HOTNEWS considera ca PATRIARHUL DANIEL a primit o “LECTIE DURA” si ca trebuie sprijinit pe “NOUL DRUM”, cel “CORECT”. Care ar fi acesta si cum este incondeiat IPS TEOFAN de oficios?

8-11-2015 6 minute Sublinieri

61590138

Sint ortodox, dar si ziarist. La HotNews.ro am scris adesea despre excesele Patriarhului Daniel, ale Patriarhiei si ale unor preoti, cu mihnirea ca trebuie sa critic o institutie esentiala, dar cu credinta ca e in interes public. Comportamentul Patriarhului in tragedia Colectiv a avut o mare doza de inadecvare, dar indreptarea furiei publice catre aceasta institutie are radacini mult mai adinci. Patriarhul a primit o lectie dura, cea mai dura posibila. Si-a cerut iertare. Cred ca de acum trebuie sa-i dam credit si sa-l sprijinim pe noul drum. Si sa intelegem ca nu Patriarhul si Biserica Ortodoxa sint vinovati pentru tragedia din Colectiv, cum vor sa ne faca sa credem citiva maestri ai manipularii. Inlocuirea lui Daniel sub presiunea strazii (oare a strazii?) ar deschide calea spre un nou patriarh anti-occidental si dogma rusa.

Revarsarea furiei impotriva Patriarhului Daniel dupa tragedia din Clubul Colectiv a inceput cind sute, mii de internauti au scris in acele ore dramatice ca incendiul a fost pedeapsa pentru niste rockeri satanisti care petreceau de Halloween. Ura picurata de ei pe internet a fost intretinuta de citiva preoti care le-au tinut isonul. In tot acest timp, nici o delimitare din partea Patriarhiei. Asta s-a intimplat pe fondul scandalului petrecut cu 2 zile inainte, cind o asociatie de parinti ortodocsi a cerut ca in scolile si gradinitele din Bucuresti sa nu se mai faca petreceri de Halloween (sarbatoare satanica in creierii lor incinsi), iar unii directori au cedat. Oamenii de buna credinta au cedat si au vazut in Daniel un habotnic, un lider incapabil sa-si tina oamenii in friu.

Oamenii iesiti in strada si-au amintit de lacomia preotilor transformati in bancomate, de implicarea bisericii in politica, de manualele inepte de religie, de lobby-ul intens pentru religia in scoli, de disperarea ctitoririi de noi biserici pe fiecare metru de spatiu verde dintre blocuri, de calugari si preoti care propovaduiesc idei legionare si anti-occidentale (vezi scandalurile cu cardurile de identitate, cu donarea de organe, cu gazele de sist).

Toate aceste pacate ale unei biserici prea arogante au fost trecute in revista de un preot exceptional, parintele Ioan Florin Florescu, pe blogul sau. I se imuta toate Patriarhului Daniel? Nu, dar oamenii au vazut ca Patriarhul tace in prezenta exceselor, ca le cautioneaza prin pozitia sa.

In paralel insa, Biserica Ortodoxa a construit, in liniste, sute de fapte bune. A deschis zeci de camine, centre pentru nevoiasi, scoli si gradinite. Ar fi nedrept sa nu-i amintim si aceasta lucrare (Vezi aici o harta interactiva cu ctitoriile BOR).

Dar, la fel de important, Patriarhul Daniel a imprimat Bisericii Ortodoxe o directie strategica similara cu cea a Statului roman: spre Occident. Daniel, un preot cu menire ecumenica, a pastrat si ca manager al Bisericii aceeasi linie. A refuzat cu incapatinare cintecul de sirena al Bisericii Ortodoxe Ruse, a facut chiar gesturi ostentative: anul trecut i-a acordat o atentie minima, la limita diplomatiei, numarului 2 din Biserica Ortodoxa Rusa, venit in Romania sa ia pulsul tarii. Acelasi personaj a fost insa primit cu un fast incredibil de Teofan, Mitropolitul Moldovei: au tinut impreuna o slujba in fata a peste 10.000 de oameni.

Inapoi la actualitate. Primul pas, urias pentru capul unei biserici, a fost facut: Patriarhul si-a cerut public iertare. Am vazut in imagini un om mai putin trufas decit de obicei, mai degraba speriat dupa ce o multime de tineri furiosi a trecut pe linga palatul sau si i-a cerut demisia. A inteles Patriarhul ce i s-a intamplat? Nu stiu, dar exista o sansa. Care e alternativa? Daca Daniel nu va mai fi Patriarh, in mod traditional locul sau va fi ocupat de Mitropolitul Moldovei, Teofan.

Scriam in septembrie 2014 ca unul dintre vectorii de influenta ai Rusiei in Romania e reprezentat de o factiune ultra-conservatoare din sinul Bisericii Ortodoxe Romane. O sa va intrebati cum e posibil ca Rusia sa poata fi ajutata in acest fel? Explicatia e simpla si ea arata jocul ceva mai subtil facut de urmasii KGB: Rusia nu isi doreste acum ca romanii (si puteti pune aici polonezii, cehii, ungurii etc) sa iubeasca Rusia, asa ceva e foarte greu. Nu, Rusia isi doreste ca romanii sa inceapa se deteste Occidentul si valorile sale. Acesta e primul pas spre ruperea coeziunii intre Romania si UE/NATO, o bresa in care apoi Rusia isi poate strecura “oferta”.

Aici intervine factiunea ultra-conservatoare de care vorbeam. E o factiune cu radacini adinci in Mitropolia Moldovei (apropiata si geografic de Rusia), care refuza ecumenismul (dialogul intre religii), care promoveaza o inchistare ingrozitoare intr-un trecut medieval. Nu intimplator veti gasi pe site-ul pastorit de aceasta Mitropolie, doxologia.ro, zeci de articole impotriva sarbatorii de Halloween, vazuta ca un obicei satanist. Din aceasta zona vine pericolul apropierii de Rusia. Teofan si oamenii sai, chiar daca nu direct legati de Rusia, promoveaza exact ideile de care Kremlinul se foloseste atunci cand deturnează mesajul tradiției Bisericii pentru a-l suprapune peste proiectul “Sfintei Rusii” (Corectura si adaugire ulterioara, multumesc Andrei Gaitanaru – n.aut.).

Cred ca Patriarhul Daniel poate repune Biserica Orodoxa pe drumul corect, dupa lectia primita in aceasta toamna a schimbarii.

Ce putem face noi? Doar sa-i dam citeva idei. Pentru inceput, Patriarhul poate face trei lucruri care sa arate ca a inteles ce ii cer oamenii: sa revizuiasca manualele de religie inadecvate la lumea in care traim, sa deschida o linie verde unde parintii sa poate reclama comportamente neadecvate ale profesorilor de religie, si sa stopeze acum toate procesele deschise de preoti impotriva cetatenilor care se impotrivesc construirii de noi biserici pe spatii verzi, sub balcoanele lor.

Depinde de Patriarh sa le accepte. Depinde de Patriarh sa isi aduca Biserica in secolul 21, sa o modernizeze, sa intre in marile dezbateri ale societatii, sa nu mai vorbeasca despre tehnologie si inovatie – de exemplu – ca despre un bau-bau. Depinde de Patriarh sa isi scoata enoriasii din bezna in care multi preoti si calugari incearca sa-i tina, el poate da startul innoirii interne Trebuie sa inteleaga ca e mai important sa ramina in istorie ca seful unei biserici modernizate decit drept antreprenorul imobiliar al unei catedrale faraonice si controversate.

Nota noastra

Pantazi este cel care a pus nu doar pe IPS Teofan, ci toata “partida ortodoxa” pe lista “vulnerabilitatilor” Romaniei fata de Rusia. Mitropolitul Moldovei este prezentat doar ca un reprezentat hulit al acestei partide, al “taberei traditionaliste” care se face vinovata ca ar fi antiecumenista (ecumenismul fiind in mod fals echivalat cu dialogul), anti-globalizare culturala (Halloweenul s.a.), si “anti-tehnologie” (o alta porcarie manipulatorie):

In alta parte am sesizat atacurile asupra portalului doxologia.ro, gasind urmatoarea explicatie:

Doxologia.ro, portalul citat negativ si in acest context de Pantazi, s-a remarcat, insa, ca fiind printre primele siteuri ortodoxe cu postari empatice si compasionale fata de tragedia de la Colectiv:

(Nicolae Pintilie): Aprindeți candelele și pentru victimele din Colectiv!

IPS Teofan, avand, de asemenea, un cuvant duhovnicesc puternic si strapungator: Câți ne-am așezat în genunchi, la rugăciune, pentru victimele de la București?

Desigur, insa, ca pe Pantazi nu il intereseaza ce s-a scris pe doxologia.ro despre tragedia de la Colectiv, mai ales ca, nu-i asa, a reda aceste materiale insemna a fi obligat sa le apreciezi, ci il intereseaza cum e tratat Halloweenul. 

In ceea ce priveste articolul de fata, ce sa intelegem din el?

Probabil faptul evident ca “partida” care sta in spatele Hotnews vrea sa controleze BOR din interiorul acesteia. Inainte de orice tema, interesul strategic este nu doar sa izoleze, sa influenteze Biserica, ci sa exercite un control direct, nemijlocit, asupra oamenilor importanti ai acesteia: arhierei, preoti, figuri reprezentative. Dupa cum se vede, unii abia asteapta sa fie noii Burducea, cand cu steaua, cand cu crucea.

Dupa modelul patentat de regimul comunist, de altfel.

Pana la controlul direct, pe care nici comunistii nu au reusit sa-l realizeze complet, “partida hotnews” s-ar multumi si cu un Patriarh vulnerabil, slab si influentabil, intimidat, care sa initieze un nou drum al Patriarhiei Romane. “Drumul corect”.  

Acest nou drum ar consta, de pilda, in cedarea orei de religie celor care abia asteapta sa introduca, in locul actualului format, istoria religiilor. Ar insemna delimitarea explicita, vocala, de orice fel de atitudine din interiorul Bisericii pe teme de interes social si national, cum ar fi educatia sexuala, de contestarile “sarbatorilor” de tip Halloween, de atitudinile impotriva cardurilor electronice (deh, multe interese la mijloc), de orice ar misca, ar mai fi viu, ar avea relevanta, in esenta. 

Delimitarea ar presupune, evident, si disciplinarea, domesticirea Bisericii. Sau, de ce nu, pe modeul deja declarat, DRESAREA acesteia. Caci e evident ca “partida hotnews” nu s-ar multumi cu niste comunicate seci sau cu cereri de iertare spasite, ci de impunerea drumului corect” in interiorul Bisericii, prin cenzura, autocenzura, masuri administrative, etc.

Ceea ce nu stie sau se face ca nu stie Pantazi este ca Patriarhia nu doar ca nu s-a delimitat, insa, in anumite privinte, are aceleasi pareri, asa cum e si firesc, ca intreaga Biserica, despre Halloween, ora de religie si altele. De pilda, Patriarhia afirma, anul trecut, ca:

Patriarhia Română împărtăşeşte îngrijorarea a numeroşi părinţi, elevi şi profesori din întreaga ţară faţă de organizarea în tot mai multe instituţii publice de învăţământ din România (de la grădiniţe până la liceu), a unor serbări de Halloween, o tradiţie care îşi are originea în adorarea păgână a spiritelor şi a unui zeu celtic al morţii, străină de cultura, credinţa şi spiritualitatea românească.  

De asemenea, APOR, asociatia asumata de Patriarhul Daniel, s-a angajat intr-o campanie informala, pe retelele sociale si pe internet, impotriva aceluiasi Halloween. APOR-ul a avut un rol foarte important in campania BOR de salvare a orei de religie dupa lovitura data de CCR statutului legal al acesteia. Cu alte cuvinte, Pantazi vrea ca Patriarhul Daniel sa-si ”avorteze” propriul ”copil” civic de dragul Halloweenului si a pastrarii ”drumului corect”.

Pantazi se mai face ca nu stie ceva. Oare care or fi acei ”maestri ai manipularii” care au directionat furia populara impotriva Bisericii si a Patriarhului? Cumva secularistii cu care Hotnews are parteneriat fatis, prin care si alaturi de care a dus atatea batalii anti-BOR, daca ar fi sa ne gandim doar la ora de religie si educatia sexuala? Aceiasi secularisti care sunt citati masiv de Departamentul de Stat al SUA, alaturi de hotnews, cand critica vehement BOR?

In cazul acesta, Pantazi a vorbit, de fapt, despre propria ”partida”. Care, cu o mana il trage pe Patriarh de barba, iar cu cealalta il invita, perfid, sa stea la picioarele sale.

Oare care va fi reactia Patriarhului?

Nu stim. Deocamdata e intr-o vizita mai lunga in Moldova, acolo unde se afla ”filorusul” IPS Teofan, dar si IPS Pimen, alt arhiereu urat de acesti falangisti anticrestini. Patriarhul a laudat un asezamant social pentru copii din Mitropolia Moldovei, considerandu-l cel mai bine organizat din toata Romania.

PS: Val Valcu spune mult mai direct si pe scurt ceea ce am sugerat si noi mai sus:

Biserica are o mare problemă în relația cu tinerii, așa cum a  sugerat un studiu invocat de o analiză DCNews (citește aici). Dar, ce i s-a reproșat după drama de la Club Colectiv e prea mult. Pare mai degrabă o diversiune, lansată pentru a abate atenția de la adevărații vinovați.

Cert este că solicitarea ”Să plece Daniel” pare a rezona cu vocile străzii. Un tânăr dezamăgit de întreaga suprastructură a statului român amintea, într-un scurt mesaj rostit, printre lacrimi,  la TV,  de cei doi regi germani care ne-au modernizat țara.

După secole de dihonie, regele străin a fost soluția de consens, pe care au găsit-o pentru o țară ca afară boierii români, împreună cu burghezia în formare. Astăzi, într-o epocă a globalizării, parcă nu ar mai avea mare importanță mesajul din 1866

Totuși, la un președinte neamț și un premier pe jumătate francez, cum este Cioloș,  ce ne-ar mai trebui, ca să fim pe deplin ancorați în Occident?

Un Patriarh anglo-american, evident. 


Categorii

1. DIVERSE, Clubul Colectiv, IPS Teofan, Patriarhul Daniel, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

48 Commentarii la “HOTNEWS considera ca PATRIARHUL DANIEL a primit o “LECTIE DURA” si ca trebuie sprijinit pe “NOUL DRUM”, cel “CORECT”. Care ar fi acesta si cum este incondeiat IPS TEOFAN de oficios?

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Dupa parerea mea, manipularea continua. In mod perfid, acest Pantazi nu face decat sa le dea impresia celor care au urlat in strada “Jos Patriarhul” ca ei sunt cei care au reusit sa-l puna cu botul pe labe, ca iata si-a cerut scuze si si-a schimbat atitudinea la presiunea strazii! O victorie, nu-i asa? Este o modalitate de a-i tine “calzi” pentru a-i avea la indemana ca masa de manevra alta data.
    Altfel, declara foarte pe fata intentiile celor care doresc sa controleze Biserica si se vede treaba ca nu le este de ajuns filoecumenismul manifestat pana acum de Patriarh. “Valorile” occidentului (a se citi fortelor globalizatoare) nu sunt negociabile, trebuie inghitite integral si pe nemestecate. Isi cauta un renovationist, un “Serghie”, cineva cu mana caruia sa anihileze si chiar sa demoleze Biserica din interior. Tunurile se muta acum pe IPS Teofan! Interesant. Il fac filorus. De aici, sugerarea faptului ca impotrivirea la mizeriile care vin din occident nu este rezultatul grijii pastorale fata de credinciosi ci este consecinta afilierii politice, a filorusismului si antioccidentalismului. Este o manipulare marsava. Adica “valorile” occidentale (educatia sexuala, haloween-ul, manifestarile sataniste, drogurile, etc. nu ar fi probleme grave, in sine, ci doar o chestiune de afiliere.

    Iar in locul preotului “exceptional” mentionat in articol m-as intreba: de ce ma lauda dracu’? Nu poti sa ii furnizezi chiar tu munitie impotriva Bisericii.

  2. Punand cap la cap datele, intr-adevar, tiparul amenintarii este primul care vine in minte.

    Ca sa vezi cum e politizata Biserica de cei din afara ei! Este clar, asa cum se arata si in comentariul CO si al Danielei: Biserica trebuie schimbata dogmatic din interiorul ei si transformata in vector al occidentalizarii. Au vazut ca nu merge sa o scoti din ecuatie in Romania – nici o problema, au schimbat tactica: ne folosim atunci chiar de forta ei pt a promova „valorile occidentale”!

    Ce ma uimeste este nonsalanta cu care sunt enuntate toate aceste strategii care nu au nimic de-a face cu democratia, si cu atat mai mult cu un stat laic! Oamenii astia nu gandesc in paradigma democratica, nu inteleg rolul Bisericii, nu inteleg de fapt nimic, gandirea lor este in asemenea masura formata in spirit securistoid incat nici nu mai realizeaza ca astfel de strategii nu sunt acceptabile intr-un stat democratic, ca nu asa se pune problema, sa te folosesti de Biserica pentru a promova o anumita politica externa sau interna, sau pentru a orienta opinia publica intr-un sens sau altul. Bun, poti sa observi forta Bisericii si sa iti propui sa te folosesti de ea, dar astfel de lucruri nu se spun, pt ca sunt rusinoase, tin de culisele murdare ale puterii.

    Ori ei nici nu mai realizeaza lucrurile astea. De-aia zic, avem de-a face cu diletanti. Agresivi, dar diletanti. Asta este una din premisele de la care trebuie pornit, dupa parerea mea.

  3. @Doroteea: mi se pare corect ceea ce spui; o singura mentiune insa – nu avem de-a face cu diletanti. Ei stiu exact ce vor, chiar daca vor lasa impresie contrara, pana in momentul in care vor gasi acea portita uitata descuiata ce le va permite accesul in cetate – Biserica. Dupa parerea mea, ar trebui sa strangem randurile langa Patriarh si preoti, indiferent de cate avem a le reprosa.

  4. Nu-s diletanti, dar stiu ca in Romania se poate asa, daca ai “spate” puternic (esti agent de influenta si de propaganda al Puterii): brutal, cu tupeu de borfas, de mafiot, fara scrupule si fara a cauta sa mai salvezi aparente.

  5. Provocarile de acum cateva zile au fost de fapt un semnal dat B.O.R. si in special conducerii BOR in frunte cu PF Daniel. Astazi am observat o schimbare de directie/atitudine fata de Biserica in presa/TV – tot o strategie. – Isi retrag coltii si asteapta – Depinde acum CE au inteles ierarhii din tot ce se intampla si cum se vor pozitiona in perioada urmatoare fata de agenda globalista – Poate s-au lamurit acum ce riscuri inseamna o politica de compromis si departarea pe alocuri de calea clara a Lui Hristos.

  6. Cat despre Cristian Pantazi, … el ne va arata in continuare ce face foamea din om…

  7. http://www.dcnews.ro/de-ce-trebuie-sa-plece-patriarhul-daniel_488964.html

    Totuși, la un președinte neamț și un premier pe jumătate francez, cum este Cioloș, ce ne-ar mai trebui, ca să fim pe deplin ancorați în Occident?
    Un Patriarh anglo-american, evident.

  8. Da, probabil ca e vorba pur si simplu de mesajul – banal in aceasta tara – „pentru ca pot, de-aia”. Il intalnesc tot mai frecvent si nerusinat in ultima vreme, inclusiv in munca mea, nu doar in ziare si politica. Si cu cat pleci mai mult capul, cu atat apasa mai tare pedala. Iar daca te revolti toate patimile aflate in joc, fie si sub forma de „adiere”, intra in rezonanta si se intorc tot impotriva ta! Solutia? Probabil reactia solid argumentata si imediata in fata abuzului, neutra emotional, fara manie, fara judecata dar si fara teama.

    Nu v-am spus eu ca tara asta obliga la cizelare? 🙂 Ori o iei razna, ori te rinocerizezi la randul tau, ori te ridici. Ori, pleci din tara.

  9. Stim ca Patriarhul se alege de fiecare data din Mitropolia Moldovei – De aici si stresul comanditarilor Hot News in privinta IPS Teofan.

  10. Doroteea 8.

    ~Ori o iei razna, ori te rinocerizezi la randul tau, ori te ridici. Ori, pleci din tara.~

    Eu unul probabil ca voi lua o pauza de Romania (cea de azi ma refer), vreo doi – trei ani. Am mai spus de multe ori, inclusiv pe acest site, ca imi este greu sa vad cum in alte parti se poate si la noi nu (si nu ma refer la Europa de Vest sau la America de Nord). Nu sunt genul de individ care vrea cu orice pret sa emigreze, chiar nu sunt. Dar…
    Problema e ca voi pleca intr-o tara necrestina, undeva departe – iar asta nu imi place neaparat. Si unde nu am biserica ortodoxa (rusa) decat in capitala.
    Oricum, nici asta – migratia – nu este o solutie.

  11. Intr-adevar, pe la toate colturile strazilor ii aud pe multi criticandu-l pe Patriarh. Dar, marturisesc, niciodata nu mi-am auzit cunostintele sa se roage cu atata ardoare pentru Arhierei si Patriarh.
    Aceasta “toamna” a Patriarhului nostru ne-a facut pe multi sa intelegem ca suntem inca in Biserica lui Hristos.
    Pe stapanii si arhiereii nostri, Doamne, ii pazeste!

  12. @menumorut:

    aoleu, sper ca nu pleci pt ca am zis eu asta! :))

    Personal sunt de parere ca pe om pana la urma il poarta destinul unde trebuie daca se incredinteaza lui Dumnezeu si isi asculta inima. Eu stiu oameni de toata isprava care sunt f capabili si carora pur si simplu le e clar ca nu pot sa plece, simt asta. Iar cand au vrut, caile cumva s-au blocat. Dupa cum vice-versa, stiu si oameni care au simtit ca trebuie sa plece, au plecat si nici n-au pierdut contactul cu Biserica. Stiu si pe cineva care a plecat si si-a pierdut credinta. Altii au plecat si au izbutit sa intemeieze Biserici romanesti (poate reusiti si voi cu ajutorul lui Dumnezeu pe unde pleci…mai intai intr-un spatiu mai mic…treptat-treptat…). Personal, vreau sa plec, stiu si unde, dar nu am reusit decat sporadic, „in rafale”, nu cum as fi vrut eu. Dar stiu ca mi-ar fi foarte greu fara Biserica romaneasca – pentru ca, totusi, chiar daca participi la slujbe, trebuie sa ai si un duhovnic. Vorbesc in nume propriu acum, Dumnezeu le randuieste insa pe toate. Imi spunea o prietena care a fost in Emirate pentru cateva luni ca i-a fost f greu acolo. Tot asa, era acolo o Biserica ruseasca, si la un moment dat simtea foarte tare nevoia sa se spovedeasca. Si cica s-a spovedit in romaneste la un preot rus care nu stia o boaba romaneste. Dar preotul a inteles nevoia ei imensa, angoasa ei, si i-a si dat dezlegare sa se impartaseasca. Mi-a zis ca a fost o comunicare, dincolo de cuvinte, extraordinara.

    In acelasi timp de lucratori e nevoie oriunde, fiecare loc are provocarile lui si nevoia lui de lucrare. In orice loc te poti mantui, vedem si din vietile sfintilor ca multi nu au ramas in locul in care s-au nascut. Aici, in tara, nu cred ca e totul pierdut (de fapt cred ca nicaieri nu e totul pierdut, din contra,peste tot e nevoie de oameni credinciosi si inimosi si uniti care sa „curete” locurile, prin lucrarea lor unita cu a lui Dumnezeu). Nu am inteles f clar daca ai luat decizia, dar daca esti indecis, eu cred ca trebuie sa te rogi lui Dumnezeu sa iti arate drumul (la propriu si la figurat 🙂 ) si sa iti asculti inima, iar el le va randui pe toate si vei sti ce ai de facut.

    Scuze, am simtit nevoia sa imi spun o parere chiar daca nu mi-a fost ceruta si chiar daca nu s-a inteles nimic 🙂 I trust I make myself obscure…

  13. Noi nu sfatuim pe nimeni sa plece in aceste momente istorice. Pe absolut nimeni. In orice caz NU in tari neortodoxe. Oricate avantaje i-ar parea ca are. Nu-l ispititi pe Dumnezeu. Cunoastem o sumedenie de cazuri tragice din punct de vedere duhovnicesc in primul rand (dar nu numai) dintre ultimii plecati (dar nu numai…) ca sa ne dam seama ca e o mare greseala. Exceptiile exista, desigur, dar nimeni sa nu creada ca el este exceptia. Mai ales acum. Sa rabdam impreuna aici, ca sa ne pastram macar atat, sufletul, ca altceva nu ne mai ramane.

  14. @ Doroteea, admin 2

    Stiu ca amandoi aveti dreptate. As pleca, si nu as pleca. Este destul de tentant din punct de vedere material si chiar social, iar nevoile financiare ma apasa destul de greu. Nu mai apuci niciodata sa te vezi cald cu ratele astea!
    Dar, pentru ca putina mea minte si pricepere nu prea ma ajuta, nu-mi ramane decat sa ma rog la Dumnezeu si la buna lui Maicuta. Stiu sigur ca ma vor lamuri ei in vreun fel ce am de facut.

  15. Si multumesc mult pentru sfaturi si vorbele frumoase!

  16. te-ajuta, te-ajuta 🙂 Eu am facut ieri Acatistul Maicii Domnului Grabnic Ajutatoare din TOT sufletul, si deja am simtit ca mi se mai limpezesc mintile si am putut vedea o problema care ma framanta in cu totul alta lumina decat pana acum! Daca Domnul vrea, lucrurile se vor lega de la sine. Foarte multa lume cunosc acum in varii impasuri, ceea ce pe undeva e bine ca ne obliga sa ne punem nadejdea in Dumnezeu si sa ne incredintam cu liniste Voii Sale! DOAMNE AJUTA!

  17. Si stiti ce se mai intampla (acum, asa cum zicea mai nu stiu cand Doroteea, mi-am dat drumul la vorba!)? Dumnezeu mi-a dat ocazia de a calatorii mult si pe foarte departe. Probabil pentru a vedea, a sti si a spune si la altii – ma gandesc eu. Dar peste tot unde am fost m-am interesat de viata religoasa – pana la urma religia este Windows-ul care regleaza mintea umana. Eu, va spun drept, am ajuns la Dumnezeu (atat cat am ajuns) pe cai absolut laice, mai exact prin cercetarea stiintifica. Si de la un anumit timp mi-am dat seama ca este ceva dincolo de fapte, teorii si cifre. Si incet, incet, am inceput sa caut raspunsuri. Adevarate.
    Revenind: am vazut temple budiste, daoiste, confucianiste, moschei din diferte tari musulmane, biserici asa-zis crestine din America Latina (unde Iisus Hristos e denumit Viracocha, iar Maicuta Domnului Pachamama – amestec evident cu credintele precolumbiene, triburi amazoniene cu credinte animiste, ba chiar si o biserica ecumenica in Vietnam (unde Brigide Bardot era considerata zeitat, printre altele!). Dar cel mai mult m-a impresionat Georgia, cu o traire crestina pe care nu credeam sa o mai intalnesc in vremurile astea.
    Ei, si vazand toate astea si mai ales efectele lor sufletesti asupra populatiilor stiu ca e bine sa te feresti. Sau, cum bine spunea in omilia de ieri parintele de la Cluj (reprodusa in sectiune ~Acasa~ a acestui site) e bine sa nu te apropii de un caine rau (a se citi diavol) mai mult decat raza lantului cu care este legat!
    Scuze pentru multa vorbarie! Defect profesional!

  18. Hop si Plesu cu interpretari perfidie, sa loveasca si el in Biserica! Doar scrie pe Adevarul, nu?
    http://adevarul.ro/cultura/spiritualitate/despre-smerenie-suris-1_564059ecf5eaafab2c6e7f51/index.html

  19. Si pentru ca nu am somn, sa va spun ce am vazut in Georgia crestina, de m-a impresionat asa de mult. De exemplu, daca urcai in taxi sau in maxi-taxi si spuneai ca nu ai bani, oferul iti zicea: nici o problema, te duc eu pe banii mei unde vrei! Ma credeti sau nu, asa este! Mi-au zis si mie altii de chestia asta si am incercat-o si eu sa ma conving, ca nu credeam! Si asa a fost!
    Am vizitat multe biserici si toate, indiferent de zi sau ora erau pline – forfotea lumea! Ziceai ca e Pastele tot timpul! Mai ales copii de scoala, de diferite varste, veniti cu clasa, cu profesorii sau invatatorii lor.
    Nu vedeai un om care sa vrea sa te pacaleasca (cum se intampla deseori in vest), chiar daca era evident ca esti strain, ba dimpotriva, toti voiau sa te ajute. Chiar daca pentru asta pierdeau timp si bani. Nu conta! Ce priviri sincere aveau… Acolo m-am simtit ultimul om de pe Pamantul asta… Am mers cale de vreo patru ore cu un maxi-taxi, si soferul isi facea din doua in doua minute cruce – probabil zicea o rugaciune, cred. Si de fiecare data cand vedea diferiti indivizi pe marginea drumului care vindeau ceva (placinte, fructe, etc.), oprea si – stiind ca sunt strain – imi lua din banii lui. Nu puteam sa-l refuz. Avea o privire greu de descris, de o bunatate angelica de-a dreptul. Un sofer sarac dintr-o tara saraca… Mi s-a intamplat sa dorm la vreo pensiune, iar patronul, vazand ca sunt strain, sa-mi ofere o masa copioasa care facea cam de trei-patru ori pretul unei nopti de cazare – nu exagerez! Imi amintesc ca la o manastire de langa Tbilisi am vazut un picior al Sfantului Andrei – cata credinta emanau preotii si pelerini de acolo!

  20. Mda… Trebue sa recunoasteti ca sunt campion la off-topic, nu?

  21. Ho(i)tnews???Dar chiar face putoare nu glumă ho(i)t news-ul ăsta…Doamne apără-ne și păzește-ne pe noi şi pe toată lumea Ta !!!

  22. Scuze pentru greselile de scriere! Uneori tastatura nu imi bate litere, alteori imi bate litere dublat!

  23. Pingback: CAMPANIA FURIBUNDA IMPOTRIVA BISERICII NU IA PAUZA. Antena 1 promoveaza petitia DEMENTA de transformare in SPITAL a CATEDRALEI MANTUIRII. Ziaristii si analistii “neamului” isi doresc SA DRESEZE BISERICA si PUN LA COLT preotii sau mirenii care,
  24. @menumorut:

    Extrem de interesant ce scrii.

    Din Georgia nu e tipul ala, Chabua Amirejibi? Stiu ca am vazut un documentar la un moment dat despre el si povestea si personalitatea lui m-au impresionat enorm. Mi se pare un om complet, cu o viata bine traita. N-am stiut lucrurile astea despre Georgia..

    Apropo de „cainele rau”, stiu ca in cartea aia, „Parintele Paisie si initiatii din India”, autorul (un ins care a tot cochetat cu hinduismul si a fost salvat de Parintele Paisie) povesteste ca a trecut prin multe in cautarile lui in India, „atacuri” de toate felurile, in fine, o serie de experiente „picante” duhovniceste, ca sa zic asa.. Dar avand precautia permanenta – sub influenta par. Paisie, de a se ruga Domnului si Maicii Sale, cumva a facut fata. Momentul in care efectiv s-a demonizat insa (si povesteste pe larg experienta) a fost acela in care, participand la o sarbatoare de-a lor prin care il omagiau pe nu-stiu-ce guru, a fost presat de multime sa se incline in fata acelui guru, lucru pe care el totusi nu il facuse pana atunci, in pofida tituror ratacirilor. Si spune ca EXACT in acel moment in care a acceptat si a facut aceasta inchinare a simtit o forta care intra in el – si care s-a dovedit a fi intr-adevar o forma de posesiune de care par. Paisie l-a scapat ulterior.

    In rest, daca ar fi locul si spatiul, te-as intreba o groaza despre cum sunt oamenii in tarile alea pagane si despre cum faceai fata duhovniceste fara Biserica, si o multime de alte chestii… Te invidiez (constructiv, desigur! 🙂 ) pentru aceasta experienta de cunoastere umana! E un dar, si cred ca ofera multe flexibilitate sufletului !

  25. @Doroteea: buna alegere!

  26. @ Doroteea

    Da, Chabua Amirejibi este georgian.
    Imi dau seama ca nu ai stiut lucrurile astea despre Georgia, deoarece sunt practic necunoscute la noi in vestul Europei. Nici eu nu le-am stiut pana atunci.
    Uite, mi-am mai amintit ceva relevant, zic eu: daca vroiai, ca strain, sa iei un taxi din punctul A in punctul B, n-aveai nici o sansa! Pentru ca mai toti soferii incepeau sa te intrebe: Dar acolo ai fost? Dar aia sau cealalta ai vazut-o? Si daca ziceai ca nu, cursa se prelungea uneori enorm. Te ducea gratuit sa vezi si cladirea x si parcul y sau mai stiu eu ce alt obiectiv. Spuneau ca nu se poate sa vii la ei in oras si sa nu vezi chestiile alea! Un taximetrist care m-a dus la o gara mi-a cerut numarul de telefon si apoi, aproape o saptamana cat am mai stat in Georgia ma suna zilnic sa vada daca sunt bine! Participam la un seminar si unul dintre colegi, macedonean, si-a uitat intr-o seara, la un bar portofelul cu acte, bani, carduri, etc… A doua zi s-a trezit la hotel cu un georgian oarecare care ia adus portofelul intact! Partea asta am vazut-o cu ochii mei, ca stateam la acelasi hotel. Partea nostima este ca macedoneanul bause probabil foarte mult, asa incat dimineata, mahmur, nici nu realizase ca nu mai avea portofel!
    Despre cum faceam fata duhovniceste fara Biserica, nu ar fi multe de zis deoarece deplasarile mele se incadreaza de obicei cam intr-o luna de zile. Deci nu lipsesc foarte mult deodata.
    Cunosc cartea parintelui Paisie, asa ca stiu pericolul contactului cu diferite religii – sa zicem eufemistic – exotice. Niciodata nu mi-am bagat nasul prea mult in astfel de chestii, de obicei cateva minute, cat sa fac niste poze. Ma pazit Dumnezeu. Dar deduceam destul de usor efectele credintelor respective din comportamentul localnicilor. O data ce iti exersezi putin ochiul in treaba asta nu este foarte dificil sa ajungi la niste concluzii interesante Si pe care, de regula, nu prea le gasesti prin carti!

  27. Tot dau exemplele astea cu soferi si taxmetristi pentru ca la noi ei nu au neaparat un renume bun. Si m-a frapat faptul ca acolo era altfel.

  28. Bun, acum putem reveni din digresiunile personale, va rugam? 🙂

  29. Pingback: Revolutia neoliberala a ajuns la FAZA “LIBERTATE DE EXPRIMARE DOAR PENTRU NOI”. LISTE NEGRE CU SITEURI “DE EVITAT”. Printre ele: activenews.ro, doxologia.ro, chiar si criticatac.ro | Cuvântul Ortodox
  30. Pingback: STALINISMUL STRUCTURAL al americanofililor români si cum este negata o valoare fundamentala occidentala. Revolutia neoliberala a ajuns la FAZA “LIBERTATE DE EXPRIMARE DOAR PENTRU NOI”. LISTE NEGRE CU SITEURI “DE EVITAT”. Printre e
  31. @ admin
    Cu scuzele de rigoare! Intr-adevar, am cam luat-o pe aratura!

  32. @menumorut:

    ce chestie… nimic nu stiam de Georgia si de zona asta, in general. Extrem de interesant.

    Eu sunt convinsa ca oamenii astia sunt judecati dupa alte masuri, pt ca Dumnezeu are o sita fina. dar pt cei care au adevarata credinta este clar ca o lepadare confuzia borcanelor.

    @admin:

    Gata! 🙂

  33. Pingback: “Mai bine satanisti”?! TRAGEDIA CARE INRAIESTE SI INVRAJBESTE. Durerea com-patimitoare deturnata in focul dracesc al RAZBUNARII. Ce duhuri stau in spatele SCUIPARII PREOTIMII si LEPADARII BISERICII?/ Parintele Savatie propune o strategie de re
  34. Pingback: Opinii si analize in APARAREA BISERICII, dar si pentru A TRAGE NISTE INVATAMINTE din “lectia” CRIZEI “COLECTIV”. Ce greseli ar fi de asumat, ce raspunsuri ar fi de dat? PROPAGANDA DE CASA TINE LOC DE MISIUNE AUTENTICA?/ Tinerii imb
  35. Pingback: Klaus Iohannis sustine OBLIGATIVITATEA EDUCATIEI PENTRU SANATATE ca “PRIORITATE ZERO”, iar ministrul… MUNCII doreste explicit EDUCATIA SEXUALA “PENTRU COPII”. Lobbistii oficializarii si propagarii perversiunilor prin scoala a
  36. Pingback: PARINTELE NICHIFOR HORIA pentru “Familia ortodoxa” despre interpretarea si infruntarea duhovniceasca a incercarilor Bisericii dupa momentul “#Colectiv”: “SUNT VREMURI VICLENE. Dureros este ca nu suntem uniti, dar si usurinta
  37. Pingback: Premierul Ciolos a reiterat TAIEREA FONDURILOR PENTRU BISERICI in numele “TENSIUNII” din societate. Oficiosul HOTNEWS loveste din nou: BOR TREBUIE SA SE REFORMEZE, INCLUSIV IN PRIVINTA “FONDULUI INVATATURILOR TRANSMISE” | Cuvântul
  38. Pingback: LA LOC COMANDA: Premierul Cioloș a revenit la ordin(e) si TAIE COMPLET BANII PENTRU BISERICI in numele “TENSIUNII” din societate. Oficiosul HOTNEWS loveste din nou si arata adevaratul obiectiv: REFORMAREA BOR, INCLUSIV A “FONDULUI INVAT
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare