SOLDATII ROMÂNI – primii din NATO care vor intra in ZONELE CONTAMINATE CHIMIC SI NUCLEAR/ Rusia ameninta din nou Romania – desemnata TINTA PRIORITARA/ PUTIN AVERTIZEAZA VESTUL/ Sir de asasinate in Ucraina “democratica”/ George Maior vantura “pericolul” BLOGURILOR si SITE-urilor PRO-RUSE/ AL TREILEA RAZBOI MONDIAL – scenariul financiar

17-04-2015 17 minute Sublinieri

Decontamination_exercise_of_the_US_Military

UPDATE

De cand “Noul Razboi Rece a inceput” ca rezultat al conflictului din Ucraina, SUA au inceput sa-si puna in practica in Europa strategia de “Lead from behind” (conduce din spate) pentru a crea un “cordon sanitar antirusesc” in care Romania va fi o piesa de baza, se apreciaza intr-un comentariu publicat vineri de portalul rusesc pro-Kremlin Sputnik News si citat de Agerpres.

“SUA incurajeaza fostele puteri regionale sa-i sprijine strategia in schimbul recunoasterii, apoi a restabilirii sferei lor de influenta. In mod ideal, SUA doresc ca noua Cortina de Fier sa includa Scandinavia, Europa de Est si de Sud-Est, iar Romania, Polonia si Suedia sa fie partenerii lor condusi din spate”, este scenariul descris de autorul articolului, Andrew Korybko.

El invoca in argumentatia sa decizia celor cinci state nordice (Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia si Islanda) de a-si intensifica impreuna cooperarea militara cu tarile baltice (Lituania, Letonia si Estonia) – care se tem de agresivitatea crescanda a Rusiei – si vede in aceasta initiativa un posibil prim pas catre formarea unui bloc militar regional coordonat de Statele Unite, un fel de “NATO din umbra” (Shadow NATO), Suedia si Finlanda nefiind membre ale Aliantei Nord-Atlantice.

In analiza prezentata se sustine ca, motivate de ambitii istorice si de potentialul lor economic, Suedia si Polonia si-au asumat deja in partea de nord a Europei rolul de lideri regionali, Suedia fiind in secolul al XVII-lea un mare imperiu ce cuprindea teritoriile actuale ale statelor baltice, Finlandei si partial cel al Norvegiei, in timp ce Polonia ar dori sa restabileasca de facto uniunea polono-lituaniana dintre secolele XVI si XVIII, ce includea teritorii aflate in prezent in vestul Ucrainei si Belarus.

Cat despre partea de sud-est a Europei, “acum toate privirile se indreapta catre Romania pentru a vedea daca ea se va alatura Washingtonului si partenerilor condusi din spate de acesta, astfel incat sa devina ultima piesa de baza a noii Cortine de Fier ce coboara peste Europa”, se arata in comentariul publicat de Sputnik News. “Cea care completeaza noua Cortina de Fier americana este Romania, ea fiind vazuta drept piesa de baza a strategiei navale a NATO in Marea Neagra”, se insista in analiza care, la fel ca in cazul Suediei si Poloniei, face trimiteri la istorie, evocand legaturile cu Republica Moldova.

Autorul articolului noteaza ca, desi relatiile dintre Romania si Rusia sunt reci din cauza scutului antiracheta, deocamdata nu s-a produs “niciun eveniment artificial” de natura sa conduca la o criza intre cele doua tari, dar considera ca “este foarte probabila o provocare in Transnistria pentru ca acest lucru sa se intample sau sa transforme Romania intr-un integrator din umbra al Republicii Moldova in NATO”.

Pentru Statele Unite, Romania este importanta pe plan strategic si datorita iesirii la Marea Neagra, iar cum navele militare americane pot patrunde doar in numar limitat in acest spatiu din cauza restrictiilor impuse de Conventia de la Montreux, Washingtonul doreste sa consolideze capacitatile flotei romane, conchide comentariul din Sputnik News.

Compania românească nominalizată pentru NATO poate asigura decontaminarea personalului și a tehnicii militare, precum și a terenului afectat de arme CBRN (chimice, biologice, radiologice sau nucleare). Compania poate realiza și cercetarea terenului suspect, pentru a afla dacă este sau nu contaminat.

Cu alte cuvinte, militarii români sunt primii din NATO care ar trebui să intre în zone unde s-a folosit arma nucleară sau chimică.

Compania Decontaminare va fi integrată în Forța de Răspuns a NATO

Compania Decontaminare urmează a fi certificată pentru NATO mai întâi la nivel național, până la sfârșitul anului 2015. Pe baza acestei certificări, compania poate fi acceptată în Forța de Răspuns a NATO în anul 2016.

Ultima etapă pentru evaluarea și certificarea națională este programată în cadrul exercițiului NATO Trident Juncture 2015, în perioada lunilor octombrie – noiembrie. În vederea certificării, militarii Companiei Decontaminare parcurg activități specifice de-a lungul întregului an 2015.

Cea mai recentă activitate s-a desfășurat săptămâna trecută în poligonul Bazei de Instruire pentru Apărare CBRN de la Câmpulung Muscel. Scopul pregătirii a fost instruirea personalului companiei CBRN pentru ducerea acţiunilor militare în conformitate cu noile regulamente şi manuale elaborate pe baza standardelor NATO.

Forța de Răspuns a NATO (NATO Response Force – NRF), cu un efectiv de 30.000 de oameni, va fi aptă să intervină în zonele de interes ale Alianței Atlantice, chiar și în afara teritoriului național al statelor membre NATO. Deplasarea rapidă a trupelor NRF va fi asigurată prin funcționarea celor șase noi comandamente denumite Unităţi pentru Integrarea Forţelor (NFIU). Ele vor activa în cele trei state baltice, în Polonia, Bulgaria și România.

NFIU din România va începe să funcționeze în anul 2015 și va fi complet operațional în anul 2016.

  • Hotnews: 

Germania propune Lituaniei 12 obuziere Panzerhaubitzen 2000

Germania este pregatita sa vanda, la un pret preferential, 12 obuziere autopropulsate Panzerhaubitzen 2000 Lituaniei, preocupata pentru securitatea sa in fata Rusiei vecine, a anuntat miercuri ministrul german al Apararii, Ursula von der Leyen, potrivit AFP.

“Lituania este interesata de 12 obuziere Panzerhaubitzen si, da, este posibil sa le dam Lituaniei”, a declarat ministrul german in fata presei, la Vilnius.

Ursula von der Leyen nu a dezvaluit pretul, vorbind doar despre “conditii de solidaritate” pentru aceasta tranzactie care ar putea fi pusa la punct de experti luna viitoare.

Potrivit presei germane, ar fi vorba de obuziere second hand, cu o valoare estimata la 15 milioane de euro.

Lituania, tara baltica cu 3 milioane de locuitori, ocupata de Moscova timp de jumatate de secol pana in 1991, si-a majorat considerabil in acest an cheltuielile pentru aparare, ingrijorata de ambitiile Rusiei in regiune, in contextul interventiei acesteia in Ucraina.

“Suntem interesati sa actionam rapid. Un grup de experti ai nostri va merge in Germania in luna mai pentru a discuta detaliile. Sper ca vom primi primele obuziere PZH 2000 incepand de anul viitor”, a declarat pentru AFP colonelul Romualdas Petkevicius, responsabil cu achizitiile de armament pentru armata lituaniana.

Lituania intentioneaza de asemenea sa cumpere de la Germania transportoare blindate pentru trupe Boxer, insa nicio decizie nu a fost luata inca in acest sens. Membre NATO din 2004, cele trei tari baltice au cerut in mod repetat sporirea prezentei fortelor aliate pe teritoriile lor. Berlinul va trimite peste 500 de soldati in acest an pentru exercitii militare in Lituania.

VIDEO Seful Statului major rus avertizeaza Romania: Puterile non-nucleare unde sunt instalate elemente ale scutului antiracheta au devenit obiectul unui raspuns prioritar din partea Rusiei

Seful Statului major al Fortelor Armate ruse, Generalul Valeri Gherasimov, avertizeaza tarile europene care planifica sa gazduiasca instalatii ce fac parte din sistemul american de aparare antiracheta ca reprezinta o amenintare pentru Rusia si ca autoritatie de la Moscova vor fi fortate sa le considere tinte si sa pregateasca un raspuns, transmite Wall Street Journal.

“Puterile non-nucleare unde sunt instalate elemente ale scutului antiracheta au devenit obiectul raspunsului prioritar”, a spus Gherasimov, referindu-se la Romania si Polonia.

Comentariile au fost facute in cadrul unei conferinte de presa pe tema apararii organizate la Moscova in care o serie de oficiali rusi de nivel inalt au avertizat cu oprivire la amenintarile grave reprezentate de SUA si de NATO la adresa Rusiei moderne.

Ministrul rus al Apararii, Sergei Soigu, a calificat inca o data afirmatii Occidentului, care sustine ca scutul vrea sa fie o aparare impotriva Iranului, si nu impotriva Rusiei, drept o minciuna.

“Astazi este clar ca amenintarile cu racheta dinspre Teheran pe care SUA si alte tari ale aliantei le-au inventat sunt un bluff”, a afirmat Soigu.

Ministrul rus al Apararii a mai acuzat NATO ca mareste potentialul pentru razboi in zona Europei de Est prin faptul ca organizeaza exercitii antu-rusesti prin care exerseaza desfasurarea tactica de arme nucleare. “Tarile nonnucleare NATO sunt implicate in exercitii care exerseaza folosirea de arme nucleare americane desfasurate in mai multe tari europene”, a afirmat Soigu.

Ministrul rus a avertizat acele tari de posibilele consecinte ale acestor actiuni, amintindu-le de atacurile nucleare americane asupra Hiroshima si Nagasaki in timpul celui de Aal Doilea Razboi Mondial.

“Puteam doar sa ghicim ce tip de consecinte s-ar fi putut inregistra daca Europa ar fi avut un zel similar de a folosi arme nucleare precum cel care aparuse mai devreme la armata americana”, a mai afirmat Soigu.

Atat generalul Gerasimov cat si ministrul Soigu au afirmat ca locul de desfasurare al exercitiilor NATO recente este marturie a caracterului anti-rus al obiectivelor aliantei. Gerasimov a avertizat ca NATO incearca sa isi extinda influenta in Balcani, Caucaz si Asia Centrala, zone cu legaturi vechi cu Moscova.

“Este semnificativ faptul ca noii membri ai aliantei sunt, aprope in intregime, fosti membri ai Pactului de la Varsovia si foste republici sovietice“, a spus Gerasimov. “Cu alte cuvinte, incepand cu 1990, procesul de extindere a progresat inspre est, strict in directia granitelor Rusiei.”

Seful Statului major a mai aratat ca exercitiile NATO sunt din ce in ce mai dese si mai intensive, devenind totodata din ce in ce mai ostile la adresa Rusiei. “Daca in anii anteriori, exercitiile se concentrau pe managementul crizelor si contraterorism, astazi prioritatea a devenit sa rezolve probleme intr-o confruntare militara cu un dusman conventional, care este usor de ghicit: Federatia Rusa”, sustine Gerasimov.

Ţările europene care vor găzdui sisteme antirachetă ale NATO vor fi ţinte prioritare ale Rusiei, avertizează generalul Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al armatei ruse.

“Puterile non-nucleare care vor găzdui elemente antirachetă au devenit obiective prioritare ale reacţiei militare a Rusiei”, atrage atenţia Valeri Gherasimov, potrivit Wall Street Journal, explicând că sistemele antibalistice care vor fi montate în România şi Polonia reprezintă o ameninţare pentru ţara sa.

UPDATE 18:50 Reacţia premierului Victor Ponta: Primul-ministru a postat pe Twitter o reacţie la mesajul venit din Rusia: „Resping categoric ameninţările şi criticile formulate de diverşi oficiali ai Federaţiei Ruse! Nu ne intimidează şi nu ne schimbă strategia!”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a confirmat că planurile Statelor Unite de a instala sisteme antirachetã în ţări europene continuă să fie o sursă de “preocupare gravă” pentru Rusia.

“Programul american de apărare antirachetă rămâne o sursă de preocupare gravă. Considerăm aceste acţiuni parte a unui proiect global de a crea riscuri pentru forţele strategice ruse, perturbând echilibrul strategic şi securitatea la nivel regional”, a afirmat Lavrov, citat de site-ul agenţiei Sputnik.

“Puterile non-nucleare care vor găzdui elemente antirachetă au devenit obiective prioritare ale reacţiei militare a Rusiei”, atrage atenţia Valeri Gherasimov, potrivit Wall Street Journal, explicând că sistemele antibalistice care vor fi montate în România şi Bulgaria reprezintă o ameninţare pentru ţara sa.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a confirmat că planurile Statelor Unite de a instala sisteme antirachetã în ţări europene continuă să fie o sursă de “preocupare gravă” pentru Rusia. “Programul american de apărare antirachetă rămâne o sursă de preocupare gravă. Considerăm aceste acţiuni parte a unui proiect global de a crea riscuri pentru forţele strategice ruse, perturbând echilibrul strategic şi securitatea la nivel regional”, a afirmat Lavrov, citat de site-ul agenţiei Sputnik.

“Previziunile noastre privind sistemul global american de apărare antirachetă se adeveresc. Putem confirma că implementarea arhitecturii americane de apărare antibalistică reprezintă o ameninţare la adresa stabilităţii strategice”, a spus, la rândul său, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, notând, în cursul unei conferinţe pentru securitate desfăşurate la Moscova, că scutul antirachetă NATO continuă să se extindă, în pofida acordului nuclear de principiu dintre marile puteri şi Iran. “Este evident că ameninţarea rachetelor iraniene, folosită ca pretext de SUA şi de alte ţări membre NATO, a fost o cacealma. În pofida unor decizii substanţiale în negocierile pe tema programului nuclear iranian, nu îşi face nimeni iluzii privind revizuirea planurilor antirachetă ale Statelor Unite şi NATO”, a explicat Şoigu. “Ţările NATO încearcă activ să ocupe spaţiu geopolitic, sporind consistent potenţialul militar în Europa de Est, apropiindu-se de frontierele Rusiei”, a insistat Şoigu.

Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al armatei ruse, a amintit că numărul exerciţiilor militare efectuate de NATO s-a dublat în ultimul an, apropiindu-se de frontierele Rusiei.

La sfârşitul lunii martie, ambasadorul rus în Danemarca, Mihail Vanin, declara că Rusia va considera ţinte legitime toate ţările care vor găzdui instalaţii antibalistice ale Alianţei Nord-Atlantice. Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a explicat atunci că sistemul antirachetă NATO este pur defensiv şi nu are nimic de-a face cu Rusia.

Statele Unite şi NATO au explicat de mai multe ori că elementele antirachetă instalate în Europa nu sunt îndreptate împotriva Rusiei, având rolul de a contracara ameninţări provenind din ţări care nu se conformează reglementărilor internaţionale, precum Iranul.

Reacţia NATO după ameninţarea de săptămâna trecută

În urmă cu o săptămână, purtătorul de cuvânt al Ministerului Rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici, spunea că planurile Alianţei Nord-Atlantice de a suplimenta capacităţile militare din România sunt “conflictuale” şi că Bucureştiul “sacrifică stabilitatea regională” “de dragul strategilor” din alte părţi ale lumii.

“Practic, este vorba de o transformare etapizată a acestei ţări într-un pivot de susţinere pentru NATO şi SUA aproape de frontierele Rusiei. Noi am comentat în mod repetat măsurile luate de state membre NATO, observând atitudinea conflictuală şi evidenţiind caracterul inadecvat şi redundant, atât din punct de vedere militar, cât şi financiar”, a spus Lukaşevici, citat de agenţia Sputnik.

În opinia oficialului rus, România sacrifică securitatea regională prin decizia de suplimentare a efectivelor NATO. “Există tendinţa de a concluziona că actualele autorităţi din România, de dragul creşterii importanţei în ochii strategilor din alte părţi ale lumii, sunt dispuse să sacrifice menţinerea stabilităţii în regiunea Mării Negre pentru raţiuni tactice”, a spus Lukaşevici.

Într-o reacţie remisă ziarului gândul, Carmen Romero, adjunctul purtătorului de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, a catalogat comentariile lui Lukaşevici drept „declaraţii provocatoare care sunt nefondate şi inadecvate şi care nu contribuie la stabilitatea în Europa”.

„Prin actele sale de agresiune din Ucraina, Rusia a încălcat legislaţia internaţională şi angajamentele asumate sub actul fondator NATO-Rusia. NATO este o alianţă defensivă şi va continua să acţioneze în conformitate cu angajamentele sale din actul fondator”, a transmis Alianţa.

„Ca răspuns la acţiunile agresive ale Rusiei din Ucraina, ne-am consolidat prezenţa militară pe flancul estic al alianţei noastre. Această prezenţă este una rotaţională şi mult sub orice ar putea trece drept forţe combatante consistente. Toate măsurile noastre sunt defensive, proporţionale şi în conformitate cu angajamentele noastre internaţionale”, a mai spus Romero. […]/ integral pe gandul.info

Vladimir Putin a transmis un nou avertisment Vestului. „Rusia nu este Iranul”, a spus liderul de la Kremlin, care a adăugat că Statele Unite au nevoie doar de vasali, nu de aliaţi, iar Rusia refuză să facă parte dintr-un sistem de acest gen. Profitând de teleconferinţa anuală, Vladimir Putin a repetat că anexarea Crimeei este unul dintre marile succese ale Rusiei. Aşa a început mult aşteptata teleconferinţă a preşedintelui Putin.

Jumătate triumfală, jumătate amicală, intrarea liderului de la Kremlin a pregătit terenul pentru primul răspuns. Destinatar, Occidentul…

Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse: Aţi menţionat deja dumneavoastră o parte dintre rezultate. În primul rând reunificarea Rusiei cu Crimeea şi Sevastopol, într-un climat geopolitic dificil. Asta a fost anul trecut, când am avut şi Jocurile Olimpice de la Soci, un eveniment sportiv plin de succes.

În ciuda tonului încrezător, liderul de la Kremlin nu putea ocoli subiectul sancţiunilor şi conflictul din Ucraina.

Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse: Rusia nu este Iran. Economia rusească este mult mai mare şi diversificată decât cea iraniană. În ceea ce priveşte sancţiunile (occidentale – n.r.), am discutat cu oamenii de afaceri şi le-am spus că este foarte puţin probabil ca sancţiunile să fie ridicate curând, din cauza faptului că ele reprezintă o chestiune politizată. Noi facem tot ceea ce ne stă în putinţă pentru implementarea acordului de la Minsk, dar partenerii noştri de dialog nu ţin pasul cu noi.

De altfel, Vladimir Putin nu s-a sfiit să-l urecheze pe omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, pentru gestionarea conflictului din regiunea Donbas.

Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse: Preşedintele Poroşenko, după ce a fost ales, a avut şansa de a folosi mijloace paşnice pentru a rezolva situaţia din regiunea Donbas, să dialogheze cu oamenii de acolo. Am discutat cu el, am încercat să îl convingem, i-am cerut personal să nu reia ostilităţile. Dar tocmai asta s-a întâmplat, a dată, a doua oară, a treia oară, au făcut acelaşi lucru din nou, şi totul s-a transpus într-o tragedie în primul rând pentru ucraineni. Cred că a fost o mare greşeală.

Pe de altă parte, Vladimir Putin a dat asigurări că violenţele din Donbas nu se vor transforma într-un război în toată regula.

Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse: Credeţi că va începe războiul? Cred că este imposibil. Aşa că nu trebuie să vă faceţi griji.

Dincolo de politica externă, liderul de la Kremlin a vorbit şi despre economia Rusiei.

Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse: Din nefericire, economia noastră este prea dependentă de petrol şi este dificil să schimbi această situaţie.

  • ActiveNews:

Trei milioane de întrebări pentru Putin. VIDEO Preşedintele rus participă la tradiționala conferință televizată: Eu nu văd vreo diferență între ucraineni și ruși. Pentru mine sunt același popor!

Vladimir Putin participă la tradiționala conferință televizată. Presa rusă anunţă că au fost trimise aproape 3 milioane de întrebări pentru preşedintele rus, cele mai multe dintre ele fiind din sfera social-economică, sfera serviciilor comunale, dar și situația din sud-estul Ucrainei.

„Eu nu văd vreo diferență între ucraineni și ruși. Pentru mine sunt același popor. Noi vrem să ajutăm poporul ucrainean. Pentru noi Ucraina este un partener economic. Noi știm că situația economică a acestei țări nu-i permite să cumpere energie și combustibil la prețurile pe care le avem, de aceea noi venim în întâmpinare”,  a spus Putin, conform unimedia.md

Putin recunoaște: Impunerea modelului sovietic în Europa de Est PRIN FORȚĂ, după 1945, NU a fost un lucru bun

Vladimir Putin a recunoscut joi că impunerea ‘prin forță’ a modelului sovietic în Europa de Est, după cel de-Al Doilea Război Mondial, ‘nu a fost un lucru bun’, informează AFP.

După Al Doilea Război Mondial, am încercat să impunem modelul nostru țărilor din Europa de Est și am făcut-o prin forță”’, a declarat președintele rus, admițând că acest lucrunu a fost un lucru bun”.

”Trebuie s-o recunoaștem”, a spus Putin în timpul sesiunii sale anuale de întrebări-răspunsuri, transmisă în direct.

Olga Moroz, redactorul-şef al cotidianului ucrainean Netecinski Vestnik, a fost găsită moartă, vineri, la domiciliul său din regiunea ucraineană Hmelniţki, pe corp existând urme de violenţă, informează presa ucraineană, citată de site-ul agenţiei Sputnik.

Potrivit presei locale, corpul jurnalistei a fost găsit în apartamentul ei din oraşul Neticin, existând suspiciuni că a fost asasinată din cauza activităţilor profesionale.

În ultimele zile, Olga Moroz a pregătit un articol despre exploatările forestiere ilegale.

Este vorba de al treilea jurnalist asasinat în Ucraina în ultimele zile.

Ziarisul Oles Buzina, în vârstă de 45 de ani, a fost împuşcat mortal dintr-o maşină, joi dimineaţă, a declarat ministrul ucrainean de Interne, Anton Heraşcenko. Oles Buzina a candidat fără succes, în anul 2014, pentru un loc în Parlamentul ucrainean, din partea partidului Blocul Rus.

Miercuri, parlamentarul ucrainean Oleg Kalaşnikov, un aliat al fostului preşedinte Victor Ianukovici, a fost ucis la Kiev.

Un alt jurnalist ucrainean, Serghei Suhobok, a fost asasinat la Kiev pe 13 aprilie.

  • ActiveNews: 

Ucraina: Opt aliați ai fostului președinte Ianukovici au fost găsiți morți în ultimele trei luni. Autoritățile spun că s-au sinucis

Oleg Kalașnikov,  aliat al ex-președintelui Ianukovici, a fost găsit mort la Kiev, susține BBC, citat de Epoch-Times.

Kalașnikov, care se pare că a fost găsit împușcat, a fost deputat arlamentul ucrainean şi membru al Partidului Regiunilor al lui Ianukovici, a fost implicat în protestele anti-Maidan de susţinere a fostului lider ucrainean pro-rus.

Acesta este al optulea fost aliat al lui Ianukovici care a fost găsit mort în ultimele trei luni.Majoritatea deceselor au fost, aparent, sinucideri, dar oficialii ucraineni susţin că este foarte posibil ca unii dintre ei să fi fost ucişi sau să fi fost forţaţi să îşi ia singuri vieţile.

În mijlocul speculaţiilor, atât opozanţii cât şi susţinătorii actualului regimul ucrainean pro-Vest au fost acuzaţi de implicare în aceste decese.

Autorităţile ucrainene au declarat că nu a ieşit la iveală niciun factor comun care să lege aceste decese şi până acum nu a fost făcută nicio arestare, informează Epoch Times.

Rusia a intensificat razboiul informational contra Occidentului, prin atacuri cibernetice si actiuni de propaganda care vizeaza numeroase tari, inclusiv Romania, afirma fostul director SRI George Maior.

“Dupa cum au aratat dezvaluirile despre atacurile cibernetice lansate in toamna anului trecut asupra Statelor Unite, Rusia este angajata intr-un intens razboi informational impotriva Occidentului. Alte tinte ale atacurilor cibernetice ruse au inclus Germania, Estonia, Romania, Ucraina si Georgia. Asa cum declara recent in Senatul SUA James Clapper, directorul serviciilor de informatii americane, amenintarea rusa este «mai grava decat se estima initial». Capacitatea hackerilor rusi de a accesa retelele informatice ale Departamentului de Stat si Casei Albe trebuie sa fie un semnal de alarma. Statele Unite si NATO trebuie sa raspunda acestor actiuni prin dezvoltarea unor sisteme mai eficiente de contracarare a acestei amenintari“, afirma George Maior intr-un articol de opinie cu titlul “Razboiul tacut al Rusiei impotriva Occidentului“, publicat miercuri seara pe blogul ziarului britanic Financial Times.

“In Europa si in spatiul euroatlantic, ofensiva informationala rusa este efectuata cu o determinare si un nivel de sofisticare din ce in ce mai ridicate. Este vorba de un razboi inteligent si modern care merge dincolo de necesitatile traditionale in materie de informatii privind intentiile tarilor inamice, care, din punctul de vedere al presedintelui rus Vladimir Putin, se refera la orice tara care se opune ambitiilor sale expansioniste“, explica George Maior.

“Obiectivele tactice ale razboiului cibernetic rus variaza in functie de circumstante. Ca si in cazul atacurilor cibernetice care au vizat SUA anul trecut, actiunile similare lansate impotriva Romaniei si altor tinte NATO in 2013 au avut rolul accesarii informatiilor clasificate. Serviciul Roman de Informatii a reusit sa detecteze si sa blocheze aceste atacuri. (…) In alte cazuri, scopul a fost propagandistic. Un atac impotriva site-urilor guvernamentale din Germania, anul acesta, a fost revendicat de un grup care se autonumeste CyberBerkut, fiind un act de riposta fata de sustinerea acordata de Germania Ucrainei”, subliniaza Maior.

Potrivit fostului director SRI, operatiunile cibernetice ale Rusiei sunt doar o parte dintr-un “spectru mult mai larg de masuri active” impotriva tarilor occidentale, care includ “finantarea unor partide politice”, “crearea unor bloguri si site-uri proruse”, “manipularea in retelele online de socializare” si “folosirea unor agenti de influenta”. “Toate aceste actiuni au obiectivul comun de a contracara presupusii inamici ai Rusiei prin propagarea disensiunilor si dezinformare“, argumenteaza Maior.

“In pofida numeroaselor atacuri informatice impotriva Statelor Unite si Europei, tintele primare ale Rusiei raman cele situate cel mai aproape de frontiere. Din acest punct de vedere, strategia lui Putin este evidenta: subminarea si destabilizarea guvernelor alese democratic in tarile vecine, cu scopul obtinerii de castiguri politice, economice si a influentei strategice. Generand sustinere interna, in aceste tari, pentru politicile Rusiei, prin intermediul elitelor politice si culturale si a institutiilor media, Putin spera sa reconstruiasca o sfera de influenta europeana si sa exercite control in decizii de importanta strategica pentru Rusia. Aceste tactici, la fel ca si razboiul informational propriu-zis, nu sunt noi, dar utilizarea lor a atins acum un nivel de intensitate nemaiintalnit de la momentul maxim al Razboiului Rece”
, subliniaza George Maior, notand ca acest proces a inceput in anii 2000, in contextul relansarii graduale a complexului militar si de spionaj rus sub coordonarea lui Vladimir Putin, fost ofiter KGB si fost director al FSB.

“Statele Unite si numeroase tari europene (in principal Marea Britanie, dar si Polonia si Romania) au avertizat asupra consecintelor operatiunilor agresive de informatii ale Rusiei
“, aminteste Maior, subliniind ca a venit vremea ca Europa si NATO sa treaca la masuri mai puternice de contracarare a actiunilor ruse.

“Aceasta situatie nu se poate prelungi. A venit timpul ca Europa si NATO sa adopte actiuni mai ferme. Este necesara o reactie robusta si coerenta fata de razboiul tacit al Rusiei, prin contracararea si neutralizarea activitatilor de spionaj ruse in statele membre. Acest lucru necesita mai multa vointa politica, dar si resurse suplimentare si instrumente mai eficiente – inclusiv modalitati legale adecvate pentru protejarea securitatii si libertatilor din Europa. Serviciul Roman de Informatii joaca deja un rol activ in contracararea acestei amenintari, oferind ajutor unor aliati regionali precum Ucraina in sensul modernizarii capabilitatilor cibernetice si pentru monitorizarea infiltrarilor serviciilor ruse in sectoare esentiale de activitate“, recomanda George Maior, propunand si activitati colective suplimentare la nivelul Uniunii Europene si NATO.

“Cooperarea in cadrul UE si NATO trebuie intensificata pentru a se putea raspunde amplorii provocarilor existente. (…). Occidentul are nevoie urgent de o noua strategie de contrainformatii care sa constientizeze caracterul amenintarii si sa aiba abilitatea de a readuce Rusia la respectarea reglementarilor internationale si a normelor diplomatice specifice secolului 21“, concluzioneaza George Maior, care a fost director al SRI in perioada octombrie 2006 – ianuarie 2015.

Nota noastra:

Fostul sef al SRI, tocmai pentru ca e un fost, George Maior, incearca sa-si reabiliteze/consolideze imaginea sa prin acest articol. Evident, nu iti poti consolida imaginea decat daca arati ce fel de pericole si atacuri exista si ce lucruri demne de Agentul 007 ai facut pentru a proteja intregul Occident de invazia barbarilor de la est.

Dincolo de contextul PR-istic al acestui articol, exista, din nou, un risc real, continut insa tocmai in viziunea sustinuta de fostul sef al SRI. Potrivit lui Maior, exista deja agenti de influenta putinieni care ar lucra prin intermediul unor bloguri si siteuri pro-ruse neprecizate.

Aceasta teza e problematica din mai multe motive. In primul rand, Rusia chiar nu are o prezenta mediatica demna de luat in seama in spatiul romanesc. Oficinele Vocea Rusiei si RussiaToday.ro au fost facute cunoscute de mass-media romaneasca, altfel ar fi ramas total nestiute si ce sunt, oricum, cu toata publicitarea lor de catre mainstream – siteuri obscure, de calitate precara, cu trafic insignifiant. Daca tot vorbim de riscuri, cele reale ar fi tinut de prezenta si credibilitatea unor institutii de presa serioase care ar fi promovat punctul de vedere al Kremlinului. Cum acestea nu exista, parctic problema propagandei rusesti nu este unul din riscurile cele mai insemnate pentru Romania, tara unde rusii nu sunt deloc populari si nici tezele lor impartasite.

Avand in vedere aceasta disproportie intre concret si risc estimat, rezulta ca, (in al doilea rand), ratiunile pentru aceste declaratii ale oamenilor SRI, fie fosti, fie actuali, legate de pericolul propagandei rusesti “de pe net” sunt ele insele propagandistice. Riscul propagande rusesti este o teza de propaganda a serviciilor secrete romanesti folosita pentru a legitima cererile pentru aprobarea legilor de tip Big Brother, dar si pentru a… (in al treilea rand) delegitima si, la nevoie, de a cenzura acele viziuni/interpretari alternative fata de dogma euro-atlantica impusa prin mass-media mainstream. 

De remarcat este si modul imperativ in care George Maior pune problema – tarile NATO trebuie sa faca ceva pe zona “atacurilor cibernetice” si al propagandei ruse. Oare ce? Un fel de NSA european? 

La puțin timp după atacurile de la 11 Septembrie, CIA a lansat Proiectul Profecy. Scopul lui a fost de a detecta amenințări la adresa Statelor Unite din partea teroriștilor, a țărilor ostile și a martorilor care urmăresc econonomia americană.

La 7 august 2006 sistemele Profecy au primit semnale în privința unui iminent atac terorist. Trei zile mai târziu la Londra, un plan de aruncare în aer a 10 aeronave de pasageri a fost stopat, iar 24 de extremiști pakistanezi au fost arestați.

În 2007, Profecy a prevăzut o prăbușire rapidă a pieței imobiliare din SUA, precum și a burselor americane. Oficiali ai comunității de informații americane au avertizat Trezoreria, care a ignorat avertismentele. Ce a urmat, a fost cea mai gravă criză economică de la Marea Depresiune.

Din nefericire, arhitectul proiectului CIA Profecy Jim Rickards avertizează acum publicul că America este pe cale să sufere o prăbuşire în valoare de 100 trilioane de dolari. Intr-un interviu, el dezvăluie de ce acest scenariu este inevitabil.

„La început, CIA nu a avut experţi pe piaţa de capital, iar perspectiva globalizării, această piaţă a devenit parte a bătăliei. În aceste condiţii, CIA a recrutat mai multe persoane, inclusiv pe mine, pentru a aduce expertiza de pe Wall Street la Agenţie. În ceea ce priveşte Proiectul Profecy, folosind semnalele preţurilor pentru a analiza acţiunile participanţilor din piaţă, dacă acestea sunt de natură teroristă sau sunt mişcări strategice ale Statelor Unite, le aduci in lumină, aduni informaţia, destructurezi complotul şi astfel salvezi vieţi”, spune Jim Rickards.

Expertul CIA sprijină acum Pentagonul şi Agenţia să se pregătească pentru posibile ameninţări în domeniul financiar. Pentru că în zilele noastre există o teamă teribilă faţă de ceea ce Jim Rickards a numit „un Pearl Harbour financiar”.

„Există acum mai multe ameninţări pentru guvernul Statelor Unite. US Treasury şi Fed au grijă de dolar, Pentagonul şi Comunitatea de Informaţii au grijă de ameninţări. Dar ce se întâmplă când chiar dolarul este ameninţarea? Din 2008, Fed a introdus pe piaţă 3,1 trilioane de dolari. Avem datorii de 17,5 trilioane de dolari. Avem 127 de trilioane de dolari pasive nefinanţate. Comunitatea de informaţii se teme acum ca datoria distruge creşterea economică. La sfârşitul boom-ului de după cel de-al Doilea Război mondial, din anii 50-60, fiecare dolar datorie a produs 2,41 dolari în creștere economică. În anii 70 până la începutul anilor 80, un dolar a produs mult mai puțin, avem o cădere până la 0,41 dolari. În prezent, un dolar produce 0,03 dolari. În curând va fi negativ. Acesta este semnalul potrivit căruia sistemul complex este pe cale să se prăbușească.”

Rickards a avertizat că SUA nu mai are bani şi este pe cale să se prăbuşească într-o Mare Depresiune care va dura 25 de ani, iar piaţa acţiunilor poate cădea cu până la 70%.

„Când am folosit expresia „o depresiune care va dura 25 de ani suna extrem, dar din punct de vedere istoric nu este. SUA este în Depresiune astăzi. Aparent, nu sunt probleme, dar la o privire mai atentă vedem de ce se teme comunitatea de informaţii: rata şomajului în America este acum de 23%. Eram într-o întâlnire la Trezorerie şi am spus că Treasury şi Fed sunt cele mai mari ameninţări la adresa securităţii naţionale, nu Al-Qaeda sau alte pericole, ci chiar aici, în această clădire, acest grup de oameni.. Voi distrugeţi dolarul şi este o chestiune de timp până când se va prăbuşi. Am vorbit şi în faţa Senatului despre acest lucru. Am avertizat Senatul. Fed nu ştie ce face. Fed poate să tipărească oricâţi bani, nu are nicio importanţă, Fed se străduieşte din răsputeri să salveze situaţia.

Poţi să ai câîţi bani vrei, dar dacă omul nu se împrumută, nu cumpără nimic, economia se prăbuşeşte, chiar daca sunt bani. Iată de ce se teme comunitatea de informaţii: velocitatea prăbuşirii banilor este imposibil de oprit. Există multe similitudini între ceea ce se întâmplă acum şi ceea ce s-a petrecut în anii premergători Marii Depresiuni din 1929.”, spune Jim Rickards.

Expertul CIA spune că specialiştii urmăresc şi alţi indici şi indicatori, cum ar fi Indicele „mizeriei”. În acest caz iei rata şomajului, iei rata inflaţiei, le pui alaturi şi rezultă ceea ce îngrijorează comunitatea de informații și anume faptul că indicele mizeriei poate duce la un instabilitate socială şi apoi la un colaps social.”

„În prezent Fed e în insolvenţă”, spune analistul american, „iar acest lucru provoacă îngrijorare”. Un guvernator al Fed a şi recunoscut in mod discret această stare de lucruri.

„Ce ştie publicul american? Că sistemul bancar din Statele Unite are datorii de peste 60 de trilioane de dolari. Acum datoria bancară creşte de 30 de ori mai repede decât economia americană. Acest lucru face ca sistenul bancar american să fie în pericol de a face implozie. Este extrem de instabil”, spune Jim Rickards.

Şi piaţa de capital americană este pe buza prăpastiei. Înainte de Marea Depresiune din 1929, capitalizarea pieţei acţiunilor se afla la o cotă de 87% ca procentaj raportat la PIB, iar află acum la o cotă de 203%, după ce înainte de criză se cifra la 183%.

În ceea ce priveşte piaţa titlurilor de Trezorerie, aceasta este pe care să se prăbuşească. Referitor la piaţa derivatelor, colapsul acesteia va duce la o Depresiune globală.

Jim Rickards spune că că întreaga comunitate de informaţii a Statelor Unite priveşte cu atenţie la proprietarii străini ai datoriilor Guvernului american.

„Este foarte important de reţinut că Trezoreria deţine 17 trilioane de dolari în datorii. Problema este cine cumpără: China, Rusia, alte ţări şi faptul că ar putea cumpăra ţări care nu sunt prieteni ai Statelelor Unite. Trebuie să ştiţi că există un serviciu de informaţii în interiorul Trezoreriei şi există chiar şi un „War room”.

O altă amenințare la adresa securităţii Statelor Unite o reprezintă prăbuşirea petrodolarului, adică a petrolului cumpărat sau vândut în moneda americană.

„Petrolul poate să nu fie cotat în dolari, poate fi cotat în euro, yen japonez, franc elveţian, poate fi cotat în multe monede naţionale”, spune expertul CIA. „Dar tot petrolul din lume este cotat în dolari. Jocul la care se expun în prezent Arabia Sadită şi Iranul în calitatea lor de actori regionali în zona Golfului va fi hotărâtor pentru stabilirea şi securitatea petrodolarului.

Comunitatea de informaţii din Statele Unite este îngrijorată, de asemenea, pentru că piaţa locuinţelor din China este peste 4 ori mai instabilă decât cea care a fost în SUA înainte de criză. Aşa încât, ce se întâmplă când cea de-a doua economie a lumii are probleme de acest gen, există posibilitatea unui colaps generalizat la nivel mondial.

În privinţa presupusului plan al Fondului Monetar Internaţional de a înlocui dolarul, Jim Rickards spune că există un plan vechi de 10 ani de a înlocui dolarul. Potrivit expertului CIA, dolarul a fost deja înlocuit cu o monedă de rezervă.


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Rusia, Servicii secrete, SUA versus Rusia, Transnistria, Ucraina, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “SOLDATII ROMÂNI – primii din NATO care vor intra in ZONELE CONTAMINATE CHIMIC SI NUCLEAR/ Rusia ameninta din nou Romania – desemnata TINTA PRIORITARA/ PUTIN AVERTIZEAZA VESTUL/ Sir de asasinate in Ucraina “democratica”/ George Maior vantura “pericolul” BLOGURILOR si SITE-urilor PRO-RUSE/ AL TREILEA RAZBOI MONDIAL – scenariul financiar

  1. imi permit o parere, …poate s-a mai vehiculat poate e alaturi…dar m-a preocupat mereu jocul Germaniei in contextul ultimilor ani geopolitici si mai ales in perspectiva inevitabilei ciocniri a vestului cu Rusia…si cred ca Germania, prin pozitia aparent ambigua, partial autonoma, gag indecisa, reflexiva, defensiva, aparent pacifista ….nu face decat sa-si negocieze implicarea frontala, decisiva in viitorul conflict ….in aceiasi logica ungaria o secondeaza complica…sau mai degraba o ingana…o reprezinta la nivel de anticipare a discursului sau a “what if”… in fapt ambele vizeaza o reasezare de jure a granitelor rasaritene pierduta in favoarea statelor nationale resorbite in exspatiul sovietic … interese comune …aparente jocuri divergenete si solitare … in aceast extrem de delicat balans geopolitic si diplomatic, cu o Rusie evident ostila si cu toate vulnerabilitatile interne, miza si rolul celor ce conduc diplomatia si dicteaza optiunile strategice al Romaniei sunt de o extrema complexitate … de aceea nu trebuie judecate, in opinia mea, unele optiuni prea categorice sau prea bellicoase de o anumita parte a baricadei, in fapt nu avem de ales,chiar existenta noastra ca stat depinde decisiv de acest balans extrem de fin intre polii amarican si cel european, catalizat de Germania, aliniaerea indiscutabila fiind obligatoriu la respiratia si mizele Americii….sa nadajduim ca jocul/santajul Germano-maghiar nu va fi la un moment dat esential in miza conflictului …. si daca va fi nu i se va da curs in sensul dorit de ei …. Dumnezeu sa ne ierte!

  2. @k

    Parca nu sa ma discutat pe site-ul acesta…stim ce interese au europenii si americanii(si rusii deopotriva).Nu avem nevoie de alte dispute complet redundante pe aceasta tema.Insa un singur lucru e clar:profetiile vor vorbi.Si nu stiu daca noi romanii vom avea o cale de iesire.Suntem in prima linie,tarati de dusmanii Ortodoxiei si de poporul care si-a trimis intelepciunea in hibernare(despre asta amintea si Dan Puric- vis-a-vis de conflictul NATO-Rusia).E clar ca se planuieste inca o data ca un popor sa devina carne de tun(asa cum polonezii au fost in Al Doilea Razboi Mondial,ispititi cu asigurarile tunate si fulgerate ale Angliei).Vorba lui Ciuvica:nu trebuie sa fi vreun geniu al geostrategiei sa-ti dai seama ca rusii vor ataca imediat bazele scutului anti-racheta cu tot ce au …si deodata vom vedea cum Imperiul Euro-Antlantist proliferat de Basescu ne va parasi.Ce trist…dar va fi prea tarziu.

    Concluzie:nu mai exista nicio “optiune” geostrategica pentru Romania,caci voia Domnului nu va fi oprita de nimeni.Numai prin rugaciunile poporului si a Sfintilor din Ceruri ne putem izbavi. De aceea niciun Roman nu trebuie sa participe la acest razboi ortodox-ortodox(din perspectiva Romaniei)-oricum aveam buline negre pe la sarbi pentru ce s-a intamplat acum vreo 16 ani .Nu vrem sa fim ortacii NATO .Asa cum bine ii indemna parintele Jar pe Romanii din Ucraina sa nu participe la acel fratricid incurajat de Kiev(da,asa este,si de Kiev,nu numai de Moscova-pentru a argumenta aceasta acuzatie trebuie readuse in atentia oamenilor niste declaratii abominabile la adresa rusilor sau pro-rusilor din tara facute de unii politicieni ucrainieni demonizati de Occident ,printre care chiar si Timosenko).

    Doamne ajuta!

  3. Nu exista nici o expicatie economica sau stiintifica pentru justificarea celui de-al treilea razboi mondial. Ca va fi nu mai este nicio indoiala. Adevarul este ca acest razboi (ca si primele 2 razboaie mondiale si ca oricare alt razboi din orice perioada istorica) ridica oamenii (amagiti si inraiti) impotriva altor oameni (amagiti si inraiti la randul lor), iar asta reprezinta incercarile Satanei de a distruge lucrarea lui Dumnezeu, adica pe om. De ce? Pentru ca Satana a inteles de multa vreme ca nu-L poate invinge direct pe Dumnezeu, pentru a-I lua locul. Ura lui e si punctul lui slab. In fata adevarului si dragostei lui Dumnezeu (Tata si Fiu deopotriva), Satana e fara putere. Atunci, in nebunia (ne bunatate = ura) lui a incercat sa distruga pe omul creat de Dumnezeu, pe fiecare Adam si Eva de pe acest pamant, ispitindu-i cu patimi nenumarate care sa indeparteze pe acestia de Dumnezeul datator de viata, pentru a-i stapani, a-si bate joc de ei si in final sa ii distruga complet. Nu Putin sau Obama sau Hitler sunt singurii vinovati, ci un intreg sistem invizibil, ca o panza de paianjen care ii tine legati cu ite nevazute (patimi) pe oamenii din toata lumea si cu cat sunt mai sus in ierarhia lumeasca, cu atat sunt mai aproape de paianjenul negru (Satana) ascuns in centrul panzei, care le vrea sufletele si lor si tuturor oamenilor, caci toti pacatuim (ne indepartam) de Dumnezeu, intr-un fel sau altul. Ar trebui sa avem curajul sa recunoastem aceste lucruri, caci cei care accepta minciuna vor suferi mai mult decat cei care sunt prigoniti pentru credinta lor. Dumnezeu nu ne va parasi niciodata, dar noi pe El da, si atunci nu va mai fi cale de intoarcere. Asa ca treziti-va cat mai e timp!

  4. “… Federal Reserve Bank că îşi închide operaţiunile din metropolă şi le mută la Chicago …”
    “… 62 de milioane de cartuşe pentru armele AR-15 …”
    “… mutarea sediului şi operaţiunilor NORAD înapoi în măruntaiele muntelui Cheyenne …”

    Sursa: http://gandeste.org/general/trei-semne-care-arata-ca-elitele-din-statele-unite-se-pregatesc-de-ceva-mare/52533

  5. Se pregateste un nou “euromaidan” in/prin Kîrgîstan ?

    “Diplomaţii americani au refuzat să comenteze ştirile potrivit cărora un avion ucrainean a livrat o încărcătură de 150 de tone de „corespondenţă diplomatică” ambasadei SUA din Kîrgîstan.”
    […]
    “Referitor la containerele furnizate Kievului, fostul şef al Securităţii Ucrainei, Alexander Yakimenko, a spus, citat de vesti.ru, că ar fi conţinut cutii cu 60 de milioane de dolari în bancnote mici, care au fost distribuite cu ocazia manifestaţiilor antiguvernamentale de la sfârşitul aceluiaşi an.”

    Sursa: http://www.aparatorul.md/un-nou-maidan-dupa-kiev-statele-unite-au-trimis-150-tone-corespondenta-diplomatica-in-kirgistan/

  6. Se lucreaza pentru deschiderea unui nou front ?

    […]
    “Între timp, radicalii albanezi, care cu ajutorul NATO și-au încheiat treburile sângeroase în Kosovo, au pus ochii pe Macedonia. Au ucis cinci civili macedoneni, au ocupat un post poliție și au dezarmat niște militari în termen. Fleacuri, în opinia presei occidentale, care nu a dat niciun semn că ar fi oripilată de asemenea gesturi.
    La fel a fost și reacția țărilor occidentale, care prin toleranța lor suspectă girează și legitimează o formă militantă de extremism. Imaginați-vă orice alt premier european, în afară de Edi Rama, care și-ar permite să vorbească cu o nonșalanță debordantă despre necesitatea schimbării granițelor în sensul satisfacerii apetitului naționalist al unui popor!
    Faptul că Macedonia se află în pragul unui război civil, provocat exact de separatiștii care au fost încurajați și ajutați de NATO în 1998 în Kosovo, pentru presa occidentală nu reprezintă un subiect mai interesant decât incendierea unui steag de către un politician complet marginal.
    Ce demonstrează acest lucru? Că presa este, într-o proporție covârșitoare, aservită intereselor politice. Nu că n-aș fi știut-o până acum, dar modul în care se confirmă acest lucru este de-a dreptul frapant.”
    […]
    Sursa: http://gandeste.org/general/europa-cea-civilizata-mda/52796

    “În jur de 40 de bărbaţi înarmaţi au atacat o secţie de poliţie din Goshince, nordul Macedoniei, şi au preluat controlul acesteia. Atacatorii au părăsit incinta liberi, după câteva ore.
    Atacatorii erau membri ai fostei Armate de Eliberare din Kosovo (AEK).
    Potrivit Ministerului de Interne, bărbaţii solicitau crearea unui stat nou independent.”
    […]
    Sursa: http://www.antena3.ro/externe/macedonia-mai-multi-barbati-inarmati-au-atacat-o-sectie-de-politie-291119.html

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare