CAZUL FAMILIEI BODNARIU. “Acuzam Barnevernet si statul norvegian de INCALCARE FLAGRANTA A DREPTURILOR FAMILIEI, de amenintari si intimidari si INCALCAREA LIBERTATII RELIGIOASE”/ Autoritatile romane par a fi neputincioase si pasive, fiind “alaturi de familia Bodnariu” doar cu …sufletul/ CE ALTE INITIATIVE AU MAI FOST ORGANIZATE?

4-01-2016 14 minute Sublinieri

În urma unor articole apărute în presa internațională cu privire la cazul familiei Marius și Ruth Bodnariu în care anumite evenimente, informații sunt greșit înțelese sau nedocumentate temeinic, portalul crestintotal.ro a publicat o serie de clarificări pentru ca viitoarele articole, emisiuni să aibă ca punct de pornire informații concrete și asumate.

Iată textul comunicatului:

Marius și Ruth Bodnariu (“Părinți”) sunt o familie mixtă româno-norvegiană ce locuiește în Norvegia de 10 ani. Familia are 5 copii: Eliana (9 ani), Naomi (7 ani), Matei (5 ani), Ioan (2 ani) și Ezekiel (4 luni) (“Copii”) – copiii familiei sunt în același timp și cetățeni români. Marius este lincențiat în Ingineria Sistemelor și Informatică Aplicată la Universitatea Politehnică București, angajat al primăriei Redal, Naustdal, iar Ruth este asistentă medicală de specialitate pediatrică la spitalul din orașul Forde.

În data de 16 Noiembrie 2015, statul norvegian, prin instituția de protecție a copilului, Barnevernet, le-a confiscat copiii și i-a dat în plasament în trei familii diferite, fără o anchetă socială prealabilă și fără o anchetă psihosocială și emoțională a copiilor. Procedura de confiscare a copiilor familiei a fost declanșată în urma unui denunt telefonic a directoarei (“Directoare”) școlii din orașul Vevring, unde fetițele Eliana și Naomi sunt eleve. În denunț, directoarea scolii își exprima îngrijoararea privind educația religioasă pe care fetițele o primesc acasă, faptul că ar putea fi disciplinate, menționând că părinții și bunica sunt creștini radicali și că acest fapt ar crea un handicap copiilor.

În același denunț, directoarea școlii menționează inteligența și creativitatea celor două fetițe, evidențiind faptul că nu consideră că ele sunt abuzate fizic sau psihic, solicitând doar îndrumarea protecției copilului. Directoarea școlii, cu ceva timp în urmă, a fost foarte categorică în a interzice uneia dintre fete să mai cânte, după ce fetița a cântat un cântecel creștin colegilor. În urma acestui denunț, Barnevernet face sesizare pentru deschiderea unui caz de violență în familie și fără a notifica familia în prealabil, în data de 16 Noiembrie, Barnevernet Naustdal, a mers la școală și le-a luat în custodie pe cele două fete, după care împreună cu poliția a mers acasă la familia Marius și Ruth Bodnariu, de unde a luat în custodie și pe cei doi băieți, Matei și Ioan. Mama a fost arestată și dusă la sediul poliției locale, aceeași procedură de arestare aplicându-se și tatălui, care era la serviciu.

După câteva ore de interogatoriu, fără ca Marius să fie asistat de un avocat și fără prezența unui translator, Marius și Ruth Bodnariu au fost eliberați împreună cu bebelușul de 3 luni, nefiind considerați periculosi și li s-a comunicat faptul că în următoarea zi li se va explica despre ce este vorba. În mod ilegal, autoritățile au procedat la arestarea celor doi fără a le prezenta învinuirile, împreună cu dovezile care au condus la acest gest extrem, acela de arestare a unei persoane. Pentru determinarea părinților de a sta liniștiți și a nu apela la serviciile unui avocat, cei doi au fost asigurați că situația se va rezolva în mod pozitiv.

În 17 Noiembrie, contrar declarațiilor optimiste din ziua precedentă, Barnevernet ia în custodie, însoțiți de poliție, și pe bebelusul Ezekiel. În urma deciziei unei comisii locale de audiere, părinții sunt acuzati de abuz fizic asupra copiilor, fără a exista dovezi în acest sens, fapt ce conduce la investigații medicale complexe asupra copiilor, ulterior raportul medical menționând faptul că nu există semne de abuz fizic sau psihic în ce-i privește pe copii. Totuși, doar în baza declarațiilor, pe care Barnevernet pretinde că au fost date de copii (chiar și aceste declarații unele dintre ele se contrazic), comisia stabilește ca (1) bebelușul poate fi văzut doar de două ori pe săptămână, câte doua ore de mama și tata, (2) că cei doi băieți pot fi văzuți doar de mama o dată pe săptămână, (3) iar că cele două fete mari nu pot fi văzute deloc de către părinți și nu au mai fost văzute din data de 16 noiembrie. Nu se cunoaște dacă declarațiile copiilor au fost luate în prezența unui psiholog și nici modul în care au fost luate acele declarații, în prima faza nefiind prezent și un reprezentant/avocat al părinților pentru confirmarea respectării procedurii de audiere a minorilor, procedura care trebuie să se efectueze fără a se crea vreun traumatism psihoemoțional minorilor.

Până la acea data, Marius și Ruth Bodnariu nu au primit niciun avertisment din partea autorităților în care să fie atenționați de deficiente în creșterea și educarea propriilor copii. Nu s-a efectuat nicio anchetă socială și nicio evaluare a impactului despărțirii copiilor de părinți, precum și impactul despărțirii fraților, prin aceasta încălcându-se interesul superior al copilului.

La acest moment, copiii sunt ținuți nejustificat în trei familii surogat, în două orase diferite la distanțe de 3,5 ore de casa părintească. Copiii spun că le este dor să-și vadă părinții și să se întoarca acasă, dar Barnevernet neagă acet lucru. Paradoxal, în data de 15 Decembrie 2015, în urma unei întâlniri cu Barnevernet, părinților li s-a comunicat că autoritarea de protecție a copilului vrea să îi cunoască mai bine și să-i evalueaze abia în luna Februarie 2016, dar că în același timp demarează procedura de adopție pentru toți cei 5 copii ai familiei.

Până la această ora nu sunt clare și explicabile câteva aspecte privind toată procedura de confiscare a celor 5 copii și dorim sa atragem atenția asupra lor:

– încălcarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului, adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite la 20.11.1989, în special art.5, 8, 9, 14, 18, art.20 alin,3, și art. 30

– forța extremă și abuzivă a Barnevernet

– lipsa unei anchete sociale prealabile

– lipsa unei evaluari a impactului separării copiilor de părinți și a separării fraților prin plasarea în trei familii diferite

– lipsa de transparență

– interogatoriu fără translator și fără avocat, încălcându-se astfel dreptul la apărare

– constrângerea de a nu contacta ambasada

– lipsa unor evidențe de abuz fizic sau psihic

– întârzierea întocmirii documentației în limba română, așa cum prevede legea

– mama nu-și poate alăpta bebelușul de 4 luni decât de două ori pe săptămână

– presiuni asupra mamei (Ruth) să declare în mod mincinos că tatăl (Marius) este abuziv cu ea și că astfel își va primi copiii

– amenințări la adresa lui Marius să nu facă public cazul, riscând să nu-și mai vadă copiii niciodată, amenințări care, venind din partea unor reprezentanți ai instituției, reprezintă o infracțiune evidentă de șantaj și amenințare

– plasarea copiilor în orașe diferite la distanță de 3,5 ore de casă, inclusiv a bebelușului de trei luni care trebuie alăptat, deși avocatul a găsit o locație în apropierea casei părintești

– manipularea copiilor prin întrebări direcționate, pentru a da declarații prin care părinții să fie incriminați

Astfel de metode și atitudini, care nouă, ca români, ne aduc aminte de totalitarismul comunist, ne determina să acuzam Barnevernet, implicit statul norvegian de complicitate, de încalcarea flagranta a drepturilor familiei și a drepturilor omului, de amenințări și intimidări asupra familiei, asupra avocaților care se implica în aceste cazuri (unii dintre ei pierzându-și licența), de tentative de mușamalizare și îngrădirea libertății de exprimare religioasă.

Denunțăm actiunile abuzive, iraționale și inumane față de o familie normală, responsabilă, care a asigurat un mediu propice creșterii celor 5 copii. Marius și Ruth sunt integrati social, aducând un plus comunității din care fac parte, prin natura profesiei lor, fără să fi inițiat sau produs vreodată acțiuni ce contravin moralității și legii“.

Din câte știm, autoritățile române au contactat oficialitățile norvegiene dar, până acum, nu sunt semne că demersurile au găsit ecou și, cu atât mai puțin, rezolvare.

Cum se va solda inițiativa senatorului Titus Corlățean, care, până acum, a întrunit peste 100 de susținători – iată o chestiune de al cărei răspuns poate depinde foarte serios evoluția cotei de încredere a Legislativului și a Executivului în rândul populației. În egală măsură, cred că este necesar ca întru susținerea unor asemenea demersuri să se pronunțe, răspicat și curajos, societatea civilă și lumea justiției. Cu atât mai mult cu cât există un precedent impresionant, mă refer la protestul inițiat de pastorul Cristi Ionescu din Chicago- <<Norvegia, dă copii înapoi familiei Bodnariu!>>- care a strâns circa 10.000 de semnături.

Din păcate, cazul familiei Bodnariu nu este, în Norvegia, o excepție. Dovadă fiind memoriul celor 38 de familii din Polonia, Lituania, Slovacia, Cehia, SUA, Brazilia, Filipine, India, Turcia, Iran și chiar… din Norvegia!, în care sunt denunțate multe asemenea grave încălcări ale drepturilor omului. Document adresat Comisiei Europene, Parlamentului European, Națiunilor Unite și Papei Francisc. Știu că Norvegia nu este stat membru al UE. În schimb, ca stat membru al marii familii a Europei Unite și al O N U, România poate și trebuie să aducă această situație în atenția instituțiilor europene și mondiale. Curtea Europeană a Drepturilor Omului fiind, prin excelență, o asemenea instanță căreia țara noastră i se poate adresa pentru a obține o dreaptă judecată și o sentință care să apere drepturile cetățenilor săi.

Avem, așadar, datoria morală, civică și patriotică să susținem și să promovăm aceste salutare demersuri. Avem datoria să fim și să rămânem împreună, pentru familia Bodnariu!

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe revine cu noi precizări în cazul familiei din Norvegia căreia statul norvegian i-a luat copiii. În cadrul unui comunicat de presă, MAE specifică faptul că

la nivel bilateral, nu există instrumente juridice care să permită cooperarea judiciară pe marginea unui astfel de caz

și că, totodată, nu sunt îndeplinite premisele pentru a-i încadra pe cei cinci copii în categoria minorilor neînsoţiţi pentru a cere repatrierea lor. MAE susține că

nu reiese, în acest moment, că ar fi vorba de un tratament discriminatoriu la adresa cetăţenilor români“.

Pe de altă parte, MAE arată că este posibil ca familia biologică a tătălui, din România, să preia copiii.

UPDATE: Contactat de Realitatea TV, Guvernul norvegian a spus că nu intervine în cazuri particulare.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în 22 decembrie 2015, cu privire la cazul celor 5 copii preluați de la părinții lor de către autoritățile de protecție a copilului (Barnevernet) din Regatul Norvegiei. În context, Avocatul Poporului s-a adresat, în vederea obținerii de clarificări, Ombudsman-ului Național al Regatului Norvegiei și Ombudsman-ului Copilului din același stat, anunță un comunicat.

Copiii au fost preluați de către autoritățile norvegiene pe criterii religioase și de corecție aplicată minorilor. Minorii au fost preluați de către autorități în vederea adopției de către cetățeni norvegieni. Tatăl, Marius Bodnariu, este cetățean român, iar potrivit jus sanguinis, copiii născuți dintr-un cetățean român sunt la rândul lor cetățeni români.

Marius Bodnariu, cetățean român, este căsătorit cu o cetățeană norvegiană, Ruth Johanne Bodnariu. Împreună, cei doi soți au cinci copii și sunt stabiliți în Norvegia de aproximativ 10 ani. În 16 noiembrie 2015, Protecția Copilului (Barnevernet) a luat cele două fete de la școală, fără informarea părinților. Câteva ore mai târziu, funcționarii de la Protecția Copilului au venit la domiciliul familiei Bodnariu și, în lipsa tatălui care se afla la serviciu, au preluat cu forța și pe cei doi băieți ai familiei, lăsând-o pe mama cu mezinul de trei luni. A doua zi, 17 noiembrie 2015, față de familie s-a mai luat o măsură, susceptibilă de a fi abuzivă. Reprezentanții Protecției Civile s-au prezentat la reședința familiei, însoțiți de patru polițiști, fără niciun document oficial și au luat copilul de trei luni, declarând că mama este periculoasă. Pe de altă parte, tatăl a fost arestat sub acuzația de ’’abuz asupra copilului’’.

Modalitatea în care au acționat reprezentanții instituției norvegiene sus-menționate este susceptibilă de a fi în contradicție cu articolul 99 din Constituţia Norvegiei care prevede că:

Nicio persoană nu poate fi reţinută, cu excepţia cazurilor determinate de lege şi în modul prevăzut de lege. Pentru arestarea fără mandat ori detenţia ilegală ofiţerul implicat răspunde în justiţie faţă de persoana reţinută. (No one may be taken into custody except in the cases determined by law and in the manner prescribed by law. For unwarranted arrest, or illegal detention, the officer concerned is accountable to the person imprisoned.)“.

În cazul petrecut în Norvegia este posibil să fi existat abuzuri de putere şi de drept, săvârşite de către autorităţile pentru protecţia copilului. De asemenea, este posibil să se fi încălcat mai multe norme din legislaţia internaţională în domeniul drepturilor omului.

Dispozițiile articolului 8 alin. (1) și (2), coroborate cu dispozițiile articolului 14 din Convenția O.N.U. cu privire la Drepturile Copilului prevăd că statele părți se obligă să respecte dreptul copilului de a-și păstra identitatea, inclusiv cetățenia, numele si relațiile familiale, astfel cum sunt recunoscute de lege, fără nici o imixtiune ilegală. În cazul în care un copil este lipsit în mod ilegal de toate sau de o parte din elementele constitutive ale identității sale, statele părți vor asigura asistența si protecția corespunzătoare pentru ca identitatea acestuia să fie restabilită cât mai repede posibil. ’’Statele părți vor respecta dreptul copilului la libertatea de gândire, de conștiință si religie.’’

Ce s-a întâmplat

Copiii soţilor Bodnariu – românul Marius Bodnariu, inginer IT, şi soţia sa norvegiancă Ruth, asistentă medicală -, dintre care cel mai mic are doar câteva luni, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor, potrivit Mediafax.

Reacția MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin Ambasada României la Oslo, “cunoaște și monitorizează cu atenție” situația familiei cetățeanului român ai cărui cinci copii minori au fost preluați de către autoritățile de protecție a copilului din Norvegia, preciza MAE, marți, într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

În acest sens, misiunea diplomatică română la Oslo s-a aflat în contact permanent cu familia în cauză pentru acordarea de sprijin și asistență consulară. De asemenea, Ambasada a întreprins demersuri relevante pe lângă oficiali din Ministerul norvegian al Afacerilor Externe și din Parlamentul Norvegiei. Părinții minorilor au angajat pe cont propriu un avocat specializat în soluționarea unor astfel de cazuri, care îi reprezintă în cadrul procedurilor judiciare aflate pe rolul instanțelor locale competente, având ca obiect exercitarea autorității părintești asupra celor 5 copii“,

releva MAE.

Sursa citată mai preciza că, în România, Ministerul Afacerilor Externe a informat Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție despre acest caz și a organizat consultări interinstituționale pentru evaluarea posibilităților de sprijin și intervenție la nivel bilateral.

Având în vedere solicitarea expresă a familiei în cauză de a se evita mediatizarea detaliilor cazului, MAE nu este în măsură să ofere informații suplimentare. Ambasada României la Oslo urmărește îndeaproape evoluția cazului și este pregătită în continuare să ofere asistență consulară necesară, în limitele competențelor legale și cu respectarea cadrului legislativ norvegian, care cuprinde dispoziții și norme procedurale specifice, diferite de legea română, în ceea ce privește domeniul protecției drepturilor copilului“,

se mai arăta în comunicatul MAE.

Denunț penal împotriva autorităților norvegiene. Pavelescu: “Lucrurile sunt extrem de grave

Președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu, anunța, marți, în cadrul unei intervenții telefonice în emisiunea “Deschide Lumea“, la Realitatea TV, că a inițiat două demersuri, în numele partidului pe care îl conduce, pentru a-i recupera pe copiii familiei Bodnariu, luați de serviciile sociale norvegiene.

Am depus la Parchetul General un denunț penal împotriva autorităților norvegiene pentru săvârșirea infracțiunilor de rele tratamente aplicate minorilor, supunerea la rele tratamente, lipsirea de libertate și tortură. Potrivit legii, Parchetul General și autoritățile române îi protejează pe cetățenii români și când se află în afara granițelor țării. Această procedură a fost inițiată și urmează ca Parchetul General să tragă la răspundere penală funcționarii norvegieni care au făcut aceste lucruri. Este o situație îngrozitoare în care acești părinți se află. Aceste proceduri se vor desfășura prin Ministerul de Externe, ambasada României din Norvegia. O echipă de procurori va merge în Norvegia și va solicita toate documentele de la autoritățile norvegiene“,

a declara liderul PNȚCD.

Pavelescu mai sublinia faptul că “lucrurile sunt extrem de grave“, în contextul în care “autoritățile norvegiene au mai făcut astfel de abuzuri“.

Va trebui ca acești oameni să fie trași la răspundere penală. Al doilea demers, inițiat în numele PNȚCD, a fost o scrisoare deschisă trimisă regelui Norvegiei, căruia i-am solicitat să intervină de îndată în rezolvarea acestei situații. Niciun stat din lume nu poate încălca drepturile omului și convențiile internaționale la care și Norvegia este parte. Această scrisoare a fost depusă la Ambasada Norvegiei. Trebuie să salvăm această familie de la distrugere“,

mai afirma Pavelescu.

Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul celor cinci copii luaţi de la părinţii lor de către autorităţile norvegiene, pe criterii religioase şi în vederea adopţiei în acest stat, fiind cerute clarificări Ombudsman-ului Regatului Norvegiei.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în 22 decembrie 2015, cu privire la cazul celor cinci copii preluaţi de la părinţii lor de către autorităţile de protecţie a copilului (Barnevernet) din Regatul Norvegiei. În context, Avocatul Poporului s-a adresat, în vederea obţinerii de clarificări, Ombudsman-ului Naţional al Regatului Norvegiei şi Ombudsman-ului Copilului din acelaşi stat“,

se arată într-un comunicat de presă al AP.

Potrivit sursei citate, copiii au fost preluaţi de către autorităţile norvegiene pe criterii religioase şi de corecţie aplicată minorilor, fiind avută în vedere adopţia acestora de către cetăţeni norvegieni.

Tatăl, Marius Bodnariu, este cetăţean român, iar potrivit jus sanguinis, copiii născuţi dintr-un cetăţean român sunt la rândul lor cetăţeni români. Marius Bodnariu, cetăţean român, este căsătorit cu o cetăţeană norvegiană, Ruth Johanne Bodnariu. Împreună, cei doi soţi au cinci copii şi sunt stabiliţi în Norvegia de aproximativ 10 ani. În 16 noiembrie 2015, Protecţia Copilului (Barnevernet) a luat cele două fete de la şcoală, fără informarea părinţilor. Câteva ore mai târziu, funcţionarii de la Protecţia Copilului au venit la domiciliul familiei Bodnariu şi, în lipsa tatălui care se afla la serviciu, au preluat cu forţa şi pe cei doi băieţi ai familiei, lăsând-o pe mama cu mezinul de trei luni. A doua zi, 17 noiembrie 2015, faţă de familie s-a mai luat o măsură, susceptibilă de a fi abuzivă. Reprezentanţii Protecţiei Civile s-au prezentat la reşedinţa familiei, însoţiţi de patru poliţişti, fără niciun document oficial şi au luat copilul de trei luni, declarând că mama este periculoasă. Pe de altă parte, tatăl a fost arestat sub acuzaţia de «abuz asupra copilului», a precizat Avocatul Poporului.

În opinia Avocatului Poporului, modalitatea în care au acţionat reprezentanţii instituţiei norvegiene este susceptibilă de a fi în contradicţie cu articolul 99 din Constituţia Norvegiei potrivit căruia:

Nicio persoană nu poate fi reţinută, cu excepţia cazurilor determinate de lege şi în modul prevăzut de lege. Pentru arestarea fără mandat ori detenţia ilegală ofiţerul implicat răspunde în justiţie faţă de persoana reţinută“.

Avocatul Poporului susţine că în cazul petrecut în Norvegia este posibil să fi existat abuzuri de putere şi de drept, săvârşite de către autorităţile pentru protecţia copilului. De asemenea, este posibil să se fi încălcat mai multe norme din legislaţia internaţională în domeniul drepturilor omului.

Dispoziţiile articolului 8 alin. (1) şi (2), coroborate cu dispoziţiile articolului 14 din Convenţia O.N.U. cu privire la Drepturile Copilului prevăd că statele părţi se obligă să respecte dreptul copilului de a-şi păstra identitatea, inclusiv cetăţenia, numele si relaţiile familiale, astfel cum sunt recunoscute de lege, fără nici o imixtiune ilegală. În cazul în care un copil este lipsit în mod ilegal de toate sau de o parte din elementele constitutive ale identităţii sale, statele părţi vor asigura asistenţa si protecţia corespunzătoare pentru ca identitatea acestuia să fie restabilită cât mai repede posibil. Statele părţi vor respecta dreptul copilului la libertatea de gândire, de conştiinţă şi religie“,

a mai arătat sursa citată.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Gabriela Coman, a declarat sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că încă de săptămâna trecută se fac demersuri de către instituţie în cazul familiei Bodnariu. Coman a precizat că cei cinci copii ai familiei Bodnariu au certificate de naştere norvegiene şi sunt monitorizaţi de serviciile sociale de acolo, care susţin că minorii ar fi fost supuşi unui abuz.

Copiii au şi cetăţenie română, dar România nu poate cere repatrierea lor, pentru că nu sunt neînsoţiţi, ei trăind în Norvegia alături de părinţii lor.

Autorităţile române ar putea propune plasarea copiilor în grija fratelui lui Marius Bodnariu, Daniel, având în vedere că acesta a mai avut grijă de ei şi doreşte să o facă în continuare. În plus, legislaţia internaţională privind protecţia copilului prevede că, dacă un copil nu poate fi îngrijit în familia naturală, prima soluţie pentru care ar trebui să se opteze ar fi plasarea în familia extinsă.

Totodată, autorităţile române pot acorda autorităţilor norvegiene garanţii că, dacă se va stabili plasamentrul în familia extinsă din România, vor monitoriza copiii şi se vor asigura că sunt bine îngrijiţi.

Copiii soţilor Bodnariu – românul Marius Bodnariu, inginer IT, şi soţia sa norvegiancă Ruth, asistentă medicală -, dintre care cel mai mic are doar câteva luni, au fost luaţi de la părinţi de către serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor.

Sâmbătă, în faţa Ambasadei Norvegiei din Bucureşti au protestat peste 300 de persoane care îi susţin pe soţii Bodnariu, printre aceştia fiind şi fratele lui Marius Bodnariu.

Daniel Bodnariu povesteşte că pe 16 noiembrie a avut loc o tragedie pentru familie. După ce le-au luat pe fete de la şcoală, reprezentanţii Protecţiei Copilului au mers acasă la soţii Bodnariu, i-au luat şi pe cei doi băieţi, mai mici, iar pe părinţi i-au supus unui interogatoriu în urma cărora ar fi stabilit că nu sunt periculoşi.

S-au purtat cu ei de parcă ar fi fost nişte criminali. Pe 17 noiembrie aşteptau copiii acasă, că aşa li s-a spus. Seara au venit patru poliţişti să ia bebeluşul de trei luni. Este un drept fundamental al mamei de a nu fi despărţită de bebeluşul pe care îl alăptează“,

a spus Daniel Bodnariu, precizând că acum părinţii îşi pot vedea copiii de două ori pe săptămână câte două ore, însă pe băieţi numai mamei îi este permis să îi vadă.

El a mai precizat că părinţilor li se va face anchetă socială în februarie, dar între timp au fost anunţaţi că se deschide procedura de adopţie internaţională, copiii fiind deja plasaţi în trei familii din două oraşe.

Ministerul Afacerilor Externe a arătat că misiunea diplomatică română la Oslo s-a aflat în contact permanent cu familia Bodnariu pentru acordarea de sprijin şi asistenţă consulară şi că a întreprins demersuri relevante pe lângă oficiali din Ministerul norvegian al Afacerilor Externe şi din Parlamentul Norvegiei.

Premierul Dacian Cioloș a declarat că a discutat miercuri cu ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, despre cazul familiei Bodnariu din Norvegia, arătând că situația este sensibilă și că statul român va folosi toate mijloacele pe care le are la dispoziție în acest caz.

Am avut chiar astăzi dimineață o discuție pe acest subiect cu dl. ministru Comănescu. Situația este sensibilă pentru că dacă facem presiuni prea mari și insistăm prea mult — autoritățile norvegiene au acționat pe baza unei legislații care este foarte strictă din punct de vedere al protecției copiilor nu doar pentru copii din părinți străini, ci chiar și pentru copii norvegieni și este important să păstrăm legătura — poate să se întoarcă împotriva familiei respective și a eficienței cu care putem acționa. Pot să vă asigur că suntem în contact permanent și cu familia. Din câte știu chiar părinții au solicitat ambasadei și ministerului să fie cât mai discreți în modul în care acționează în relație cu autoritățile pentru a păstra acest canal instituțional. Pot să vă asigur nu numai că suntem în contact dar vom folosi toate mijloacele pe care le avem, eficiente, dacă va fi nevoie inclusiv statutul nostru de stat membru al UE, dar este important să pornim de la legislația norvegiană pentru că aceasta este cea care primează, să clarificăm lucrurile și să ajutăm familia să-și clarifice lucrurile“,

a afirmat Cioloș, la Antena 3.

El a precizat că MAE, prin intermediul ambasadei României, este în contact cu această familie încă din momentul în care au început problemele.

Sunt niște chestiuni administrative care au fost rezolvate în regim de urgență de MAE și ambasadă — acte, documente care să ateste inclusiv cetățenia română a familiei și a copiilor pentru ca autoritățile române să poată face anumite demersuri, acordă ambasada inclusiv asistență juridică familiei respective, este în contact cu autoritățile norvegiene și va continua să fie“,

a spus Cioloș.

Premierul a subliniat că statul român este alături de familia Bodnariu. […]/ integral pe agerpres.ro


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

21 Commentarii la “CAZUL FAMILIEI BODNARIU. “Acuzam Barnevernet si statul norvegian de INCALCARE FLAGRANTA A DREPTURILOR FAMILIEI, de amenintari si intimidari si INCALCAREA LIBERTATII RELIGIOASE”/ Autoritatile romane par a fi neputincioase si pasive, fiind “alaturi de familia Bodnariu” doar cu …sufletul/ CE ALTE INITIATIVE AU MAI FOST ORGANIZATE?

  1. Pingback: Au aparut si SUSTINATORI ai POLITIEI COPILULUI din NORVEGIA: Pantazi si “CIOCNIREA CIVILIZATIILOR, Mandruta si “LUMINATUL” rasism/ O delegatie parlamentara vrea sa discute cazul in Norvegia/ PROGRAMUL PROTESTELOR INTERNATIONALE PENTRU FA
  2. Pingback: RAPIREA COPIILOR – POLITICA DE STAT IN NORVEGIA. Care sunt ratiunile care au generat aparitia unui organism “independent” abominabil precum Barnevernet? CRIMINALUL PSIHOPAT BREIVIK – PRODUSUL ACESTUI SISTEM ABUZIV? Ce rol joaca fun
  3. Pingback: Modelul norvegian de RAPIRE A COPIILOR PE MOTIVE DE RASISM SOCIAL aplicat la Vaslui! Unei familii SARACE, DAR IUBITOARE de la tara i-au fost luati TOTI CEI 9 COPII, impotriva vointei lor, invocandu-se probleme de… IGIENA! Protectia Copilului TRAUMAT
  4. Pingback: BARNEVERNET IN ROMÂNIA? Vara trecuta s-a organizat la Sinaia o SCOALA DE VARA CU INSTRUCTORI NORVEGIENI pe tema “Interesul superior al copilului” in vederea PRELUARII IN NOUL COD CIVIL a unor aspecte din sistemul scandinav de distrus familii! | C
  5. Pingback: FAMILIA BODNARIU – MARTURIA DIRECTA a lui MARIUS, tatal celor cinci copii rapiti, precum si a FRATELUI si SURORII SALE cu explicatii detaliate si clarificari asupra evolutiei cazului (si VIDEO): “FATA NU A SPUS CA ASA S-A TREZIT EA… SUNT
  6. Pingback: CAZUL BODNARIU: Guvernul da primele semne concrete de implicare serioasa: “Situația se cere imperios rezolvată” (VIDEO). Oficial, Ministerul de Externe anunta ca mai are in evidenta 7 CAZURI DE FAMILII carora li s-au confiscat, in total, 16
  7. Pingback: Modelul norvegian de RAPIRE A COPIILOR PE MOTIVE DE RASISM SOCIAL aplicat cu aceeasi cruzime la Vaslui! Unei familii SARACE, DAR IUBITOARE de la tara i-au fost luati TOTI CEI 9 COPII, impotriva vointei lor, invocandu-se probleme de… IGIENA! Protecti
  8. Asa ceva nu se poate intimpla numai in Coreea de nord si intr-o tara din nordul Europei.Moale si apatica interventia presedintelui si primului ministru,,de parca nu ar avea copii.

  9. @ Gogu:

    de parca nu ar avea copii.

    E o ironie, nu?

  10. Pingback: UN PSIHOLOG CLINICIAN SPULBERA, printr-o analiza profesionista riguroasa a cazului Bodnariu, toate MISTIFICARILE “PEDAGOGICE” DEBITATE DE GENUL DE IPOCRIT HIPSTERIST “ALIAT CU BARNEVERT care scrie fudul și condescendent pe forumuri: “
  11. Pingback: BUN VENIT IN “MINUNATA LUME NOUA” A LUI “1984”, unde copiii participa la parade Gay si unde… “dacă nu-i faci pe plac copilului tău, absolut oricând şi la orice vrea el, eşti un criminal iresponsabil, iar Statul Lum
  12. Pingback: IMPLICAREA PARLAMENTARILOR ROMÂNI si A M.A.E. IN CAZURILE NAN, BODNARIU, RADULESCU si pentru alte 4 FAMILII. Mircea Dolha: “Vom cere, dacă este necesar, repatrierea acestor copii. Vom avea un dialog fără mănuși!”/ IN ULTIMII 5 ANI, 26 DE
  13. MY COMMENT DISCERNING THE ROMANIAN FAMILY BODNARIU LEGAL SITUATION…
    _______________________________________________________________________
    CHILDREN ARE NOT PROPERTY OF THE STATE–THEY ARE PERSONS AS REFERRED TO IN NORWAY CONSTITUTION WITH THE SAME RIGHTS AS A MATURE PERSON; PARENTS HAVE A FUNDAMENTAL RIGHT TO GOVERN THEMSELVES–NOT ROBBED BY THE STATE OF THIS CARDINAL RIGHT OR INVADED THEIR LIBERTY WHICH IS GUARANTEED BY CONSTITUTION, INTERNATIONAL COVENANTS, THE TREATIES, AND THE DECLARATION OF HUMAN RIGHTS

    It is an awful shame and disgrace that all of these modern democracies’ so called “child services” use slavery language, jargon, and ideologies which still treat the little “human persons” as “property”-the same way primitive State treated them to the benefit of reprehensible slave owner!

    Today, in 2016, the modern governments, although conscientious of their national Constitution, continue to ignore this aspect to the smallest detail, namely to the definition of “person”. Constitution of Norway uses the word “person” to refer to “natural persons” who cannot be arrested or detained without due process…

    All modern Constitutions refer to a life-animated natural person, as “person”-not “property” which could be subjected to “snatching away” as criminal offenders are!

    The life-animated “persons” whether are smaller size or bigger size are not subject to “arrest” and “detention” by the nation’s police or military equivalent, without due process of law–in violation of national Constitution, and neither governments may employ oppressive and primitive methods of arresting and detaining smaller size persons (we call children) who BELONG IN A BIGGER SIZE PERSONS’ FAMILY and its private house!

    Not even animals kingdom would behave or act in such a preposterous way! No big elephant would snatch away a small size baby lion and bring it in its territory to raise him up with his baby elephants–at all!

    If one looks closely at Norway’s Constitution, Articles 99 and 102 make clear this point.

    After all, it is none of the oppressive governments’ business to ROB A FAMILY OF ITS FUNDAMENTAL FREEDOM TO GOVERN THEMSELVES, in a civilized society!

    The new devil in the details of these modern “child services” profiteering odious rackets is that these have become socialist paratroopers and hellbent totalitarian organizations which are grossly interfering in the sanctity of matrimonial, private home, and invade it with impunity, thus causing many problems to parents, and inflicting on them irreversible psychological harm.

    These profiteering rackets reveal their brutality and ugly evil by teaming up with state cops who willfully participate in the snatching, arresting, and detaining of these little human persons, who are then driving them far away from their natural families and its sanctuary.
    The Norway Constitution prohibits such a heinous social practices concocted by legislative fiat against little human persons, who also have the right to benefit–equally, like any bigger persons–from State Constitution, which binds all governmental agencies to its mandates.

    Yes, there are cases of neglect and abuse in our modern society, to be sure, driven by poverty and indigency which need to be dealt with fairly and mercifully by the State which has assumed the “parens patria” (parent of the country) role for the unfortunate little children, but this “parent” may not exceed its iron wings of State power over the natural sanctuary of families who are equipped with talent and knowledge to raise their little persons to adulthood.

    To be sure, the little (children) human persons ARE NOT STATE PROPERTY as in the era of compulsory State slavery of 1600. The little persons raise and develop far better in the parental ambiance– even if it is a little bit poor. Not all the families can afford things like the wealthy do in order to “please” their children. Beethoven, Strauss and other great persons of Europe’s Renaissance era were poor and lived within their economic means–and what a grandiose and amazing music they have composed for humanity!

    There are many examples of children living in an unfavorable economic environment in every country, who have attained the status of mega millionaires and even billionaires!

    The (little children) human persons, therefore must of necessity belong in their own natural parental sanctuary in which they were born, raised, and thought how to walk, and how to speak their natural tongue. The barvernet of modern democracies is rife with injustice, with outrageous abuses, and with painful activities which violate all democratic precepts, and notions of human decency, mercy, and human rights!

  14. Pingback: O instanta norvegiana a decis IMPOTRIVA BARNEVERNET si pentru revenirea copilului cel mic al FAMILIEI BODNARIU acasa | Cuvântul Ortodox
  15. Pingback: PROTEST GLOBAL IMPOTRIVA BARNEVERNET SI PENTRU FAMILIILE BODNARIU SI ALTII/ Cazul Bodnariu a ajuns si la BBC. Reportaj critic fata de PROTECTIA COPILULUI din tara scandinava. SPECIALISTI NORVEGIENI PROTESTEAZA FATA DE PRACTICILE BARNEVERNET/ “Biseri
  16. Pingback: SE INTAMPLA SI IN MAREA BRITANIE. Un român acuza autoritatile britanie ca i-au luat copiii spre ADOPTIE UNUI CUPLU HOMOSEXUAL/ ORORILE BARNEVERNET CONTINUA: nou-nascut RAPIT de la mama sa IMEDIAT DUPA NASTERE, FARA AVERTISMENT! | Cuvântul Ortodox
  17. Pingback: SE INTAMPLA SI IN MAREA BRITANIE. Românul Florin Barbu acuza autoritatile britanice ca i-au luat copiii spre ADOPTIE UNUI CUPLU HOMOSEXUAL (video)/ ORORILE BARNEVERNET CONTINUA: nou-nascut RAPIT de la mama sa IMEDIAT DUPA NASTERE, FARA AVERTISMENT!/ Geor
  18. Pingback: FAMILIA NAN A PIERDUT PROCESUL… “Ce ṣanse are omul, singur în fața Sistemului, când i se iau copiii?”/ COPIII NOȘTRI ÎN ÎNCHISORILE LOR – cartea manifest a lui George Alexander | Cuvântul Ortodox
  19. Pingback: GEORGE ALEXANDER – discursul protest fata de BARNEVERNET, MASINA DE RAPIT COPII: “Nu putem permite să se mai facă EXPERIMENTE pe Oameni! Pe copii si pe părinți nevinovați!”/ AGENTII BARNEVERNET SUNT DERANJATI DE RUGACIUNILE DE LA MASA LA RE
  20. Pingback: ALTE CAZURI DRAMATICE DE COPII ROMÂNI RAPITI DE BARNEVERNET. Desi familia Avramescu a CASTIGAT procesul cu POLITIA COPILULUI, institutia pastreaza in continuare COPIII!/ Experta norvegiana in Protectia Copilului: PRELUAREA COPIILOR IN REGIM DE URGENTA A
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare