pe multe alte subiecte teologice…si chiar politice,prin promovarea aceluiasi discurs sforaitor al sibienilor mandri de Johannes,vajnicul neamt,care lupta “pentru ora de religie dusa la excelenta”.

  7. Pingback: IPS Teofan, la Pelerinajul de Florii (2015 – Video) – CHEMARE LA MARTURISIREA “IN CETATE”, FARA RUSINE, A CREDINTEI NOASTRE SI LA APARAREA BISERICII ATUNCI CAND E ATACATA/ Noul Episcop al Covasnei si Harghitei: “IMBRACATI HAI
  8. Pingback: ORTODOXIA – CREDINTA MANTUITOARE, BISERICA INTEMEIATA DE HRISTOS. De ce icoana NU este “chip cioplit” si in ce fel o cinstim? SFANTUL SINOD NE INDEAMNA SA SUSTINEM “familia creştină tradiţională” si “identitatea noa
  9. Pingback: Noul Episcop al Covasnei si Harghitei: “IMBRACATI HAINA NEAMULUI ROMANESC!”/ IPS Teofan, la Pelerinajul de Florii (2015 – Video) – CHEMARE LA MARTURISIREA “IN CETATE”, FARA RUSINE, A CREDINTEI NOASTRE SI LA APARAREA BIS
  10. Pingback: PASTORALA SFANTULUI SINOD din Duminica Ortodoxiei AVERTIZEAZA SEVER asupra pericolelor aduse de "ERA VIDEOCRATIEI" si asupra patimilor din sfera NARCISISMULUI si (AUTO)IDOLATRIEI induse de RETELELE DE SOCIALIZARE: "Suntem captivi, fără ni
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare