ROMANIA – TARA DEVASTATA DE FRICA. Oare de ce? Mirarile ipocrite ale presei de propaganda/ LEGILE BIG BROTHER, PERICOLUL SUSPICIUNII GENERALIZATE SI AL LIPSEI DE CONTROL AL STRUCTURILOR DE FORTA (Video)

7-05-2015 5 minute Sublinieri

fear-control-web1

Romania este vazuta de romani ca o tara nesigura, cu cetateni speriati, care pe termen scurt se confrunta cu riscul unui razboi, iar pe termen lung si mediu cu riscul unei crize economice cronicizate, arata un studiu IRES cu privire la perceptiile romanilor legate de securitatea nationala si incidenta unor riscuri.

“Atunci cand sociologii abordeaza problema riscurilor si a amenintarilor, Romania apare ca o tara devastata de frici si de perceptia unor pericole care pandesc individul, comunitatile sau chiar tara in totalitatea ei, la tot pasul”, se arata in analiza datelor din studiu, semnata de sociologul Vasile Dancu.

“Universul social al romanului pare populat de nesiguranta si incertitudini, de spaime si viitoare pericole care il determina la actiuni sau reprezentari fataliste sau pesimiste cu privire la viitor. In mod evident, cand studiem opiniile si atitudinile fata de riscuri, noi, sociologii, nu masuram o realitate obiectiva,ci o reverberatie subiectiva a unei imagini a pericolelor din societate”, spune Vasile Dancu.

Cu multe dintre riscuri, omul obisnuit nu are un contact direct, deci ajunge sa le perceapa prin intermediul mass-media, explica sociologul.

Mass-media amplifica incidenta unor riscuri si ajuta de cele mai multe ori la nasterea sentimentului unor amenintari viitoare, pericole virtuale sau amenintari colective. 

Unele riscuri sunt atenuate printr-un optimism exagerat al gandirii cotidiene, altele sunt supraestimate datorita unor accente intens mediatizate sau chiar prin incidenta unor campanii de marketing sau promovare a unor produse sau servicii, apreciaza acesta.

“Ceea ce observam noi, sociologii, este ca in Romania creste perceptia iminentei unor riscuri si, alaturi de aceasta, se dezvolta o situatie de incertitudine care face sa creasca neincrederea in societate si o neliniste legata de securitatea individuala sau posibilitatea controlului propriului destin”, explica Vasile Dancu.

Analiza datelor din studiu arata ca romanii dezvolta comportamente adaptative care, in multe situatii, prelungesc iluzii sociale sau, in altele, accentueaza pierderi masive de capital uman, cum ar fi cea de a cauta siguranta in alte societati, prin migratie internationala.

“Riscuri precum nesiguranta locului de munca sau cel legat de somaj sunt cele cu care ne-am obisnuit in ultimele decenii, dar la ele se adauga mai nou terorismul, riscurile alimentare, poluarea, accidentele nucleare. Romanii sunt tot mai speriati de traficul si consumul de droguri sau de riscul unui razboi in zona”, spune sociologul.

Pana si riscul de dictatura are o incidenta de 39% intr-un moment politic si ideologic in care suntem convinsi ca democratia a invins definitiv, la orase si sate, subliniaza acesta.

Aproximativ 2 din 10 romani declara ca se simt amenintati de ceva in momentul realizarii acestei anchete. Dintre acestia, cei mai multi se simt amenintati de saracie sau de lipsa banilor – 25%, de imbolnavire sau probleme de sanatate – 19%, dar si de razboi sau acte de terorism – 11%.

Alti 9% declara ca se simt amenintati de pierderea locului de munca, 5% de negasirea unuia, alti 5% de criza economica, iar 4% de nesiguranta privind ziua de maine.

Alte mentiuni sunt nesiguranta, in general, nerespectarea legilor, degradarea mediului inconjurator, calamitatile naturale, coruptia, starea politicii din Romania, infractionalitatea sau singuratatea.

Cei mai multi dintre respondenti sunt rezervati in modul in care vad viitorul, 46% crezand ca acesta va fi la fel ca prezentul. In acelasi timp, 27% cred ca acesta va fi mai bun decat prezentul, iar 22% ca va fi mai rau.

Riscul cu care considera cei mai multi dintre participantii la studiu ca se confrunta Romania pe termen scurt este ce de razboi – 19%, acesta fiind urmat de criza economica – 7%, de cresterea ratei somajului si a lipsei locurilor de munca – 5%, precum si de saracie.

Alte riscuri, mentionate in proportii mai reduse, sunt cel al migratiei fortei de munca in alte tari, cel de criza politica, de consum si trafic de droguri, de cutremur sau alte calamitati naturale, coruptie, inrautatirea relatiilor externe, tulburari sociale, imbolnaviri, terorism sau instabilitate a guvernului. 2% dintre participanti cred ca Romania nu este expusa la nici un risc, pe termen scurt, iar 44% nu stiu la ce riscuri este expusa tara noastra.

Studiul a fost facut pe 1.519 de persoane de 18 ani, pe un esantion multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel national cu o eroare maxima tolerata de plus-minus 2,5%. Perioada anchetei: 17-22aprilie 2015.

Nota noastra:

Romania devastata de frica… se ingrijoreaza “deontologic” hotnews.ro. Din nou, romanii sunt dominati de afecte si au tot felul de cosmaruri. Oare de ce? Pai, or fi, saracii, prosti si inadaptati, caci cam asta e teza dominanta. Dar, nu care cumva starea de frica este si rezultatul propagandei? Cel putin in cazul terorismului, precizat drept sursa de nesiguranta, este o corelatie directa intre propaganda serviciilor secrete, dusa cu aportul masiv al oficinelor securiste, si fricile oamenilor. Ca altfel nu se pot impune legile Big Brother, nu?

Exista si alte tipuri de corelatii interesante ce se pot face. Tot auzim, recent, in aceleasi sondaje, ca DNA si SRI puncteaza tot mai sus in topul increderii romanilor. Se investe capital masiv in aceste institutii de forta si, pe masura acestei investitii, creste si puterea lor – total lipsita de control democratic. Prin aceeasi presa de propaganda, se lucreaza din greu la impunerea acestor institutii in constiinta publica.

Insa poate fi o legatura directa intre atmosfera creata de aceasta popularizare a DNA-SRI, a temelor acestor institutii, si starea de frica generalizata. Sa gandim alternativ: daca in topul increderii romanilor s-ar fi aflat sistemul sanitar si cel educational, daca Parlamentul ar fi fost cotat macar decent, am mai fi avut o Romanie devastata de frica? Daca economia Romaniei se redresa cat de cat, prin aplicarea unor juste prioritati in agenda de politici si agenda opiniei “mediatice”, cum ar fi stat lucrurile?

Am fi avut o Romanie care se baza nu pe frica, ci pe incredere. Am fi avut niste institutii puse la locul lor in echilibrul de putere, o populatie care, chiar si aflata in preajma unor riscuri reale (cel de razboi, cel al crizei), nu ar fi fost, totusi, “devastata de frica”, pentru ca ar fi trait intr-un climat normal, aerisit, nu sufocat de catuse si de arestari servite zilnic pe stomacul gol. Da, s-o baza binomul SRI-DNA pe spiritul revansard, insa razbunarea, resentimentul, ura nu sunt afecte durabile si lasa loc, atunci cand se sting, fricii.

Si e bine cunoscut ca, pentru o dictatura, frica este exact lucrul de care e nevoie pentru a controla societatea. 

Jurnalistul Adrian Manutiu despre Legile Big Brother si pericolul suspiciunii si supravegherii generalizate:


Adrian Manutiu despre Legile Big Brother si… by medialert

Din emisiunea “Previziunile zilei” cu Sabina Iosub – 6 mai 2015 (Antena 3) / Jurnalistul Adrian Manutiu in dialog cu Sabina Iosub

Mircea Badea despre “vrajeala” amenintarilor teroriste si sistemul structurilor de putere nedemocratice:


Mircea Badea despre “vrajeala” amenintarilor… by medialert

Din emisiunea “In gura presei” – 5(6) mai 2015

 

*


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Panopticon, Servicii secrete, Stat politienesc, Teroarea "terorismului", Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “ROMANIA – TARA DEVASTATA DE FRICA. Oare de ce? Mirarile ipocrite ale presei de propaganda/ LEGILE BIG BROTHER, PERICOLUL SUSPICIUNII GENERALIZATE SI AL LIPSEI DE CONTROL AL STRUCTURILOR DE FORTA (Video)

  1. […]
    “In acest moment, adevarul este inlaturat in totalitate de propaganda americana, datorita fricii liderilor americani de a nu pierde controlul asupra unor explicatii pe care doresc sa le ofere poporului, satul si el de minciuna si infundat in coruptie si inselatorii. Liderii americani se imbulzesc pe canalele Media, pentru a arata poporului ca Washingtonul a pierdut “razboiul informatiilor”, fara ca nimeni sa se intrebe, cine a generat acest razboi, de ce era necesar si cine il finanteaza. Sume enorme din banii amaritilor de americani, care nu mai sint siguri ca miine vor mai avea un loc de munca si traiesc intr-o mizerie de nedescris, sint folosite acum pentru a combate adevarul prin minciuni bine ticluite, in opinia acestor circari americani.”
    […]

    Sursa: http://www.alternativaromaniei.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1657%3Adusmanul-numarul-unul-al-guvernului-american-este-adevarul-iar-evident-cel-mai-bun-prieten-este-minciuna-ce-se-intimpla-cind-se-pierde-credibilitatea-unui-sistem&catid=1%3Alatest-news&Itemid=50

  2. Frica mare a omului atunci cand relationeaza cu alt om apare atunci cand acela cu care relationezi nu se supune nici unui cod pe care tu sa il intelegi. Domnia arbitrarului parlizeaza si inspaimanta. De asta le e frica romanilor, de arbitrar. Si nu numai romanilor ci oricarei alte natii expuse arbitrarului Nimeni din cei in care romanii isi pun nadejdea (oameni) nu se dovedesc interesati de ei. Proprii conducatori ii umilesc, strainii ii dispretuiesc.
    DNA-ul mimeaza domnia legii – adica sfarsitul domniei arbitrarului – de asta il coteaza bietul roman cu incredere.
    Of, Doamne!!!

  3. Pingback: Julian Assange despre ANEXAREA ELECTRONICA A ROMANIEI DE CATRE SUA SI LEGILE BIG BROTHER/ Indragostirea de SRI sau NOUA POLITIE A CONSTIINTELOR | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare